Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 12 
Sörtésztában sült padlizsán, cukkini, patiszon
  2013-10-26 18:49:17, szombat
 
  Sörtésztában sült padlizsán, cukkini, patisszon

Hozzávalók:

30 dkg liszt
3 tojás
5 dl sör
2 közepes cukkini
2 kisebb padlizsán
1 közepes patisszon
őrölt bors
1 kiskanál só
olaj a sütéshez

Elkészítés:

A lisztet tegyük keverőtálba, majd adjuk hozzá a tojást, a sót, a borsot és a sör felét. Habverővel keverjük össze, és annyi sört adjunk hozzá, hogy a tészta sűrűn folyó legyen.

A cukkinit meg a padlizsánt vágjuk félujjnyi vastag szeletekre, és sózzuk meg. A patisszont hosszában vágjuk félbe, evőkanállal szedjük ki a belsejét, szintén vágjuk félujjnyi vastag szeletekre, és sózzuk meg.

Az előkészített zöldségeket villával mártsuk a sűrű palacsintatésztába, majd a felforrósított olajban minden oldalukat süssük pirosra.





Amikor megsült, tegyük szalvétával bélelt tányérra, és forrón tálaljuk.

Megjegyzés:
A receptet Tóthné Fürjes Edit küldte. Köszönjük!

Fotó: AS

Forrás:Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsmentes ételek  
Rigó Jancsi III.
  2013-10-26 18:41:12, szombat
 
  Rigó Jancsi III.

Hozzávalók:

A tésztához:
6 db tojás
12 evőkanál cukor
10 evőkanál víz
12 evőkanál liszt (gluténmentes is lehet)
1 csomag sütőpor
3 evőkanál kakaó

A krémhez:
6 dl tejszín
13 dkg porcukor
3 evőkanál kakópor
3 csomag zselatin fix

A csokimázhoz:
20 dkg csokoládé
5 dkg vaj

Elkészítés:

Elkészítjük először a tésztát. A 6 db tojásfehérjét felverjük keményre a cukorral és a vízzel. Majd hozzáadjuk a sárgáját, végül hozzáadjuk a kakaóval és sütőporral elkevert lisztet. Sütőpapírral bélelt tepsiben kisütjük.

A krémhez 6 dl tejszínt felverünk jó keményre, majd hozzáadjuk a porcukros kakaót, és a végén a zselatin fixet.

A kihűlt piskótát kettévágjuk, az alsó tésztára kerül a krém, a tetejére a másik piskótalap.

A csokoládét vízgőz fölött a vajjal megolvasztjuk, az összeállítás után a sütemény tetejére simítjuk, végül hűtőbe tesszük dermedni.





Megjegyzés:
A receptet és a fotót Blahus küldte. Köszönjük!

Forrás:Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-sütemények-desszertek  
Balatoni borjúszeletek
  2013-10-26 18:36:24, szombat
 
  Balatoni borjúszeletek

Hozzávalók:

(5 személyre):
5 szelet (70 dkg) borjúcomb
4 dkg liszt
10 dkg zsír vagy ennek megfelelő Vénusz olaj

a mártáshoz:
2 dl tejföl
1 csokor petrezselyemzöldje
5 dkg vaj
1 dkg só
1 dkg cukor

Elkészítés:

A borjúszeleteket kissé kiverjük, megsózzuk, félretesszük. Elkészítjük a mártást. A tejfölt a megtisztított, finomra vágott petrezselyemzöldjével, a zsemlemorzsával, sóval, cukorral és a vajjal hidegen jól elkeverjük, s mérsékelt tűzön habverővel állandóan kevergetve felforraljuk. A hússzeleteket mindkét oldalukon lisztbe mártva felhevített zsírban vagy olajban erős tűzön szép pirosra sütjük. Meleg mártással leöntve tálaljuk. Párolt rizst kínálunk hozzá.

Forrás:Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsos   
Brokkolikrémleves mozzarella falatokkal
  2013-10-26 18:34:32, szombat
 
  Brokkolikrémleves mozzarella falatokkal

Hozzávalók:

kb. 50 dkg brokkoli
2 gombóc mozzarella
rizs főzőleve (annyi, hogy bőven ellepje a brokkolit)
3-4 kisebb babérlevél
1 evőkanál aprított petrezselyem
1 kisebb szál zellerzöld

bors (annak aki szereti, én nem tettem bele)

Elkészítés:

Rizsfőzés után nem öntjük ki a főzőlevet, hanem átszűrjük a rizst, és a levét egy másik fazékba csurgatjuk - ha a rizs jobban megfőtt a kelleténél és elég sűrű a leve, akkor a legjobb. Ezután a fazékba beletesszük a friss, megtisztított, falatnyi darabokra vágott brokkolit (vagy ha fagyasztott brokkolit vettünk, akkor egyszerűen csak beledobjuk a darabokat a lébe). Ha nem lepi el a brokkolit, akkor pótoljuk egy kis vízzel. Adjuk hozzá a babérlevelet és a sót. Tegyük fel főni a rizslében lévő brokkolit.

Vágjuk apróra a petrezselymet és a zellerzöldet, és adjuk a felforrt léhez, főzzük a brokkolit puhára (általában 15 perc elég). Ha a brokkoli már puha, vegyük le a tűzről és törjük össze a brokkolit, vagy turmixoljuk botmixerrel. Majd hagyjuk hűlni, és amikor már csak kellemesen meleg, vegyük elő a mozzarellát, vágjuk apró kockákra.

Adjunk minden adaghoz fél mozzarellányi adagot, és keverjük jól össze, tálaljuk.

Megjegyzés:
Én akkor szeretem a legjobban, ha már legalább 1 napot állt a hűtőben és jól összeértek az ízek. Jó étvágyat kívánok! :)

A receptet Fudo100 küldte. Köszönjük!

Forrás:Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek-levesek  
Angolzelleres saláta almával és sajttal
  2013-10-26 18:30:55, szombat
 
  Angolzelleres saláta almával és sajttal

Hozzávalók:

4 szál angol zeller
4 alma
2-3 sárgarépa (mérettől függ)
15 dkg cheddar sajt
5 dkg dió
olívaolaj
méz
fél citrom leve

Elkészítés:

A zellert karikázd, az almát és a sajtot pedig kockázd fel, és rögtön locsold meg citromlével, hogy ne barnuljon meg az alma. Ezután mehet hozzá a durvára reszelt sárgarépa.

Az öntethez keverj össze 2 evőkanál olívaolajat 1 evőkanál mézzel, és keverd a salátába. Kóstold meg, és igazíts az ízesítésen, ha szükséges.

A diót aprítsd fel, és forró, száraz serpenyőben pirítsd meg, majd szórd a salátád tetejére.

Kb. 4 személyes adag. Nagyon ízletes saláta önmagában is, de grillcsirke mellé is finom köret!

Megjegyzés:
A receptet Lengyelorsolya küldte. Köszönjük!

Forrás:Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsmentes ételek  
Waldorf-saláta pirított dióval
  2013-10-26 17:52:55, szombat
 
  Waldorf-saláta pirított dióval

Hozzávalók:

2-3 db kemény húsú, savanykás alma (kb. 30 dkg)
1 db közepes zellergumó (kb. 30 dkg)
8-10 dkg enyhén pirított dióbél
1/2 citrom frissen facsart leve
1 csapott evőkanál zsírszegény tejföl
17,5 dkg natúr joghurt
2 teáskanál dijoni mustár
1 kis csokor finomra aprított petrezselyemzöld
kevés só
frissen őrölt fehérbors
A díszítéshez:
1/4 gránátalma magjai (elhagyható)

Elkészítés:

A zellert hámozást követően 1/2 cm széles, 1,5 cm hosszú csíkokra darabolom. Egy kisebb lábosban vizet forralok, amelybe kevés sót szórok. A forrásban lévő vízbe dobom a zellercsíkokat, 2 perc múlva szűrőkanállal kiemelem, jeges vízbe teszem, leszűröm.

Az öntethez a tejfölt, a joghurtot és a mustárt alaposan összekeverem, a petrezselyemzöldet finomra vágom, a sóval és fehérborssal együtt a joghurtos mártáshoz keverem, ha szükséges, a fűszerezésen finomítok. Felhasználásig hűtőszekrényben tárolom.

Az almákat, ha egészséges, feszes a héjuk, hámozás nélkül a zellerhez hasonló méretűre darabolom, kevés citromlével meglocsolom. A diót zsiradék nélküli serpenyőben enyhén megpirítom. Néhány szép darabot félreteszek a tálaláshoz, a többit gorombára vágom.

A diót, a zellert és az almát egy salátástálban óvatosan összeforgatom az öntettel, diófelekkel díszítem - néhány gránátalmamaggal is színesíthető






- tálalás előtt legalább 1/2 órára hűtőszekrénybe helyezem.





Megjegyzés:
A receptet és a fotót Habliliom küldte. Köszönjük!

Forrás:Mindmegette.hu



 
 
0 komment , kategória:  Receptek:saláta,hidegtál,egyéb  
Waldorf-saláta camembert sajttal
  2013-10-26 17:48:33, szombat
 
  Waldorf-saláta camembert sajttal

Hozzávalók:

2 fej zellergumó
2 citrom leve
3 db savanykás alma
15 dkg dió
2 szál zellerlevél
12,5 dkg camembert sajt
1 fej saláta
A mártáshoz:
1 pohár tejföl
1 pohár kefir
5 evőkanál majonéz
2 evőkanál mustár

Elkészítés:

A zellereket meghámozzuk, és gyufaszál vékonyra vágjuk, majd meghintjük sóval, illetve lelocsoljuk citromlével. Az almákat meghámozva pici kockákra vágjuk, és erre is öntünk citromlevet.

A salátás tálat kibéleljük salátalevelekkel, és a mártásban elkevert alapanyagokat beleadagoljuk , felaprított zellerlevelet adunk hozzá,
összekeverjük.

A dióbelet durvára vágva, a camembert sajtot pedig felkockázva hozzákeverjük.

Tetejét dióbéllel díszítjük. Hűtőben több óráig érleljük.





Remek saláta, és előételnek is kitűnő.

Megjegyzés:
A receptet Tajti Kálmánné küldte. Köszönjük!

Fotó: AS

Forrás:Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek:saláta,hidegtál,egyéb  
Csirkebecsinált
  2013-10-26 17:44:31, szombat
 
  Csirkebecsinált

Hozzávalók 4 személyre:

1 egész csirke
1 nagy fej vöröshagyma
5 dkg liszt
3 evőkanál vaj, vagy Rama
4 evőkanál olívaolaj
1/8 l száraz fehérbor
1 babérlevél
2,5 dl erőleves
2 tojás sárgája
1 citrom leve
Néhány petrezselyemlevél

Elkészítés:

A csirkét kívül-belül alaposan kimossuk és letöröljük. Csirkevágó ollóval 10-12 darabra vágjuk, eltávolítjuk a csontszilánkokat. A hagymát megtisztítjuk, és vékony karikákra vágjuk. A sütőt 160 fokra (gázsütő: 1. fokozat) előmelegítjük.
A csirkedarabokat megsózzuk, (frissen őrölt) feketeborssal borsozzuk, és megforgatjuk a lisztben. Serpenyőben a vajat és az olívaolajat felhevítjük, a csirkedarabokat elősütjük, majd kiszedjük, félrerakjuk. A hagymát a zsiradékban üvegesre pároljuk, felöntjük fehérborral, hozzáadjuk a babérlevelet. Hagyjuk a szószt besűrűsödni, hozzáöntjük az erőleves felét, és még kb. 2 percig főzzük. Visszatesszük az edénybe a csirkedarabokat, és fedő alatt lassú tűzön 20-30 perc alatt készre pároljuk. Közben többször is meglocsolgatjuk a maradék erőlevessel. A kész csirkedarabokat kivesszük a szószból, és egy tűzálló tálon a sütőbe tesszük, hogy meleg maradjon. A tojássárgájákat összekeverjük a citrom levével, hozzáadjuk a pecsenyeléhez, jól összekeverjük, és sózzuk, borsozzuk. Lassú tűzön felmelegítjük, de nem főzzük. A csirkedarabokat előmelegített tányérokra tesszük, leöntjük a szósszal, és ízlés szerint néhány petrezselyemlevéllel díszítjük.
Megjegyzés:

Munka: kb. 40 perc
Fogyasztható: kb. 1 óra 10 perc múlva
1 adag: 2300 kJ/550 kcal

Forás:Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsos   
Fűszeres kelkáposztaleves
  2013-10-26 17:42:36, szombat
 
  Fűszeres kelkáposztaleves

Hozzávalók:

1 közepes fej kelkáposzta
3 db közepes sárgarépa
3 gerezd fokhagyma
3-4 db közepes krumpli
3-4 mokkáskanál őrölt köménymag

bors
ételízesítő
1 szál füstölt lecsókolbász
A rántáshoz:
3 evőknál Vénusz olaj
1 evőkanál zsír
3 evőkanál liszt
2 mokkáskanál őrölt köménymag
3-4 mokkáskanál őrölt pirospaprika
ízlés szerint mehet még chilipaprika is

Elkészítés:

A káposztát szétvágom, kitorzsázom /az erősebb levelek vastag erét is kivágom/, feldarabolom. A megtisztított répákat karikára , a meghámozott krumplit kockára vágom, és ezt az egészet kb. 1,5-2 l vízben felteszem főni. Belenyomom a 3 gerezd fokhagymát, fűszerezem. Lehet, hogy nem lepi el a víz, de nem baj, mert főzés közben a káposzta összeesik.

Amíg fő, elkészítem a rántást, melybe belepirítok 2 mokkáskanál őrölt köménymagot is. Kis hűlés után beleteszem a pirospaprikát is.

A majdnem megfőtt levesbe belekarikázom a lecsókolbászt. A szokásos módon berántom, és a rántással együtt még egy kicsit főzöm, majd tálalom.





Megjegyzés:
Télen, nyáron /ahogy megjelenik az új káposzta, akkor főleg/ egyaránt elkészíthető. A köménymag és a fokhagyma a lelke! Felvidéken még 1-2 marék rizst is szoktak belefőzni. Készíthető, természetesen füstölt szárazkolbásszal is, akkor intenzívebb a füstölt íz.



A receptet és a fotót Simonani küldte. Köszönjük!

Forrás:Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-levesek  
Aranyló almatorta
  2013-10-26 17:38:40, szombat
 
  Aranyló almatorta

Almatortából sokféle létezik, számomra az almatorta fogalma azonban egyenlő a legyezőszerűen kinyílt almaszeletekkel koronázott, aranylóan csillogó desszerttel, amely nem egyszerűen megunhatatlan, hanem egyike volt az első önállóan készített süteményeimnek.

Létezik krémes, omlós tésztával sütött, vagy épp vajas leveles tésztára halmozott almagerezdekkel tűzdelt változat is, meg még vagy százféle. Sok-sok évvel ezelőtt egy akkoriban igencsak újdonságnak számító, gyönyörű színes ételfotókkal felszerelt szakácskönyv címlapján láttam meg azt a ragyogó és igen különlegesnek tűnt almatortát, amely szinte az első pillantástól részét képezi a süteménykollekciómnak. Ha jól emlékszem, gimnáziumi osztálytársamnál néztük a képet és a receptet, aki lelkesen újságolta, hogy ez a sütemény bizony valóban pontosan olyan lesz, ha mi készítjük, mint amilyen a címlapon.

Akkoriban az almás sütemények közül jószerével csak a klasszikus almás pitét és rétest ismertem, teljesen lenyűgözött a csillogó, míves almaszeletek látványa a kerek tortán. Több sem kellett a kíváncsiságomnak és kísérletező kedvemnek, azonnal elkértem a receptet, majd az első adandó alkalommal megsütöttem: a látvány valóban pontosan tükrözte a képen megjelenítettet. Azt azonban nem is sejtettem, hogy mennyire finom!





Alma és mindenféle finomság, ami csak a tortához szükséges

Azóta persze sokféle recept szerint sütöttem már mindenféle almás süteményt, és a régi (általam sokáig egyetlen eredetinek tekintett) recept is elkallódott, azonban időközben kikísérleteztem a saját verziómat erre a klasszikus, a német kuchenek legjobbjait idéző desszertre. Sőt, nem egyszerűen őrzöm a szintén évekkel ezelőtt kis csíkos kartonlapra kézzel jegyzett receptemet, rajta a többszörös javítás nyomait a mennyiségek és arányok tekintetében, de újabb és újabb változatokat is lejegyeztem az elmúlt évek során. Az őrölt mandulás variáció - azt hiszem - mind közül a legsikeresebb és legízletesebb. Rég nem sütöttem már ilyet, ideje volt hát felfrissíteni az almatortás ízemlékeket!

Aranyló almatorta





A csillogást a baracklekvárréteg adja a tortához - és persze az ízeket is felpezsdíti

Hozzávalók egy 24 cm átmérőjű kapcsos tortaformához:
3-4 db közepes méretű, zamatos alma
10 dkg süteményliszt
5 dkg kukoricakeményítő
5 dkg őrölt mandula
fél csomag sütőpor
1 vaníliarúd kikapart magjai
12,5 dkg vaníliával kevert porcukor
3 db közepes méretű tojás
1 evőkanál barackpálinka
2 evőkanál tej
10 dkg puha vaj
1 csipet só
2 evőkanál szitán áttört házi baracklekvár
fél citrom leve

Elkészítés: Az almákat meghámozom, félbevágom, magházukat eltávolítom. A feleket további 2 szeletre darabolom, majd mindegyiket éles késsel nagyjából 3 mm-enként vékonyan beirdalom. Arra vigyázni kell, hogy ne vágjuk át a szeleteket. Citromlével meglocsolom, hogy megőrizzék színüket.
A sütőt 170 fokra előmelegítem. A tortaforma aljára sütőpapírt terítek, a vajból egy keveset lecsípek, kikenem vele a forma széleit, fátyolnyi liszttel meghintem.
A többi lisztet, a keményítőt és a mandulát tálba mérem, hozzáadom a sütőport és a sót. Alaposan elkeverem.
Az egész tojásokat a vaníliával kevert porcukorral és a vaníliarúd magjaival 5-6 perc alatt elektromos habverő segítségével habosra keverem. Folyamatos keverés mellett hozzáadom a puha vajat, majd a pálinkát és a tejet. Végül kanalanként adagolom hozzá a száraz anyagokat.
A krémes, illatos tésztaalap ezzel el is készült.





A kis bemetszések mentén a gyümölcs szépén kinyílik, aranyszínűre sül

A formába öntöm, elegyengetem. A beirdalt almaszeleteket elrendezem a tetején. Nem baj, ha nem sikerül szabályosan és precízen beborítani - ez egy igazi házi sütemény, kerüljön rá minél több almaszelet.
Az előmelegített sütőbe helyezem a tortát. Nagyjából 20 perc elteltével egy sütőpapírlapot illesztek a tetejére, hogy ne barnuljon túlságosan a teteje, és további 20-25 percig sütöm. Érdemes tűpróbával ellenőrizni, hogy mindenütt átsüljön a tészta!
Közben bő 2 evőkanál saját készítésű baracklekvárt szitán áttörök.





Még forrón kerül rá a barackmáz, de csak hidegen érdemes szeletelni!

A már kész, forró sütemény tetejét kenőtoll segítségével szépen áthúzom a baracklekvárral. Így nyeri el aranyló színét, és lesz tökéletesen szaftos az állaga. Rácson hagyom kihűlni.





Puha és omlós, szaftos és gyümölcsös - tökéletes őszi desszert!

Szép őszi délutánokon akár a kertben üldögélve is tökéletes desszert, de forró teával, kávéval is remek csemege - nem lehet megunni!

Forrás:Mindmegette.hu - Habliliom Könnyed Konyhája
 
 
0 komment , kategória:  Receptek, írások - vegyes  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 12 
2013.09 2013. Október 2013.11
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 275 db bejegyzés
e év: 2276 db bejegyzés
Összes: 32631 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 530
  • e Hét: 2744
  • e Hónap: 16649
  • e Év: 146356
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.