|
1/1 oldal
|
Bejegyzések száma: 9
|
|
|
|
2013-10-27 23:44:45, vasárnap
|
|
|
Vujity Tvrtko: Az ölelés hatalma
Riporterként Vujity Tvrtko többször körbeutazta a Földet, most mégis élete egyik legfontosabb belső utazására indul, s az elfelejtett családi titkok nyomában megérkezik egy székelyföldi kis faluba.
A hetvenes évek végén készült fényképen egy büszke család áll. Egy család, amelynek tagjairól az elmúlt hetekben többször írtam nektek. Balszélen a szénbányász, aki megtanított az idő visszafordíthatatlanságára, az ölelés fontosságára, a munka becsületére. Ő volt az édesapám. Mellette a fiatal, pályakezdő horvát tanárnő mosolyog, aki rengeteget mesélt nekem horvátul, gyönyörű hazánkról, Magyarországról. Ezt neki, édesanyámnak köszönhetem. A kép túlszélén Miklós nagybátyám, a megtestesült népmesei hős, aki a családi történetekben Kinizsi Pál szerepét töltötte be. Alul pedig egy kisfiú fotóz. Arca nem látszik, kitakarja az akkor igencsak modernnek számító fényképezőgép. A kisfiú én magam vagyok.
És áll még valaki ezen a képen. Valaki, akivel most ismét találkozhatom. Megkésve, negyedszázaddal halála után, Erdélyben, a Tündérkertben. Az idős, törékeny asszonyt - ahogy már korábban írtam - Kapus Máriának ismertem. Ő volt a kispesti nagymama. Így hívta apám, a saját édesgyermeke, így hívtam hát én is. Halála után tudtam csak meg, hogy leányanyaként szülte őt Apollónia dédnagyanyám, hogy aztán egy rendes katonaember fogadja örökbe őt. Így lett Kapus Mária Réthi Máriából. Ezért nem találtam rokonaimat sem égen, sem földön, ezért hiányzott múltam egy darabja. Évek nyomozása kellett, amíg leszűkült a kör. Volt már részem ilyen kutatásban, hiszen a világ utolsó hadifoglyának, Toma Andrásnak a családját is rengeteg munkával találtuk csak meg. Tizenhárom éve ültem a padon és jegyzeteltem a hadifogoly szavait, és barátaimmal, az akkori expedíció résztvevőivel végül így jutottunk közelebb és közelebb a megoldáshoz; a nagy találkozáshoz, amikor is Toma Anna, 56 évvel azután, hogy bátyját elhurcolták a világháborúba, átölelhette testvérét.
Sokszor megremegtem akkor, hiszen az sem csupán egy film volt a sok közül, hanem életem fontos része. Ez itt most viszont a véremé. Szívemé és lelkemé. Titkokat felfedezni izgalmas kaland, ám ha ennek a titoknak egyes részei saját családtagjaim előtt is rejtve maradtak, az valóban torokszorító.
Ozsdola. Kicsi falu Háromszéken, Kézdivásárhely mellett. Oda vezettek a szálak. A polgármester remegő hangon hív. Magyar királyi anyakönyvekről mesél, meg a román levéltárak hiányosságairól. És a hírről. Élnek Ozsdolán közeli rokonaim. Akik most éppen levegőért kapkodnak és próbálják feldolgozni, hogy nem átverés részesei, a kimondhatatlan nevű magyar riporter valójában nem (csak) horvát, hanem székely is. És az ő családjuk tagja.
Hatalmas volt az ölelés. Melánia el sem akart engedni. Két generáció maradt ki az életünkből. Elszalasztott évtizedek hiánya volt abban az ölelésben, Ozsdolán, a poros út szélén álló házban, egy cserépkályha mellett. Akkor ígértem meg, hogy visszamegyek. S viszem a könyvtárat, amelyet a helyi óvodának és iskolának vettem. Hadd tanuljanak szép magyar könyvekből az ozsdolai gyerekek. Jön velem a feleségem, jönnek a gyermekeim, mert újabb generációk már nem maradhatnak ki az ölelésből. Azok a gyökereim, így hát gyermekeim múltja is.
Megyek át Románián. Ahogy korábban oly sokszor. S mégis, ahogyan sohasem korábban. Elmegyek majd az AIDS-es gyermekek egykori gyermekotthona mellett, akik úgy betegedtek meg, hogy még a diktátor idején ugyanazzal az egyszer használatos fecskendővel oltottak be esetenként több tucatnyi gyermeket.
Útba ejtem Bözödújfalut, amelyre víztározót eresztett az őrült vezér falurombolási terve. A tóból ma már csak az egyik templomtorony áll ki, az utcák víz alatt, s én a tó partján törölgettem könnyeimet az emberi gonoszság láttán. Áthaladok Csíkszeredán, ahol torkom szakadtából szurkoltam a helyi hokisoknak, amikor a Steaua ellen játszották a bajnoki döntőt, sok ezer ember előtt, egy transzparenssel szemben, amelyen ez állt: Húszan, egy nemzetért.
S ezek a székelyek most vasárnap felemelik a szavukat. Mind ott lesznek. Hatalmas tömegben vonulnak majd székely zászlóikkal, székely jelvényeikkel, székely szimbólumaikkal. Az útjukon haladok, s a saját történeteim útján. Hogy a végén megérkezzek Ozsdolára a gyermekek magyar könyvtárával. És a falucska pici kápolnája előtt elmondhassam: véget ért egy befejezetlen út, édes nagymamám!
Forrás:www.life.hu/sztarszerzok |
|
|
1 komment
, kategória: Vujity Tvrtko írásai |
|
|
|
|
|
2013-10-27 23:35:13, vasárnap
|
|
|
Heti útravaló Müller Pétertől - 96. rész
Egy-egy mondat néha többet ér, mint száz könyv. Egy érzés- és gondolatmagocska megtermékenyít, a tiéd lesz, és segít élni. Jobban megismered önmagadat, a társadat - és talán az életedet is.
Müller Péter minden héten ilyen "lelki útravalót" ad. Olvasd el, és hagyd magadban megérni.
"Megérteni a problémád igazi okát csak akkor tudod, ha megértél rá. És akkor meg tudod oldani."
Előbb nem? Nem. Igazán nem. Sokat tudhatsz róla, olvashatsz róla, hallhatsz róla. Valamit föl is fogsz belőle, de igazán nem érted. Ez a magyar nyelv csodája. Ugye, milyen szép és bölcs a nyelvünk? A megértés és a megérés. Ér-Ér, s a kettő összeÉr. Amíg ez nem történik meg, nem tudod megoldani a gondodat. Olyan, mint egy csomó, amit forgatsz, forgatsz a kezedben, de nem tudod, hogyan kell kinyitni. Nem tudod, hol a szál eleje és a vége. Ha különböző okos tippek és téveszmék alapján húzogatod, csak még jobban összegubancolod és megfeszíted.
Az igazi megértés azt jelenti, hogy meg is tudod oldani. De ehhez meg kell érni. Ha megértél rá, akkor meg is érted, és meg is tudod oldani a gondodat. Megértés nélkül hozzá sem lehet fogni. S a megértéshez lelki érettség kell. Bölcsesség. Bölcs az, aki nemcsak fecseg és elmélkedik, hanem bele is tudja vezetni életébe, sorsába, testének és lelkének működésébe a felismert igazságot.
"Bocsáss meg nékik, Uram, mert nem tudják, mit cselekszenek!" - mondja Jézus a kínzóikról. A nemtudás: bűn. Pontosabban: oka annak, hogy ha bajt csinálsz. Mert nem érted, mit teszel. Nem is tudod, hogy nem szabadna tenned. Nem tudod, hogy rosszat teszel magadnak és másnak is. Megvalósítani bármit is csak akkor tudsz, ha megértél rá.
Azt kérded: mi az, ami érlel? Elsősorban a szenvedés. A nehézségek és fájdalmak megtapasztalása. Sokan kérdik tőlem: mi a jó párkapcsolat titka? És én azt felelem: a lelki érettség. Vagyis meg kell érnetek rá. Hogy ne csak vakon éljétek, de értsétek is, amiben vagytok. Mindketten. Te is, ő is. Csupán a szeretet - ha nem párosul a másik lényének mély megértésével - nem elég.
Csak az lesz a tiéd, akit értesz is. Akit nem, az elvehető, elveszthető, el is felejthető. Nem lesz lelked és életed része.
Forrás:www.life.hu/sztarszerzok |
|
|
0 komment
, kategória: Heti útravaló - Müller Péter |
|
|
|
|
|
2013-10-27 22:30:25, vasárnap
|
|
|
Juhtúrós palacsinta parmezánnal
Hozzávalók:
20 db kész, enyhén sós palacsinta
25-30 dkg juhtúró
4 dl tejföl
20 dkg reszelt parmezán sajt
20 db chilivel töltött olívabogyó
tépett petrezselyemzöld a díszítéshez
Elkészítés:
A juhtúrót összedolgozzuk a tejföl felével, ezzel a masszával megtöltjük a palacsintákat, mindegyikbe teszünk 1-1 db, négyfelé szeletelt chilivel töltött olívabogyót. A palacsintákat félbe, és ismét félbe hajtjuk.
Kivajazunk egy tűzálló tálat, beletesszük szépen, egymás mellé a hajtogatott, töltött palacsintákat, a tetejét meglocsoljuk a maradék tejföllel, rászórjuk a reszelt parmezánt, 150-160 fokos, előmelegített sütőbe téve rápirítjuk a sajtot.
Frissen, melegében tálaljuk, 2-3 darabot adunk egy adagban, tetejét tépett petrezselyemlevéllel díszítjük.
Megjegyzés:
Önmagában is kellemes vacsora, de köretként is adhatjuk pörköltes, paprikás ételek mellé, a borjúpaprikás kiváló kísérője lehet.
Esti vendégek fogadására is alkalmas, előkészítve, csak frissen átsütjük, és máris tálalhatjuk. Jó étvágyat, Nord.
A receptet Nordkapp küldte. Köszönjük!
Forrás:Mindmegette.hu |
|
|
0 komment
, kategória: Receptek-húsmentes ételek |
|
|
|
|
|
2013-10-27 22:28:17, vasárnap
|
|
|
Rum egg-nog
Hozzávalók:
2 tojás sárgája
3,5 evőkanál porcukor
10 cl fehér rum
8 cl tejszín
1 evőkanál vanília esszencia
Elkészítés:
A hozzávalókat egy shakerben vagy üvegben összerázzuk, pohárba szűrjük, hűtve kínáljuk.
Megjegyzés:
A receptet és a fotót Nordkapp küldte. Köszönjük!
Forrás:Mindmegette.hu
|
|
|
0 komment
, kategória: Receptek-ital,szörp,gyümölcs |
|
|
|
|
|
2013-10-27 22:25:45, vasárnap
|
|
|
Verdens beste (a világ legjobb süteménye)
Hozzávalók:
A tésztához:
15 dkg liszt
10 dkg vaj, vagy Rama
10 dkg cukor
4 tojás sárgája
1 csomag sütőpor
1 csomag vaníliás cukor
4-5 evőkanál tej (nem tartósított)
5 dkg apróra vágott mandula
2-3 cl barna (minőségi) rum
csipet só
A habhoz:
4 tojás fehérje
15 dkg cukor
csipet só
A csokikrémhez:
1 egész tojás
2 tojás sárgája
10-15 dkg cukor
10 dkg (legalább 70 %-os kakaó tartalmú) étcsoki
10 dkg vaj, vagy Rama
2-3 cl barna (minőségi) rum
Elkészítés:
A tészta hozzávalóit elkeverjük, ha túl kemény, a vajat kicsit felmelegítjük, hogy lágyabb masszát kapjunk. Egy tepsit kikenünk kevés vajjal, vagy kibéleljük sütőpapírral, beleigazítjuk a tésztát.
4 tojás fehérjéből csipet sóval kemény habot verünk, beleadagoljuk a cukrot, tovább habosítjuk. Ezt a keményre készített tojáshabot rákenjük a tésztára. Előmelegített sütőben, 160 fok körül 50-60 percig sütjük.
Amíg a süti sül, magunkat is megkínálhatjuk némi rummal vagy más kedvünkre való itallal, de a krémről se feledkezzünk meg! Keverjük össze az egész tojást a tojások sárgájával, a csokoládéval, a cukorral és a rummal. Vízgőz felett állandóan kevergetve főzzük fel. Amikor elkészült, vegyük le a tűzről, és a vajjal keverjük habosra.
Mikor megsült a habos tésztánk, vegyük ki a sütőből, hagyjuk meghűlni, majd a tepsiből kiszedve (akár habos felére kifordítva) vágjuk keresztben ketté. A habos résszel lefelé lévő fél tortára kenjük rá a csoki habot, majd tésztás felével igazítsuk rá a másik másik fél tortát. A maradék csokikrémmel kenjük be oldalait.
Lehűtve, szeletelve tálaljuk.
Megjegyzés:
Valódi norvég desszert, amit ha elkészítetek, a látványától nem fogtok hanyatt esni, nem túl mutatós, de az íze kárpótol a kinézete miatt.
A norvégok, kicsit nagyképűen, a világ legjobb sütijének nevezik, nem vitatkozom velük, lehet, hogy nem veszi fel a versenyt a Rigó Jancsival vagy a Somlói Galuskával, de tán a Pavlovával sem, de ez is nagyon finom.
Fenti recept anyósomtól való, sokan csokikrém helyett csoki- vagy vaníliapudinggal, esetleg vaníliakrémmel készítik. Érdemes kipróbálni!
A receptet Nordkapp küldte. Köszönjük!
Forrás:Mindmegette.hu |
|
|
0 komment
, kategória: Receptek-sütemények-desszertek |
|
|
|
|
|
2013-10-27 22:22:51, vasárnap
|
|
|
Bajor sült kacsacomb aszalt szilvás savanyú káposztával
Hozzávalók:
4 db kacsacomb
10 dkg kolozsvári szalonna
2 db csilipaprika
50 dkg almakompót
2 fej lilahagyma
3 dl világos sör
libazsír
só
bors
A káposztához:
50 dkg szálas savanyú káposzta
15 dkg magozott aszalt szilva
1 fej lilahagyma
4 db bajor virsli
2 dl száraz fehérbor
libazsír
Elkészítés:
A kacsacombokat a húsos felén a csont mellett bevágjuk, majd a bőrébe lyukakat szúrunk. A szalonnát csíkokra vágva és a csilipaprikát felkarikázva belenyomkodjuk a lyukakba. Sózzuk, borsozzuk, majd egy libazsírral kikent öntöttvas tepsibe tesszük. Mellérakjuk a felkarikázott hagymákat és az almakompótot, meglocsoljuk a sörrel. A 200 fokosra előmelegített sütőben készre sütjük. Gyakran nézzünk rá, nehogy odaégjen, ha kívánja, öntsünk még sört alá.
Az aszalt szilvát áztassuk be 1 órára a borba, a lilahagymát vágjuk félfőre, a bajor virsliket vágjuk fel 1 centis szeletekre, a savanyú káposztát mossuk át.
Kevés libazsíron a hagymát lepirítjuk, hozzáadjuk a magozott, előzőleg borba áztatott aszalt szilvát, és rádobjuk a bajor virslit. Kicsit megpirítjuk, majd hozzáadjuk a savanyú káposztát, felöntjük a szilva borával, összepároljuk, lepirítjuk.
A kész kacsacombok mellé tálaljuk a káposztát, burgonyagombócot, vagy knédlit adunk mellé köretnek.
Megjegyzés:
A receptet Nordkapp küldte. Köszönjük!
Forrás:Mindmegette.hu |
|
|
0 komment
, kategória: Receptek-húsos |
|
|
|
|
|
2013-10-27 22:19:49, vasárnap
|
|
|
Fűszeres pisztráng hidegen
Hozzávalók:
10 db pisztráng
5 dl borecet
só
egész bors
babérlevél
1 fej hagyma
Elkészítés:
Lapos lábosba tegyünk fel forrni 1 liter vizet fél liter borecetettel, 20 szem egész borssal, 1 fej karikára vágott hagymával, 1 kávéskanál sóval és 3 babérlevéllel. Amikor forr, tegyünk bele a 10 darab szépen megtisztított pisztrángot. Főzzük a fűszeres lében 10 percig (ha tovább fő, szétesik). Ha megfőtt, vegyük le a tűztől, és hagyjuk a levében kihűlni. Hidegen tálaljuk, díszítsük aszpikkal, citromkarikákkal és tormarózsákkal.
Megjegyzés:
A receptet és a fotót Nordkapp küldte. Köszönjük!
Forrás:Mindmegette.hu
|
|
|
0 komment
, kategória: Receptek-halas |
|
|
|
|
|
2013-10-27 22:15:36, vasárnap
|
|
|
Heti menü ajánlat - 2013. október 28 - november 03.
Hétfő - Nord barátom ma 55 éves, az ő receptjeiből válogatok:
Előétel: Fűszeres pisztráng hidegen
Főétel: Bajor sült kacsacomb aszalt szilvás savanyú káposztával
Desszert: Verdens beste (a világ legjobb süteménye), és mellé egy rum egg-nog
Vegetáriánus ajánlat: Juhtúrós palacsinta parmezánnal
Kedd - nézzük, mit készíthetünk sütőtökből:
Előétel: Sütőtökleves gesztenyével
Főétel: Csirkemáj sütőtökös-almás raguval és metélt tésztával
Desszert: Sütőtökös pite
Vegetáriánus ajánlat: Apró sütőtökös gombócok
Szerda:
Előétel: Joghurtos zöldségleves
Főétel: Tejben párolt csirkemell párolt barnarizzsel és paradicsomsalátával
Desszert: Gyümölcsturmix
Vegetáriánus ajánlat: Belga rakott cikória
Csütörtök:
Előétel: Rozmaringos paradicsomleves bazsalikomos csipetkével
Főétel: Sült nyelv hagymás krumplival, ecetes almapaprikával
Desszert: Szőlő
Vegetáriánus ajánlat: Csőben sült tejszínes krumpli mazsolás répasalátával
Péntek:
Reggeli: Körözött tetszés szerinti pékáruval
Előétel: Tejszínes gombaleves
Főétel: Fűszeres vaddisznó római tálban burgonyafánkkal
Desszert: Krémes szilvás-diós süti
Vacsora: Töpörtyűkrém savanyú uborkával, pohár sörrel
Vegetáriánus ajánlat: Rántott karfiol hasábburgonyával, tartármártással
Szombat:
Reggeli: Disznósajt ropogós friss kenyérrel, paprikával, paradicsommal, boros teával
Előétel: Liba-húsleves
Főétel: Sült oldalas káposztás rétessel
Desszert: Gesztenyepüré
Vacsora: Sajtban sült tojás
Vegetáriánus ajánlat: Spenótos krumpligombóc
Vasárnap:
Reggeli: Vajaskifli mézzel, lekvárral és tejeskávéval
Előétel: Szőlőkrémleves fahéjjal és mézzel
Főétel: Rántott pontyszeletek tartármártással és hasábburgonyával
Desszert: Gyömbéres-szilvás-mákos sütemény mascarponekrémmel
Vacsora: Svédgomba zsemlével
Vegetáriánus ajánlat: Spenótos-articsókás tésztasaláta
Forrás:Mindmegette.hu - Pasik blogja |
|
|
0 komment
, kategória: Receptek-menük |
|
|
|
|
|
1/1 oldal
|
Bejegyzések száma: 9
|
|
|
|
2013. Október
| | |
|
|
ma: |
0 db bejegyzés |
e hónap: |
275 db bejegyzés |
e év: |
2276 db bejegyzés |
Összes: |
32631 db bejegyzés |
|
|
|
|
- Általános (1199)
- Belső kör (5)
- Család (0)
- Munka (0)
- Haverok (0)
- Iskola (0)
- Advent,Karácsony, Újév, Húsvét (1166)
- Áldások, imák, Istenes versek (347)
- Állatok (44)
- Angelisz Irini (80)
- Angyal,Isten vers,videó,idézet (132)
- Angyali üzenet Pusztai Orsitól (892)
- Angyali üzenetek (1041)
- Angyali üzenetek 2 (4)
- Angyalok, angyalos történetek (140)
- Anyák napja (35)
- Anyák napja (167)
- Ara Rauch írásai, versei (20)
- Aranyosi Ervin versei (30)
- Athéna görögországi élményei (2)
- Athéna versei, gondolatai (32)
- Atya, Jézus és Mária üzenetei (20)
- Az Élet Kiskönyve (19)
- Bagi László /Hezekiah versei (20)
- Bálint gazda (5)
- Barátság (272)
- Benmar - Szabó Balázs versei (20)
- Blogtársaktól kaptam 1 (134)
- Blogtársaktól kaptam 2 (41)
- Bodré Anikó versei (8)
- Bölcsességek - gondolatok (69)
- Ch-ás szerzők versei (37)
- Csabai Lajos versei (15)
- Egészség (590)
- Égi jelenségek, érdekességek (3)
- Égi üzenetek (24)
- Egyéb ünnepek, jeles napok (870)
- Ehető virágok és receptek (21)
- Emlékezés (82)
- Ezoterikus (284)
- Fényörvény: üzenetek-tanítások (31)
- Filmek (17)
- Francoise versei (12)
- Fullos szerzők versei, írásai (124)
- Gitka(Szomorúfűz) (11)
- Gyógyító kövek, kristályok (50)
- Haiku, Zen versek (52)
- Hetet (414)
- Heti útravaló - Müller Péter (339)
- Hétvégét (393)
- Hónapok, hónapokról versek (1248)
- Horoszkópok (19)
- Humoros, vicces (21)
- Idézetek (948)
- Írások (310)
- Jó éjszakát! (809)
- Jó reggelt! (7)
- Jókívánság (40)
- Kamarás Klára versei (50)
- Kedvenc énekesek (12)
- Kellemes délutánt! (11)
- Komáromi János (Koma) versei (74)
- Kormányos Sándor versei (15)
- Krancz Béla versei (9)
- Kryon (55)
- Kun Magdolna versei (23)
- Könyvek (38)
- Lengyel Jolán versei (13)
- Másik világ, Hathorok üzenetei (6)
- Meditációk (38)
- Nagy Krisztina, Krancz Béla (27)
- Nemzeti ünnep (161)
- Pps-ek (3)
- Puskás Kolozsvári F. versei (2)
- Receptek - befőzés, mélyhűtés (74)
- Receptek - görög és balkáni (13)
- Receptek - savanyúság eltevése (20)
- Receptek, írások - vegyes (792)
- Receptek-főzelékek, lecsók, (192)
- Receptek-halas (184)
- Receptek-húsmentes ételek (1202)
- Receptek-húsos (1394)
- Receptek-ital,szörp,gyümölcs (129)
- Receptek-levesek (1399)
- Receptek-menük (388)
- Receptek-sütemények-desszertek (1309)
- Receptek-tésztafélék,szendvics (1048)
- Receptek:saláta,hidegtál,egyéb (514)
- Reiki (5)
- Saját készítésű videók (88)
- Seherezádé (152)
- Seneca (32)
- Szapphó (47)
- Szép estét! (154)
- Szép képek (34)
- Szép napot, vasárnapot! (142)
- Szerelem, boldogság (926)
- Szeretet (404)
- Szeretet írások (220)
- Szily Nóra riportjai (121)
- Táltos témák (24)
- Táncok története (24)
- Tanítások-Üzenetek-Írások (195)
- Tatiosz (280)
- Tokaji Márton versei (52)
- Tóth Juli versei (36)
- Tóth Tiborné-Hajnalka versei (3)
- Vegyes receptek (22)
- Vén Muskétás versek, írások (474)
- Vénusz Kódex (12)
- Versek (3006)
- Versek videókon (6)
- Versek, képek reggeltől-estig (121)
- Versek, képek tavasztól-télig (1079)
- Verses képeslapok (779)
- Videók (279)
- Virágok, gyümölcsök, termések (569)
- Virágos versek, idézetek (370)
- Vujity Tvrtko írásai (11)
- Üdvözlés, köszöntés,köszönés (760)
- Zene,-dalszövegek videókkal is (294)
|
|
|
|
- Ma: 171
- e Hét: 1916
- e Hónap: 10182
- e Év: 126835
|
|
|