Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 9 
Az ölelés hatalma
  2013-10-27 23:44:45, vasárnap
 
  Vujity Tvrtko: Az ölelés hatalma





Riporterként Vujity Tvrtko többször körbeutazta a Földet, most mégis élete egyik legfontosabb belső utazására indul, s az elfelejtett családi titkok nyomában megérkezik egy székelyföldi kis faluba.

A hetvenes évek végén készült fényképen egy büszke család áll. Egy család, amelynek tagjairól az elmúlt hetekben többször írtam nektek. Balszélen a szénbányász, aki megtanított az idő visszafordíthatatlanságára, az ölelés fontosságára, a munka becsületére. Ő volt az édesapám. Mellette a fiatal, pályakezdő horvát tanárnő mosolyog, aki rengeteget mesélt nekem horvátul, gyönyörű hazánkról, Magyarországról. Ezt neki, édesanyámnak köszönhetem. A kép túlszélén Miklós nagybátyám, a megtestesült népmesei hős, aki a családi történetekben Kinizsi Pál szerepét töltötte be. Alul pedig egy kisfiú fotóz. Arca nem látszik, kitakarja az akkor igencsak modernnek számító fényképezőgép. A kisfiú én magam vagyok.





És áll még valaki ezen a képen. Valaki, akivel most ismét találkozhatom. Megkésve, negyedszázaddal halála után, Erdélyben, a Tündérkertben. Az idős, törékeny asszonyt - ahogy már korábban írtam - Kapus Máriának ismertem. Ő volt a kispesti nagymama. Így hívta apám, a saját édesgyermeke, így hívtam hát én is. Halála után tudtam csak meg, hogy leányanyaként szülte őt Apollónia dédnagyanyám, hogy aztán egy rendes katonaember fogadja örökbe őt. Így lett Kapus Mária Réthi Máriából. Ezért nem találtam rokonaimat sem égen, sem földön, ezért hiányzott múltam egy darabja. Évek nyomozása kellett, amíg leszűkült a kör. Volt már részem ilyen kutatásban, hiszen a világ utolsó hadifoglyának, Toma Andrásnak a családját is rengeteg munkával találtuk csak meg. Tizenhárom éve ültem a padon és jegyzeteltem a hadifogoly szavait, és barátaimmal, az akkori expedíció résztvevőivel végül így jutottunk közelebb és közelebb a megoldáshoz; a nagy találkozáshoz, amikor is Toma Anna, 56 évvel azután, hogy bátyját elhurcolták a világháborúba, átölelhette testvérét.

Sokszor megremegtem akkor, hiszen az sem csupán egy film volt a sok közül, hanem életem fontos része. Ez itt most viszont a véremé. Szívemé és lelkemé. Titkokat felfedezni izgalmas kaland, ám ha ennek a titoknak egyes részei saját családtagjaim előtt is rejtve maradtak, az valóban torokszorító.

Ozsdola. Kicsi falu Háromszéken, Kézdivásárhely mellett. Oda vezettek a szálak. A polgármester remegő hangon hív. Magyar királyi anyakönyvekről mesél, meg a román levéltárak hiányosságairól. És a hírről. Élnek Ozsdolán közeli rokonaim. Akik most éppen levegőért kapkodnak és próbálják feldolgozni, hogy nem átverés részesei, a kimondhatatlan nevű magyar riporter valójában nem (csak) horvát, hanem székely is. És az ő családjuk tagja.

Hatalmas volt az ölelés. Melánia el sem akart engedni. Két generáció maradt ki az életünkből. Elszalasztott évtizedek hiánya volt abban az ölelésben, Ozsdolán, a poros út szélén álló házban, egy cserépkályha mellett. Akkor ígértem meg, hogy visszamegyek. S viszem a könyvtárat, amelyet a helyi óvodának és iskolának vettem. Hadd tanuljanak szép magyar könyvekből az ozsdolai gyerekek. Jön velem a feleségem, jönnek a gyermekeim, mert újabb generációk már nem maradhatnak ki az ölelésből. Azok a gyökereim, így hát gyermekeim múltja is.

Megyek át Románián. Ahogy korábban oly sokszor. S mégis, ahogyan sohasem korábban. Elmegyek majd az AIDS-es gyermekek egykori gyermekotthona mellett, akik úgy betegedtek meg, hogy még a diktátor idején ugyanazzal az egyszer használatos fecskendővel oltottak be esetenként több tucatnyi gyermeket.

Útba ejtem Bözödújfalut, amelyre víztározót eresztett az őrült vezér falurombolási terve. A tóból ma már csak az egyik templomtorony áll ki, az utcák víz alatt, s én a tó partján törölgettem könnyeimet az emberi gonoszság láttán. Áthaladok Csíkszeredán, ahol torkom szakadtából szurkoltam a helyi hokisoknak, amikor a Steaua ellen játszották a bajnoki döntőt, sok ezer ember előtt, egy transzparenssel szemben, amelyen ez állt: Húszan, egy nemzetért.

S ezek a székelyek most vasárnap felemelik a szavukat. Mind ott lesznek. Hatalmas tömegben vonulnak majd székely zászlóikkal, székely jelvényeikkel, székely szimbólumaikkal. Az útjukon haladok, s a saját történeteim útján. Hogy a végén megérkezzek Ozsdolára a gyermekek magyar könyvtárával. És a falucska pici kápolnája előtt elmondhassam: véget ért egy befejezetlen út, édes nagymamám!

Forrás:www.life.hu/sztarszerzok
 
 
1 komment , kategória:  Vujity Tvrtko írásai  
Heti útravaló Müller Pétertől - 96. rész
  2013-10-27 23:35:13, vasárnap
 
  Heti útravaló Müller Pétertől - 96. rész

Egy-egy mondat néha többet ér, mint száz könyv. Egy érzés- és gondolatmagocska megtermékenyít, a tiéd lesz, és segít élni. Jobban megismered önmagadat, a társadat - és talán az életedet is.

Müller Péter minden héten ilyen "lelki útravalót" ad. Olvasd el, és hagyd magadban megérni.

"Megérteni a problémád igazi okát csak akkor tudod, ha megértél rá. És akkor meg tudod oldani."






Előbb nem? Nem. Igazán nem. Sokat tudhatsz róla, olvashatsz róla, hallhatsz róla. Valamit föl is fogsz belőle, de igazán nem érted. Ez a magyar nyelv csodája. Ugye, milyen szép és bölcs a nyelvünk? A megértés és a megérés. Ér-Ér, s a kettő összeÉr. Amíg ez nem történik meg, nem tudod megoldani a gondodat. Olyan, mint egy csomó, amit forgatsz, forgatsz a kezedben, de nem tudod, hogyan kell kinyitni. Nem tudod, hol a szál eleje és a vége. Ha különböző okos tippek és téveszmék alapján húzogatod, csak még jobban összegubancolod és megfeszíted.

Az igazi megértés azt jelenti, hogy meg is tudod oldani. De ehhez meg kell érni. Ha megértél rá, akkor meg is érted, és meg is tudod oldani a gondodat. Megértés nélkül hozzá sem lehet fogni. S a megértéshez lelki érettség kell. Bölcsesség. Bölcs az, aki nemcsak fecseg és elmélkedik, hanem bele is tudja vezetni életébe, sorsába, testének és lelkének működésébe a felismert igazságot.
"Bocsáss meg nékik, Uram, mert nem tudják, mit cselekszenek!" - mondja Jézus a kínzóikról. A nemtudás: bűn. Pontosabban: oka annak, hogy ha bajt csinálsz. Mert nem érted, mit teszel. Nem is tudod, hogy nem szabadna tenned. Nem tudod, hogy rosszat teszel magadnak és másnak is. Megvalósítani bármit is csak akkor tudsz, ha megértél rá.

Azt kérded: mi az, ami érlel? Elsősorban a szenvedés. A nehézségek és fájdalmak megtapasztalása. Sokan kérdik tőlem: mi a jó párkapcsolat titka? És én azt felelem: a lelki érettség. Vagyis meg kell érnetek rá. Hogy ne csak vakon éljétek, de értsétek is, amiben vagytok. Mindketten. Te is, ő is. Csupán a szeretet - ha nem párosul a másik lényének mély megértésével - nem elég.

Csak az lesz a tiéd, akit értesz is. Akit nem, az elvehető, elveszthető, el is felejthető. Nem lesz lelked és életed része.

Forrás:www.life.hu/sztarszerzok
 
 
0 komment , kategória:  Heti útravaló - Müller Péter  
Juhtúrós palacsinta parmezánnal
  2013-10-27 22:30:25, vasárnap
 
  Juhtúrós palacsinta parmezánnal

Hozzávalók:
20 db kész, enyhén sós palacsinta
25-30 dkg juhtúró
4 dl tejföl
20 dkg reszelt parmezán sajt
20 db chilivel töltött olívabogyó
tépett petrezselyemzöld a díszítéshez

Elkészítés:
A juhtúrót összedolgozzuk a tejföl felével, ezzel a masszával megtöltjük a palacsintákat, mindegyikbe teszünk 1-1 db, négyfelé szeletelt chilivel töltött olívabogyót. A palacsintákat félbe, és ismét félbe hajtjuk.

Kivajazunk egy tűzálló tálat, beletesszük szépen, egymás mellé a hajtogatott, töltött palacsintákat, a tetejét meglocsoljuk a maradék tejföllel, rászórjuk a reszelt parmezánt, 150-160 fokos, előmelegített sütőbe téve rápirítjuk a sajtot.

Frissen, melegében tálaljuk, 2-3 darabot adunk egy adagban, tetejét tépett petrezselyemlevéllel díszítjük.

Megjegyzés:
Önmagában is kellemes vacsora, de köretként is adhatjuk pörköltes, paprikás ételek mellé, a borjúpaprikás kiváló kísérője lehet.

Esti vendégek fogadására is alkalmas, előkészítve, csak frissen átsütjük, és máris tálalhatjuk. Jó étvágyat, Nord.

A receptet Nordkapp küldte. Köszönjük!

Forrás:Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsmentes ételek  
Rum egg-nog
  2013-10-27 22:28:17, vasárnap
 
  Rum egg-nog

Hozzávalók:
2 tojás sárgája
3,5 evőkanál porcukor
10 cl fehér rum
8 cl tejszín
1 evőkanál vanília esszencia

Elkészítés:
A hozzávalókat egy shakerben vagy üvegben összerázzuk, pohárba szűrjük, hűtve kínáljuk.





Megjegyzés:
A receptet és a fotót Nordkapp küldte. Köszönjük!

Forrás:Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-ital,szörp,gyümölcs  
Verdens beste
  2013-10-27 22:25:45, vasárnap
 
  Verdens beste (a világ legjobb süteménye)

Hozzávalók:
A tésztához:
15 dkg liszt
10 dkg vaj, vagy Rama
10 dkg cukor
4 tojás sárgája
1 csomag sütőpor
1 csomag vaníliás cukor
4-5 evőkanál tej (nem tartósított)
5 dkg apróra vágott mandula
2-3 cl barna (minőségi) rum
csipet só
A habhoz:
4 tojás fehérje
15 dkg cukor
csipet só
A csokikrémhez:
1 egész tojás
2 tojás sárgája
10-15 dkg cukor
10 dkg (legalább 70 %-os kakaó tartalmú) étcsoki
10 dkg vaj, vagy Rama
2-3 cl barna (minőségi) rum

Elkészítés:
A tészta hozzávalóit elkeverjük, ha túl kemény, a vajat kicsit felmelegítjük, hogy lágyabb masszát kapjunk. Egy tepsit kikenünk kevés vajjal, vagy kibéleljük sütőpapírral, beleigazítjuk a tésztát.

4 tojás fehérjéből csipet sóval kemény habot verünk, beleadagoljuk a cukrot, tovább habosítjuk. Ezt a keményre készített tojáshabot rákenjük a tésztára. Előmelegített sütőben, 160 fok körül 50-60 percig sütjük.

Amíg a süti sül, magunkat is megkínálhatjuk némi rummal vagy más kedvünkre való itallal, de a krémről se feledkezzünk meg! Keverjük össze az egész tojást a tojások sárgájával, a csokoládéval, a cukorral és a rummal. Vízgőz felett állandóan kevergetve főzzük fel. Amikor elkészült, vegyük le a tűzről, és a vajjal keverjük habosra.

Mikor megsült a habos tésztánk, vegyük ki a sütőből, hagyjuk meghűlni, majd a tepsiből kiszedve (akár habos felére kifordítva) vágjuk keresztben ketté. A habos résszel lefelé lévő fél tortára kenjük rá a csoki habot, majd tésztás felével igazítsuk rá a másik másik fél tortát. A maradék csokikrémmel kenjük be oldalait.

Lehűtve, szeletelve tálaljuk.

Megjegyzés:
Valódi norvég desszert, amit ha elkészítetek, a látványától nem fogtok hanyatt esni, nem túl mutatós, de az íze kárpótol a kinézete miatt.

A norvégok, kicsit nagyképűen, a világ legjobb sütijének nevezik, nem vitatkozom velük, lehet, hogy nem veszi fel a versenyt a Rigó Jancsival vagy a Somlói Galuskával, de tán a Pavlovával sem, de ez is nagyon finom.

Fenti recept anyósomtól való, sokan csokikrém helyett csoki- vagy vaníliapudinggal, esetleg vaníliakrémmel készítik. Érdemes kipróbálni!

A receptet Nordkapp küldte. Köszönjük!

Forrás:Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek-sütemények-desszertek  
Bajor sült kacsacomb aszalt szilvás savanyú káposztával
  2013-10-27 22:22:51, vasárnap
 
  Bajor sült kacsacomb aszalt szilvás savanyú káposztával

Hozzávalók:
4 db kacsacomb
10 dkg kolozsvári szalonna
2 db csilipaprika
50 dkg almakompót
2 fej lilahagyma
3 dl világos sör
libazsír

bors
A káposztához:
50 dkg szálas savanyú káposzta
15 dkg magozott aszalt szilva
1 fej lilahagyma
4 db bajor virsli
2 dl száraz fehérbor
libazsír

Elkészítés:
A kacsacombokat a húsos felén a csont mellett bevágjuk, majd a bőrébe lyukakat szúrunk. A szalonnát csíkokra vágva és a csilipaprikát felkarikázva belenyomkodjuk a lyukakba. Sózzuk, borsozzuk, majd egy libazsírral kikent öntöttvas tepsibe tesszük. Mellérakjuk a felkarikázott hagymákat és az almakompótot, meglocsoljuk a sörrel. A 200 fokosra előmelegített sütőben készre sütjük. Gyakran nézzünk rá, nehogy odaégjen, ha kívánja, öntsünk még sört alá.

Az aszalt szilvát áztassuk be 1 órára a borba, a lilahagymát vágjuk félfőre, a bajor virsliket vágjuk fel 1 centis szeletekre, a savanyú káposztát mossuk át.

Kevés libazsíron a hagymát lepirítjuk, hozzáadjuk a magozott, előzőleg borba áztatott aszalt szilvát, és rádobjuk a bajor virslit. Kicsit megpirítjuk, majd hozzáadjuk a savanyú káposztát, felöntjük a szilva borával, összepároljuk, lepirítjuk.

A kész kacsacombok mellé tálaljuk a káposztát, burgonyagombócot, vagy knédlit adunk mellé köretnek.

Megjegyzés:
A receptet Nordkapp küldte. Köszönjük!

Forrás:Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsos   
Fűszeres pisztráng hidegen
  2013-10-27 22:19:49, vasárnap
 
  Fűszeres pisztráng hidegen

Hozzávalók:
10 db pisztráng
5 dl borecet

egész bors
babérlevél
1 fej hagyma

Elkészítés:
Lapos lábosba tegyünk fel forrni 1 liter vizet fél liter borecetettel, 20 szem egész borssal, 1 fej karikára vágott hagymával, 1 kávéskanál sóval és 3 babérlevéllel. Amikor forr, tegyünk bele a 10 darab szépen megtisztított pisztrángot. Főzzük a fűszeres lében 10 percig (ha tovább fő, szétesik). Ha megfőtt, vegyük le a tűztől, és hagyjuk a levében kihűlni. Hidegen tálaljuk, díszítsük aszpikkal, citromkarikákkal és tormarózsákkal.





Megjegyzés:
A receptet és a fotót Nordkapp küldte. Köszönjük!

Forrás:Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-halas  
Heti menü ajánlat – 2013. október 28 - november 03.
  2013-10-27 22:15:36, vasárnap
 
  Heti menü ajánlat - 2013. október 28 - november 03.


Hétfő - Nord barátom ma 55 éves, az ő receptjeiből válogatok:

Előétel: Fűszeres pisztráng hidegen
Főétel: Bajor sült kacsacomb aszalt szilvás savanyú káposztával
Desszert: Verdens beste (a világ legjobb süteménye), és mellé egy rum egg-nog
Vegetáriánus ajánlat: Juhtúrós palacsinta parmezánnal


Kedd - nézzük, mit készíthetünk sütőtökből:

Előétel: Sütőtökleves gesztenyével
Főétel: Csirkemáj sütőtökös-almás raguval és metélt tésztával
Desszert: Sütőtökös pite
Vegetáriánus ajánlat: Apró sütőtökös gombócok


Szerda:

Előétel: Joghurtos zöldségleves
Főétel: Tejben párolt csirkemell párolt barnarizzsel és paradicsomsalátával
Desszert: Gyümölcsturmix
Vegetáriánus ajánlat: Belga rakott cikória


Csütörtök:

Előétel: Rozmaringos paradicsomleves bazsalikomos csipetkével
Főétel: Sült nyelv hagymás krumplival, ecetes almapaprikával
Desszert: Szőlő
Vegetáriánus ajánlat: Csőben sült tejszínes krumpli mazsolás répasalátával


Péntek:

Reggeli: Körözött tetszés szerinti pékáruval
Előétel: Tejszínes gombaleves
Főétel: Fűszeres vaddisznó római tálban burgonyafánkkal
Desszert: Krémes szilvás-diós süti
Vacsora: Töpörtyűkrém savanyú uborkával, pohár sörrel
Vegetáriánus ajánlat: Rántott karfiol hasábburgonyával, tartármártással


Szombat:

Reggeli: Disznósajt ropogós friss kenyérrel, paprikával, paradicsommal, boros teával
Előétel: Liba-húsleves
Főétel: Sült oldalas káposztás rétessel
Desszert: Gesztenyepüré
Vacsora: Sajtban sült tojás
Vegetáriánus ajánlat: Spenótos krumpligombóc


Vasárnap:

Reggeli: Vajaskifli mézzel, lekvárral és tejeskávéval
Előétel: Szőlőkrémleves fahéjjal és mézzel
Főétel: Rántott pontyszeletek tartármártással és hasábburgonyával
Desszert: Gyömbéres-szilvás-mákos sütemény mascarponekrémmel
Vacsora: Svédgomba zsemlével
Vegetáriánus ajánlat: Spenótos-articsókás tésztasaláta

Forrás:Mindmegette.hu - Pasik blogja
 
 
0 komment , kategória:  Receptek-menük  
Szép estét!
  2013-10-27 21:41:37, vasárnap
 
  Ma nagyon szép idő volt, olyan igazi indián nyár.






Link
 
 
0 komment , kategória:  Szép estét!  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 9 
2013.09 2013. Október 2013.11
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 275 db bejegyzés
e év: 2276 db bejegyzés
Összes: 32631 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 171
  • e Hét: 1916
  • e Hónap: 10182
  • e Év: 126835
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.