Belépés
faciendum.blog.xfree.hu
"Fordítsd az arcodat a nap felé, és minden árnyék mögéd kerül." HELEN KELLER dr Szűcs Ildikó
1961.01.18
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 4 
halottak napja
  2013-10-29 21:37:30, kedd
 
 
Halottak napja

Halottak napját november 2-án 998 óta tartja meg az egyház. Ez az ünnep összefügg azzal a századvégi szorongásos hangulattal, mely 1000-re a világvégét várta. Ilyen elképzelések mellett igyekeztek a halottakkal "jóban lenni", az elhunytak szellemeivel jó barátságba kerülni. A sírokon gyertyát gyújtottak, hogy "szegény, fázós lelkek annakfényénél melengethessék magukat".

--Halottak napja történelmi háttere

A november 2-i halottak napja konkrétan Sz. Odiló clunyi apáttól (962-1048,) ered. Ő ezt az emléknapot a Cluny anyaegyház alá tartozó minden bencés házban bevezette. Ez a rendelete (998) mindmáig fennmaradt. Hamarosan pedig a bencés renden kívül is megünnepelték, a 14. századtól Róma is átvette.

--Halottak napja a népi hiedelem szerint

E napon gyertyákat, mécseseket gyújtunk elhunyt szeretteink emlékére. Ehhez a szokáshoz azonban több népi hiedelem is kapcsolódik. Némelyik szerint ennek az a célja, hogy a világosban a "véletlenül kiszabadult lelkecskék" újra visszataláljanak a maguk sírjába, ne kísértsenek, ne nyugtalanítsák az élőket.

--Halottak napja a magyar néphiedelem szerint

Magyar területeken szokás volt ilyenkor a sírok megtisztítása, rendbe hozása is. Ilyenkor fel is díszítik a sírokat. Virágokat, manapság pedig koszorúkat visznek az elhunytak tiszteletére.
A nép ajkán ennek a szokásnak is megvan a magyarázata: azért kell megszépíteni ilyenkor a sírokat, hogy a halottak szívesen maradjanak lakhelyükben. A néphit szerint ilyenkor ugyanis hazalátogatnak a halottak. Ezért sokfelé szokás volt, hogy számukra megterítettek, kenyeret, sót, vizet tettek az asztalra. A bukovinai magyarok körében pedig még a temetőbe is vittek ennivalót.
Aki ezeken a napokon nem tud kimenni a temetőbe, az otthon gyújt gyertyát. Zentán Mindenszentek napján a család minden tagja meggyújt egy gyertyát, azt tartották, hogy akié a legelőször leég, az hal meg leghamarabb.


--Halottak napjának hetét a halottak hetének is nevezik. Ezen a napon szokás a sírok megtisztítása, feldíszítése és a gyertyagyújtás. A néphit szerint ilyenkor hazalátogatnak a halottak: a gyertyák fényénél a "véletlenül kiszabadult lelkecskék" újra visszatalálhatnak a sírba, nem kísértenek, és nem nyugtalanítják az élőket.

Sokfelé szokás volt, hogy a halottak számára megterítettek, kenyeret, sót, vizet tettek az asztalra (a bukovinai magyarok körében pedig még a temetőbe is vittek ennivalót s a sírokra helyeztek belőle, a maradékot pedig a koldusoknak adták). Szeged környékén "mindönszentek kalácsa", "kóduskalács" néven üres kalácsot ajándékoztak a szegényeknek. Székely népszokás szerint egész kemencére való cipót sütöttek, amelynek Isten lepénye vagy halottak lepénye volt a neve. Ezt kiosztották a templom előtt gyülekező szegények között.

Többfelé úgy tartották, hogy Mindenszentek és Halottak napja közti éjszakán a halottak miséznek a templomban, és amíg a harang szól, hazalátogatnak szétnézni. Ezért minden helyiségben lámpát gyújtottak, hogy az elhunytak eligazodjanak a házban. A hagyományos paraszti közösségek egy részében "a halottak hetén" munkatilalom van: nem szabad földet művelni, mosni, meszelni, káposztát elsózni, hogy "ne zavarják a holtakat", s "mert a besózott káposzta meglágyul", és mert mindez bajt hozhat a ház népére. Ehelyett őröltek, kukoricát morzsoltak.

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
jó kép
  2013-10-29 21:35:15, kedd
 
 

 
 
0 komment , kategória:  bohókás  
bohókás
  2013-10-29 21:14:49, kedd
 
 

 
 
0 komment , kategória:  bohókás  
tigris zsömle
  2013-10-29 19:59:45, kedd
 
  Hozzávalók

a tésztához:
60 dkg liszt
2 dkg cukor
1,5 dkg só
1 tojás
2 dkg vaj
4 dl tej
3 dkg friss élesztő
a mázhoz:
90 ml langyos víz
8 dkg rizsliszt
1 csomag (7 g) szárított élesztő
1 evőkanál cukor
1 csapott kávéskanál só
1 evőkanál olaj

Elkészítés

A tésztához másfél dl langyos tejben pici cukorral felfuttatjuk az élesztőt.
A többi hozzávalót tálba mérjük, hozzáöntjük a megkelt élesztőt, és a maradék tejjel együtt kelt tésztát dagasztunk. Lefedve, langyos helyen duplájára kelesztjük. A tálban finoman átgyúrjuk a tésztát, majd újra duplájára kelesztjük.

A mázat felhasználás előtt legalább fél órával elkészítjük. Ehhez elvegyítjük a száraz hozzávalókat, hozzáadjuk az olajat, elkeverjük a vízzel, és félretesszük.

Enyhén lisztezett felületen nyolc egyenlő részre osztjuk a megkelt tésztát, zsömlét formázunk belőlük, és sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk, egymástól nagyobb távolságra. Újabb fél órán át kelesztjük úgy, hogy félidőben megkenjük a tetejüket rizslisztes mázzal.

200 fokra melegített sütőben 15 perc alatt megsütjük a zsömléket.

Villanysütő esetén az alsó-felső fokozatot bekapcsolva, légkeverés nélkül süssük 200 fokon úgy, hogy a rács, amire a tepsi kerül, a sütő alsó harmadában legyen.


http://citromhab.blogspot.hu/



 
 
0 komment , kategória:  receptek  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 4 
2013.09 2013. Október 2013.11
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 75 db bejegyzés
e év: 776 db bejegyzés
Összes: 7620 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 655
  • e Hét: 2554
  • e Hónap: 6958
  • e Év: 38687
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.