Belépés
suzymama.blog.xfree.hu
Aki szeretetet vet boldogságot arat!! Suzy Mama
1901.01.01
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 7 
Pannonhalma – a bencések bora
  2013-10-03 13:27:11, csütörtök
 
  A város nevét hallva hazánk fiának először az apátság ugrik be mint Pannonhalmához köthető nevezetesség, látnivaló. Ilyenkor, ősszel, más aktualitása is lehet egy pannonhalmi kirándulásnak: a szőlő és a bor.

Tudhattak valamit a bencés szerzetesek, amikor 996-ban erre a dombságra telepedtek le.
Az 1002-ből származó iratok szerint már Szent István koronázásának idején is készítettek
bort az itt termő szőlőből. Az enyhe tél és a nem túl forró nyár kedvező mikroklímát teremtettek a szőlőskerteknek. A szerzetesek mindenkor igyekeztek a legjobb minőséget előállítani,
így van ez napjainkban is.

Évszázadokon át zavartalanul folyt a munka a több mint 100 hektárnyi területen és az apátság pincéiben, egészen a második világháborúig. A háború után államosították a birtokokat. Ezután több mint ötven év telt el, hogy 2003-ban ismét létrejöhessen a Pannonhalmi Apátsági Pincészet, amely már 2010-ben elnyerte az ,,Év pincészete" díjat.

A pincészet jellemző borai: tramini, olaszrizling, rajnai rizling, savingon blanc, merlot, pinot noir. Ezen kívül különleges házasítások gazdagítják a választékot, melyek a legmagasabb minőségi kategóriákba sorolhatók. Talán nem meglepő, hogy a pincészet a bortermelés melléktermékeit is felhasználja, hogy abból kitűnő törkölypálinkát vagy minőségi borecetet készítsen.

A pannonhalmi borokat az ország számos helyén megvásárolhatjuk, de egyszer mégis érdemes ellátogatni a városba, és személyesen meglátogatni az apátság pincészetét. Szakszerű tárlatvezetés mellett erre előzetes bejelentkezés alapján szinte az év minden napján lehetőséget biztosítanak.

A pincén és a borokon kívül az arborétum, a gyógynövénykert, az apátság várja a látogatókat,
akár többnyelvű vezetéssel. Orgonahangverseny rendszeresen hallható, de az állandó időpontoktól eltérően is kérhető - megfelelő díjazás ellenében. Érdemes a 12 állomásból álló természetvédelmi és történeti Eranthis-ösvény túraútvonalát is végigjárni. A borok kóstolásán túl igazi gasztronómiai élményt nyújt az apátság étterme. Természetesen több szálláslehetőség és vendéglő közül is választhatunk, hiszen annyi látnivalót tartogat Pannonhalma, hogy több napot is érdemes itt tölteni.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Madártej szelet
  2013-10-03 10:44:07, csütörtök
 
 
A madártej rajongóknak különösen ajánlott!

Hozzávalók a tésztához: (38x22 cm-es tepsihez)
- 8 tojásfehérje
- 8 evőkanál kristálycukor
- 8 evőkanál liszt
- fél csomag sütőpor (6 g)

A krémhez:
- 20 dkg puha vaj
- 20 dkg porcukor
- 8 dl tej
- 1 evőkanál liszt
- 2 csomag vaníliás pudingpor
- 8 tojássárgája

A tetejére:
- 3-4 dl habtejszín
- 1 csomag habfixáló


1. A tojásfehérjét a cukorral kemény habbá verem, majd hozzákeverem a sütőporos lisztet. Margarinozott/lisztezett tepsibe egyengetem, és 180 fokos légkeveréses sütőben kb. 10-12 percig sütöm. (A sütési idő sütőfüggő, inkább végezzünk tűpróbát!) Ezt a tésztát hideg, és nem előmelegített sütőbe szoktam tenni.
2. A tojássárgákat a liszttel simára keverem. A pudingport egy pici tejjel szintén simára keverem, majd hozzáöntöm a tojássárgás keverékhez a maradék tejjel együtt, és sűrűre főzöm. A vajat a porcukorral habosra keverem, hozzáadom a kihűlt!! tojásos-pudingos krémet, és mixerrel kihabosítom. Ha a krém picit lágy, akkor kb. 1 órára beteszem a hűtőbe, mert úgy szépen fel lehet kenni a tésztára, és nem fog lefolyni.
3. A tejszínhabot felverem a habfixálóval.
4. A tésztára rákenem a krémet, majd a tejszínhabot, és fogyasztásig a hűtőben tárolom!
 
 
0 komment , kategória:  sütemények ,édességek  
Ima Kis Szent Terézzel - 6. nap
  2013-10-03 10:22:41, csütörtök
 
 
,,Az Úr kegyelméről énekelek örökkön-örökké. Hűségedet hirdeti ajkam minden nemzedéken át." (Zsolt 89, 1)

,,Jézus, mire lesznek jók neked az én virágaim és az én énekem?... Ó, jól tudom, hogy ez az illateső, ezek a gyenge és teljesen értéktelen virágszirmok s a szívek legkisebbjének szerelmes énekei kedvesek lesznek számodra. Igen, ezek a semmiségek örömet szereznek majd neked és mosolyra fakasztják a Diadalmas Egyházat; az összegyűjti majd az én szeretetből eléd szórt szirmaimat s a te Isteni Kezedbe teszi, ó Jézus. Ez az Égi Egyház - miután játszani akar az ő kis gyermekével - szintén hinteni fogja ezeket a virágokat, amelyek a te isteni érintésedtől végtelen értéket nyertek; ráhinti a szenvedő Egyházra, hogy kioltsa lángjait, ráhinti a küzdő Egyházra, hogy diadalra juttassa őt!..." (Önéletrajz, B)

Az Egyház szívében a Szeretet leszek, s így minden leszek!"
"Élete utolsó másfél évében minden eddiginél mélyebb módon élheti meg a szeretetet: súlyos betegségei és hitellenes kísértései közepette azonosul a keresztre feszített Krisztussal és a hitüket elvesztett emberek szenvedésével. Korábbi vágyai - melyeket még Kármelbe lépése előtt, a megfeszített Krisztus képének szemlélése ébresztett szívében - így válnak valóra: Jézus valóban jegyesévé és a lelkek anyjává formálta őt.
Úgy tűnik, hogy halála után a többi - lehetetlennek tűnő - vágyai is beteljesültek: hogy nagy szent lehessen (X. Piusz pápa a ,,modern idők legnagyobb szentjének" nevezte, s a világmissziók védőszentjévé is választották); hogy kicsinysége ellenére úgy akarja megvilágítani a lelkeket, mint az egyházdoktorok (önéletrajzát már szentté avatását megelőzően lefordították a világ jelentősebb nyelveire, s már akkor mintegy 400 000 példány kelt el belőlük; II. János Pál pápa 1997-ben egyházdoktorrá avatta, válaszul az 50 püspöki kartól és a mintegy 107 országból érkezett kérésekre); hogy mind az öt világrészen hirdetni akarja az evangéliumot (ereklyéinek zarándokútjai révén a világ egyre több országába jut el, lelki megújulást szolgálva a lelkekben; reméljük, hamarosan hazánkban is így lesz majd!)...
S a csodák ezzel nem értek véget: csak most kezdődtek el igazán. Hiszen halála óta Terézt már nem kötik többé sem a klauzúra falai, sem pedig a test földi kötelékei; művei elterjedése és egyházdoktorsága révén pedig eléggé közismert már ahhoz, hogy egyre többen igényeljék segítségét ,,Jézus szeretete titkainak megismerésében", s így küldetését - a mi érdekünkben - betölthesse. Úgy, ahogyan erről halála előtt nem sokkal így vallott: ,,Érzem, hogy nyugalomra térek... De leginkább azt érzem, hogy elkezdődik küldetésem, hogy megszerettessem a Jó Istent úgy, ahogyan én szeretem, hogy az én kis utam a lelkeknek adjam. Ha a Jó Isten meghallgatja kívánságaim, mennyországom a földön fog eltelni a világ végéig. Igen, mennyei boldogságom az lesz, hogy jót teszek a földön" (Utolsó beszélgetések, júl. 17)." (fr. Rafel ocd)
 
 
0 komment , kategória:  Kis Szent Teréz  
Hogyan összpontosítsd az életed?
  2013-10-03 10:21:21, csütörtök
 
 
"Ábrahám élemedett korú, öreg ember lett,
és az ÚR mindennel megáldotta Ábrahámot."
(1.Mózes 24,1)

"Nemcsak a mit kell tudnod hanem a miért-et is - ez lesz a motivációd. Ha nem tudod a miért-et, feladod amikor nehéz lesz."

A következő tíz év életed legnagyszerűbb évei lehetnek. Rendeltetésszerű tíz év összpontosított élettel, melynek következtében hatással lehetsz mindennel amit teszel.

Ahhoz, hogy ott légy ahol Isten látni szeretne és az légy amit Isten meggyőződésed szerint akar, néhány olyan lépést szükséges meglépned, melyek segítenek összpontosítani.

1. Lépés - Határozd meg a jelenlegi helyzetedet

Tudnod kell hol vagy jelenleg, hogy rájöjj merre kell menned. Ehhez tegyél fel magadnak két kérdést:

Hol vagyok most? Hol vagy lelkileg, anyagilag, érzelmileg, kapcsolatilag, fizikailag és szakmailag?
Mi az amit szeretnék megváltoztatni? Mindezeken a területeken amiket meghatároztál mi az amit szeretnél, hogy más legyen? Isten megígérte Ábrahámnak, hogy egy nagyszerű nemzet atyja lesz. Azonban az 1. Mózes 24-ben azt olvassuk, hogy Ábrahám már idős és Izsák fiának még mindig nincs gyermeke. Ábrahám felbecsülte a helyzetet és elküldte szolgáját Eliézert, hogy szerezzen feleséget Izsáknak.
Egy fontos alapelv, amit itt találunk, hogy soha nem késő számodra, hogy megváltoztasd az életed, még akkor sem, ha ez a változás több időt venne igénybe mint gondolnál. Éppen ezért nem halogathatsz. Az elkövetkező tíz évben sodródhatsz az árral is és élhetsz céltudatos életet is. Isten azt szeretné, ha céltudatosan élnél.

2. Lépés - Nevezd meg konkrétan mit szeretnél

Ahhoz, hogy megkapd amit szeretnél, pontosan le kell tudnod írni mi az amit szeretnél.

Ábrahám konkrétan elmondta Eliézernek milyen feleséget szeretne Izsáknak. Azt mondta:"hadd eskesselek meg az ÚRra, az ég és föld Istenére, hogy fiamnak nem a kánaániak leányai közül hozol feleséget, akik között lakom," (1. Mózes 24, 3-4).

Soha nem fogsz elérni egy határozatlan célt. Minél általánosabb a célod annál erőetlenebb lesz. De minél sajátságosabb annál nagyobb ereje lesz az életedben.

Tedd fel magadnak a következő négy kérdést:
Mi szeretnék lenni?
Mit szeretnék csinálni?
Mit szeretnék megkapni?
Miért szeretném ezeket?

Nemcsak a mit kell tudnod hanem a miért-et is - ez lesz a motivációd. Ha nem tudod a miért-et, feladod amikor nehéz lesz.

Amikor Eliézer meghallotta Ábrahám célját azt kérdezte:" Mi van akkor, ha...". Ha ezekre a "mi van akkor ha"-ra hallgatsz, elbuksz az aggodalom és félelem miatt.

Mostantól kezdve nem kell a hogyanra összpontosíts, mert ha kigondoltad a miértet, Isten meg fogja mutatni a hogyant.

Ő segíteni fog a problémák megoldásában, melyek a célod útjában állnak.

Ma imádkozz válaszokért az 1. és 2. lépésekben, és holnap megnézzük a következő lépéseket.

(Rick Warren )

Forrás
Napi Remény - 2010.
 
 
0 komment , kategória:  Lelkipásztori elmélkedés  
Milyen lessz a tél?
  2013-10-03 10:20:23, csütörtök
 
  KEMÉNY TÉLRE SZÁMÍTHATUNK



Különös hírekkel szolgál Szerencsen az Árpád hegy déli lejtőjén található úgynevezett
időjós virág, a sárga színű ökörfarkkóró.
Jelzett a virág, melyről azt tartják, képes megjósolni a várható időjárást viselkedésével.
Mint azt Bekecsi Szabó László növényvédő szakmérnök a Borsnak elmondta:
a népi hagyományok, valamint a hosszú évek tapasztalatai, továbbá a nagyszülők elmondása szerint, ha ilyenkor, szeptember vége táján rövidebb az ökörfarkkóró virágokkal telt szára,
úgy hosszabb, de enyhe tél várható. Ám amikor - mint idén is - hosszúra nőtt a növény szára,
akkor rövidebb, de kemény lesz a tél.

2013.09.28. 09:00 | V. Kerekes Ferenc
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
A légutak természetes gyógyítói
  2013-10-03 10:19:35, csütörtök
 
  Köztudatban a légzőszervi problémák kezelésére alkalmas gyógynövényeket mindenki jól ismeri. Ősszel a légzőszervek fokozottan érzékenyek a fertőzésekre.

Szervezetünk a belélegzett levegővel jut oxigénhez. A belélegzett levegő, a szájüregből a garatüregbe jut majd a légcsőbe. A légcső kettéoszlik bal és jobb főhörgőre, melyek a bal és jobb tüdőbe vezetik a belélegzett levegőt. A tüdő a légutak része. A vér leadja a széndioxidot és felveszi az oxigént. Felső légútnak nevezik a garatot, a gégét és a légcsövet, alsó légútnak a hörgőket és a léghólyagokat.

Gyulladás a légútban és a tüdőben egyaránt felléphet, létezik garat-, gége-, légcső-, hörghurut,- és tüdőgyulladás. Ez általában lázzal, fájdalommal, köhögéssel és váladékürítéssel jár. A gyulladást baktérium, vírus vagy por is okozhatja, akár szívbaj miatt, vagy rossz vérkeringés, érszűkület miatt is. A tüdő szövetének gyulladása, vérbősége esetén, amely váladékképződéssel jár, tüdőgyulladásról beszélünk. A váladék, köhögésre ingerel, és nehézlégzést okoz, mert beszűkíti a légutakat. A garathurutot torokkaparás, a gégehurutot többnyire rekedtség kíséri.

Gyulladáscsökkentő eleven gyógyszerek
A gyógynövények csökkenthetik a gyulladást a szervezetben. Antibiotikus hatásuknál fogva, elpusztíthatják a kórokozó baktériumokat, felhígítják a váladékot és csillapítják a kínzó köhögést. A felső léguti hurutot és a meghűlést rossz közérzet kíséri.

Általában mandulagyulladással, torokfájással, köhögéssel, hőemelkedéssel, fejfájással, légcsőfájdalommal jár együtt. A magas láz, szédülés, fejfájás vagy hányinger
inkább az influenzára jellemző. Meghűlés és influenza esetén, kisebb mennyiségű bodzavirág, hársfavirág, kamilla, borsmenta és kakukkfű keveréket forrázzunk le 2 dl vízzel.
Fogyasszunk belőle naponta 4-5 csészével.

A bodza és hársfavirág izzaszt, csillapítja a köhögést, a hársfavirágnak enyhe nyugtató hatása is van. A borsmenta megszünteti az emésztési panaszokat, a kakukkfű oldja a görcsös köhögést, a kamilla, ha nincs gyulladás, akkor elhagyható.

Gyógyító herbák
A láz is a szervezet egyfajta öngyógyító folyamata, magasabb testhőmérsékleten ezek az életfolyamatok dinamikusabbak. A láz mozgósítás a betegség kiküszöbölésére, ezért nem kell a láz megszüntetésére törekedni, inkább csak csillapítani, szinten tartani borogatással, hűtőfürdővel.
Ebben az esetben ne erőltessük az evést, ilyenkor ajánlatos friss gyümölcs- vagy zöldséglé fogyasztása. A lázas betegeknek a lábadozás alatt nem célszerű húst, húslevest vagy tejtermékeket enni. Ilyenkor nélkülözhetetlen a C-vitamin, szükségesek az élénkítő gyógynövény kúrák és csak tüdőgyulladás esetén indokolt az antibiotikumos kezelés.

Jó köptető az orvosi kankalin, minden elhúzódó köhögésnél, - szamárköhögésre is - ajánlott.
Egy kávéskanál növényt, 2 dl vízzel leforrázzuk, késhegynyi szódabikarbónát teszünk bele, melyből kétóránként egy evőkanálnyit fogyasszunk. A görcsös köhögés ellen a kakukkfű és a kék iringó föld feletti része segíthet például az időskori tüdőgyulladásban, hörgőtágulásban szenvedőknek.

A kék iringó elkészítése: egy kávéskanálnyi iringó herbát, azaz föld feletti részt leforrázunk, állni hagyjuk, mézzel édesítve napi 3-szor fogyasztjuk jó légcső- és hörghurutra, szamárköhögésre.
SZERZŐ IMPULSER MAGAZIN
 
 
0 komment , kategória:  Egészségünkről   
Ima Kis Szent Terézzel - 5. nap
  2013-10-03 10:10:50, csütörtök
 
  Az Úr irgalmas és könyörületes, szelíd a haragban és gazdag az irgalomban." (Zsolt 103, 8)

,,Ó, Testvérem! Kérem, higgyen nekem, a jó Isten nem nagy lelket adott önnek nővérként, hanem egy egészen kicsit és nagyon tökéletlent. Ne higgye, hogy az alázat akadályoz meg abban, hogy elismerjem a jó Isten adományait: tudom, hogy nagy dolgokat tett bennem, és erről minden nap boldogan énekelek! Emlékszem, hogy annak kell jobban szeretnie, akinek többet bocsátottak meg, ezért arra törekszem, hogy életem szeretet-aktus legyen, és már nem nyugtalanít, hogy kis lélek vagyok; ellenkezőleg, örvendek neki. Lám, ezért remélem merészen, hogy ,,száműzetésem rövid lesz", de ezt sem azért teszem, mintha készen állnék; érzem, hogy sohasem leszek készen, hacsak az Úr maga nem méltóztatik átalakítani engem; megteheti egy pillanat alatt; a sok kegyelem után, amellyel elhalmozott, végtelen irgalmának még ezt a kegyelmét várom." (Levelek paptestvéreimhez, LT 224)

,,Tudom már, hogy juthatok el hozzád, hogy tehetem magamévá a te (szereteted) lángját"
"1893 februárjában Teréz nővére, Pauline lesz a kolostor priornője. Az új priornő bevonja Terézt a novíciák nevelésébe, s ez lehetőséget ad neki, hogy ,,felfedezését" másokkal is megossza, s a velük való beszélgetések révén ő maga is egyre jobban behatoljon annak igazságaiba.
A tökéletességet úgy mutatják be abban az időben a Kármelben, hogy az kemény önmegtagadások és áldozatok gyümölcse. Az Isten iránti szeretetet pedig úgy próbálják kifejezni, hogy a legbuzgóbb nővérek az isteni igazságosság áldozatául ajánlják fel magukat, hogy ilyen módon legyenek az emberek bűnei által megsértett isteni szentség kiengesztelésére. Teréz tiszteletben tartja környezete meggyőződését, de ő maga másra érez késztetést: az Irgalmas Szeretet áldozatául ajánlja magát az isteni igazságosság helyett. Megérti, hogy Jézus az ember hősies tettei helyett leginkább annak szeretetére vágyik, s ezért a félreismert isteni szeretetre adott válaszul úgy akarja Jézust szeretni, ahogyan még senki sem szerette Őt a földön. Megérti, hogy csak magának Jézusnak az isteni szeretetét befogadva teljesülhet eme vágya, s hogy a szeretet eme teljességére csak úgy tehet szert, ha a kicsi gyermek bizalmával és teljes önátadásával Jézus karjaiba veti magát, s ha minden apró alkalmat megragad a szeretet megélésére." (fr. Rafael ocd)
 
 
0 komment , kategória:  Kis Szent Teréz  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 7 
2013.09 2013. Október 2013.11
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 178 db bejegyzés
e év: 1531 db bejegyzés
Összes: 8763 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 109
  • e Hét: 661
  • e Hónap: 12048
  • e Év: 49796
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.