Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 22 
Ikerlelkek: tényleg létezik a másik felünk?
  2013-10-03 21:38:51, csütörtök
 
  Ikerlelkek: tényleg létezik a másik felünk?

"Ő sokkal inkább én, mint jómagam. Bármiből van is a lelkünk, az övé s az enyém egy" - írta Emily Brontë több mint másfél évszázaddal ezelőtt, és ezzel megfogalmazta, pontosabban újra megfogalmazta azt az alaptételt, amire titokban vagy felvállaltan mindannyian vágyunk, ha szerelemről van szó: megtalálni a másik felünket. Vajon tényleg létezik a másik felünk, vagy ahogy mostanság nevezik az ezoterikus irodalomban, az ikerlelkünk?

Platón, a romantikus

Az elképzelés ősidők óta jelen van a gondolkodásunkban, de a legszemléletesebb és leghíresebb megfogalmazás Platónhoz kapcsolódik, aki mintegy 2500 évvel ezelőtt A lakoma című dialógusában írta le az ember teremtését. Eszerint a teremtés kezdetekor nem léteztek férfiak és nők, csak egyféle lény, aki úgy nézett ki, mintha egy férfit és egy nőt összeragasztottak volna a hátuknál fogva: két arca volt, az egyik előre nézett, a másik hátra, négy karja, négy lába és két neme. Az istenek tartottak ezektől a lényektől, hiszen két arcuk mindent látott, négy kezükkel rengeteget tudtak dolgozni, négy lábukkal messzire gyalogoltak, a szaporodáshoz pedig nem volt szükségük más lényre. Épp ezért úgy döntöttek, hogy meg kell gyengíteniük őket: Zeusz egy villámmal valamennyi embert kettéhasította, így megteremtette a férfit és a nőt. A kettéhasított felek pedig azóta is bolyongnak a földön, hogy megtalálják a másik felüket, újra átéljék az eredeti egységet és ketten újra olyan erősek legyenek, mint a teremtés kezdetekor.





Boldogan éltek, míg meg nem haltak

Az elképzelés sokféle módon megjelent azóta. Kereshetjük a nagy Ő-t, a másik felünket, vagy épp az ikerlelkünket, a lényeg mindig ugyanaz: létezik valaki a világon, aki kizárólag nekünk lett teremtve, akivel ha találkozunk, megélhetjük a teljességet. Ezt sugallja a népmesék boldogan éltek, míg meg nem haltak formulája, de a romantikus regények és filmek hepiendjében is ez a szemlélet köszön vissza. Eszerint tehát a recept egyszerű: meg kell találni a másik felünket, és utána minden működik magától. Pszichológiai értelemben persze semmi sem indokolja ezt a kizárólagosságot, hiszen ugyanaz az ember több partnerrel is kialakíthat jól működő kapcsolatot, így legalábbis több nagy Ő-ről vagy ikerlélekről kellene beszélni, magától működő kapcsolat pedig gyakorlatilag nem létezik. Az azonban tény, hogy vannak olyan kapcsolatok, amik sokkal simábban működnek. Léteznek olyan párok, akik kivételes harmóniában élnek és csak minimális konfliktus van a kapcsolatukban. Ha pedig a találkozásukról és a kapcsolatuk működéséről beszélnek, meglepően sok hasonlóság van a történeteikben. Ők lennének az ikerlelkek?

Az ikerlelkek

Az ezoterikus tanok szerint az ikerlelkek tökéletes biztonsággal ismerik fel egymást, ha találkoznak, és többé nem is válnak el. Egymásra találásuk mindig katartikus, az első pillanattól érzik, hogy dolguk van egymással. Úgy érzik, egymás inverz tükörképei, és együtt alkotják a teljességet. Ennek köszönhetően kapcsolatukban egészen más energiák vannak jelen, mint a 'hétköznapi' kapcsolatokban, és olyan harmóniát élnek át együtt, amilyet senki mással. Olyannyira egy hullámhosszon vannak, hogy a furcsa véletlenek mindennapossá válnak az életükben: érzik, ha a másikkal történik valami, egyszerre nyúlnak a telefonért, hogy felhívják egymást, egyszerre mondanak ki dolgokat és még hosszan lehetne sorolni. Együttlétük állandó fejlődést jelent, épp ezért soha nem unnak egymásra, mindketten kivirágoznak a kapcsolatban és a legkomolyabb viharokat is átvészelik együtt. Gyakori, hogy közös vállalkozásba kezdenek vagy egyéb olyan munkát választanak, melynek során együtt lehetnek, és ez a munka sokszor tanítás, segítő foglalkozás vagy valamilyen spirituális terület. Ahogy életük egyéb területein, a munkában is tökéletes harmóniában működnek, így közös vállalkozásuk rendszerint sikeres. Gyakran előfordul, hogy életük is szinte egyszerre ér véget, de ha nem így történik, az itt maradó fél hosszú magány után sem keres új társat, mert tudja, hogy azt a minőséget nem tudná mással átélni.





Forrás:www.life.hu/tested-lelked
 
 
0 komment , kategória:  Ezoterikus  
Jógázz a kezeiddel!
  2013-10-03 21:32:07, csütörtök
 
  Jógázz a kezeiddel!

Ha nincs időd rendszeresen jógaórákat látogatni, ne ess kétségbe: a mudrákat, vagyis a kéztartás-jógagyakorlatokat könnyen elsajátíthatod és szinte bárhol, bármikor elvégezheted.

A mudrák gyakorlásához nem szükséges sem jógaruha, sem matrac, de még különösebben nagy tér sem. A kacsóid mindig kéznél vannak a kéztartás-jógához, amit akár a munkahelyeden, akár a moziban, vagy otthon a kanapén is elvégezhetsz. Pusztán a mudráktól nem lehet ugyanazt elvárni, mint a rendszeres jógázástól, de ezek az egyszerű gyakorlatok alkalmasak arra, hogy javítsák az energiák áramlását, és egy kis extra erőhöz juttassanak. De mik is azok a mudrák?





Hindu és buddhista festményeken és szobrokon, valamint egyéb ábrázolásokon a laikus megfigyelő számára is szembetűnő lehet az istenségek jellegzetes kéztartása. Ezek a gesztusok a keleti művészetben ikonográfiai jelentéssel bírnak, így adva kulcsot az alkotás értelmezéséhez, és főszerepet kapnak az indiai táncban is, ahol segítségükkel egész mondatokat, kisebb történeteket adnak elő szavak nélkül. A mudra szó jelentése pecsét vagy ismertetőjel: az Abhajá mudránál a felemelt jobb kéz kifelé fordított, kitárt tenyérrel például a félelem eloszlatását, a kegyességet jelzi, míg a Tardzsaní mudra, melyben a hüvelykujj és a két középső ujj ér össze, konfliktust, cáfolatot, vagy rossz démon elűzését is jelentheti.

A mudrák azonban nemcsak üzennek, hanem ténylegesen segítenek is. Fontos részei a meditációnak, támogatják az elmélyülést, valamint energetikai védelmet nyújtanak test és lélek számára. A mudrák hatékonyságának titka, hogy különféle módon kapcsolják össze a testben lévő energiapályákat: ezáltal az energia úgy tud áramlani, hogy elkerüli a betegséget, rossz közérzetet okozó blokkokat. Önmagukban gyakorolva a mudrák intenzívebbé és sikeresebbé tudják tenni a meridiánokon keresztüli gyógyító folyamatokat.

A számtalan mudrából ötöt mutatunk be: ezekre az egyszerű, ujj-jógaként is emlegetett kéztartás-gyakorlatokra elég pusztán pár percet szánnod rendszeresen, hogy gördülékenyebbé tegyék a mindennapjaidat!

Prithivi-mudra

Úgy érzed, kicsúszott a lábad alól a talaj? Önbizalomhiányban szenvedsz? A Föld-mudraként is ismert gyakorlat a gyökércsakrát tölti fel, vitalizál, hittel és energiával lát el.

Ennél az egyszerű, de annál sokoldalúbb mudránál a hüvelykujj és a gyűrűsujj begyét kell könnyedén egymáshoz nyomni, a többi ujjat pedig lazán kinyújtani. A gyakorlat aktivizálja ősi erőforrásunkat, a gyökércsakrát, és ezzel testi-lelki energiához, belső tartáshoz és magabiztossághoz juttat. A gyakorlat végzése közben képzeld el magad, amint virágmagként kicsírázol, gyökeret eresztesz, a földből a fény felé törekszel, levelet bontasz, bimbót növesztesz, végül teljes pompádban tündökölsz.






Lótusz-mudra

Magányosnak érzed magad, akit nem ért meg senki? Esetleg kihasználtak, vagy energiavámpírokkal kell küzdened nap mint nap? A Lótusz-mudra a szívcsakrád erősítésével energetizál.
Tedd össze a két kezed úgy, hogy csak a tenyerek élei és az ujjhegyek érintsék egymást: így formázod meg a lótuszbimbót. Nyíljék ki a lótuszvirág: tárd szét az ujjaid úgy, hogy csak a kisujjak hegyei, valamint a hüvelykujj külső szélei érintsék egymást! Lélegezz mélyen egymás után négyszer, majd zárd vissza lótuszbimbó-tartásba a kezeid. Ismételd meg néhányszor, és máris könnyebbnek érzed a lelked.
A Lótusz-mudra a szív tisztaságát, a feltétel nélküli, tiszta szeretetet és elfogadást, a méltó kommunikációt szimbolizálja. A gyakorlat végzése közben képzeld el, ahogy a szíved lótuszvirágként nyílik meg a jóra és az isteni bőségre, szeretetre.

Mahasirs-mudra

Túl sok inger ér, ezért stresszes és feszült vagy? A Mahasirs-mudra ellazít, és segít visszatalálnod a józan észhez!
Mindkét kezeddel végezd a gyakorlatot. Érintsd össze a hüvelyk, a mutató- és a középső ujjad hegyét. A gyűrűsujjad hajlítsd a hüvelykujj tövéhez, a kisujjat pedig nyújtsd ki. Pár percig tartsd ki a mozdulatot, miközben képzeld el, ahogy kilégzéskor energiahullámok indulnak ki a fejedtől a nyakadon és a hátadon át egészen a végtagokig, és onnan lefelé. Így távoznak a nyomasztó gondolatok a fejedből, mígnem tiszta és könnyű lesz, hogy ismét higgadtan tudj gondolkodni.

Kubera-mudra

Úgy érzed, hasztalan küszködsz, csak egyre távolabb kerülsz a céljaidtól? Anyagi bizonytalanság kínoz? Sajátítsd el és gyakorold a bőség- és ambícióhozó Kubera-mudrát!
A gyakorlatot mindkét kezeddel végezd. Érintsd össze a hüvelyk-, a mutató- és a középső ujjad hegyét, a gyűrűs- és kisujjadat pedig hajtsd a tenyered közepébe. Intenzíven tartsd ki a mozdulatot, és közben fogalmazd meg magadban tisztán a célodat - akár hangosan ki is mondhatod! Ábrándozz bátran a kívánságodról, színezd ki kedvedre az elképzelt bőséget, miközben erősen szorítod az ujjaidat. Ez a mudra többleterőt ad a gondolatnak, de ügyelned kell arra, hogy a benne megfogalmazott cél valóban gazdagítsa külső és belső világodat.





Uttarabodhi-mudra

Fásult és apatikus vagy, elkerül az ihlet? Az Uttarabodhi-mudra extra inspirációhoz juttat és visszaadja optimizmusodat!
Kulcsold össze a kezeidet a gyomor magasságában úgy, hogy a mutatóujjak a mennyezet felé mutassanak, a hüvelykujjak pedig a gyomor vagy a padló felé! A gyakorlat fekve is végezhető, ez esetben a hüvelykujjak a szegycsont felé nézzenek, a mutatóujjak pedig az égnek. Ez a mudra segít megélni az összeköttetést az univerzum energiáival: miközben kitartod, képzeld el, ahogy egy vezeték indul ki belőled a medencédtől a szíveden és a fejeden át a végtelen felé! A megoldások, ötletek, gyógyító erők a kozmoszból ezen a vezetéken keresztül jutnak el hozzád.

Forrás:www.life.hu

Link
 
 
0 komment , kategória:  Ezoterikus  
Vujity Tvrtko: Szeresd meg az életedet!
  2013-10-03 21:20:09, csütörtök
 
  Vujity Tvrtko: "Szeresd meg az életedet!"





Tudósított a délszláv háborúból, "veszélyes utazó riporterként" keresztül-kasul bejárta a világot, volt Csernobilban, Csecsenföldön, Ruanda gyilkos mezőin, hogy most a Life.hu új sztárszerzőjeként megossza nőkről nőknek szóló pokoli és angyali történeteit veletek is. E heti írásában Észak-Koreába kalauzol mindenkit.

Minden riporternek eljön a rémálma: amikor leblokkol, elront valamit, vagy baromságot kérdez. Számomra 92-ben jött el ez a pillanat. Nem, nem 1992-ben és nem is 1920 évvel ezelőtt. A helyszín ugyanis Észak-Korea volt, ahol az időszámítás Kim Ir Szen Nagy Vezér Elnök Elvtárs születésnapjával kezdődik.





Szóval álltam Kim Ir Szen Nagy Vezér Elnök Elvtárs (bocsánat, ezt soha nem szabad rövidíteni) szülőhelyén, egy perccel korábban az édesapja első kaszáját koszorúztuk meg, amikor is elhagyta a számat az a mérhetetlen ostobaság. Pedig akkorra már túl voltam Kim Ir Szen Nagy Vezér Elnök Elvtárs porcelánfajanszokra állított Mercedes gépkocsijának megkoszorúzásán, meghajolhattam bebalzsamozott holtteste előtt és ittam abból a kútból, amiből ő is ivott. Megtudhattam, hogy a Nap akkor kél, amikor ő felkel, és akkor nyugszik, amikor aludni tér. Láttam és hallottam a helyieket zokogva imádni saját istenüket, végignéztem, ahogy a 32 méteres bronzszobrának talapzatát térden állva sikálják, ezen kívül megnéztem vagy ötszáz festményt is róla.

Mégis voltam olyan ostoba, hogy a kasza előtt beszélő, amúgy felettébb csinos idegenvezető hölgynek feltettem a következő kérdést: "Mondja, örül, hogy itt dolgozhat?"

Már Csonlak (papíron tolmács, valójában titkos ügynök) tekintetéből éreztem, hogy életem leghülyébb kérdését tettem fel. A tárlatvezető lány elhomályosodó tekintete, elcsukló hangja, remegő ajkainak látványa mutatta meg igazán, mennyire gázoltam bele a hölgy legintimebb szférájába, legnagyobb büszkeségébe.





"Minden testvéremnek álma és vágya, hogy itt dolgozzon. Kim Ir Szen Nagy Vezér Elnök Elvtárs sosem múló fénye ragyogja be életemet. Nincs ennél nagyobb megtiszteltetés egy észak-koreai ember számára!" - válaszolta ökölbe szorított kézzel, sírással küzdve is elszánt tekintettel.

Kevesen jártak erre. Alig páran tudják, milyen az éhezés Észak-Koreában. Amikor Szilágyi Béla barátommal végignéztünk egy érzéstelenítés nélkül végrehajtott műtétet a sariwoni Rákosi Mátyás Magyar Kórházban (tőle kapták ajándékba, és azóta nem volt rendszerváltás, miért neveznék át?!), akkor sok mindent megértettem a világból. Amikor pedig láttam, ahogy a frissen műtött beteget betolták az úgynevezett "gyógyulószobába", ahol egy katonai orvos Kim Ir Szen Nagy Vezér Elnök Elvtárs politikai nagygyűléseken elmondott beszédeiből olvasott fel a jajgató férfinak, nos, akkor elszégyelltem magam. Nekem van problémám? Az a baj, hogy néha nem indexelnek előttem? Hogy hülye a szomszéd, szigorú a főnök?

Ismerd meg a halált, s megtanulod értékelni az életedet! Miért írom mindezt? Mert a hét híre, hogy Kim Dzsong Un Bölcs Vezető Főtitkár Elvtárs kivégeztette a volt szeretőjét. Ezzel nagyapja, Kim Ir Szen Nagy Vezér elnök Elvtárs és édesapja, Kim Dzsong Il Szeretett Vezető Főtitkár Elvtárs nyomdokaiba lépett. Igaz, neki még van mit bepótolnia. Például virág még nincs elnevezve róla. A kimirszenilia és a kimdzsongilia ugyanis már régóta a nemzet orchideái arrafelé, róla meg semmi. Sok minden megviselheti egy diktátor agyát. És hogy mit tett az egykori szerető? Túl sokat tudott vagy egyszerűen elsózta a vacsorát? Ki tudja. Mindenesetre rájöttem az írásom elején megidézett kérdésem ostobaságára. Mert hogyan is válaszolhatott volna másképp szerencsétlen kislány arra a mondatra, hogy "Mondja, örül, hogy itt dolgozhat?"





Sokszor törtem a fejem azon, hogy a könnyei vajon igazak voltak-e. Mindig arra jutottam, hogy igen. Miből gondolom? Nos, azért, mert abban az országban, ahol reggeltől estig kültéri hangszórókból bömbölnek a Nagy, a Szeretett és Bölcs Vezető Főtitkár Elvtársak dicsőítésére írt hősi dalok, egyszer csak azon kaptam magam, hogy én is dúdolom őket. Pedig csak egy hétig voltam ott, ahol ennek a bájos idegenvezető kislánynak egy életet kell leélnie...

Forrás:www.life.hu/sztarszerzok
 
 
0 komment , kategória:  Vujity Tvrtko írásai  
Heti útravaló Müller Pétertől - 93.rész
  2013-10-03 20:50:40, csütörtök
 
  Heti útravaló Müller Pétertől - 93.rész

Egy-egy mondat néha többet ér, mint száz könyv. Egy érzés- és gondolatmagocska megtermékenyít, a tiéd lesz, és segít élni. Jobban megismered önmagadat, a társadat - és talán az életedet is. Müller Péter minden héten ilyen "lelki útravalót" ad. Olvasd el, és hagyd magadban megérni.

A népmesékben a szülők csak néhány pogácsával és egy-két gondolattal bocsátják útra gyermekeiket. Azokkal a gondolatokkal, melyekről tudják, hogy fontosak, és csakis az övék.

"Aki a szerelmet nem ismeri, nem tudhatja azt sem, mi az, hogy szeretet."





Ezt a két szót tudomásom szerint csakis a magyar nyelv különbözteti meg. Love, liebe - mindkettőt jelentheti. Az egyik forró, lángoló állapot, énünk elég benne. Nem bírja egyedül. "Megőrülök érted!" - szoktuk mondani, és tényleg olyanok leszünk, mint az őrültek.

A szerelem nem "normális" állapot. Amennyiben a józan, hétköznapi, egoista életünket annak tekintjük. Veszélyes is. Szeretetbe még nemigen haltak bele - de szerelembe sokan. A szerelemben ébredünk rá, hogy szét vagyunk tépve. Hiányzik belőlünk a másik. Hiányzik, mint testnek a kenyér. Mint léleknek az Isten.

Az igazi istenhit a szerelemhez hasonlatos. Minden igazi vallás tudja, hogy szakrális élmény. Szent élmény.
"Szent" azt jelenti, hogy tűz veszi körül a másik lelkét, vagy az Isten lelkét, és én belefutok a tűzbe, és elégek benne, mert nem bírom ki Nélküle.

Hétköznapi életünkben először vagyunk szerelmesek, s - jó esetben - csak utána szeretünk. A tűzből parázs lesz. De ez nem a hétköznapok útja. A józan, földi élet útja. Az öregedés útja. Hogy először lángolok érted, aztán parázzsá szelídülök - és végül kihűlök. Ahogy öregszünk, úgy válik a forróságunk meleggé, langyossá, majd végül hideggé.

De aki fölfelé igyekszik, az szembe megy a biológiával. Nem öregszik, hanem fiatalodik. Egyre inkább a szerelmet keresi. Végül már érzékiség, testi vágy nélkül. Szerelmes lesz a társába. Szerelmes lesz az igazságba. Szerelmes az Istenbe.

Forrás:www.life.hu/sztarszerzok
 
 
1 komment , kategória:  Heti útravaló - Müller Péter  
Zalai szüreti pecsenye
  2013-10-03 13:32:04, csütörtök
 
  Zalai szüreti pecsenye

Hozzávalók:
80 dkg sertés- vagy pulykacomb
4 db ecetes almapaprika
1 nagyobb fej hagyma
1-2 gerezd fokhagyma
bors

olaj vagy 5 dkg füstölt szalonna

Elkészítés:
A hagymát a zsiradékon megfonnyasztjuk, a fokhafgymát benne megfuttatjuk. A húst nagyobb kockára vágjuk, és beletesszük a párolt hagymába, megsózzuk, borsozzuk, és tovább pirítjuk, amíg a hús megpuhul. Felkockázzuk az ecetes almapaprikát, és beletesszük a levével együtt, és ismét lepirítjuk. Kenyérrel vagy héjában főtt burgonyával kínáljuk.

Megjegyzés:
Fenséges! Egytálétel aratalóknak, szüretelőknek. Semmi cicó!

A receptet Rádi Zsóka küldte. Köszönjük!

Forrás:Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek, írások - vegyes  
Szüreti rétes
  2013-10-03 13:28:52, csütörtök
 
  Szüreti rétes

Hozzávalók:
10 dkg durvára vágott dió
50 dkg szőlő
2 db savanykás alma
1-2 evőkanál citromlé
10 dkg darált keksz
10 dkg cukor vagy helyette édesítőszer
1 mokkáskanál őrölt fahéj
réteslap

Elkészítés:
Az almákat meghámozzuk, lereszeljük, majd összekeverjük a többi hozzávalóval. A tölteléket a réteslapokra halmozzuk hosszában, ugyanúgy készítjük, mint a többi rétest.

Megjegyzés:
Egyszerű, mégis különleges édesség.

A receptet Katka küldte. Köszönjük!

Forrás:Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek, írások - vegyes  
Szüreti marhapörkölt krumplis tarhonyával
  2013-10-03 13:26:13, csütörtök
 
  Szüreti marhapörkölt krumplis tarhonyával

Hozzávalók kb. 6 személyre:
1 kg marhalábszár vagy nyaka felkockázva
15 dkg hagyományosan füstölt kolozsvári szalonna felaprítva
diónyi sertészsír
3 nagyobb fej vöröshagyma felaprítva
2 gerezd fokhagyma - zúzva
2 zöldpaprika - szeletelve
2 paradicsom - szeletelve
kb. 10 dkg zellergumó -
finomra aprítva
2 dl édes must
2 dl száraz testes vörösbor
kb. 1 evőkanál pirospaprika
ízlés szerint őrölt kömény
ízlés szerint őrölt bors
ízlés szerint őrölt majoránna
1 babérlevél

A körethez:
50 dkg tarhonya
50 dkg krumpli kisebb darabokra vágva
2-3 evőkanál olaj vagy kevés zsír
1 kis fej vöröshagyma

bors

Elkészítés:
A húst folyó vízzel leöblítem, papírtörlővel a vizet leitatom, kockákra vágom (utána már nem mosom).

Vastag aljú edényben a zsiradékon a szalonnát kisütöm, rádobom a vöröshagymát, megpirítom, majd benne a fokhagymát is. Meghintem pirospaprikával, a húst azonnal hozzáadom, és magas hőfokon folytonos keveréssel jól körbepirítom (vigyázva, hogy a paprika nehogy megégjen).

A zöldpaprikát és zellert is átpirítom rajta egy kicsit, majd sózom, borsozom, és a többi fűszerrel ízesítem, 1 babért dobok rá, és meglocsolom a musttal. Forrástól lassan, takarékon párolom saját levében. (Ha kellőképp takarékra állítjuk, saját levében megpuhul, nem kell vízpótlás.) A marha korától függően párolom a húst puhulásig, közben - ha szükséges - utána fűszerezem.

Amikor a hús már jó puha (de még nem az igazi), hozzáadom a paradicsomot is, amikor összeesik, megöntözöm a borral, és addig főzöm néha megkevergetve, ameddig a hús megfelelően puhára fő, és csak a sűrű szaftja marad alatta.

Közben a tarhonyát kevés olajon megpirítom, beledinsztelem a vöröshagymát, felengedem 9 dl forró vízzel, sózom, borsozom, a krumplikockákat is belekeverve kb. 20 perc alatt fedő alatt takarékon puhára párolom.

A pörköltet a krumplis tarhonyával tálalom, hozzá ízlés szerint savanyúságot vagy gyümölcskompótot kínálok.





Megjegyzés:
A receptet és a fotót Gaby53 küldte. Köszönjük!

Forrás:Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek, írások - vegyes  
Szüreti köleskása
  2013-10-03 13:22:47, csütörtök
 
  Szüreti köleskása
(húsmentes)

Hozzávalók:
25 dkg köles
1 nagy evőkanál zsír
3 db sárgarépa
2 db fehérrépa
2 szál zellerzöld
2 csokor petrezselyem
2 db fehér paprika
2 db paradicsom
3 db közepes burgonya

bors
ételízesítő

Elkészítés:
A zsíron megpároljuk a karikára szelt répát, gyökeret és burgonyát, majd hozzáadjuk az összevágott paprikát, paradicsomot és zellerzöldet. Összepároljuk, s felöntjük 1,5 liter vízzel. Amikor felforrt, hozzáadjuk az ízlés szerinti mennyiségű ételízesítőt, sót, borsot.

Félóra főzés után beletesszük a megmosott kölest és az apróra vágott zöldségzöldet. Addig főzzük, amíg a köles ki nem fakad. Ha kevés a víz, pótoljuk.

Közepes sűrűre főzzük, majd enyhén összetörve tálaljuk.





Megjegyzés:
A receptet Szabó Istvánné küldte. Köszönjük!

Fotó: AS

Forrás:Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek, írások - vegyes  
Szüreti marhapörkölt II.
  2013-10-03 13:19:06, csütörtök
 
  Szüreti marhapörkölt II.

Hozzávalók:
1,2 kg marhalábszár
15 dkg füstölt szalonna
20 dkg lángolt kolbász
4 nagy fej vöröshagyma
6 dl vörösbor
6 dl frissen préselt must
4 zöldpaprika
2 paradicsom
1 cikk zellergumó
1 evőkanál pirospaprika
4 gerezd fokhagyma

őrölt bors ízlés szerint

Elkészítés:
A hagymát és a füstölt szalonnát apró kockára vágom. A húst megmosom, majd egyforma kis kockákra aprítom. A zöldpaprikát felszeletelem, a zellert lereszelem, a paradicsomot karikára vágom. A kolbász bőrét lehúzom, vékonyra karikázom.

A szalonnát kiolvasztom, és a hagymát megfonnyasztom rajta. A tűzről lehúzva azonnal belekeverem a pirospaprikát, ráöntök 1 dl vizet és hozzáteszem a kockára vágott húst. Fehéredésig pirítom, majd sózom, borsozom, hozzáteszem a zellert, s együtt pirítom néhány percig. Ezután jön az ételbe a zúzott fokhagyma, a zöldpaprika és a paradicsom. Ráöntöm a mustot és a vörösbort, majd fedő alatt puhára párolom.

Kevés, de sűrű leve maradjon.

Köretként jó barnára pirított házi tarhonyát vagy fehér, foszlós házikenyeret kínálok hozzá.





Megjegyzés:
A receptet Kőfalvi Katalin küldte. Köszönjük!

Fotó: AS

Forrás:Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek, írások - vegyes  
Szüreti borjúborda
  2013-10-03 13:16:03, csütörtök
 
  Szüreti borjúborda

Hozzávalók:
4 szelet borjúborda
20 dkg gomba
10 dkg friss paradicsom
1 dl must
3 evőkanál zsír
1 csokor petrezselyemzöld
liszt

feketebors

Elkészítés:
A bordaszeleteket kiverjük, széleit bevágjuk, megsózzuk, borsozzuk, majd lisztbe mártva mindkét oldalukon forró zsírban ropogósra sütjük. Alufóliában félrerakjuk.

Ezután a gombát megmossuk, kockákra vágjuk, a paradicsomot szintén felkockázzuk, a petrezselymet finomra daraboljuk, s a hús visszamaradt zsírjában megpirítjuk a gombát és a paradicsomot, sóval, borssal ízesítjük. Meghintjük petrezselyemmel, majd felengedjük musttal. Végül beletesszük a bordaszeleteket, és még egyszer felforraljuk.

Petrezselymes rizzsel vagy főtt petrezselymes burgonyával tálaljuk a szüreti borjúbordát.





Megjegyzés:
A receptet Hamar Anna küldte. Köszönjük!

Fotó: AS

Forrás:Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek, írások - vegyes  
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 22 
2013.09 2013. Október 2013.11
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 275 db bejegyzés
e év: 2276 db bejegyzés
Összes: 32631 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 482
  • e Hét: 2227
  • e Hónap: 10493
  • e Év: 127146
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.