Belépés
klarika47.blog.xfree.hu
Ha érted a saját lényedet, érted mindenki lényét. Kiss Tiborné
1947.10.29
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 1 
Birsalma
  2013-10-30 07:32:54, szerda
 
  A birsalma hallatán, láttán két dolog jut eszembe egyből. Először is összefut a nyál a számban, érdekes ízét, ha egyszer valaki kóstolta, soha nem felejti el. Másodszor pedig egy szakállas vicc, amit itt és most meg kell osztanom.

Két birs beszélget, az egyik kérdi a másikat: -Birs? a másik erre kajánul mosolyog - Én bírlak. Amellett, hogy a birs almát legtöbben bírjuk, mert fincsiségeket lehet belőle készíteni, az egészségre is jótékony hatással van.

Az ókorban a szerelem és a boldogság gyümölcsének tartották, talán ennek is köszönhetjük, hogy ennyire közkedvelt lett, és a mai napig is fennmaradt. Késő ősszel érik be, lehet már kapni belőle a piacokon is, vásároljunk és fogyasszunk minél többet, mivel nagyon sok vitamin és értékes ásványi anyag van benne.

Az őszi-téli időben elengedhetetlen C-vitaminból sokat rejt magában a birsalma, de van benne a jó hangulatért és nyugodt lelkiállapotért felelős B-vitaminból is. A birsalma tartalmaz P-vitamint is, mely segít a koleszterinszint szabályozásában is. Sok benne a kálium, kalcium, vas és foszfor is.

Az anyagcsere fokozására, gyomorpanaszok enyhítésére és puffadás ellen fogyasszunk nyers birsalma-levet. Ha túlságosan teleettük magunkat, mozdulni sem bírunk, együnk egy darabka birsalmát, segíteni fog. Menstruációs görcsök esetén napi 2-3 pohár birsalmalé ajánlott. Befőttként húsok mellé is fogyaszthatjuk, így egy megterhelő ebéd esetén, felszabadítja a gyomrot, mellőzve a teltségérzetet.

A befőtt készítéséhez szükséges 3 kg birsalma, 30 dkg cukor, 2 citrom leve, 10-12 db, szegfűszeg, 4-5 darabka fahéj. Az almákat mosás, hámozás és feldarabolás után tegyük egy fazékba, és hogy ne barnuljon meg, öntsük rá a citromelvet, majd öntsük fel annyi vízzel, ami ellepi őket. Majd hozzáadjuk a cukrot, a szegfűszeget és a fahajat, tegyük fel főni. Ízlés szerinti keménységűre főzzük, majd töltsük üvegekbe, és a tetejükre rakjunk késhegynyi szalicilt.





 
 
0 komment , kategória:  Éléskamra 1.  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 1 
2013.09 2013. Október 2013.11
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 146 db bejegyzés
e év: 888 db bejegyzés
Összes: 34570 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 349
  • e Hét: 1695
  • e Hónap: 11079
  • e Év: 143633
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.