Belépés
suzymama.blog.xfree.hu
Aki szeretetet vet boldogságot arat!! Suzy Mama
1901.01.01
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 9 
A zöld szemű szörny, azaz a féltékenység
  2013-10-09 13:04:18, szerda
 
  A féltékenység egy olyan érzés, ami a legtöbb emberi kapcsolatban megjelenik. Nemcsak egy szerelmes ember napjait nehezítheti meg, de barátságokban is jelen lehet, két testvér között is és a munkahelyeken is gyakorta felüti a fejét. Nincs semmilyen bevált orvosság ellene, de mindenkinek meg kell tudnia birkózni a zöld szemű szörnyeteggel. (Ez az elnevezés egyébként William Shakespear-től származik).


Nincs semmilyen bevált orvosság ellene, de mindenkinek meg kell tudnia birkózni a zöld szemű szörnyeteggel. (Ez az elnevezés egyébként William Shakespear-től származik).

Mit is jelent valójában ez az érzelem?


A féltékenységet nem szabad összetévesztenünk az irigységgel. A féltékenység ugyanis azt jelenti, hogy meg akarjuk tartani azt, ami a miénk és oly fontos számunkra, míg az irigység azt jelenti, hogy valami olyan után ácsingózunk, ami nem lehet a miénk.

A pszichológusok nagy része egységesen vallja, hogy a féltékenységnek 2 fajtája, kiváltó oka lehet. Az egyik a kisajátításra vezethető vissza, hogy a szeretett lény figyelme csak ránk irányuljon. Ebben az esetben az érzés már-már betegessé is fajulhat, hiszen az egyik fél gyakorlatilag a sajátjává akarja tenni a másikat, birtokaként tekint rá.

A második ok azonban önbizalomhiányból ered. Ez a fajtája ennek a kínzó érzésnek általában a szerelemben van jelen. A kapcsolatban az egyik fél nem hiszi el, hogy elég jó párjának. A féltékeny fél ilyenkor alul értékeli magát és mindenkiben potenciális ellenfelet lát. Ez a fajta féltékenység azonban, bizalommal és némi önbizalom növeléssel eltűntethető, megelőzhető.


Női és férfi féltékenység

Köztudott tény, hogy a férfiak és nők nagyon sok szituációban nem egyformán látnak dolgokat, élnek meg helyzeteket, nincs ez másként a féltékenységgel sem.

Kutatások szerint a férfiak érzékenyebben reagálnak a szexuális hűtlenségre, mint az érzelmire. Persze, ez nem azt jelenti, hogy érzelmileg nem kínozhatja őket a zöld szemű szörny, de a nőknél ez a fajta féltékenység sokkal gyakoribb és intenzívebb. Ezt elsősorban a gének tovább adásával lehet összefüggésbe hozni, tehát evolúciós okai vannak.

A nők féltékenysége tehát érzelmi alapú általában. Ennek is evolúciós okai vannak: a nők csak kevés számú utód létrehozására képesek, így, ha a férfi egy másik nő felé kezd gyengéd érzelmeket táplálni, az könnyen veszélybe sodorhatja a saját génjei tovább adását.
Ezek persze nem teljesen elfogadott tények, hiszen mindekét nemnél rengeteg kivétel van, mivel a szerelem hihetetlen dolgokat és érzelmeket képes kiváltani minden egyes emberből.

Hogy birkózzunk meg vele?
Ez a legtöbbször feltett kérdés ezzel az érzéssel kapcsolatban, azonban ezt a legnehezebb megválaszolni is. Rendkívül fontos, hogy ne hagyjuk elfajulni a féltékenységünket és mindig tartsuk kordában. Az emberölések 20%-a ebből az érzelemből fakad!

A legegyszerűbb módja egy alapos és bizalmas megbeszélés azzal a személlyel, akit féltünk és nem akarunk elveszíteni. A számunkra ilyen fontos emberekben ugyanis meg kell bízni, hiszen minden kapcsolat gyökere a bizalom és senkinek sem jó folyamatosan kétségek között őrölnie magát. Amennyiben a féltékenységet önbizalom hiány okozza, egy jó kis lelki fröccs lehet a legnagyobb segítség.

Ha már-már betegessé vált és teljesen eluralkodott rajtunk ez a gyötrő érzés érdemes szakértő segítségét kérni: pszichológus vagy párterápia is jól bevált módszer lehet. Mindegyik esetben nagyon fontos, hogy kössük le energiáinkat és gondolatainkat. Nem szabad hagyni a zöld szemű szörny által képzett rémképek felemésszenek minket és megmérgezzék napjainkat.
 
 
0 komment , kategória:  Egészségünkről   
Az érelmeszesedésről
  2013-10-09 12:42:15, szerda
 
  Az érelmeszesedést kezelni leginkább életmódbeli változtatásokkal lehet. A betegség megelőzésében, illetve a további problémák elkerülése érdekében az Impulser Terápia is segíthet, hiszen csökkentheti az érelmeszesedéssel összefüggő további betegségek kialakulását.
Az érelmeszesedésben szenvedőknek, megelőzésképp, mindenképp javasolt a dohányzás elhagyása, a rendszeres mozgás és a megfelelő étrend.

A plakk kialakulása
Az érelmeszesedés az artériák edzetlen szűkületét jelenti. Ez a progresszív folyamat csendesen
és alattomosan szűkíti az artériákat, a plakk felhalmozódik az artériákban,- növelve ezzel a kockázatot,- a vér áramlásának megakadályozásával. Az érszűkület következménye szívinfarktus, az agyvérzés és a perifériás érbetegség - együttes nevén szív-és érrendszeri betegség.
A koleszterin és más zsírok a vérben és a véredényekben plakkok formájában rakódnak le.
Idővel ezek a plakkok is megnőnek, megakadályozzák ezzel vér áramlását. Ha ez az akadály a koszorúerekben képződik, szívinfarktust, ha az agyi erekben következik be, agyvérzést okozhat.
Az érszűkület akkor kezdődik, amikor a magas vérnyomás, a dohányzás vagy a magas koleszterint károsítja a vér- és nyirokerek, valamint a szív belsejét borító laphámot.
Ezen a ponton megkezdődik a koleszterin plakk kialakulása.

Kirakatbetegség? Magyarul a lábartériák elmeszesedése
Az érszűkület kiküszöbölhető bizonyos kockázati tényezőkkel, mint a hiányzó fizikai aktivitás, a dohányzás és az egészségtelen táplálkozás.

A kirakatbetegség a lábartériák elmeszesedésére utaló fantázianév. Az utcán támaszkodva az érintettek nehezen, fájdalmasan mozognak. A szűkület által fájdalmas a gyaloglás és nehéz a sebgyógyulás. Súlyos betegség akár amputációhoz is vezethet, és háromszorosára nőhet a szívroham, a szélütés és a szívkoszorúér-betegségek lehetősége.
 
 
0 komment , kategória:  Egészségünkről   
Édesítő körkép – nemcsak cukorbetegeknek
  2013-10-09 10:46:22, szerda
 
  Egészségünk érdekében sokan lemondunk a cukorról, ételeink édesítéséhez inkább édesítőszerek használatát részesítjük előnyben. Sokszor mindezt nem önszántunkból tesszük, hanem kényszerűségből, gondoljunk csak a cukorbetegségre. Természetesen érdemes különböző diéták (pl.: Candida diéta) vagy fogyókúra esetén is édesítőszereket használni.

Minden túlzott cukorfogyasztó szervezete degeneratív változásokon mehet keresztül
hosszútávon, ezért általánosságban is javallott a nádcukor visszaszorítása.
Ismerjük meg részletesen a természetes cukorpótlókat.

Természetes édesítők

Stevia
Ezt a növényt évszázadok óta használnak édesítésre és gyógyításra. Étrend-kiegészítőként serkenti a máj, a lép és a hasnyálmirigy működését, szabályozza szervezetünk vércukorszintjét,.
A stevia édesítőt először az 1900-as években vonták ki a jázminpakóca leveléből, amit gyógynövényként már évszázadok óta használtak orvosságok édesítésére. Levelei édesebbek a répacukornál, így kivonatai is, mégsem tartalmaz kalóriát vagy szénhidrátot, és egészséges alternatívát kínál a cukor helyett.

A stevia a valaha talált legédesebb természetes hatóanyag.

Méz

A mézben lévő kalória majdnem ugyanannyi, mint a cukorban, mégis rendkívül értékes táplálék. Megtalálhatóak benne a szervezet számára nélkülözhetetlen nyomelemek, vitaminok, enzimek, amelyek igen fontos szerepet játszanak az életfolyamatokban. A B1-, B2-, B3-, B5-, B6-, B12-, C-, A-, és E-vitamin különböző arányban fordul elő a mézekben. A méz, szőlő- és gyümölcscukrot tartalmaz, kiváló édesítőszer, gyorsan felszívódó cukrai nem raktározódnak a szervezetben.
A méz javítja az emésztést, fokozza az étvágyat, cukorbetegeknek azonban nem ajánlott.

Eritritol
Természetes úton képződő cukoralkohol, amelyet a cukor erjesztésével állítanak elő.
Egészségügyi előnye, hogy felszívódik a vékonybélben, csak nagyon minimális mennyiség
kerül a vastagbélbe, így nem okoz bélproblémákat. Biztonságos és nem hizlal, ételbe, italba kiválóan használható, hiszen így alkalmazva még enyhébb az utóíze.
Mindössze 0, 2 kalória.

Xylitol (Xilit, nyírfacukor)

Természetes édesítőszer, amelyet ma már kukoricacsutka rostjaiból almasav segítségével vonnak ki, ezután különféle baktérium kultúrák segítségével állítanak elő. A xylitol biztonságos és természetes édesítőszer. Felfedezhető a gyümölcsökben, zöldségekben és az emberi testben is. Szénhidráttartalma 75%-kal, kalóriatartalma pedig 40%-kal alacsonyabb a cukorénál, valamint a vércukorszintet sem emeli meg.

Lassú felszívódásának köszönhetően fokozza a telítettségérzetet, alacsonyabb kalóriatartalma miatt hozzájárulhat a hatékony fogyáshoz. Lúgosító hatásának köszönhetően a Candida diéta során is bátran fogyasztható. Nagyobb mennyiségben puffadást, hasmenést okozhat, de fokozatosan hozzá lehet szoktatni a szervezetet.

Szorbit
A szorbitot kukorica, búza vagy burgonyakeményítő erjesztésével állítják elő. Színtelen, szagtalan, enyhén édeskés ízű cukoralkohol. A szorbit lassabban szívódik fel, mint a cukor. Lassan alakul át glükózzá, ezért kismértékben fokozza a vércukorszintet. Kiváló diabetikus élelmiszerek előállítására. Kedvező tulajdonsága, hogy az élesztőgombák nem bontják, továbbá késlelteti az avasodást.

Mannit (Mannitol)

A mannit egy cukoralkohol, mely a szervezetben lassan bomlik le. Élelmiszerekben elsősorban alacsony energiatartalmú édesítőszerként, valamint csomósodást gátló anyagként alkalmazzák E421 néven. Nagy mennyiség elfogyasztása esetén puffadás, hasmenés léphet fel.

Maltit 965
A Maltit - Malitol kukoricakeményítő alapú természetes édesítőszer, kíméli a fogakat, 40%-kal kevesebb a kalóriaértéke, mint a cukornak- a legideálisabb diabetikus készítmények édesítőszere. Lassan szívódik fel, a vércukorszintet kismértékben emeli, azaz kedvező a glikémiás indexe (GI 20-30), ezért ideális édesítőszernek mondható (nem csak) cukorbetegek számára.

Tagatóz

A Tagatóz egy teljes értékű természetes édesítőszer, melyet a tejcukorból (laktóz) vonnak ki. Felhasználását ételekben és italokban, diabetikus készítményekben egyaránt ajánlják.
Előnyei között elmondható, hogy mindössze 1,5g kalóriát tartalmaz grammonként,
szemben a cukor és a méz 4 grammnyi mennyiségével.
Nagyobb mennyiség elfogyasztása bélproblémákat eredményezhet: gázképződés,
puffadás és hasmenés.
 
 
0 komment , kategória:  Egészségünkről   
Töltött burgonya
  2013-10-09 10:33:37, szerda
 
  Vacsi finom gyors olcsó :Töltött burgonya
Hozzávalók:

8-10 szem közepes burgonya, 2 nagyobb fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma,
10 dkg füstölt szalonna, só, bors, sajt, olaj vagy zsír.


A megmosott burgonyát héjában megfőzzük. A töltelékhez a vékony csíkokra vágott szalonnát kiolvasztjuk, majd a pörcöket kiszedjük. Kevés olajat vagy zsírt adunk a szalonnazsírhoz, ha szükségesnek találjuk, majd a vékony karikákra vágott hagymát és az összezúzott fokhagymát megdinszteljük a zsíron. A megfőtt burgonyát meghámozzuk, kettévágjuk és a közepét kivájjuk.
A fél burgonyákat vékonyan kiolajozott tepsibe rakjuk. A kivájt burgonyát összetörjük és a
hagymához adjuk. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, majd alaposan összekeverjük.
Pirítjuk egy kicsit, majd ehhez a masszához kevés (kb. 2-3 dkg) reszelt sajtot keverünk.
A fél burgonyákat megtöltjük ezzel a masszával és 200 fokra előmelegített sütőben
kb. 25-30 percig sütjük. A készre sütés előtt kb. 5 perccel a szalonnapörcöket rárakjuk a töltött burgonyák tetejére. Úgy finom igazán, ha az alja ropogós pirosra sül.
 
 
0 komment , kategória:  Főzés-sütés  
Karamellás szelet....
  2013-10-09 10:18:16, szerda
 
 


Tészta:

60 dkg liszt
15 dkg margarin
25 dkg porcukor
2 tojás
1 csomag sütőpor
A hozzávalókból a tésztát összeállítjuk, 5 lapot sütünk belőle.

Krém:

25 dkg kristálycukor
2 dl víz
4 csomag vaníliás pudingpor
2 csomag vaníliás cukor
1 liter tej
35 dkg margarin
A kristálycukort megolvasztjuk, és felöntjük 2 dl vízzel.
A pudingport a vaníliás cukorral és a tejjel feloldjuk, majd hozzáadjuk a karamellizált szirupot,
és együtt krémmé főzzük.
A margarint habosra kikeverjük, a forró pudinggal összedolgozzuk, és még forrón megtöltjük
vele a lapokat.
 
 
0 komment , kategória:  sütemények ,édességek  
Diós kocka
  2013-10-09 10:14:09, szerda
 
  Hozzávalók:
Piskóta: 5 tojás,15 dkg liszt,15 dkg cukor,csipet só

Krém: 4 dl tej, 2 tojás sárgája, 1 csomag vaníliás pudingpor, 4 kanál cukor, 20 dkg darált dió,
4 dl tejszín, 10 g zselatinpor + 0,5 dl. tej , rumaroma, barackíz

Csokiöntet :10 dkg cukor,3 kanál kakaó,1 kanál étkezési keményítő,1 dl víz

A piskótához az egész tojásokat a keverőtálba törtem ,hozzáadtam a csipet sót és lassan adagolva a cukrot addig vertem,míg egy laza,könnyű krém lett ( ez eltarthat 10-15 percig ).
Ekkor beleszitáltam a lisztet és könnyű mozdulatokkal összekavartam.
Sütőpapírral bélelt tepsibe öntöttem és előmelegített sütőben,25 perc alatt készre sütöttem.

A krémhez a 2 tojás sárgáját kikavartam a pudingporral majd hozzáadtam a cukrot és a tejet .Lassú tűzön,állandóan kevergetve addig főztem míg besűrűsödött.Lehűtöttem,hozzáadtam a diót,rumaromát és a felvert tejszínt. A zselatint elkevertem 0,5 dl hideg tejben,felforrósítottam,
hogy a zselatin feloldódjon majd kissé lehűtöttem és a krémhez kavartam.

A csokiöntethez a cukrot,a kakaóval és a keményítővel összevegyítettem ,felöntöttem a vízzel és csomómentesre kavartam.Lassú tűzön ,folyamatosan keverve 10 percig főztem.
Vastag állagú,de folyékony csokiöntetet kapunk.

A kihűlt piskótát 2 lapba vágtam, mindkettőt megkentem házi baracklekvárral.A krém háromnegyedét az alsó lapra kentem,rátettem a másodikat és bevontam a megmaradt krémmel.Leöntöttem a csokiöntettel és megszórtam darált dióval.
 
 
0 komment , kategória:  sütemények ,édességek  
Baconba tekert csirkemell csíkok, zöldséges ágyon
  2013-10-09 10:11:28, szerda
 
 

Hozzávalók:
500 g bacon szalonna
1 kg pulykamell, vagy csirkemell filé
500 g burgonya
250 g gomba
2 db cukkini
1 db kaliforniai paprika
1 db póréhagyma

Elkészítés:
A pulykamellet vékony csíkokra vágjuk, besózzuk, kicsit borsozzuk, majd betekerjük a baconba, a hagymát 1 cm-es karikákra vágjuk, a cukkinit csíkokra, a krumplit hasábokra aprítjuk, a gombát is vastagabb szeletekre vágjuk, a paprikát is csíkokra. Egy tálban besózzuk, borsozzuk, lehet pici vegetát is rá, tepsibe tesszük őket, majd ráhelyezzük a baconba tekert húsokat. Lefóliázzuk, és sütőben kb 40-50 percet pároljuk, majd fólia nélkül pirítjuk, hogy a bacon megpiruljon a húsunkon,
de ne száradjon ki a hús! Mikor megpirul, akkor megfordítjuk, hogy a bacon másik fele is piros legyen.
 
 
0 komment , kategória:  csibehúsos és más szárnyasok  
Fehér bot
  2013-10-09 08:05:37, szerda
 
 

A fogyatékos gyermekeket nevelő szülők zárkózottak. Nem szeretnek kaput nyitni a világ felé, jellemzőbb, hogy becsukják azt. Természetes velejárója ennek, hogy gyermekeik fogyatékosságát is takargatják a külvilág felé, mintha szégyellni való volna.

Én másként gondolom, másként is cselekedtem: nyitottan éltünk, és élünk a mai napig.

Az eszközhasználat a vak gyermekeknek pontosan ennek e rejtőzködő életmódnak köszönhetően nehéz, nem szoknak időben a bot használatához, így sok időbe telik, mire az általában kamaszkorban kezdett bothasználat természetessé, és megtanulhatóvá válik.

Lazán beszélek ezekről, a dolgokról, pedig voltak nekem is átzokogott éjszakáim, rosszkedvű nappalaim.

Soha nem engedtem azonban, hogy a mindennapi harcom felőrölje anyaságom, és nem engedtem, hogy a saját önző fájdalmam miatt szükséget szenvedjen a gyermekem.

Jánoskám ötödik éves születésnapjára készültem, és igazából tanácstalan voltam, hogy milyen ajándékot vegyek neki.

S megszületett bennem a gondolat, hogy élete első fehér botját kapja.

Az óvodai pedagógusok véleményét kikértem: nem javasolták, egyetlen okból: nincs az ő méretének megfelelő bot. Hát, nagyból kicsit lehet készíteni, gondoltam, s a tagokból álló botról levettem kettőt, s tökéletes méretű fehér botunk lett.( Méltányolom a speciális intézményben dolgozók munkáját, ennek ellenére sok mindenben nem értettem egyet velük, módszereink, és felfogásunk között óriási a szakadék, s ez a mai napig így van.

A botra visszatérve azért jutottam erre az elhatározásra, mert fiamnak egész életében használnia kell,- s arra gondoltam, hogy talán természetesebbé válik a használata,- egyben biztonságot, és szabadságot adhatok vele, ha minél korábban kezdjük a fehérbotos életet.

A születésnapi ünnepsége nagyon jól sikerült, sok szép ajándékot kapott, s a gyertya elfújása után ünnepélyes keretek között átadtam az első, ő méretére alakított pici fehér botot, azzal a jelszóval, hogy kisfiam, ti összetartoztok, mint nyalóka, meg a pálcika.

Akkor éjszaka elsírtam szinte az összes könnyem.
 
 
0 komment , kategória:  Szeretett könyv  
Manó
  2013-10-09 08:01:31, szerda
 
  Manó, Manócska kisfiam beceneve volt, egészen hat éves koráig. Akkortól az ő kérésére. János, négyszemközt Janika lett. A fejlődését nagyban befolyásolta a betegsége, a félelmetes rák, az ezzel járó kezelések, és tortúrák. Értelmes, és okos kisfiú volt, úgy szívta magába a tudást, mint a szivacs a vizet, de hogy valójában mekkora tudással rendelkezett, nem tudtam felmérni, mert ha kérdeztem, sosem adott választ, hanem visszakérdezett.
Rengeteget énekelt, verselt, már egészen kicsi korától orgonálni tanult, az egyszer hallott zenét azonnal visszajátszotta, autodidakta módon. Hetente színházba jártunk, akkor még működött a legendás gyermekszínház, s az előadások végén rendszeresen szerét ejtettem, hogy a szereplők ruháját, kinézetét is megnézhesse, azaz letapogathassa. Tárlatokra, kiállításokra vittem, szóval minden lehetőséget megragadtam, hogy nagyra tárjam a világot
előtte.
Értelme napról napra fejlődött, de komoly fenntartásaim voltak : nem beszélgetett. Más volt, mint az átlag, nem igyekezett kapcsolatot teremteni a környezetével.
Ma már tudom, hogy a helyzeti bizonytalansága végett volt ez így, mert attól kezdve, hogy tudatosult benne a vakos, és látó világ közötti különbözőség, elkezdett beszélgetni, idegenekkel, és ismerősökkel egyaránt, és semmi gátlást nem fedeztem fel benne.
Jó kapcsolatteremtési készséggel rendelkezik, olykor nyersen szókimondó, bár már koránál , s állapotánál fogva árnyaltabban fogalmazza meg véleményét, mondanivalóját.
Vesszőparipám a szép magyar nyelv megtanítása, használata. De: a tudáshoz, az idegen eredetű kifejezések is hozzá tartoznak, így azokat is tanítottam, természetesen felhíva a figyelmét, hogy az idegen szavak használatát lehetőleg kerülje, ha lehet, mindig magyar szavakkal fejezze ki mondanivalóját.
Talán négy éves lehetett, és megharagudott rám az ebéd végett, ugyanis kelkáposzta főzeléket készítettem. Kiment az ajtó elé, s hallom, nagyon morog. Utána settenkedtem, s a következőket hallom: Kritikán aluli ez az anyaterror, s nekem feltétlen abszolválnom kell, mert ez az anyadiktátor rabigába hajtotta a fejem, olyan szituációt teremt, ahol elnyomott vagyok, de
nem baj, mert egyszer forradalmat teszek, és az lesz a rabszolgalázadás! Rabigába hajtom édesanyát, és neki kell megenni az összes
kelkáposzta főzeléket, meg sárgakrémet!(A sárgaborsó főzeléket hívta így.)
A kacagástól a könnyem kicsordult, de kelkáposzta, és sárgaborsó főzelék az óta nem volt nálunk. Nehogy rabigába hajtson a fiam, s ilyen szörnyűséges ételeken kelljen sínylődnöm életem végéig.
 
 
0 komment , kategória:  Szeretett könyv  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 9 
2013.09 2013. Október 2013.11
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 178 db bejegyzés
e év: 1531 db bejegyzés
Összes: 8743 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 514
  • e Hét: 4024
  • e Hónap: 5919
  • e Év: 56710
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.