Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 5 
A Márton-nap története
  2013-11-11 18:38:32, hétfő
 
  A legenda szerint Szent Márton a Római Birodalom Pannónia tartományának Savaria nevű városában (mai Szombathely) látta meg a napvilágot 316-ban vagy 317-ben egy római tribunus (elöljáró) fiaként. A római császár katonájaként szolgáló Márton a franciaországi Amiens városában egy hideg téli estén odaadta meleg köpenyének felét egy nélkülöző koldusnak.





Aznap éjszaka álmában megjelent Jézus a koldus alakjában. Innentől kezdve nem a hadsereget, hanem Istent szolgálta, megkeresztelkedett. Misszionáriusként sok jót cselekedett. Jóságáról még életében legendák keringtek, püspökké akarták szentelni. A monda szerint mikor ennek hírét vette, az érte jövő küldöttek elől nagy alázatosságában a ludak óljába bújt. A szárnyasok azonban gágogásukkal, szárnyuk verdesésével óriási zajt csaptak, így elárulva Márton rejtekhelyét. Mártont 371-ben püspökké szentelték és haláláig, 398-ig Tours-ban segítette a rászorulókat.

Szent Márton kultusza a Pannónia területén már a hon foglalás előtt is virágzott. Szent István tisztelete jeléül a zászlaira a had vezér Márton képét festette. A hagyomány szerint a szent egy álomban sietett a király és az ország védelmére. Így Szent Márton Szűz Mária után az ország patrónusa lett. A pannonhalmi bencés apátság is Márton tiszteletére épült azon a helyen (Savaria Sicca), ahol az egyik hagyomány szerint a szent született. A legújabb kutatások viszont minden kétséget kizáróan bizonyítják, hogy Márton szülő városa Savaria, vagyis Szombathely.





Egy másik változat szerint ez a hagyomány a római időkre nyúlik vissza. November 11-e a naptárban ős idők óta a téli évnegyed kezdő napja: megkóstolták az új bort és az új termés is kitartott bőven, így nagy eszem-iszomot tartottak, hogy jövőre is jó termés legyen mindenhol.A rómaiak Aesculapiust, az orvos istent ünnepelték ilyenkor, s ludat öltek, amely a had isten, Mars szent madara volt. (A madarak gágogásukkal egyszer megmentették Rómát a gallok éjszakai orv rajtaütésétől.) A keresztény naptárban is ez alapján kapott helyet: a lúd római neve "avis Martis" (Mars isten madara); régi szófejtéssel ,,Márton madara"-ként ünnepelték, így nem kellett eltérni a lúd lakomák évnegyed kezdő római szokásától. A reformációnak korában is folytatódott a hagyomány: a protestánsok Luther Márton neve napján emelgették a poharaikat ilyenkor.

A Márton-napi liba-lakomáról szóló első írásos beszámoló 1171-ből származik. Akkoriban ez inkább azzal volt kapcsolatba hozható, hogy Szent Márton napja jelentette a paraszti év végét, a nép szokás ilyenkor zárták le az éves gazdasági munkákat, kezdetét vette a természet téli pihenő időszaka. A cselédek ilyenkor kapták meg évi bérüket és hozzá ráadásként egy libát, mert a szárnyasok nyáron fel-duzzadt hadát a tél beállta előtt meg kellett tizedelni. E napon kóstolták meg az újbort és vágtak le először tömött libákat. Ám e szokás gyökerei is mélyebbre, az aratási időszak végén álló pogány állat-vágási ünnepekre nyúlnak vissza, amelyeket a kereszténység így vett át.

Forrás:http://martonnap.hu/


 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Ínyenc és változatos meleg szendvics receptek
  2013-11-11 18:26:52, hétfő
 
  Ínyenc és változatos meleg szendvics receptek

Készítsük meleg szendvicsünket tetszés szerint, hiszen elkészítésében aligha akad változatosabb, gyorsabb vagy praktikusabb fogás. A szendvicskultúrának is vannak olyan klasszikusai, amelyek közül érdemesnek találtunk kiemelni néhányat, amit biztosan érdemes elkészíteni odahaza is. Az biztos, hogy a tökéletes szendvics elkészítése az alapanyagok ,,finomhangolásán" múlik. Magunk is igazi bűvös szakáccsá válhatunk konyhánkban, ízletes, egyszerű, egészséges ételeket ,,varázsolva" asztalunkra.




Ínyenc és változatos meleg szendvics receptek

Sajtos-húsos szendvics
Hozzávalók: 4 szelet szendvicskenyér, fűszervaj, 20 dkg sült-, párolt-, vagy akár főtt hús, 4 szelet sajt, paradicsom, kapor vagy petrezselyemzöld, mustár és bors.

A szendvicskenyereket kissé megpirítjuk, megkenjük vajjal, rátesszük a vékonyra szelt sültet, megkenjük mustárral, meghintjük őrölt borssal, végül rátesszük a sajtot és megsütjük. Paradicsomszelettel, kaporral vagy petrezselyemzölddel díszítve tálaljuk.

Sonkás-őszibarackos szendvics
Kenyerenként 1 szelet sonka, felezett őszibarackbefőtt, reszelt sajt és némi vaj szükséges.

A szendvicskenyeret vékonyan megvajazzuk, és egy szelet sonkát teszünk rá. Erre helyezzük a felezett őszibarackokat, sajttal megszórjuk és barnáspirosra sütjük.

Meleg szendvics gombával
Hozzávalók: 50 dkg gomba, 5 dkg bacon szalonna, 1 fej hagyma, 1 evőkanál liszt, 1 dl tejszín, só, bors, petrezselyemzöld, és kenyerenként 1-1 szelet sajt.

A szalonnát megpirítjuk, a hagymával, majd beletesszük a gombát és 10 percig pároljuk, közben ízlés szerint fűszerezzük. A tejszínt elkeverjük a liszttel, és behabarjuk a gombát. Ráhalmozzuk a kenyérszeletekre a gombás ragut, sajtot teszünk a tetejére és sütőben a sajtot ráolvasztjuk.

Császár szendvics
Hozzávalók: személyenként 3 szelet szendvicskenyér, 5dkg vaj, 20 dkg császárszalonna, 20 dkg hagyma, 1 dl tejföl, szeletelt ementáli sajt, só, bors, kömény és egész tojás.

A hagymát megtisztítjuk, felkarikázzuk, egy kisebb darabkát apróra vágunk. Egészen apróra vágjuk a császárszalonnát, majd összekeverjük a hagymával, a tejföllel, a tojással és a fűszerekkel. A kenyérszeleteket megvajazzuk, gazdagon megkenjük a péppel, majd egy szelet sajtot rátéve átsütjük. Hagymakarikákkal díszítjük, amit előtte akár meg is süthetünk, vagy bepanírozhatunk, és úgy használjuk fel szendvicsdíszítésre.

Almás szendvics
Hozzávalók: Szendvicsenként fél alma, fél zsemle, 2-3 dkg reszelt Parmezán sajt, olívabogyó, vaj, szerecsendió, szegfűbors, fahéj

Az almákat megtisztítjuk és szeletekre vágjuk. Némi, vajjal megkenjük a félbevágott zsemléket, majd rátesszük a fahéjjal és szegfűborssal fűszerezett almaszeleteket, közepére olíva bogyót helyezünk. Végül megszórjuk a reszelt Parmezánnal, majd sóval, szerecsendióval ízesítjük. Ráolvasztjuk a sajtot és egy kicsit meg is piríthatjuk.

Forrás:http://impulsermagazin.com
 
 
0 komment , kategória:  Receptek:saláta,hidegtál,egyéb  
Cikória – gyógynövény és kávépótló rosszabb időkben
  2013-11-11 16:38:11, hétfő
 
  Cikória - gyógynövény és kávépótló rosszabb időkben

Voltak idők, például háborúkban, amikor olyan szűkös volt a pénz, hogy a saját hozzátartozóinkat alig tudtuk ellátni a létfontosságú dolgokkal. Mivel az ember - még rosszabb időkben is - mindig nehezen mondott le bizonyos élvezeti szerekről, a mezei katángból, amit cikóriaként is ismerünk, állított elő kávét. A feljegyzések erről egészen a 16. századig nyúlnak vissza, maga Napóleon vezette be később a ,,pótkávé" használatát. Az újkorban ez az ital rég feledésbe merült. A cikória rendkívüli gyógyhatását azonban még mindig használják. Nézzük, milyen panaszokra hatásos, és mire is használják a cikóriát.





A cikória alkalmazásáról már az egyiptomi papirusztekercsekben is találunk feljegyzéseket.

Származás és élettér

A mezei katáng egy nagyon régi gyógynövény. Már a Krisztus előtti 4. századból az egyiptomi papirusztekercsek szövegeiben találunk feljegyzéseket a cikória alkalmazásáról. Már akkoriban tudatosan alkalmazták a növényt emésztési problémákra. A cikória olyan cserje, amely akár 1 méteres magasságig megnőhet. A fészkesvirágzatúak családjába tartozik, és júliustól szeptemberig virágzik. Kedveli a napfényt, és a virágzatát mindig a Nap irányába fordítja. A cikória levelei erősen emlékeztetnek a gyermekláncfűre, de a virágai világoskékek. A szára kemény, és alig találhatók rajta levelek. A mezei katáng gyökere meglehetősen vastag, elég mélyen nyúlik a talajba. A száraz talajt részesíti előnyben, és útszéleken, töltéseken, vagy egyszerűen a parlagon hagyott területeken nő, de mindig sok napfényre van szüksége. A növény gyakori a Földközi-tenger régiójában, de megfelelő körülmények között a közép-európai régiókban is nő.

A cikória egészségügyi haszna

A természetgyógyászatban a cikóriát főként emésztési problémákra, mint vese-, epe- vagy májpanaszokra alkalmazzák. Természetes hashajtóként hat, és szívesen alkalmazzák krónikus székrekedés kezelésére. Ebben az egész növény értékes, a gyökerétől a magjáig. A cikória rendkívül sok A-vitamint, ásványi anyagot ‒ mint vasat, foszfort, kalciumot, tiamint ‒ és C-vitamint tartalmaz. A magas A-vitamin tartalma különösen értékessé teszi szempanaszok kezelésére. Egy zöldséglé keverék sárgarépából, zellerből, petrezselyemből és mezei katángból kitűnő ital a látóideg problémái esetén. A növény valóságos csodaként hat krónikus bőrkiütésekre vagy ekcémára, ezen nagyon jól segít a cikóriatea. Ehhez 1 teáskanál cikórialevelet leöntünk negyed liter forró vízzel és hagyjuk 15 percet állni. A tea kitűnően hat emésztési nehézségekre, gyomorbántalmakra, és tisztítja a vért.

Forrás:http://impulsermagazin.com
 
 
0 komment , kategória:  Egészség  
Szeretetben eltöltendő hetet!
  2013-11-11 12:44:35, hétfő
 
  Kedves Barátaimnak, kedves Látogatóimnak

További esőmentes, szép napot!
és




 
 
0 komment , kategória:  Hetet  
Esik az eső
  2013-11-11 11:56:16, hétfő
 
  Egész éjjel zuhogott az eső.

Reggel ilyen időre ébredtünk:






Most is esik, és 8 fok van viharos széllel párosulva
- brrrrrrrrrrrrrrr kinézni is szörnyű.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 5 
2013.10 2013. November 2013.12
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 296 db bejegyzés
e év: 2276 db bejegyzés
Összes: 32631 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 489
  • e Hét: 5003
  • e Hónap: 10041
  • e Év: 139748
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.