Belépés
faciendum.blog.xfree.hu
"Fordítsd az arcodat a nap felé, és minden árnyék mögéd kerül." HELEN KELLER dr Szűcs Ildikó
1961.01.18
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 2 
szezámmag krém
  2013-11-12 21:08:17, kedd
 
 



A tahini őrölt szezámmagból készült sűrű állagú massza, amely a keleti ételek kedvelt alapanyaga. A Közel-Keleti (arab-zsidó) konyha ételeihez a hántolt szezámmagból készült, míg a kínai, japán, koreai konyha a hántolatlan szezámmagból készült tahinit használja.
A tahini sós és édes ételek receptjeiben egyaránt megtalálható. A legismertebb a Közel-Keleti változat: sóval, fokhagymával, kevés citromlével elkevert tahini szósz, amely egyik alapanyaga a híres csicseriborsó krémnek, a hummusznak. A tahini joghurttal elkeverve grillezett zöldségek, saláták önteteként szolgálhat. Az őrölt szezámmag mézzel vagy cukorsziruppal elkeverve a halva nevű édesség alapanyaga.

A tahinit házilag is könnyen, gyorsan előállíthatjuk.
Hozzávalók:
10 dkg hántolt szezámmag (lehet pörkölt is),
1 gerezd zúzott fokhagyma,
1 csapott kávéskanál só,
2-3 evőkanál olívaolaj,
kb. 0,5 dl víz,
frissen facsart citromlé ízlés szerint

Kávédarálón vagy késes mixerben megőröljük a szezámmagot, majd tálba öntve hozzáadjuk a zúzott fokhagymát olívaolajat, sót, a vizet és botmixer segítségével krémes állagúra turmixoljuk. Citromlével ízesítjük. Nagyon finom hagymafélékkel is, avokádóval pedig még krémesebb állagot kapunk, amit mártogatósként is fogyaszthatunk pl. frissen sütött batáta chips-szel! :-)


Tipp: Kisebb üvegbe téve, ujjnyi olívaolajat öntve a tetejére, hosszabb ideig eltartható.
 
 
0 komment , kategória:  receptek  
anti-Candida kenyér
  2013-11-12 21:03:15, kedd
 
 



Hozzávalók

50 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt vagy teljes kiőrlésű rozsliszt
4 dl víz
8 evőkanál olaj
1 teáskanál szódabikarbóna
1 teáskanál só
1 teáskanál pirospaprika
1 teáskanál kömény
1 teáskanál tárkony
1 teáskanál fokhagyma-granulátum

Elkészítés

Alaposan összekeverjük a lisztet a sóval és a szódabikarbónával, majd a keverék felét másik tálba mérjük. Az egyik részt a pirospaprikával és a köménnyel, a másikat a tárkonnyal és a fokhagymával ízesítjük. Tálanként hozzáadunk 2-2 dl vizet és a 4-4 evőkanál olajat, majd külön-külön alaposan összegyúrjuk mindkét részt. Egymásra tesszük a két réteget, és kicsit összenyomkodjuk őket.

Kiolajozott, kilisztezett formában 180 fokra melegített sütőben 50 perc alatt készre sütjük.


http://falatnyiorom.blogspot.hu/
 
 
0 komment , kategória:  Candida  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 2 
2013.10 2013. November 2013.12
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 55 db bejegyzés
e év: 776 db bejegyzés
Összes: 7620 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 438
  • e Hét: 2113
  • e Hónap: 3105
  • e Év: 34834
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.