2013-11-12 21:08:17, kedd
|
|
|
A tahini őrölt szezámmagból készült sűrű állagú massza, amely a keleti ételek kedvelt alapanyaga. A Közel-Keleti (arab-zsidó) konyha ételeihez a hántolt szezámmagból készült, míg a kínai, japán, koreai konyha a hántolatlan szezámmagból készült tahinit használja.
A tahini sós és édes ételek receptjeiben egyaránt megtalálható. A legismertebb a Közel-Keleti változat: sóval, fokhagymával, kevés citromlével elkevert tahini szósz, amely egyik alapanyaga a híres csicseriborsó krémnek, a hummusznak. A tahini joghurttal elkeverve grillezett zöldségek, saláták önteteként szolgálhat. Az őrölt szezámmag mézzel vagy cukorsziruppal elkeverve a halva nevű édesség alapanyaga.
A tahinit házilag is könnyen, gyorsan előállíthatjuk.
Hozzávalók:
10 dkg hántolt szezámmag (lehet pörkölt is),
1 gerezd zúzott fokhagyma,
1 csapott kávéskanál só,
2-3 evőkanál olívaolaj,
kb. 0,5 dl víz,
frissen facsart citromlé ízlés szerint
Kávédarálón vagy késes mixerben megőröljük a szezámmagot, majd tálba öntve hozzáadjuk a zúzott fokhagymát olívaolajat, sót, a vizet és botmixer segítségével krémes állagúra turmixoljuk. Citromlével ízesítjük. Nagyon finom hagymafélékkel is, avokádóval pedig még krémesebb állagot kapunk, amit mártogatósként is fogyaszthatunk pl. frissen sütött batáta chips-szel! :-)
Tipp: Kisebb üvegbe téve, ujjnyi olívaolajat öntve a tetejére, hosszabb ideig eltartható.
|
|
|
0 komment
, kategória: receptek |
|
|
|