Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 8 
Jó éjszakát!
  2013-11-14 23:58:24, csütörtök
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Jó éjszakát!  
Petrezselymes krumpli a sütőből
  2013-11-14 23:27:12, csütörtök
 
  Petrezselymes krumpli a sütőből

A petrezselymes krumpli egyike a legklasszikusabb hazai, sőt mondhatni közép-európai köreteknek. Nem is kell hozzá más, mint jó minőségi nem szétfövő burgonya, némi só, vaj és aromás petrezselyemzöld. Lehet ezt a hagyományos és igen népszerű köretet egy kis rafinériával új köntösbe öltöztetni? Hát persze!

A késő tavaszi, kora nyári újkrumpli mindenféle formában nagyon finom, de ősszel, mikor a tartalmasabb ételek veszik át a főszerepet, a burgonyák pedig már elérik a betakarításhoz ideális állapotukat, egészen más fogások válnak aktuálissá. A petrezselymes krumpli olyan köret, ami az újkrumpliból épp annyira nagyszerű, mint a már kissé korosabb, vagy másként fogalmazva: érett típusokból.

Ennek az egészen egyszerűen elkészíthető köretnek a titka kétségkívül a jó minőségű krumpliban rejlik. Ki hasábokra, ki karikákra szelve szereti jobban, de az biztosra vehető, hogy idehaza a hétvégi asztalokon sok családi ebéd elmaradhatatlan kísérője.




A petrezselymes krumpli legfőbb hozzávalói - ezúttal kicsit másként

Nem is tagadom, szívesen készítem. Most azonban úgy alakult, hogy alapvetően egészen rövid idő alatt kellett gyorsan többfogásos menüvel előrukkolnom, és a résztvevők között volt, akiről tudtam, számára az lesz a főfogás, ami másnak esetleg köret. Nagyon jó minőségű kifliburgonyára sikerült szert tennem, gondoltam, ideje kicsit feldobni a hagyományos petrezselymes variációt, mégpedig úgy, hogy akár önálló fogásként is pironkodás nélkül feltálalhassam.

Ha a főtt vagy a sült krumpli lehet köret, arra gondoltam, miért ne lehetne még egy kis változatosságot belevinni, nem csupán a petrezselyemzölddel.

Hajszálvékony karikákra vágtam, és abban biztos voltam, végül a sütőben fog landolni. Akadt még idehaza némi pizzára szánt mozzarella sajtom, ami kissé keményebb a lében úszó rokonánál, de tökéletes lepényekre, pitékre, sőt tésztaételekre is, hát miért ne kerülhetne a formálódó, sütőbe küldendő petrezselymes krumpli tetejére is egy kevés belőle?




Alakul a köret - a krumplikrikák közé petrezselyemzöld került

Így aztán szép fokozatosan összeállt fejben a recept, amit hamarosan a gyakorlatban is kipróbáltam. Az eredmény nem maradt el - köretként épp annyira remekül debütált, mint főfogásként, nem is kerül le az itthoni étlapról!

Petrezselymes krumpli csőben sütve





Pirosra sült mozzarellaréteg koronázza a csőben sült krumplilakomát

Hozzávalók 4 személyre köretként (2 személyre főfogásként):
50 dkg nem szétfövő burgonya
1 nagy csokor petrezselyemzöld
3 dkg vaj
2 dl főzőtejszín
1 teáskanál tengeri só
1 mokkáskanál szárított, őrölt rozmaring
7 dkg mozzarella (a keményebb, pizzákhoz kínált változatból)
frissen őrölt bors - ízlés szerint

Elkészítés: A burgonyákat meghámoztam, uborkagyalun hajszálvékonyra szeleteltem. A petrezselyemzöldet közepesen finomra aprítottam. A tejszínt a sóval, némi borssal és a rozmaringgal alaposan elkevertem.
A vaj kétharmadával nagyon becsületesen megkentem egy tűzálló tál alját és peremeit, a maradék vajat félretettem. A krumplikarikák felét beleszórtam a sütőedénybe, meghintettem a petrezselyem felével, majd megismételtem a rétegezést. Nagyon fontos, hogy maximum 2 cm vastag legyen csupán a rétegezés, hogy rendesen átsüljön a krumpli, érdemes tehát megfelelő méretű edényt választani a sütéshez.




Már a fűszerezett tejszín is kezdi betölteni szerepét, a tetejére bors és vaj is kerül

A sütőt 190 fokra előmelegítettem. A fűszeres tejszínnel meglocsoltam az előkészített sütőtál tartalmát, majd a maradék vajjal megszórtam tetejét, és némi borssal is fűszereztem - ez akár el is maradhat, ha gyerekek is fogyasztják majd a fogást. 20 percig sütöttem.




20 perccel később jöhet a sajt!

Közben lereszeltem a sajtot. A félpuhára sült krumpli tetejére szórtam a sajtot, és további 10-12 percre visszatoltam a sütőbe. Ennyi idő alatt ez a mennyiség tökéletesre sül. A krumplik szépen puhára sülnek a fűszeres tejszínben, a tetejére ráolvad, és kissé megpirul a sajt.
Azon melegében tálaltam.




Frissen a legjobb!

Kétségtelen, hogy más karakterű köret, mint a hagyományos petrezselymes krumpli, de annyira finom, hogy feltétlenül érdemes színesíteni vele a repertoárt - ráadásul az elkészítése sem követel komoly konyhai jártasságot, az eredmény mégis pompás!

Habliliom

Forrás:Mindmegette.hu - Habliliom Könnyed Konyhája
 
 
0 komment , kategória:  Receptek, írások - vegyes  
Piskótatekercs az ősz gyümölcseivel
  2013-11-14 23:06:51, csütörtök
 
  Piskótatekercs az ősz gyümölcseivel

Hozzávalók:
1 db kész piskótatekercs (300-350 gr-os)
25 dkg mascarpone krémsajt
25 dkg félzsíros tehéntúró
1,5-2 dl cukrászhab
2 csomag vaníliás cukor
porcukor ízlés szerint
2-3 db friss füge
15-20 dkg szőlő
kevés csokireszelék
színes mandulapálcikák vagy tortadara

Elkészítés:
A krém elkészítéséhez elsőként simára keverjük a krémsajtot a túróval, ízesítjük a vaníliás cukorral. Felverjük az édesített habalapot, összekeverjük a túrós krémmel, majd ízlésünknek megfelelően adunk hozzá porcukrot. A krémet elektromos habverővel jól
összedolgozzuk alacsony fokozaton 1-2 percig. Amennyiben a krém túlságosan kemény lenne, lágyíthatjuk folyékony tejszínnel, szőlőlével vagy kevés bor hozzáadásával.

A kibontott piskótát megkenjük a krém 3/4 részével. A kimagozott szőlőszemeket és a meghámozott, kisebb darabokra vágott fügét a krém tetejére rakjuk, és kissé a krémbe nyomjuk. Szorosan feltekerjük a piskótát, a tetejét és oldalát bekenjük a maradék krémmel, megszórjuk a csokireszelékkel, megtüzdeljük a mandulapálcikákkal,





és hűtőbe téve tároljuk a fogyasztásig.





Megjegyzés:
A mandulapálcikákat felhevített serpenyőben nagyon rövid idő alatt kissé megpírítjuk, majd színes ételfestékkel vagy aromával színezzük.

A krém állaga kitűnő, tartós, gyorsan elkészül, habfixáló nem szükséges.

A receptet és a fotót Buksz39 küldte. Köszönjük!

Forrás:Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-sütemények-desszertek  
Gesztenyével töltött füge
  2013-11-14 23:02:18, csütörtök
 
  Gesztenyével töltött füge

Hozzávalók:
4-6 füge
10 dkg gesztenyemassza
őrölt fahéj
őrölt szegfűszeg
5 cl áfonyalikőr
1 evőkanál méz

Elkészítés:
A fügéket félbevágjuk. A magját kikanalazzuk.

Összekeverjük a füge belsejét a gesztenyemasszával, ízlés szerinti mézzel, csipetnyi fahéjjal, szegfűszeggel és a likőrrel. Belekanalazzuk a kivájt fügébe a masszát.





A tetejét díszíthetjük a likőrben áztatott áfonyával és meglocsolhatjuk egy kicsi likőrrel.





Megjegyzés:
A receptet és a fotót Donisuti küldte. Köszönjük!

Forrás:MIndmegette.hu

 
 
0 komment , kategória:  Receptek-sütemények-desszertek  
Gesztenyés birsalagút
  2013-11-14 22:58:00, csütörtök
 
  Gesztenyés birsalagút

Hozzávalók:
4 darab tojás
4 evőkanál liszt
3 evőkanál cukor
1 evőkanál méz
csipet só
1 teáskanál sütőpor
2 nagyobb birsalma
0,5 citrom leve
3 evőkanál barna cukor
1 dl édes fehérbor
2 szem szegfűszeg
némi fahéj

A krémhez:
25 dkg gesztenyemassza
20 dkg porcukor
1 evőkanál rum
1 evőkanál porcukor
5 dkg vaj, vagy Rama

Az aszpikhoz:
3 evőkanál cukor
5 dkg zselatin
2 csomag vaníliás cukor
5 dl víz

Elkészítés:
A 4 tojásból piskótát sütünk egy 23x30-as tepsibe elkenve.

Az őzgerincformát fóliával kibéleljük. Beleszabjuk a piskótatésztát úgy, hogy a tetejére is jusson.

A birsalmákat meghámozzuk, negyedekbe vágjuk, és 4 dl vízzel, a fél citrom levével, a borral és a fűszerekkel, a barna cukorral felforraljuk. Forrástól számítva 5 percig főzzük, kihűtjük.

A vajat a gesztenyével, a rummal és a porcukorral habosra keverjük, majd a kihűlt piskótalapokat vékonyan megkenjük. A nagyobbik részét az őzgerincformába simítjuk, kisebbik részével a borítólapot kenjük meg. Az őzgerincformát megtöltjük az apró kockára vágott párolt birsalmával.

Az alapanyagból megfőzzük a zselatint, hagyjuk félig megdermedni. Ekkor rászedjük a birsalmára, és beborítjuk a krémes piskótával. Hűtőbe tesszük fél napra dermedni.

Utána tálra borítjuk, és csokimázzal bevonjuk, durvára vágott pörkölt mogyoróval megszórjuk.





Kifagyasztjuk, majd szeletekre vágva kínáljuk.





Megjegyzés:
Nagyon ízletes, érdekes ízvilág.

A receptet és a fotót Zsuzsamama56 küldte. Köszönjük!

Forrás:Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek-sütemények-desszertek  
Citromos-mascarponés spagetti
  2013-11-14 22:52:36, csütörtök
 
  Citromos-mascarponés spagetti

Hozzávalók:
spagetti
mascarpone
reszelt sajt
reszelt citromhéj

őrölt bors

Elkészítés:
A tésztát enyhén sós vízben kifőzzük, majd jól lecsepegtetjük.

Tányérra tesszük, rögtön rákanalazzuk a mascarponét, ráreszeljük az ízlés szerinti sajtot és a citromhéjat, majd sózzuk, és jó alaposan összeforgatjuk. Tetejére frissen borsot őrölünk.





Megjegyzés:
Rögtön tálaljuk, nehogy kihűljön a tészta.

A receptet és a fotót Kgizike küldte. Köszönjük!

Forrás:Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-tésztafélék,szendvics  
Spagetti gombás-baconos szószban
  2013-11-14 22:49:03, csütörtök
 
  Spagetti gombás-baconos szószban

Hozzávalók:
40 dkg gomba
1 közepes fej hagyma
Vénusz olaj
30 dkg bacon
spagetti
20 dkg reszelt sajt
3 dl tej
2 dl tejszín
2 csapott evőkanál liszt

bors
petrezselyem

Elkészítés:
A gombát megtisztítjuk, felszeleteljük, a hagymát és a bacont apróra vágjuk. Közben kifőzzük a spagettit.

A hagymát kevés olajon félig megpároljuk, majd hozzátesszük a gombát és a szintén apróra vágott petrezselymet, sózzuk, borsozzuk. Közben a bacont egy másik edényben megpirítjuk. Ha a gomba megpuhult és elfőtte a saját levét, egy kicsit még pirítjuk, majd a lisztből és tejből készített habarással besűrítjük, és felöntjük a tejszínnel.





Hozzátesszük a szószhoz a bacont, és összekeverjük a kifőtt spagettivel.





Reszelt sajttal megszórva tálaljuk.

Megjegyzés:
A gombapép egy rakott húsról van, én tésztát akartam enni, a férjem imádja ezt a gombás szószt, ezért ötvöztem a kettőt, és még felturbóztam a baconnel. Isteni lett!!!

A receptet és a fotót Hajeri küldte. Köszönjük!

Forrás:MIndmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-tésztafélék,szendvics  
Árpagyöngyleves gombával
  2013-11-14 22:38:19, csütörtök
 
  Árpagyöngyleves gombával

Hozzávalók:
10 dkg maradék sült hús (szárnyas vagy sertés), 15 dkg csiperkegomba
10 dkg árpagyöngy
10 dkg karfiolrózsa
1 fej hagyma
1 húsleveskocka
1 evőkanál liszt
1 gerezd fokhagyma
Vénusz olaj


Elkészítés:
Megforrósított olajon üvegesre pároljuk a kockára vágott hagymát. Hozzáadjuk a felszeletelt gombát, megpirítjuk, meghintjük a liszttel, majd felöntjük 1 liter vízzel. Belemorzsoljuk a húsleveskockát, hozzáadjuk a karfiolrózsákat, a zúzott fokhagymát, az árpagyöngyöt és fedő alatt megfőzzük. Beletesszük a sült húst és összemelegítjük.

Forrás:Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek-levesek  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 8 
2013.10 2013. November 2013.12
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 296 db bejegyzés
e év: 2276 db bejegyzés
Összes: 32631 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 675
  • e Hét: 5256
  • e Hónap: 19161
  • e Év: 148868
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.