|
1/1 oldal
|
Bejegyzések száma: 8
|
|
|
|
2013-11-14 23:27:12, csütörtök
|
|
|
Petrezselymes krumpli a sütőből
A petrezselymes krumpli egyike a legklasszikusabb hazai, sőt mondhatni közép-európai köreteknek. Nem is kell hozzá más, mint jó minőségi nem szétfövő burgonya, némi só, vaj és aromás petrezselyemzöld. Lehet ezt a hagyományos és igen népszerű köretet egy kis rafinériával új köntösbe öltöztetni? Hát persze!
A késő tavaszi, kora nyári újkrumpli mindenféle formában nagyon finom, de ősszel, mikor a tartalmasabb ételek veszik át a főszerepet, a burgonyák pedig már elérik a betakarításhoz ideális állapotukat, egészen más fogások válnak aktuálissá. A petrezselymes krumpli olyan köret, ami az újkrumpliból épp annyira nagyszerű, mint a már kissé korosabb, vagy másként fogalmazva: érett típusokból.
Ennek az egészen egyszerűen elkészíthető köretnek a titka kétségkívül a jó minőségű krumpliban rejlik. Ki hasábokra, ki karikákra szelve szereti jobban, de az biztosra vehető, hogy idehaza a hétvégi asztalokon sok családi ebéd elmaradhatatlan kísérője.
A petrezselymes krumpli legfőbb hozzávalói - ezúttal kicsit másként
Nem is tagadom, szívesen készítem. Most azonban úgy alakult, hogy alapvetően egészen rövid idő alatt kellett gyorsan többfogásos menüvel előrukkolnom, és a résztvevők között volt, akiről tudtam, számára az lesz a főfogás, ami másnak esetleg köret. Nagyon jó minőségű kifliburgonyára sikerült szert tennem, gondoltam, ideje kicsit feldobni a hagyományos petrezselymes variációt, mégpedig úgy, hogy akár önálló fogásként is pironkodás nélkül feltálalhassam.
Ha a főtt vagy a sült krumpli lehet köret, arra gondoltam, miért ne lehetne még egy kis változatosságot belevinni, nem csupán a petrezselyemzölddel.
Hajszálvékony karikákra vágtam, és abban biztos voltam, végül a sütőben fog landolni. Akadt még idehaza némi pizzára szánt mozzarella sajtom, ami kissé keményebb a lében úszó rokonánál, de tökéletes lepényekre, pitékre, sőt tésztaételekre is, hát miért ne kerülhetne a formálódó, sütőbe küldendő petrezselymes krumpli tetejére is egy kevés belőle?
Alakul a köret - a krumplikrikák közé petrezselyemzöld került
Így aztán szép fokozatosan összeállt fejben a recept, amit hamarosan a gyakorlatban is kipróbáltam. Az eredmény nem maradt el - köretként épp annyira remekül debütált, mint főfogásként, nem is kerül le az itthoni étlapról!
Petrezselymes krumpli csőben sütve
Pirosra sült mozzarellaréteg koronázza a csőben sült krumplilakomát
Hozzávalók 4 személyre köretként (2 személyre főfogásként):
50 dkg nem szétfövő burgonya
1 nagy csokor petrezselyemzöld
3 dkg vaj
2 dl főzőtejszín
1 teáskanál tengeri só
1 mokkáskanál szárított, őrölt rozmaring
7 dkg mozzarella (a keményebb, pizzákhoz kínált változatból)
frissen őrölt bors - ízlés szerint
Elkészítés: A burgonyákat meghámoztam, uborkagyalun hajszálvékonyra szeleteltem. A petrezselyemzöldet közepesen finomra aprítottam. A tejszínt a sóval, némi borssal és a rozmaringgal alaposan elkevertem.
A vaj kétharmadával nagyon becsületesen megkentem egy tűzálló tál alját és peremeit, a maradék vajat félretettem. A krumplikarikák felét beleszórtam a sütőedénybe, meghintettem a petrezselyem felével, majd megismételtem a rétegezést. Nagyon fontos, hogy maximum 2 cm vastag legyen csupán a rétegezés, hogy rendesen átsüljön a krumpli, érdemes tehát megfelelő méretű edényt választani a sütéshez.
Már a fűszerezett tejszín is kezdi betölteni szerepét, a tetejére bors és vaj is kerül
A sütőt 190 fokra előmelegítettem. A fűszeres tejszínnel meglocsoltam az előkészített sütőtál tartalmát, majd a maradék vajjal megszórtam tetejét, és némi borssal is fűszereztem - ez akár el is maradhat, ha gyerekek is fogyasztják majd a fogást. 20 percig sütöttem.
20 perccel később jöhet a sajt!
Közben lereszeltem a sajtot. A félpuhára sült krumpli tetejére szórtam a sajtot, és további 10-12 percre visszatoltam a sütőbe. Ennyi idő alatt ez a mennyiség tökéletesre sül. A krumplik szépen puhára sülnek a fűszeres tejszínben, a tetejére ráolvad, és kissé megpirul a sajt.
Azon melegében tálaltam.
Frissen a legjobb!
Kétségtelen, hogy más karakterű köret, mint a hagyományos petrezselymes krumpli, de annyira finom, hogy feltétlenül érdemes színesíteni vele a repertoárt - ráadásul az elkészítése sem követel komoly konyhai jártasságot, az eredmény mégis pompás!
Habliliom
Forrás:Mindmegette.hu - Habliliom Könnyed Konyhája |
|
|
0 komment
, kategória: Receptek, írások - vegyes |
|
|
|
|
|
2013-11-14 23:06:51, csütörtök
|
|
|
Piskótatekercs az ősz gyümölcseivel
Hozzávalók:
1 db kész piskótatekercs (300-350 gr-os)
25 dkg mascarpone krémsajt
25 dkg félzsíros tehéntúró
1,5-2 dl cukrászhab
2 csomag vaníliás cukor
porcukor ízlés szerint
2-3 db friss füge
15-20 dkg szőlő
kevés csokireszelék
színes mandulapálcikák vagy tortadara
Elkészítés:
A krém elkészítéséhez elsőként simára keverjük a krémsajtot a túróval, ízesítjük a vaníliás cukorral. Felverjük az édesített habalapot, összekeverjük a túrós krémmel, majd ízlésünknek megfelelően adunk hozzá porcukrot. A krémet elektromos habverővel jól
összedolgozzuk alacsony fokozaton 1-2 percig. Amennyiben a krém túlságosan kemény lenne, lágyíthatjuk folyékony tejszínnel, szőlőlével vagy kevés bor hozzáadásával.
A kibontott piskótát megkenjük a krém 3/4 részével. A kimagozott szőlőszemeket és a meghámozott, kisebb darabokra vágott fügét a krém tetejére rakjuk, és kissé a krémbe nyomjuk. Szorosan feltekerjük a piskótát, a tetejét és oldalát bekenjük a maradék krémmel, megszórjuk a csokireszelékkel, megtüzdeljük a mandulapálcikákkal,
és hűtőbe téve tároljuk a fogyasztásig.
Megjegyzés:
A mandulapálcikákat felhevített serpenyőben nagyon rövid idő alatt kissé megpírítjuk, majd színes ételfestékkel vagy aromával színezzük.
A krém állaga kitűnő, tartós, gyorsan elkészül, habfixáló nem szükséges.
A receptet és a fotót Buksz39 küldte. Köszönjük!
Forrás:Mindmegette.hu
|
|
|
0 komment
, kategória: Receptek-sütemények-desszertek |
|
|
|
|
|
2013-11-14 23:02:18, csütörtök
|
|
|
Gesztenyével töltött füge
Hozzávalók:
4-6 füge
10 dkg gesztenyemassza
őrölt fahéj
őrölt szegfűszeg
5 cl áfonyalikőr
1 evőkanál méz
Elkészítés:
A fügéket félbevágjuk. A magját kikanalazzuk.
Összekeverjük a füge belsejét a gesztenyemasszával, ízlés szerinti mézzel, csipetnyi fahéjjal, szegfűszeggel és a likőrrel. Belekanalazzuk a kivájt fügébe a masszát.
A tetejét díszíthetjük a likőrben áztatott áfonyával és meglocsolhatjuk egy kicsi likőrrel.
Megjegyzés:
A receptet és a fotót Donisuti küldte. Köszönjük!
Forrás:MIndmegette.hu
|
|
|
0 komment
, kategória: Receptek-sütemények-desszertek |
|
|
|
|
|
2013-11-14 22:58:00, csütörtök
|
|
|
Gesztenyés birsalagút
Hozzávalók:
4 darab tojás
4 evőkanál liszt
3 evőkanál cukor
1 evőkanál méz
csipet só
1 teáskanál sütőpor
2 nagyobb birsalma
0,5 citrom leve
3 evőkanál barna cukor
1 dl édes fehérbor
2 szem szegfűszeg
némi fahéj
A krémhez:
25 dkg gesztenyemassza
20 dkg porcukor
1 evőkanál rum
1 evőkanál porcukor
5 dkg vaj, vagy Rama
Az aszpikhoz:
3 evőkanál cukor
5 dkg zselatin
2 csomag vaníliás cukor
5 dl víz
Elkészítés:
A 4 tojásból piskótát sütünk egy 23x30-as tepsibe elkenve.
Az őzgerincformát fóliával kibéleljük. Beleszabjuk a piskótatésztát úgy, hogy a tetejére is jusson.
A birsalmákat meghámozzuk, negyedekbe vágjuk, és 4 dl vízzel, a fél citrom levével, a borral és a fűszerekkel, a barna cukorral felforraljuk. Forrástól számítva 5 percig főzzük, kihűtjük.
A vajat a gesztenyével, a rummal és a porcukorral habosra keverjük, majd a kihűlt piskótalapokat vékonyan megkenjük. A nagyobbik részét az őzgerincformába simítjuk, kisebbik részével a borítólapot kenjük meg. Az őzgerincformát megtöltjük az apró kockára vágott párolt birsalmával.
Az alapanyagból megfőzzük a zselatint, hagyjuk félig megdermedni. Ekkor rászedjük a birsalmára, és beborítjuk a krémes piskótával. Hűtőbe tesszük fél napra dermedni.
Utána tálra borítjuk, és csokimázzal bevonjuk, durvára vágott pörkölt mogyoróval megszórjuk.
Kifagyasztjuk, majd szeletekre vágva kínáljuk.
Megjegyzés:
Nagyon ízletes, érdekes ízvilág.
A receptet és a fotót Zsuzsamama56 küldte. Köszönjük!
Forrás:Mindmegette.hu |
|
|
0 komment
, kategória: Receptek-sütemények-desszertek |
|
|
|
|
|
2013-11-14 22:52:36, csütörtök
|
|
|
Citromos-mascarponés spagetti
Hozzávalók:
spagetti
mascarpone
reszelt sajt
reszelt citromhéj
só
őrölt bors
Elkészítés:
A tésztát enyhén sós vízben kifőzzük, majd jól lecsepegtetjük.
Tányérra tesszük, rögtön rákanalazzuk a mascarponét, ráreszeljük az ízlés szerinti sajtot és a citromhéjat, majd sózzuk, és jó alaposan összeforgatjuk. Tetejére frissen borsot őrölünk.
Megjegyzés:
Rögtön tálaljuk, nehogy kihűljön a tészta.
A receptet és a fotót Kgizike küldte. Köszönjük!
Forrás:Mindmegette.hu
|
|
|
0 komment
, kategória: Receptek-tésztafélék,szendvics |
|
|
|
|
|
2013-11-14 22:49:03, csütörtök
|
|
|
Spagetti gombás-baconos szószban
Hozzávalók:
40 dkg gomba
1 közepes fej hagyma
Vénusz olaj
30 dkg bacon
spagetti
20 dkg reszelt sajt
3 dl tej
2 dl tejszín
2 csapott evőkanál liszt
só
bors
petrezselyem
Elkészítés:
A gombát megtisztítjuk, felszeleteljük, a hagymát és a bacont apróra vágjuk. Közben kifőzzük a spagettit.
A hagymát kevés olajon félig megpároljuk, majd hozzátesszük a gombát és a szintén apróra vágott petrezselymet, sózzuk, borsozzuk. Közben a bacont egy másik edényben megpirítjuk. Ha a gomba megpuhult és elfőtte a saját levét, egy kicsit még pirítjuk, majd a lisztből és tejből készített habarással besűrítjük, és felöntjük a tejszínnel.
Hozzátesszük a szószhoz a bacont, és összekeverjük a kifőtt spagettivel.
Reszelt sajttal megszórva tálaljuk.
Megjegyzés:
A gombapép egy rakott húsról van, én tésztát akartam enni, a férjem imádja ezt a gombás szószt, ezért ötvöztem a kettőt, és még felturbóztam a baconnel. Isteni lett!!!
A receptet és a fotót Hajeri küldte. Köszönjük!
Forrás:MIndmegette.hu
|
|
|
0 komment
, kategória: Receptek-tésztafélék,szendvics |
|
|
|
|
|
2013-11-14 22:38:19, csütörtök
|
|
|
Árpagyöngyleves gombával
Hozzávalók:
10 dkg maradék sült hús (szárnyas vagy sertés), 15 dkg csiperkegomba
10 dkg árpagyöngy
10 dkg karfiolrózsa
1 fej hagyma
1 húsleveskocka
1 evőkanál liszt
1 gerezd fokhagyma
Vénusz olaj
só
Elkészítés:
Megforrósított olajon üvegesre pároljuk a kockára vágott hagymát. Hozzáadjuk a felszeletelt gombát, megpirítjuk, meghintjük a liszttel, majd felöntjük 1 liter vízzel. Belemorzsoljuk a húsleveskockát, hozzáadjuk a karfiolrózsákat, a zúzott fokhagymát, az árpagyöngyöt és fedő alatt megfőzzük. Beletesszük a sült húst és összemelegítjük.
Forrás:Mindmegette.hu |
|
|
0 komment
, kategória: Receptek-levesek |
|
|
|
|
|
1/1 oldal
|
Bejegyzések száma: 8
|
|
|
|
2013. November
| | |
|
|
ma: |
0 db bejegyzés |
e hónap: |
296 db bejegyzés |
e év: |
2276 db bejegyzés |
Összes: |
32631 db bejegyzés |
|
|
|
|
- Általános (1199)
- Belső kör (5)
- Család (0)
- Munka (0)
- Haverok (0)
- Iskola (0)
- Advent,Karácsony, Újév, Húsvét (1166)
- Áldások, imák, Istenes versek (347)
- Állatok (44)
- Angelisz Irini (80)
- Angyal,Isten vers,videó,idézet (132)
- Angyali üzenet Pusztai Orsitól (892)
- Angyali üzenetek (1041)
- Angyali üzenetek 2 (4)
- Angyalok, angyalos történetek (140)
- Anyák napja (35)
- Anyák napja (167)
- Ara Rauch írásai, versei (20)
- Aranyosi Ervin versei (30)
- Athéna görögországi élményei (2)
- Athéna versei, gondolatai (32)
- Atya, Jézus és Mária üzenetei (20)
- Az Élet Kiskönyve (19)
- Bagi László /Hezekiah versei (20)
- Bálint gazda (5)
- Barátság (272)
- Benmar - Szabó Balázs versei (20)
- Blogtársaktól kaptam 1 (134)
- Blogtársaktól kaptam 2 (41)
- Bodré Anikó versei (8)
- Bölcsességek - gondolatok (69)
- Ch-ás szerzők versei (37)
- Csabai Lajos versei (15)
- Egészség (590)
- Égi jelenségek, érdekességek (3)
- Égi üzenetek (24)
- Egyéb ünnepek, jeles napok (870)
- Ehető virágok és receptek (21)
- Emlékezés (82)
- Ezoterikus (284)
- Fényörvény: üzenetek-tanítások (31)
- Filmek (17)
- Francoise versei (12)
- Fullos szerzők versei, írásai (124)
- Gitka(Szomorúfűz) (11)
- Gyógyító kövek, kristályok (50)
- Haiku, Zen versek (52)
- Hetet (414)
- Heti útravaló - Müller Péter (339)
- Hétvégét (393)
- Hónapok, hónapokról versek (1248)
- Horoszkópok (19)
- Humoros, vicces (21)
- Idézetek (948)
- Írások (310)
- Jó éjszakát! (809)
- Jó reggelt! (7)
- Jókívánság (40)
- Kamarás Klára versei (50)
- Kedvenc énekesek (12)
- Kellemes délutánt! (11)
- Komáromi János (Koma) versei (74)
- Kormányos Sándor versei (15)
- Krancz Béla versei (9)
- Kryon (55)
- Kun Magdolna versei (23)
- Könyvek (38)
- Lengyel Jolán versei (13)
- Másik világ, Hathorok üzenetei (6)
- Meditációk (38)
- Nagy Krisztina, Krancz Béla (27)
- Nemzeti ünnep (161)
- Pps-ek (3)
- Puskás Kolozsvári F. versei (2)
- Receptek - befőzés, mélyhűtés (74)
- Receptek - görög és balkáni (13)
- Receptek - savanyúság eltevése (20)
- Receptek, írások - vegyes (792)
- Receptek-főzelékek, lecsók, (192)
- Receptek-halas (184)
- Receptek-húsmentes ételek (1202)
- Receptek-húsos (1394)
- Receptek-ital,szörp,gyümölcs (129)
- Receptek-levesek (1399)
- Receptek-menük (388)
- Receptek-sütemények-desszertek (1309)
- Receptek-tésztafélék,szendvics (1048)
- Receptek:saláta,hidegtál,egyéb (514)
- Reiki (5)
- Saját készítésű videók (88)
- Seherezádé (152)
- Seneca (32)
- Szapphó (47)
- Szép estét! (154)
- Szép képek (34)
- Szép napot, vasárnapot! (142)
- Szerelem, boldogság (926)
- Szeretet (404)
- Szeretet írások (220)
- Szily Nóra riportjai (121)
- Táltos témák (24)
- Táncok története (24)
- Tanítások-Üzenetek-Írások (195)
- Tatiosz (280)
- Tokaji Márton versei (52)
- Tóth Juli versei (36)
- Tóth Tiborné-Hajnalka versei (3)
- Vegyes receptek (22)
- Vén Muskétás versek, írások (474)
- Vénusz Kódex (12)
- Versek (3006)
- Versek videókon (6)
- Versek, képek reggeltől-estig (121)
- Versek, képek tavasztól-télig (1079)
- Verses képeslapok (779)
- Videók (279)
- Virágok, gyümölcsök, termések (569)
- Virágos versek, idézetek (370)
- Vujity Tvrtko írásai (11)
- Üdvözlés, köszöntés,köszönés (760)
- Zene,-dalszövegek videókkal is (294)
|
|
|
|
- Ma: 675
- e Hét: 5256
- e Hónap: 19161
- e Év: 148868
|
|
|