Belépés
foldinefehereva.blog.xfree.hu
Embernek lenni nehéz, de másnak lenni nem érdemes. földes éva
2010.01.01
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 3 
Török Zoltán: Novemberi szél
  2013-11-16 22:31:23, szombat
 
 



Novemberi szél

Őszidő van már megint,
a csend didergőn átölel.
Csak arra vágyom egyre,
hogy hozzám újra bújj közel.

Novemberi szél dalol,
nekünk dúdol egy balladát,
ülj le mellém kedvesem,
hallgasd velem a szél dalát.

Üljünk csak itt szótlanul,
elég, ha egymásra nézünk.
Ki nem mondott mondatunk
helyett elmondja, mit érzünk.

Török Zoltán (mai magyar költő)
 
 
0 komment , kategória:  Versek őszi  
Az élet nélküled..., nem lehet csak eltűnni hirtelen
  2013-11-16 22:14:48, szombat
 
  Egy szakítást vagy válást gyakorlatilag ugyanolyan gyászfolyamat követ, mint amilyenen szeretteink elvesztése, halála után megyünk keresztül . A gyász különböző fázisait éljük meg ilyenkor is, és ugyanúgy bele is ragadhatunk egy-egy fázisba, mint a gyász esetében. Érdemes tisztában lenni vele, melyek ezek a szakaszok, mi jellemzi őket - és hogy megélésük egészséges, a most még esetleg reménytelennek tűnő továbblépés szükséges állomása.

Ha egy veszteség után idővel tovább akarunk lépni, és újra teljes életet szeretnénk élni, elengedhetetlen, hogy ,,megtanuljunk gyászolni". A legnagyobb veszteség az emberek többsége számára egy közeli hozzátartozó halálát jelenti, de mindennapi életünkben nagyon sok olyan esemény történhet velünk, amely következtében nagyon hasonló folyamaton megyünk keresztül. Ilyen lehet a szakítás vagy válás, állásunk, házi kedvencünk, de akár kedvenc tárgyaink elvesztése is, egészségünk megromlása, a gyerekek kirepülése, egy költözés - bármi, ami addig hozzájárult kellemes közérzetünkhöz, érzelmi biztonságérzetünkhöz.

A veszteségek feldolgozása sok időbe telik, és saját magunk számára is megdöbbentő érzelmi hullámvasúttal járhat együtt. A gyászévnek nem csak azért volt (van) óriási jelentősége életünkben, mert az idő majd mindent begyógyít, hanem mert ennek során éljük meg az ,,örök első alkalmat" valami/valaki nélkül, ami/aki sokat jelentett számunkra: az első tavaszt, karácsonyt, születésnapot, sétát, reggelit és vacsorát...
Mindent, amire szükségünk van ahhoz, hogy valamikor majd visszatérhessünk régi, kiegyensúlyozott, örömre képes önmagunkhoz, és újabb kapcsolatokat, kötődéseket alakíthassunk ki. Ezt pedig akkor tudjuk megtenni, ha előtte végigjártuk a gyászfolyamat minden fájdalmas állomását, anélkül, hogy bármelyikbe végleg beleragadtunk volna.


A fázisok általában a jellemző érzelemről vagy céljukról kapják nevüket - a következő lista is csak egy a lehetséges elnevezések közül. Ezek: 1. tagadás, 2. tiltakozás és harag, 3. fájdalom, 4. félelem, 5. elfogadás, 6. új élet kialakítása, 7. megbocsátás, 8. hála. Persze nem ilyen vegytisztán és szépen, maguktól sorjázva követik egymást, sokszor keverednek, újra-újra visszatérnek, vagy éppen úgy érezzük, egyszerre van jelen mindannyi, mi pedig fél másodpercenként ugrándozunk a legtávolabbi végletek között...

Biztosan mindannyian találkoztunk már olyan helyzetekkel, amelyekben első reakciónk az ,,az nem lehet", ,,ez nem is velem történik", ,,biztosan elnézték / összekeverték / elszámolták / meggondolja magát / visszajön" volt. A tagadás rövid időre megvéd minket a gyásztól, de ha hosszú ideig benne maradunk, számtalan újabb problémát is szülhet.

Nincsenek kőbe vésett szabályok, melyik fázisra mennyi napot, hetet, hónapot szentelhetünk, de sokat segíthet a feldolgozásban, ha - saját belátásunk szerint - határidőket adunk magunknak, amelyeket megpróbálunk betartani. Például ha azt mondjuk, ,,két hónapig sírhatok, sajnálhatom magam, hisztizhetek, amikor csak akarok, utána majd napi egy órát/tíz percet" és így tovább.

A tagadást általában a tiltakozás, fogadkozás, Istennel (bármilyen felsőbb erővel) való alkudozás, majd a harag és düh időszaka követi. ,,Ha meggyógyulok, nagyon egészségesen fogok élni, kedves leszek mindenkivel és törődök a családommal, csak múlaszd már el ez a nyavalyát". ,,Ha visszajön a feleségem, nem fogok inni többet, de nem hagyhat most itt". ,,Esküszöm, soha többet nem fogok késni, de nem rúghat ki"...

Aztán tudatosul, hogy mégis megtörténik mindez, és rettenetesen dühösek leszünk. A világra, magunkra, a másikra, Istenre, az asztal lábára, akármire. Fontos, hogy ezt a haragot, dühöt ne kelljen elfojtanunk, szabadon átélhessük - de az is, hogy megfelelő formában tudjuk kifejezni, ne értelmetlen agresszióba csapjon át.

A harag csillapodtával elárasztja testünket-lelkünket a szomorúság, a fájdalom, a sírhatnék. Sokan azért akadnak el itt, bár látszólag hamar továbbléptek, mert nem merik vállalni ezt a fájdalmat saját maguk vagy mások előtt. Különösen fontos volna ez azoknak a férfiaknak, akik ,,soha nem sírnak", nem mutatnak érzelmeket. Van, akinek könnyebb ezt megtenni, ha valakinek kibeszélheti terhét, mások jobban szeretnek magányosan belemerülni fájdalmaikba. Ebben a fázisban még jót tehet az egyedüllét is, akinek az segít, de egy idő után a gyászolás nem történhet egyedül.

Fájdalmunkon túljutva sokszor azt vesszük észre, hogy akár olyan dolgoktól is félünk, amelyektől addig soha. Egy erős kötődés elvesztése mindig félelmet szül, hiszen ismeretlen dolgok következnek. Van, aki a magánytól, van, aki a felelősségtől, az anyagiak megteremtésétől, a gyereke reakcióitól fél. A félelem leküzdésében nagy segítség lehet, ha meg tudjuk fogalmazni, ki tudjuk beszélni érzéseinket, ezzel mintegy újra ajtót nyitva a külvilág, a többi ember, az újabb kapcsolatok kialakítása felé.

Az elfogadás akkor történik meg, amikor érzelmekben is, "aggyal is" átéltük, megsirattuk a veszteséget, és képesek vagyunk elfogadni a tényt, hogy valaminek (életük egy szakaszának) vége. Hívhatnánk elengedésnek is. Csak ezután tudunk ,,józanabbul" elgondolkodni azon, hogyan és merre tovább, majd idővel új ismeretségek, kötődések felé haladni, terveket szőni a jövőre, élvezni az életet megint.

A megbocsátás nem csak azt foglalja magába, hogy már nem ingerülten, dühösen, értetlenül, kérdésekkel tele tudunk a másikra és kapcsolatunkra gondolni, hanem azt is, hogy "útjára bocsátjuk", és energiáinkat újra magunkra és valaki másra is tudjuk fordítani - újra tudunk adni és elfogadni.

Ha minden fázis végigjártunk, a legjobb esetben képesek leszünk arra, hogy már ne a fájdalom és harag uraljon minket, hanem örüljünk annak, hogy egyszer ilyen is volt, ez is megtörtént velünk - de már nem hat ránk, nem lesznek tőle negatív érzéseink, csak "hálásak vagyunk, hogy megtörtént".

Link
 
 
0 komment , kategória:   HÍREK  
Orbán életműdíjat adott át Schmitt Pálnak
  2013-11-16 21:51:31, szombat
 
  Együtt ünnepelte a volt államfő, Schmitt Pál és a miniszterelnök a Magyar Testgyakorlók Körének 125 éves születésnapját szombaton Budapesten.

A miniszterelnök - ahogy a szolnoki Vízilabda Aréna avatóján délben - most is kifejtette, hogy Magyarország nagyon sikeres az elitsportok területén, de ,,az érem másik oldala" azt mutatja, hogy a gyerekek vészesen keveset mozognak és sportolnak. ,,Ezt az egész ország megsínyli" - mondta Orbán, aki szerint ezért van szükség a mindennapos testnevelésre és a sportlétesítmények építésére.

A rendezvényen megjelent plágiumügye kirobbanása után lemondott Schmitt Pál is, akit a kormányfő köztársasági elnökként üdvözölt. Később Orbán és a klub elnöke, Deutsch Tamás életműdíjat adott át a volt államfőnek, olimpiai bajnok vívónak.

Életműdíjat kapott Schmitt Pál

Az est elején a klub elnöke, Deutsch Tamás jelentette be, hogy stratégiai megállapodást írnak alá a magyar kormánnyal. Deutsch bejelentette, 2013-2020 között 300 millió forintnyi támogatást kap a megállapodás értelmében a költségvetésből annak érdekében a klub, hogy minél többen sportolhassanak az MTK-ban. Ezt a megállapodást további öt budapesti klubbal is aláírja a kabinet, ennek része az MTK elnöke szerint, hogy 2014-től a kormány átvállalja a klubok adósságát is. Deutsch szerint közel 5 milliárd állami támogatást kaphat a jövőben, ezt fejlesztésre, a meglévő létesítmények újjáépítésére költhetik, így a politikus szerint megújul a futballstadion is. A két politikus beszéde után aláírták az MTK és a kormány közötti megállapodást.

Link
 
 
0 komment , kategória:   HÍREK  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 3 
2013.10 2013. November 2013.12
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 35 db bejegyzés
e év: 499 db bejegyzés
Összes: 8876 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 338
  • e Hét: 1065
  • e Hónap: 7321
  • e Év: 66470
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.