Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 6 
Cukorbetegség a kínai gyógyászatban
  2013-11-17 18:35:06, vasárnap
 
 



kínai gyógyászatban különféle lehetőségek vannak a cukorbetegség kezelésére. A hagyományos kínai gyógyászat holisztikus szemléletű, amely abból indul ki, hogy a cukorbetegség a szervezetben kialakult jinhiánynak és egy forróságnak a következménye, amely betegségeket eredményez. A forróság megtámadja a tüdőt, a hasat és a veséket. A jin hiánya hőtermeléshez vezet, a hő pedig még több jint éget el. Fokozott vizelés, szomjúság és éhség a cukorbetegség tünetei. A kínai gyógyászat szerint azok az emberek, akik édeset vagy zsírosat esznek, alkoholt isznak, keveset mozognak vagy egészségtelen életmódot folytatnak, különösen veszélyeztetettek, hogy diabéteszben betegedjenek meg.

Az egészséges táplálkozás a kínai orvoslásban elsődleges. A wokban készített egészséges ételek hozzájárulnak a jó közérzethez, és ráadásul ízletesek is. A hagyományos kínai gyógyászatban nem számolják az ételek kalóriáit és szénhidráttartalmát. A hangsúly a tünetek, diszharmóniák és hiányállapotok egyéni kezelésén van.

A kezelőorvosnak részletesen meg kell figyelnie a páciens aktuális állapotát. A vizsgálat magába foglalja a látást, hallást, szaglást és tapintást. Az orvos kérdéseket is tesz fel, megítéli a nyelv alakját, színét és bevonatát, az arckifejezést és az arcszínt. Megméri a pulzust, és ellenőrzi a test és a lehelet szagát.

Így kezelik a cukorbetegséget:
Kínai gyógynövényekkel ellensúlyozzák a hiányzó jint, amely a kínai gyógyászat felfogása szerint a cukorbetegséget okozza. A gyógynövényeket az egyedi esettől függően rendelik el. Kiegészítésképpen a cukorbetegséget akupunktúrával kezelhetik.

Az élelmiszereknek a kínai gyógyászatban különös jelentőséget tulajdonítanak. A spenót erősíti a szerveket, hűsítő hatású és oltja a szomjat. Ugyancsak hűsítőleg hat a bambuszrügy és a kínai kel. A zeller tisztítja a szívet és erősíti a veséket. A vércukorszint a téli dinnyével szabályozható. Gyógynövényként a cukorbetegség kezelésében elsősorban a ginszeng, a görögszéna, a fokhagyma, a hagyma és a Ginkgo biloba jöhet szóba.
Forrás:impulsermagazin
 
 
0 komment , kategória:  Natúr kezelések  
Korpafűspóra hatásai
  2013-11-17 18:32:02, vasárnap
 
 


A korpafű botanikus neve Lycopodium clavatum, és gyógynövényként alkalmazzák. A növény akár 2 méter hosszúságú szárral rendelkezik, amely a talaj mentén kúszik. Ezt a szárat sárgászöld, mohaszerű levélkék borítják. A virágzási idő júliustól augusztusig tart, a spórák gyűjtési ideje augusztustól szeptemberig, a növényé pedig májustól szeptemberig.

A korpafű megtalálható Közép-Európában, Észak-Európában, valamint Oroszországban és Ázsiában, de Amerikában és a trópusi Afrika egyes részein is. Hegyekben, erdőkben és réteken nő. Kinézete alapján a korpafű könnyen összetéveszthető más, részben mérgező növényekkel. A korpafű spórái már az indiánoknál is orvosságnak számítottak, és a legkülönbözőbb sérüléseknél és fájdalmaknál alkalmazták - az orrvérzéstől a vágott sebekig.

Ma a korpafüvet a homeopátiában többek között különböző májbetegségeknél vetik be, de a homeopátián kívül is felhasználják, éspedig különféle bőrbetegségek kezelésére, a húgyutak megbetegedéseinél, és jót tesz az anyagcserének is. A korpafüvet alkalmazzák továbbá köszvénynél és reumánál, valamint aranyérnél vagy vesekólikánál. Mivel a növény enyhén mérgező, legyünk óvatosak az alkalmazásánál.

A spórapor felhasználható nedvedző bőrkiütésekre, hólyaggyulladásra, húgyhólyagkőre, köszvényre, reumára, aranyérre; maga a növény pedig a nemi szervek gyulladásaira, vesehomokra, vesekólikára és krónikus bőrkiütésekre. A spórát külsőleg mindenféle bőrbetegségek ellen, belsőleg teaként az egész húgyúti rendszer betegségeire alkalmazhatjuk. A vizeletkiválasztás fokozása révén a korpafű jót tesz az anyagcserének, így reuma és köszvény ellen is hatékony lehet.

A korpafűből nyert spórát nemcsak sebgyógyításra és más betegségek kezelésére alkalmazzák, hanem színházakban, cirkuszokban robbanások kiváltására is használják, mivel tűzbe dobva erős lángot és nagy füstöt idéz elő. Ez lehet az oka, hogy a népnyelvben elterjedt a "boszorkányliszt" fogalma - hisz már a középkorban ismerték a korpafűspóra erejét, ha a tűzbe szórták.
Forrás: impulsermagazin
 
 
0 komment , kategória:  Natúr kezelések  
C-vitamin-tippek a mindennapokra
  2013-11-17 18:24:12, vasárnap
 
 


Helyes táplálkozással sokat nyerhetünk

A táplálékban lévő vitamintartalom meghatározása nem egyszerű dolog. A gyümölcsöknél és zöldségeknél nagy különbségek vannak a fajta, talajadottságok, trágyázás, begyűjtési idő, éghajlat, szállítás és tárolás szerint. A hús vitamintartalma is ingadozik az évszaktól, valamint az állat életkorától és takarmányától függően. Ezen kívül a vitaminrészecskék lényegesen megváltoznak az élelmiszerek tárolása és elkészítése révén. Táplálkozási tanácsaink megmutatják, hogyan tudunk mégis magas C-vitamin-bevitelt biztosítani.

Táplálkozási tippjeink:

Naponta 5 adag friss gyümölcs és zöldség a C-vitamin-felvétel legfontosabb erőforrása. Legjobb, ha ezt az egész nap folyamán osztjuk szét.

Különösen gazdag C-vitaminban a narancs, a fekete ribizli, a kivi és a papaya, valamint a karfiol, a brokkoli, a kelbimbó és a paprika. Legjobb, ha saját kertből, vagy közvetlenül a termelőtől szerezzük be. A fagyasztott zöldségek több C-vitamint tartalmaznak, mint a konzerv zöldségek.

Tároljunk rövid ideig, hűvös és sötét helyen: hosszú tárolásnál tönkremegy a C-vitamin. Ha például a fejes salátát két napig szobahőmérsékleten tartjuk, a C-vitamin-tartalma legalább a felére csökken.

A főzés elpusztítja a hőérzékeny C-vitamint: válasszunk kímélő főzési eljárást alacsony hőfokkal, mint a gőzölés vagy a párolás. A zöldséget csak közvetlenül főzés előtt készítsük elő, mert a fény és az oxigén ugyancsak káros hatással van a C-vitaminra.

A hús is tartalmaz C-vitamint: a marha- vagy a sertésmáj körülbelül ugyanannyi C-vitamint tartalmaz, mint a paradicsom, és mindamellett feleannyit, mint a narancs - mégpedig 25 mg-ot 100 grammban.

Gyümölcs- és zöldségfélék C-vitamin-tartalma

Egy kis áttekintés néhány kiválasztott élelmiszer C-vitamin-tartalmáról (mg/100 g):

acerola - 1700,
csipkebogyó - 1250,
fekete ribizli - 177,
friss piros paprika - 140,
brokkoli - 114,
friss kelbimbó - 114,
friss eper - 64,
citromlé - 53,
frissen facsart narancslé - 51,
narancs - 50,
nektarin - 35,
mézdinnye - 30,
friss málna - 25,
áfonya - 22,
szeder - 17,
friss füge - 3,
mazsola - 1
Forrás: impulsermagazin
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
Gyógyító természet
  2013-11-17 18:14:14, vasárnap
 
 


Gyógyító természet - természetgyógyászat az öngyógyítás szolgálatában
A természetgyógyászat különböző eljárások sorát kínálja, amelyek mind a szervezet saját gyógyító erőinek aktiválását szolgálják.

A klasszikus természetgyógyászat öt pilléren nyugszik, ezek a következők:

fény,
levegő,
víz,
táplálkozás,
mozgás.
A természet gyógyítása a természet része, a gyógyulás az élet része. A természetgyógyászati terápiákban mindig arról van szó, hogy a szervezet öngyógyító erőit aktiváljuk és támogassuk. Gyógyítani ugyanis csak maga a szervezet képes...

A természetgyógyászatban mindig is központi szerepet játszott az egészségi állapot megőrzésével és javításával kapcsolatban a szervezet tisztítása. E fogalom alatt a legkülönbözőbb technikákat foglalták össze és ültették át a gyakorlatba. Ezekből néhány:

böjt;
kizárólag nyers élelmiszerek fogyasztása;
salaktalanító kúra, amely kerüli a nyálkatartalmú élelmiszerek fogyasztását;
a máj, a vesék és a bél támogatása tisztító tevékenységükben;
gyógynövények, növényi rostok vagy egy irrigátor alkalmazása a vastagbél tisztításához;
béltisztítások;
beöntések;
aktív szén;
bentonit és útifűmagpor;
szaunázás, illetve izzadást serkentő helyiségekben való tartózkodás;
savtalanítás lúgos fürdővel.

A klasszikus gyógyászat a betegségeket ellenségként kezeli, és a fellépő tüneteket a megfelelő gyógyszerek segítségével küzdi le. Egyre több lesz azonban azoknak a betegeknek a száma, akik a gyógyszerek mellékhatásaiba nem akarnak beletörődni; ők alternatív kezelési módszereket keresnek. Ma már egyre többen bíznak mindenféle egészségi problémánál a természet erejében. A természetgyógyászati terápiás eljárások ezért ismét nagy népszerűségnek örvendenek.

A természetgyógyászati terápiák arra törekednek, hogy a tüneteket - amelyeket a természetgyógyászatban a szervezet egyértelmű jelzéseként értékelnek - a testtel való holisztikus kapcsolatukban értelmezzék, és a szervezet saját regenerációs lehetőségeit aktiválják. Kizárólag a szervezet képes saját magát meggyógyítani, ezért minden terápiának azt a célt kell szolgálnia, hogy a szervezetet támogassa öngyógyító folyamatainak serkentésében.
Forrás: impulsermagazin
 
 
0 komment , kategória:  Natúr kezelések  
Magasvérnyomás ellen
  2013-11-17 18:06:18, vasárnap
 
 


Mit együnk és igyunk magas vérnyomás ellen?

Fokhagyma és társai
A fokhagyma, a zeller és a hagyma ellazítja az érfalak simaizmait. Együnk naponta több szárzellert vagy legalább egy friss fokhagymagerezdet, esetleg egy fél hagymát. Ezek mind csökkentik a vérnyomást és tágítják az ereket. A friss fokhagyma illatát elnyomhatjuk egy pohár tejjel evés után, vagy az is jó megoldás, ha a fokhagymát közvetlenül a tejbe nyomjuk.

Méz
A méz az egyik legrégibb orvosság, amelyet az emberek ismernek. Az ókori egyiptomiaknál vérnyomáscsökkentőnek számított. A méz bőségesen tartalmaz vitaminokat, enzimeket, aminosavakat és fehérjéket. A méz azonban nemcsak a vérnyomást csökkenti, hanem fontos tényező az idegi impulzusok továbbításában is. Együnk tehát lehetőleg sok mézet, az ételeket és italokat alapvetően mézzel édesítsük.

Fagyöngytea
A fagyöngy az egyik legjobb szer a szív- és érrendszer számára. Mivel olyan hatóanyagokat tartalmaz, amelyek az egész testháztartást normalizálják, így történhet meg, hogy a magas vérnyomást csökkenti, míg az alacsony vérnyomást megemeli. A fagyöngytea fogyasztásával a nyugtalan szív megnyugszik, a szívtevékenység erősödik, a vérnyomás zavarának minden kísérőjelensége - mint a szédülésérzet, fülzúgás, látászavarok - pedig alábbhagy. Naponta igyunk 3 csésze fagyöngyteát kortyonként. Fontos, hogy ezt a teát mindig hidegen készítsük el. Egy púpozott teáskanál fagyöngyöt negyed liter vízben hagyjunk állni egy éjszakán át, reggel enyhén melegítsük meg és szűrjük le.

Almaecet
Régi bevált házi gyógymód magas vérnyomás ellen az almaecet. Az almaecetet már régóta alkalmazzák háziszerként. Az alma pektineket, valamint sok vitamint és ásványi anyagot tartalmaz. Az almaecetben sok a kálium, ezáltal elősegíti a konyhasó kiválasztását, ami vérnyomáscsökkenéshez vezet. Az almaecetet a fiatalság forrásának is tekintik, mivel a kálium révén a sejtnövekedést is serkenti. Adjunk 2 teáskanál almaecetet egy pohár vízhez, amelybe egy evőkanál feketeribizli-, szeder- vagy bodzalevet is keverhetünk. Igyunk ebből naponta 1-2 pohárral, és gondoljunk arra, hogy ez a háziszer is csak akkor hatásos, ha hosszú időn keresztül alkalmazzuk
Forrás: impulsermagazin.
 
 
0 komment , kategória:  Natúr kezelések  
Liliomok-gerberák csokorban
  2013-11-17 12:47:29, vasárnap
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Szép helyek  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 6 
2013.10 2013. November 2013.12
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 480 db bejegyzés
e év: 9201 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 468
  • e Hét: 5313
  • e Hónap: 36799
  • e Év: 241500
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.