Belépés
suzymama.blog.xfree.hu
Aki szeretetet vet boldogságot arat!! Suzy Mama
1901.01.01
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 7 
Ha nem teszek semmit sem
  2013-11-03 15:17:40, vasárnap
 
 

Most nem sietek,
most nem rohanok,
most nem tervezek,
most nem akarok,
most nem teszek semmit sem,
csak engedem, hogy szeressen az Isten.

Most megnyugszom,
most elpihenek
békén, szabadon,
mint gyenge gyerek,
és nem teszek semmit sem,
csak engedem, hogy szeressen az Isten.

S míg ölel a fény
és ölel a csend,
és árad belém,
és újjáteremt,
míg nem teszek semmit sem,
csak engedem, hogy szeressen az Isten,

új gyümölcs terem,
másoknak terem,
érik csendesen
erő, győzelem...
ha nem teszek semmit sem,
csak engedem, hogy szeressen az Isten.


Túrmezei Erzsébet
 
 
0 komment , kategória:  Túrmezei Erzsébet versei  
Teafa
  2013-11-03 09:49:29, vasárnap
 
  A teafa illóolaja egy valódi ezermester az illóolajak között. Fertőtlenítő hatásának és egyszerű alkalmazásának köszönhetően a teafaolaj, amely eredetileg Ausztráliából származik, állandó helyet biztosít magának a legtöbb házi patikában.

A teafa név akkor keletkezett, amikor Cook kapitány a 18. században Ausztrália felderítésekor a teafa leveleit használta a teájához. A tea frissítő volt és fűszeres. Sört is főztek a teafalevélből, de a névadásban ez nem játszott szerepet.

A teafalevelet elsősorban illóolajként használják. A hígítatlan olajat cseppenként alkalmazhatjuk vágásokra, égési sebekre, herpeszre, rovarcsípésekre vagy lábgombára. Különösen az érzékeny bőr reagálhat érzékenyen a hígítatlan teafaolajra. Hígított változat: 5-10 csepp teafaolajat keverünk egy pohár vízbe. Ez alkalmas gargalizálásra és szájöblögetésre. Ez az alkalmazási forma segít torokfájás esetén, szájüregi fekélyeknél, szájszagnál és fogínyfertőzéseknél.

Fürdő adalékanyagaként használva 10 csepp teafaolajat tegyünk egy kád vízbe. Borogatásnál egy tiszta ruhát vagy vattát mártsunk forró vízbe, és csepegtessünk rá mintegy 5 csepp teafaolajat. Ezt a borogatást helyezzük a kezelendő felületre.

Gőzfürdőként: töltsünk meg egy tálat forró vízzel, és adjunk hozzá 5 csepp teafaolajat. Hajoljunk a tál fölé, és terítsünk a fejünkre és a tálra egy nagy törülközőt. Lélegezzük be a forró teafagőzt. Ez a kezelés megkönnyíti a légzést, segít a felköhögésben, nátha ellen és orrmelléküreg-gyulladásnál. Bőrhibáknál is hatásos lehet egy ilyen gőzfürdő.

Masszázsolajként: 100 ml zsíros olajjal (pl. mandulaolaj) és kb. 50 csepp teafaolajjal keverhetünk masszázsolajat. Ezt az olajat használhatjuk nagyobb testfelületek bedörzsölésére. Segít viszketés ellen, gyulladt bőrre, izomfájdalmakra és napégésre.

Krémekben és kenőcsökben: néhány csepp teafaolajat bedolgozhatunk a krémekbe és kenőcsökbe. Krémként például különösen az aknék kezelésére alkalmas.
A levelek alkalmazása: ha a teafa leveleihez jutottunk, ezekből főzhetünk egy teát és megihatjuk. Ez a tea többek között erősíti az immunrendszert.
 
 
0 komment , kategória:  Jó ha tudod  
A sokoldalúan hasznosítható teafaolaj
  2013-11-03 09:47:50, vasárnap
 
  A teafaolajat a teafa leveleiből nyerik. A teafa hivatalos neve Melaleuca. Ehhez a nemzetséghez több mint 150 különböző fa és cserje tartozik. A teafa bizonyára legismertebb fajtái a Melaleuca alternifolia, amelynek nagyon zsenge ágai és levelei vannak, és a Melaleuca leucadendron, amelynek inkább széles levelei és erős ágai vannak.

A teafát már 1770-ben felfedezték Ausztráliában, ahol még ma is szélesen elterjedve nő. Mivel az ausztrálok ennek a fának a leveleit és kérgét egy főzet előállításához használták fel, amelyet aztán sokféle panaszra alkalmaztak, James Cook elnevezte ezt a fát teafának.

Az 1920-as években a teafa a tudomány számára is nagy jelentőséget nyert. Innentől kezdve a teafát közelebbről is szemügyre vették, mert hasonlóan hatékony fertőtlenítő a természetben addig még nem volt. A teafa illóolaja máig sem veszített jelentőségéből, ma is gyakran alkalmazzák baktériumok, vírusok és elsősorban gombák ellen.

A teafaolaj előállításához ma a leveleket és az ágcsúcsokat használják, az olajat vízlepárlással nyerik. Ennek az eljárásnak az eredménye egy világos, fűszeres illatú keverék, amelyben kb. 100 összetevő van jelen. A terméktől függően ezeknek az összetevőknek az összetétele mégis erősen különbözhet.

A nagyon jó minőségű teafaolajból azonban nem hiányozhat két fontos fő hatóanyag. Egyrészt a monterpén alkohol, amely legalább 30%-ban jelen kell, hogy legyen, másrészt a cineol, amelynél fontos, hogy ne lépje túl a 4%-os arányt. Különösen ez a két hatóanyag a felelős a teafaolaj fertőtlenítő, baktériumölő és gombaölő hatásáért. Ezáltal nagyon sokoldalúan alkalmazható.

Az olaj ezen kívül izzasztó hatású, és elősegíti köhögéskor a váladék ürülését. Az immunrendszer erősödése a teafaolaj örvendetes mellékhatása, de fájdalmakat és nyílt sebeket is csodásan kezelhetünk ezzel a sokoldalú olajjal. Még a napégést is enyhíti az olaj. További alkalmazási területek: akné, tetvesség, fertőzések, bőrbetegségek, nátha, arcüreggyulladás, köszvény stb.

A teafaolaj sok kozmetikai termékben megtalálható. Különösen az érzékeny bőrre való termékekben, mint pl. szappanokban, folyékony szappanokban, dezodorokban, parfümökben, sőt szájvizekben is. De háztartási tisztítószerekben is alkalmazzák a teafaolajat.
 
 
0 komment , kategória:  Egészség,életmód  
A narancs mint „védőkoktél”
  2013-11-03 09:45:54, vasárnap
 
  Édes, lédús és egészséges: a narancs különösen a hideg évszakban hőn áhított gyümölcs. A 16. században az európai királyi házak is nagyon kedvelték, és még ma is nagyra értékeljük ezt a citrusfélét. Nem csoda, mert finoman illatozik, és egy kulináris koktél az immunrendszernek.
Ami a narancsot olyan egészségessé teszi

Ma a fényes, gömbölyű, csodásan illatozó narancsot mindenütt és minden évszakban megvásárolhatjuk. Régóta magától értetődő része a táplálkozásunknak, akár magában, italként, gyümölcssalátákban vagy köretként húshoz és halhoz. A narancs gazdag C-vitaminban, 100 gramm narancsban 50 mg található. 200 gramm naranccsal egy felnőtt már fedezi napi szükségletét, így a gyümölcs finom, kulináris ,,védőkoktél" az immunrendszerünk számára.

Ezen kívül a narancs tele van ásványi anyagokkal, többek között vassal, amely fontos szerepet játszik a vérben az oxigén szállításában, és foszforral, amelyre a szervezetnek a sejtosztódáshoz, valamint az energiatermeléshez és -tároláshoz van szüksége. Emellett a narancs azért is egészséges, mert csak kevés kalóriát tartalmaz és könnyen emészthető.

A héja tele van illóolajokkal, ami a csodálatos illatát adja. Ha azonban narancshéjat akarunk használni a főzéshez, a sütéshez vagy desszertek díszítéséhez, ehhez kezeletlen narancsot alkalmazzunk - lehetőleg bioboltból ‒, mert hagyományos módon a narancsot viaszréteggel és tartósítószerrel vonják be, hogy eltarthatóvá tegyék.

Hogyan tároljuk a narancsot?
Tulajdonképpen elképesztő: a narancsnak olyan szilárd héja van, hogy a gyümölcshús védetten van benne, és a gyümölcs mégsem tartható el olyan sokáig, ahogyan azt feltételeznénk. A gyümölcshéjban kb. egy hétig marad friss, a hűtőszekrény zöldséges rekeszében mintegy két hétig. Tanácsos a narancsot nem csomagban venni, hanem inkább egyesével kiválogatni. Figyeljünk arra, hogy a héja egészségesnek nézzen ki.
 
 
0 komment , kategória:  Egészség,életmód  
A legkedveltebb gyógynövények: homoktövis, orbáncfű, macskag
  2013-11-03 09:44:05, vasárnap
 
  Homoktövis - lekvárként is ízletes
A homoktövis egy akár hatméteresre is megnövő cserje, amely a nedves és száraz kavicsos talajt, a folyami kavicsot és a homokdűnéket részesíti előnyben élettereként. Augusztustól szeptemberig érnek a narancsszínű, tojásformájú, kesernyés és savanykás ízű bogyói. A gyümölcs különösen sok C-vitamint, A-provitamint, valamint organikus savakat tartalmaz. A homoktövislé segít a tavaszi fáradtságon, lábadozáskor és fogínyvérzéseknél. Ezen kívül a fogyasztása megelőzi a C-vitamin-hiány betegségeit, és ezért elsősorban várandós és szoptató nőknek nagyon ajánlott. A homoktövist lekvárként is ehetjük: nemcsak gyógyhatású, hanem kimondottan finom is.

Orbáncfű - egy gyógynövény sokféle hatással
Az orbáncfű akár egyméteresre is megnő, megtalálható világos erdőkben, sziklákon és cserjésekben. A növényt nagyon könnyű felismerni a sok sárga virágjáról, amelyek a gyógynövény felső végén ülnek. Az orbáncfű a tanninok mellett illóolajokat, gyantát, flavonoidokat, valamint vörös színezőanyagot, hipericint tartalmaz. Az orbáncfűnek görcsoldó, összehúzó, fájdalomcsillapító és nyugtató hatása van. Hagyományosan hasmenésnél, emésztési zavaroknál és méhgörcsöknél alkalmazzák. A növény olaját friss sebekre, horzsolásokra és égésekre vihetjük fel.

Macskagyökér - megnyugtat és segíti az alvást
A macskagyökér kb. egyméteres magasságot ér el. Az ernyőszerű elrendezésű, halványpiros-lila és fehér virágok egy kicsit a cickafarkra emlékeztetnek. A macskagyökér illóolajokat, csersavakat, alkaloidokat és poliszacharidokat tartalmaz. Az összetevők segítenek álmatlanság, emésztési zavarok és ideges nyugtalanság esetén, nyugtató és görcsoldó hatásúak. A teát hidegen készítik, és mintegy 8 órai pihentetés után isszák meg. Álmatlanságnál naponta 2-3 csészével ajánlott fogyasztani.

Martilapu - jó köhögésre és rekedtségre
Az extrém esetekben akár 30 cm-es levelű, sárga virágú martilapu virágzási ideje márciustól áprilisig tart. A növény a nedves, agyagos lejtőket kedveli, például a földutakat és a töltéseket. A virágok inulint, tannint és nyálkát tartalmaznak. A levelekben található még keserűanyag és C-vitamin. A martilapuból főzött tea erősen nyákoldó hatású, ezért segít köhögésnél, hörghurutnál, rekedtségnél és asztmánál.
 
 
0 komment , kategória:  Egészség,életmód  
Szappan
  2013-11-03 08:30:20, vasárnap
 
  Hogy a szappan mekkora fegyelmező eszköz, akkor jöttem rá, amikor kislányommal az alábbi eset történt:

Édesanyáméknál voltunk, vidéken, s kicsikém szobatiszta volt ugyan, de mint pici babánál, néha balesetek történtek, a játék hevében bizony olykor nedves lett a bugyi, nem ért időben a biliig.

Nálunk csak babafürdető sampont használtam, ami ha szembe került, nem csípett, azon kívül jól habzott, s ez a fürdéseket remek játékká tették.

Nos, a kis baleset után kislányomat édesanyám bevitte a fürdőszobába, s a kádba állítva szerette volna megmosni. Igen, de amikor lánykám meglátta, hogy édesanyám a szappanért nyúl, sikított egy nagyot, s a mai napig nem tudom, hogy tette, de egy nagy ugrással kipattant a fürdőkádból, amúgy csurdén kiszáguldott az udvarra, teli torokból üvöltve, hogy márpedig szappannal nem moshatja meg a csúnyáját nagyika!

(A szappant nálunk a csúnya beszédre vonatkozó ,,fenyegető" eszközként használtam.( Egy esetben valóban ki is mostam a trágár beszéd végett szappannal a lányom száját!)

Először a nevetőrohamunkat kellett leküzdeni, s csak azután fogtunk neki kislányom meggyőzésének, a házba becsalogatásának. Papa oldotta meg a helyzetet: átment a kisboltba, vett babafürdető sampont, s így Mayámat sikerült bekuncsorogni a fürdőszobába, lemosdatni, átöltöztetni.

Azon túl édesanyám nagyon vigyázott rá, hogy lányom ne lásson szappant a fürdőszobájában.

 
 
0 komment , kategória:  Szeretett könyv  
Csúnya beszéd
  2013-11-03 08:26:07, vasárnap
 
  Melyikünk nem szembesült azzal a ténnyel, hogy a nagyszülők más értékrend szerint gondozzák unokáikat. A nevelés feladata a mienk, övéké a kényeztetés.

Mayani és édesapám kapcsolata egészen különleges volt, a világ papucinál kezdődött, és ott végződött. Szerette édesanyám is, valami egészen különleges szeretettel, de a papa volt a mindene, s fordítottan is.

Soha nem engedtem a csúnya beszédet, s ha egy-egy durvább szó elhangzott, azonnal figyelmeztettem őket.

A csúnya beszéd tanításában Janikám jeleskedett. A vakok iskolájában egymást tanították rá, a következőképp: hétfőn, az órakezdés előtt kört alkotva leültek, az újonnan tanult csúnya szavat kimondta valaki, s ez körbement. S azután következett a huncut kuncogás, hisz mindenki tisztában volt vele, hogy nem épp illendő dolgot cselekszenek.

Cserfes kis angyalomat édesapám szintén tanította pikáns versekre, de kordában tartottam lánykámat, mondván, ha egyszer is meghallok egy csúnya verset, szappannal mosom ki a száját!

Édesanyám segítségével hétvégi pihenőre utaztunk Gödöllőre, HÉV-vel.

Csemetéim egész úton versenyt énekeltek, verseltek, beszélgettek az útitársainkkal, szóval egy nagyon jó hangulatú utazás volt.

Csakhogy az édes pici lányomba belebújt a kisördög, s egyszer csak elbújt édesanyám háta mögé.

Édesanyám azt hitte, hogy lánykám fáradt, s szólt, hogy már ne aludjon el, mert perceken belül leszállunk.

Kicsi lányom harsány felelete így hangzott: Nem alszom, csak szagulom azt a füstös, büdös pi...

A héven utazók feje bevörösödött. Megállóhoz értünk, égő arccal gyorsan leszálltunk a vagonból, s azt hittem, elsüllyedek szégyenemben. Amikor elindult a HÉV, olyan harsány kacagás tört ki a vonaton, hogy majd szétvetette a falakat.

Nagyon összeszidtam a lányom, mire ő fennhangon bizonygatta, hogy a Bíró Marcsa libája című énekben igenis benne van ez a szó, és papa tanította, és akkor szabad mondani!

Hazaérve elkaptam az ördögfiókát, s kimostam szappannal a száját! Közöltem vele, hogy ahányszor csúnyán beszél, annyiszor fogom megtenni!

Persze, suttogva, fél szemmel engem lesve azért papa továbbra is tanította csúnya szavakra kedvenc unokáját, de Maya soha többet nem élt vissza az ilyenfajta tudásával, amíg kicsi volt.

A kamaszkoráig!

Az már egy más történet.
 
 
0 komment , kategória:  Szeretett könyv  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 7 
2013.10 2013. November 2013.12
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 193 db bejegyzés
e év: 1531 db bejegyzés
Összes: 8746 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 876
  • e Hét: 2360
  • e Hónap: 8732
  • e Év: 59523
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.