Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 11 
Jó éjszakát, szép álmokat!
  2013-12-01 23:54:31, vasárnap
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Jó éjszakát!  
Céklás rizottó
  2013-12-01 23:54:16, vasárnap
 
  Céklás rizottó

Hozzávalók:
1 kg cékla
25 dkg arborio rizs
1 fej hagyma
2-3 dl húsleves alaplé
2 dl vörösbor
20 dkg mozzarella sajt

1 csokor petrezselyemzöld
3-4 evőkanál darált dió

Elkészítés:
A céklát megmossuk és feltesszük főni. Ha megfőtt, megpucoljuk, és apró kockára vágjuk.

Közben kevés olajon megdinszteljük a hagymát, hozzáöntjük a rizottó rizst (az arborio a legjobb, de lehet másfélékkel is próbálkozni). Kicsit a rizst megpiritjuk, míg valamennyire áttetszővé válik, de nem ég meg. Ekkor akár 2 részletben hozzáadjuk a bort, közben kevergetjük folyamatosan. Ha a bort megitta, jöhet a húsleves alaplé, ez is több lépésben, először egy keveset, majd ha azt megitta, akkor megint, és megint, amíg el nem fogy az alaplé. A rizst addig öntözzük, amíg meg nem puhul. Erre a célra a továbbiakban lehet vizet használni, vagy akár a mozzarella sajt áztató levét.

Ha a rizs megfőtt, hozzákeverjük a felkockázott céklát és a mozzarella sajtot, majd meghintjük petrezselyemzölddel. Pár percig főzzük.

Darált dióval és további petrezselyemmel tálaljuk.





Megjegyzés:
Mozzarella sajt helyett lehet tofuval vagy kecskesajttal is készíteni. A vörösbor helyettesíthető fehérborral, illetve akár el is hagyható. Vöröshagyma helyett lehet zöldhagymát is használni.

A receptet és a fotót Petrarovo küldte. Köszönjük!

Forrás:Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsmentes ételek  
Piskóta csokiöntettel II.
  2013-12-01 23:54:03, vasárnap
 
  Piskóta csokiöntettel II.

Hozzávalók:
A piskótához:
8 tojás
8 evőkanál cukor
10 evőkanál víz
16 evőkanál liszt
1 csomag sütőpor

Az öntethez:
1 csomag csokis pudingpor
1 liter tej
cukor
1 kiskanál fahéj
3 evőkanál kakaópor
5 dkg vaj, vagy Rama

Elkészítés:
A tojásokat szétválasztjuk. A sárgáját kikeverjük a cukorral, és kanalanként adjuk a vizet hozzá. A lisztet elkeverjük a sütőporral, majd fakanállal a tojáshoz keverjük. A fehérjét kemény habbá verjük, majd óvatosan a sárgákhoz keverjük.

Sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük, és előmelegített, de nem forró sütőben 30 percig sütjük.

Az öntethez 8 dl tejet ízlés szerinti mennyiségű cukorral felforralunk. A 2 dl tejjel elkeverjük a pudingport és a fahéjat, a meleg tejhez öntjük, összeforraljuk, lehúzzuk a tűzről, végül beletesszük a vajat. Langyosan tálaljuk a piskótával.





Megjegyzés:
A receptet és a fotót Csilien küldte. Köszönjük!

Forrás:Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-sütemények-desszertek  
Zöldséges ludaskása
  2013-12-01 23:53:40, vasárnap
 
  Zöldséges ludaskása

Hozzávalók:
1 kg pulykaszárnyközép (vagy libaszárnytő, kacsaszárnytő)
4 db libaszív
4 db csirkemáj
1 dl Vénusz olaj
25-30 dkg vöröshagyma
20 dkg sárgarépa
10 dkg fehérrépa
15 dkg karalábé
10 dkg zeller
3 dl rizs

bors
ételízesítő

Elkészítés:
A húst megtisztítjuk, feldaraboljuk. /Ha libából vagy kacsából készítjük, akkor a vastagabb hájat levágjuk a húsról, összekockázzuk 1-2 cm-es kockákra./ Beletesszük abba a lábasba, amibe készíteni fogjuk majd az ételt, és aláöntünk fél dl vizet, és kisütjük a zsírt. Mikor már elfőtt a víz róla, lejjebb vesszük a lángot közepes erősségűre, hogy ne égjen meg a zsír. Ha már megpirosodott a tepertő, kivesszük a zsírból, és ebbe a zsírba beletesszük az összekockázott hagymát, megdinszteljük. Ha túl sok zsír sül ki belőle - 1 dl-nél ne legyen több, mert még a húsból is fog kisülni -, akkor vegyünk el belőle.

Ha pulykával dolgozunk, akkor az étolajban, ha kisütöttünk zsírt a kacsából-libából, akkor a zsírban megdinszteljük a hagymát, majd beletesszük a húst, a négybe vágott szíveket, sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk az ételízesítőt, felengedjük kevés vízzel, és majdnem puhára pároljuk. A vizet gyakran pótoljuk.

Amikor már majdnem kész a hús, beletesszük az összekockázott zöldségeket és a kettévágott csirkemájat is, és együtt pároljuk kb. 10 percig. Ezután hozzáadjuk a megmosott rizst is, felengedjük forró vízzel, puhára pároljuk. (A vizet több részletben adom hozzá, nehogy sok legyen. Kétszer annyi víz kellene hozzá, mint a rizs mennyisége, de annyit nem célszerű aláönteni egyszerre, mert nem tudjuk pontosan meghatározni, hogy amikor a rizst beletettük a lábasba, éppen akkor mennyi szaft volt a húson.)

Amikor már benne van a rizs, akkor könnyen leragad, ezért gyakran kell kavargatni. Kb. 20 perc kell, amíg a rizs megpuhul.

Ha szükséges, még fűszerezzük. A bors nagyon illik ebbe az ételbe, tegyünk bele bőven.

Amikor a rizs már majdnem teljesen puha, kikapcsoljuk alatta a gázt, és kb. 10 percet állni hagyjuk, hogy az ízek összeérjenek, és a rizs felszívja a felesleges levet. Akkor jó, ha kicsit tocsogós a rizs, amikor kikapcsoljuk alatta az égőt.





Megjegyzés:
Nagyon finom étel, remélem kedvet kaptok hozzá! :)

A receptet és a fotót Jabaki2 küldte. Köszönjük

Forrás:Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsos   
Könnyű burgonya krémleves
  2013-12-01 23:49:48, vasárnap
 
  Könnyű burgonya krémleves

Hozzávalók 4 személyre:
5 db közepes fehér (kásás) burgonya
5 dl tej
2 kanál tejföl
1 kanál vaj

bors
petrezselyem
+ sajt, pirított zsemlekocka

Elkészítés:
A megtisztított burgonyát hasábokra vágjuk, hideg sós vízben odatesszük, majd lassú tűzön puhára főzzük. Amikor megvan (a villával beleszúrva széthasadnak a burgonya kockák), leszűrjük, de a levet nem dobjuk el. A püréhez hasonló módon elkészítjük, vajat, tejfölt keverünk hozzá, majd miután csomómentesre kevertük, hozzátöltjük a levet és a tejet, elkavarjuk, majd kevergetve felforraljuk. Frissen őrölt borsot, sót és finomra vágott petrezselyemlevelet szórunk rá. Opcionálisan vékony sajtszeletekkel tálaljuk, és pirított zsemlekockával.

Megjegyzés:
Előnye az, hogy a megmaradt burgonyapürét ily módon másnap finom levessé is varázsolhatjuk. Diétás.

A receptet Emes küldte. Köszönjük!

Forrás:Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek-levesek  
Heti menü ajánlat – 2013. december 02 - 08.
  2013-12-01 23:47:47, vasárnap
 
  Ünnep ide, ünnep oda, jövő héten is kell enni, íme a kínálat:

Heti menü ajánlat - 2013. december 02 - 08.

Hétfő:

Előétel: Könnyű burgonyakrémleves
Főétel: Zöldséges ludaskása
Desszert: Piskóta csokiöntettel
Vegetáriánus ajánlat: Céklás rizottó


Kedd - nézzünk körül az Egyesült Királyságban!

Előétel: Scotch broth (Skót húsleves)
Főétel: Ír bárány- vagy birkaragu
Desszert: Angol répatorta
Vegetáriánus ajánlat: Wales-i bundáskenyér


Szerda:

Előétel: Hagymaleves
Főétel: Zöldbabos zöldségtál pulykahússal
Desszert: Gesztenyepüré
Vegetáriánus ajánlat: Zöldbabpörkölt korpás galuskával


Csütörtök - este cipőket, csizmákat az ablakba, holnap jön a Mikulás:

Előétel: Cukkínileves Dzsémi-módra
Főétel: Fűszeres krumplifőzelék sült oldalassal
Desszert: Alma
Vegetáriánus ajánlat: Savanyú krumplifőzelék gombával


Péntek - Mikulás napja - ma Mackós Miksa (Dzsafi) barátom főz nekünk:

Előétel: Gazdag erőleves
Főétel: Sertésborda májjal és erdei gombával
Desszert: Lángoló banán
Vegetáriánus ajánlat: Pireuszi szendvics


Szombat:

Reggeli: Ropogós müzli gyümölcsjoghurttal, narancslé
Előétel: Tárkonyos halraguleves
Főétel: Milánói borjúcsülök
Desszert: Ostoros rétes
Vacsora: Zöldséges-sonkás aszpik
Vegetáriánus ajánlat: Spenótos nokedli


Vasárnap:

Reggeli: Főtt virsli mustárral vagy ecetes tormával, tea
Előétel: Rumos szilvaleves
Főétel: Vértesi erdész tokány
Desszert: Almás piskóta vaníliás krémmel
Vacsora: Pizza, kedvünk szerinti feltéttel
Vegetáriánus ajánlat: Flamand sajtszelet tormamártással

Forrás:Midmegette.hu - Pasik blogja
 
 
0 komment , kategória:  Receptek-menük  
Advent
  2013-12-01 21:04:19, vasárnap
 
  Advent


Adventus- latin eredetű szó, jelentése eljövetel,megérkezés.
Az ünnep eredete az V-VI. századra nyúlik vissza, Jézus születésének ünnepére (Karácsony)
való felkészülés időszaka.
Tágabb értelemben a reményteli várakozás, a lelki készülődés ideje.

Az advent 4 hétig tart, a december 25-e előtti negyedik vasárnappal kezdődik.
Eredetileg 40 napig tartott (Jézus negyven napig böjtölt a pusztában),
ám a Gergely pápa-féle naptárreform 4 hétre rövidítette.
A keleti keresztények ma is január 6-án ünneplik karácsonyt.

Régen a keresztények advent idején szigorú böjtöt tartottak, hajnalonként pedig szent misére jártak. Ezeket a hagyományosan napfelkelte előtt tartott miséket aranymisének nevezték.
Az advent első napjától vízkeresztig terjedő időszakban tiltották a zajos népünnepélyeket, lakodalmakat.

Az adventi koszorú készítése a XIX. században jött divatba, de a hagyomány gyökerei a pogány korba nyúlnak vissza, amikor örökzöld ágakkal, fagyönggyel, magyallal ünnepelték a téli napéjegyenlőség idejét. (A fagyöngy egyébként a kelták szent növénye volt.) A téli napéjegyenlőség a kelta hitvilág szerint a fény újjászületésének ünnepe. A kerék jelentésű Yule- a fény visszatérésének ünnepe- szó az élet örök körforgására, az örök újjászületésre utal.
Ilyentájt a kelták az ajtókra örökzöld ágakat aggattak, fagyönggyel, magyalággal díszítették azt.
Ma hagyományosan fenyőgallyakból készül a koszorú négy gyertyával, melyek advent 4 hetét jelképezik.





Uralkodó színei a zöld (örökzöld), a piros és az arany, melyek a karácsonyi ünnepkör domináns színei. Minden héten egy-egy újabb gyertyát kell meggyújtani a koszorún.

Az ajtóra erősített, gyertya nélküli koszorú a szíves vendégvárást reprezentálja.

Forrás:www.unnep.mentha.hu


 
 
1 komment , kategória:  Advent,Karácsony, Újév, Húsvét  
Első gyertya
  2013-12-01 18:48:15, vasárnap
 
  Ma meggyújtottuk az első gyertyát az adventi koszorún:



 
 
0 komment , kategória:  Advent,Karácsony, Újév, Húsvét  
Advent első vasárnapja
  2013-12-01 17:31:18, vasárnap
 
  Kedves Mindannyiotoknak



 
 
0 komment , kategória:  Advent,Karácsony, Újév, Húsvét  
December
  2013-12-01 17:28:37, vasárnap
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Hónapok, hónapokról versek  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 11 
2013.11 2013. December 2014.01
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 330 db bejegyzés
e év: 2276 db bejegyzés
Összes: 32631 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 929
  • e Hét: 7730
  • e Hónap: 12768
  • e Év: 142475
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.