|
1/2 oldal
|
Bejegyzések száma: 11
|
|
|
|
2013-12-01 23:54:16, vasárnap
|
|
|
Céklás rizottó
Hozzávalók:
1 kg cékla
25 dkg arborio rizs
1 fej hagyma
2-3 dl húsleves alaplé
2 dl vörösbor
20 dkg mozzarella sajt
só
1 csokor petrezselyemzöld
3-4 evőkanál darált dió
Elkészítés:
A céklát megmossuk és feltesszük főni. Ha megfőtt, megpucoljuk, és apró kockára vágjuk.
Közben kevés olajon megdinszteljük a hagymát, hozzáöntjük a rizottó rizst (az arborio a legjobb, de lehet másfélékkel is próbálkozni). Kicsit a rizst megpiritjuk, míg valamennyire áttetszővé válik, de nem ég meg. Ekkor akár 2 részletben hozzáadjuk a bort, közben kevergetjük folyamatosan. Ha a bort megitta, jöhet a húsleves alaplé, ez is több lépésben, először egy keveset, majd ha azt megitta, akkor megint, és megint, amíg el nem fogy az alaplé. A rizst addig öntözzük, amíg meg nem puhul. Erre a célra a továbbiakban lehet vizet használni, vagy akár a mozzarella sajt áztató levét.
Ha a rizs megfőtt, hozzákeverjük a felkockázott céklát és a mozzarella sajtot, majd meghintjük petrezselyemzölddel. Pár percig főzzük.
Darált dióval és további petrezselyemmel tálaljuk.
Megjegyzés:
Mozzarella sajt helyett lehet tofuval vagy kecskesajttal is készíteni. A vörösbor helyettesíthető fehérborral, illetve akár el is hagyható. Vöröshagyma helyett lehet zöldhagymát is használni.
A receptet és a fotót Petrarovo küldte. Köszönjük!
Forrás:Mindmegette.hu
|
|
|
0 komment
, kategória: Receptek-húsmentes ételek |
|
|
|
|
|
2013-12-01 23:54:03, vasárnap
|
|
|
Piskóta csokiöntettel II.
Hozzávalók:
A piskótához:
8 tojás
8 evőkanál cukor
10 evőkanál víz
16 evőkanál liszt
1 csomag sütőpor
Az öntethez:
1 csomag csokis pudingpor
1 liter tej
cukor
1 kiskanál fahéj
3 evőkanál kakaópor
5 dkg vaj, vagy Rama
Elkészítés:
A tojásokat szétválasztjuk. A sárgáját kikeverjük a cukorral, és kanalanként adjuk a vizet hozzá. A lisztet elkeverjük a sütőporral, majd fakanállal a tojáshoz keverjük. A fehérjét kemény habbá verjük, majd óvatosan a sárgákhoz keverjük.
Sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük, és előmelegített, de nem forró sütőben 30 percig sütjük.
Az öntethez 8 dl tejet ízlés szerinti mennyiségű cukorral felforralunk. A 2 dl tejjel elkeverjük a pudingport és a fahéjat, a meleg tejhez öntjük, összeforraljuk, lehúzzuk a tűzről, végül beletesszük a vajat. Langyosan tálaljuk a piskótával.
Megjegyzés:
A receptet és a fotót Csilien küldte. Köszönjük!
Forrás:Mindmegette.hu
|
|
|
0 komment
, kategória: Receptek-sütemények-desszertek |
|
|
|
|
|
2013-12-01 23:53:40, vasárnap
|
|
|
Zöldséges ludaskása
Hozzávalók:
1 kg pulykaszárnyközép (vagy libaszárnytő, kacsaszárnytő)
4 db libaszív
4 db csirkemáj
1 dl Vénusz olaj
25-30 dkg vöröshagyma
20 dkg sárgarépa
10 dkg fehérrépa
15 dkg karalábé
10 dkg zeller
3 dl rizs
só
bors
ételízesítő
Elkészítés:
A húst megtisztítjuk, feldaraboljuk. /Ha libából vagy kacsából készítjük, akkor a vastagabb hájat levágjuk a húsról, összekockázzuk 1-2 cm-es kockákra./ Beletesszük abba a lábasba, amibe készíteni fogjuk majd az ételt, és aláöntünk fél dl vizet, és kisütjük a zsírt. Mikor már elfőtt a víz róla, lejjebb vesszük a lángot közepes erősségűre, hogy ne égjen meg a zsír. Ha már megpirosodott a tepertő, kivesszük a zsírból, és ebbe a zsírba beletesszük az összekockázott hagymát, megdinszteljük. Ha túl sok zsír sül ki belőle - 1 dl-nél ne legyen több, mert még a húsból is fog kisülni -, akkor vegyünk el belőle.
Ha pulykával dolgozunk, akkor az étolajban, ha kisütöttünk zsírt a kacsából-libából, akkor a zsírban megdinszteljük a hagymát, majd beletesszük a húst, a négybe vágott szíveket, sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk az ételízesítőt, felengedjük kevés vízzel, és majdnem puhára pároljuk. A vizet gyakran pótoljuk.
Amikor már majdnem kész a hús, beletesszük az összekockázott zöldségeket és a kettévágott csirkemájat is, és együtt pároljuk kb. 10 percig. Ezután hozzáadjuk a megmosott rizst is, felengedjük forró vízzel, puhára pároljuk. (A vizet több részletben adom hozzá, nehogy sok legyen. Kétszer annyi víz kellene hozzá, mint a rizs mennyisége, de annyit nem célszerű aláönteni egyszerre, mert nem tudjuk pontosan meghatározni, hogy amikor a rizst beletettük a lábasba, éppen akkor mennyi szaft volt a húson.)
Amikor már benne van a rizs, akkor könnyen leragad, ezért gyakran kell kavargatni. Kb. 20 perc kell, amíg a rizs megpuhul.
Ha szükséges, még fűszerezzük. A bors nagyon illik ebbe az ételbe, tegyünk bele bőven.
Amikor a rizs már majdnem teljesen puha, kikapcsoljuk alatta a gázt, és kb. 10 percet állni hagyjuk, hogy az ízek összeérjenek, és a rizs felszívja a felesleges levet. Akkor jó, ha kicsit tocsogós a rizs, amikor kikapcsoljuk alatta az égőt.
Megjegyzés:
Nagyon finom étel, remélem kedvet kaptok hozzá! :)
A receptet és a fotót Jabaki2 küldte. Köszönjük
Forrás:Mindmegette.hu
|
|
|
0 komment
, kategória: Receptek-húsos |
|
|
|
|
|
2013-12-01 23:49:48, vasárnap
|
|
|
Könnyű burgonya krémleves
Hozzávalók 4 személyre:
5 db közepes fehér (kásás) burgonya
5 dl tej
2 kanál tejföl
1 kanál vaj
só
bors
petrezselyem
+ sajt, pirított zsemlekocka
Elkészítés:
A megtisztított burgonyát hasábokra vágjuk, hideg sós vízben odatesszük, majd lassú tűzön puhára főzzük. Amikor megvan (a villával beleszúrva széthasadnak a burgonya kockák), leszűrjük, de a levet nem dobjuk el. A püréhez hasonló módon elkészítjük, vajat, tejfölt keverünk hozzá, majd miután csomómentesre kevertük, hozzátöltjük a levet és a tejet, elkavarjuk, majd kevergetve felforraljuk. Frissen őrölt borsot, sót és finomra vágott petrezselyemlevelet szórunk rá. Opcionálisan vékony sajtszeletekkel tálaljuk, és pirított zsemlekockával.
Megjegyzés:
Előnye az, hogy a megmaradt burgonyapürét ily módon másnap finom levessé is varázsolhatjuk. Diétás.
A receptet Emes küldte. Köszönjük!
Forrás:Mindmegette.hu |
|
|
0 komment
, kategória: Receptek-levesek |
|
|
|
|
|
2013-12-01 23:47:47, vasárnap
|
|
|
Ünnep ide, ünnep oda, jövő héten is kell enni, íme a kínálat:
Heti menü ajánlat - 2013. december 02 - 08.
Hétfő:
Előétel: Könnyű burgonyakrémleves
Főétel: Zöldséges ludaskása
Desszert: Piskóta csokiöntettel
Vegetáriánus ajánlat: Céklás rizottó
Kedd - nézzünk körül az Egyesült Királyságban!
Előétel: Scotch broth (Skót húsleves)
Főétel: Ír bárány- vagy birkaragu
Desszert: Angol répatorta
Vegetáriánus ajánlat: Wales-i bundáskenyér
Szerda:
Előétel: Hagymaleves
Főétel: Zöldbabos zöldségtál pulykahússal
Desszert: Gesztenyepüré
Vegetáriánus ajánlat: Zöldbabpörkölt korpás galuskával
Csütörtök - este cipőket, csizmákat az ablakba, holnap jön a Mikulás:
Előétel: Cukkínileves Dzsémi-módra
Főétel: Fűszeres krumplifőzelék sült oldalassal
Desszert: Alma
Vegetáriánus ajánlat: Savanyú krumplifőzelék gombával
Péntek - Mikulás napja - ma Mackós Miksa (Dzsafi) barátom főz nekünk:
Előétel: Gazdag erőleves
Főétel: Sertésborda májjal és erdei gombával
Desszert: Lángoló banán
Vegetáriánus ajánlat: Pireuszi szendvics
Szombat:
Reggeli: Ropogós müzli gyümölcsjoghurttal, narancslé
Előétel: Tárkonyos halraguleves
Főétel: Milánói borjúcsülök
Desszert: Ostoros rétes
Vacsora: Zöldséges-sonkás aszpik
Vegetáriánus ajánlat: Spenótos nokedli
Vasárnap:
Reggeli: Főtt virsli mustárral vagy ecetes tormával, tea
Előétel: Rumos szilvaleves
Főétel: Vértesi erdész tokány
Desszert: Almás piskóta vaníliás krémmel
Vacsora: Pizza, kedvünk szerinti feltéttel
Vegetáriánus ajánlat: Flamand sajtszelet tormamártással
Forrás:Midmegette.hu - Pasik blogja |
|
|
0 komment
, kategória: Receptek-menük |
|
|
|
|
|
2013-12-01 21:04:19, vasárnap
|
|
|
Advent
Adventus- latin eredetű szó, jelentése eljövetel,megérkezés.
Az ünnep eredete az V-VI. századra nyúlik vissza, Jézus születésének ünnepére (Karácsony)
való felkészülés időszaka.
Tágabb értelemben a reményteli várakozás, a lelki készülődés ideje.
Az advent 4 hétig tart, a december 25-e előtti negyedik vasárnappal kezdődik.
Eredetileg 40 napig tartott (Jézus negyven napig böjtölt a pusztában),
ám a Gergely pápa-féle naptárreform 4 hétre rövidítette.
A keleti keresztények ma is január 6-án ünneplik karácsonyt.
Régen a keresztények advent idején szigorú böjtöt tartottak, hajnalonként pedig szent misére jártak. Ezeket a hagyományosan napfelkelte előtt tartott miséket aranymisének nevezték.
Az advent első napjától vízkeresztig terjedő időszakban tiltották a zajos népünnepélyeket, lakodalmakat.
Az adventi koszorú készítése a XIX. században jött divatba, de a hagyomány gyökerei a pogány korba nyúlnak vissza, amikor örökzöld ágakkal, fagyönggyel, magyallal ünnepelték a téli napéjegyenlőség idejét. (A fagyöngy egyébként a kelták szent növénye volt.) A téli napéjegyenlőség a kelta hitvilág szerint a fény újjászületésének ünnepe. A kerék jelentésű Yule- a fény visszatérésének ünnepe- szó az élet örök körforgására, az örök újjászületésre utal.
Ilyentájt a kelták az ajtókra örökzöld ágakat aggattak, fagyönggyel, magyalággal díszítették azt.
Ma hagyományosan fenyőgallyakból készül a koszorú négy gyertyával, melyek advent 4 hetét jelképezik.
Uralkodó színei a zöld (örökzöld), a piros és az arany, melyek a karácsonyi ünnepkör domináns színei. Minden héten egy-egy újabb gyertyát kell meggyújtani a koszorún.
Az ajtóra erősített, gyertya nélküli koszorú a szíves vendégvárást reprezentálja.
Forrás:www.unnep.mentha.hu
|
|
|
1 komment
, kategória: Advent,Karácsony, Újév, Húsvét |
|
|
|
|
|
1/2 oldal
|
Bejegyzések száma: 11
|
|
|
|
2013. December
| | |
|
|
ma: |
0 db bejegyzés |
e hónap: |
330 db bejegyzés |
e év: |
2276 db bejegyzés |
Összes: |
32631 db bejegyzés |
|
|
|
|
- Általános (1199)
- Belső kör (5)
- Család (0)
- Munka (0)
- Haverok (0)
- Iskola (0)
- Advent,Karácsony, Újév, Húsvét (1166)
- Áldások, imák, Istenes versek (347)
- Állatok (44)
- Angelisz Irini (80)
- Angyal,Isten vers,videó,idézet (132)
- Angyali üzenet Pusztai Orsitól (892)
- Angyali üzenetek (1041)
- Angyali üzenetek 2 (4)
- Angyalok, angyalos történetek (140)
- Anyák napja (35)
- Anyák napja (167)
- Ara Rauch írásai, versei (20)
- Aranyosi Ervin versei (30)
- Athéna görögországi élményei (2)
- Athéna versei, gondolatai (32)
- Atya, Jézus és Mária üzenetei (20)
- Az Élet Kiskönyve (19)
- Bagi László /Hezekiah versei (20)
- Bálint gazda (5)
- Barátság (272)
- Benmar - Szabó Balázs versei (20)
- Blogtársaktól kaptam 1 (134)
- Blogtársaktól kaptam 2 (41)
- Bodré Anikó versei (8)
- Bölcsességek - gondolatok (69)
- Ch-ás szerzők versei (37)
- Csabai Lajos versei (15)
- Egészség (590)
- Égi jelenségek, érdekességek (3)
- Égi üzenetek (24)
- Egyéb ünnepek, jeles napok (870)
- Ehető virágok és receptek (21)
- Emlékezés (82)
- Ezoterikus (284)
- Fényörvény: üzenetek-tanítások (31)
- Filmek (17)
- Francoise versei (12)
- Fullos szerzők versei, írásai (124)
- Gitka(Szomorúfűz) (11)
- Gyógyító kövek, kristályok (50)
- Haiku, Zen versek (52)
- Hetet (414)
- Heti útravaló - Müller Péter (339)
- Hétvégét (393)
- Hónapok, hónapokról versek (1248)
- Horoszkópok (19)
- Humoros, vicces (21)
- Idézetek (948)
- Írások (310)
- Jó éjszakát! (809)
- Jó reggelt! (7)
- Jókívánság (40)
- Kamarás Klára versei (50)
- Kedvenc énekesek (12)
- Kellemes délutánt! (11)
- Komáromi János (Koma) versei (74)
- Kormányos Sándor versei (15)
- Krancz Béla versei (9)
- Kryon (55)
- Kun Magdolna versei (23)
- Könyvek (38)
- Lengyel Jolán versei (13)
- Másik világ, Hathorok üzenetei (6)
- Meditációk (38)
- Nagy Krisztina, Krancz Béla (27)
- Nemzeti ünnep (161)
- Pps-ek (3)
- Puskás Kolozsvári F. versei (2)
- Receptek - befőzés, mélyhűtés (74)
- Receptek - görög és balkáni (13)
- Receptek - savanyúság eltevése (20)
- Receptek, írások - vegyes (792)
- Receptek-főzelékek, lecsók, (192)
- Receptek-halas (184)
- Receptek-húsmentes ételek (1202)
- Receptek-húsos (1394)
- Receptek-ital,szörp,gyümölcs (129)
- Receptek-levesek (1399)
- Receptek-menük (388)
- Receptek-sütemények-desszertek (1309)
- Receptek-tésztafélék,szendvics (1048)
- Receptek:saláta,hidegtál,egyéb (514)
- Reiki (5)
- Saját készítésű videók (88)
- Seherezádé (152)
- Seneca (32)
- Szapphó (47)
- Szép estét! (154)
- Szép képek (34)
- Szép napot, vasárnapot! (142)
- Szerelem, boldogság (926)
- Szeretet (404)
- Szeretet írások (220)
- Szily Nóra riportjai (121)
- Táltos témák (24)
- Táncok története (24)
- Tanítások-Üzenetek-Írások (195)
- Tatiosz (280)
- Tokaji Márton versei (52)
- Tóth Juli versei (36)
- Tóth Tiborné-Hajnalka versei (3)
- Vegyes receptek (22)
- Vén Muskétás versek, írások (474)
- Vénusz Kódex (12)
- Versek (3006)
- Versek videókon (6)
- Versek, képek reggeltől-estig (121)
- Versek, képek tavasztól-télig (1079)
- Verses képeslapok (779)
- Videók (279)
- Virágok, gyümölcsök, termések (569)
- Virágos versek, idézetek (370)
- Vujity Tvrtko írásai (11)
- Üdvözlés, köszöntés,köszönés (760)
- Zene,-dalszövegek videókkal is (294)
|
|
|
|
- Ma: 929
- e Hét: 7730
- e Hónap: 12768
- e Év: 142475
|
|
|