Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 17 
Jó éjt!
  2013-12-11 23:43:15, szerda
 
 

 
 
3 komment , kategória:  Jó éjszakát!  
Müller Péter: "Sokáig egy bukott ember voltam"
  2013-12-11 22:33:21, szerda
 
  Szily Nóra: Müller Péter - "Sokáig egy bukott ember voltam"





Férfiélet, női sors - új könyvének címe. Ennek kapcsán azt gondoltam, idézzük fel az ő férfilétének néhány pillanatát. Némi időutazásra hívtam, a könyvei elé és mögé...

Érzékeny témához nyúltál. Mondhatnám azt is, hogy divatoshoz.

Nem ezért nyúltam hozzá. Ha egyszer úgy olvasod el a Bibliát, mint egy regényt, akkor rájössz, hogy az egész emberiség története Ádám és Éva drámájából indult el. Egy férfi és egy nő kapcsolatából, ami most igazi válságban van. A férfi nem igazán férfi és a nő nem igazán nő. Soha nem nyúltam még ilyen mély kérdéshez, de igyekeztem olvasmányosan, könnyeden beszélni, beszélgetni.

Ha elolvasom, mihez kerülök közelebb? A saját női létem vagy a férfi megértéséhez?

Mind a kettőhöz. Leginkább önmagad megértéséhez.

A férfilét kapcsán hadd kapcsolódjak hozzád. A spirituális író létezik már több mint 20 éve. De menjünk vissza az időben. Milyen srác voltál kamaszként?

Tekints rám úgy, mintha most is kamasz lennék! Nem sokat változtam. Mindenkinek van egy abszolút kora. Én megmaradtam kamasznak, csak közben megőszültem és megöregedtem. Milyen voltam? Álmodozó. Már akkor is spirituális érintettségben léteztem. Tudtam, hogy egy csodában élek. De emellett ott volt a józan felismerés, hogy az a jövő, aminek nekimegyek borzasztó nehéz lesz, mint ahogy a jelen is az volt. Mikor voltam kamasz? '36-ban születtem, számítsd ki!






Az ötvenes évek elején.

Igen. Két választásom volt. Vagy megrettenek és elvesztem az idealizmusomat, a hitemet, vagy megpróbálom megőrizni. Szerencsémre az utóbbit választottam, ezért vagyok ma is kamasz.

Szorgalmas diák voltál?

Egész életemben utáltam az iskolát. Azt éreztem, hogy megöli a lelkem. Nem oda kellett volna járni és nem azokat tanulni. Hát, azért gondold meg, Nóra! Az összes tankönyvet, amiből vizsgáztam - ki kellett dobnom! Azóta mindent el kellett felejtenem. Pedig én már gyerekfejjel tudtam, hogy hazugság az egész. De komolyan kellett vennem, és felelnem belőle.

1955-től a Madách Színházban dolgoztál asszisztensként.

Igen. Nekem az volt az iskolám. A mestereim zseniális színészek és rendezők voltak. Tolnay Klári, Darvas Iván, Gábor Miklós, Kiss Manyi, és sorolhatnám. Ők voltak a szellemi társaim. Tőlük szívtam magamba azt, hogy mi a művészet, az élet, az isten és az ember. Minden hónapban van egy előadásom a Tolnay Szalonban. A Lélek színpada - ez a címe, és én oda hazamegyek. Mindenki ismer és szeret. Levetem a kabátom, mint 58 éve majd' minden nap, odaülök egy székre és mesélek. Csak az a különbség, hogy most nem sok színész játssza el a darabomat, hanem én egyedül.

"A hős is én vagyok, és az is, aki a hősbe szerelmes."


Annyi darabot írtál, rockoperától drámáig, hogy felsorolhatatlan. Szomorú vasárnap, Dr. Hertz, Mária evangéliuma, Isten pénze. Mindezekről mostanában kevesebb szó esik, pedig jó pár ma is színpadon van. Hol jött a váltás igénye? Hogy te legyél a főszereplő?

Nyilvánvalóan hoztam magammal a hajlamot, hogy szeretek emberek előtt beszélni, és ők is szeretik, hogy ha én beszélek. Ezt ki akartam használni. Az, hogy hál' istennek jó előadó lettem, azt a színházban tanultam meg. A különbség a műfajban van. Egy színdarabíró úgy játszik, hogy nagyon sok szerepbe álmodja bele magát. Egyszerre vagyok 16 ember. A hős is én vagyok, és az is, aki a hősbe szerelmes. Mindenki. Már írni is társasjáték, mert sok emberben kell egyszerre gondolkodnom. Aztán amikor belebújik ennek az általam elképzelt alaknak a bőrébe egy másik ember, a színész, az külön történet. Hogy lesz ugyanabból az emberből ezerféle? Egyik sem hasonlít a másikra. Nagyon nagy élmény.






Elképesztő a pályád. És ahhoz képest, hogy ma milyen "végzettségmániában" élünk, neked végül is nincs diplomád.

Semmi. Hál' istennek! Nem kellett törni a lelkemet ahhoz, hogy PhD legyek, vagy nem is tudom, micsoda. Őrületes szabadságot adott az, hogy én a szó szoros értelmében szabadúszó vagyok. Magamtól tanultam, meg a jóistentől mindazt, amit tudok. Thomas Mann mondta, hogy "Író az, akinek szabadjegye van mindenhová".

A szabadúszó sokszor inkább "szabadon vergődik...".

Küzdelmesen éltem, de ez nem vergődés. Húsztól negyvenig, az volt a mélység. Bukások sorozata. Nagyon fiatal voltam, még nem voltam felelős az életemért. Egyik gödörből a másikba kerültem. Nem volt sikerem. Tulajdonképpen a feleségem tartott el. Nagyon sokáig egy bukott ember voltam. De nem zavart, mert tudtam, hogy előbb-utóbb nem így lesz.

A feleségeddel 58 éve vagytok együtt. Egyszer azt mondtad, hogy az ő helyében ilyen pasival nem kezdtél volna. Miért?

Mert nem én vagyok a nők zsánere.

"Egy íróval nem jó élni. Nem tudom magamat teljesen odaadni."


Mi lenne a bajod nőként egy olyan férfival, mint amilyen te vagy?

Ami a feleségemnek. Túl magamnak való vagyok. Olyan szakmám van, amit nem tudok nyolc óra után abbahagyni. Állandóan leköt. A kisunokám, Veruska egyik első mondata az volt: "A papa koncentrál". Nyilván az anyja mondta neki. Ez alatt az értendő, hogy engem nem szabad zavarni, mert csak ülök egyedül, magamba fordulva. Egy íróval nem jó élni. Nem tudom magamat teljesen odaadni. Az írásmesterség borzasztó önző dolog. Elkéri az ember életét. Nagyon nehéz mellé harmonikus élettársi kapcsolatot szőni. Nem véletlenül annyira dramatikus és zaklatott sok művészházasság, mert a művészek önzők. Az önzésen azt értem, hogy a művészetnek élünk.






Nektek mégis hogy sikerült ennyi évet együtt leélni?

Nagyon bölcs a feleségem. Én nem bírtam volna ki, ha ő is művész. Pedig lehetett volna. Sokkal mélyebb és tehetségesebb, mint én. Az az érzésem, hogy ő ezért a kapcsolatért nagyon sok mindent föláldozott saját magából ugyanúgy, mint az anyám. Az anyám nagy színésznő, operaénekesnő lehetett volna. De miattam nem tette. Két nő áldozta föl magát azért, hogy én művész lehessek: az anyám és a feleségem.

Néha nincs lelkiismeret-furdalásod?

Ezt a könyvet, amit most olvasni fogsz, nem tudtam volna megírni, ha ezt nem látom. Ha természetesnek veszem azt, hogy a feleségem és anyám így működtek. Nem volt természetes. Pontosan láttam azt, hogy két nő a saját életéből a legszebb dolgokat föláldozta azért, hogy én megvalósíthassam magam.

Ez felelősség is, nem? Vajon méltó vagyok-e rá, viszonozni tudom-e? Mocorog benned ilyesmi?

Persze. Nyilván, hogy ez bennem van, és nem csak az ő személyüknek szól. Ezért tartanak engem nőtisztelő írónak. Ez a mottója a könyvemnek. Nem tudom, milyen világ jön, de ha lesz új világ, az a nők tiszteletén fog alapulni. Ez a gondolat innen ered.

"A papa koncentrál." Mindig? Az lehetetlen.

Nagyon sokszor olyankor jutnak eszembe fontos dolgok, amikor éppen valami mást csinálok, de nekem a gondolkodás élvezet. Szerelem. Benne van a szóban: filozófia. Tudod, mit jelent ez? Szófiába, a bölcsesség istennőjébe szerelmesnek lenni. A gondolkozás egy szerelmes folyamat.

Ez az örök szerelem.

Ha szép a Szófia, akkor igen. Ez viccesnek tűnik így, ugye? Pedig igaz is. Meggyőződésem, hogy ami nem szép, az nem is igaz. Az igazság minden megjelenési formában hordozza magában a szépséget. Lehet veszedelmes, súlyos, katartikus, szenvedéssel teli, de hogy az igazság ne lenne szép?! Az evangéliumnak minden mondata szép. Egy csúnya mondatot nem találsz benne. Nálam az igazság kritériuma, hogy szép-e, vagy sem.






Olyan mélyek a mondataid. Láthatnálak lazának, viccelődőnek valahol?

Gyere le velem egy edzésre. Ott pillanatok alatt kiderül, hogy abszolút a társaság közepe vagyok. Pici gyerekkorom óta sportolok. Nem akartam dicsőséget, nagy eredményeket elérni, kijutni az olimpiára. De nagyon szerettem a sport lélektanát, és a társaságot. Nem tudják az emberek, hogy az életben a lehető legjobb és leghosszabban tartó barátságok a sportbarátságok. Bokszban halálos ellenfelek tudnak igazi barátok lenni. Az MTK öreg harcosaival még mindig találkozgatunk a Klauzál téren. Csak az évek múlnak, a barátságok nem.

"A boksz lényege, hogy bele kell nézni az ütésbe."


De miért épp a boksz lett a te sportod?

Először is, mert drámai sport. Nagyon sokat segített abban, hogy megértsem a küzdelem lélektanát. Másodsorban pedig gyáva gyerek voltam, és le akartam győzni a gyávaságomat. Meg akartam tanulni azt, ami a boksz lényege, hogy bele kell nézni az ütésbe. Nem elfordulni, ahogy ösztönösen tennéd. Ha komolyan veszed, akkor szembe kell nézni. Nagyon nehéz pont belenézni a pofonba. Ez az élet minden küzdelmére igaz.

Ma mit jelent neked az edzés?

Szórakozás, kikapcsolódás. Rengeteg barátom van ott. Lemegyek az edzőterembe, végigmegyek a gépeken, már nem teszek olyan nagy súlyokat rájuk, mert azért az izmaim nem olyan rugalmasak.

Ne mondd ezt! Ha megfogom a bicepszedet, akkor elájulok.

Mert minden nap ott vagyok, hát, nyilvánvaló. De ez nekem természetes, mert ott élek.

Ez olyan mindennapi rítus neked, mint ahogy én összerakom magam reggel?

Nem, mert te ott egyedül vagy, magaddal vagy, én meg sok emberrel vagyok. Rengeteg az ugratás, hülyéskedés, dumálgatunk, cukkoljuk egymást, ráadásul gyönyörű szép lányok vannak.

Téged is cukkolnak?

Például azzal cukkolnak, hogy Bunyós Pityunak én vagyok az őrző-védője. Ott áll Bunyós Pityu, és amikor meglát engem, akkor azt mondja: "Gyere, Péter, bántanak!" Hopp, és akkor rendet teszek körülötte. "Pityut nem bántjuk, mert itt vagyok!" Képzelheted!

Kuncogok... Azért ezt a jelenetet megnézném! Benned van egy huncutság. Ne akarjunk téged egy karosszékbe ültetni rettenetesen komoly arccal!

A lelkem mélyén egy ilyen bohóc él. Az Isten bohócaiban erről írok.

A bohóc se öregszik?

A bohóc nem öregszik és nem hal meg. Az benne a jó. Mindenféle dolog történhet vele, de nem hal meg. A bohócról a tarot kártyában nem lehet tudni, hogy gyerek vagy bölcs. Mindkettő lehet. Nincs száma. Nulla, vagy kívül van a játékon. Olyan, mint a joker a römiben. A bohóc az a szerep, ami igazán én vagyok. Mindenhol otthon van, és sehol sincs otthon. Úgy fogja föl az életet, mint egy játékot.

Forrás:http://www.life.hu/sztarszerzok


 
 
0 komment , kategória:  Szily Nóra riportjai  
Szandi: Megszoktam, hogy bizonyítanom kell
  2013-12-11 22:25:37, szerda
 
  Szily Nóra: Szandi - Megszoktam, hogy bizonyítanom kell





Számára 2013 az igazi szárnyalás éve lett. Feladatot és lehetőséget kapott a Nagy Duett, az Ének iskolája, és a Sztárban sztár című tévés produkciókban. Elképesztő, hányféle arca van! Lenyűgözve nézem, és vele örülök, hogy végre ismét sokan rácsodálkoznak. Jár(t) neki!

Még csak a fáradtságot sem látom rajtad! Persze értem én... Fantasztikusan alakul ez az év!

Éreztem, hogy 2013 nagyon fontos lesz az életünkben, és hadd kezdjem a családommal, nem a szakmával A gyermekeink már mindhárman iskolába járnak, Blanka 13,5 éves, Domonkos 11, Csabus pedig 7. Jönnek a tinédzserkor nehézségei, de annyira élvezzük szülőként, hogy maximális őszinteséget tapasztalunk mindegyiküknél. A férjemmel, Csabival pedig már több mint 21 éve élünk szimbiózisban. A kapcsolatunk olyan, mint egy jó erősen felépített vár. Igaz, tiszta szerelem és szeretet az alapja, nincs benne érdek, semmi, ami belepiszkíthatna. Ezek számítanak igazán.

Hogy tudtátok megóvni?

Ha lehet így fogalmaznom, jobban szeretjük a másikat, mint önmagunkat. Semmi és senki nem tudna fontosabb lenni a családomnál és a férjemnél. Áprilisban halt meg az anyósom, akit második anyukámként szerettem. Példaértékű volt, ahogy élt és gondolkodott. Annyi mindent tanultam tőle. Olyan bölcsen állt hozzá a dolgokhoz. Bármilyen konfliktusunk volt, mindig egymás felé terelgetett minket. Eszembe jutott egy érdekes történet vele kapcsolatban. Amikor Madonnát kellett megformálnom, szinte ott volt velem. Tudod, ahhoz a dalhoz erotika is kellett, és én tudtam, hogy nagyon kell vigyáznom, nehogy átlépjek egy határt. Szinte éreztem, hogy a mama izgul értem, és föntről azt mondja: ,,Gizike, olyan legyél, amilyennek lenned kell, de tudd, hogy ki vagy, és meddig mehetsz el!" (Gizike a családi becenevem, ha csipkelődni akarnak velem.)






Magam is elgondolkoztam azon, mennyire más és kockázatos feladat egy-egy személyiségbe belebújni. Többet jelent, mint énekelni, vagy akár tanítani, ahogy a Nagy Duett és az Ének iskolája című műsorokban tetted..

Amikor Cserháti Zsuzsa dalát énekeltem, nem láttam semmit és senkit sem. Mintha egy ködfelhőben lettem volna. Csak én voltam ott és Zsuzsa. És közben, mint egy filmben, bevillant apukám arca, ahogy föntről néz engem, és aztán a mama is. Furcsa víziókat éltem át. Nagyon mély izgalom volt bennem. De nem azért remegtem, hogy sikerem lesz-e. Sokkal inkább azért, mert méltó akartam lenni Zsuzsa emlékéhez. Teljesen át kellett lényegülnöm.

Mi az átváltozás útja?

Rögtön elkezdődik a műsor után. Hogy egy példát mondjak - éjjel fél háromkor hazajöttem Shakiraként és rögtön elkezdtem Pataki Attilával foglalkozni. Mindenkire úgy készülök, hogy olvasok róla, megnézem a vele készült interjúkat, figyelem a videókon a tekintetét. Mi sugárzik belőle, hogyan énekel? Érdekes az is, hogy találok-e bennünk valami közöset. Zsuzsa és énköztem érzek egy kis hasonlóságot. Nem magánélet szempontjából, hanem szakmailag. Ő sok éven át élt úgy, hogy mellőzték. Az én dalaimat sem játssza egyetlen rádió sem. A Nagy Duettig csak kisebb tévékben tudtam szerepelni énekesnőként, ahol nem volt lehetőség élőben megmutatni, mit tudok. Sokan vannak a szakmában, akik jó ideje szinte átnéztek rajtam. Csak legyintettek rám, hogy ,,Ki az a Szandi, hagyjuk már!" Elsírtam magam örömömben, amikor az egyikük - nem akarom kimondani a nevét - gratulált a Cserháti előadás után, hogy mennyire fantasztikus volt. Csak annyit válaszoltam: ,,Figyelj, én öt éve is ugyanígy énekeltem, meg tíz évvel ezelőtt is!" Persze közben fejlődik az ember, főleg ha folyamatos ellenszélben kell helyt állnia. De én ebben a pozitívumot látom, mert ez tart folyamatosan versenyben, hiszen kénytelen vagyok küzdeni. Most lesz 24 éve, hogy megjelent az első lemezem, és azóta annyi hihetetlen nagy ,,sztárt" láttunk magunk körül, akik föntről néztek le rám, és mára már sehol nincsenek. Mindig csak mosolygok ezeken a dolgokon. Most itt a lehetőség és tessék - megmutathatom magam, aminek nagyon örülök! Nemrég léptem fel Siófokon, a főtéren. Több mint kétezer ember gyűlt össze. Hatalmas buli volt, egyszerűen nem akartak leengedni a színpadról. Kicsit szerénytelennek hangozhat, de ezt is megszoktam. Tény, hogy nekem folyamatosan bizonyítanom kell. Amíg nem voltam a tévében, folyamatosan azt hallgattam a fellépéseim után: ,,Jé, te ilyen jó vagy? Nem is tudtam... Fantasztikus!"

Mit válaszolsz erre?

Hát, semmit. Miért, mit gondoltak, milyen vagyok? Ha nem látnak, honnan is tudhatnák? Csabi előre megmondta, hogy a műsor alatt majd jó pár szakmabeli oda fog jönni hozzánk, hogy ,,Szandi, neked valami teljesen mást kéne csinálnod, valami igényeset!" Csabi jóslata bejött. Erről azt gondolom, hogy jöjjenek el, nézzék meg, mit csinálok a színpadon. Nyomom a nagy slágereimet, amiket soha nem fogok kihagyni, hiszen a közönség azokat is várja tőlem! Mint ahogy Fenyő a mai napig minden előadásán énekli a Hotel Mentholt. Miért csináljon mást, hiszen működik! Én miért csinálnék mást? ,,Meg kell mutatnod, mire vagy képes!" - mondják. Jöjjenek el egy fellépésemre és akkor láthatják.






Mosolyogva mondod, miközben felháborodhatnál...

Mert olyan mókás. Hát nem vicces, hogy előre megmondtuk, hogy ez fog történni? Sokakban él egy régi gép, fogalmuk sincs rólam, és nem foglalkoztak velem. Most meg jönnek gratulálni... Figyelj, nekem három éve ugyanilyen lapos volt a hasam, ugyanilyen izmos a fenekem, és ugyanígy énekeltem, amikor sokan csak legyintettek rám.

Tudom, hogy fellépéseid voltak, és rendszeresen vissza is hívtak, hisz híre megy a környéken, hogy jó bulit csinálsz. De sosem volt benned keserűség, hogy nem voltál igazán jelen a médiában énekesnőként?

Rádióban még most sem vagyok hallható. Milyen érdekes, hogy még mielőtt jött volna a Sztárban sztár, előtte az Ének iskolája idején mondta valaki, hogy gyerekek, írjatok egy dalt! Nekem Csabi a szerzőm. Azt javasolták, rendeljünk egyet inkább egy most futó slágerszerzőtől, és azt biztosan játszani fogják a rádiók! Bár sejtettük, hogy nem ezen múlik, de azt gondoltuk, megpróbáljuk, hiszen nincs vesztenivalónk. Szabó Zé, akinek rengeteg slágerét játsszák a rádiók, írt egy állati jó dalt nekem. Mindenhova elküldtük. Nagybetűvel a szerző nevét, és kisbetűvel az enyémet... Hátha így sikerülhet. Szerinted? Eszük ágában sem volt műsorra tűzni. Az a baj, hogy elmúltam harminc? Mindig újabb és újabb arcok kellenek? Mi van? Te ezt érted?

... és most is csak nevetsz...

Már megszoktuk. Ez egy életforma. Egy ideig bánt, aztán legyintünk és továbblépünk. Megyünk tovább ellenszélben a magunk útján.

Most érezhetnél elégtételt, büszkeséget.

Büszkeséget? Szerintem azt Csabi érez! Én nagyon örülök, de cseppet sem érzem azt, hogy na, akkor most kényelmesen hátradőlhetek a fotelban, tekergethetem a hajam, mert hú, de marha nagy sikerem volt. Nem. Ami történik, azt hozza ki belőlem, hogy egyre komolyabb elvárások vannak velem szemben, tehát még inkább teljesítenem kell. Még többet dolgozom. Szigorú vagyok önmagammal szemben és maximalista is. És fontos, hogy nekem Csabi mindig ott van a háttérben. Minden egyes tévéfelvételre, interjúra velem jön, és ezt igénylem is. Ő nem csak a szerelmem, az életem párja, a férjem, hanem a producerem, a zeneszerzőm, menedzserem is. És építő kritikusom. Nekem a fellépéseken is ő van ott a háttérben, és kezeli a technikát. Ez két személyes produkció akkor is, ha csak én látszom a színpadon.






Azt szoktad mondani nekem, hogy mindig hálás vagy a Jóistennek, hogyha ad. Most is érzed?

Én minden nap hálát is adok. A gyerekekkel esténként szoktunk imádkozni, és most kitaláltam, hogy ne a szokásos imát mondjuk el, hisz en lehet, hogy aközben elkalandozhatnak a gondolataink. Minden este megfogalmazzuk két-három mondatban, mi az, amiért aznap hálásak vagyunk. Mindenki egyenként. Így én is megtudom, hogy a gyerekeknek aznap mi volt fontos, és közben a saját napomat is átgondolom. Sokszor eszembe jut, milyen jó, hogy erre az útra rátaláltam. Ha annak idején nem ismertem volna meg János atyát, akkor nem indult volna ebbe az irányba az életem. Olyan nonszensz az is, hogy mi Csabival együtt vagyunk. Annyi akadály volt előttünk a kezdetek kezdetén... De minden küzdelem megérte azért, hogy az lehessen, ami ma van, ami a miénk. Döbbenetes. Nincsenek véletlenek, bármi rossz történt, az nem véletlenül volt. Minket megedzett az élet, és már szétszakíthatatlanok vagyunk.

Forrás:http://www.life.hu/sztarszerzok


 
 
0 komment , kategória:  Szily Nóra riportjai  
Heti útravaló Müller Pétertől - 103. rész
  2013-12-11 22:14:27, szerda
 
  Heti útravaló Müller Pétertől - 103. rész

Egy-egy mondat néha többet ér, mint száz könyv. Egy érzés- és gondolatmagocska megtermékenyít, a tiéd lesz, és segít élni. Jobban megismered önmagadat, a társadat - és talán az életedet is.

Müller Péter minden héten ilyen "lelki útravalót" ad. Olvasd el, és hagyd magadban megérni!

"Még a saját gyerekedet sem ismered, ha nem éled át az ő valóságát."






Minden ember egy másik csillag. Sőt, egy másik naprendszer. Nincs olyan csillagközi utazás, amellyel fölfedezhetnéd a másik embert. Érezni a bőrével, hallani a fülével, nézni a szemével lehetetlen, mert ő egészen mást érez és hall és lát, mint te. Minden más benne. Hiába a barátod. Hiába a szerelmed. Hiába a gyereked. Bár minden teremtett emberben Isten lelke él, de egy egészen más kalandban van benne, mint a tiéd - minden ember egy külön univerzum.

Egyetlen út visz hozzá: a szeretet. Nem az érzelmi szeretet! Nem a ragaszkodó, meleg, jósággal teli szeretet, nem is a megértés. Hanem az átélés. Az ,,Én Te vagyok" és a ,,Te Én vagyok" élmény. Ha szeretsz valakit, át tudod élni. Belebújsz. És ki tudsz nézni a szemén. Lelkének múltjában tudsz járni. Fáj a fájdalma, és vele együtt kacagsz, vagy buggyannak ki a könnyeid. Tudod, hol van benne a gubanc. Sejted a sorsát. Gondolod a gondolatait. Megismered ördögeit és angyalait.

Látod, hogy miért nem lát - mert amíg benne vagy, te is rövidlátóvá válsz. Éled az összes hiedelmét, tévedését, sejtelmét. Úgy, mintha mind a tiéd lenne. Tudsz a fejével gondolkodni, és a lelkével érezni, és még az sem lehetetlen, hogy úgy érzed néha, mintha az ő szíve benned verne.

Átélted már ezt egyszer, amikor embrió voltál! Csak emlékezned kell rá, milyen az, amikor egyetlen szív éltet egy ÉN-t és egy TE-t, és amikor a TE anyaszíve fél és szorong, és benned is sebesebben szalad a vér, féled az anyád félelmét, és átéled örömét, ijedelmét; benned rezeg az ő rezgése is.






Vannak pillanatok, amikor ezt felnőttkorban is megéljük. Úgy hívjuk, léleklátás. Ez nem passzív ,,kívülről" szemlélés, hanem belebújás. Azzá válsz, akit megismersz. Bölcs anyák néha képesek erre. Hogy megismerjék a gyermeküket. És otthonosan eligazodjanak az ő idegen univerzumában, melynek más törvényei vannak, mint az övéknek.

Forrás:http://www.life.hu/sztarszerzok
 
 
0 komment , kategória:  Heti útravaló - Müller Péter  
Hegycsúcs
  2013-12-11 22:09:31, szerda
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Versek, képek tavasztól-télig  
Birsalmával és szőlővel sült csirkecomb
  2013-12-11 22:02:36, szerda
 
  Birsalmával és szőlővel sült csirkecomb

Hozzávalók:

4-5 db csirkecob
2 db birsalma
szőlő

fehér bors
gyömbér
vaj

Elkészítés:

A húst fűszerezem és állni hagyom. Addig a birsalmákat feldarabolom, a szőlőt leszemezgetem. Vajon elősütöm a csirkecombokat, majd a beáztatott cserépedénybe teszem. Ráteszem a gyümölcsöket, felöntöm nagyjából 1 dl vízzel, és leöntöm a hús pecsenyelevével. Sütőbe teszem 25-30 percig, majd az edény tetejét leveszem, és ha szükséges, sütöm még, hogy a lé elsüljön róla. Önmagában is nagyon finom, de almás krumpliürével is tálalható.





Megjegyzés:
A receptet Szörpi küldte. Köszönjük!

Forrás:Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsos   
Vőlegénytorta
  2013-12-11 21:52:13, szerda
 
  Vőlegénytorta

Hozzávalók:

1 csomag babapiskóta
350 g Nutella
1 doboz Mascarpone krém
1 dl rum
10 dkg barackíz
4 dl tejszín
4 csomag vaníliáscukor
15 dkg birsalmasajt

Elkészítés:

A barackízt rummal és 1 dl vízzel kikeverjük. A baba-piskótákat belemártogatjuk, és egy kerek üvegtál alját kirakjuk vele. A Nutellát kikeverjük a Mascarpone krémmel, és megkenjük a piskótaréteget. Erre az előző módon piskótát teszünk, megkenjük a vaníliáscukorral felvert tejszínhabbal, megszórjuk apró kockára vágott birsalmasajttal. Ismét a piskóta következik. Addig rétegezzük, míg a hozzávalók elfogynak. Tetejét ízlésesen díszítjük, behűtjük, majd cikkekre vágva kínáljuk.





Forrás:Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-sütemények-desszertek  
Vendégváró sonkás sajttekercs
  2013-12-11 21:50:12, szerda
 
  Vendégváró sonkás sajttekercs

Hozzávalók:

40 dkg trappista sajt
20 dkg gépsonka
10 dkg vaj
10 dkg krém sajt
4-5 kifli
kevés liszt
1 fej lilahagyma
petrezselyemzöld
bors


Elkészítés:

A vajat kikeverjük az ömlesztett sajttal, majd hozzáadjuk a vékonyra szeletelt lilahagymát és az apróra metélt petrezselymet, végül sózzuk, borsozzuk.

A trappista sajtot sűrű szövésű vászonba kötjük, és forró vízben megolvasztjuk. Az olvasztott sajtot lisztezett deszkán gyors mozdulatokkal (nehogy megdermedjen) kb. 15x15 cm-es nagyságúra nyújtjuk, majd befedjük gépsonkával. Erre kenjünk a krémet, és fölcsavarjuk, mint a bejglit. Hűtőbe tesszük, és 1 napig állni hagyjuk.





Fogyasztás előtt ferdén felszeleteljük, és kiflikarikákra helyezzük.

Megjegyzés:
A receptet Tóth Istvánné küldte. Fotó: AS

Forrás:Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek:saláta,hidegtál,egyéb  
Zöldborsófőzelék extra
  2013-12-11 21:44:15, szerda
 
  Zöldborsófőzelék extra

Hozzávalók:

45 dkg (fagyasztott) Natura zöldborsó
1 közepes fej vöröshagyma
1-2 gerezd fokhagyma
3-4 dl tej
olívaolaj
vaj

bors
zöldségleveskocka vagy ételízesítő
apróra vágott petrezselyem

Elkészítés:

1. Az apró kockákra vágott vöröshagymát a vaj és az olívaolaj keverékén üvegesre pároljuk.

2. Hozzátörjük a fokhagymát, majd enyhén lepirítjuk (vigyázzunk, ne égjen meg, mert akkor keserű lesz).

3. A borsó felét (kb. 25 dkg-ot) a hagymához öntjük, majd felengedjük annyi tejjel, hogy éppen ellepje.

4. Lassú tűzön addig főzzük, míg a borsó megpuhul, közben ízlés szerint fűszerezzük sóval, borssal, ételízesítővel.

5. Leturmixoljuk, megadva így a főzelékünk alapját.

6. A maradék borsót és az apróra vágott petrezselymet is hozzáadjuk, készre főzzük.

7. Köretként adhatunk hozzá fasírozottat, tojást (tükörtojást vagy főtt tojást), valamint akár sült baconcsíkokat is.





Megjegyzés:
Mikor régebben próbálkoztam a zöldborsófőzelékkel, becsomósodott a liszttől, és a borsó íze sem jött ki igazán, így gondoltam, mi lenne, ha a főzelék alapkrémjét valami más módon állítanám elő. Mivel nagyon szeretem a krémes ételeket, legyen az leves, főzelék vagy mártás, így a kézimixer mára a konyhám alapfelszerelése, ezért szinte adott volt, hogy az előbb említett problémát is a segítségével fogom megoldani.
Végeredményképp egy igazán zsenge, tavaszi főzeléket sikerült készítenem, mely üde zöld színével vonzza a kíváncsi és éhes tekinteteket egyaránt.

A receptet és a fotót Konczzso küldte. Köszönjük!

Forrás:Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-főzelékek, lecsók,   
Avokádóturmix
  2013-12-11 21:39:23, szerda
 
  Avokádóturmix

Hozzávalók:

2 db érett avokádó
2-3 evőkanál sűrített tej (vagy 1 dl tej)
cukor
víz
csokiszirup

Elkészítés:

A 2 érett avokádót kettévágjuk, magját kivesszük, majd a puha belét turmixba tesszük. Hozzáadjuk a 2-3 evőkanál sűrített tejet, (szimpla tejjel is jó, abból kb. 1 dl-t érdemes tenni bele), 3 dl vizet és ízlés szerint 3-4-5 evőkanál cukrot vagy egyéb édesítőszert.

Összeturmixoljuk, poharakba töltve csokisziruppal édesíthetjük.





Nyáron akár jégkockával hűthetjük.

Megjegyzés:
Gyakorlatilag - ahogy az oldalon olvasom - mindenki sósan készíti el az avokádót, pedig édesen, turmixként kiváló desszert, hűsítő ital.
Szumátrán, Borneón elterjedt hűsítő ital. Nagyon finom, de cseppet sem diétás! :)))))

A receptet és a fotót Liszkap küldte. Köszönjük!

Forrás:Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-sütemények-desszertek  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 17 
2013.11 2013. December 2014.01
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 330 db bejegyzés
e év: 2276 db bejegyzés
Összes: 32631 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 951
  • e Hét: 5465
  • e Hónap: 10503
  • e Év: 140210
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.