Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 17 
Advent
  2013-12-13 23:27:47, péntek
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Advent,Karácsony, Újév, Húsvét  
Végy néhány szép zsályalevelet…
  2013-12-13 22:22:50, péntek
 
  Végy néhány szép zsályalevelet...

Elenyésző azon receptek száma, melyek ezzel a fordulattal kezdődnek, pedig a mintegy 700 fajjal rendelkező zsályanemzetség Európa-szerte elterjedt. Fűszer- és gyógynövényként egyaránt jelentős múlttal rendelkeznek.

Sokan mégis jobbára gyógynövényként ismerik a zsályát, hisz leveleinek fertőtlenítő hatása évszázadok óta ismert. Maga a Salvia nemzetségnév is annyit tesz: gyógyítani. Az ókorban a belőle készült főzetet elsősorban izzadásgátlóként alkalmazták, de közismert a hurutos megbetegedések gyógyításában játszott szerepe, miként az is, hogy a felhasználásával készített krémek kiváló gyulladáscsökkentők.





A friss zsálya levelei lehetnek zöldek vagy ezüstösek - egyaránt aromásak

Konyhai felhasználása elsősorban fő termőterületén, a Mediterráneumban terjedt el széles körben: többek között a bárány elengedhetetlen fűszere, de levesek, mártások ízesítőjeként is közkedvelt. Jótékonyan hat az emésztésre, magas illóolajtartalmának köszönhetően összetett és kellemes aromái remekül harmonizálnak különféle alapanyagokkal. Intenzív hatóanyag-összetétele következtében azonban nem szabad túlzásba vinni fogyasztását!

A nálunk is kitűnően termő zsályából már néhány levél segítségével igen ízletes, és minden remek tulajdonságát felvonultató fogások kerülhetnek a családi asztalra. Az ilyenkor ismét szüretelhető friss spenótlevelekkel kombinálva akár könnyű vacsora vagy egy remek mártással könnyű ebéd is lehet.

Habliliom Könnyed Konyhájában olyan parajgaluskák készültek, melyek zsályás vajjal locsolva illatoznak a tálon!

Könnyű parajgaluskák zsályás vajjal






Ez az illatos és rendkívül könnyű galuska már így is asztalra kerülhet, de kitűnő körete lehet egy szintén zsályával fűszerezett gazdag mártásnak is!

A barna csiperke, vagy más ismert nevén: francia krémgomba ízei lényegesen koncentráltabbak, nedvességtartalma pedig alacsonyabb, mint az a fehér csiperkénél megszokott - talán ezért is hívják sokan krémgombának.





Friss barna csiperke

Zamatai az erdei gombákéra emlékeztetők. Kevés szárított erdei gomba hozzáadásával mindez még fokozható, melyek ideális őszi mártás alapjai lehetnek.

Zsályás barna csiperkemártás





Gazdag őszi mártás barna csiperkéből

Hozzávalók:
50 dkg barna csiperke
3 dkg szárított vargánya (vagy más, zamatos erdei gombák)
2 kisebb salotta (vagy egy kis fej lilahagyma)
8-10 db apróbb vagy 4-5 db nagyobb friss zsályalevél
1 evőkanál olívaolaj
2 dkg jó minőségű vaj
½ mokkáskanál szárított kakukkfű (vagy 1 ágacska friss)
3 dl főzőtejszín (10 % zsírtartalommal)
1,5 teáskanál kukoricakeményítő
ízlés szerint: tengeri só, frissen őrölt bors

Elkészítés: A szárított vargányát kisebb darabokra tépkedem, ½ dl langyos vízbe áztatom. A csiperkéket óvatosan (egy erre használható kefe segítségével) megtisztítom, kb. 1 cm-es kockákra vágom. A hagymákat és a zsályaleveleket egészen finomra aprítom.

Az olívaolajat és a vajat serpenyőben felforrósítom, erre dobom a hagymát és a zsályát - mire a hagyma üvegesre pirul, a zsálya is kiadja aromáit. Erre kerül a kétféle gomba. Sózom, borsozom, kakukkfűvel fűszerezem. 10-12 perc percig pirítom, közben, ha szükséges egy keveset hozzáadok a vargánya aromás áztató vizéből. Itt csupán arra kell ügyelni, hogy az aljára ülepedett szemcsék a tál alján maradjanak.

A tejszínt elkeverem a keményítővel, majd besűrítem vele a mártást. Friss zsályalevelekkel díszítve tálalom.






Tálalva!

A zsályás vajjal locsolt parajgaluskákkal tálalt a barna csiperkemártás határozott, mégsem túlzó ízvilága melengető és különleges kulináris kalandra hív minden zamatos, ám könnyű fogásra nyitott kóstolót!

Forrás:Mindmegette.hu - Habliliom Könnyed Konyhája Blog
 
 
0 komment , kategória:  Receptek, írások - vegyes  
Könnyű parajgaluskák zsályás vajjal
  2013-12-13 22:13:10, péntek
 
  Könnyű parajgaluskák zsályás vajjal

Hozzávalók:

10 db galuskához:
30 dkg friss parajlevél
1/2 csokor petrezselyemzöld finomra vágva
2 db szikkadt zsemle vagy kifli
1 db közepes méretű egész tojás
2,5 dkg Bonduelle kukoricakeményítő + 1 teáskanálnyi
1 dl langyos tej
tengeri só
bors
frissen reszelt szerecsendió

A főzéshez:
1,5 l víz
1 teáskanál tengeri só

A zsályás vajhoz:
2 dkg jó minőségű vaj
8-10 db apróbb vagy 4-5 db nagyobb friss zsályalevél

Elkészítés:

A parajleveleket alapos mosást követően szűrőtálba helyezem, 1/2 l forró vízzel leforrázom, alaposan kinyomkodom, éles késsel közepesen finomra aprítom. A petrezselyemzöldet finomra vágom.

A szikkadt péksüteményeket kb. 1 cm-es kockákra vágom, nagyobb keverőtálba halmozom, a tojást kissé felverem. A péksütemény-kockákat meglocsolom 1 dl langyos tejjel, alaposan átforgatom, majd hozzáadom a tojást, a parajt és a petrezselyemzöldet, fűszerezem, megszórom 2,5 dkg kukoricakeményítővel. Villa segítségével alaposan összedolgozom. Egy tálcára szórok 1 teáskanál keményítőt. A homogén masszából nedves kézzel kb. 5 cm hosszú galuskákat formálok, az előkészített tálcára helyezem.





Egy nagy lábosban felforralok 1,5 l vizet, amibe 1 teáskanál tengeri sót szórok. A lobogva forró vízbe adagolom a galuskákat. Főzés közben térfogatuk nő, így érdemes akkora edényt választani, amelyikben kényelmesen elférnek. Ha feljönnek a víz színére, még 2-3 percig érdemes főzni.

Amíg a galuskák főnek, elkészítem a zsályás vajat. A vajat kis serpenyőben felolvasztom, beledobom a zsályaleveleket, ha nagyobbak, érdemes félbe- vagy negyedbe vágni. 1-2 perc alatt átpirítom.

A kész galuskákat leszűröm, majd tálba helyezem, zsályás vajjal meglocsolva tálalom.





Megjegyzés:
Ez az illatos és rendkívül könnyű galuska már így is asztalra kerülhet, de kitűnő körete lehet egy szintén zsályával fűszerezett gazdag mártásnak is!

A receptet és a fotót Habliliom küldte. Köszönjük!

Forrás:Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsmentes ételek  
Töki pompos (krumplis kenyérlángos)
  2013-12-13 22:08:59, péntek
 
  Töki pompos (krumplis kenyérlángos)

Hozzávalók:

50 dkg liszt
2,5 dkg élesztő
2 db héjában főtt burgonya (kb. 1 krumplinyomónyi)
1 evőkanál Vénusz olaj
2 pohár tejföl
3 gerezd fokhagyma
2 fej vöröshagyma
húsos bacon vagy angolszalonna kockázva
kevés tej
cukor

reszelt emmentáli sajt

Elkészítés:

Az élesztőt langyos tejben, kis cukorral felfuttatjuk. A lisztbe fészket készítünk, belerakjuk az áttört főtt krumplit, az élesztőt, az olajat, megsózzuk ízlés szerint. Langyos vízzel rugalmas tésztát készítünk, jól kidolgozzuk.

Langyos helyen kétszeresére kelesztjük, majd enyhén kiolajozott tepsibe tesszük,
és kb. 1-1,5 cm vastagra nyújtjuk.

200 fokon elősütjük kb. 8-10 perc alatt. A félig kész pompost kivesszük, tetejére 1 kanál liszttel és a lereszelt fokhagymával elkevert tejfölt kenjük, és rászórjuk a szeletelt vöröshagymát, a kockára vágott húsos szalonnát és a durvára reszelt sajtot.

A megdíszített pompost visszahelyezzük a sütőbe, és kb. 5 percig tovább sütjük, amíg a kenyértészta készre sül, valamint a teteje megpirul.





Megjegyzés:
A receptet Nagyné Kladiva Apollónia küldte. Köszönjük!

Fotó: AS

Forrás:Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-tésztafélék,szendvics  
Gondűző süti
  2013-12-13 22:01:51, péntek
 
  Gondűző süti

Hozzávalók:

A piskótához:
4 tojás
8 dkg cukor
6 dkg liszt
1 evőkanál kakaópor
Krémhez:
1 csomag (25dkg) gesztenyemassza
1 evőkanál kakaópor
kb. 15-20 dkg vaj, vagy Rama,
a tetejére csokimáz tortabevonó csokiból és kókuszreszelék, vagy csak kókuszreszelék

Elkészítés:

A tojássárgáját kikeverem a cukorral. A keményre vert tojásfehérjét beleteszem. A lisztet összekeverem a kakaóporral és fokozatosan belekeverem a cukros tojássárgás felvert habos masszába.
Kivajazott, kilisztezett tepsibe öntöm. Előmelegített sütőbe teszem. Betéve a sütőbe 3 percig nagy lángon és 4 percig kis lángon, összesen 7 perc alatt készre sütöm. Kihűlés után rákenem a gesztenyekrémet aminek a tetejére csokimázt vagy kokuszreszeléket szórok.

2. változat: a tészta ugyanez, a teteje a következő: vaíliás Aranka pudingport 4 dl tejjel elkészítek, rákenem a piskótára, erre 3 kivit teszek, meghámozva, karikára vágva, és kókuszreszelékkel megszórom.
Megjegyzés:

Születésnapra a tetejére hullámvonalasan fehér barna csokit felváltva öntöttem, amitől nagyon különlegesen nézett ki és mégfinomabb volt. A tetejére finom még a tejszínhab.

A receptet Judit küldte. Köszönjük!

Forrás:Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek-sütemények-desszertek  
Sült kacsacomb birsalmás párolt káposztával és brokkolis...
  2013-12-13 22:00:13, péntek
 
  Sült kacsacomb birsalmás párolt káposztával és brokkolis krumplipürével

Hozzávalók:

4 db hízott kacsacomb
2 vöröshagyma
5-6 gerezd fokhagyma
kb. 2 teáskanál morzsolt majoránna
kb. 1 teáskanál kakukkfű
kevés őrölt feketebors
1,5 dl száraz fehérbor

A párolt káposztához:
1 kg lilakáposzta
5 evőkanál (kacsa) zsír
2 birsalma
1 vöröshagyma
kb. 2 evőkanál cukor
kb. 2 evőkanál 10%-os ecet
kb. 1 teáskanál egész kömény
őrölt bors

A püréhez:
1 kg burgonya
40 dkg brokkoli
5 dkg vaj
kb. 1,5-2 dl forró tej
őrölt bors
őrölt szerecsendió


Elkészítés:

A combokat a tisztítást követően leöblítettem, leszárítottam. Minden oldalról sóval bedörzsöltem, a húsos felét fűszereztem, kb. 1-2 órát pihentettem.

Serpenyőbe (ami mehet a sütőbe is) egymás mellé fektettem bőrös felükkel lefelé a combokat. Mellé-közé helyeztem a darabolt vöröshagymát, a fokhagymagerezdeket, aláöntöttem a bort, lefedve, lassan puhulásig pároltam (kb.1,5-2 órát), félidőben a bőrös felükkel felfelé fordítottam.

Közben a sütőt előmelegítettem 210 fokra, fedetlenül betoltam a serpenyőt, a húst pirosra sütöttem kb. 25-30 perc alatt, sütés közben saját szaftjával többször meglocsoltam. A zsírból kiemeltem, tálalás előtt kb. 10 percig fóliával letakarva pihentettem.

Ameddig a hús párolódott, elkészítettem a párolt káposztát birsalmával, a legvégére időzítettem a krumplipürét, ami ez esetben brokkolival gazdagodott.

A káposztát elfeleztem, torzsáját kiemeltem, keresztben éles késsel vékony szálakra szeleteltem, sóval összeforgattam, félretettem. Felhevített zsiradékban a cukrot karamellizáltam, az aprított vöröshagymát rajta megdinszteltem, és megfuttattam benne a köményt. A káposztát rátettem, meglocsoltam az ecettel, lefedtem, és amikor kicsit összeesett, a kockázott birsalmát belekevertem. Közepes hőfokon kb. 35-40 perc alatt saját levében puhára pároltam, tálalásig melegen tartottam.

A püréhez a brokkoli vastag szárát meghámoztam, a gyenge szárakkal daraboltam, kevés sós vízben a rózsákkal puhára pároltam. A hámozott, kockázott burgonyát másik edényben sós vízben megfőztem. A vizet mindkettőről leszűrtem, összetörtem, belekevertem a vajat. Lazítottam forró tejjel, sóval, borssal, szerecsendióval fűszereztem, tálalásig melegen tartottam.

Tálalásnál a combokat a párolt káposztával és a pürével kínáltam.





Megjegyzés:
A receptet és a fotót Gaby53 küldte. Köszönjük!

Forrás:Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsos   
Sajtkrémes brokkolileves
  2013-12-13 21:57:35, péntek
 
  Sajtkrémes brokkolileves

Hozzávalók:

30-40 dkg brokkoli
2 leveskocka
2 db tömlős sajtkrém
szerecsendió
bors


Elkészítés:

A brokkolit rózsáira szedjük, és feltesszük a leveskockákkal, 2 liter vízben főni. Kb. 10 perc elteltével kiszedünk valamennyit a brokkoliból, a többit pedig átturmixoljuk. A sajtokat kinyomjuk egy kis tálba, és kevés forró lével elkeverjük, majd a leveshez adjuk. Ízlés szerint fűszerezzük, visszatesszük a főtt brokkolirózsákat, rottyantunk egyet rajta, és már kész is.

Pirított kenyérkockával, levesgyönggyel, szalonnapörccel tálalhatjuk.





Megjegyzés:
A receptet és a fotót Esztiklock küldte. Köszönjük!

Forrás:Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-levesek  
Bundáskenyér – másként
  2013-12-13 21:54:38, péntek
 
  Bundáskenyér - másként

Hozzávalók:

4 körbevágott szelet kenyér (kb. 40 dkg)
5 dkg reszelt sajt
2 tojás
1 dl tej
2 evőkanál Vénusz olaj
1 teáskanál ételízesítő
1 gerezd fokhagyma
ízlés szerint törött bors és őrölt szerecsendió-virág
a tepsihez 2 evőkanál Vénusz olaj

Elkészítés:

a sütőt közepes lángra kapcsolom. A kenyérszeleteket félbevágom, így összesen 8 darab lesz. A sütőlemezt beolajozom. Mély tálban a tojást a tejjel habosra verem, belekeverem a fűszereket és a zúzott fokhagymát.

minden darab kenyeret belemártok a fűszeres tojásba, majd egymás után addig mártogatom, amíg el nem fogy a tojás. Ezután a kikent sütőlemezre teszem a nedves kenyereket, szorosan egymás mellé. A már forró sütőbe tolom, és addig sütöm, amíg szép pirosas-barna nem lesz a tetejük. Még tűzforrón meghintem reszelt sajttal és azonnal tálalom. Saláta vagy savanyúság illik hozzá.





Megjegyzés:
Fotó: Zizzi32

Forrás:Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek:saláta,hidegtál,egyéb  
Karfiolos tekercs
  2013-12-13 21:51:41, péntek
 
  Karfiolos tekercs

Hozzávalók:

1 közepes nagyságú karfiol
1 dl telföl
15 dkg reszelt sajt
5 dkg vaj, vagy Rama
5 dkg liszt
4 db tojás
2,5 dl tej
szerecsendió


Elkészítés:

3 dkg vajból 5 dkg liszttel nagyon világos rántást készítünk. Felengedjük a tejjel, és állandóan keverve addig főzzük, amíg az edény falától elválik. Langyosra hűtjük, majd simára keverjük a tojássárgákkal és kevés sóval. Hozzáadjuk a reszelt sajtot és a habbá vert fehérjét. Vajjal kikent tepsibe terítjük /kb. 20x30 cm/, és világosra sütjük.

A karfiolt sós vízben megfőzzük, leszűrjük, villával összetörjük. Hozzáadjuk a tejfölt, sózzuk, reszelt szerecsendióval ízesítjük. A kisült lapra kenjük, feltekerjük, és reszelt sajttal meghintve az előmelegített, 200 fokos sütőbe tesszük, amíg a sajt megpirul a tetején. Aki szereti, a töltelékbe tehet párolt répát és zöldséget is. Jó étvágyat!

Megjegyzés:
A receptet Etinagyi küldte. Köszönjük!

Forrás:Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsmentes ételek  
Stíriai metélt gránátalmasziruppal
  2013-12-13 21:50:12, péntek
 
  Stíriai metélt gránátalmasziruppal

Hozzávalók:

50 dkg tehéntúró
20 dkg liszt
4 tojás
4 dkg vaj, vagy Rama
1 kávéskanál olaj
1 evőkanál zsemlemorzsa
3 dl tejföl
cukor ízlés szerint
pici só
citromhéj
mazsola
aszalt vagy idénygyümölcsök
1 gránátalma

Elkészítés:

Az áttört túróval, 1 tojással és a lisztel, kevés sóval és a szükséges mennyiségű tejföllel gyúrt tésztát készítünk. Gyufaszál vastagságúra nyújtjuk, és kb. 1 cm széles csíkokra vágjuk. Forró sós vízben kifőzzük, jól lecsepegtetjük.

A vajat a 3 tojás sárgájával, cukorral, tejföllel jól elkeverjük, beletesszük a fél citrom reszelt héját, a mazsolát vagy más gyümölcsöt és a keményre vert tojáshabot. A tésztát óvatosan összevegyítjük a keverékkel, majd a zsiradékkal megkent és a morzsával meghintett formába öntjük, és a 180 fokra előmelegített sütőben pirosra sütjük /kb. 45 perc/.

A gránátalmasziruphoz a gyümölcs magjait áttörjük, jól lecsöpögtetjük, és kellő mennyiségü cukorral sziruppá főzzük.

Tálaljuk porcukorral meghintve, a gránátalmasziruppal (vagy szörppel, sodóval).





Megjegyzés:
A receptet és a fotót Buksz39 küldte. Köszönjük!

Forrás:Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-tésztafélék,szendvics  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 17 
2013.11 2013. December 2014.01
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 330 db bejegyzés
e év: 2276 db bejegyzés
Összes: 32631 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 933
  • e Hét: 1741
  • e Hónap: 15646
  • e Év: 145353
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.