|
1/2 oldal
|
Bejegyzések száma: 17
|
|
|
|
2013-12-13 22:22:50, péntek
|
|
|
Végy néhány szép zsályalevelet...
Elenyésző azon receptek száma, melyek ezzel a fordulattal kezdődnek, pedig a mintegy 700 fajjal rendelkező zsályanemzetség Európa-szerte elterjedt. Fűszer- és gyógynövényként egyaránt jelentős múlttal rendelkeznek.
Sokan mégis jobbára gyógynövényként ismerik a zsályát, hisz leveleinek fertőtlenítő hatása évszázadok óta ismert. Maga a Salvia nemzetségnév is annyit tesz: gyógyítani. Az ókorban a belőle készült főzetet elsősorban izzadásgátlóként alkalmazták, de közismert a hurutos megbetegedések gyógyításában játszott szerepe, miként az is, hogy a felhasználásával készített krémek kiváló gyulladáscsökkentők.
A friss zsálya levelei lehetnek zöldek vagy ezüstösek - egyaránt aromásak
Konyhai felhasználása elsősorban fő termőterületén, a Mediterráneumban terjedt el széles körben: többek között a bárány elengedhetetlen fűszere, de levesek, mártások ízesítőjeként is közkedvelt. Jótékonyan hat az emésztésre, magas illóolajtartalmának köszönhetően összetett és kellemes aromái remekül harmonizálnak különféle alapanyagokkal. Intenzív hatóanyag-összetétele következtében azonban nem szabad túlzásba vinni fogyasztását!
A nálunk is kitűnően termő zsályából már néhány levél segítségével igen ízletes, és minden remek tulajdonságát felvonultató fogások kerülhetnek a családi asztalra. Az ilyenkor ismét szüretelhető friss spenótlevelekkel kombinálva akár könnyű vacsora vagy egy remek mártással könnyű ebéd is lehet.
Habliliom Könnyed Konyhájában olyan parajgaluskák készültek, melyek zsályás vajjal locsolva illatoznak a tálon!
Könnyű parajgaluskák zsályás vajjal
Ez az illatos és rendkívül könnyű galuska már így is asztalra kerülhet, de kitűnő körete lehet egy szintén zsályával fűszerezett gazdag mártásnak is!
A barna csiperke, vagy más ismert nevén: francia krémgomba ízei lényegesen koncentráltabbak, nedvességtartalma pedig alacsonyabb, mint az a fehér csiperkénél megszokott - talán ezért is hívják sokan krémgombának.
Friss barna csiperke
Zamatai az erdei gombákéra emlékeztetők. Kevés szárított erdei gomba hozzáadásával mindez még fokozható, melyek ideális őszi mártás alapjai lehetnek.
Zsályás barna csiperkemártás
Gazdag őszi mártás barna csiperkéből
Hozzávalók:
50 dkg barna csiperke
3 dkg szárított vargánya (vagy más, zamatos erdei gombák)
2 kisebb salotta (vagy egy kis fej lilahagyma)
8-10 db apróbb vagy 4-5 db nagyobb friss zsályalevél
1 evőkanál olívaolaj
2 dkg jó minőségű vaj
½ mokkáskanál szárított kakukkfű (vagy 1 ágacska friss)
3 dl főzőtejszín (10 % zsírtartalommal)
1,5 teáskanál kukoricakeményítő
ízlés szerint: tengeri só, frissen őrölt bors
Elkészítés: A szárított vargányát kisebb darabokra tépkedem, ½ dl langyos vízbe áztatom. A csiperkéket óvatosan (egy erre használható kefe segítségével) megtisztítom, kb. 1 cm-es kockákra vágom. A hagymákat és a zsályaleveleket egészen finomra aprítom.
Az olívaolajat és a vajat serpenyőben felforrósítom, erre dobom a hagymát és a zsályát - mire a hagyma üvegesre pirul, a zsálya is kiadja aromáit. Erre kerül a kétféle gomba. Sózom, borsozom, kakukkfűvel fűszerezem. 10-12 perc percig pirítom, közben, ha szükséges egy keveset hozzáadok a vargánya aromás áztató vizéből. Itt csupán arra kell ügyelni, hogy az aljára ülepedett szemcsék a tál alján maradjanak.
A tejszínt elkeverem a keményítővel, majd besűrítem vele a mártást. Friss zsályalevelekkel díszítve tálalom.
Tálalva!
A zsályás vajjal locsolt parajgaluskákkal tálalt a barna csiperkemártás határozott, mégsem túlzó ízvilága melengető és különleges kulináris kalandra hív minden zamatos, ám könnyű fogásra nyitott kóstolót!
Forrás:Mindmegette.hu - Habliliom Könnyed Konyhája Blog |
|
|
0 komment
, kategória: Receptek, írások - vegyes |
|
|
|
|
|
2013-12-13 22:13:10, péntek
|
|
|
Könnyű parajgaluskák zsályás vajjal
Hozzávalók:
10 db galuskához:
30 dkg friss parajlevél
1/2 csokor petrezselyemzöld finomra vágva
2 db szikkadt zsemle vagy kifli
1 db közepes méretű egész tojás
2,5 dkg Bonduelle kukoricakeményítő + 1 teáskanálnyi
1 dl langyos tej
tengeri só
bors
frissen reszelt szerecsendió
A főzéshez:
1,5 l víz
1 teáskanál tengeri só
A zsályás vajhoz:
2 dkg jó minőségű vaj
8-10 db apróbb vagy 4-5 db nagyobb friss zsályalevél
Elkészítés:
A parajleveleket alapos mosást követően szűrőtálba helyezem, 1/2 l forró vízzel leforrázom, alaposan kinyomkodom, éles késsel közepesen finomra aprítom. A petrezselyemzöldet finomra vágom.
A szikkadt péksüteményeket kb. 1 cm-es kockákra vágom, nagyobb keverőtálba halmozom, a tojást kissé felverem. A péksütemény-kockákat meglocsolom 1 dl langyos tejjel, alaposan átforgatom, majd hozzáadom a tojást, a parajt és a petrezselyemzöldet, fűszerezem, megszórom 2,5 dkg kukoricakeményítővel. Villa segítségével alaposan összedolgozom. Egy tálcára szórok 1 teáskanál keményítőt. A homogén masszából nedves kézzel kb. 5 cm hosszú galuskákat formálok, az előkészített tálcára helyezem.
Egy nagy lábosban felforralok 1,5 l vizet, amibe 1 teáskanál tengeri sót szórok. A lobogva forró vízbe adagolom a galuskákat. Főzés közben térfogatuk nő, így érdemes akkora edényt választani, amelyikben kényelmesen elférnek. Ha feljönnek a víz színére, még 2-3 percig érdemes főzni.
Amíg a galuskák főnek, elkészítem a zsályás vajat. A vajat kis serpenyőben felolvasztom, beledobom a zsályaleveleket, ha nagyobbak, érdemes félbe- vagy negyedbe vágni. 1-2 perc alatt átpirítom.
A kész galuskákat leszűröm, majd tálba helyezem, zsályás vajjal meglocsolva tálalom.
Megjegyzés:
Ez az illatos és rendkívül könnyű galuska már így is asztalra kerülhet, de kitűnő körete lehet egy szintén zsályával fűszerezett gazdag mártásnak is!
A receptet és a fotót Habliliom küldte. Köszönjük!
Forrás:Mindmegette.hu
|
|
|
0 komment
, kategória: Receptek-húsmentes ételek |
|
|
|
|
|
2013-12-13 22:08:59, péntek
|
|
|
Töki pompos (krumplis kenyérlángos)
Hozzávalók:
50 dkg liszt
2,5 dkg élesztő
2 db héjában főtt burgonya (kb. 1 krumplinyomónyi)
1 evőkanál Vénusz olaj
2 pohár tejföl
3 gerezd fokhagyma
2 fej vöröshagyma
húsos bacon vagy angolszalonna kockázva
kevés tej
cukor
só
reszelt emmentáli sajt
Elkészítés:
Az élesztőt langyos tejben, kis cukorral felfuttatjuk. A lisztbe fészket készítünk, belerakjuk az áttört főtt krumplit, az élesztőt, az olajat, megsózzuk ízlés szerint. Langyos vízzel rugalmas tésztát készítünk, jól kidolgozzuk.
Langyos helyen kétszeresére kelesztjük, majd enyhén kiolajozott tepsibe tesszük,
és kb. 1-1,5 cm vastagra nyújtjuk.
200 fokon elősütjük kb. 8-10 perc alatt. A félig kész pompost kivesszük, tetejére 1 kanál liszttel és a lereszelt fokhagymával elkevert tejfölt kenjük, és rászórjuk a szeletelt vöröshagymát, a kockára vágott húsos szalonnát és a durvára reszelt sajtot.
A megdíszített pompost visszahelyezzük a sütőbe, és kb. 5 percig tovább sütjük, amíg a kenyértészta készre sül, valamint a teteje megpirul.
Megjegyzés:
A receptet Nagyné Kladiva Apollónia küldte. Köszönjük!
Fotó: AS
Forrás:Mindmegette.hu
|
|
|
0 komment
, kategória: Receptek-tésztafélék,szendvics |
|
|
|
|
|
2013-12-13 22:01:51, péntek
|
|
|
Gondűző süti
Hozzávalók:
A piskótához:
4 tojás
8 dkg cukor
6 dkg liszt
1 evőkanál kakaópor
Krémhez:
1 csomag (25dkg) gesztenyemassza
1 evőkanál kakaópor
kb. 15-20 dkg vaj, vagy Rama,
a tetejére csokimáz tortabevonó csokiból és kókuszreszelék, vagy csak kókuszreszelék
Elkészítés:
A tojássárgáját kikeverem a cukorral. A keményre vert tojásfehérjét beleteszem. A lisztet összekeverem a kakaóporral és fokozatosan belekeverem a cukros tojássárgás felvert habos masszába.
Kivajazott, kilisztezett tepsibe öntöm. Előmelegített sütőbe teszem. Betéve a sütőbe 3 percig nagy lángon és 4 percig kis lángon, összesen 7 perc alatt készre sütöm. Kihűlés után rákenem a gesztenyekrémet aminek a tetejére csokimázt vagy kokuszreszeléket szórok.
2. változat: a tészta ugyanez, a teteje a következő: vaíliás Aranka pudingport 4 dl tejjel elkészítek, rákenem a piskótára, erre 3 kivit teszek, meghámozva, karikára vágva, és kókuszreszelékkel megszórom.
Megjegyzés:
Születésnapra a tetejére hullámvonalasan fehér barna csokit felváltva öntöttem, amitől nagyon különlegesen nézett ki és mégfinomabb volt. A tetejére finom még a tejszínhab.
A receptet Judit küldte. Köszönjük!
Forrás:Mindmegette.hu |
|
|
0 komment
, kategória: Receptek-sütemények-desszertek |
|
|
|
|
|
2013-12-13 22:00:13, péntek
|
|
|
Sült kacsacomb birsalmás párolt káposztával és brokkolis krumplipürével
Hozzávalók:
4 db hízott kacsacomb
2 vöröshagyma
5-6 gerezd fokhagyma
kb. 2 teáskanál morzsolt majoránna
kb. 1 teáskanál kakukkfű
kevés őrölt feketebors
1,5 dl száraz fehérbor
só
A párolt káposztához:
1 kg lilakáposzta
5 evőkanál (kacsa) zsír
2 birsalma
1 vöröshagyma
kb. 2 evőkanál cukor
kb. 2 evőkanál 10%-os ecet
kb. 1 teáskanál egész kömény
őrölt bors
só
A püréhez:
1 kg burgonya
40 dkg brokkoli
5 dkg vaj
kb. 1,5-2 dl forró tej
őrölt bors
őrölt szerecsendió
só
Elkészítés:
A combokat a tisztítást követően leöblítettem, leszárítottam. Minden oldalról sóval bedörzsöltem, a húsos felét fűszereztem, kb. 1-2 órát pihentettem.
Serpenyőbe (ami mehet a sütőbe is) egymás mellé fektettem bőrös felükkel lefelé a combokat. Mellé-közé helyeztem a darabolt vöröshagymát, a fokhagymagerezdeket, aláöntöttem a bort, lefedve, lassan puhulásig pároltam (kb.1,5-2 órát), félidőben a bőrös felükkel felfelé fordítottam.
Közben a sütőt előmelegítettem 210 fokra, fedetlenül betoltam a serpenyőt, a húst pirosra sütöttem kb. 25-30 perc alatt, sütés közben saját szaftjával többször meglocsoltam. A zsírból kiemeltem, tálalás előtt kb. 10 percig fóliával letakarva pihentettem.
Ameddig a hús párolódott, elkészítettem a párolt káposztát birsalmával, a legvégére időzítettem a krumplipürét, ami ez esetben brokkolival gazdagodott.
A káposztát elfeleztem, torzsáját kiemeltem, keresztben éles késsel vékony szálakra szeleteltem, sóval összeforgattam, félretettem. Felhevített zsiradékban a cukrot karamellizáltam, az aprított vöröshagymát rajta megdinszteltem, és megfuttattam benne a köményt. A káposztát rátettem, meglocsoltam az ecettel, lefedtem, és amikor kicsit összeesett, a kockázott birsalmát belekevertem. Közepes hőfokon kb. 35-40 perc alatt saját levében puhára pároltam, tálalásig melegen tartottam.
A püréhez a brokkoli vastag szárát meghámoztam, a gyenge szárakkal daraboltam, kevés sós vízben a rózsákkal puhára pároltam. A hámozott, kockázott burgonyát másik edényben sós vízben megfőztem. A vizet mindkettőről leszűrtem, összetörtem, belekevertem a vajat. Lazítottam forró tejjel, sóval, borssal, szerecsendióval fűszereztem, tálalásig melegen tartottam.
Tálalásnál a combokat a párolt káposztával és a pürével kínáltam.
Megjegyzés:
A receptet és a fotót Gaby53 küldte. Köszönjük!
Forrás:Mindmegette.hu
|
|
|
0 komment
, kategória: Receptek-húsos |
|
|
|
|
|
2013-12-13 21:57:35, péntek
|
|
|
Sajtkrémes brokkolileves
Hozzávalók:
30-40 dkg brokkoli
2 leveskocka
2 db tömlős sajtkrém
szerecsendió
bors
só
Elkészítés:
A brokkolit rózsáira szedjük, és feltesszük a leveskockákkal, 2 liter vízben főni. Kb. 10 perc elteltével kiszedünk valamennyit a brokkoliból, a többit pedig átturmixoljuk. A sajtokat kinyomjuk egy kis tálba, és kevés forró lével elkeverjük, majd a leveshez adjuk. Ízlés szerint fűszerezzük, visszatesszük a főtt brokkolirózsákat, rottyantunk egyet rajta, és már kész is.
Pirított kenyérkockával, levesgyönggyel, szalonnapörccel tálalhatjuk.
Megjegyzés:
A receptet és a fotót Esztiklock küldte. Köszönjük!
Forrás:Mindmegette.hu
|
|
|
0 komment
, kategória: Receptek-levesek |
|
|
|
|
|
2013-12-13 21:54:38, péntek
|
|
|
Bundáskenyér - másként
Hozzávalók:
4 körbevágott szelet kenyér (kb. 40 dkg)
5 dkg reszelt sajt
2 tojás
1 dl tej
2 evőkanál Vénusz olaj
1 teáskanál ételízesítő
1 gerezd fokhagyma
ízlés szerint törött bors és őrölt szerecsendió-virág
a tepsihez 2 evőkanál Vénusz olaj
Elkészítés:
a sütőt közepes lángra kapcsolom. A kenyérszeleteket félbevágom, így összesen 8 darab lesz. A sütőlemezt beolajozom. Mély tálban a tojást a tejjel habosra verem, belekeverem a fűszereket és a zúzott fokhagymát.
minden darab kenyeret belemártok a fűszeres tojásba, majd egymás után addig mártogatom, amíg el nem fogy a tojás. Ezután a kikent sütőlemezre teszem a nedves kenyereket, szorosan egymás mellé. A már forró sütőbe tolom, és addig sütöm, amíg szép pirosas-barna nem lesz a tetejük. Még tűzforrón meghintem reszelt sajttal és azonnal tálalom. Saláta vagy savanyúság illik hozzá.
Megjegyzés:
Fotó: Zizzi32
Forrás:Mindmegette.hu
|
|
|
0 komment
, kategória: Receptek:saláta,hidegtál,egyéb |
|
|
|
|
|
2013-12-13 21:51:41, péntek
|
|
|
Karfiolos tekercs
Hozzávalók:
1 közepes nagyságú karfiol
1 dl telföl
15 dkg reszelt sajt
5 dkg vaj, vagy Rama
5 dkg liszt
4 db tojás
2,5 dl tej
szerecsendió
só
Elkészítés:
3 dkg vajból 5 dkg liszttel nagyon világos rántást készítünk. Felengedjük a tejjel, és állandóan keverve addig főzzük, amíg az edény falától elválik. Langyosra hűtjük, majd simára keverjük a tojássárgákkal és kevés sóval. Hozzáadjuk a reszelt sajtot és a habbá vert fehérjét. Vajjal kikent tepsibe terítjük /kb. 20x30 cm/, és világosra sütjük.
A karfiolt sós vízben megfőzzük, leszűrjük, villával összetörjük. Hozzáadjuk a tejfölt, sózzuk, reszelt szerecsendióval ízesítjük. A kisült lapra kenjük, feltekerjük, és reszelt sajttal meghintve az előmelegített, 200 fokos sütőbe tesszük, amíg a sajt megpirul a tetején. Aki szereti, a töltelékbe tehet párolt répát és zöldséget is. Jó étvágyat!
Megjegyzés:
A receptet Etinagyi küldte. Köszönjük!
Forrás:Mindmegette.hu |
|
|
0 komment
, kategória: Receptek-húsmentes ételek |
|
|
|
|
|
2013-12-13 21:50:12, péntek
|
|
|
Stíriai metélt gránátalmasziruppal
Hozzávalók:
50 dkg tehéntúró
20 dkg liszt
4 tojás
4 dkg vaj, vagy Rama
1 kávéskanál olaj
1 evőkanál zsemlemorzsa
3 dl tejföl
cukor ízlés szerint
pici só
citromhéj
mazsola
aszalt vagy idénygyümölcsök
1 gránátalma
Elkészítés:
Az áttört túróval, 1 tojással és a lisztel, kevés sóval és a szükséges mennyiségű tejföllel gyúrt tésztát készítünk. Gyufaszál vastagságúra nyújtjuk, és kb. 1 cm széles csíkokra vágjuk. Forró sós vízben kifőzzük, jól lecsepegtetjük.
A vajat a 3 tojás sárgájával, cukorral, tejföllel jól elkeverjük, beletesszük a fél citrom reszelt héját, a mazsolát vagy más gyümölcsöt és a keményre vert tojáshabot. A tésztát óvatosan összevegyítjük a keverékkel, majd a zsiradékkal megkent és a morzsával meghintett formába öntjük, és a 180 fokra előmelegített sütőben pirosra sütjük /kb. 45 perc/.
A gránátalmasziruphoz a gyümölcs magjait áttörjük, jól lecsöpögtetjük, és kellő mennyiségü cukorral sziruppá főzzük.
Tálaljuk porcukorral meghintve, a gránátalmasziruppal (vagy szörppel, sodóval).
Megjegyzés:
A receptet és a fotót Buksz39 küldte. Köszönjük!
Forrás:Mindmegette.hu
|
|
|
0 komment
, kategória: Receptek-tésztafélék,szendvics |
|
|
|
|
|
1/2 oldal
|
Bejegyzések száma: 17
|
|
|
|
2013. December
| | |
|
|
ma: |
0 db bejegyzés |
e hónap: |
330 db bejegyzés |
e év: |
2276 db bejegyzés |
Összes: |
32631 db bejegyzés |
|
|
|
|
- Általános (1199)
- Belső kör (5)
- Család (0)
- Munka (0)
- Haverok (0)
- Iskola (0)
- Advent,Karácsony, Újév, Húsvét (1166)
- Áldások, imák, Istenes versek (347)
- Állatok (44)
- Angelisz Irini (80)
- Angyal,Isten vers,videó,idézet (132)
- Angyali üzenet Pusztai Orsitól (892)
- Angyali üzenetek (1041)
- Angyali üzenetek 2 (4)
- Angyalok, angyalos történetek (140)
- Anyák napja (35)
- Anyák napja (167)
- Ara Rauch írásai, versei (20)
- Aranyosi Ervin versei (30)
- Athéna görögországi élményei (2)
- Athéna versei, gondolatai (32)
- Atya, Jézus és Mária üzenetei (20)
- Az Élet Kiskönyve (19)
- Bagi László /Hezekiah versei (20)
- Bálint gazda (5)
- Barátság (272)
- Benmar - Szabó Balázs versei (20)
- Blogtársaktól kaptam 1 (134)
- Blogtársaktól kaptam 2 (41)
- Bodré Anikó versei (8)
- Bölcsességek - gondolatok (69)
- Ch-ás szerzők versei (37)
- Csabai Lajos versei (15)
- Egészség (590)
- Égi jelenségek, érdekességek (3)
- Égi üzenetek (24)
- Egyéb ünnepek, jeles napok (870)
- Ehető virágok és receptek (21)
- Emlékezés (82)
- Ezoterikus (284)
- Fényörvény: üzenetek-tanítások (31)
- Filmek (17)
- Francoise versei (12)
- Fullos szerzők versei, írásai (124)
- Gitka(Szomorúfűz) (11)
- Gyógyító kövek, kristályok (50)
- Haiku, Zen versek (52)
- Hetet (414)
- Heti útravaló - Müller Péter (339)
- Hétvégét (393)
- Hónapok, hónapokról versek (1248)
- Horoszkópok (19)
- Humoros, vicces (21)
- Idézetek (948)
- Írások (310)
- Jó éjszakát! (809)
- Jó reggelt! (7)
- Jókívánság (40)
- Kamarás Klára versei (50)
- Kedvenc énekesek (12)
- Kellemes délutánt! (11)
- Komáromi János (Koma) versei (74)
- Kormányos Sándor versei (15)
- Krancz Béla versei (9)
- Kryon (55)
- Kun Magdolna versei (23)
- Könyvek (38)
- Lengyel Jolán versei (13)
- Másik világ, Hathorok üzenetei (6)
- Meditációk (38)
- Nagy Krisztina, Krancz Béla (27)
- Nemzeti ünnep (161)
- Pps-ek (3)
- Puskás Kolozsvári F. versei (2)
- Receptek - befőzés, mélyhűtés (74)
- Receptek - görög és balkáni (13)
- Receptek - savanyúság eltevése (20)
- Receptek, írások - vegyes (792)
- Receptek-főzelékek, lecsók, (192)
- Receptek-halas (184)
- Receptek-húsmentes ételek (1202)
- Receptek-húsos (1394)
- Receptek-ital,szörp,gyümölcs (129)
- Receptek-levesek (1399)
- Receptek-menük (388)
- Receptek-sütemények-desszertek (1309)
- Receptek-tésztafélék,szendvics (1048)
- Receptek:saláta,hidegtál,egyéb (514)
- Reiki (5)
- Saját készítésű videók (88)
- Seherezádé (152)
- Seneca (32)
- Szapphó (47)
- Szép estét! (154)
- Szép képek (34)
- Szép napot, vasárnapot! (142)
- Szerelem, boldogság (926)
- Szeretet (404)
- Szeretet írások (220)
- Szily Nóra riportjai (121)
- Táltos témák (24)
- Táncok története (24)
- Tanítások-Üzenetek-Írások (195)
- Tatiosz (280)
- Tokaji Márton versei (52)
- Tóth Juli versei (36)
- Tóth Tiborné-Hajnalka versei (3)
- Vegyes receptek (22)
- Vén Muskétás versek, írások (474)
- Vénusz Kódex (12)
- Versek (3006)
- Versek videókon (6)
- Versek, képek reggeltől-estig (121)
- Versek, képek tavasztól-télig (1079)
- Verses képeslapok (779)
- Videók (279)
- Virágok, gyümölcsök, termések (569)
- Virágos versek, idézetek (370)
- Vujity Tvrtko írásai (11)
- Üdvözlés, köszöntés,köszönés (760)
- Zene,-dalszövegek videókkal is (294)
|
|
|
|
- Ma: 933
- e Hét: 1741
- e Hónap: 15646
- e Év: 145353
|
|
|