Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 7 
Jó éjszakát!
  2013-12-16 23:52:16, hétfő
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Jó éjszakát!  
Frittata kék sajttal
  2013-12-16 23:52:03, hétfő
 
  Frittata kék sajttal

Hozzávalók 1 személyre:

2 tojás
petrezselyem

1/4 közepes zellergumó
1/4 fej édes hagyma
fél evôkanál olívaolaj
1/4 csésze Bonduelle laska gomba
1 evôkanál márványsajt
1/8 db kaliforniai paprika

Elkészítés:

A petrezselymet apróra, a zellert keskeny csíkokra vágjuk. 2 tojást felverünk, hozzákeverjük a felaprított petrezselymet, a zellert, és megsózzuk. A hagymát vékonyra szeleteljük, és csíkokra vágjuk a laskagombát is. Serpenyôben felforrósítjuk az olajat, és 5-7 percig sütjük benne a hagymát, majd hozzáadjuk a zellert és a laskagombát. Amikor megpuhult, ráöntjük a tojáskeveréket, és addig sütjük, amíg megszilárdul. A márványsajtot villával kissé szétnyomjuk, és megszórjuk vele a megsült tojást. A kaliforniai paprikát keskeny csíkokra vágjuk, és ezzel díszítjük a frittata tetejét.

Megjegyzés:
Energia: 354 kcal
Fehérje: 18,4 g
Zsír: 25,1 g
Szénhidrát: 12,6 g

Béres Alexandra receptje a Súlykontroll diétához.

Forrás:Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsmentes ételek  
Ildikó sajtos pogácsája
  2013-12-16 23:51:47, hétfő
 
  Ildikó sajtos pogácsája

Hozzávalók:

Elkészítés:
25 dkg vaj
25 dkg liszt
1 tojás
14 dkg pannónia sajt
10 dkg edami sajt
5 dkg márványsajt

Elkészítés:

Habosra keverjük a vajat, beleütjük a tojást, hozzáadjuk a reszelt sajtokat, majd jól beledolgozzuk a lisztet is. A simára gyúrt tésztát lisztes deszkán vékonyra nyújtjuk, pogácsára szaggatjuk, és forró sütőben gyorsan pirosra sütjük. A legjobb melegében fogyasztva.

Megjegyzés:
A receptet Dobi Ildikó küldte. Köszönjük!

Forrás:Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek-tésztafélék,szendvics  
Márványsajtos-szalonnás csirkemell
  2013-12-16 23:51:33, hétfő
 
  Márványsajtos-szalonnás csirkemell

Hozzávalók:

50 dkg csirkemellfilé
15 dkg húsos kolozsvári szalonna
10 dkg márványsajt
1 gerezd fokhagyma
3 dl tejszín
pici só
sok bors

Elkészítés:

A csirkemellet sózom, borsozom, és hirtelen lesütöm kevés olajon, majd sütőtálba teszem. A szalonnát kevés zsíron lesütöm, rámorzsolom a márványsajtot, majd hozzáadom a zúzott fokhagymát, végül a tejszínt. Ezt ráöntöm a húsra, és előmelegített sütőben 30 perc alatt készre sütöm. Rizskörettel tálalom.





Megjegyzés:
Elég intenzív ízvilág, csak ínyenceknek!!!

A receptet és a fotót ..Orsi.. küldte. Köszönjük!

Forrás:Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsos   
Céklaleves márványsajtos pirítóssal
  2013-12-16 23:51:11, hétfő
 
  Céklaleves márványsajtos pirítóssal

Hozzávalók 4 személyre:

40 dkg céklasaláta (készen kapható)
5 dl erőleves (1 erőleveskockából)
2 tojássárgája
1 dl tejföl
A tálaláshoz:
1/2 csokor petrezselyem
10 dkg márványsajt
5 dkg vaj
4 szelet szendvicskenyér

Elkészítés:

A céklasalátát leszűrjük, levét félretesszük. A petrezselymet megmossuk, lerázzuk, leveleit apróra vágjuk.

A húslevest felforraljuk, és 2-3 percig főzzük benne a céklasalátát. A tűzről levéve botmixerrel pépesítjük. Sóval, borssal ízesítjük. A tojássárgákat elkeverjük a tejföllel, rámerjük a forró levest, és jól elkeverjük. Ha szükséges, a visszamaradt céklasaláta-lével pikánsra ízesítjük. A petrezselyemzölddel díszítjük, és márványsajtos pirítóst kínálunk mellé. Ehhez a márványsajtot villával összetörjük (vagy káposztareszelőn lereszeljük), és a vajjal simára eldolgozzuk. Az átlósan félbevágott, megpirított kenyérszeletekre kenjük. Kellemes, laktató leves.

Munka: kb. 15 perc
Fogyasztható: kb. 25 perc múlva
1 adag: 327 kcal

Forrás:Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek-levesek  
Az igazi kéksajt
  2013-12-16 23:49:33, hétfő
 
  Az igazi kéksajt

Határozott, erős, sós íz, kékes, zöldes gombatelepek jellemzik a kéksajtokat. Rengeteg féle létezik, általában tehéntejből készülnek. A francia Roquefort, az olasz Gorgonzola és az angol Stilton eredetvédettek.

Hogyan készülnek a kéksajtok?

Kéksajtokat már több mint ezer éve készítenek, állítólag véletlenül készült az első egy barlang nedves, párás levegőjében felejtett tejből. Azóta sokat változott a technika, a sajtkészítés első fázisában, a megalvadt tejből elkészült töretet oltják be egy Penicillium roqueforti vagy Penicilium glaucum nevű nemes penészgombával. Az érlelés folyamán a nemes penészgomba átjárja a sajtot, és világoszöldtől egészen sötétkék színűre festi azt.





Nemes penészgombák adják a márványos felületet

A kéksajt nem roquefort

Sokan tévedésből minden kéksajt fajtát rokfortnak hívnak, pedig a Roquefort egy a kéksajtok fajtái közül, ráadásul ez juhtejből készül, és több száz éve eredetvédett.

Itthon a kékpenészes sajtok olcsóbb változatát márványsajt néven kapjuk meg a boltokban.





Magában egy kis rusztikus kenyérrel

A kéksajtok családja igen nagy, ide tartoznak a francia Bleu de Gex és Fourme d'Ambert, a német Cambozola és Paladin Bavarian Blu, de finom kéksajtok készülnek Dániában is. A spanyolok híres kéksajtja a Picon, melyet eredetileg füge- vagy gesztenyelevélbe csavarva barlangban érleltek. Ha Írországban járunk, kóstoljuk meg a Cashel Bleu-t.
A kéksajt felhasználása

A kéksajtot fogyaszthatjuk magában vagy finom borok kísérőjeként, kenyérrel, sós kekszekkel. Dióval, zellerrel, körtével nagyon finom. Szórhatjuk salátára vagy steakre. Sajtszószt is egyszerűen készíthetünk belőle, a kéksajtot elég tejszínnel összemelegíteni.





Tésztaszószként is finom

Kencék, mártogatósok finom alapanyaga karakteres íze miatt. Jó minőségű kéksajtot ugyanolyan mennyiségű vajjal összekeverve, pirítóssal fogyasztva kész is a pikáns vacsora.
Krémlevesek megbolondításához is használhatunk kéksajtot. Szuper jól megy a brokkolikrém- és zellerkrémleveshez.

Roquefort:

Az igazi Roqeufort (ejtsd: rokfór) juhsajtból készül a dél-franciaországi Roquefort-sur-Soulzon városkában. A legenda szerint egy fiatal juhász meglátott egy gyönyörű lányt, és a juhsajtját egy barlangban hagyva szaladt után. Néhány hónap múlva találta meg a sajtot, melyet addigra már átjárt a nemes gomba. II. Henrik 1550-től védelem alá helyezte, már akkor is hamisították.

Gorgonzola:

Lágyabb, mint a francia kéksajtok, tejszínnel felolvasztva nagyon finom tésztaszószokat készíthetünk belőle, de az olaszok risottóban és pizzán is szívesen fogyasztják. Két fő fajtája van: a dolce enyhébb, a picante erősebb ízű.

Stilton:

A kelet-angliai Stilton városkából származó erős aromájú kéksajt. Eredetvédett, három angol megyében állíthatják elő: Derbyshire, Leicestershire és Nottinghamshire megyében (Stilton nem ezekben a megyékben van, de ez egy másik történet ). Henger alakú, magas sajt, nem préselik.


Rokfortos mártogatós:

Hozzávalók:
10 dkg kéksajt,
20 dkg tehéntúró,
2 dl tejföl,
2 evőkanál majonéz,
fél kis fej hagyma,
frissen őrölt bors

Elkészítés:
A kéksajtot lereszeljük, vagy ha nagyon puha, villával összetörjük. A tehéntúrót szitán átpasszírozzuk. A túrót kikeverjük a tejföllel és a majonézzel. Hozzáadjuk a sajtot, a nagyon apró kockákra vágott hagymát. Frissen őrölt borssal fűszerezzük, só nem kell hozzá, mert a kéksajt elég sós. A krémbe nyers, hasábokra vágott zöldségeket, pl. karalábét és sárgarépát mártogatunk, pirítóst kínálunk mellé.

Rokfortos-körtés tortácska:

Hozzávalók:
kb. 15 tortácskához:
A leveles tésztához: (mélyhűtött leveles tésztából is készíthető)
55 dkg liszt (405 típusú)
1 dkg só
2,5 dl víz
olívaolaj
rum
50 dkg vaj
A tetejére:
4 db körte
15 dkg rokfort vagy kéksajt
8 evőkanál olívaolaj
1 csokor kakukkfű

Elkészítés:
50 dkg lisztet egy asztalra, deszkára vagy sima felületre öntünk, a sóval elkeverjük, és egy kört vájunk a közepébe kézzel. A mélyedésbe öntjük a vizet, az olajat, a rumot, és elkezdjük belűről kifelé elkeverni simára, egyenletesre.15 percre hűtőbe tesszük.
A maradék lisztet összekeverjük a kockára vágott vajjal, és téglalap alakúra formázzuk (kb. 40-35 cm téglalapra).A tésztát kinyújtjuk (kb. 45-75 cm-es téglalapra), vízzel bekenjük, és a téglalap vajat a közepébe tesszük, ráhajtogatjuk a tésztát két oldalról, és a nyújtófával elütögetjük benne a vajat, majd kinyújtjuk (45-75 cm), háromba hajtjuk (mint egy törölközőt), és 20 percig hűtőben pihentetjük.
Behajtva ismét kinyújtjuk (45-75cm), és újra háromba hajtjuk. Ezt kétszer kell megismételni, így lesz réteges. Utoljára 4-be hajtjuk (először két oldalról a közepéig, majd félbe, ismét 20 perc pihentetés a hűtőben.
A vajas tésztát 1 cm vastagra kinyújtjuk.

A körtét forró vízben 1 percig leforrázzuk. Majd meghámozzuk, félbevágjuk, kimagozzuk, felkockázzuk. A vajas tésztából kiszaggatunk kerek formákat. A kiszaggatott formák felének a közepét egy kisebb formával kiszúrjuk. Minden teli körre egy kiszúrt kört ragasztunk tojással. A körtét összekeverjük a rokforttal, 1-1 kanállal a tészták közepére teszünk. Megborsozzuk, megsózzuk, kakukkfű ágat teszünk rá, olívaolajjal meglocsoljuk.

200 fokos sütőben 12-14 perc alatt megsütjük.
SB

Forrás:Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek, írások - vegyes  
Szeretetben eltöltendő Advent hetet!
  2013-12-16 21:38:24, hétfő
 
  Kedves Barátaimnak, kedves Látogatóimnak



 
 
0 komment , kategória:  Hetet  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 7 
2013.11 2013. December 2014.01
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 330 db bejegyzés
e év: 2276 db bejegyzés
Összes: 32631 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 909
  • e Hét: 1684
  • e Hónap: 6722
  • e Év: 136429
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.