Belépés
koszegimarika.blog.xfree.hu
"Az ember értékét nem az esze, a műveltsége, nem a hatalma vagy a tehetsége, hanem a lényéből áradó melegség minősíti."--- "Nem az a fontos, a ... Kőszegi Marika
1955.09.22
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 23 
Advent
  2013-12-02 22:43:22, hétfő
 
 

Advent
Lelkünket hangoljuk az ünnepre,figyeljünk legalább most egy kicsit befele.Legyen lelkünkben csend,hála,elmélkedés,imádság.
"Advent első hete az igazságosság erényét erősítheti bennünk, ha nem engedjük, hogy az úgynevezett "körülmények" megtévesszenek, ha nyugodtan fogadjuk a próbára tévő helyzeteket, nem esünk két-ségbe, az egy-ség őstudatához bátran fordulván. (Igazságos csak az lehet, aki a megismerés ösvényén halad, és a szembejövőt mint a sorssá sűrűsödött hírnökét fogadja.)
Advent második hetén a mértékletesség erénye véd a megfontolatlan tettek elkövetésétől. Mértékletesség az étkezésben, a gondolkodásban, a beszédben (A kísértés hazugság, rágalmazás, durva beszéd és haszontalan fecsegés formájában tud megnyilvánulni).
Advent harmadik hete a bátorság próbája. Félelem és aggodalom lehet úrrá szívünkön. Az akarati, érzelmi és gondolati erők mintha el akarnák nyelni az embert. Bátorságra van szükségünk ahhoz, hogy szembeszálljunk ezekkel a zűrzavart okozó helyzetekkel - megszelidítve őket. A bátorság a belső egyensúly, a "közép"-ben maradás képessége bármely helyzetben.
A téli napfordulót közvetlenül megelőző héten az ember a szellemi világ küszöbéhez érkezik A "körülmények" úgy alakulnak, hogy ne tudjunk élni a szellemi fejlődés lehetőségével. A csábulás veszélye legalább ennyire nagy: egyik téveszméből a másikba esni kritikátlan lelkesedés útján.
Az advent az őszinte visszatekintés, az előretekintő várakozás és az új találkozások, a szeretettanulás lehetőségének időszaka. Lelkünk rajta, hogy élünk-e vele..."

 
 
0 komment , kategória:  ADVENT  
A télapó már útrakész
  2013-12-02 16:19:53, hétfő
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Télapó  
Mikulábácsi mindig elolvassa a gyerekek levelét
  2013-12-02 16:08:20, hétfő
 
  A gyerekek leveleit nagy szeretettel várja a Mikulás bácsi, e-mailt is szívesen olvas az irodájába. Ne feledjétek a Mikulás minden lát a távcsövével, de a kívánságaitokat mindig elolvassa és még válaszol is néha



 
 
0 komment , kategória:  Télapó  
Miklós nap
  2013-12-02 16:01:11, hétfő
 
  Miklós-nap

télapóA hagyományos ünneplés a városokban és a falvakban az álarcos, jelmezes játék (alakoskodás) volt Miklós-napon, amely nyugatról érkezett Magyarországra. A népszokás átvételének ideje ismeretlen, a 18. század végén megjelent tiltás árulkodik először jelenlétéről. A tiltás oka a gyermekek ijesztgetése volt, mivel nem a ma ismert, jókedvű, pirospozsgás Mikulás járt házról házra, hanem egy félelmetes, koromfekete arcú, láncot csörgető rém, aki egyszerre jutalmazott és büntetett.

Többféle eredetmagyarázat alakult ki, a legelterjedtebb álláspont szerint a rémisztő alak a germán főisten továbbélése, akinek kettősége, a jó és a rossz mutatkozik meg a december 6-i szokásban: jóságos alakja ajándékot oszt, míg büntető alakja ijesztgetett. A falvakban egészen a 20. század utolsó harmadáig élt a lánccsörgető alakoskodás, amit végül kiszorított a Mikulás

 
 
0 komment , kategória:  Télapó  
Télapó? vagy Mikulás?
  2013-12-02 15:58:07, hétfő
 
  Mikulás vagy Télapó
Mikulás

A Mikulás a Miklós név szlovák fordítása. A köztudatban december 6-a hagyományos elnevezésének számít a Télapóval szemben - tévesen. A szokás és a kifejezés csak 19. század végén érkezett Magyarországra, így csak harminc-negyven évvel idősebb, mint a Télapó szó. (A kortársak különben a Mikulás elnevezést ellenezték szlovák eredete miatt.)

télapóAz ajándékosztogató, mosolygós, piros ruhás Mikulás a városokban jelent meg először és valószínűleg független a Miklós-napi szokástól. A kipucolt cipőkbe és csizmákba ajándékot rakó, éjjel közlekedő Mikulást egyre inkább összekötötték Szent Miklós személyével: amíg a 19. század végén megjelent szótárak a szent püspöki munkáját emelték ki, addig 20. század első felében már jótékonysága került a középpontba, a mai szótárak pedig szinte csak erről emlékeznek meg.

Érdekes tévhit, hogy a Mikulás kövérkés, jókedvű, piros ruhás megjelenését az egyik (piros színéről elhíresült) üdítőgyártó cég találta ki 1931-ben. Egy korábbi magyar gyermekkönyv (1928) hasonló megjelenéssel ábrázolta a Mikulást, így ez a feltevés nem állja meg a helyét, bár a cég minden bizonnyal hozzásegítette az öregapót a világhírnévhez. Boldog Karácsonyt kíván a télapóMai felfogásunk szerint a Mikulás Lappföldön él, ami szintén újabb keletű feltevés, a globális kultúra része. A két világháború között a Mikulás az égről tekintett le a gyermekekre, segítői manók vagy angyalok, illetve krampuszok voltak.
Télapó

A tél és az apó szavak a finnugor időkből származnak. Elterjedt nézet, hogy a Télapó kommunista szóalkotás, ami ebben a formában téves feltételezés. A Télapó kifejezés a 20. század első harmadában keletkezhetett, már a két világháború között is a Mikulás szó szinonimájaként használták.

A kommunista diktatúra valóban erőszakosan előtérbe tolta a kifejezést, ám egyeduralma csak a Rákosi-rendszerre terjedt ki, amikor kötelező volt használata. Ezután a gyermekkönyvek és a folyóiratok vegyesen emlegették a Mikulás és a Télapó szavakat.

Szemben a fenyőünneppel - amely nem tudott gyökeret ereszteni - a Télapó kifejezés beépült a magyar nyelvbe, számos gyermekdal, vers, mondóka és mese révén pedig a most felnövő generáció is megtanulja. Az erőltetett használat miatt az a benyomás alakult ki, hogy a kifejezést azért alkották, hogy megfosszák december 6-át vallásos jellegétől, ám a valóságban a kommunista diktatúra nem feltalálta, ,,csak" használta a Télapót

 
 
0 komment , kategória:  Télapó  
Kedves Látogatóimnak!Szeretettel
  2013-12-02 15:41:00, hétfő
 
 

A téli szobák egyik kedvelt dísze a mikulásvirág. Lángoló vörös, vagy krémszínű árnyalataival az adventi időszak elejétől ünnepi hangulatot varázsol lakásunkba
 
 
0 komment , kategória:  Télapó  
Havas fenyők,szán, télapó,szarvasok
  2013-12-02 15:29:48, hétfő
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Télapó  
Télapó itt van...
  2013-12-02 15:24:53, hétfő
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Télapó  
Télapóka és kutyusa
  2013-12-02 15:23:14, hétfő
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Télapó  
Mikulás
  2013-12-02 15:21:22, hétfő
 
 

Tulok Teréz

MIKULÁS

December van. Előveszi szánkóját a Mikulás.
Nem lehet már tovább várni, hamarosan indulás!
Fúj a szél, és esik a hó, előkerül a bunda.
Jó melegen felöltözik, úgy indul el az útra.
Az út szélén a kalapját lengeti a hóember.
Didereg, és mégis örül hogy itt van már december. Puttonyában a szakállas órák hosszat kotorász,
előhúz egy sapkát, sálat:- No hóember te se fázz! Mellette egy kisnyúl fut el. Állj meg csak Tapsifüles!
Mit kérsz? Káposztát vagy répát? Választani is lehet! Minden deres. Az ablakon a hideg tél kopogtat. Reggelire Nyulam-bulam sárgarépát ropogtat.
Néki nem kell sapka meg sál, meleg van a bundában,
meg néha egy kicsit fél is, kimelegszik futtában.
Idén Róka Komáéknak nem jár semmi ajándék.
Kifosztották a tyúkólat. Sírnak Kukorikáék.
Kint a réten hóban, fagyban didereg az őzike.
Néki illatos szénát visz. Csalogatja-Jöjj ide!
Mackóékra nincsen gondja. Oda nem kell mennie.
Egész család békén alszik, nincs szükségük semmire.
Mindenkinek jut ajándék, senki sem szomorkodik.
Mire üres lesz a nagy zsák, minden cipő megtelik!

 
 
0 komment , kategória:  Télapó  
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 23 
2013.11 2013. December 2014.01
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 597 db bejegyzés
e év: 6128 db bejegyzés
Összes: 69029 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1552
  • e Hét: 7209
  • e Hónap: 46821
  • e Év: 275758
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.