Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 23 
Jó éjszakát, szép álmokat!
  2013-12-02 23:54:07, hétfő
 
 

 
 
1 komment , kategória:  Jó éjszakát!  
Savanyú a káposzta
  2013-12-02 23:53:34, hétfő
 
  Savanyú a káposzta

Volt már veled olyan, hogy a hűtőben (neadjisten a kamrában lévő nagy káposztásbödönben) várakozó káposztára jártál, fejed hátrahajtva engedted nyitott szádba a világos káposztacsíkokat, hogy aztán szemedet a savanyúságtól összehúzva rágcsáld a mennyei mannát? Ha igen, te is a savanyú káposzta rajongóinak táborát gyarapítod.

A savanyú káposzta
A savanyú káposzta fejeskáposztából készül, melyből átlagosan 7-8 kg-ot fogyasztunk évente. A fejeskáposzta a világ egyik legfontosabb zöldségféléje, az évente termő zöldségmennyiség 10%-át ez teszi ki.





Székelykáposzta, székelygulyás, töltött káposzta... kiváló egytálételek savanyú káposztából
C-vitamin-tartalma igen magas, 20 mg/100 g, és ezt savanyítás után is megőrzi. Jól tudta ezt James Cook, aki savanyú káposztával óvta hajósait a skorbut ellen.

A savanyítást sóval vagy sós vízzel kezdik el, miután a káposztát gyaluval vagy késsel apróra metélik. Különféle ízesítőket is használnak: hagymát, kaprot, borsot, tormát. Az erjesztés hordóban vagy kádban történik, a fedelet kővel szorítják le, mivel fontos, hogy a káposzta a kieresztett lé alatt maradjon az erjesztés teljes ideje alatt, mely 10-90 napig tart - a hőmérséklettől függően. A természetes úton savanyított káposzta sárgás színű, a vegyi savanyítás eredménye pedig hófehér káposzta.

A savanyú káposztát a világ minden olyan országában ismerik, ahol a fejeskáposzta megterem, a németeknél Sauerkraut (ejtsd zauerkraut), a franciáknál choucroute (ejtsd: sukrut) néven elterjedt kedvenc.

Savanyúkáposzta-történelem
A most is használt káposztasavanyító eljárást állítólag a németeknek köszönhetjük, azonban már a kínai nagy fal építőmunkásai is fogyasztottak rizsborban érlelt káposztát.

A savanyítási eljárás szinte minden országban azonos, bár vannak különbségek, például az erjesztőalkalmatosságok és a fűszerezés tekintetében.

Hazánkban a legismertebb a vecsési savanyú káposzta és a többi vecsési savanyúság, melyet a 19. századtól készítenek ide betelepült sváb családok receptjei alapján. A vecsési savanyúságkészítők a savanyú káposztát paprikába és cseresznyepaprikába töltik, vegyesvágottként is árusítják.




Kiválóan illik a savanyú káposztához a kolbász és mindenféle füstölt hús

Savanyú káposzta, mint vitaminforrás és fogyasztószer
A savanyú káposzta rengeteg C-vitamint tartalmaz. Nyers formában tejsavtartalma vetekszik a joghurtéval. Levét a bélrendszer seprűjének is nevezik, mivel erősíti a bélflórát, és megsemmisíti a baktériumokat. A Pittsburgh-i Egyetemen végzett kutatás szerint a naponta 10 deka savanyú káposztát fogyasztó férfiak 90%-ánál potencianövelő hatást váltott ki.

Főleg böjt kiegészítőjeként alkalmazzák, de kitűnő a máj tehermentesítésére is.

Kedvenc savanyú káposztás ételeink




A hagyományosan érlelt savanyú káposzta nem fehér, hanem sárga

Savanyúságként vagy szendvics mellé önmagában is nagyon finom. Vannak, akik felkarikázott hagymával érlelik néhány órát, kevés olajjal meglocsolva fogyasztják - ez a saláta kitűnő immunerősítő, ami a téli időszaban nem elhanyagolandó szempont.

A legnagyobb klasszikus természetesen a töltött káposzta, amit csak nagy adagban érdemes készíteni, viszont sokáig eláll. Télen jólesik a forró leves, a különféle káposztás korhelylevesek pedig tartalmasak és kiadósak is. Gyakran készül a káposzta csülökkel, füstölt hússal, kolbásszal, nem csak nálunk népszerűek ezek, de a bajor vagy az elzászi konyha is szívesen készít kiadós egytálételeket savanyú káposztával. És akkor még nem is említettük a pörköltös alapon főzött tartalmas székelykáposztát...

A savanyú káposzta a hűtőben sokáig eláll, rostokban és vitaminokban gazdag, és mindehhez még igen baráti az ára. Egyszóval: éljen a savanyú áposzta, de mindenek előtt: éljünk vele mi is, minél gyakrabban!

Savanyúkáposzta krémleves
Hozzávalók:
4 evőkanál olaj
1 fej vöröshagyma
25 dkg savanyú káposzta
só, bors, babérlevél, borsikafű
5 dl húsleves alaplé
tejföl

Elkészítés: 4 dkg olajon pároljunk meg egy finomra vágott vöröshagymát. Adjunk hozzá 25 dkg savanyú káposztát. Fűszerezzük sóval, borssal, babérlevéllel, borsikafűvel. Öntsük fel kb. fél liter alaplével, majd forrás után botmixerrel turmixoljuk. Dúsíthatjuk tejföllel.

Korhelyleves
Hozzávalók:
1 kg savanyú káposzta
1/2 kg (csípős) szárazkolbász
feketebors
ízlés szerint tárkony
tejföl

Elkészítés: A felkarikázott kolbászt süssük zsírjára. Ha túl sok a zsír, öntsünk le belőle. Amikor a kolbász kellemesen ropogós, öntsük rá a káposztát (kevés káposztalé mehet rá). Forgassuk át, majd engedjük fel vízzel. Fűszerezzük ízlés szerint borssal. 20 perc főzés után öntünk annyi tejfölt hozzá, ami pótolja az elpárolgott vizet, tehetünk bele ízlés szerint tárkonyt (ne túl sokat, mert erős az íze). Ha felforrt, máris kész, tálalhatjuk.




Nyersen savanyúságként, salátaként is érdemes fogyasztani a finom C-vitamin forrást!

Székelygulyás
Hozzávalók:
80 dkg sovány sertésoldalas
1 nagy fej vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
1 kg savanyú káposzta
1 hegyes-csípős zöldpaprika
1 paradicsom
4 evőkanál olaj
1 kávéskanál pirospaprika
1/4 kávéskanál köménymag
1 babérlevél
3+1 dl tejföl
3 dkg (rizs)liszt
1 szál petrezselyem

Előkészítés: A húst megmossuk, majd ahogyan a csontok engedik, kisebb darabokra vágjuk. A hagymát és a fokhagymát meghámozzuk, a hagymát finomra vágjuk. A savanyú káposztát kissé kiöblítjük, és lecsepegtetjük. A zöldpaprikát és a paradicsomot megmossuk, a zöldpaprikát kicsumázzuk és felkarikázzuk, a paradicsomot meghámozzuk és felaprózzuk.

Elkészítés: Az olajat felforrósítjuk, megfonnyasztjuk benne a hagymát, rádobjuk a húst, és erős tűzön 2-3 percig pirítjuk. Megszórjuk a pirospaprikával és a köménymaggal, hozzáadjuk az áttört fokhagymát, a zöldpaprikát és a paradicsomot, egy kevés sót, majd fedő alatt puhára pároljuk (45-50 perc). A savanyú káposztát 1/2 dl vízzel és a babérlevéllel puhára pároljuk (35-40 perc, a kuktában 20 perc), ha túl sok levet eresztene, leszűrjük. Elhabarunk a (rizs)liszttel 3 dl tejfölt, a pörkölthöz adjuk, felforraljuk, aztán beleforgatjuk a káposztát, és további 5 percig forraljuk. A babérlevelet kidobjuk, a káposztát mély tálba szedjük, tetejét a maradék 1 dl tejföllel és petrezselyemmel díszítjük.

Rakott káposzta
Hozzávalók:
1 kg savanyú káposzta
1 hagyma
1 paradicsom
1 paprika
50 dkg darált hús
2 bögre rizs
3 pohár tejföl
őrölt pirospaprika
25 dkg bacon

Elkészítés: Az olajon megpirítjuk hagymát, majd rátesszük a darált húst, és kis lángon hozzáadjuk a pirospaprikát. Rádobjuk az apróra vágott paradicsomot és paprikát, hagyjuk, hogy kieressze a levét és jól összerottyanjon. A rizst megmossuk és leszűrjük. Külön edényben olajon megpirítjuk és felöntjük annyi vízzel, hogy kétujjnyira ellepje. Fedő alatt forrásig főzzük, majd a fedő alatt hagyjuk párolódni. A káposztát kis olajon megpároljuk. Egy nagy tűzálló tálat kibélelünk szalonnával, beletesszük a káposzta felét, erre jön a darált húsos ragu, majd rizs és tejföl. Megismételjünk a rétegezést, a tetejére bacont is lehet tenni. 35-40 perc alatt összesütjük.




A töltött káposztának rengeteg változata létezik

SB

Forrás:Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek, írások - vegyes  
Életerő csírákból
  2013-12-02 23:45:03, hétfő
 
  Életerő csírákból

A hihetetlenül egészséges és meglepően finom csírákat ehetjük szendvicsbe pakolva, salátákba, joghurtba keverve, vagy egyszerűen köretekre szórva. Készíthetünk belőlük szendvicskrémeket, felhasználhatjuk levesek, töltelékek, köretek formájában.

Egészségünk fenntartásának egyik legjobb módszere az "élő ételek" fogyasztása. Ilyen táplálék a mag, a fiatal csírázó növények tápanyagraktára, mely a növekedés megkezdéséhez és fejlődéshez nyújt elegendő energiát. Például a szép bőrért és dús hajért felelős E-vitamin mennyisége háromszorosára nő négy napon belül a búzában a csíráztatás alatt!

A csírázó magban lezajló kémiai folyamatok egy hatalmas enzimgyárat hoznak működésbe. A növény egész növekedése folyamán ekkor a legnagyobb az enzim tartalom. És valóban, a magvak csírájában igen sokféle, létfontosságú vitamin, teljes értékű fehérje és ásványi anyag tárolódik úgynevezett előemésztett formában, mely könnyen és hatékonyan felszívódik a szervezetben.




Búzacsírából lesz a búzafű

A magok gazdag beltartalma az emberi szervezetben lezajló anyagcsere során is fokozza az enzimek termelését, ezáltal serkenti a vérkeringést. A száraz magokra viszonylag lassú anyagcsere jellemző, de amint megnedvesíted őket, hatalmas változások indulnak el bennük. Csupán két olyan anyag van, amit a mag kívülről vesz fel a csírázás folyamán: a víz és az oxigén.


Csíráztatható magvak:
gabonafélék: búza, árpa, rozs
hüvelyesek: lencse, bab, borsó
olajos magvak: napraforgó, lenmag, tökmag
füvek, fűszernövények: mustár, zsázsa, hajdina




Szójabab csírával

A csíráztatás
Bár már sok üzletben kaphatóak előre kicsíráztatott magvak, mivel nem bonyolult dolog és nem vesz igénybe sok időt, akár otthon is nevelgethetünk csírákat a konyhádban. Naponta két alkalommal kell 1-2 percet foglalkoznunk vele, és 3-4 nap múlva már ehetjük is a termést.

- A legegyszerűbb és legpraktikusabb módja a csíráztatásnak, ha beruházunk egy csíráztató tálat - de használhatunk a csíráztatáshoz széles szájú befőttes üveget, szitát vagy szűrőt is.


- Válasszunk a csíráztatáshoz megfelelő minőségű magvakat. Válogassunk ki a törött vagy repedt magokat. Csak vegyszermentes gabonát válasszunk, melyek gyógynövény-, bio- és élelmiszerboltokban kaphatók. Sok esetben nem csak a csávázott vetőmag, hanem a piacon vásárolt mag okozhat komoly problémákat, mivel ezeket vegyszerekkel kezelik a penészesedés és a rovarok ellen.

- A kívánt mennyiségű, átválogatott magot folyó víz alatt mossuk át.

- Öntsünk rá annyi langyos vizet, hogy ellepje.

- Az áztatás során a magok eredeti méretük többszörösére dagadnak. Az áztatási idő függ a magtól, célszerű a csomagoláson feltüntetett óraszámot alapul venni. Gabonaféléket általában 12 órán át, apróbb magvakat 4-6-8 órán át, a vastagabb héjú, olajos magvak esetében kb. 1 napon át célszerű áztatni, annyi vízzel, amennyi ellepi a magot. Nyáron ennél kevesebb idő is elég lehet.


- Tartsuk a magokat sötét helyen, meleg szobahőmérsékleten.

- Az áztatás után újra öblítstük le a magokat langyos vízzel, majd helyezzük őket a lyukas tálakba. A legalsó, zárt tálban legyen víz, erre tegyük rá a magokkal a lyukas tálakat.

- Vigyázzuk a magokra, hogy be ne penészedjenek, ezért mindennap öblítsük le őket reggel és este is hideg vagy langyos folyóvíz alatt, majd alaposan csöpögtessük le róluk a vizet, mert ha a víz megáll a csírák alatt, rothadásnak indulhatnak. Ha egy nap kimarad, még nem károsodnak, de 2 nap után már elkezdenek penészedni!

- A csíráztatás megkezdése után kb. 3 nappal látható az eredmény. Ha a levegő nagyon meleg és száraz, öblítsük hosszabban és gyakrabban a magokat.

- Ha kicsíráztak a magok, öblítsük le őket utoljára, próbáljuk eltávolítani a maradék maghéjakat, majd csöpögtessük le.


Sötétben a csírák világos színűek lesznek és B2 vitaminban gazdagok, világos helyen pedig zöldek és több C-vitamin lesz benne. A learatott termést tartsd műanyag zacskóban vagy üvegben, így friss marad a csíra. A hűtőben lassan tovább fejlődik még.




Babcsíra salátán


Csíratippek és receptek:

Legjobb, ha nyersen fogyasztod a csírákat, felhasználásuknál ez a legfontosabb alapelv. Köztudott, hogy főzéskor a vízben oldódó vitaminok, illetve az emésztést segítő értékes enzimek tönkremennek.

Ha jobban szereted a csírák zöld részét, akkor meg kell várni, amíg a növény eléri a három-négycentis magasságot. Felvagdalva rászórhatod vajas rozskenyérre, vagy belekeverheted levesbe és főzelékekbe is.

Megszárítva és kávédarálóban lisztté őrölve tésztákat is süthetsz belőle.


Reggeli csíracsemege:

Hozzávalók: 2 csésze búzacsíra, 2 csésze napraforgómag-csíra, 3 almafelkockázva, 2 karikára vágott banán, 1 pohár joghurt, fél pohár mazsola, 1 evőkanál citromlé

Elkészítés: Az egészet összekeverve azonnal fogyaszthatjuk.


Paradicsomos gombasaláta zsázsacsírával:

Hozzávalók: 25 dkg gomba, 4 db paradicsom, 1 fej tavaszi vöröshagyma, 1 evőkanál citromlé, 2 dl joghurt, 1 teáskanál méz, 1 csipetnyi bors, 3 evőkanál zsázsacsíra, kevés dió

Elkészítés: A gombát, a meghámozott paradicsomot, valamint a hagymát vágjuk kockára és keverjük össze. A fennmaradó hozzávalókból készítsünk salátaszószt. Ha kész, öntsük a paradicsomos gombára, és a tetejét hintsük meg darált dióval.


Fokhagymás padlizsán:

Hozzávalók: 1 padlizsán, 2 tányér rozscsíra, 1 gerezd fokhagyma, só, 2 evőkanál, olaj

Elkészítés: A megsült padlizsánt hámozzuk meg, majd hosszában vágjuk szét. A rozscsírát daráljuk meg, ízesítsük fokhagymával, sóval és olajjal. Öntsük a padlizsánra, és melegen tálaljuk.


Sajtos-babcsírás makaróni:

Hozzávalók: 2 evőkanál olaj, 1 nagy fej vöröshagyma, 1 fej fokhagyma, 5 dkg párolt babcsíra, 10 dkg makaróni, 4 evőkanál tejföl, 10 dkg sajt, 1/2 teáskanál mustár

Elkészítés: Pároljuk meg olajon a kockára vágott vöröshagymát és a szétnyomkodott fokhagymát, ha megpuhult, adjuk hozzá a babcsírát, tegyük félre. Főzzük meg a makarónit sós vízben, keverjük össze a tejföllel, a reszelt sajttal és a mustárral, végül adjuk hozzá a hagymás babcsírát.

HR

Forrás:Mindmegette.ghu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek, írások - vegyes  
Reggelizz, mint egy király – nemzetek, reggelik, szoká
  2013-12-02 23:32:04, hétfő
 
  Reggelizz, mint egy király - nemzetek, reggelik, szokások

Mióta eljutottunk oda, hogy lassan a levegőt is hizlalónak találja valamelyik brit kutatóintézet, sajnos a kiadós étkezésekre kifejezetten ferde szemmel nézünk. Pedig a régi mondásban sok igazság van...

A nap indításhoz fontos a szervezet számára az energiabevitel. Ez a kalória indítja be az agyunkat, ad lendületet a munkához, teszi lehetővé, hogy attraktívak legyünk a munkánkban, az életünkben.

Egy reggeli kötelező eleme 2,5-3 dl ital és valamilyen - lehetőleg rostban gazdag - szendvics, gazdag saláta, vagy egy gabonával gazdagított joghurt.

De nézzünk egy kicsit körül, hogy a világ különböző tájain mivel indítják a reggelt.




Reggeli nélkül nem indulhat a nap


Amerika

Amerikában a buggyantott tojás, a sült bacon és a lekváros kenyér mellett nagy divatja van a gabonapelyhek fogyasztásának is. A tésztafélék közül a pancake és a donut mellett a mára már tökéletesen amerikanizálódott bagel is hozzátartozik a reggelihez. Inni általában narancslevet vagy tejeskávét isznak.

Kanadában a klasszikus angolszász reggelit szalonnával gazdagítják, a déli részeken igen elterjedt a juharsziruppal leöntött úgynevezett amerikai palacsinta.

Közép-Amerikában kedvelt a kolbász, és az ott őshonos kakaóbabból is igen vastag, fűszeres csokoládékat főznek. A kávé és a tojás is kötelező eleme errefelé a reggelinek. Tojásból nagyon sokféle ételt készítenek.


Ausztrália

Ausztrália az angolszász hagyományokat követve szalonnával, gombával, pirítóssal, lekvárral, tejben áztatott gabonapehellyel indítja a reggelt. Kedvelt a palacsinta, a rösti, illetve a gabonakekszek. Ehhez általában teát, gyümölcslevet vagy kávét isznak.


Ázsia

Indiában a zöldségekkel gazdagított ,,rántotta" mellett a friss gyümölcsökkel gazdagított joghurt is népszerű. Az appam vagy a roti is kedvelt reggeli. Az előbbi tésztát kész állapotában töltik meg hússal, zöldségekkel, míg a rotiba belesütik azt.

Japánban miso-leves, rizs, tea, nyers tojás, roston sült hal és a zöld tea jelenti a klasszikus reggelit. Manapság azonban inkább - a globalizált világ jeleként - pirítóst, gyümölcslevet, kávét reggeliznek a japánok.


Európa

Az európai, úgynevezett kontinentális reggeli elég gazdag kínálattal várja a reggelizőket. Pékáruból asztalra kerülhet kenyér, zsemle, kifli, croissant vagy kalács. Ehhez kínál vajat, dzsemet, felvágottakat, kolbászt, sajtot, főtt tojást. Egy kevés zöldség (paradicsom, paprika) és gyümölcs is tartozik a palettához. A kontinentális reggeli elemeit általában hidegen tálalják. Ebben tér el leginkább a kontinentális, az európai reggelikre közös bélyeget ragasztó angolok reggelijétől.




A kiadós angol reggeli veleje: tojás, bacon, kolbász... és mellé még a dzsem, kenyér, vaj...

A reggeliről talán leginkább híres nemzet az angol. Egy igazi angol reggeli elfogyasztása komoly kihívást jelent mind a gyomornak, mind a gazdájának. A teljes repertoár a következő: sült szalonna, vese, esetleg egy kevés birka borda, füstölt hal. De kerülhet az asztalra bab, a gyarmati időkből megmaradt rizsétel, a kitchari. Kenyér gyanánt pirítós, zsemle vagy barna kenyér. Vaj, lekvár természetesen, aztán persze elmaradhatatlan a gabona tejjel. S mindehhez egy jó tea vagy egy kellemes kávé dukál.

A modernizációnak köszönhetően az angolok is váltottak. Könnyű gyümölcsös, gabonás joghurtokat, mogyoróvajas pirítóst esznek, s a tradicionális reggelijüknek hétvégente hódolnak. Vagy otthon, vagy egy pubban, esetleg kávézóban.

Skóciában előszeretettel eszik a zabpelyhet. Ezt sütik pogácsába, kásaként fogyasztják. Kedvelt a barna kenyérre ültetett, sózott vagy marinált tőkehal, amit egy kis citrommal kínálnak.

Walesben a tengeri moszat és a szívkagyló az igazi eltérés a királyság klasszikus reggelijétől. Ezt a moszatot köretként kínálják a palacsintaként kisütött zabkása mellé.




Kolbász, tojás, kenyér - németesen

A németországi reggeli általában zsemléből, lágy tojásból, kolbászból áll. Ehhez kávét isznak. Bajorországban és Ausztriában divat az úgynevezett második reggeli. Ezt úgy 10 óra körül fogyasztják, általában társadalmi eseményként kávézókban, éttermekben. Ebben az esetben a korai reggeli nem nagyon áll másból, mint egy darabka pékáruból és tejeskávéból.

Hollandiában a pácolt hering a helyi sajátosság a reggeliző asztalon. Természetesen nagy választékban jelenik meg a sajt is, és szívesen fogyasztanak felvágottakat is reggelire. A kenyérre gyakran kerül mogyoróvaj is, aminek készítésében is élenjárók a hollandok. A klasszikus kávé, tea, tej választék mellett a hollandok kedvelik az ánizsos meleg tejet.

Franciaországban gyakori a pékáru fogyasztása valamilyen meleg itallal. A pékáru lehet croissant vagy baguette. Ehhez egy kevés vajat és dzsemet fogyasztanak. A hozzá kínált ital általában egy bögrényi tejeskávé vagy tea, esetleg forró csokoládé. Olaszországban is ez a bevett reggeli.

Spanyolországban gyakori a fokhagymával, olívaolajjal átitatott, paradicsommal halmozott szendvics. A rántotta is kedvelt reggeli. A gyarmatosításnak köszönhetően a spanyolok és a portugálok között nagyon nagy arányban fogyasztják reggeli ital gyanánt a forró csokoládét.

Törökországban a helyi pékáruk, egy kis méz, és már kész is a reggeli. Szívesen isznak ayrant, teát vagy egy kis zaccos feketekávét.


A magyar reggeli

Jóféle fehér kenyér vagy zsemle, kolbász, tojás, méz, dzsem, sajt, felvágott, virsli. Gyümölcslevet nem szokás reggelente inni, így inkább kávé vagy tea kerül az asztalra. A gyerekek számára egy bögre kakaó. Ha nem is klasszikus, de létező alternatíva a reggelire, illetve vacsorára a tejbegríz és a tejberizs. A tejbegrízt melegen, kakaószórással tálaljuk, míg a tejberizst inkább hűtve, gyümölcsökkel kínáljuk.


Miért is fontos reggelizni?

Az anyagcsere, az emésztés beindításáért felelős a reggeli. Ahogy az egyik egészséges életmóddal foglalkozó barátnőm mondja, a reggelivel köszönünk be a szervezetünknek. Ez az étkezés segít a szervezetnek a vércukorszint beállításában. Ideális esetben a napi energiaszükségletünk közel egyharmadát reggel kell bevinnünk. Így biztosíthatjuk egész délelőttre a fitt szellemi és fizikai állapotunkat.




Gabonapehyely és aszalt gyümölcs, ehhez jön a tej vagy a joghurt - nem véletlen, hogy egyre népszerűbb világszerte

Mindmegette-ajánlat: érdemes kipróbálni a svájciak által előszeretettel fogyasztott Bircher-müzlit, ami egy svájci orvos nevéhez fűződik. A saját kórházi betegeinek fejlesztette ki ezt az ételt a XX. század legelején. A svájciak által kedvelt müzli a 60-as évektől vált világszerte ismertté. Az eredeti recept szerint vízben áztatott zabpelyhet kell reszelt almával, kondenzált tejjel, egy pici citromlével és egy kevés őrölt olajos maggal összekeverni. Ebben az igen egyszerű reggeliben megtalálható mindaz, amire a szervezetnek szüksége van. A zab jótékonyan hat a koleszterinre, rosttartalma az emésztést segíti elő. Az olajos magvak omega 3 zsírtartalma az idegrendszerre van jó hatással, a tej a fehérjét és a kalciumot pótolja. A gyümölcs rosttartalma szintén az emésztést segíti elő, nem beszélve a természetes cukortartalmáról.

Manapság hogy készül egy ilyen müzli, svájci mintára?

1 kis pohár natúr joghurt
5 evőkanál zabpehely
2 alma
1 marék dió vagy mandula
1 kávéskanál barnacukor (ízlés szerint)

A joghurtot egy tálba öntöm, hozzáadom a zabpelyhet. Amíg megpuhul a pehely, addig megpucolom az almát, és egy üvegreszelőn lereszelem, a joghurthoz adom. A diót vagy mandulát mozsárban durvára töröm, és az elegyhez adom. Bátran ízesíthető fahéjjal, azsalt gyümölcsökkel, mazsolával.




Gabonapehely, gyümölcs és egy kis tej vagy joghurt - villágszerte egyre népszerűbb

WM

Forrás:Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek, írások - vegyes  
Granola, az elfelejtett reggeli
  2013-12-02 23:22:29, hétfő
 
  Granola, az elfelejtett reggeli

Az egészséges reggelik családjába tartozó granoláról sokáig megfeledkeztek, azonban a hatvanas évek óta egyre növekvő népszerűségnek örvend. A finom, ropogós keverék nem csak reggeli, hanem nassolni való is lehet.

A granola története Dr. Sylvester Graham tiszteletessel kezdődött. A tiszteletes úgy gondolta, hogy a húsmentes étkezés, a dohányzásról és az alkohol fogyasztásáról történő teljes lemondás jótékonyan hat a szellemre, s a testi bajok kialakulásának is elejét veszi. A róla elnevezett grahamizmuson kívül (mai nevén vegetariánizmus) a graham lisztnek is ő a feltalálója és névadója.




A granola olyan, mint a müzli... Majdnem!

Az egészségesebb étkezést elősegítendő, Dr. Graham kikísérletezte a búza egészét jobban hasznosító, a fehér lisztnél nagyobb szemcsemérettel bíró graham lisztet. Ez a barna liszt enyhén mogyorós, édeskés ízű, így szinte adta magát, hogy keksz formájában felhasználják.

Ez a keksz képezte az alapját annak a reggelinek, amit Dr. James C. Jackson kísérletezett ki. Jackson pont abban az időben nyitotta meg dansville-i vízterápiás központját, amikor a Kellogg fivérek is forradalmasították az ivókúrákat, különféle fogyókúrák, egészséges alapanyagok bevonásával, teljes alkohol- és dohánymegvonással. Jackson is hasonló dolgokban látta a vízkúra eredményességének növelését. Sőt saját fejlesztésbe is kezdett, és 1863-ban megalkotta a granulát, amely egy graham lisztes keksztöreten alapuló reggelire adható fogás volt.

Abban az időben az amerikai reggeli hihetetlen kalóriadús volt, a klasszikus angolszász reggelik mintájára húsból, kolbászból, szalonnából, tojásból és természetesen fehér kenyérből állt. Ezt az étkezést váltotta ki a kúra idejére Jackson a granulával.

A granula létrejötte után Dr. John Harvey Kellogg, a Battle Creek-i szanatórium igazgatója is hosszas kísérletezésbe fogott a különféle gabonákkal, s ennek eredményeképp - többek között - megszületett az általa jegyzett granula is. Dr. Jackson beperelte Kelloggot, így az őrlemény neve granolára változott, s a többi Kellogg termék árnyékában szinte azonnal feledésbe is merült.




Magában egészséges nassolni való is lehet a granola

Egészen a hatvanas évekig szunnyadt a granola, amikor is a tudatosabb vásárolók ráébredtek, hogy az egészségesnek gondolt reggeliző pelyhekben tetemes mennyiségű hozzáadott cukor található, ami arra ösztökélte őket, hogy egészségesebb alternatívát keressenek. Ekkor találtak rá a granolára.

A granola - a pelyhekkel ellentétben - inkább a Dr. Bircher-Benner svájci orvos és dietetikus által életre hívott müzlire hasonlít. A granola édességét is főleg a hozzákevert aszalványok, gyümölcsök, csonthéjas magok adják, illetve a fogyasztáskor hozzáadott egészséges édesítők. A különbség a két termék között, hogy a granola alapját képező gabonaféléket a felhasználás előtt megsütik, így ízük és állaguk is megváltozik.




A sütőben válik granola a müzliből

A manapság kapható granola alapját a legtöbb esetben a zabpehely adja. Ehhez társulnak a különféle olajos magvak, illetve az aszalt gyümölcsök. Az olajos magvak közül legtöbbször mogyoró, dió, pekándió, pisztácia, kesudió vagy mandula kerül a mixbe. Az asztalt gyümölcsök esetében is igen széles a választék, klasszikus alapanyagnak számít a sárgabarack, a szilva, az áfonya, illetve a különféle mazsolák, de datolyával, aszalt egzotikus gyümölcsökkel kevert granolát is találhatunk.

Még egyszerűbb, ha ezeket a keverékeket magunk állítjuk elő, hiszen így pont azt a keveréket kapjuk a végén, amit szeretnénk, s talán valamivel olcsóbban jövünk ki a boltinál. A házilag készített granolát maximum egy hétig tároljuk légmentes edénybe zárva, napfénytől védett helyen.




Rengeteg változatot készíthetünk belőle otthon is

A házilag készített granolánál az édesítés is teljesen ránk van bízva. Ha az alapanyagoktól nem válik kellően édessé a mixünk, akkor az édesítéshez használhatunk mézet, agave szirupot, juharszirupot, sztíviát vagy xilitet is.

A granolát fűszerezhetjük is. Egy kevés fahéj, szegfűszeg, szegfűbors, kardamom, szerecsendió vagy épp vanília nem csak ízesíti, de az édesség illúzióját is kölcsönzi a reggelinknek.

Természetesen a granolát nem feltétlen kell reggelire fogyasztani, a ropogós, gyümölcsökben, rostban gazdag rágcsálnivalót napközben is lehet nassolni, sőt a gyerekek számára is egészséges alternatívája lehet megannyi egészségtelen édességnek.

A granolához adhatunk jó minőségű csokoládét törve, chips formájában vagy akár reszelve, illetve a kész keveréket meghinthetjük cukrozatlan kakaóporral is. Ezeken kívül kókuszreszeléket, banán chipset, lenmagot, tökmagot, napraforgómagot, szezámmagot és megannyi egyéb finom kiegészítőt is adhatunk a granolához.




Pohárkrémekbe, desszertekbe is tehetjük a fűszeres, pirított, gyümölcsös granolát

Szegfűszeges granola:

Hozzávalók:
5 dkg szezámmag
5 dkg kókusz chips
10 dkg kesudió
8 dkg mogyoró
5 dkg mazsola
10 dkg zabpehely
méz
csipetnyi őrölt szegfűszeg

Elkészítés: Az alapanyagokat - a méz kivételével - összekeverem, majd egy nagyobb, sütőpapírral bélelt tepsiben egyenletesen elosztom. Mézzel finoman meglocsolom, és a 150 fokra előmelegített sütőbe tolom. Nagyjából 30 percet sütöm, közben többször átforgatom a keveréket, hogy egyenletesen megpiruljon.
Ha kihűlt, jól zárható üvegbe teszem. Tejjel felöntve vagy joghurtba forgatva fogyasztom.

WM

Forrás:Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek, írások - vegyes  
Wales-i bundáskenyér
  2013-12-02 23:13:44, hétfő
 
  Wales-i bundáskenyér

Hozzávalók:
2 evőkanál vaj, vagy Rama
2 evőkanál sima liszt
1 teáskanál mustár (aki szereti, lehet csípős is)
1 teáskanál Worcestershire szósz
fél teáskanál só
fél teáskanálnyi fehérbors
1 dl barnasör
2 dl tejszín
20 dkg reszelt sajt (ha van, akkor Cheddar)
4 nagy szelet fehérkenyér

Elkészítés:
A kenyérszeleteket megpirítom, egy tepsibe fektetem úgy, ne legyenek egymás tetején, és a tepsit teljesen kitöltsék.

A vajon megpirítom a lisztet, hozzáadom az ízesítőket: a mustárt, a Worcestershire szószt, a sót és a borsot. Kavargatva, lassan hozzáöntöm a barnasört, kavarom a lassú tűzön, hogy sűrűsödjék, de ne legyen csomós. Következő a tejszín, azzal is folyamatosan sűrítem. Ha az összes tejszín benne van, már nem szabad forralni, csak hozzáadni a sajtot.

A pirított kenyérszeletekre öntöm, sütőben addig sütöm, amíg a teteje megpirul.

Megjegyzés:
A receptet A_szimbolum küldte. Köszönjük!

Forrás:Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsmentes ételek  
Angol répatorta
  2013-12-02 23:11:41, hétfő
 
  Angol répatorta

Hozzávalók:
2 csésze cukor
1 csésze Vénusz olaj
4 egész tojás
3 csésze nyers, reszelt sárgarépa
3/4 csésze darált dió (7 dkg)
2 csésze liszt
2 teáskanál szódabikarbóna
2 teáskanál fahéj
1/2 teáskanál só

A krémhez:
30 dkg krémsajt
20 dkg cukor
5 dkg vaj
1 csomag vaníliás cukor
1 tojássárga
4 dl tej
5 dkg liszt

Elkészítés:
A cukrot az olajjal habosra verjük. Hozzáadjuk a tojást, a répát, a diót és a lisztet, és a többi összetevőt is. Összekeverjük, és kikent tepsiben 180 fokon kb. 45 perc alatt megsütjük. A krémhez 1 tojássárgáját, 5 dkg vajat, 4 dl tejet, 5 dkg lisztet sűrűre főzünk. Ha kihűlt, hozzákeverjük a cukorral kikevert krémsajtot, és ezzel töltjük meg és vonjuk be a tortát.

Megjegyzés:
A tetejére mindig szórok mintát dióból vagy kakaóból. Egy kemény papírból vágom ki a mintát, és nagyon jól mutat a szinte fehér krémen.

A receptet Narcissa küldte. Köszönjük!

Forrás:Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek-sütemények-desszertek  
Ír bárány- vagy birkaragu
  2013-12-02 23:09:00, hétfő
 
  Ír bárány- vagy birkaragu

Hozzávalók:
1 kg bárány- vagy birkagerinc
2 nagy fej hagyma
20 dkg sárgarépa
40 dkg burgonya

bors
csipetnyi petrezselyem

Elkészítés:
A gerincből csonttal együtt kotletteket vágunk, azokat másfél literes tűzálló edénybe tesszük, rétegekben ráhelyezzük a megtisztított, felszeletelt hagymát, és sárgarépát, a meghámozott, ugyancsak felszeletelt burgonyát, minden réteget megsózunk-borsozunk. Az edényt félig megtöltjük vízzel, s a sütőben lefödve addig pároljuk, míg a hús meg nem puhul. Ekkor levesszük a fedőt, a sütőt mérsékelt melegre állítjuk, még mintegy fél órán át pároljuk, amíg a burgonya aranybarna nem lesz. Tálalásnál petrezselyemmel díszítjük.

Forrás:Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsos   
Scotch broth (Skót húsleves)
  2013-12-02 23:01:31, hétfő
 
  Hoztam pár receptet, nehogy éhen halljatok holnap

Scotch broth (Skót húsleves)

Hozzávalók:
1 kg csontos bárány- vagy birkahús (lehetőleg nyaktő)
1 sárgarépa
1 petrezselyemgyökér
1 hagyma
5 dkg árpagyöngy
1 evőkanál finomra vágott petrezselyem
1,5 dl víz

Elkészítés:
A letisztított húst kockára vágjuk, az előzőleg beáztatott árpagyönggyel hideg vízbe tesszük, és két-három órát főzzük. Hozzáadjuk a megtisztított, fölaprított zöldségeket, és még egy órát főzzük. A csontokat kivesszük, a levest lehűtjük, a tetejéről kanállal eltávolítjuk a zsírt, felmelegítjük, és a petrezselyemmel megszórva tálaljuk.

Forrás:Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek-levesek  
Szerencsekő, talizmán horoszkóp szerint
  2013-12-02 22:33:57, hétfő
 
  SZERENCSEKŐ, TALIZMÁN HOROSZKÓP SZERINT

Mi az a szerencsekő?

A születési köveket a hagyomány szerint szerencsekőként, bölcs döntések elősegítőjeként és védelmezőként használták.

Lehet, hogy Ön már tudja mi a születési köve, abban viszont nem mindenki ért egyet, hogy melyik állatövi jegyhez melyik kő tartozik.

Az egyes jegyekhez nem csak egyetlen kő tartozhat, ezért a mi célunk az, hogy segítsünk megtalálni az Ön számára leginkább megfelelő követ, amelynek energiái boldogabbá tehetik életét!


NYILAS November 23 - December 21





Ametiszt: A Nyilasoknak az ametiszt megtanítja, hogy ne csak a saját erejükre építsenek, hanem alázattal bízzák magukat saját belső vezetőjükre.
Ez a tudás és tapasztalat a Nyilas számára új dimenziókat nyit meg. Az ametiszt elmélyíti a Nyilasokkal velük született bizalmát az élet értelmében és segíti őket abban, hogy életfeladatukat megvalósítsák.

Borostyán:
A borostyán minden szinten boldogságot hoz a Nyilasoknak, különös tekintettel a párkapcsolatra. A természeti erőkkel való kapcsolata révén fokozza az érzéki örömöket és a féktelenséget.

Ha a borostyánt ékszerként a szívéhez közel viseli, ellenállhatatlanul vonzza majd a párját.

Gránát:
A gránát hatásos energizáló kő a Nyilasok számára. Segít, hogy a krízishelyzeteket kihívásként fogadja, megerősíti és bátorságot ad még a reménytelennek tűnő helyzetekben is.

A legfontosabb születési kő a türkiz!

Jáspis:
A jáspis az ellentéteket egy nagyobb egészben és harmóniában egyesíti, önzetlenségre sarkall, türelmes szeretetet és állhatatosságot kölcsönöz a Nyilasoknak.
A lehetőségek sokaságát kínálja viselőjének.
A Földanya bölcsességét, elemi erejét és türelmes szeretetét nyújtja, amely magába öleli és a teljességben egyesíti az élet minden kifejezési formáját.

Lazurit:
A lazurit minden tulajdonságával megfelel a Nyilasoknak, akiket az élet mélyebb értelmének keresése ösztökél.
Az Univerzum erőibe vetett bizalommal, intuícióval és befelé tekintéssel ajándékozza meg a Nyilas csillagjegy szülöttét, hogy felismerje a magasabb összefüggéseket és rácsodálkozhasson a teremtés csodájára és felismerését a mindennapi életben is kamatoztassa.

Türkiz:
A Nyilas csillagjegy egyik legfontosabb születési köve a türkiz. Védelmet biztosít és ráhangolja a spirituális szintre. Fokozza az intuícióját és lecsendesíti zavargó gondolatait. Segít feloldani az elavult fogadalmakat és gátlásokat, segít az önkifejeződésben.

A türkiz segítségével felfedezheti a múltját és ráébredhet, hogy a sorsunkat percről - percre mi alakítjuk a cselekedeteinkkel.
A türkiz segít a Nyilasoknak megérteni, hogy az alapvető válaszokat Önmagában megtalálja.

Ha a Nyilasnak nyilvánosság előtt kell beszélni, akkor a türkiz nyugtató hatással van és segít világosan fogalmazni.

A Nyilas és az érzelmek

Obszidián:
Az obszidián elvezeti a Nyilast Önnön mélységeibe, szembesíti eredeti alkotóerejével és megoldhatatlannak tűnő emocionális problémáival.
Megmutatja a nehézségek forrásait és ráébreszti, hogy mindezekért végső soron saját énje a felelős.
Az obszidián oldja a Nyilasok félelmeit és harmonizálja az érzelmeiket.

Ónix:
Az ónix összpontosítja a szellemet és világossá teszi a gondolatokat, ezáltal segíti a logikus gondolkodásban.
A mindennapi életben a fegyelmet és kitartást, a kivitelezésre való képességet támogatja.

Ráébreszt a célokra és segíti azok megvalósítását.

Tigrisszem:
A tigrisszem üzenete az eleven melegség. A követ mozgatva vándorló fénysugarat láthat, amely bámulatos elevenséget kölcsönöz .
Amikor védelmet keresve túlságosan is az anyagi biztonságra és birtoklásra hagyatkozik, a tigrisszem tudatosítja, mit is keres valójában.
A meleget, boldogságot és aranyló bőséget segít megtalálni Önmagában.

A tigrisszem hatására nyitottabbá válhat a céljainak beteljesüléséhez közelebb vivő sokféle lehetőség

A Nyilas és a nyugalom

Aventurin:
Az aventurin a Nyilasok energiáját a belső nyugalomból fakadó erővel egészíti ki. Ráhangolja a Nyilasokat a természet energiáira és segít felismerniük a jelenségek mögött ható szellemi erőket.

Kalcedon:
Az aktív és tüzes Nyilast a kék kalcedon ellátja a szükséges nyugalommal és higgadtsággal, hogy megtanuljon befelé tekinteni és önmagából inspirációt meríteni. A kalcedon abban is segíti a Nyilas csillagjegy szülöttét, hogy az így elnyert tudását továbbadja és embertársaival megossza

Forrás:naturagyogynoveny.shp.hu


 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 23 
2013.11 2013. December 2014.01
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 330 db bejegyzés
e év: 2276 db bejegyzés
Összes: 32631 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 0
  • e Hét: 9503
  • e Hónap: 23408
  • e Év: 153115
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.