Belépés
lovaszmarika.blog.xfree.hu
Vágyógyj arra, amit a holnap hoz, és örülj annak, ami ma van. Wass Albert "A jó embereknek szép haláluk van" Wass Albert Lovász Lászlóné Marika
1936.09.11
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 21 
Békés boldog Karácsonyt
  2013-12-23 17:49:28, hétfő
 
 

 
 
1 komment , kategória:  képek  
Milyen bort szolgáljunk fel Karácsonykor a menűhöz?
  2013-12-23 17:43:21, hétfő
 
  A Kertvarázs Magazin cikke nyomán
Egy jó karácsonyi vacsora mellé nem hiányozhat az asztalról a minőségi bor sem. Ahhoz hogy teljes legyen a vacsora vagy az ebéd, a megfelelő bort kell kiválasztani a megfelelő ételhez, cikkünk ebben nyújt most segítséget.

Az első és talán legfontosabb szabály hogy éhgyomorra nem fogyasztunk bort, így érdemes a vendégeknek egy kis előételt felkínálni.

Azt már sok háziasszony tudja, hogy a fehér húsokhoz, fehér bort, míg a vörös húsokhoz vörös bort kell felszolgálni. A nem túl erős és nem túl fűszeres ételek mellé a könnyű borok illetve a rozék illenek a legjobban. A már említett előétel után kínáljuk meg a vendégeket egy kis aperitiffel, amely mint egy étvágygerjesztő is szolgál. Ez elehet bármilyen pálinka, likőr, vagy kis egy szamorodni.

A szakemberek úgy tartják, hogy levesekhez nem kínálunk bort, ám a magyar konyhában vannak olyan levesek, amelyek kissé zsírosabbak, ilyen pl. az Újházi tyúkhúsleves, amely után bizony jól esik egy kis pohár könnyű zamatos bor, ilyen lehet a tramini, vagy a hárslevelű.

Előételnek kínálhatunk a vendégeknek rákot, szendvicseket, vagy hidegtálat, amely után egy alacsonyabb szeszfokú világos fehérbor a jó választás.

A főételeknél már érdemes az adott fogáshoz illő bort kiválasztani. Főtt halakhoz leginkább a Rajnai rizling, vagy a burgundi fehér bor illik. Sült vagy rántott halhoz az illatos könnyű fajborok valók, mint pl. a rizlingszilváni, vagy a tramini. A pisztránghoz és a lazachoz nem a száraz, hanem a testes félédes vagy édes bort kínáljuk, mint pl. a debrői hárslevelű, vagy a badacsonyi szürkebarát.

Pecsenyékhez az erős borok illenek jól, vagy a vörös húsos sültek mellé a vörös borok közül a kékfrankos. Borjúhúsok mellé egy harmonikus bort válasszunk, mint pl. a Balatonfüredi rizling, vagy a rizlingszilváni. A sertés húsok mellé vagy a malacsültek mellé, a legmegfelelőbb a határozott karakterű somlói furmint, vagy a badacsonyi kéknyelű.

A rántott sertéssülthöz egy nagyobb sav és alkohol tartalmú bort válasszunk, mint a badacsonyi kéknyelű, vagy a csopaki rizling. Fatányéros mellé nagyon jól illik a Villányi fehér borok családja, míg a flekkenhez és a rablóhúshoz mind a vörös mind a fehér borok jól passzolnak.

A magyar konyha egyik jellegzetes étele a pörkölt mellé kínálhatunk kecskeméti kadarkát, marhapörkölt mellé pedig a soproni kékfrankos a megfelelő választás.

A szárnyasból készült ételek mellé a fehér borokat lehet jól társítani, de a kacsákhoz, vagy libákhoz a vörösborok is jól illenek. A fehér borok közül kínálhatunk a szárnyas étel mellé Traminit, vagy Balatoni borokat. Paprikás csirkéhez, főleg ha tejföllel kínáljuk nagyon jól illik a karakteres vörös bor, mint amilyen a Villányi, a Burgundi, vagy a Soproni kékfrankos. Vadhúsok mellé szintén az erősebb vörösborok adhatók, Egri bikavér, és a Soproni kékfrankos.

 
 
0 komment , kategória:  Család  
Parej Éva üdvözlete
  2013-12-23 17:16:33, hétfő
 
 

 
 
0 komment , kategória:  képek  
Téli kép
  2013-12-23 17:08:45, hétfő
 
 

 
 
0 komment , kategória:  képek  
Meghitt szép Karácsonyt
  2013-12-23 16:58:01, hétfő
 
 

 
 
0 komment , kategória:  képek  
Kellemes készülődést
  2013-12-23 16:55:21, hétfő
 
 

 
 
0 komment , kategória:  képek  
Boldog Karácsonyt
  2013-12-23 16:50:20, hétfő
 
 

 
 
0 komment , kategória:  képek  
Fábiánné Terikétől kaptam
  2013-12-23 16:45:40, hétfő
 
 

 
 
0 komment , kategória:  képek  
Boldog Karácsonyt
  2013-12-23 16:40:52, hétfő
 
 

 
 
0 komment , kategória:  képek  
Karácsony - angyallal
  2013-12-23 16:35:05, hétfő
 
 

 
 
0 komment , kategória:  képek  
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 21 
2013.11 2013. December 2014.01
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 644 db bejegyzés
e év: 7481 db bejegyzés
Összes: 70103 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 3558
  • e Hét: 14770
  • e Hónap: 31170
  • e Év: 153043
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.