Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 24 
Jó éjszakát, békés álmokat!
  2013-12-26 23:56:28, csütörtök
 
  Szeretettel kívánok



 
 
0 komment , kategória:  Jó éjszakát!  
Zöldségnapi muszaka
  2013-12-26 23:28:45, csütörtök
 
  Zöldségnapi muszaka

Hozzávalók:

(egy személy ebéd+vacsora adagja. plusz kóstoló a családnak...):
2 szép, közepes méretű padlizsán
2 szem nagyobb krumpli
0,5 l paradicsomlé
1-2 friss, érett pradicsom
2 közepes-nagy vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
2 púpozott kanál görög (ha hozzájutunk moussaka) fűszerkeverék
só, bors
1 leveskocka (tetszés szerinti)
2-3 evőkanál (olíva)olaj
"Vénusz sütőmargarin a kikenéshez

Elkészítés:

A padlizsánokat megpucoljuk, majd vékony (kb. fél centis) szeletekre vágjuk. Megsózzuk, és egy kicsit pihenni hagyjuk. Közben héjában megfőzzük a krumplikat, hagyjuk kihűlni (a levében is maradhat). Ha a padlizsán levet eresztett, enyhén megolajozzuk a sütőrácsot (vagy szalonnával megkenegetjük - ez egyszerűbb), és 180 fokos sütőben megsütjük rajta a padlizsánszeleteket. Érdemes alátenni egy sütőpapírral bélelt tepsit, hogy a sütő (meg a tepsi) ne legyen rettenetesen koszos.

Amíg a padlizsán sül, felvágjuk a hagymát kockákra, csak úgy rusztikusan, azaz nem feltétlenül szép egyformára, közepes-nagy kockákra, és az (olíva)olajon megfonnyasztjuk. Kicsit sózzuk, esetleg borsozzuk. Amikor megsültek a padlizsánszeletek (10-15 perc alatt), kiveszünk 4-6 szeletet, felvágjuk apróra, hozzáadjuk a hagymához, átpirítjuk egy kicsit, majd egy púpozott evőkanálnyi fűszerkeverékkel ízesítjük.
A kihűlt krumplikat megpucoljuk, és a padlizsánokkal megegyező méretűre karikázzuk.
Egy viszonylag kis méretű (kb. 15x25 cm-es) edényt (jénai, kerámia vagy teflontepsi) kikenünk margarinnal. Lerakunk az aljára egy réteg krumplit, arra egy vékony réteget a hagymás-padlizsános raguból, majd egy réteg padlizsánkarikát. Ezt megismételjük.
Az edénybe, amelyikben a ragut készítettük, kimosás nélkül (maradjon benne a jó kis fűszeres íz) tegyünk egy kis olajat, és ha van friss, érett paradicsomunk, hámozzuk meg, vágjuk apróra és az olajon futtassuk meg egy kicsit. Ha már jól összeesett, és kezdene szószos sűrűséget ölteni, tegyük bele a két gerezdnyi apróra vágott fokhagymát, és pároljuk együtt egy kicsit. Engedjük fel a (lehetőleg házi) paradicsomlével. Tegyük bele a leveskockát, kevergessük, hogy feloldódjon, tegyük bele a másik kanálnyi fűszerkeveréket, keverjük jól össze, majd forraljuk fel egy kicsit.
Ezzel az anyaggal öntsük nyakon egyenletesen a rétegesen lerakott cuccokat, takarjuk le, és 180 fokos sütőben kb. 30-40 perc alatt süssük meg. Ekkor le lehet venni a fedést róla, és ha túl sok leve lenne, még 10-20 percet lehet sütni.

Megjegyzés:
90 naposok önálló ételként ehetik keményítő napon, nem diétázók pedig köretként valami harnonizáló fűszerezésű húshoz.

A receptet Bánffy Miklós küldte. Köszönjük!

Forrás:Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsmentes ételek  
Csirkés padlizsánragu
  2013-12-26 23:28:31, csütörtök
 
  Csirkés padlizsánragu

Hozzávalók 4 személyre:

1 kg csirkehús
2 padlizsán
50 dkg paradicsom
2 fej hagyma
3 gerezd fokhagyma
3 evőkanál Vénusz olaj
1 evőkanál vaj
1 dl száraz fehér bor
1 babérlevél

Elkészítés:

A csirkehúst (mellet, combot vegyesen) megmossuk, feldaraboljuk és leszárítjuk. A padlizsánt megmossuk, meghámozzuk, és kb. 1x1 cm-es kockákra vágjuk. A paradicsomot forró vízbe mártjuk, majd hideg vízzel leöblítjük, lehúzzuk a héját, húsát apró kockákra vágjuk, mint a padlizsánt. A hagymát, a fokhagymát megtisztítjuk, és apróra vágjuk.

Nagy lábasban felforrósítjuk az olajat, beletesszük a padlizsánt, és állandó kevergetéssel aranysárgára sütjük, majd kiszedjük. A maradék olajhoz hozzáadjuk a vajat, beletesszük a csirkehúst, és minden oldalát hirtelen pirosra sütjük. Kiszedjük. A visszamaradt zsiradékba beletesszük a hagymát, a fokhagymát, és üvegesre pirítjuk. Visszatesszük a húsdarabokat, a padlizsánt. Hozzáadjuk a paradicsomot, a fehérbort, a babérlevelet, sózzuk és borsozzuk. Lefedve lassú tűzön 1 óra hosszat pároljuk.





Munka: kb. 30 perc
Fogyasztható: kb. 1 óra 40 perc múlva
1 adag: 620 kcal

Megjegyzés:
Fotó: Kerekes

Ez a recept a Kiskegyed Konyhájában jelent meg.

Forrás:Mindmegette,hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsos   
Zöldséges sajtleves
  2013-12-26 23:28:18, csütörtök
 
  Zöldséges sajtleves

Hozzávalók:

1 kisebb hagyma
kb. 25 dkg póréhagyma
2 db közepes méretű sárgarépa
1 evőkanál vaj
20 dkg krumpli
7 dl zöldségleves (kockából)
10 dkg sajt

Elkészítés:

A hagymát apróra, a póréhagymát vékony karikákra, a répát vékony csíkokra vágom (az előkészítés kicsit macerás, de megéri). A vajjal együtt egy teflon serpenyőbe rakom őket, és kis lángon, fedő alatt párolom kb. 5 percig, ezután hozzáreszelem a nyers, meghámozott krumplit, és néha-néha megkeverve párolom további 10 percig. Ha már puhák a zöldségek, átöntöm őket egy lábasba, felengedem a zöldséglevessel, és főzöm kb. 30 percig. Végül belereszelem a sajtot, borsozom, sózom. Friss péksüteménnyel a legfinomabb.

Megjegyzés:
A pároláshoz viszonylag kevés zsiradékra van szükség, fedő alatt, kis lángon a zöldség a saját levében fő, ráadásul még egy kis színt is kap.

A receptet Sandrine küldte. Köszönjük!

Forrás:Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek-levesek  
Heti útravaló Müller Pétertől - 105. rész
  2013-12-26 23:28:05, csütörtök
 
  Heti útravaló Müller Pétertől - 105. rész


Egy-egy mondat néha többet ér, mint száz könyv. Egy érzés- és gondolatmagocska megtermékenyít, a tiéd lesz, és segít élni. Jobban megismered önmagadat, a társadat - és talán az életedet is.

Müller Péter minden héten ilyen "lelki útravalót" ad. Olvasd el, és hagyd magadban megérni!


"A házasság többnyire azért szerencsétlen, mert a nő elfelejti, hogy angyal. A férfi pedig még azt is elfelejti róla, hogy nő."






étféle ember van. Az egyik fölfelé él. Ez a ritkább manapság. A másik lefelé. Ez a gyakoribb.

Aki fölfelé él, az nem azt gondolja, hogy előbb-utóbb úgyis megbetegszünk, megöregszünk és meghalunk... hanem azt, hogy milyen csoda, hogy élünk! Pedig mindenki megöregszik, megbetegszik és meghal.

Aki lefelé él, az a romlás, a korhadás, a megvénülés és a tönkremenetel irányába néz. Aki fölfelé él, az a csodát látja abban, hogy ez a romló, korhadó és halandó ember mégis él, és teli van reménnyel, bizakodással és néha még szeretni is tud. Aki lefelé él, azt mondja, hogy az ember kétségbeesésében kitalálta az Istent, hogy a szenvedéseit elviselje. Aki fölfelé él, azt mondja, hogy az Isten megteremtette az embert, akinek lelke hozzá hasonló: halhatatlan és örök.

A nő, aki felfelé él, tudja magáról, hogy angyal, és nagyon szégyelli magát, ha néha nem az. Ilyenkor úgy érzi, hogy elárult magában valakit. Elárulta a lelkében lévő szépséget és jóságot. Egy nő, aki nem jó és nem tud már szeretni, az lefelé él. Van ilyen, de kár.

És egy férfi, aki elfelejti, hogy a felesége nő, az lefelé él. Gárdonyi Géza, akinek könyvéből ez a bölcs mondás való, nem arra gondolt, hogy a férj már nem kívánja többé a feleségét, hanem arra, hogy nem látja meg benne azt, akit tisztelnie kellene. Akit becsülnie kellene. Akihez gyengédnek kéne lennie. És szeretni őt. S akiről azt kéne gondolnia: "Ő az én angyalom!"

Forrás:http://www.life.hu/sztarszerzok
 
 
0 komment , kategória:  Heti útravaló - Müller Péter  
Karácsonyi koszorú
  2013-12-26 23:13:52, csütörtök
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Advent,Karácsony, Újév, Húsvét  
Betlehem
  2013-12-26 23:12:53, csütörtök
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Advent,Karácsony, Újév, Húsvét  
Kimenék én ajtóm elejibe…
  2013-12-26 23:01:22, csütörtök
 
  Kimenék én ajtóm elejibe...

Kimenék én ajtóm elejibe
Kimenék én ajtóm elejibe
Nyitvá látám mennyeknek kapuját
Nyitvá látám mennyeknek kapuját
Azon belül leterített asztal.
Azon belül leterített asztal.
S azon belül egy rengő bőcsicske
S azon belül egy rengő bőcsicske
Ül vala mellette Anyánk Szűz Márija
Ül vala mellette Anyánk Szűz Márija
A lábával ringatgatja vala
A lábával ringatgatja vala
A szájával fúdogálja vala
A szájával fúdogálja vala
,,Aludjál el Istennek báránya"
,,Aludjál el Istennek báránya"
,,Szeretetbül jöttél erre ja világra"
,,Szeretetbül jöttél erre ja világra"


Link
 
 
0 komment , kategória:  Advent,Karácsony, Újév, Húsvét  
Ha lehetne a lelkembe fogadnálak…
  2013-12-26 22:57:39, csütörtök
 
  Ha lehetne a lelkembe fogadnálak...

Ha lehetne a lelkembe fogadnálak,
Szerelembôl a szívembe bezárnálak.
Kebelembe vetnék ágyat gyöngyvirágom,
Lelkem lenne lakóházad aranyágom.
Köszöntlek a pásztorokkal kisfiacskám,
Imádlak az angyalokkal kis Jézuskám.
Én e képpen zengek néked gyöngyvirágom,
Hunyd le fénylô szemecskédet aranyágom!


Link
 
 
0 komment , kategória:  Advent,Karácsony, Újév, Húsvét  
Karácsonyi sóhaj
  2013-12-26 22:49:19, csütörtök
 
  Juhász Ferenc: Karácsonyi sóhaj

Nehéz hórácsokban botorkál a gyermek,
fehér éjfél zuhog didergő szivére,
kis kezében gyertya éget pára-vermet
arany-sziszegéssel a hárfa-fehérre.
Én voltam az, aki megváltásért mentem?
Csöppnyi emberiség, vajúdó fehérben?
Szüless meg gyönyörű, éjed ne temessen:
halálba-rácsozott fény: emberiségem!
 
 
1 komment , kategória:  Advent,Karácsony, Újév, Húsvét  
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 24 
2013.11 2013. December 2014.01
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 330 db bejegyzés
e év: 2276 db bejegyzés
Összes: 32631 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1224
  • e Hét: 3438
  • e Hónap: 17343
  • e Év: 147050
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.