Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 14 
Gombaszószban sült kelbimbós tészta
  2013-12-29 22:24:15, vasárnap
 
  Gombaszószban sült kelbimbós tészta

Hozzávalók:

50 dkg masnitészta
2 kis fej hagyma
3 gerezd fokhagyma
30 dkg gomba
50 dkg kelbimbó
1 tyúkhúsleves-kocka
1 dl száraz fehérbor
1 nagy pohár tejföl
25 dkg sajtkrém
10 dkg reszelt sajt
majoranna
bazsalikom

bors
olaj

Elkészítés:

A tésztát kifőzzük.

A kelbimbót megpucoljuk, szükség szerint félbe vagy negyedbe vágjuk. Annyi vízben, ami ellepi, kb. 5 percig főzzük 1 leveskockával, csak éppen annyira, hogy elkezdjen puhulni, de ne főjön szét. Leszűrjük, de a léből kicsit félreteszünk.

A hagymákat megpucoljuk, apróra vágjuk, olajon megpirítjuk (én házi libazsírt használtam), beleöntjük a gombát (én üveges gombát használok, amiben sok féle, ízletes gomba van), fűszerezzük sóval, borssal, majorannával, bazsalikommal, kicsit pirítjuk. Hozzáöntjük a kb. 1 dl húslevet (a kelbimbó főzőlevéből) és az 1 dl bort, így pároljuk még a gombát kb. 10 percig, amíg a bor is veszít a savasságából.

Turmixgépbe öntjük a gombás alapot, a tejfölt és a sajtkrémet, és összeturmixoljuk.

Egy jénaiban összekeverjük a tésztát a szósszal és a kelbimbóval, rászórjuk a reszelt sajtot, majd 180 fokos előmelegített sütőbe dugjuk, és 20-25 percig sütjük, amíg szép pirosra sül a teteje.

Megjegyzés:
Igazából szerintem parmezán illene a tetejére, de az sajnos nem volt itthon.

Remélem ízleni fog, nálunk mind elfogyott. Jó étvágyat!

A receptet Bejus1 küldte. Köszönjük!

Forrás:Mindmegette.hu
 
 
1 komment , kategória:  Receptek-húsmentes ételek  
Indiáner
  2013-12-29 22:10:42, vasárnap
 
  Indiáner

Hozzávalók:

5 dkg porcukor
3 tojássárgája
6 tojásfehérje
sütőpor
10 dkg liszt
A töltelékhez:
2 dl tejszín
2 evőkanál porcukor
A mázhoz:
10 dkg porcukor
5 dkg csokoládé
2 evőkanál víz

Elkészítés:

A cukorral kikeverjük a tojások sárgáját, majd fokozatosan hozzáadjuk a sütőporos lisztet és a fehérjékből felvert habot. Sütőpapírra kis halmokat rakunk, és kb. 10 perc alatt megsütjük. Cukorral elkevert tejszínhabbal kettesével összeragasztjuk, majd mázzal leöntjük.

Megjegyzés:
A receptet Zsaniboy küldte. Köszönjük!

Forrás:Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek-sütemények-desszertek  
Vecsési sertésszelet
  2013-12-29 22:08:50, vasárnap
 
  Vecsési sertésszelet

Hozzávalók:

8 szelet szép, kicsontozott sertéskaraj
10 dkg kenyér szalonna
50 dkg vecsési szálas savanyú káposzta
8 db szintén vecsési savanyú káposzta levél
1 fej hagyma
2 gerezd fokhagyma

bors
liszt
liszt, tojás, zsemlemorzsa a panírozáshoz
Vénusz olaj a sütéshez

Elkészítés:

A karajszeleteket emberesen kiklopfolom, széleit 4-5 helyen kicsit bevagdalom, hideg, folyó víz alatt átmosom. sózom, törött borssal meghintem, állni hagyom.

A savanyú káposztát (a szálasat és a leveleset is) egyszer átmosom, a fokhagymát a köménymaggal mozsárban összezúzom, a hagymát lereszelem, a szalonnát apróra kockázom.

A szálas káposztát elkeverem a fokhagymás köménnyel, a reszelt vöröshagymával, valamint a kis kockákra vágott szalonnával. A félretett hússzeletek mindkét oldalát megforgatom egy kevés lisztben.

Kiterítek egy savanyú káposzta levelet, ráteszek egy hússzeletet, megtöltöm az ízesített szálas káposztával, felgöngyölöm. Hústűvel vagy cérnával rögzítem, hogy ne essen szét. Lisztbe, tojásba és zsemlemorzsába panírozom, forró olajban, lassú tűzön, fedő alatt, gyakran forgatva kisütöm.

Frissen tálalom, tetszés szerinti köretet adok mellé, a savanyú káposztát most kerülöm!

Megjegyzés:
Vecsésen élő lányomnak, Krisztinek és családjának ajánlom figyelmébe! Főleg Krisztinek, mert Ő fogja elkészíteni! Jó étvágyat, Nani.

A receptet Nanasnani küldte. Köszönjük!

Forrás:Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsos   
Zsályás sajtleves sonkás vajgaluskával
  2013-12-29 22:05:10, vasárnap
 
  Zsályás sajtleves sonkás vajgaluskával

Hozzávalók:

20 dkg sajt
1 kis fej hagyma
1 dl jó minőségű, száraz fehérbor
1 púpozott evőkanál liszt
2 dl főzőtejszín
3 dkg vaj
2 gerezd fokhagyma
5 zsályalevél
1 evőkanál olívaolaj

frissen őrölt feketebors
1 l húsleves alaplé
A sonkás galuskához:
10 dkg sonka
1 tojás
2 dkg vaj
7 dkg liszt


Elkészítés:

Először a sonkás galuskát készítjük el, mert jót tesz neki, ha áll, mielőtt kifőzzük. A sonkát nagyon apróra vágjuk. 1 tojást felverünk, elkeverjük benne a vajat, hozzáadjuk az aprított sonkát, kissé megsózzuk, majd összedolgozzuk a liszttel és félretesszük.

A leveshez egy edényben felmelegítjük a vajat, adunk hozzá 1 kanál olívaolajat, az apróra vágott hagymát és a fokhagymát kissé megpirítjuk benne, rászórjuk a lisztet, és együtt pirítjuk kissé, de csak világosra, majd felöntjük a fehérborral és a húsleves alaplével.
Megsózzuk, hozzáadjuk a zsályaleveleket és beletesszük a lereszelt sajtot, gyakori kevergetés mellett főzzük, hogy a sajt teljesen elolvadjon, majd hozzáadjuk a főzőtejszínt, és készre főzzük az egészet. Miután elkészült, botmixerrel egyneművé mixeljük.

Közben egy másik edényben kevés sóval vizet forralunk, és ebben kifőzzük a megformált galuskákat.

Tálaláskor a tányérba tesszük a galuskákat, rászedjük a forró levest, és a tetejét meghintjük frissen őrölt feketeborssal. 1-1 zsályalevéllel díszítjük.





Megjegyzés:
A receptet és a fotót Veruss74 küldte. Köszönjük!

Forrás:Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-levesek  
Év végi finomságok
  2013-12-29 20:40:24, vasárnap
 
  Év végi finomságok

Mindjárt itt az év vége, az új esztendő kezdete. Ünnepeljük meg! Ha úgy érzed, még nem készültél fel eléggé, vagy egyszerűen csak kipróbálnál néhány új receptet, válogass ajánlatunkból, amelyben hideg falatokat és könnyű fogásokat is találsz.






Óévbúcsúztató és újévköszöntő:


Éjféli leves:

Hozzávalók 8 személyre:
5 dkg rizstészta
5 dkg szárított gomba (pl. shiitake)
50 dkg sárgarépa
1 konzerv bébikukorica
2 l zöldségleves, kockából
25 dkg mélyhűtött borsó
1 csomag petrezselyem
60 dkg darált sertéshús
2 evőkanál curry
5 evőkanál szójaszósz

Előkészítés: A rizstésztát 10 percre forró vízbe tesszük. A gombát előírás szerint beáztatjuk, majd kisebb darabokra vágjuk. A répát meghámozzuk, felszeleteljük. A kukoricát lecsepegtetjük.

Elkészítés: A levest felforraljuk, beletesszük a gombát, a répát, a borsót, és 15 percig főzzük. A petrezselymet leöblítjük, apróra vágjuk, és összedolgozzuk a darált hússal. Kis gombócokat formázunk belőle, és az utolsó 5 percre a levesbe tesszük a rizstésztával és kukoricával együtt. A levest a curryvel és szójaszósszal ízesítjük, és éjfél után felmelegítve tálaljuk.


Karfiol-brokkoli pástétom:

Hozzávalók 8 személyre:
1 kis fej karfiol
50 dkg brokkoli
1,5 dl tej
2 tasak zselatinpor (20 g)
1 csipet reszelt szerecsendió
5 evőkanál citromlé
2 dl tejszín
+ folpack

Előkészítés: A karfiolt és a brokkolit rózsáira szedjük, megmossuk. A karfiolt kevés sóval ízesített tejben kb. 15 percig főzzük. A brokkolit 1,5 dl sós vízben szintén 15 percig főzzük. Nem szűrjük le őket. Az egyik csomag zselatint a csomagon olvasható utasítás szerint hideg vízbe áztatjuk.

Elkészítés: A karfiolból és a brokkoliból is félreteszünk néhány rózsát. A maradék karfiolt a tejjel együtt összeturmixoljuk, sóval, borssal, a szerecsendióval és 2-3 evőkanál citromlével ízesítjük. A pürét átpasszírozzuk. A zselatint fél dl vízzel felforraljuk, és a püréhez keverjük. Kibélelünk folpackkal egy 1,5 l űrtartalmú hosszúkás formát. A tejszínt kemény habbá verjük. Amikor a karfiolpüré elkezd kocsonyásodni, belekeverjük a tejszín felét. A formát rézsútosan megdöntjük, és belesimítjuk a karfiolpürét. Beleteszünk 3-4 brokkolirózsát, és így elfordítva hidegre tesszük. A maradék zselatin szintén beáztatjuk. A brokkolit is péppé zúzzuk, és átpasszírozzuk. A zselatin fél dl vízzel felforraljuk, és a brokkolipéphez keverjük. Amikor a massza elkezd kocsonyásodni, beleforgatjuk a maradék tejszínt. A brokkolimasszát a formába simítjuk (a formát már egyenesen állítjuk), beleteszünk 2-3 rózsa karfiolt, és 3 órára betesszük a hűtőbe. Tálaláskor a forma tartalmát tálra borítjuk, lehúzzuk a fóliát, a maradék brokkoli- és karfiolrózsákkal díszítjük, és megcsepegtetjük citromlével. Szeletelve kínáljuk.


Ribizlis Charlotte:

Hozzávalók 8 személyre:

A tésztához:
6 tojás
15 dkg cukor + a szóráshoz
12,5 dkg liszt
6 dkg étkezési keményítő
1 evőkanál kakaópor

A krémhez:
1 tasak zselatinpor (10 g)
60 dkg mélyhűtött ribizli
22,5 dkg cukor
5 dl tejszín
2 dkg vágott pisztácia

+ sütőpapír

Előkészítés: A tepsit kibéleljük sütőpapírral. A sütőt 200 fokra (gázsütő 3. fokozat) előmelegítjük. A tojásokat kettéválasztjuk.

Elkészítés: A tojásfehérjét kemény habbá verjük. A sárgáját 5 evőkanál vízzel és a cukorral habosra keverjük, majd beleforgatjuk a fehérjét. Rászitáljuk a lisztet és a keményítőt, összedolgozzuk. A masszát kettéosztjuk, az egyik felébe belekeverjük a kakaót. A masszát sima lyukú habzsákba szedjük, és egymás mellé felváltva egy fehér és egy barna csíkot nyomunk a tepsire. A sütőben kb. 15-20 percig sütjük. Cukorral beszórunk egy tiszta konyharuhát, és ráborítjuk a tésztát. Lehúzzuk a sütőpapírt, és hagyjuk kihűlni a tésztát. A krémhez a zselatint a csomagon olvasható utasítás szerint beáztatjuk. A ribizlit a cukorral és 1,5 dl vízzel felforraljuk, 5 evőkanál ribizlit félreteszünk a díszítéshez. A zselatint fél dl vízzel felforraljuk, és a ribizlihez keverjük. Amikor a massza elkezd dermedni, kemény habbá verjük a tejszínt, és a felét a masszába dolgozzuk. A tésztából kivágunk egy akkora kört, ami egyik kisebb kapcsos tortaformánkba fér (kb. 22 cm átmérőjű). A formába fektetjük, köré illesztjük az oldalát. A maradék tésztából akkora csíkokat vágunk, amekkorákkal be tudjuk borítani a forma oldalát. Belesimítjuk a krémet, és 3 órára behűtjük. A maradék tejszínnel, a félretett ribizlivel és a pisztáciával díszítjük. Szeletelve kínáljuk.




Pukkannak a pezsgők, száll a konfetti




Óévbúcsúztató és újévköszöntő


Hideg falatkák:

Réteges szendvics pohárban:

Hozzávalók 8 személyre:
75 dkg zsírszegény túró
25 dkg krémsajt
1 citrom leve
6 evőkanál olívaolaj
1 csomag szeletelt szendvicskenyér
2 gerezd fokhagyma
vágott zöldfűszerek

Előkészítés: A túrót, a krémsajtot, a citromlevet és 2 evőkanál olajat összekeverjük. Sóval, borssal ízesítjük. A fokhagymát meghámozzuk, összetörjük.

Elkészítés: A kenyérből a lehető legnagyobb kört szaggatjuk ki egy pohárral. Felforrósítjuk a maradék olajat, megpirítjuk benne a kenyerek mindkét oldalát, közben hozzáadjuk a fokhagymát. A kenyértallérokat a túrómasszával felváltva kisebb tornyokká építjük. Alul-felül kenyér legyen. Megszórjuk ízlés szerint a zöldfűszerrel. A fogyasztáshoz adjunk kiskanalat (természetesen tányérra is tehetjük)!


Májpástétom ribizlivel:

Hozzávalók 8 személyre:
1/2 tasak zselatinpor (5 g)
10 evőkanál tejszín
30 dkg borjúmájas
4 evőkanál tokaji szamorodni (édes)
2 teáskanál mustár
1 teáskanál szárított majoránna
8 levél saláta
8 teáskanál ribizlilekvár

Előkészítés: A zselatin 2 evőkanál vízbe beáztatjuk. A tejszínt felmelegítjük, a zselatinhoz öntjük, egyet forralunk rajta. Hagyjuk kihűlni.

Elkészítés: A kenőmájast összedolgozzuk a tejszínnel, a borral, a mustárral, a majoránnával. Sóval, borssal ízesítjük, és 3 órára hidegre tesszük. A salátaleveleket leöblítjük, szárazra töröljük. Két nedves evőkanál segítségével galuskákat szaggatunk a pástétomból, és a salátákra tesszük. A ribizlilekvárral körítve tálaljuk.


Paprikahajó:

Hozzávalók 8 személyre:
2 sárga húsú paprika
1/2 szál póréhagyma fehér része
2 evőkanál aprított snidling
25 dkg túró
2 dl natúr joghurt
3 dkg mandulaforgács
1 mokkáskanál pirospaprika

Előkészítés: A paprikákat megmossuk, magházát óvatosan kiemeljük. A hagymát megtisztítjuk, apróra vágjuk.

Elkészítés: A túrót simára keverjük a joghurttal, sóval, borssal ízesítjük, belekeverjük a hagymát és a snidlinget. A paprikákba töltjük, és 2 órára a hűtőbe tesszük. Tálaláskor a paprikákat hosszában négybe vágjuk, megszórjuk mandulaforgáccsal és pirospaprikával.


Krumpli-cékla lepényke:


Hozzávalók 8 személyre:
40 dkg apró burgonya
20 dkg cékla
1 fej vöröshagyma
1 tojás
4 teáskanál liszt

A sütéshez:
bőven olaj

A krémhez:
25 dkg camembert sajt
10 dkg vaj
2 teáskanál reszelt torma
1 teáskanál citromlé

A díszítéshez:
kaporlevelek

Előkészítés: A burgonyát megmossuk, sós vízben 15 percig főzzük, majd meghámozzuk, szeletekre vágjuk. A céklát és a hagymát meghámozzuk, lereszeljük.

Elkészítés: A burgonyát, a céklát, a hagymát összekeverjük a tojással, a liszttel, és sóval, borssal ízesítjük. A felforrósított olajban kis lepénykéket sütünk a masszából. Konyhai papírkendőn lecsepegtetjük. A camembert "héját" levágjuk, puha belsejét a vajjal és a tormával simára keverjük. Sóval, borssal, A citromlével ízesítjük, a krémet csillagcsőrös habzsákba szedjük, és minden lepénykére egy-egy rózsát nyomunk. Kaporral díszítjük.




Pukkannak a pezsgők, száll a konfetti


Mindmegette.hu : Minden kedves Olvasónknak örömökben, élményekben gazdag,
tartalmas új esztendőt kívánunk!
 
 
0 komment , kategória:  Receptek, írások - vegyes  
Jelkép-kalendárium - Szilveszter
  2013-12-29 20:29:44, vasárnap
 
 
Jankovics Marcell: Jelkép-kalendárium
(részlet)





December 31-e az év utolsó napja és I. (Szent) Szilveszter pápa emlékünnepe. Bár ő maga nem túl jelentős személyiség, uralkodásának idejére (314-335) esett a kereszténység történetének első nagy fordulópontja. A római birodalom akkori uralkodója, Nagy Konstantin császár nemcsak hogy felhagyott a keresztények üldözésével, intézkedései az egyházat egyenesen az állam első intézményévé emelték.




Szent Szilveszter pápa - Budapest, Belvárosi Szent Mihály-templom (Fotó: Legeza Dénes István)

(...)

A néphagyomány és a városi folklór óév-búcsúztató szokásai viszont egyszerűen az év fordulójához kapcsolódnak. Az évkezdet minden népnél bizonyos jelképes elválasztó, szerencse- és bőséghozó praktikákkal jár. Ilyen volt a magyar nép szokása szerint az óévet jelképező szalmabáb földbe temetése, vízbe hajítása (téltemetés), egy öregember-maszkot viselő legénynek játékos kikorbácsolása (!) a faluból (télkiverés), az óév kiharangozása. A bő termést biztosító, gonoszűző szokások közé tartoztak a lármás, álarcos felvonulások, kántálások.(A szilveszter-éji körúti ,,balhézás" előzményei ezek!) A szilveszteri, helyesebben újévi szerencse-jelképek: a kéményseprő, négylevelű lóhere, patkó, lencse, s főleg a malac szintén régi szokások túlélő tanúi.

Forrás:http://jelesnapok.oszk.hu


 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Heti menü ajánlat – december 30 - 2014 január 05.
  2013-12-29 20:20:12, vasárnap
 
  Heti menü ajánlat - december 30 - 2014 január 05.

Hétfő:

Előétel: Zsályás sajtleves sonkás vajgaluskával
Főétel: Vecsési sertésszelet hasábburgonyával
Desszert: Indiáner
Vegetáriánus ajánlat: Gombaszószban sült kelbimbós tészta

Kedd - Szilveszter napja

Reggeli: Háromsajtos melegszendvics
Előétel: Almás-balzsamecetes libamájpástétom
Főétel: Hátszínszelet mustármártásban burgonyakrokettel
Desszert: Méteres kalács
Vacsora: Tatárbifsztek
Éjfélkor: Főtt virsli mustárral és tormával, hidegtál és persze pezsgő
Vegetáriánus ajánlat: Kaszinótojás, franciasaláta, körözöttel töltött sajttekercs és pezsgő a vegáknak sem árthat

Szerda - Újév

Reggeli: Hagymás virslisaláta
Előétel: Korhelyleves gazdagon
Főétel: Lencsefőzelék füstölt tarjával
Desszert: Ami tavalyról megmaradt :)
Vacsora: Sajtos fészek
Vegetáriánus ajánlat: Lencsefőzelék

Csütörtök:

Előétel: Zöldséges zöldborsóleves
Főétel: Gombás-kolbászos-lecsós tarhonya
Desszert: Mandarin
Vegetáriánus ajánlat: Tarhonyás zöldségtál

Péntek:

Előétel: Tejfölös tojásleves
Főétel: Zöldborsófőzelék fasírtgolyókkal
Desszert: Ananászos almasaláta
Vegetáriánus ajánlat: Finom zöldborsófőzelék

Szombat:

Reggeli: Snidlinges lazackrém pirítóssal, teával
Előétel: Gesztenyekrémleves
Főétel: Rokfortos rántott csirkemell burgonyapürével
Desszert: Gyümölcsrizs
Vacsora: Töltött tojás
Vegetáriánus ajánlat: Diós-rokfortos spagetti

Vasárnap:

Reggeli: Fonott kalács vajjal, gyümölcslekvárral és kakaóval
Előétel: Tárkonyos gombaleves
Főétel: Csirke január első hetében (Pezsgős csirke)
Desszert: Expressz tojásmentes körtés csokitorta
Vacsora: Juhtúrós sült gomba
Vegetáriánus ajánlat: Háromzöldséges quiche

Forrás:Mindmegette.hu - Pasik blogja
 
 
0 komment , kategória:  Receptek-menük  
Rózsa Neked
  2013-12-29 20:17:37, vasárnap
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Virágok, gyümölcsök, termések  
Gregor Bernadett: "Nem akartam celeb lenni"
  2013-12-29 20:11:20, vasárnap
 
  Szily Nóra interjúja: Gregor Bernadett - "Nem akartam celeb lenni"





Mostanában csendesedik körülötte a bulvársajtó, és szerintem ő örül ennek. Sokáig firtatták magánéletének titkait, kitárgyalták a külsejét, arról persze nem nagyon olvashattunk, hogy egy évad alatt hat premierje volt.

Elgondolkoztál már azon, hogy miként váltál célponttá és áldozattá is sokszor - olyanná, akinek szinte folyamatosan "cincálják" az életét?

Kezdem átlátni. Én nem tudtam nemet mondani. Amikor felhívott egy újságíró és megígérte, hogy majd ő olyat ír, visszaküldi - higgyek neki. Belementem, és a sok tapasztalatom ellenére még mindig a homlokomra volt írva, hogy egy hülye vagyok, akit fel lehet hívni, ki lehet engesztelni. Azóta van csönd, amióta per van. Kénytelen voltam a sarkamra állni, és azt mondani, hogy itt a vége - hiszen a saját bőrömre ment a dolog.






Tehát őszinte voltál, csak ennek esetleg a torzított formáját olvashattuk itt-ott?

Igen. Az elmúlt években nagyon keveset beszéltem a magánéletemről - tényleg.

Én nagyon sokat olvastam róla.

De azok a cikkek úgy születtek, hogy engem nem hívtak fel, nem kérdeztek meg, hanem "megíródtak". Mintha egy brazil szappanopera lett volna a sajtóban, ami nekem rettenetesen fájt, és az igazságérzetemet is nagyon bántotta. Ráadásul nem tett jót színésznőként sem, mert például az anyaszínházamban a szerződésem 16 év után azért szűnt meg, mert az igazgató azt mondta, hogy "celebekre" nincs szükség egy színházban. Nem akartam celeb lenni. Tisztességgel dolgoztam és mellette éltem az életem - nekem ez így sikerült. A sajtóban - főleg a bulvárban - az a hír, ha valakit sárral lehet dobálni. Az szinte senkit se érdekel, ha valaki jól van és amúgy alázatos a munkájában.

Csalódtál? Megváltoztatta a hozzáállásodat? Megkeserített egy kicsit?

Természetesen megkeserített, de nem mondanám, hogy alapvetően keserű ember lettem azért, mert igazságtalanul bántottak. Voltak rossz napjaim, heteim, hónapjaim amiatt, hogy mindezt el kellett viseljem, de én voltam a hülye. Rá kellett jönnöm, hogy sokkal korábban kellett volna azt mondanom - na, ennek vége, de mindig elpárolgott a mérgem. Két-három napig sírtam, rosszulesett, még egy hétig haragudtam, és aztán elmúlt. Mert közben olyan sok jó dolog volt az életemben, aminek örülni tudtam, és boldoggá tett, hogy a rosszat elég hamar el tudtam felejteni.

Az látszik az arcodon, amikor rossz belül?

Persze! Reggel, amikor belenézek a tükörbe, látom, ha valami miatt feszültebb vagyok.

Akárhányszor találkozom veled, te "fránya" - és ezt szeretettel mondom -, mindig lenyűgöz a szépséged. Abban mennyi munka van?

Sok. A hivatásom rákényszerít arra, hogy vigyázzak magamra.

De megtanultad "kezelni" például az arcodat, a testedet? Azt, hogy mi, hogyan szép?

Szerintem igen. Emlékszem, talán gimnazista lehettem, még nem is tudtam, hogy színésznő leszek-e vagy sem, de a kis panellakásban egy kis tükröt raktam az ablakhoz és anyukám sminkcuccaival próbálgattam, hogy mi az, ami jól áll - tehát ezt elég korán elkezdtem.

Szeretted azt a Bernit? Olvastam, hogy volt, amikor önbizalomhiánnyal küszködtél. Mikor tudatosult benned, hogy szép vagy?

Már anya voltam. Bence fiam 2-3 éves volt, amikor elkezdtem észrevenni azt, hogy tetszem.

De hogyhogy olyan későn? A gimiben nem kaptál bókokat? Nem jelezte vissza a világ vagy akár a kis tükör, hogy jól nézel ki?

Nem.

Hogy szép a szemed, a szád, és egyáltalán...

Nem, de hát tudod, Nóra, ha megnézek egy akkori képet, még most se látom azt a tizenéves Bernit szépnek valamiért. Valószínűleg azért, mert nem gondoltam magam annak. Sokat számít, hogy az ember mit gondol magáról - nem?

Ez azt jelenti, hogy az önértékelésed sem volt teljes? Mondhatnám úgy is, hogy reális.

Nem. Én ennek híján vagyok mind a mai napig, csak annyi a különbség, hogy az a kétkedés önmagamban, ami még mindig megvan, a bizonytalanság vagy elégedetlenség, ami az élet minden területére érvényes, az ma már előrevisz. Tehát az, hogy kételkedem abban, hogy egy szerepben jó vagyok-e, az arra ösztönöz, hogy jobb akarjak lenni benne. Ugyanígy, ha saját magammal foglalkozom, és elégedetlen vagyok ezzel-azzal, vagy felcsúszik 3-4 kg, akkor tegyek ellene.

Azt is felvállaltad, hogy a szépséged megőrzéséért időnként szakemberhez fordulsz, nem csak krémeket, pakolásokat használsz.

Persze! Nem tudom, hogy ebben egyetértesz-e. Különböző katalógusokban látom, hogy lehet 160 ezer forintért is krémet kapni. Nem hiszem, hogy az képes a bőrnek olyan mély rétegeibe is bejutni, hogy valóban tartós hatást fejtsen ki. Én abban hiszek, hogy az a hatékony eljárás, amikor a kis tűvel megszúrják egy picit az ember arcát és a bőrbe mélyen beviszik a hatóanyagot.

Csak tudod a pici tű kapcsán szokták rögtön azt előrevetíteni, hogy na, ez a "lárvásodás" útjának kezdete, amikor a két füled hátul össze lesz patentolva és elveszik a mimika.

Én egy csodálatos doktornőhöz járok, aki egy végtelenül jó ízlésű nő, és nem csak abban, amit csinál. Meg szoktam hívni a színházba is, mert nekem rettenetesen fontos az ő véleménye. Az is, hogy a színpadon színésznőként hogy lát. Én is olvastam már magamról, hogy kéthavonta járok plasztikáztatni, de a ráncok nem kéthavonta jönnek. Amúgy ezek a módszerek átmenetet jelentenek a kozmetikai kezelés és az orvosi beavatkozás között. Kozmetikusok is csinálják ugyanezt, de én a barátságunk miatt is ragaszkodom a főorvos asszonyhoz.

A hiúságod miatt teszed? Vagy azért, amit a világ üzen? Hogy valahogy nem tolerálja az idő múlását...

Azt gondolom, hogy itt elsősorban saját magamról van szó. Szeretem azt, amikor a tükörbe nézek, és látom, hogy ki vagyok simulva és úgy, hogy bár nem aludtam 12 órát, de mégis úgy néz ki, mintha megtettem volna. Ha én jól érzem magam, és ez az önbizalmamat növeli, akkor azt sugárzom kifelé is. Másrészt pedig azt gondolom, hogy egy olyan hivatást választottam, ahol kutyakötelességemnek érzem, hogy a koromhoz és az adottságaimhoz képest a legjobb formámat hozzam. Szólj, hogy ha azt látod, hogy hátul a két fülem tartja össze az arcbőrömet. Tedd meg, kérlek! Szerintem pont attól, hogy nagyon kritikus vagyok önmagammal szemben, és látom én is, amikor valaki túlzásba esik, ha túlságosan lefogy, meg azt is, amikor valaki nincs tudatában annak, hogy múlik az idő és már úgy küzd ellene, ami kínos. Én csak azt szeretném, hogy amit a jóisten adott nekem, meg a szüleim összehoztak negyven évvel ezelőtt, azt megtartsam addig, ameddig lehet.






Kimondtad a számot, pedig én ódzkodtam. Nem hihetetlen? Negyven.

De. Hihetetlen.

Rossz az, hogy hihetetlen, vagy megrántod a vállad, hogy kész, ennyi.

A születésnapom ugyanolyan nap volt, mint a többi, de azért mégiscsak egy olyan kerek évforduló, amivel valaminek vége van szerintem.

Vége? Minek? A harmincas éveknek és...?

A harmincas éveknek is persze, és vége van a külvilág felé ennek az "ügyeletes szép" vagy szexbomba, vagy nem is tudom milyen nő szerepének, amit egyáltalán nem bánok.

Elég volt?

Igen. Én minden elismerést megkaptam ezzel kapcsolatban. Már nem érzem a szükségét annak, hogy mindenáron ez legyen a fontos. Látom, hogy vannak szebbek, fiatalabbak és nincs bennem irigység - és ez olyan jó. És tudod, miért? Mert nekem is volt ilyen időszakom.

De ha a szexbomba szerepet elengedjük, akkor a következő lépés mi lesz? Merre tovább? Ha valaminek vége van, valami el is kezdődik.

Nem tudom megmondani, mert soha nem éltem olyan tudatosan az életemet, hogy arra gondoljak, most mi felé kellene lépnem. Azt tudom, hogy például most anyaszerepet fogok a színházban játszani. Amivel nincs is bajom, hiszen anya vagyok - a nagyfiam már 17 éves. Ha arra gondolok, hogy 10-15 évvel ezelőtt egy önmagában még inkább kételkedő, folyton megfelelni akaró kis lény voltam, aki úgy élte az életét és kapta a pofonokat, hogy csak kapdosta a fejét, hogy mi történik körülötte - ahhoz képest nekem ez a kor meghozta az önismeretet és egyfajta nyugalmat. Mondhatnám azt is - csak nem akarok szerénytelen lenni -, adott valamiféle bölcsességet, ami húsz évvel ezelőtt nem volt rám jellemző. Most sokkal jobban érzem magam a bőrömben, mint akkor.

Visszautaltál és tény és való, hogy te voltál az a valaki, aki ha valahol rosszul érezte magát, odébb ment. Téged a konvenciók nem tartottak benne egy kapcsolatban. Eljutottál a harmadik házasságodig és sok hullámvölgyről is értesültünk - legutóbb 2010-ben. Azon gondolkoztam, hogy reflektorfényben, címlapokkal hogy lehetett újraépíteni, amit szerintem árnyékban, ismeretlenül is nagyon nehéz. Nevezetesen egy házasságot rehabilitálni. Hova lett az a tűz, ami eddig elvitt, és honnan jön az erő, hogy inkább maradj?

Az a tűz elmúlt belőlem. Nincs tovább. Helyette találtam az életben számomra sokkal értékesebb és fontosabb dolgokat. Akkor az volt a fontos, az vitt előre, lehet, hogy azért, mert fiatal koromban túl sok romantikus filmet néztem, és elhittem, hogy van olyan, hogy örök szerelem. Amikor azt éreztem egy kapcsolatban, hogy minden igyekezetem ellenére kihunyt a tűz, azt gondoltam, biztos rosszul választottam. Nem a megfelelő emberrel élek együtt. Ezt most már másképp gondolom.

Hogy?

Úgy, hogy van egy családom, a férjem, a gyerekeim, és ez egy megbonthatatlan egység. Megpróbáltuk megbontani mindkét részről, de nem megy, nem sikerül. Az nekem mindennél fontosabb, hogy ott a nagyfiam és persze a kicsi fiam - aki nekem tényleg a szerelmem -, és minden reggel úgy ébred, hogy ott vagyunk mellette és mosolyog, hogy nem csonka családban nő fel, mint ahogy én.

Az jutott eszembe, hogy neked nincs mintád arra otthonról, hogy hogyan lehet harmonikus családban felnőni. Te azt láttad, hogyan nem szeretnél...

Igen. 23 évesen megszültem Bence fiamat. Azért rohantam bele abba a kapcsolatba, mert mindig egy dologra vágytam: biztonságra. Ami nekem úgy 10 éves korom óta nem volt meg. Mindegy. Ez az én életem. Így alakult.

Azon túl, hogy ma már bölcsebben kezeled, vagy másként látsz rá a konfliktusokra, ki lehet mondani, hogy képes vagy 20-30 évig maradni, vagy ott van még mélyen az a nő, aki képes ébredni?

Ma úgy gondolom, hogy az előbbi. Nekem a legnagyobb örömet az okozza - hogy amikor tehetem, otthon lehetek a családommal. Nem járok sehová. Konkrétan tényleg sehová. Szinte egy kávéra sem szoktam leülni a barátaimmal, ha valaki akar tőlem valamit, az vagy feljön hozzám, vagy telefonon beszélgetünk. Egyszerűen nincs igényem semmire, csak arra, hogy a férjemmel, a gyerekeimmel és a háziállataimmal legyek. Mert nekem ez okoz örömet.






De ez nagyon szűk kis világ.

Nem baj, hogy szűk, mert amúgy is annyi helyen kell megfelelni, szépnek lenni, pontosan tudni a szöveget, ott lenni, hogy nekem ez az a közeg, ahol önmagam lehetek. Ahol elengedhetem magam mackónadrágban, kócos hajjal...

Smink?

Nincs smink, és különben az is érdekes, hogy azon kapom magam, hogy egyre többször indulok el úgy, hogy nem festem ki magam.

Kezded elengedni a külcsínt?

Igen. Különben amit kérdeztél, hogy hol van az a nő, aki esetleg igényli a visszajelzéseket - hát én színésznőként ezt megkapom! Ez nagyon jó. Egy olyan hivatást választottam, ahol a rántás és kevergetés mellől felmehetek a színpadra csinosan, neccharisnyában, és ott megkapom azt, amire vágyom - a közönségtől. Az nyilván nem annyira közvetlen visszajelzés, de azért mégiscsak megvan.

Berni, hogy lehet megtanulni megbocsátani? Nem tudom, hogy bennem megvan-e a képessége annak, hogy a romantikus leányálomhoz képest egy törést, egy félrelépést képes legyek feldolgozni, és ne legyen bennem minden nap a tüske. Neked hogy sikerült?

Ha valaki tíz évvel ezelőtt nekem azt mondja, hogy én egy kapcsolatot majd úgy folytatok, hogy azt mondom, ez is belefér, akkor azt szembe röhögöm. Én rettenetesen féltem ettől. Rettenetesen. Mindig megpróbáltam a legszebb, a legjobb lenni, hogy nehogy...! Csak ez az egy nehogy megtörténjen velem!

Talán azért is léptél ki korábban a kapcsolataidból, hogy nehogy a másik tegye?

Azt hiszem, igen. Nagyon féltem attól, hogy az a férfi, akivel együtt vagyok, akit szeretek az hozzáérhet máshoz. Rettenetesen félelmetes volt a gondolat, és aztán megtörtént. Borzalmas hónapokat éltem át utána, de miután van egy közös gyerekünk, a kapcsolatot az ember tartja, hiszen egy szülőpár vagyunk. Aztán amikor elmúlt a fájdalom és ez a sértettség, akkor elkezdtem gondolkodni azon, hogy a másik ember tettének mi lehetett az oka. Én hol rontottam el a dolgot, hogy ez megtörténhetett? Különben nem tudom, hogy hogyan voltam erre képes. Tényleg nem. Valószínűleg úgy, hogy mi mindig mindent kibeszélünk. Azt is, ami jó, és azt is, ami rossz. Azt is el tudom képzelni, hogy nem lehet továbblépni egy ilyen helyzetből, hogy ha egy feleség például utolsónak tudja meg, hogy ilyesmi történt. Az megalázó egy nőnek.

De a dolog következménye volt, hogy te is mozdultál? Ha sarkítok - történt egy érzelmi revans?

Nem. A kettőnek semmi köze egymáshoz. Különben abban a helyzetben is az volt a csodálatos, hogy a férjem volt az első, akivel ezt meg tudtam beszélni, és aki olyan emberi nagyságról tanúskodott ebben a közel fél évben, amit nem is tudok mihez hasonlítani. Az biztos, hogy úgy nem tudtam volna folytatni, hogy ha ott lenne bennem minden nap a tüske. Biztos, hogy nem.

Mennyire érzed magad biztonságban színésznőként, anyaként, a gyerekeidet a jövő felé irányítóként - néha annyira azt érzem, hogy nem találok érvényes mondatokat. Véget ért egy hosszú társulati lét, jött a szabadúszás. Van stratégiád?

Nem érzem magam biztonságban, és ez borzalmasan szorongató. Nagyon sok olyan hajnal van, amikor szívdobogással ébredek és elkezdek számolni, de szerintem ezzel sokan vannak így.

Csak nem ezt feltételezik, Berni! Járod az országot, mit neked a napi matek.

Járom az országot, na de van lakás- és kocsihitelem, rezsiköltségem, nagygyerekem, kisgyerekem, háztartást vezetek, ott vannak a háziállataim, tehát elég sok pénzt kell ahhoz megkeresnem egy hónapban, hogy ezt mind finanszírozni tudjam. Szóval nem érzem magam biztonságban, de két variáció van: az egyik az, hogy bepánikolok, amit szerintem különben nagyjából mindannyian teszünk mostanában. A másik pedig az, hogy amikor magamhoz térek, felteszem a kérdést: mitől is félek tulajdonképpen? Egészséges vagyok. Amíg mozogni tudok, addig fogok dolgozni.

Így negyvenen túl mi a fontossági sorrend?

A legelső a család és a gyerekek. Amúgy pedig korábban is azt éreztem, hogy színésznőként 40 éves korom fölött fogok kiteljesedni. Pont azért, mert talán a külcsín már nem annyira fontos. Ezt ebből a szempontból sem bánom.

Mit kívánjak neked?

Annak szurkolj, hogy egészségesek legyünk, hogy mindig legyen annyi munkám és feladatom, ami örömet okoz, amiből megélünk, és hogy ami bennem van, abból adhassak a közönségnek.

Most béke van?

Béke van. Leszámítva azokat az apróságokat, amik mindannyiunkat nyomasztanak. Béke van, igen, és igyekszem a napos oldaláról szemlélni a dolgokat.

Forrás:http://www.life.hu/sztarszerzok
 
 
0 komment , kategória:  Szily Nóra riportjai  
Gregor Bernadett - "Az a tűz elmúlt belőlem"
  2013-12-29 20:03:00, vasárnap
 
  Szily Nóra interjúja: Gregor Bernadett - "Az a tűz elmúlt belőlem"





Vajon milyen egy nőnek megélni azt, hogy 40 éves, és hogyan lehet folytatni egy párkapcsolatot megcsalás után? Szily Nóra Gregor Bernadettel beszélgetett.

"Vége? Minek? A harmincas éveknek és...?

A harmincas éveknek is persze, és vége van a külvilág felé ennek az 'ügyeletes szép' vagy szexbomba, vagy nem is tudom milyen nő szerepének, amit egyáltalán nem bánok.






Elég volt?

Igen. Én minden elismerést megkaptam ezzel kapcsolatban. Már nem érzem a szükségét annak, hogy mindenáron ez legyen a fontos. Látom, hogy vannak szebbek, fiatalabbak és nincs bennem irigység - és ez olyan jó. És tudod, miért? Mert nekem is volt ilyen időszakom.

De ha a szexbomba szerepet elengedjük, akkor a következő lépés mi lesz? Merre tovább? Ha valaminek vége van, valami el is kezdődik.

Nem tudom megmondani, mert soha nem éltem olyan tudatosan az életemet, hogy arra gondoljak, most mi felé kellene lépnem. Azt tudom, hogy például most anyaszerepet fogok a színházban játszani. Amivel nincs is bajom, hiszen anya vagyok - a nagyfiam már 17 éves. Ha arra gondolok, hogy 10-15 évvel ezelőtt egy önmagában még inkább kételkedő, folyton megfelelni akaró kis lény voltam, aki úgy élte az életét és kapta a pofonokat, hogy csak kapdosta a fejét, hogy mi történik körülötte - ahhoz képest nekem ez a kor meghozta az önismeretet és egyfajta nyugalmat. Mondhatnám azt is - csak nem akarok szerénytelen lenni - , adott valamiféle bölcsességet, ami húsz évvel ezelőtt nem volt rám jellemző. Most sokkal jobban érzem magam a bőrömben, mint akkor.

Visszautaltál és tény és való, hogy te voltál az a valaki, aki ha valahol rosszul érezte magát, odébb ment. Téged a konvenciók nem tartottak benne egy kapcsolatban. Eljutottál a harmadik házasságodig és sok hullámvölgyről is értesültünk - legutóbb 2010-ben. Azon gondolkoztam, hogy reflektorfényben, címlapokkal hogy lehetett újraépíteni, amit szerintem árnyékban, ismeretlenül is nagyon nehéz. Nevezetesen egy házasságot rehabilitálni. Hova lett az a tűz, ami eddig elvitt, és honnan jön az erő, hogy inkább maradj?

Az a tűz elmúlt belőlem. Nincs tovább. Találtam az életben helyette számomra sokkal értékesebb és fontosabb dolgokat. Akkor az volt a fontos, az vitt előre, lehet, hogy azért, mert fiatal koromban túl sok romantikus filmet néztem, és elhittem, hogy van olyan, hogy örök szerelem. Amikor azt éreztem egy kapcsolatban, hogy minden igyekezetem ellenére kihunyt a tűz, azt gondoltam, biztos rosszul választottam. Nem a megfelelő emberrel élek együtt. Ezt most már másképp gondolom.

Forrás:http://www.life.hu/sztarszerzok
 
 
0 komment , kategória:  Szily Nóra riportjai  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 14 
2013.11 2013. December 2014.01
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 330 db bejegyzés
e év: 2276 db bejegyzés
Összes: 32631 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2082
  • e Hét: 6596
  • e Hónap: 11634
  • e Év: 141341
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.