|
1/2 oldal
|
Bejegyzések száma: 12
|
|
|
|
2013-12-30 23:53:10, hétfő
|
|
|
Pezsgős koktélok, mert megérdemeljük!
Érdemes néha egy kis pezsgővel feldobni vagy akár elindítani a napot. A pezsgő könnyű, gyorsan a fejünkbe száll - és gyorsan ki is megy. Tudtátok, hogy minél hidegebb, annál kevésbé habzik?
Pezsgőt, nem csak szilveszterkor
A magyarok az éves pezsgőfogyasztás legalább felét az év utolsó napján fogyasztják el, a többit pedig sátoros ünnepekkor: születésnapokon, névnapi összejöveteleken, pedig egy hétvégi reggeli is ünnepélyessé és vidámmá tehető egy Mimóza koktéllal, ha meg akarunk lepni valakit. A legtöbben az édes pezsgőket kedvelik, de szerencsére egyre nagyobb a rajongótábora a száraz fajtáknak is.
Az eper és a pezsgő tökéletes páros
Az igazi pezsgő
Amit mi itthon iszunk az pezsgő vagy habzó bor, mely nemcsak az alapanyagok minőségében, de az érlelés idejében is eltér az igazi francia pezsgőtől. Az igazi champagne kizárólag a Párizstól 140 km-re fekvő Champagne környékén, különleges technológiával készül. Ma már itthon is hozzá lehet jutni - bár meglehetősen borsos áron - az igazi Champagne régióból származó pezsgőkhöz, sőt olyan különlegességekhez is, mint az aranyforgácsokkal díszített pezsgő, mely kitűnő ajándék például esküvőkre.
Eperpéppel se rossz
Gyümölcsös pezsgőkoktélok
A Mimóza az egyik legjobb brunch koktél, egy kis narancslé, pici Grand Marnier (narancslikőr), pezsgő, és máris kész. A másik híres pezsgő koktél a Kir, ez az egyik legnagyobb kedvencünk, a hozzá szükséges feketeribizli likőr, a cassis már itthon is sok helyen beszerezhető.
A pezsgő és eper párosítás már a Pretty Woman óta nagy kedvenc, az eper édessége gyönyörűen kihozza a pezsgő ízét.
Tavasszal kötelező a Testarosa, mely száraz pezsgő friss eperpürével, nyáron pedig a Bellini, mely szintén száraz pezsgővel és barackpürével készül. Tulajdonképpen bármilyen gyümölccsel készíthetünk pezsgőkoktélt, nagyon finom például pépesített ananásszal keverve.
Gránátalma magokkal is díszíthetjük
Pezsgő erősebb szeszekkel
Amerikai nőcis sorozatokban fordul elő a Flirtini koktél, melyben a pezsgőn kívül vodka, ananászlé is van. A Walesi herceg koktélban brandyt kell összekeverni cukorral, eperrel, citromlével majd felönteni pezsgővel. A Champoo koktélnál a pezsgőhöz nagyon kevés Amarettót és pár csepp citromlevet keverünk. Érdekes kombináció még Black Velvet, ami Guiness sör és pezsgő fele-fele arányú keveréke.
Bólék
A nyári kerti mulatságok legnagyobb slágere a bólé lehetne. Kár, hogy sokan csak szilveszterkor készítik! Az apróra vágott gyümölcsök, rövid italok és pezsgő kreatív keveréke rendkívül finom a friss gyümölcsöktől, sok jéggel igencsak jólesik a nyáresti partikon. A szó maga az angol bowl (tál ejtsd: ból) főnévből ered. Szóval vegyünk egy nagy tálat, kedvünk és ízlésünk szerint aprítsuk bele a gyümölcsöket, keverjünk hozzá jóféle italokat, de a pezsgőt csak tálalás előtt adjuk hozzá, vagyis időzítsük a pezsgést!
Egészségetekre!
Kir Royal:
Hozzávalók 1 pohárhoz:
9 cl száraz pezsgő
1 cl Creme de Cassis (feketeribizli likőr)
Elkészítés: Pezsgős kehelybe öntjük a likőrt, és felöntjük a jéghideg pezsgővel. A pohár szélét díszítjük.
Margaret Rose:
Hozzávalók 1 pohárhoz:
2 cl Campari
1 cl Cinzano Dry
száraz pezsgő
Elkészítés: A Camparit és a száraz vermutot hosszú pezsgős kehelybe öntjük, s feltöltjük a jól behűtött pezsgővel.
SB
Forrás:Mindmegette.hu |
|
|
0 komment
, kategória: Receptek-ital,szörp,gyümölcs |
|
|
|
|
|
2013-12-30 23:52:51, hétfő
|
|
|
Sósapró, avagy bor- és sörkorcsolyák szilveszterre
A karácsonyt még alig hevertük ki, máris nyakunkon egy újabb kiváló esemény: a szilveszter. Most jön el a sós korcsolyák ideje! A lelkiismeretes háziasszonyok beszerzik a kellő alapanyagokat, és berendezik állásaikat a konyhában, hogy nagyobb mennyiségű alkoholfelfogó sós csodával várják a vendégeket.
A legismertebb és legkedveltebb gyomorkibélelésre alkalmas sütemény a pogácsa. Kellően zsíros, kellően sós és tartalmas ahhoz, hogy néhány példánnyal jól szinten tarthassuk a pezsgők és egyéb italok okozta gyomorproblémáinkat. A pogácsák közül a reformosabb példányokkal is lehet kísérletezni, de az igazán nyerők a zsírral, tejföllel vagy sajttal gazdagítottak, illetve azok, amelyek tésztájába túró vagy bryndza is került.
A pogácsa elképesztő számú variációban készíthető!
A pogácsák állagán túl az ízük is meghatározó. Abban az esetben, ha sör- vagy borkorcsolyaként kívánjuk felszolgálni őket, érdemes kicsit karakteresebb fűszerezést alkalmazni, mint általában. Az uzsonnára készített péksüteményeknél erősebb fűszerezés azonban csak akkor szerencsés, ha tudjuk, milyen italok mellé szeretnénk majd kínálni, így azok ízvilágát nem üti, hanem lehetőleg azzal harmonizál sós aprósüteményünk íze.
Falatnyi, apró pogácsák
A pogácsát fűszerezhetjük színes borssal, rózsaborssal, curryvel, kevés chilipaprikával, pirított köménnyel, a lágyabb ízekért adhatunk hozzá zöldfűszereket (kakukkfüvet, rozmaringot, oreganót). Továbbá nagyon jól áll a pogácsáknak, ha tésztájukba pirított csonthéjas magvakat is keverünk. A száraz serpenyőben megpirított dióból, mandulából, tökmagból vagy szezámmagból a tészta tetejére is kerülhet. A pirítást azonban nem szabad elcsalni. A serpenyőben kapott hőtől lesz igazán gazdag ízű a mag, arról nem is beszélve, hogy ha így keverjük a tésztához, akkor nagyon klasszul ropogni fog benne.
Juhtúrós-sajtos falatkák, elronthatatlan recept, link a cikk végén!
A felnőtteknek szánt aprósüteménybe alkoholt is tehetünk. A sörön kívül kerülhet bele pálinka vagy bor is, aminek az alkoholtartama a sütés során ugyan elpárolog, de az íze visszaköszön az elkészült süteményben. A zsíros alapokon nyugvó pogácsák és stanglik meg szinte kívánják az alkohol jelenlétét.
Az italok mellé kínált aprósüteményeket célszerű tényleg apróra szaggatni vagy formázni, hogy csupán kísérői legyenek az italnak. A magasztalt pogácsa mellett kifejezetten jó partifalat és sörkorcsolya a stangli, ami a pogácsához hasonlatos alapokon nyugszik, viszont hosszú, vékony csíkokra van metélve, de a lágy sörkifli és a különféle ropogós rudak is népszerűek: etetik magukat.
A szezámmag és a mák is tökéletes az aprósütemények tetejére
Ezen felül az italokhoz kínálhatunk még fűszerekkel megbolondított magokat. Ezeket úgy készítjük, hogy a héjától megtisztított magvakat fűszerekkel, sóval elkevert kevéske mézbe forgatjuk, és sütőpapíros tepsin kicsit megsütjük. A magok mellett még kínálhatunk pizzatésztából sodort, majd ropogósra sütött grissinit. Ez utóbbi főleg borok mellé dukál, míg a magok a testesebb sörökhöz passzolnak.
Grissini:
Grissini, az olasz ropi
Hozzávalók:
40 dkg finomliszt
1 dl víz
0,5 dl olívaolaj
1 dl langyos tej
2 nagy csipet só
2 dkg friss élesztő
2 teáskanál porcukor
Elkészítés: Az élesztőt a porcukorral elmorzsolom, majd a meglangyosított tejhez adom. A lisztet és a sót egy nagyobb tálba öntöm, majd hozzáadom az élesztős tejet, a vizet és az olívaolajat, majd elkezdem összedolgozni a tésztát. Amikor már sima a felülete és egyáltalán nem ragad, akkor egy mélyebb tálba teszem a tésztát, konyharuhával fedem, és meleg helyen nagyjából egy órát hagyom kelni.
A kész tésztát deszkára borítom, átgyúrom, majd kígyókat gyúrok belőle. Ezeket a tésztakígyókat sütőpapíros tepsire fektetem, és 200 fokon aranyszínűre sütöm.
Borsos fonat
Hozzávalók:
30 dkg finomliszt
20 dkg rétesliszt
10 dkg kacsazsír
2 tojás
só
1 teáskanál frissen őrölt bors
1 evőkanál szesz (jelen esetben nádpálinka)
bor
Elkészítés: A lisztet a zsírral, a fűszerekkel és az alkohollal összedolgozom. Annyi bort adok hozzá, hogy jól gyúrható tésztát kapjak. Szobahőmérsékleten fél órát pihentetem, majd formára sodrom/tekerem, sütőpapíros tepsire fektetem, és 195 fokon megsütöm.
Paprikás-bryndzás pogácsa:
Hozzávalók:
20 dkg finomliszt
30 dkg rétesliszt
2 dkg élesztő
20 dkg vaj
20 dkg bryndza
2 púpozott teáskanál pirospaprika
3-4 csipetnyi só
2 dl langyos víz
Elkészítés: A liszteket a kenyérsütőgép üstjébe öntöm, ehhez adom a darabokra szedett vajat, a kicsit elmorzsolt bryndzát, az élesztőt. Fűszerezem, sózom, majd elindítom a ketyerét, miközben az egészhez hozzáadom a vizet.
Másfél órát hagyom dagasztani/keleszteni a masinát, aztán deszkára teszem a tésztát, átgyúrom, majd nyújtás helyett kedélyesen megpaskolom, úgy kétujjnyi vastagra ütögetve, és egy kisebb méretű pogácsaszaggatóval kilyuggatom. A sütőpapíros tepsin sorakozó tésztákat, negyed óra elteltével a 205 fokon üzemelő sütőbe tolom.
Addig sütöm, amíg a feneke és a teteje halványan meg nem színesedik. Vigyázat! A paprikás tészták csalókák, inkább gyakrabban kóstoljunk, törjünk ketté egy-egy darabot, minthogy az egész tepsi a kuka martalékává váljon.
Tekercseket, csigákat is készíthetünk sajttal, sonkával, káposztával, fűszeres vajkrémmel töltve
WM
Forrás:Mindmegette.hu |
|
|
0 komment
, kategória: Receptek-sütemények-desszertek |
|
|
|
|
|
2013-12-30 23:52:39, hétfő
|
|
|
Körözöttel töltött sajttekercs
Hozzávalók:
60 dkg sajt (edami vagy trappista)
50 dkg túró
2-3 dl tejföl
1 csokor apróra vágott snidling
1 fej vöröshagyma
2 evőkanál pirospaprika
1 nagy csipet só
A majonézes zöldborsóhoz:
1 üveg zöldborsó konzerv
10 dkg majonéz
2 dl tejföl
2 evőkanál mustár
kevés citromlé
csipet só
1 nagyobb csipet porcukor
Elkészítés:
1.) A sajtot hideg vízbe áztatva a tűzre tesszük egy fazékban, felforraljuk, majd 25 percig a forró vízben hagyjuk. Ezután alufóliával fedett nyújtódeszkára tesszük és kinyújtjuk.
2.) A túrót összekeverjük a nagyon pici kockákra vágott hagymával, a snidlinggel, a tejföllel, majd sózzuk, paprikázzuk, és alaposan összekeverjük.
3.) A kinyújtott sajtra (ami úgy fog kinézni, mintha tészta lenne) felkenjük a túrót, majd óvatosan feltekerjük, szorosan belecsavarjuk az alufóliába, és néhány órára a hűtőbe tesszük. Végül, ha letelt az idő, kivesszük, és felszeleteljük, mint egy bejglit.
4.) A zöldborsót lecsepegtetjük, a többi hozzávalót egy mély tálban simára keverjük, majd hozzáadjuk a borsót. Egy lapos tálba simítjuk a zöldborsósalátát, elhelyezzük rajta a felkarikázott sajttekercset, és kígyóuborkával, paradicsommal, majonézzel díszítjük.
Megjegyzés:
A receptet Mirza (Morzsálós) küldte. Köszönjük!
Forrás:Mindmegette.hu
|
|
|
0 komment
, kategória: Receptek:saláta,hidegtál,egyéb |
|
|
|
|
|
2013-12-30 23:52:27, hétfő
|
|
|
Francia saláta kicsit másképp
Hozzávalók:
mélyhűtött franciasaláta vagy bármely más salátaalap
tartármártás
virsli
főtt tojás
lilahagyma
Elkészítés:
A mélyhűtött zöldségféléket megpárolom, a vékony karikákra vágott virslit is beleteszem. A tojásokat keményre főzöm, kihűtöm, megtisztítom, negyedelem. A sárgáját kiveszem, a fehérjét apróbb (de nem túl kicsi) darabokra vágom. A sárgáját nagyobb darabokban hagyom, így nem esik nagyon szét, amikor összekeverem a salátát. A lilahagymát szintén vékonyra szelem. Tartármártást ízlés szerint elkészítem. Esetleg fel lehet még bontani hozzá egy kukorica- vagy zöldborsó konzervet.
Ha kihűlt a zöldség és a virsli, óvatosan összekeverem a hozzávalókat, hűtőbe teszem érlelődni.
Megjegyzés:
Ebben a receptben az tetszik nekem, hogy nagyon egyszerűen, nagyon ízletes és tartalmas ételt lehet összeállítani olyan alapanyagokból, amelyek - szerintem - minden háztartásban bármikor megtalálhatóak.
Hideg sültek mellé is finom, de önálló ételként is ajánlom. Jó étvágyat hozzá!
A receptet Ritiruti küldte. Köszönjük!
Forrás:Mindmegette.hu |
|
|
0 komment
, kategória: Receptek:saláta,hidegtál,egyéb |
|
|
|
|
|
2013-12-30 23:52:15, hétfő
|
|
|
Kaszinótojás és tormakrémes sonkatekercs
Hozzávalók:
A kaszinótojáshoz:
8 db tojás
mustár
majonéz
tejföl
bors
friss petrezselyemzöld
A sonkatekercshez:
10 szelet gépsonka (lehetőleg téglalap alakú)
18 dkg vaj, vagy Rama
4 csapott evőkanál liszt
kb. 5 dkg reszelt ecetes torma
2 dl főzőtejszín
2 dl tej
20 dkg franciasaláta
só
fehérbors
A díszítéshez:
keménytojás
uborka
paradicsom
paprika
petrezselyemzöld
A fényezéshez:
aszpik
Elkészítés:
A kaszinótojáshoz a tojásokat keményre főzzük, megpucoljuk és hosszában kettévágjuk. Kiszedjük a sárgáját, és egy kis tálba tesszük. Megborsozzuk, hozzáadunk egy kis mustárt, majonézt és tejfölt, a felaprított petrezselyemzöldet, és jól elkeverjük. Figyeljünk arra, hogy a kevert anyag masszív maradjon. Ezt a krémet visszakanalazzuk a tojásokba, petrezselyemzölddel díszítjük.
A tormakrémes sonkatekercshez 8 dkg vajat megolvasztunk, beletesszük a lisztet, fehéredésig kevergetjük. A tűzről félrehúzva a hideg tejjel és tejszínnel csomómentesre keverjük, majd visszatéve a tűzre jól besűrítjük, végül a sóval és a fehérborssal ízesítjük. A maradék vajat habosra keverjük, hozzáadjuk a kihűlt besamelt, valamint a reszelt tormát. (Ha esetleg nem eléggé éreznénk a torma ízét, bátran tehetünk még hozzá.) Robotgéppel krémesre kikavarjuk. A sonkaszeleteket megtöltjük a tormakrémmel, felgöngyöljük. (A tormakrémből hagyjunk annyit, hogy a tekercsek végeire habzsákból rózsákat tudjunk nyomni.) Franciasaláta alapra helyezzük, a tekercsek tetejét tetszés szerint díszítjük, végeikre tormakrém rózsákat teszünk, végül aszpikkal átfényezzük.
Megjegyzés:
A receptet Feketéné dia, a fotót Temjud küldte. Köszönjük!
Forrás:Mindmegette.hu
|
|
|
0 komment
, kategória: Receptek:saláta,hidegtál,egyéb |
|
|
|
|
|
2013-12-30 23:51:34, hétfő
|
|
|
Gazdag hidegtál
Hozzávalók:
A francia salátához:
1 kg francia saláta alap
90 dkg tejföl
2,5 dl majonéz
2 evőkanál mustár
1 evőkanál balzsamecet
1 evőkanál só
4 evőkanál cukor
1 kiskanál bors
petrezselyem
4 db csemege uborka
3 alma
5 db főtt krumpli
fejessaláta, jégsaláta vagy fodros saláta
A kolbásszal töltött karajhoz:
1, 5 kg karaj
lángolt kolbász
A borsos szűzérméhez:
1 sertés szűzérme
vegyes borskeverék
A sajttekercshez:
1 guriga trappista sajt
10 dkg tömlős juhtúró
25 dkg tehéntúró
só
őrölt kömény
pirospaprika
mustár
tejföl
Vénusz sütőmargarin
A sonkatekercshez:
gépsonka
ecetes reszelt torma
besamel mártás
A díszítéshez:
koktélparadicsom
kígyóuborka
retek
mandarin
újhagyma
zselatin
A kaszinótojáshoz:
6-8 tojás
mustár
tejszín
bors
balzsamecet
só
Elkészítés:
1. A francia salátát elkészítjük: a zöldséget megfőzzük, a krumplit kicsivel később kockára vágva szintén megfőzzük. Tartásmártást készítünk a tejfölből és a majonézből mustárral, borssal, sóval, cukororral, balzsamecettel és petrezselyemmel. Hozzáadjuk a kockára vágott almát, a kis darabokra vágott csemege uborkát és a kihűlt zöldségeket.
2. A sajttekercshez a trappista sajtot (csak jó minőségűt, mert ha valami zsíros utánzat, az a főzés során eltűnik) 1,5 cm-es szeletekre vágjuk, kevés forró vízben addig forraljuk, míg az egész elolvad, de még egyben ki lehet venni egy szűrőlapáttal. Asztalra borítjuk, kinyújtjuk, mint egy tésztát, rákenjük a tölteléket, felcsavarjuk. A töltelék lehet: sonkaszeletek és arra halmozott és elsimított körözött, a körözött lehet különböző színű: piros/fehér/zöld is. Tálcára rakva egymás mellé hűtőbe rakjuk dermedni, és csak dermedés után szeleteljük fel, mint a szalámit, de 0,5 cm vastagságúra.
3. A kolbásszal töltött karajhoz felszúrjuk, majd megtöltjük a karajt, fűszerezzük sóval, fokhagymával és köménnyel, majd fólia alatt pirosra sütjük. (Előző nap kell megcsinálni, hogy vékonyra tudjuk szeletelni.)
4. A borsos szűzérme sülhet a karajjal együtt, de ezt durvára őrölt borskeverékbe forgatjuk, amikor már készen van. Hidegen szeleteljük vékonyra.
5. A sonkatekercshez az ecetes tormát a besamellel besűrítjük, és a sonkaszeletekbe töltjük.
6. A kaszinótojáshoz a tojásokat megfőzzük, az alját a sárgájánál levágjuk, kikaparjuk a sárgáját, és mustárral, sóval, tejföllel, borssal meg egy pici balzsamecettel összekeverjük. A tojások alá töltjük.
A hidegtálhoz a tálcára salátaleveleket helyezünk, ráhalmozzuk a francia salátát, és szépen elrendezzük a húsokat, díszítjük a sajttekercsekkel és a zöldségekkel, gyümölcsökkel. A végén zselatinnal átkenegetjük, és bezsebeljük az elismeréseket, dicséreteket.
Megjegyzés:
Szilveszterre minden évben készítek a rokonoknak, és még a szomszéddal is cserélünk. Már alig várom, hogy megcsinálhassam és megdicsérjenek érte.
A receptet és a fotót Ekesandi küldte. Köszönjük!
Forrás:Mindmegette.hu
|
|
|
0 komment
, kategória: Receptek:saláta,hidegtál,egyéb |
|
|
|
|
|
2013-12-30 23:44:51, hétfő
|
|
|
Tatárbifsztek
Hozzávalók:
20 dkg friss marha színhús (legjobb a bélszín)
1 kis fej vöröshagyma
3 nagy gerezd fokhagyma
3 evőkanál mustár
1 teáskanál őrölt bors
1 kávéskanál só
2 teáskanál olívaolaj
Elkészítés:
A húst tisztítsd meg a hártyáitól, és vágd ujjnyi csíkokra. A hagymát és a fokhagymát tisztítsd meg, és kicsit aprítsd föl. Az összes hozzávalót 3-szor egymás után küldd át a húsdarálón. Frissen pirított kenyérrel kínáld.
Megjegyzés:
Ez a tatárbifsztek az általam ismert legegyszerűbb, és - szerintem - legfinomabb receptje. Keverés közben jó kóstolgatni, hogy ízlésednek megfelelően sózhasd-borsozhasd. Van, aki fogyasztás előtt 1 nyers tojássárgáját kever hozzá, én ezt kihagyom. Hűtőszekrényben 2-3 napig eláll, és jót tesz neki, ha összeérik.
A receptet Anna40, a fotót Girakiel küldte. Köszönjük!
Forrás:Mindmegette.hu
|
|
|
0 komment
, kategória: Receptek-húsos |
|
|
|
|
|
2013-12-30 23:42:05, hétfő
|
|
|
Méteres kalács III.
Hozzávalók:
A tésztához:
8 nagy tojás
52 dkg porcukor
2 dl + 1 evőkanál szobahőmérsékletű víz
25 dkg Vénusz sütőmargarin
1,5 csomag sütőpor
52 dkg finomliszt vagy rétesliszt (felesben a legjobb)
2 púpozott evőkanál keserű kakaópor
A forma kikenéséhez:
5 dkg Vénusz sütőmargarin
kb. 4 evőkanál finomliszt
A krémhez:
2 csomag (8 dkg) főznivaló puncs ízű pudingpor
7,5 dl tej
5 evőkanál kristálycukor
30 dkg Vénusz sütőmargarin
30 dkg porcukor
3 evőkanál rum (ez el is maradhat)
A tetejére:
30 dkg étcsokoládé
8 dkg Vénusz sütőmargarin
Elkészítés:
1. A tésztához a tojások sárgáját először a porcukorral, majd a vízzel és a margarinnal jól kikeverjük. A sütőport a liszttel összeforgatjuk, az előzőekhez adjuk. A masszát kétfelé vesszük (úgy a legkönnyebb, ha két egyforma edénybe szedjük szét). Az egyiket a kakaóporral barnára *festjük*, és 1 evőkanál vizet adunk még hozzá. A tojásfehérjét kemény habbá verjük; felét az egyik, felét a másik masszába forgatjuk.
2. Külön-külön, margarinnal kikent, belisztezett, kb. 1 liter űrtartalmú őzgerincformákba töltjük, majd előmelegített sütőben, a közepesnél kisebb lánggal (170 fok, légkeveréses sütőben 155 fok) kb. 45 percig sütjük. Akkor jó, ha a beleszúrt tűre nem tapad ragacsos massza.
3. Ha kihűlt, vágódeszkára borítjuk, és a tetejét - ami sütésnél általában felpúposodik - egyenesre vágjuk. Ez lesz ugyanis majd az alja. A tésztát a forma bordamélyedéseinél felszeleteljük.
4. A krémhez a pudingport a tejjel és a kristálycukorral az előírás szerint sűrű krémmé főzzük. A puha (szobahőmérsékletű) margarint először magában, azután a porcukorral jól kikeverjük. Ugyancsak kikeverjük a kihűlt pudingot, majd apránként beledolgozzuk a cukros margarint és a rumot is.
5. Ezzel a krémmel egymáshoz *ragasztjuk* a tésztát úgy, hogy a fehéret a barna kövesse mindig. Így egy *méteres*, vagy két kisebb rudat kapunk.
6. A csokoládét a margarinnal vízgőzre téve felolvasztjuk, kissé hűlni hagyjuk, végül egyenletesen a tésztára kenjük. Megvárjuk amíg megdermed, alufóliába csomagoljuk és jól behűtjük. Tálaláskor kissé ferdén, forró vízbe mártott késsel szeleteljük fel.
Jó tanács: Ha nincs két egyforma őzgerincformánk, akkor a tojásfehérjét külön verjük fel a tésztákhoz, nehogy összeessen, míg a másik lap sül.
kb. 40 szelet
2 óra 30 perc
339 kcal/szelet
Forrás:Mindmegette.hu
|
|
|
0 komment
, kategória: Receptek-sütemények-desszertek |
|
|
|
|
|
2013-12-30 23:38:36, hétfő
|
|
|
Hátszínszelet mustármártásban
Hozzávalók:
4 szelet ujjnyi vastag marhahátszín
2 mokkáskanál őrölt bors
1 evőkanál mustár
A pácoláshoz és a sütéshez: Vénusz olaj olaj
A mártáshoz:
1 evőkanál liszt
4 dkg margarin
8 evőkanál mustár
2-2 dl tejszín és húsleves
1 dl fehérbor vagy pezsgő
2 gerezd fokhagyma
1 csokor petrezselyem
Elkészítés:
A hússzeleteket borssal, mustárral bedörzsöljük, egy tálban szorosan egymás mellé fektetjük, és annyi olajat öntünk rá, amennyi ellepi. Így pácoljuk 3-4 napig, miközben néhányszor megforgatjuk. Ha az olajjal takarékoskodni szeretnénk, akkor a hússzeleteket egyenként megkenjük, majd szorosan alufóliába tekerjük.
A sütés napján a húst - miután páclevét kissé lecsöpögtettük - kiolajozott serpenyőben, közepesen erős lángon mindkét oldalán kb. 3-3 perc alatt aranysárgára sütjük.
A mártáshoz a lisztet a margarinon megfuttatjuk, a mustárt belekeverjük, a tejszínnel, a húslevessel meg a borral vagy pezsgővel felengedjük, a péppé zúzott fokhagymával és a finomra vágott petrezselyemmel ízesítjük. Felforraljuk, majd a húsra öntjük, és csak 3-4 percig főzzük, amíg a mártás kissé be nem sűrűsödik.
i ideje: 30 perc + a hús érlelése
Forrás:Mindmegette.hu
|
|
|
0 komment
, kategória: Receptek-húsos |
|
|
|
|
|
2013-12-30 23:36:25, hétfő
|
|
|
Almás-balzsamecetes libamájpástétom
Hozzávalók:
50 dkg libamáj
1 nagy fej hagyma
4-5 gerezd fokhagyma
olívaolaj
2-3 nagyobb alma
2 evőkanál balzsamecet
1/2 dl brandy
só
bors
kakukkfű
rozmaring
pár szelet húsos szalonna
Elkészítés:
Az olívaolajon megfuttatjuk a felkockázott hagymát, hozzáadjuk az apróra vágott fokhagymát, majd a feldarabolt, lehártyázott májat. Kicsit átpirítjuk, majd hozzádobjuk a magházától megszabadított és cikkekre vágott hámozott almát.
10-15 perc alatt, miközben hozzáadjuk a fűszereket és a balzsamecettel is meglocsoljuk, lefedve puhára pároljuk. Végül fedő nélkül hozzáadva a brandyt rotyogtatjuk rövid ideig, hogy elpárologjon a leve, és kicsit megpiruljon.
Amikor kissé meghűlt, aprítógéppel vagy merülő turmixszal pépesítjük. Egy kerek tálat kibélelünk baconszeletekkel, hogy kicsit túllógjanak, erre kanalazzuk a májas masszát, majd a lelógó szalonnadarabokkal szépen betakarjuk.
Előmelegített sütőben, vízfürdőbe állítva 160 fokon 40 percig gőzöljük.
A sütőből kivéve hagyjuk teljesen kihűlni, majd egy éjszakára betesszük a hűtőbe.
Másnap a tálból egy salátalevéllel megalapozott tányérra borítjuk, torta mintára szeletelve kínáljuk. Hidegtál ízletes alkotóeleme, de önállóan is fogyasztható.
Megjegyzés:
Csirkemájból is elkészíthető, úgy is nagyon finom, élvezhető lesz. Jó étvágyat, Nord!
A receptet Nordkapp küldte. Köszönjük!
Forrás:Mindmegette.hu |
|
|
0 komment
, kategória: Receptek:saláta,hidegtál,egyéb |
|
|
|
|
|
1/2 oldal
|
Bejegyzések száma: 12
|
|
|
|
2013. December
| | |
|
|
ma: |
0 db bejegyzés |
e hónap: |
330 db bejegyzés |
e év: |
2276 db bejegyzés |
Összes: |
32631 db bejegyzés |
|
|
|
|
- Általános (1199)
- Belső kör (5)
- Család (0)
- Munka (0)
- Haverok (0)
- Iskola (0)
- Advent,Karácsony, Újév, Húsvét (1166)
- Áldások, imák, Istenes versek (347)
- Állatok (44)
- Angelisz Irini (80)
- Angyal,Isten vers,videó,idézet (132)
- Angyali üzenet Pusztai Orsitól (892)
- Angyali üzenetek (1041)
- Angyali üzenetek 2 (4)
- Angyalok, angyalos történetek (140)
- Anyák napja (35)
- Anyák napja (167)
- Ara Rauch írásai, versei (20)
- Aranyosi Ervin versei (30)
- Athéna görögországi élményei (2)
- Athéna versei, gondolatai (32)
- Atya, Jézus és Mária üzenetei (20)
- Az Élet Kiskönyve (19)
- Bagi László /Hezekiah versei (20)
- Bálint gazda (5)
- Barátság (272)
- Benmar - Szabó Balázs versei (20)
- Blogtársaktól kaptam 1 (134)
- Blogtársaktól kaptam 2 (41)
- Bodré Anikó versei (8)
- Bölcsességek - gondolatok (69)
- Ch-ás szerzők versei (37)
- Csabai Lajos versei (15)
- Egészség (590)
- Égi jelenségek, érdekességek (3)
- Égi üzenetek (24)
- Egyéb ünnepek, jeles napok (870)
- Ehető virágok és receptek (21)
- Emlékezés (82)
- Ezoterikus (284)
- Fényörvény: üzenetek-tanítások (31)
- Filmek (17)
- Francoise versei (12)
- Fullos szerzők versei, írásai (124)
- Gitka(Szomorúfűz) (11)
- Gyógyító kövek, kristályok (50)
- Haiku, Zen versek (52)
- Hetet (414)
- Heti útravaló - Müller Péter (339)
- Hétvégét (393)
- Hónapok, hónapokról versek (1248)
- Horoszkópok (19)
- Humoros, vicces (21)
- Idézetek (948)
- Írások (310)
- Jó éjszakát! (809)
- Jó reggelt! (7)
- Jókívánság (40)
- Kamarás Klára versei (50)
- Kedvenc énekesek (12)
- Kellemes délutánt! (11)
- Komáromi János (Koma) versei (74)
- Kormányos Sándor versei (15)
- Krancz Béla versei (9)
- Kryon (55)
- Kun Magdolna versei (23)
- Könyvek (38)
- Lengyel Jolán versei (13)
- Másik világ, Hathorok üzenetei (6)
- Meditációk (38)
- Nagy Krisztina, Krancz Béla (27)
- Nemzeti ünnep (161)
- Pps-ek (3)
- Puskás Kolozsvári F. versei (2)
- Receptek - befőzés, mélyhűtés (74)
- Receptek - görög és balkáni (13)
- Receptek - savanyúság eltevése (20)
- Receptek, írások - vegyes (792)
- Receptek-főzelékek, lecsók, (192)
- Receptek-halas (184)
- Receptek-húsmentes ételek (1202)
- Receptek-húsos (1394)
- Receptek-ital,szörp,gyümölcs (129)
- Receptek-levesek (1399)
- Receptek-menük (388)
- Receptek-sütemények-desszertek (1309)
- Receptek-tésztafélék,szendvics (1048)
- Receptek:saláta,hidegtál,egyéb (514)
- Reiki (5)
- Saját készítésű videók (88)
- Seherezádé (152)
- Seneca (32)
- Szapphó (47)
- Szép estét! (154)
- Szép képek (34)
- Szép napot, vasárnapot! (142)
- Szerelem, boldogság (926)
- Szeretet (404)
- Szeretet írások (220)
- Szily Nóra riportjai (121)
- Táltos témák (24)
- Táncok története (24)
- Tanítások-Üzenetek-Írások (195)
- Tatiosz (280)
- Tokaji Márton versei (52)
- Tóth Juli versei (36)
- Tóth Tiborné-Hajnalka versei (3)
- Vegyes receptek (22)
- Vén Muskétás versek, írások (474)
- Vénusz Kódex (12)
- Versek (3006)
- Versek videókon (6)
- Versek, képek reggeltől-estig (121)
- Versek, képek tavasztól-télig (1079)
- Verses képeslapok (779)
- Videók (279)
- Virágok, gyümölcsök, termések (569)
- Virágos versek, idézetek (370)
- Vujity Tvrtko írásai (11)
- Üdvözlés, köszöntés,köszönés (760)
- Zene,-dalszövegek videókkal is (294)
|
|
|
|
- Ma: 1963
- e Hét: 4177
- e Hónap: 18082
- e Év: 147789
|
|
|