Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 7 
Adventkor
  2013-12-05 23:52:16, csütörtök
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Advent,Karácsony, Újév, Húsvét  
Pireuszi szendvics
  2013-12-05 23:50:22, csütörtök
 
  Pireuszi szendvics

Hozzávalók:
20 dkg magozott fekete olívabogyó
50 dkg puha feta sajt
3 szál újhagyma
fél csokor metélőhagyma
5 evőkanál olívaolaj
őrölt feketebors
franciakenyér
Elkészítés:

Az olívabogyót és a kétféle hagymát finomra aprítjuk. Jól bejáratott keverőtálunkban a fetát az olívaolajjal pürésítjük, megborsozzuk, és belekeverjük a finomra vágott hozzávalókat.

Kenyerünket ujjnyi vastagon felszeleteljük, megpirítjuk, és az olívás krémmel megkenjük. Díszítsük félbevágott olívabogyóval. Egy pofa ouzo után isteni!

Megjegyzés:
A receptet Dzsafi küldte. Köszönjük!

Forrás:Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsmentes ételek  
Lángoló banán
  2013-12-05 23:48:19, csütörtök
 
  Lángoló banán

Hozzávalók:
4 kemény banán
3 evőkanál cukor
1 evőkanál vaj, vagy Rama
8 evőkanál rum
1 citrom leve
1 narancs leve

Elkészítés:
Keresünk egy kislábast, és benne a cukrot alacsony hőfokon karamellizáljuk, majd az 1 evőkanál vajjal és a citrusfélék levével könnyű sziruppá főzzük. Banánjainkat 250 fokos sütőben vagy grillrácson héjastól barnára sütjük.

Tálalótálra tesszük, a héjának egy csíkját lehúzzuk, majd a banánhúsra rákanalazzuk az öntetet. Egy merőkanálban megmelegítjük a rumot, ráöntjük a banánokra, és meggyújtjuk. Lángolva tálaljuk.

Megjegyzés:
A receptet Dzsafi küldte. Köszönjük!

Forrás:MIndmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek-sütemények-desszertek  
Sertésborda májjal és erdei gombával
  2013-12-05 23:46:08, csütörtök
 
  Sertésborda májjal és erdei gombával

Hozzávalók:
80 dkg csont nélküli sertéskaraj
20 dkg sertésmáj
10 dkg erdei Bonduelle gomba
10 dkg kolozsvári szalonna
10 dkg párolt Bonduelle zöldborsó
1 nagy fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
frissen őrölt borskeverék

olaj

Elkészítés:
A sertéskarajt nyolc egyforma vastag szeletre vágjuk, és a közepéről kifelé indulva egyenletesen kiveregetjük. Sózzuk, mindkét oldalán borsozzuk. Elővesszük kedvenc teflonserpenyőnket, kevés olajat hevítünk benne, és hirtelen kisütjük a szeleteket (kívül kérges, belül omlós, akkor a jó). Tálalásig melegen tartjuk.

A kolozsvári szalonnát csíkokra vágjuk, a sütésből visszamaradt zsiradékban kiolvasztjuk. Rávetjük a félfőre vágott hagymát, a szeletelt erdei gombát és a zöldborsót. Sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát és a csíkokra vágott sertésmájat, majd készre pároljuk.

A ragut a hússzeletek tetejére halmozzuk, és pirított burgonyával tálaljuk. Bontsunk fel mellé egy szép rajnai rizlinget is.

Megjegyzés:
A receptet Dzsafi küldte. Köszönjük!

Forrás:Mindmegette,hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsos   
Gazdag erőleves
  2013-12-05 23:43:26, csütörtök
 
  Gazdag erőleves

Hozzávalók:
80 dkg marha ritkacsont
1 kg darált marha vastaglapocka
40 dkg szárnyasaprólék
1 kis doboz sűrített paradicsom
3 db sárgarépa
2 db petrezselyemgyökér
1 kis zellergumó
10 dkg kelkáposzta
10 dkg csiperkegomba
1 gerezd fokhagyma
1 kis fej vöröshagyma
1 paradicsom
1 zöldpaprika
3 tojásfehérje
szemes feketebors
reszelt szerecsendió


Elkészítés:
Nagy levegőt veszünk, és a tűzhelyre állítjuk kedvenc 8 literes nagy fazekunkat. Beletesszük a tojásfehérjével és a sűrített paradicsommal elkevert darált marhahúst, 4 liter vízzel felengedjük, megsózzuk, és az összedarabolt, leforrázott csontot, leforrázott szárnyasaprólékot beletéve, gyakori keverés mellett felforraljuk. Ezután a karikákra vágott sárgarépát, gyökeret, a szeletelt zellergumót, a fokhagymát, a kettévágott és vágási felületén megpirított vöröshagymát, a kelkáposztát, csipetnyi reszelt szerecsendiót és a levesbe szánt szemes bors felét - no, ezt mind belezúdítjuk a fazékba, és nemes elszánással, valamint némi italneműtől támogatva 4 órán keresztül gyöngyözve főzzük. Ha ezt kibírtuk, akkor jöhet a levesbe a szeletelt gomba, a szemes bors másik fele, a cikkekre vágott paradicsom, a darabolt, csumázott zöldpaprika, és még félórányi főzés.
A készre főzés után pihentetjük magunkat, és a levest is, jó tíz percig.

Ezután egy másik fazékba szűrőruhán keresztül átszűrjük. Ezért jó, ha több edényünk van, vagy egy jó szomszédunk, akitől kölcsönkérhetünk.
A leves színének mély aranysárgának - mint a jó konyak - kell lennie. Ha fakónak találjuk, kicsi teflonserpenyőnkben karamellizáljunk egy kevés kristálycukrot, engedjük fel egy kis levessel, forraljuk össze, és ebből szűrjünk levesünkhöz, míg a kívánt színt elérjük.

Tálaljuk forrón, előmelegített levesescsészében, különféle betétekkel gazdagítva.

Megjegyzés:
Az erőleves elnevezése a betétektől függően változik!

A receptet Dzsafi küldte. Köszönjük!

Forrás:Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek-levesek  
Szent Miklós ünnepén
  2013-12-05 23:39:39, csütörtök
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Advent,Karácsony, Újév, Húsvét  
Mikulás
  2013-12-05 22:54:05, csütörtök
 
  Az ajándékosztó Mikulás eredetileg a katolikus vallású vidékeken Szent Miklósnak, a Lycia római provinciában fekvő Myra püspökének népies alakja. A modern magyar néphagyomány szerint december 5. éjjelén - december 6. hajnalán meglátogatja a gyermekeket, s ha az elmúlt évben jól viselkedtek, kisebb ajándékot ad nekik. A szintén használatos Télapó kifejezés a 20. század első harmadában keletkezhetett, már a két világháború között is használták a Mikulás szó szinonimájaként.

A Mikuláshoz köthető magyar néphagyomány a globalizáció hatására megváltozott: addig amíg a két világháború között a Mikulás alakja a mennyben élt, a gyerekeket az égből figyelte, segítői pedig manók, angyalok vagy krampuszok voltak, addig a mai fogyasztói társadalmakban egyre inkább elterjed az a nézet, hogy Mikulás, illetve országonként más-más alak, aki Mikulásunk megfelelője, a Lappföldön él, szánját rénszarvasok húzzák, a segítők pedig általában elmaradnak mellőle.

Szent Miklós




Szent Miklós (mozaik, Villach-Beljak).

legendája és december 6-iki egyházi ünnepe kapcsán terjedt el a 19. században a városokban, hogy a Mikulás az ablakokba helyezett kitisztított cipőkbe szaloncukrot vagy kisebb édességekből és déligyümölcsökből álló piros csomagot tesz december 6-án. Személyesen is lehet találkozni a Mikulással. Ekkor a díszes piros ruhás, nagy fehér szakállú püspököt fekete krampuszok (valójában ördögök) kísérik, és a rossz gyerekeket ijesztgetik, virgáccsal fenyegetik vagy finoman meg is vesszőzik.

Forrás:A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából


 
 
0 komment , kategória:  Advent,Karácsony, Újév, Húsvét  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 7 
2013.11 2013. December 2014.01
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 330 db bejegyzés
e év: 2276 db bejegyzés
Összes: 32631 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 427
  • e Hét: 5008
  • e Hónap: 18913
  • e Év: 148620
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.