Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 16 
Gyorsan, finomat! A mirelitzöldség előnyei
  2013-12-06 20:11:54, péntek
 
  Gyorsan, finomat! A mirelitzöldség előnyei





Nem mindig egyszerű a háziasszonyok számára napról napra kitalálni, mi is kerüljön a család asztalára. Ráadásul a boltok polcain egyre kevesebb és kevesebb a friss zöldség a hidegebb idő beköszöntével - eljött hát a mirelitek ideje!

Hogy ebben az időszakban se szenvedjünk hiányt a vitaminokban és ásványi anyagokban, a legjobb választás a fagyasztott élelmiszer lehet, ugyanis nem csak megőrzi tápanyagtartalmát, de sokáig eláll, és percek alatt elkészül. Az íze pedig mindig kitűnő, és még az egészségünkre is pozitív a hatása - ahogyan a konzerv- úgy a mirelitzöldségekkel kapcsolatban is vannak tévhitek, amelyeket itt az ideje eloszlatni!

A Sprint Natura gyorsfagyasztott termékei, az olyan alapzöldségek, mint például a zöldborsó, brokkoli, vagy a sárgahüvelyű vágott bab, továbbá a különleges mirelit zöldségkeverékei (mexikói és kerti mix), nem csak megőrzik friss ízüket - mivel betakarításuk és feldolgozásuk között csupán pár óra telik el - de mindig, szezontól függetlenül elérhetőek bárki számára.

A zöldséget a betakarítást követően néhány órával azonnal fagyasztják, ennek az eljárásnak köszönhetően a zöldség megőrzi tápanyagtartalmát. Ezzel szemben a friss zöldség tápanyagtartalma szállítás és raktározás során hamar csökken. Érdemes azt is tudni, hogy a fagyasztási eljárás további előnye, hogy a zöldség megőrzi eredeti textúráját is, de nem csak ezekkel az előnyökkel rendelkeznek a mirelitek! A háziasszonyok jelentős időt és fáradságot spórolhatnak meg, ha ezeket a termékeket választják, hiszen már eleve felhasználásra alkalmas állapotban kerülnek hozzájuk a boltok polcairól, ezáltal nincs szükség órákig tartó zöldségtisztításra, borsófejtésre és az alapanyagok további áztatására, azonnal elkészíthetőek belőlük a finomabbnál finomabb ételek. A zsenge és édes zöldborsó vagy a kukorica, főzést sem igényelnek, és szinte a felmelegítés pillanatában fogyaszthatóak. A különleges zöldségeket tartalmazó keverékek mindegyike pedig néhány perc párolás/sütés után már önmagában is nagyon ízletes.

Általános tévhit az is, hogy a mirelit zöldségek rossz minőségűek és egészségtelenek. A főzés során felhasznált fagyasztott termékeknek komoly minőségbiztosítási szűrőn kell átesniük, mielőtt forgalomba kerülnének.

A mélyfagyasztás egy olyan gyorsfagyasztási eljárás, mely eredményeként pár perc alatt -18°C-ra hűtik le a zöldséget. Az otthon történő fagyasztással ellentétben, az előbb említett ipari fagyasztás folyamán, csak apró jégkristályok keletkeznek, melyek nem rongálják a zöldség sejtszerkezetét. Így a lefagyasztott zöldség állaga és íze garantált, hiszen ilyen hidegben a mikroorganizmusok nem fejlődnek, és nem is szaporodnak.

A mélyhűtés folyamán a zöldségek az eredeti természetes színűket is megtartják. Ezek a termékek ráadásul sokáig megőrzik eredeti ásványi anyag- és a friss nyersanyaghoz közeli vitamintartalmukat is. A higiénikusan és helyesen kivitelezett gyorsfagyasztással tartósított élelmiszereknek, amelyeket a megfelelő körülmények között szállítunk, tárolunk és használunk, (nem hagyjuk, hogy felengedjenek) csakis pozitív hatásai lehetnek egészségünkre.

Forrás: www.femcafe.hu)
 
 
0 komment , kategória:  Receptek, írások - vegyes  
Egészségesebb a mirelit, mint a friss zöldség?
  2013-12-06 20:10:17, péntek
 
  Egészségesebb a mirelit, mint a friss zöldség?





Egy, a Brit Élelmiszerkutató Intézet által végzett vitamin- és tápanyagveszteséget vizsgáló tanulmány szerint a gyorsfagyasztott zöldségek több tápanyagot tartalmaznak, mint a szupermarketekben, illetve a piacokon frissként árult társaik.

A kutatók szerint az asztalunkra kerülő friss zöldségek tápanyagtartalma akár 45 százalékát is elveszítheti a betakarítás és az értékesítés között eltelt idő alatt. Ezzel szemben a gyorsfagyasztott zöldségek jelentős része, betakarítás után néhány órával már a fagyasztóládákba kerül, így biztosítva a magasabb vitamin és tápanyag tartalmat. A vásárlók közel 80 százaléka gondolja úgy, hogy a szupermarketekben árusított friss zöldség nem idősebb négy naposnál. A valóságban azonban a zöldségek akár kilenc naposak is lehetnek, mire az üzletekbe kerülnek és átlagban négy nap telik el, mire valaki megveszi őket. Ha beleszámoljuk azt az időt is, ameddig otthon tároljuk fogyasztás előtt, a "friss" zöldségek akár 16 naposak is lehetnek.

A tanulmányból kiderült, hogy a zöldbab a fenti körülmények között a tápanyagok 45 százalékát is elveszítheti, ez a szám a brokkoli és a karfiol esetében 25, a zöldborsó esetében 15, a sárgarépa esetében pedig 10 százalék is lehet.

"A friss zöldségek tápanyagtartalma a leszedés pillanatától kezdve folyamatosan csökken" - magyarázta Dr. Sarah Schenker dietetikus. "Ez azt jelenti, hogy mire a tányérunkra kerülnek, korántsem olyan egészségesek, mint gondolnánk."

Az eredmények alátámasztják a sheffieldi Hallam Egyetem Élelmiszerfejlesztési Központjának korábbi kutatását, amely szerint a fagyaszott zöldségek semmivel nem rosszabbak, mint a frissek. "Figyelmen kívül kell hagynunk azt a hibás nézetet, hogy a friss étel mindig jobb, mint a fagyasztott" - mondta el Charlotte Harden kutató. "A fagyasztott élelmiszer tápanyagtartalma épp akkora, mint a frissé, esetleg még magasabb is lehet."

A Brit Fagyasztott Élelmiszer Társaság egyik szóvivője azt mondta: "A gyors és szervezett leszedés utáni fagyasztást biztosító technika minimalizálja a tápanyagveszteséget. Ezzel szemben a friss élelmiszer akár egy hónapot is tölthet a termelő - nagykereskedő - kiskereskedő láncolatban, mire eljut a fogyasztóhoz."

Forrás: lifenetwork.hu)
 
 
0 komment , kategória:  Receptek, írások - vegyes  
Milyen zöldségeket érdemes enni ősszel?
  2013-12-06 20:08:42, péntek
 
  Milyen zöldségeket érdemes enni ősszel?

Szerintem télen is.


Táplálkozzon színek szerint!

Szinkavalkád a tányéron






A színek szerinti táplálkozás azt vallja, egészségünk érdekében akkor tesszük a legtöbbet, ha egy-egy étkezés alkalmával mindegyik szín szerepel a tányéron. Így sokféle tápanyaghoz jutunk, és könnyen elkerülhetjük a betegségeket. Ősszel ezeket válasszuk!

A zöldségek és gyümölcsök szín-és ízanyagai, a flavonoidok nagy segítségünkre lehetnek a nyirkos, hűvös időszak idején. Egyfajta természetes antioxidánsok, ezáltal segítenek megakadályozni a szervezetre káros szabadgyökök elszaporodását, így támogatva immunrendszerünk munkáját. Ha követjük a színek szerinti étrend alapelvét, és étkezéseink során minden színből elfogyasztunk egy-egy ételt, nagy mennyiségű antioxidánst juttatunk a szervezetünkbe, mely így sokkal könnyebben felveszi a harcot a betegségekkel, fertőzésekkel szemben. A színek szerinti étrend egyáltalán nem bonyolult, csak kövessék hozzá tippjeinket!

Brokkoli: a zöld szín képviseletére

Mindegyik zöldség jótékony hatással van szervezetünkre, de a brokkolinak még ezen felül is kiemelkedőek tulajdonságai. Zöld színét a klorofill nevű anyagnak köszönheti, melynek eredményeként frissíti, vitalizálja szervezetünket és energiával tölti meg. Erős daganatellenes hatással bír, és a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésére, kezelésére is ajánlott fogyasztása. Bővelkedik A-, B-, C- és K-vitaminban, valamint káliumban, kalciumban, és tartalmaz vasat, magnéziumot is, amelyek a szürke napokon segítenek hangulatunkat fokozni kicsit. Antioxidánsokban is bővelkedik, így fontos szerepe van az immunrendszer munkájának támogatásában.

Padlizsán: a lila finomság

Lila színét az antocianin nevű színanyagnak köszönhetően, mely erős antioxidáns- és daganatellenes tulajdonságokkal ruházza fel. Magas rosttartalma segíti emésztésünket, közvetve pedig immunrendszerünket, rendszeres fogyasztása enyhíti a zsíros étkezés negatív hatásait. Szív- és érrendszeri betegségek, és ízületi problémák esetén is hatásos.

Chilipaprika: a piros színt adja

A piros színű ételek a likopinnak köszönhetik jótékony tulajdonságukat, mely egy igen erős rákellenes karotinoid. Emellett remek antioxidáns hatású is, segít megkötni a szervezet számára káros szabad gyököket, ezáltal segít az öregedési folyamatok kialakulásának lassításában is. A chili emellett antibakteriális hatású, rendszeres fogyasztása serkenti az anyagcserét és az emésztést, illetve védi a gyomor nyálkahártyáját a káros hatásoktól (pl. alkohol, gyógyszerek stb.). A népgyógyászat szerint hasmenés, fogvérzés és görcsök esetén is számíthatunk rá.

Sárgarépa: a narancs és sárga színekért

Bár itthon elsősorban a sötét sárga sárgarépát fogyasztjuk, létezik egy halványabb színű változata is, mindkettő fogyasztása ajánlott. Színüket a béta-karotinnak köszönhetik, mely erős szabadgyök-blokkoló hatással bír, így nagyban támogatja immunrendszerünk védelmi munkáját. Gazdag A-vitaminban, mely segíti a jó látást és a nyálkahártyák egészségét is, amely a nyirkos időszakban kifejezetten jól jön. Alacsony a kalóriatartalma, édes íze miatt pedig még a gyerekek is kedvelik. Szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében, rákterápiában fontos a szerepe, és vizelethajtóként is alkalmazzák.

Hagymafélék: a fehér szín kedvéért

A hagymafélék színét az allilszulfid adja, mely egy igen erős baktérium- és gombaölő, gyulladáscsökkentő, érelmeszesedést gátló, tumorellenes, emésztést segítő anyag. Ennek következtében szervezetünkre gyakorolt pozitív hatásuk igen sokrétű, fogyasztásuk egész évben ajánlott, a hűvösebb, nyálkás időszakban pedig különösen ajánlott, nagyban számíthatunk rájuk megfázásos betegségek esetén.

Forrás: házipatika.com)
 
 
0 komment , kategória:  Receptek, írások - vegyes  
Spenótos nokedli
  2013-12-06 20:01:12, péntek
 
  Spenótos nokedli

Hozzávalók:

1 csomag mirelit spenót püré
3 tojás
liszt (amennyit felvesz)

szerecsendió
tejföl
fokhagyma
reszelt sajt

Elkészítés:

A felengedett spenót püréhez hozzáadom a tojásokat, és annyi lisztet, hogy nokedli sűrűségű tésztát kapjak. Sóval, kevés szerecsendióval fűszerezem, majd forró vízbe szaggatva kifőzöm. Fokhagymás tejföllel és reszelt sajttal tálalom.

Megjegyzés:
A lányom kedvenc étele, de minannyian szeretjük.

A receptet Ipocza küldte. Köszönjük!

Forrás:Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsmentes ételek  
Zöldséges-sonkás aszpik
  2013-12-06 19:50:53, péntek
 
  Zöldséges-sonkás aszpik

Hozzávalók:

4 tojás
4 keménytojás
3 dl majonéz
10 dkg Natura borsó megfőzve
1 nagy sárgarépa megfőzve, kockára vágva
2 dl víz
1 húsleveskocka
8 szelet sonka
1 csomag étkezési zselatin

Elkészítés:

A 4 tojás sárgáját a majonézzel és tejföllel kikeverjük. A 4 tojásfehérjét apró kockára vágjuk, a zöldborsót és a sárgarépát belekeverjük.

A vízbe beletesszük a leveskockát, és 1 csomag étkezési zselatinnal összefőzzük. Mikor kihűlt, a majonézes zöldségekhez keverjük.

Egy őzgerincformát vagy kisebb tálkákat kibélelünk alufóliával, majd belefektetünk 4 szelet sonkát. Erre öntjük a massza felét, majd erre helyezzük egymás mellé a főtt tojásokat. A maradék masszát ráöntjük, majd befedjük vékony sonkával.

Néhány órai pihentetés után kifordítható és szeletelhető!





Megjegyzés:
A receptet Dávid Lajosné küldte. Köszönjük!

Fotó: AS

Forrás:Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek:saláta,hidegtál,egyéb  
Ostoros rétes IV.
  2013-12-06 19:48:21, péntek
 
  Ostoros rétes IV.

Hozzávalók:

A tésztához:
3 db tojássárgája
4 dl tej

5 dkg élesztő
2 evőkanál olaj
60 dkg liszt
A töltelékhez:
25 dkg margarin
2 csomag vaníliás cukor
20 dkg porcukor
3 evőkanál kakaó
A tetejére:
1 tojás

Elkészítés:

A tésztához az élesztőt pici cukros tejben felfuttatjuk, majd a liszthez adjuk, és a többi alapanyaggal tésztává dagasztjuk. Ha túl lágy lenne, kevés lisztet még adhatunk hozzá. 1/2 órát pihentetjük.

A töltelékhez a margarint kikeverjük a porcukorral és a kakaóval.

A megkelt tésztát 6 cipóra osztjuk. Kinyújtogatjuk, és megkenjük mindet a krémmel. Felgöngyöljük, majd 3-3-at összefonunk. 1/2 órát kelesztjük a kalácsokat tepsiben, majd a tetejét megkenjük tojással.





Közepes hőmérsékletű sütőben megsütjük.





Megjegyzés:
A tetejét - miután megkentük tojással - megszórhatjuk vágott dióval!
A receptet és a fotót Enigma06 küldte. Köszönjük!

Forrás:Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-tésztafélék,szendvics  
Milánói borjúcsülök
  2013-12-06 19:42:57, péntek
 
  Milánói borjúcsülök

Hozzávalók:

csontozott borjú csülökhús
olívaolaj
5 dkg vaj, vagy Rama
1 dl száraz fehérbor
babérlevél
egész fahéj
4-5 gerezd fokhagyma
3 db citrom
1 nagy csokor petrezselyemzöld
kevés liszt

bors

Elkészítés:

A borjúcsülköt sózzuk, borsozzuk, lisztbe forgatjuk, vajas olívaolajon elősütjük, majd hozzáadva préselt fokhagymát, fehérborral felengedve pároljuk, fűszerezzük babérlevéllel, egész fahéjjal.

Ha megpuhult, levét leszűrjük, beforraljuk. 3 citrom héját belereszeljük, levét belecsavarjuk, nagyon sok finomra vágott petrezselyemmel és frissen préselt fokhagymával összemelegítjük.

Parmezános spagettivel tálaljuk.





Megjegyzés:
A receptet Tóth Bálintné küldte. Köszönjük!

Fotó: AS

Forrás:Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsos   
Tárkonyos halraguleves
  2013-12-06 19:40:09, péntek
 
  Tárkonyos halraguleves

Hozzávalók:

10 személynek:
2 kg ponty
40 dkg vöröshagyma
50 dkg tölteni való paprika
50 dkg paradicsom
3 dl tejszín
10 dkg liszt
1 dl citromlé
tárkony


Elkészítés:

A halat kifilézzük, a halszeleteket beirdaljuk, sózzuk, és főzésig a hűtőbe tesszük.

A halcsontból alaplevet készítünk, belerakjuk a vöröshagymát, a paprikát, a paradicsomot, fűszerezzük sóval. Forrástól számított 2 óra múlva átpasszírozzuk.

A passzírozott hal alaplevet fűszerezzük
tárkonnyal, ízesítjük citromlével, és tejszínes habarással sűrítjük. Ha felforrt, belefőzzük a hűtőből kivett, csíkokra vágott halszeleteket.





Miután megfőtt, citromkarikákkal tálaljuk.

Megjegyzés:
A receptet Tímár Attila küldte. Köszönjük!

Fotó: AS

Forrás:Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-levesek  
Ropogós müzliszelet
  2013-12-06 19:38:01, péntek
 
  Ropogós müzliszelet

Hozzávalók:

(9 szelethez):
18 dkg sótlan vaj, vagy Rama, 14 dkg méz
25 dkg barna cukor
35 dkg zabpehely
1 kiskanál őrölt fahéj
8-10 dkg dió vagy mogyoró
8-8 dkg mazsola, kis kockákra
vágott aszalt papaja vagy mangó
aszalt sárgabarack, tisztított tökmag
5-5 dkg őrölt mandula és szezámmag

Elkészítés:

A sütőt közepesen forróra (190 °C; légkeveréses sütőben 170 °C) előmelegítjük. Egy kb. 23 centis oldalú, 5 centi magas, négyszög alakú tepsit sütőpapírral kibélelünk. A vajat kis lábasban fölolvasztjuk, és kevergetve előbb a mézet, majd ha sima, a cukrot is hozzáadjuk.

Kis lángon folyamatosan kevergetve 5 percig főzzük, amíg a cukor el nem olvad benne, majd 1-2 percre nagy lángra állítjuk, hogy kissé besűrűsödjön, és olyan legyen, mint egy jó karamell.

A tűzről lehúzzuk, az összes többi hozzávalót belekeverjük.

A masszát a kibélelt tepsibe töltjük, és forró vízbe mártott evőkanállal egyenletesen belenyomkodjuk. Az előmelegített sütőben közepes lánggal 15 percig sütjük. Ha kihűlt, óvatosan körbevágjuk, vágódeszkára borítjuk és - miután a sütőpapírt lehúztuk róla - hagyjuk kihűlni. Végül 3x3 szeletre felvágjuk.





i idő: 40 perc

Forrás:Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-sütemények-desszertek  
Egy teát?
  2013-12-06 13:41:34, péntek
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Advent,Karácsony, Újév, Húsvét  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 16 
2013.11 2013. December 2014.01
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 330 db bejegyzés
e év: 2276 db bejegyzés
Összes: 32631 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 528
  • e Hét: 7329
  • e Hónap: 12367
  • e Év: 142074
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.