Belépés
suzymama.blog.xfree.hu
Aki szeretetet vet boldogságot arat!! Suzy Mama
1901.01.01
Online
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 15 
Finomságok babáknak, kicsiknek
  2013-12-07 18:37:07, szombat
 
  Karácsonyi finomságok babáknak és kicsiknek

- Ünnepi babaital(6 hónapos kortól)
Egy fél banánt és egy fél narancs levét összeturmixoljuk két dl csipkebogyóteával.

- Sültalma-süni (12 hónapos kortól)
Félbevágott almák magházát kivájjuk, a magházak helyét meglocsoljuk fahéjas citromlével (nagyobbaknál mézes darált dióval is megtölthetjük). Az almákat levelestészta-korongokra borítjuk (lehet mirelitből), és vékony mandulaforgácsból tüskéket, szegfűszegből szemet, orrot készítünk. Forró sütőben percek alatt elkészül. (A szegfűszeget fogyasztás előtt dobjuk ki.)

- Zabpehely-gombócok (18 hónapos kortól)
20 dkg zabpelyhet, 20 dkg teljes kiőrlésű búzalisztet, 10 dkg mézet, 10 dkg vajat és 5 dkg almalébe áztatott mazsolát jól összekeverünk. Ha túl száraz lenne, adhatunk hozzá kevés vizet is. Evőkanállal sütőpapíros tepsire szaggatjuk, gombóc alakúra formázzuk. Előmelegített, közepesen meleg sütőben világosbarnára sütjük.
 
 
0 komment , kategória:  Karácsonyi ételek  
A hit és a szeretet ereje
  2013-12-07 17:04:37, szombat
 
  Egy megható Karácsonyi történet a testvéri szeretetről
A hit és a szeretet ereje hatalmas!


Odakint a hó apró csillagszemei, mint egy selyemfüggöny hullottak a jeges útra. Alig volt valaki az utcán, mindenki a szoba kellemes melegéből figyelte az ide-oda ingázó hatalmas pelyheket. De talán nem is meglepő hogy senki nincs az utcán. Karácsony este van.

Mindenki a fenyőillattal körüllengett szobákban beszélget, üldögél, kinek mihez van kedve. A hatalmas masnival és szalaggal átkötött színes dobozok már a fa alatt hirdették az este közeledtét, az ajándékbontás idejét, s a másik ember megajándékozását egy kis szeretettel, amit egész évben gyűjtögettünk, hogy ezen a napon kicsit többet adjunk, mint máskor.

Az egyik ablakon betekintve az utcáról egy nagyobb családi kört láttam, akik felszabadultan és vidáman beszélgettek. A gyerekek a fa körül igyekeztek kitalálni vajon kié lesz a nagyobb doboz, kié a kisebb, és vajon mi lapulhat a színes csomagolók alatt, ami már önmagában is magára vonta a figyelmet.
Mindenki ámulva nézte a karácsonyfa színes égőinek kellemes villódzását, nem gyorsan váltakozott, csak éppen úgy, hogy az ember lelkét jó érzéssel, szépséggel töltse el ne pedig kellemetlen zavaró fényjáték legyen az egész.
Egy apró kislány ült a fa alatt alig lehetett 4 talán 5 éves s potyogtak a könnyei. Édesanyja odalépett hozzá és megkérdezte:
- Mi a baj Lili?
A kislány csak tovább pityergett s könnyeivel eláztatta a kezében lévő zsebkendőt. Halkan szipogva mondta:
- Anya hozzám miért nem jön soha a Jézuska?
Az édesanya gyengéden simogatta a kislány hosszú barna haját és okos kis buksiját.
- De hiszen már itt járt! Nézd, ő hozta ezt a rengeteg ajándékot! Ne pityeregj Lilikém!
- Nem, nem járhatott itt! Mert én nem ezt kértem karácsonyra! Amit én kértem nem lehet becsomagolni! Én azt kértem, hogy Peti gyógyuljon meg!
Az anya lelke zavarodottságában igyekezett megnyugtatni a kislányt, de ott belül tudta, hogy mindez igaz.
- De hiszen Petinek semmi baja. Honnan vetted ezt?
- Az apuval erről beszéltetek a múltkor, hogy be kell vinni a kórházba.
- Akkor nem arról beszéltünk! Nyugodj meg Lilikém!
A kislány lassan-lassan elhitte édesanya szavait s a sírást is abbahagyta.

Peti is a fa előtt ült. Figyelte az égők fényjátékát. Ő már 15 éves volt. Képes volt felfogni mindazt, ami vele történik. Tudta hogy rákos... tudta és nagyon félt de a testvéreit meg akarta óvni mindentől. Nem akarta hogy tudják, hiszen úgysem értenék meg. A legidősebb is 4 évvel fiatalabb nála. Csendben tűrte odabent a fájdalmat. Néha elfeledkezett róla, és szinte felhőtlenül kacagott a többi gyerekkel, de odabenn a szívéből szinte vércseppekként hullottak a könnyei.

Liliben ott élt a szorongás. Nem értette mi történik körülötte, mégis most is minden erejével imádkozott.
- Drága jó Istenem! Én azt kérem karácsonyra, hogy Péter gyógyuljon meg!
S apró kezei mellkasa előtt összekulcsolódva pihentek. Szinte görcsösen fonódtak egybe apró kis ujjai. Imádkozott szinte egész este, s nézte a hópelyheket az ablakon át.

Nemsokára hazaindultak a vendégek és a gyerekek is aludni tértek. Mindenkinek külön szobája volt, ám Lili aznap úgy döntött Péterrel szeretne aludni. A kislány odabújt a bátyjához s egyre erősebben mormolgatta magában az imát.
Álomba szenderült ám ajkai akkor is suttogták az imát, a kívánságot. Éjjel egy apró csillag hullott az égből. Az ablakon át bekopogott. A kislány kinyitotta az ablakot s a csillagból kitörő fény a fiú testére irányult. Csendesen aludt tovább s a kislány is visszafeküdt.

Reggelre már csak álomnak tűnt az egész. A kislány tettét azonban a nyitott ablak nyikorgó hangja bizonyította. Mire felébredt már a szülők nem voltak ott, s Pétert sem találta sehol. Amikor hazaértek az anya arcán felcsillant a boldogság.
Odament a kislányhoz s a fülébe súgta:
- Itt járt a Jézuska, teljesült, amit kívántál!
A kislány rohant a bátyjához s hamar az ölébe ugrott, s boldogan nézte az egész család a karácsonyfát. S most már felhőtlen volt az öröm.

Nem várom el, hogy bárki is elhiggye a történetemet. De ha valaki bele tud gondolni, és egy picit el is vonatkoztat, megértheti, miről szól. A testvéri szeretet mekkora erővel bír. Nem feltétlenül így történik ez meg a mindennapokban, de a kislány példája, mennyire szerette testvérét...talán példát mutat mindenki számára. Mert akár igaz is lehetne...

(Csillagszemek)

 
 
0 komment , kategória:  Szép történetek  
A hetedik mennyország
  2013-12-07 16:46:56, szombat
 
  A huszonhat éves arizonai asszony sajgó szívvel nézte leukémiában haldokló kisfiát, mégis egyfajta elszántság töltötte el. Mint minden szülő, ő is szerette volna felnevelni gyermekét, és megvalósítani az álmait. Most már tudta, hogy ez lehetetlen, a fehérvérűség nem engedi, de a fia álmait mégis valóra akarta váltani.
-- Csutak -- fogta meg a kicsi kezét ---, gondolkoztál már azon, hogy mi leszel, ha felnősz? Tervezgetted-e valaha, hogy mihez kezdesz majd az életeddel?
-- Igen, mami, mindig tűzoltó szerettem volna lenni.
-- Meglátjuk, mit tehetünk -- mosolygott az asszony, és még aznap felkereste a phoenixi tűzoltóságon az ő Bob barátját, akinek akkora szíve volt, hogy belefért az egész város. Elmondta neki hatéves fia utolsó kívánságát, és megkérdezte, nem tudná-e körbevinni a háztömb körül a tűzoltóautóval.
-- Nézd, ennél többet is tehetünk -- felelte Bob. -- Öltöztesd fel szerdán reggel hétre, én pedig tiszteletbeli tűzoltóvá nevezem ki egész napra. Bejöhet a tűzoltóállomásra, velünk ehet, és ha riasztást kapunk, kijöhet velünk a helyszínre! Sőt, ha megadod a méreteit, igazi uniformist csináltatunk neki, igazi sisakkal, nem holmi játékutánzattal, még a városi tűzoltóság emblémája is rajta lesz. Ugyanolyan vízhatlan sárga köpenyt kap, amilyet mi hordunk, meg gumicsizmát. Mindent itt, Phoenixben gyártanak, úgyhogy hamar meg tudjuk csináltatni.
Három nap múlva Bob eljött a kórházba Csutakért, tűzoltó egyenruhába öltöztette, és lekísért az odakint várakozó létrás kocsihoz, felültette a végébe, és elfuvarozta a tűzoltóságra. A kisfiú a hetedik mennyországban érezte magát.
Aznap háromszor riasztották a tűzoltókat, és Bopsy mindhárom akcióban részt vett. Más-más járművökön utazott, beült egy mentőkocsiba, sőt a tűzoltóparancsnok autójába is. Ténykedését videóra rögzítette a városi televízió.
A Valóra vált álom, a feléje áradó szeretet és figyelem annyira mélyen érintette, hogy három hónappal tovább élt, mint az orvosai jósolták.
Egy este állapota rohamosan rosszabbodott, s a főnővér, aki hitt a hospice-elvben, miszerint senki sem halhat meg egyedül, behívta a családot a kórházba. Emlékezett csutak nevezetes napjára, ezért telefonált a tűzoltóparancsnoknak is, hogy nem tudná-e odaküldeni egy egyenruhás beosztottját, aki a kis beteg mellet maradna utolsó óráján.
-- Én jobbat tudok -- válaszolta a parancsnok. -- Öt perc múlva ott leszünk. Amikor meghallja a szirénát, legyen szíves a hangosbemondón keresztül megnyugtatni a betegeket, hogy nincs tűz, csak egyik legderekabb tagja tiszteletére vonul ki tűzoltóság. Az ablakot feltétlenül hagyják nyitva! Köszönöm!
Körülbelül öt perc múlva megérkezett a szirénázó rohamkocsi, s a létra tetejéről tizenhat tűzoltó, köztük két nő mászott be Csutak harmadik emeleti ablakán. Az édesanyja engedélyével sorra megölelték, és elmondták neki, mennyire szeretik.
-- Parancsnok -- nézett fel erőtlenül a kisfiú--, most tényleg tűzoltó lettem?
-- Az bizony, Csutak -- bólintott a férfi.
A kisfiú mosolygott, és örökre lehunyta a szemét.
/ Jack Canfield és Márk V. Hansen/
 
 
0 komment , kategória:  Szép történetek  
Szépséges ünnepi vers-ima
  2013-12-07 16:31:45, szombat
 
  Mária előtt térdelek,
magamnak semmit nem kérek,
csak Neked -

Tegnap rántott párizsi volt,
ma paprikás krumpli lesz...
... Egy olyan kést szeretnék,
amellyel a zöldséget pucolva,
meghámozhatnám az emlékeimet...

Mária hallgat,
sírnak mellette az évek,
ezüst-palástján gyöngyökké lesznek a könnyek,
egy Gyermeknek adja,
Mária hallgat.

Mondd, van-e menny, ahol elmerül egyszer a bánat?
Lesznek-e égi csodák, arany-ágra varázslat?

Mária hallgat,
a Gyermek a gyöngyöket méri.
Kétkarú mérleg.
Egy felén sorban az angyalok állnak.
Nincs már több angyal,
Mária hallgat.

Ha elmosogattam a tányérokat,
megtisztíthatnék néhány ablakot...
... Kinek hazudom, hogy nem fáj?!
Magamnak? A világnak?...
Gyávaság.

Mária eltűnt,
egy poros úton állok,
mellettem egy ház,
a házon felirat:
“Fogadó a két rozmárhoz",
Mária eltűnt,
bemegyek.

Odabent, a padlón nehéz faasztalok, padok.
Üres a terem.
Várom a rozmárt, legalább az egyiket.
Jézus, az ács jön,
szemben velem leül:
- Ilyennek képzelted a Mennyországot?
Körbenézek,
egy petróleumlámpában a láng remeg...
- Uram, ezért?! Egy koszos kocsmapadért szenvedtem éveket?
Jézus nevet:
- Még visszamehetsz...
Utánam szól:
- Élj jól!

Mosolygok, amíg darabokra vágom a krumplit,
s talán valóban meg kellene törölnöm egy ablakot...

Mária előtt térdelek,
kezeim kulcsolom.
Ezüst-palástjáról
olvadva-kacagva hullnak a gyöngyök a földre,
csillagokká lesznek.
Holnap havazni fog.

Mária előtt térdelek,
magamnak semmit nem kérek,
csak Neked -

Mondd, van-e szebb hely a földi világnál?
Itt, ahol új napon új csoda kél,
kell-e a szürke varázslat?
Bírd el a jót, és
várnak az ünnepek égi hazádban...
 
 
0 komment , kategória:  Versek  
karácsonyi italok
  2013-12-07 15:06:05, szombat
 
  Kávékülönlegességek

Farizeus
Előmelegített kávéscsészébe rakjunk egy csipet csokoládéreszeléket, 1 teáskanál cukrot és egy likőröspohárnyi rumot. Jó alaposan keverjük össze, és töltsük fel erős, forró kávéval. A tetejére keményre felvert tejszínhabot halmozzunk. Rum helyett kerülhet bele whisky vagy konyak is.

Kávé grog
Forró és finom
Hőálló pohárba rakjunk egy teáskanál vajat, egy darabka citromhéjat és egy darabka narancshéjat, 4 cl fehér rumot és 2 cl édes, felveretlen tejszínt. Ez öntsük fel forró kávéval, és ízlés szerint édesítsük.

Kozákvér
Egy fazékban forraljunk fel 3/8 liter vizet, két evőkanál cukorral és egy felvágott vaníliarúddal. Húzzuk le a tűzről, adjunk hozzá 4 púpozott evőkanál porkávét, forrósítsuk fel, de ne forraljuk. A poharakat, vagy csészéket, amikbe az italt tölteni szeretnénk, öblítsük át forró vízzel, majd mindegyikbe tegyünk egy-egy kis pohárka vodkát. A kozákkávéból vegyük ki a vanília rudat, majd osszuk szét a csészékben. Minden csésze, vagy pohár szélét díszítsük egy-egy narancskarikával.

Narancsos kávépuncs

Egy edényben 3 púpozott evőkanál barna kandiscukrot, egy szelet naranccsal, 6 likőrös pohár rummal és fél liter vízzel felforrósítunk. 4 kávéscsészébe csészénként egy teáskanál porkávét teszünk. Ezt felöntjük a cukros-rumos vízzel (a narancsot előtte kiszedjük), az egészet összekeverjük, a tetejét keményre vert tejszínhabbal, és reszelt narancshéjjal díszítjük.

Vaníliás tejeskávé

Szintén 2 fő részére 1 vanília rudat vágjunk ketté, a belsejét kaparjuk ki, és az egészet adjuk 3 dl tejhez. A tejet melegítsük meg, majd a tűzről levéve vegyük ki a vaníliát és a tejet habverővel habosítsuk fel. 3 dl erős kávét osszunk el két pohárba, öntsük rá a vaníliás tejet. Ízlés szerint kínáljuk cukorral és tálaljuk a pohárba tett vaníliarúddal.

Narancsos kávé

2 fő részére egy (bio) narancs héjából keveset reszeljünk le, közepénél vágjunk ki 2 vastag szeletet, a maradékból préseljük ki a levet. A két narancsszeletbe szúrjunk 3-3 szegfűszeget. 3 ek cukrot enyhén karamellizáljunk (csak óvatosan!), tegyük bele a narancsszeleteket és öntsük fel a narancslével. Az egészet pár percig főzzük, amíg szirup állagot nem kapunk. Ehhez adjunk 3 dl erős kávét és 4 cl narancslikőrt. Leszűrve, magas poharakba öntve, tejszínhabbal és a reszelt narancshéjjal dekorálva

Ír kávé
15 cl forró kávé
3cl ír whiskey
2 kávéskanálnyi barna
cukor
tejszín

Fülespohárba beletesszük
a cukrot, felöntjük a whiskeyvel és a forró
kávéval, majd megkeverjük, hogy a cukor
elolvadjon. A tetejére két kanálnyi felvert
tejszínt teszünk.
 
 
0 komment , kategória:  Karácsonyi ételek  
karácsonyi süti
  2013-12-07 15:02:59, szombat
 
  Hozzávalók a lapokhoz:

15 evőkanál kristálycukor, 3 tojás, 3 dl tejföl, 15 evőkanál liszt, 3 mokkáskanál szódabikarbóna, pici só
5 evőkanál darált mák, 3 evőkanál kakaó, 5 evőkanál darált dió

Hozzávalók a krémhez:

1 l tej, 8 evőkanál búzadara, 20 dkg margarin, 18 dkg porcukor, 1 evőkanál vaníliás cukor, pici só

A lapokhoz a cukrot a tojással habosra kevertem, hozzáadtam a tejfölt, majd a szódabikarbónával és a sóval elkevert lisztet is. 3 felé osztottam; az első részbe a mákot, a másodikba a kakaót, a harmadikba a diót kevertem bele, kicsit folyósabb, nagyjából piskóta állagú tészta lett.
Egy közepes tepsiben sütőpapíron külön-külön megsütöttem mind a 3 lapot; 12-15 perc kellett 180 fokos sütőben.

A krémhez a tejet felforraltam a sóval, állandó keverés közben beleöntöttem a grízt, egészen keményre főztem, majd teljesen kihűtöttem. Belekevertem a margarint és a cukrokat, majd a lapokat ezzel a krémmel rétegeztem, a tetejére is hagytam belőle egy vékonyabb rétegre valót.
Étcsokis tortadarával szórtam meg.
 
 
0 komment , kategória:  Karácsonyi ételek  
Sajttal töltött pulykamell Wellington módra
  2013-12-07 14:09:12, szombat
 
  Hozzávalók (4 személyre):


80 dkg kicsontozott pulykamell
15 dkg sajt
só, bors, kevés olaj
40 dkg leveles tészta
1 -2 evőkanál liszt;

a töltelékhez:
1 hagyma
1 zöld és 1 piros húsú paprika
30 dkg gomba
1 tojás
4-5 evőkanál zsemlemorzsa
só, bors, olaj;

a tálaláshoz:
40-40 dkg párolt karfiol és bébirépa.

Elkészítése:
A pulykamellet úgy vágjuk, hogy egy nagyobb téglalapot nyerjünk belőle. Mindkét oldalát megszórjuk sóval és borssal, majd félretesszük állni egy keveset. A sajtot vékony szeletekre vágjuk, ráfektetjük a kiterített húslapra, és a lehető legszorosabban feltekerjük. A tekercset belecsavarjuk egy olajjal megkent alufóliadarabba, végeit jól leszorítjuk, majd hőálló tálba tesszük, ujjnyi vizet öntünk alá, és 180 fokra előmelegített sütőben, légkeverésen 30-35 perc alatt megsütjük. Kivesszük, és a fóliában hagyjuk teljesen kihűlni. A töltelékhez a finomra aprított hagymát
megdinszteljük kevés olajon, rádobjuk a kockára vágott paprikákat meg a felszeletelt gombát, és addig pároljuk, amíg minden meg nem puhul, össze nem esik. Végül zsírjára sütjük, sóval, borssal ízesítjük, majd félretesszük, kihűtjük. A hústekercset és a gombás ragut előző nap is elkészíthetjük, hogy jól kihűlhessenek. Másnap a ragut aprítógépben vagy botmixerrel pépesítjük, hozzáadjuk a tojássárgáját meg annyi zsemlemorzsát, amennyi szükséges, hogy ne legyen túl nedves, de kenhető is legyen. Sóval, borssal utánízesítünk. A leveles tésztát lisztezett deszkán vékonyra nyújtjuk, széleiből levághatunk egy-egy vékony csíkot a díszítéshez, majd egyik felére rásimítjuk a gombás pép egyharmadát. Ráhelyezzük a fóliából kivett tekercset, arra rásimítjuk a maradék pépet, a tészta széleit megkenegetjük tojásfehérjével, és szépen ráhajtogatjuk a tekercsre. Tetejét lekenjük tojásfehérjével, ha levágtuk a csíkokat, tetszés szerint kidíszítjük velük. 200 fokra előmelegített sütőbe toljuk, 20-25 perc alatt szép aranysárgára sütjük. Amíg sül a hús, elkészíthetjük a mellé tálalt karfiolt meg bébirépát. Párolhatjuk kevés sós vízben vagy vajban. Sóval, esetleg fehér borssal ízesítjük.
 
 
0 komment , kategória:  Karácsonyi ételek  
Meglepetéstekercs Adél módra
  2013-12-07 13:32:25, szombat
 
 

Hozzávalók: 3 tojás, 8 dkg főtt krumpli, 5 dkg sajt, 4 dkg liszt, 0,5 dl olaj, 3 evőkanál tejföl, só, bors, 1 kávéskanál sütőpor; a töltelékhez: 16 dkg sonka, 2 tojás, 1 cikk fokhagyma, 2 evőkanál tejföl, só; kb. 27 cm. vékony kolbász, 20 dkg vékonyra szeletelt császárszalonna

Elkészítése: A krumplis laphoz a tojásokat szétválasztjuk, a sárgáját kikavarjuk az olajjal, majd a tejföllel és hozzáadjuk a sót meg a borsot. A főtt krumplit meghámozzuk és sajttal együtt nagy lyukú reszelőn lereszeljük. A tojássárgába belekeverjük a krumplit, a sajtot meg a sütőporral összevegyített lisztet. A fehérjét kemény habbá verjük és előbb felét, majd az egészet összekeverjük a tojássárgás masszával. Sütőpapírral bélelt, kb. 27x20 cm-es tepsibe simítjuk és előmelegített sütőben, 180 fokon, 20 perc alatt megsütjük. Mikor megsült kivesszük, kissé lisztezett felületre borítjuk és lehúzzuk az alján lévő sütőpapírt, majd azzal együtt még forrón feltekerjük és hűlni hagyjuk. Addig a sonkát ledaráljuk, hozzáadjuk a fokhagymát, a tejfölt, a tojássárgát, kevés sót, majd végül belekavarjuk a kemény habbá vert fehérjét. A kihűlt lapot kibontjuk, vastagon lekenjük a sonkás töltelékkel, hosszában rátesszük a kolbászt és feltekerjük. A császárszalonnát egymás mellé rakjuk úgy, hogy kissé fedjék egymást és egy, a tekerccsel azonos hosszúságú téglalapot alkossanak, majd belecsavarjuk a tekercset. Az egészet sütőpapírba tekerjük, a végeinél összefogjuk és forró sütőben, 15-20 percig sütjük. Hidegen vagy melegen egyaránt fogyasztható.
 
 
0 komment , kategória:  EGYSZERŰ ÉTKEK-NAGYSZERŰ ÍZE  
Karácsonyi rakott pulykaérmék
  2013-12-07 13:14:15, szombat
 
  Hozzávalók
kb. 60 dkg pulykaérem (pulykamedalion néven kapható) só őrölt fekete bors
20-20 dkg pulykamáj és csiperke 1 csokor petrezselyem 1 közepes vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma 2 tojás 3 evőkanál zsemlemorzsa fél kiskanál morzsolt kakukkfű
15 dkg pulykasonka 2 dl tejföl 15 dkg reszelt sajt a tepsi kikenéséhez: 2 evőkanál olaj

A húsérméket kiverjük, esetleges inas részeit bevágjuk, megsózzuk, megborsozzuk,
és egy akkora kiolajozott, tűzálló tálba fektetjük, amekkorába pontosan belefér.
A pulykamájat a tisztított gombával, petrezselyemmel, hagymával, fokhagymával ledaráljuk.
Egy tojással és a zsemlemorzsával összekeverjük, megsózzuk, megborsozzuk, a kakukkfűvel fűszerezzük.
A masszát a húsra halmozzuk, a sonkaszeletekkel befedjük.
A tejfölt a sajt kétharmadával és egy tojással összekeverjük, a rakottasra kenjük,
majd előmelegített sütőben, közepes lángon (180 °C; légkeveréses sütőben 165 °C) kb. 35 percig sütjük. Ekkor a többi sajtot rászórjuk, és még 10 percig sütjük.
Pirított burgonyával adjuk asztalra.

 
 
0 komment , kategória:  Karácsonyi ételek  
karácsonyi levesek
  2013-12-07 13:09:54, szombat
 
  KARÁCSONYI BORKRÉM LEVES:

Hozzávalók:
4 db szegfűszeg,
őrölt fahéj,
1/2 citrom,
400 ml tokaji édes szamorodni,
120 g cukor,
8 db tojássárgája,
400 ml tejszín

Elkészítés:

800 ml vizet a szegfűszeggel, a fahéjjal és a citrommal ízesítve felforraljuk, majd hozzáöntjük a bort és beforraljuk. Négy tojássárgáját a cukorral habosra keverjük.
Majd a leveshez adjuk és állandó keverés közben még egyszer felforraljuk. A tűzről levesszük, és ugyancsak állandó keverés közben hozzáadjuk a 300 ml tejszínnel elkevert maradék tojássárgájákat. A kihűlt levest hűtőbe tesszük.
Tálaláskor a maradék tejszínből vert tejszínhabbal díszítjük, és meghintjük leheletnyi őrölt fahéjjal.



HALLEVES HALGOMBÓCCAL

Hozzávalók 4 személyre:
200 g fogasfilé,
1 csomag kapor,
só,
fehérbors,
150 ml tejszín,
1 nagy sárgarépa,
100 g zeller,
1 szál póréhagyma,
2 szem mogyoróhagyma,
1 ek. vaj,
800 ml halászlé

Elkészítés:

A halat hideg vízzel leöblítjük és konyhai papírtörlővel leitatjuk róla a nedvességet és kiszedjük az esetleg benne maradt szálkákat. A halat nagyobb kockákra vágjuk, kissé fagyasztjuk, majd botmixerrel pürévé törjük. A masszát sűrű szitába simítjuk.
A kaprot leöblítjük, szárazra rázzuk, lecsipkedjük és finomra aprítjuk a levelét, majd a halpüréhez keverjük. Sóval, borssal fűszerezzük, majd beleforgatjuk a félkeményre vert tejszínt.
2 teáskanál segítségével galuskákat szaggatunk a masszából és fóliára sorakoztatva a hűtőszekrénybe tesszük. Megmossuk, megtisztítjuk a sárgarépát, a zellert és a pórét. A répát karikára, a zellert és a pórét csíkokra vágjuk. A megtisztított és a finomra aprított mogyoróhagymát megpirítjuk a vajon, hozzáadjuk a zöldségeket és pár percig az egészet együtt pároljuk.
Fölöntjük a hallével, felforraljuk és kb. 10 percig főzzük. A galuskákat enyhén gyöngyöző sós vízben kifőzzük. Szűrőlapáttal kiemeljük és lecsepegtetjük. A levest 4 tányérba merjük, és mindegyikbe 2-3 db galuskát rakunk és azonnal tálaljuk.

Gesztenye krémleves

Hozzávalók
6 személyre: 25 dkg natúr gesztenyepüré, 1 tasak vaníliás pudingpor, 1 liter tej, 1 dl fehér pezsgő, 3 evőkanál cukor, 2 dl habtejszín, fél citrom héja, 1 gránátalma, só

Elkészítése:
A vaníliapudingot összekeverjük a cukorral, egy csipetnyi sóval és felöntjük a tejjel. A gesztenyepürét villával összetörjük és felhígítjuk a pudingos tejjel, majd lassú tűzön besűrítjük. Félrehúzzuk, hozzáadjuk a reszelt citromhéjat és a pezsgőt, majd tetejét fóliával lefedjük és hűlni hagyjuk. A habtejszínt nem túl keményre felverjük és belekeverjük a gránátalma magokat. Tálaláskor evőkanállal galuskákat szaggatunk a habból a hideg levesbe. Citromhéjjal, citromfűvel valamint gránátalma magokkal
díszítjük.

 
 
0 komment , kategória:  Karácsonyi ételek  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 15 
2013.11 2013. December 2014.01
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 229 db bejegyzés
e év: 1531 db bejegyzés
Összes: 8746 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1708
  • e Hét: 4575
  • e Hónap: 10947
  • e Év: 61738
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.