Regisztráció  Belépés
ibolya58.blog.xfree.hu
Szeretek horgolni,gobelin-t csinálok,és van sok kaktuszom is.Ha tehetem sokat utazok!! Fülöp Andorné
1958.04.29
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/10 oldal   Bejegyzések száma: 97 
vaniliás
  2013-02-28 16:43:13, csütörtök
 
  25 db-hoz !

25 g élesztő
2 dl hideg tejj
200 g szobahőmérsékleten. vaj
1 evőkanál cukor
kb. 6 csésze liszt

Töltet:
75 g vaj / margarin
2 evőkanál cukor
2 teáskanál vaníliás cukor


elkészitése:
a meleg tejben szétmorzsolom az élesztőt, megvárom mig felfut.
majd hozzáadom a vajat, lisztet, cukrot, gyors mozdulatokkal összedolgozom .
lisztezett deszkán 40 x 40 cm -re kinyújtom , 8 x 8 cm- négyzetekre vágom fel.
a töltelékhez a vajat , cukrot, vaniliát összekverem .
minden tészta közepébe rakok egy adagot a töltelékből, gombóccá formálom
a nayobb muffinos papirokba teszem a tészta gombócokat, kb : 2 órát kelesztem .
felvrt tojással megkenem a tetejüket.
250 fokra előmelegitett sütőbe rakom és sütöm 5-8 percig, majd leveszem a hőt 200 fokra és még 7 percig sütöm készre.
még melegen cukormázzal diszitem .
 
 
0 komment , kategória:  dán konyha !  
röszti
  2013-02-28 14:01:34, csütörtök
 
  1 kg. burgonyát durvára reszelt
75 g olvasztott vaj
1 tk. só
1 .5 teáskanál kakukkfű
Frissen őrölt bors
1 nagy tojás

elkészitése:
a burgonyát lereszelem és hozzáadom a többi anyagot is, elkeverem .
egy tepsit kibélelek sütőpapirral, arra teszem rá a formázott burgonyát, s 200 fokos sütöben 15-17 perc alatt megsütöm .


 
 
0 komment , kategória:  német konyha !  
bazsalikomos burgonya !
  2013-02-28 13:47:32, csütörtök
 
  1 kg. közepes burgonya
2 evőkanál. Basil olaj.
1 evőkanál. szárított bazsalikom


elkészitése:
a burgonyát hájastól 1 cm- s vastagra felszeletelem .
egy nagyobb neylon zacskóba rakom , az olajat, fűszert és a sót is hozzárakom , majd alaposan összekeverem .
fél órát benne hagyom majd tepsibe rakom egymás mellé és 200 fokon 50 perc alatt megsütöm .


Link
 
 
0 komment , kategória:  dán konyha !  
csirkeleves gazdagon !
  2013-02-28 13:37:02, csütörtök
 
  Hozzávalók:
1 .5 l csirke leves
2 sárgarépa, kockára vágva
3 paradicsom, apróra vágva
1 csokor mogyoróhagyma, apróra vágott
2 gerezd fokhagyma, apróra vágva
2 szár zeller, kis darabokra vágva
250 g kis barna csiperke gomba
150 g finom zöldborsó
250 g tésztát
Só és frissen őrölt bors
1 evőkanál. sötét szójaszósz
1 csokor bazsalikom vagy petrezselyem
1 kisebb csirkemell csikokra vágva

elkészitése:
a levest felforralom , s beleteszem az összes zöldséget, fűszereket, csirkeaprólékot.
sozom és borsozom , szójaszószt is hozzáadom ,
a végén adom hozzá a bprsót, s készre fözöm .
a kifőtt tésztával tálalom .
 
 
0 komment , kategória:  dán konyha !  
norvég koszorútorta !
  2013-02-28 13:01:35, csütörtök
 
  Hozzávalók 18 koszorúhoz:
50 dkg héj nélküli mandula,
50 dkg porcukor,
4 tojásfehérje;

a glazúrhoz:
1 tojásfehérje,
15 dkg porcukor,
1 / 2 teáskanál citromlé.

Elkészítése:
A mandulát ledaráljuk, majd összekeverjük 1 tojásfehérjével.
Hozzászitáljuk a porcukrot, és a maradék 3 tojásfehérjével együtt alaposan eldolgozzuk.
Az eredményezett ragacsos masszát vastag falú edénybe tesszük, és lassú tűzön, fakanállal kevergetve addig melegítjük-főzzük, amíg a massza kezd elválni az edény oldalától, és összeáll. Ahogy a massza kézmelegre hűlt, jól átgyúrjuk, és lisztezett deszkán kisujjnyi vastag rudakká sodorjuk.
A rudakból 18 különböző méretű (arányosan növekvő vagy csökkenő) koszorút készítünk, és sütőpapíros tepsire helyezzük. 200 fokos sütőben 10-12 perc alatt megsütjük őket, majd hagyjuk teljesen kihűlni.
A glazúrhoz a tojásfehérjét felverjük a porcukorral és a citromlével, majd habzsákba töltve összeállítjuk vele a ,,tortát".
A legnagyobb koszorút alulra helyezzük, cikcakkosan kidíszítjük a glazúrral, ráhelyezzük a következő koszorút, és ezt addig folytatjuk, amíg a gyűrűk el nem fogynak.
A glazúr összetartja a koszorúkat és díszíti is egyben.

Általában 1-2 nappal korábban szokás elkészíteni, és szorosan zárt dobozban tárolják egy szelet kenyérrel vagy almával együtt, hogy megőrizze a puhaságát.



Mandula helyett dióval is elkészíthető.





kisebbeket is lehet késziteni!





lehet egyformákat is késziteni, s megtölteni valamilyen krémmel.





a következő változata egy kosárka !





lehet háromszögű is.

Link

egyszerű rud !

Link

egy másik háromszögű, kétféle mázzal



 
 
0 komment , kategória:  norvég konyha   
sült császár petrezselyem mártással
  2013-02-27 18:17:54, szerda
 
  mártáshoz:
2 evőkanál. liszt
3,5 dl. tej
10 g vaj
1 tk. só
1 tk. bors
1 csokor petrezselyem

60 dkg császérhús

a császárhúst 1 cm-s szeletekre felvágom , s egy serpenyőben ropogósra megsütöm , olaj nélkül.
( ha sütőben csinálom , akkor 200 fokra előmelegitett sütőbe teszem tepsit, s addig sütöm , mig piros , ropogós nem lesz )

a mártáshoz a vajat megmelegitem egy serpenyőben , rászorom a lisztet és megpiritom .
a tejet beleöntöm és kevergetve besüritem .
közben sozom és borsozom ,s a végén keverem bele a felapritott petrezselymet.
egészben főtt burgonyával tálalom .

Link
 
 
0 komment , kategória:  dán konyha !  
baconos húscipó burgonyával
  2013-02-27 13:16:14, szerda
 
  Hozzávalók fasírt:
100 g főtt burgonya
1 csésze húsleves / víz
500 g darált borjúhús, vagy sertéshús
1 tojás
1 evőkanál zsemlemorzsa
1-2 repedés mogyoróhagyma
1 teáskanál só
frissen őrölt bors
1 nagy csomag bacon
3-4 csésze húsleves

elkészitése:
elöszőr a húst készitem el.
a bacon kivételével az összes hozzávalót egybe keverem .
egy tepsit beolajozok, s a cipót formára igazitva belefektetem .
a tetejét bacon szeletekkel kirakom .berakom előre melgitett 200 fokos sütöbe és megsütöm , kb :1 óra alatt.
addig mig sül a hús, a mártást elkészitem .
5-6 ek. ribizlilekvárt egy edénybe felmelegitek, és kevés vörösbort öntök mellé.

sült burgonyával tálalom .
 
 
0 komment , kategória:  dán konyha !  
fűszeres tőkehal céklasalátával
  2013-02-27 12:49:05, szerda
 
  2 adag / 1 adag / 500 cal

3 cékla, 800 g
1 / 2 csésze sima joghurt
1 / 2 evőkanál frissen reszelt torma,
só és bors
250 g friss fehér halak / tőkehal /
1 / 4 evőkanál kukoricakeményítő
1 ek. margarin
1 / 2 kg burgonya
citrom
petrezselyem

elkészitése:
a céklát megfözöm , leszüröm ,durvára reszelem , hozzákeverem a joghurot , sót, borst.
a halat kissé besozom , borsozom , s a keményitőt rászorom .
a vajat egy serpenyőben megmelegitem a halat ropogósra sütöm benne.
a halat, salátát, főtt burgonyával tálalom.
 
 
0 komment , kategória:  dán konyha !  
marharagú répával!
  2013-02-27 12:32:09, szerda
 
  4 adag / 1 adag / 690 cal


500g sovány marhahús ( hátszín )
só és bors
2 ek. vaj
2 fej vöröshagyma
2 dl vörösbor
5 dl marhahúsleves
5 babérlevél
1 tk. őrölt szegfűbors
6 sárgarépa, kb. 600 gramm
1 .5 kg burgonya


elkészitése:
a húst vastagabb csikokra vágom fel.
a hagymát karikára, a répát is csikokra vágom fel.
a húst sozom és borsozom , majd a vajon előpiritom , kiveszem egy tányérra.
a maradék zsiradékon megpiritom a hagymát, a húst visszarakom mellé.
ráöntöm a bort, a levest s a fűszereket , elkeverem .
lassú tüzön 45 percig fözöm.
most teszem bele a sárgarépát, s még 15 percet fözöm .
ha kell utána sozok, borsozok.
rövid lére hagyom a végén.

a burgonyát sós vizben megfözöm , áttöröm durvára, sozom és borsozom .

 
 
0 komment , kategória:  dán konyha !  
burgonyapecsenye !
  2013-02-27 11:55:21, szerda
 
  2 fő

200 g sülthús
100 g lilahagyma
20 dkg póréhagyma
50 g szeletelt bacon
400 g főtt burgonya
100 g vaj
2 tojás
2 db előfözött sárgarépa
1 csokor petrezselyem

elkészitése:
a bacont 2 cm- s darabokra vágom és a vajon megpiritom , kiveszem egy tányérra.
a maradék zsiradékon megpiritom a karikára vágott hagymákat,
hozzákeverem a nagyobb kockára vágott burgonyát is.
időnként megkevergetem , pirosra sütöm .
a kisebb darabokra vágott húst , s répát belekeverem , egy készre piritom .
ha kell kicsit utána sózok, borsozok.
tányérra szedem az ételt és adagonként egy tükörtojással tálalom
tetejét megszorom apritott petrezselyemmel.
 
 
0 komment , kategória:  dán konyha !  
     1/10 oldal   Bejegyzések száma: 97 
2013.01 2013. Február 2013.03
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 97 db bejegyzés
e év: 1665 db bejegyzés
Összes: 8903 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 480
  • e Hét: 3473
  • e Hónap: 36145
  • e Év: 164848
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Online Szerencsekerék, Jövő Pláza, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2016 TVN.HU Kft.