Belépés
fejesnemagdi.blog.xfree.hu
"Éld az életed!" "Most élj, most vigyázz, hogy jól csináld, mert a legapróbb hibád, megbosszulja önmagát!" Fné Magdi
1955.10.09
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 15 
Elméletileg ugyanabban a valóságban él mindenki és mégsem
  2013-04-03 15:44:04, szerda
 
  Elméletileg ugyanabban a valóságban él mindenki és mégsem. Különböző módon észleljük a valóságot, ahányan vagyunk, annyiféleképpen éljük meg. Ha most több kellemetlenséget érzékelsz, mint örömet, akkor van egy jó hírem. Csak rajtad múlik, hogy átbillentsd a valóság- mérlegedet az örömteli dolgok javára. Többször próbára vagy téve, ez igaz. Akármilyen látszólagos kudarcok is érjenek, mind egyetlen célt szolgál: hogy segítsen neked dönteni.

Segítsen választani a lehetséges valóságok közül azt, amiben megtapasztalhatod a teljességet. Már ha ez a vágyad. Segítsen abban, hogy egyre jobban megismerd önmagad. Minél inkább ismered önmagad, annál határozottabban és annál szenvedélyesebben kérheted azt, ami igazán neked való, amire igazán vágysz. A szenvedély sokat számít. Mostanában sokat foglalkozom azzal, hogy olyan emberektől tanuljak, akik nagyon inspirálnak, még akkor is, ha személyesen nem ismerem őket. A legtöbb ember, akire felnézek időtálló, örök értékeket hoz létre. Mindegyikük szenvedélyesen szereti azt, amivel foglalkozik, ahogyan él.

Fantasztikus dolog így élni. Gondolj csak bele. Eldöntheted, hogy hogyan érzékeld a valóságot. Eldöntheted, hogy mit hozol létre benne. Eldöntheted, hogy milyen embereket szeretnél magad körül. Eldöntheted, hogy milyen társra és szerelemre vágysz. Rajtad múlik, hogy milyen hivatást építesz ki magadnak, és hogy milyen sikereket érsz el benne.

Bármit létrehozhatsz, ha követed a teremtésed hat fontos pontját:

Tudatosítod, hogy mi az, amire vágysz.
Hiszel benne.
Következetesen olyan dolgok mellett döntesz, amelyek támogatják a vágyad megvalósulását.
Szenvedéllyel cselekszel.
Hálás vagy mindazért, ami már megadatott, és azért is, ami még nem.
Folyamatosan emeled a rezgésszintedet.

Ebben a receptben minden elem nagyon fontos, de az alap a tudatosság, a fűszer pedig a szenvedély. Ha most szeretnél a vágyaid felé elindulni, a legjobb időpontot választottad. A tavasz energiája is segíteni fog, hogy új dolgokba fogj bele, vagy megújulj abban, amit már eddig is csináltál. Az elkövetkező hetekben minden színesedni fog a természetben, és mi is új színekkel tudunk gazdagítani, ha csatlakozol hozzánk az alábbi programokon.

Április 6-án 16.30-kor szeretettel várunk az éteren keresztül, hogy együtt meditáljunk a magyarság tudatosodásáért. Ehhez semmit nem kell tenned, csak az ajánlott gondolatokra fókuszálni, megnyitni a szíved, és a csoporterőből felépülő energiára hangolódnod. s hívd be a barátaidat is.

Finom tavaszt kívánunk,
http://www.teljessegviraga.hu/blog/6-szin-a-teremtesed-palettajara/
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Mi okozza valójában a vesekövet?
  2013-04-02 21:46:14, kedd
 
  Mi okozza valójában a vesekövet?
(és a C-vitamin miért nem)

Forrás: What Really Causes Kidney Stones (And Why Vitamin C Does Not). Orthomolecular Medicine News Service, February 11, 2013
Fordította: Fehér Zsuzsa

Egy friss, nagy nyilvánosságot kapott tanulmány állítása szerint a C-vitamin közel duplájára növeli a vesekövek kialakulásának veszélyét. A résztvevők veseköveit azonban nem analizálták. Ehelyett egy másik vesekövekkel kapcsolatos tanulmányra támaszkodtak, amiben az aszkorbinsavat nem vizsgálták. Az efféle hiányosan szervezett kutatás nem segít sem az orvos szakmának, sem a nagyközönségnek, inkább zavart okoz.


Egy friss, nagy nyilvánosságot kapott tanulmány állítása szerint a C-vitamin táplálék kiegészítők közel duplájára növelik a vesekövek kialakulásának veszélyét. A tanulmány kijelenti, hogy a kövek nagy valószínűséggel kálcium-oxalátból képződnek, melyek C-vitamin (aszkorbinsav) jelenlétében jöhetnek létre, a résztvevők veseköveit azonban nem analizálták. Ehelyett egy másik vesekövekkel kapcsolatos tanulmányra támaszkodtak, amiben az aszkorbinsavat nem vizsgálták. Az efféle hiányosan szervezett kutatás nem segít sem az orvos szakmának, sem a nagyközönségnek, inkább zavart okoz.

A kutatás 23355 svéd férfit követett egy évtizeden át. A résztvevőket két részre osztották, az egyik csoport nem szedett semmiféle táplálék kiegészítőt (22448), a másik csoport C-vitamint szedett (907). Mindkét csoportban feljegyezték az átlagos étrendet, de nem részletezve. Majd mindkét csoportban összeszámolták azokat a résztvevőket, akiknél vesekő alakult ki, és úgy tűnt, a C-vitamint szedőknél a vesekőképződés veszélye nagyobb. A kutatásban bemutatott, az aszkorbinsavval kapcsolatos extrarizikó nagyon alacsony, 147 per 100000 életév, vagy csak 0,15% per év.

Fő tényezők, melyek elkerülték a média figyelmét:

A vesekövek száma a kutatás azon résztvevői között, akik aszkorbinsavat szedtek, nagyon alacsony (31 kő egy évtized alatt), így a statisztikai hiba esélye viszonylag magas.
A kutatás megfigyelésen alapult. Egyszerűen összevetették a C-vitamin bevitelt és a vesekövek számát, hogy összefüggést találjanak köztük.
Ez a módszer nem mutat rá okozati tényezőkre, mert nem randomizált, kontrollált kísérlet volt, azaz a C-vitamint nem egy véletlenszerűen kiválasztott csoport kapta. Ennek a fajta megfigyeléses kutatásnak rengeteg korlátja van, ami következtetéseit megbízhatatlanná teszi.
Ellentmond azoknak a korábbi kutatásoknak, melyek egyértelműen igazolták, hogy a magas dózisú aszkorbinsav nem okoz vesekövet.
A tanulmány szerzőinek azon következtetése, hogy az aszkorbinsav okozta a kevés számú vesekövet, valószínűleg annak az összefüggésnek köszönhető, ami a C-vitaminszedés melletti döntés és a résztvevők egyéb étrendi jellemzői közt áll fenn.
A tanulmány nem tudta meghatározni ennek az összefüggésnek a természetét, mert hiányzik az egyes résztvevők étrendjének részletes leírása, és a kövek kémiai elemzése is, melyek a lehetséges okokra utalhatnának.

Tehát van egy elégtelenül megtervezett vizsgálatunk, mely nem állapította meg, miféle vesekövek alakultak ki, vagy mi okozta azok létrejöttét. Ezek komoly hiányosságok. Egy ilyen vizsgálatból következtetéseket levonni aligha jó példája a "bizonyítékokon alapúló orvoslásnak".

A vesekövek típusai (Renal calculi)

A veseköveknek számos változatuk van. Öt ismert fajta:

1. A kalcium-foszfát kövek gyakoriak, C-vitaminnal savasított vizeletben könnyen oldódnak.
2. A kalcium-oxalátkövek szintén gyakoriak, de nem oldódnak savas vizeletben. Az alábbiakban erre majd bővebben kitérünk.
3. A struvitkövek (magnézium, ammónium, foszfát) kevésbé gyakoriak, általában fertőzések után jelennek meg. C-vitaminnal savasított vizeletben oldódnak.
4. Az urátkő a purin - az adenin, xantin, teobromin (csokoládé) és urinsav kémiai bázisa - anyagcsere zavarának eredménye. Pl. köszvény esetén alakulhat ki.
5. A cisztinkövek a cisztin újra felszívódásának örökletes képtelensége esetén alakulnak ki. A legtöbb gyermekkori vesekő ezek közé tartozik, és ezek nagyon ritkák.

Az oxalát oximoron

Az oxalát / C-vitamin kérdés ellentmondásos. Az oxalát oxalátkövekben fordul elő, és az oxalátkövek gyakoriak. Az aszkorbinsav enyhén fokozhatja a szervezet oxalát termelését. A gyakorlatban azonban a C-vitamin nem növeli az oxalátkő-képződést. Emmanuel Cheraskin, orvos, fogorvos, az Alabamai Egyetem szájbetegségek professzora megmagyarázza, miért: "A vizeletben lévő C-vitamin inkább megköti a kalciumot és csökkenti szabad formáját. Ez azt jelenti, hogy kisebb az esélye a kalciumnak kalcium-oxalátként (kőként) való kiválására." Továbbá a C-vitamin diuretikus hatása csökkenti a vizelet oxalát koncentrációját. A gyorsfolyású folyókban kevés az iszap. Ha egy konzultáción az orvos arról tájékoztatja, hogy ön különösen hajlamos oxalátkövek képzésére, olvassa el az alábbi javaslatokat, mielőtt lemondana a C-vitamin előnyeiről. Még egyszer: a C-vitamin fokozza az oxalátmennyiséget, de megakadályozza a kalcium és az oxalát egyesülését.

Az oxalátképződéshez sok étel hozzájárul, pl. a spenót (100-200 mg oxalát 30 g spenótban), a rebarbara, cékla. A teát és a kávét tartják a legnagyobb oxalátforrásnak sok ember étrendjében, akár napi 150-300 mg is lehet. Ez határozottan több, mint ami egy adag aszkorbin, 1000 mg / nap hatására kialakulhatna.

Az említett tanulmány nem számolt pontosan a részvevők oxalát-bevitelével, de általánosságban viszonylag nagy mennyiségű (több csésze) teát és kávét fogyasztottak. Az is lehetséges, hogy a veseköveseknek már a vizsgálat kezdete előtt is megvolt a vesekövük, vagy a kutatás ideje alatt alakult ki a nagymértékű oxalátfogyasztásnak köszönhetően. Például lehetséges, hogy a C-vitamint szedő résztvevők így szerettek volna egészségesek maradni, de a vesekövesek alcsoportja egészsége érdekében ezen felül sok teát vagy kávét is fogyasztott, vagy sok zöld leveles zöldséget, pl. spenótot evett. Vagy lehettek idősebb személyek, akik dehidratálódtak, ami szintén nagyon gyakori azoknál az embereknél, akik nyáron aktívak a szabadban. A vesekövek kialakulásának egyik legfontosabb tényezője a dehidratáció, különösen az idősek között.

Összegezve:

A kis vagy nagy dózisú aszkorbinsav általában nem okoz jelentős oxalátszint emelkedést a vizeletben.
A aszkorbinsav inkább megelőzi a kalcium-oxalátkövek képződését.
A vesekövek rizikói faktorai között találhatók a kórelőzményben a magas vérnyomás, az elhízás, a krónikus dehidratáció, a nem megfelelő étrend és az alacsony magnéziumbevitel.

Magnézium

A vesekő és a magnéziumhiány mögött ugyanazok az okok húzódnak meg, köztük a cukorban, alkoholban, oxalátokban és kávéban gazdag étrend. A magnéziumnak fontos szerepe van a vesekőképződés megelőzésében. A magnézium serkenti a kalcitonin képződését, mely kalciumot von ki a vérből és közrejátszik a csontképzésben, megelőzi az artritisz és a vesekövek bizonyos formáit. A magnézium gátolja a paratieroid hormont, ezzel a csontvesztést akadályozza. A magnézium a D-vitamint aktív formájába alakítja, így az segíti a kalciumfelszívódást. Magnézium szükséges annak az enzimnek az aktiválásához, amely az új csont kialakulásáért felelős. A magnézium szabályozza az aktív kalciumtranszportot. Az összes tényező hozzájárul, hogy a kalcium odakerüljön, ahol szükség van rá, és ne vesekövekbe.

A magnézium sok feladata közül az egyik, hogy a kalciumot oldott állapotban tartsa és meggátolja szilárd kristállyá alakulását; még kiszáradásos időszakokban is, ha megfelelő mennyiségű magnézium van jelen, oldott formában marad a kalcium. A magnézium kulcsfontosságú a vesekövesség kezelésében. Ha nem áll rendelkezésünkre elég magnézium, ami segítené a kalcium oldott állapotban tartását, különféle meszesedések alakulhatnak ki. Ez köveket, izomgörcsöket, fibrózist, fibromyalgiát és atheroszklerózist (az erek meszesedése) jelenthet. Dr. George Bunce klinikailag bizonyította a vesekövek és a magnéziumhiány közti összefüggést. Már 1964-ben beszámolt a jótékony hatásról azon betegek esetében, akiket napi 420 mg magnéziumoxiddal kezeltek, és akik kórelőzménye rendszeres kőképződést tartalmazott. Ha a nehezen felszívódó magnéziumoxid működik, akkor más formájú, jobban felszívódó magnéziumok még inkább fognak.

A kálcium-oxalát kövek hatékonyan megelőzhetők megfelelő mennyiségű magnézium segítségével, akár magnéziumban gazdag ételek (hajdina, zöldszínű zöldségek, bab- és diófélék) fogyasztásával, akár magnéziumpótlással. Fogyasszon az amerikai napi ajánlott mennyiség szerint legalább napi 300-400 mg magnéziumot (akár több is kívánatos lehet az ideális 1:1 arányú magnézium - kalcium egyensúlyhoz). A hashajtó hatás megelőzésére fogyasszon azonnal felszívódó magnéziumot, pl. magnézium citrátot, -kelátot, -malátot vagy -kloridot. A korábban említett magnézium-oxid olcsó és könnyen hozzáférhető. Azonban csak körülbelül 5%-a szívódik fel, és inkább hashajtóként működik. A magnéziatej (magnézium-hidroxid) még erősebben hashajtó hatású és nem megfelelő a pótlásra. A magnézium citrát jó választás: könnyen elérhető, nem drága és jól felszívódik.

A C-vitamin szerepe a vesekövek megelőzésében és feloldásában.

A kalcium-foszfát összetételű vesekövek csak a nem savas húgyúti rendszerben maradnak meg. Az aszkorbinsav (a C-vitamin leggyakoribb formája) savasítja a vizeletet, ezáltal feloldja a foszfátköveket és gátolja képződésüket.

A savas vizelet a magnézium-ammónium-foszfát köveket is oldja, melyek egyébként sebészeti eltávolítást igényelnének. Ezek ugyanazok a struvitkövek, melyek a húgyutak fertőzéseivel állnak kapcsolatban. Mind a fertőzések, mind a kövek könnyen gyógyíthatók nagy dózisú C-vitaminnal. Mindkettő gyakorlatilag 100%-ban megelőzhető az ajánlott napi adagnál jóval nagyobb mennyiségű aszkorbinsav fogyasztásával. Egy gorilla kb. 4000 mg C-vitaminhoz jut hozzá naponta természetes étrendjéből. Az amerikai napi ajánlott beviteli mennyiség 90 mg. Nem valószínű, hogy minden gorilla rosszul csinálja.

A gyakori kalcium-oxalát kő savas vizeletben is kialakulhat, függetlenül attól, hogy valaki szed-e C vitamint. Azonban ez a fajta kő megelőzhető megfelelő mennyiségű B-komplex vitamin és magnézium szedésével. Bármelyik szokásos B-komplex kiegészítő naponta két alkalommal, és hozzá kb. 400 mg magnézium általában elegendő.

12 módszer a vesekő kockázatának csökkentésére

1. Maximalizálja a folyadékbevitelt. Leginkább gyümölcs- és zöldségleveket fogyasszon. A narancs-, szőlő- és sárgarépalé nagy mennyiségben tartalmaz citrátokat, melyek meggátolják az urinsav felgyülemlését és a kalciumsók kialakulását is megakadályozzák.
2. Ellenőrizze a vizelet pH-ját. Az enyhén savas vizelet segít megelőzni a húgyúti fertőzéseket, feloldja a foszfát- és struvitköveket is, és nem okoz kalcium-oxalát köveket. Természetesen a vizelet enyhén savassá tételének egyik módja a C-vitamin szedés.
3. Kerülje a nagymennyiségű oxalátbevitelt, ne fogyasszon túl sok rebarbarát, spenótot, csokoládét, vagy fekete teát vagy kávét.
4. Fogyjon le. A túlsúly összefüggésben áll az emelkedett vesekő kockázattal.
5. Valószínűleg nem a kalcium a valódi bűnös. Az alacsony kalciumszint maga is okozhat kalciumköveket.
6. A legtöbb vesekő kalciumvegyületekből áll, miközben sok amerikai kalciumhiányos. A kalciumbevitel csökkentése helyett csökkentse a túlzott étrendi foszfátbevitelt, kerülje a szénsavas üdítőitalokat, különösen a kólaféléket. A kólafélék nagymennyiségű foszfort tartalmaznak foszforsav formájában. Ez ugyanaz a sav, amit a fogorvosok alkalmaznak a fogzománc feloldására, mielőtt a kötőanyagot használnák.
7. Legalább az amerikai ajánlott beviteli mennyiség szerinti napi 300-400 mg magnéziumot fogyasszon. Akár több is kívánatos lehet az ideális 1:1 arányú magnézium - kalcium egyensúlyhoz. Sok ember, aki "modern" készételeken él, nem fogyaszt optimális mennyiségű magnéziumot.
8. Vegyen be napi két alkalommal jó minőségű B-komplex vitamin készítményt, olyat, ami pirodixint (B6-vitamint) is tartalmaz. A B6-vitamin hiány vesekőképződést okoz kísérleti állatok esetében. A B6-vitamin hiánya nagyon gyakori az embereknél. A B1-vitamin hiányát is kapcsolatba hozzák a kőképződéssel.
9. Húgysavkő (köszvény) esetén hagyjon fel a fruktóz fogyasztással és túlzott szénhidrát fogyasztással. Több C-vitamin (és a kávé is! - Sz.G. megj.) fogyasztása segíti a vese húgysav kiválasztását. Ilyen kövek esetén pufferelt C-vitamint fogyasszon.
10. A cisztinköveseknek (csak 1%-a az összes vesekőnek) alacsony metionin tartalmú étrendet kell tartaniuk és pufferelt C-vitamint szedni.
11. A vesekövességet a magas cukorfogyasztással is kapcsolatba hozzák, ezért fogyasszon kevesebb (vagy semennyi) hozzáadott cukrot.
12. A fertőzések hozzájárulhatnak olyan körülmények kialakulásához, melyek kedvezőek a kőképződéshez, pl. túlzottan koncentrált vizelet (lázas izzadás, hányás vagy hasmenés miatt). Gyakoroljon helyes egészségmegőrzési módszereket, kamatostul megtérülnek.
http://www.tenyek-tevhitek.hu/c-vitamin-es-veseko.htm
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Az életmentő K-vitamin
  2013-04-02 21:32:13, kedd
 
  Szendi Gábor:
Az életmentő K-vitamin

A K-vitamin hamarosan iskolapéldája lesz annak, hogyan megy el a nyugati orvoslás vitamin ellenes szemlélete miatt a szív- és érrendszeri betegségek, valamint a csontritkulás problémájának megoldása mellett. Sajnálatos módon önjelölt paleo "próféták" is csatlakoztak a vitaminellenes kórushoz, s egyáltalán nem meglepő, hogy konzervatív orvosi múltjuk átüt a magukra kent paleo-mázon. A vitaminok szükséges mennyiségben nem vihetők be a szervezetbe a mai élelmi anyagok fogyasztásával. Ez olyan elemi tény, amit nem lehet figyelmen kívül hagyni semmilyen étrend megtervezésekor.

Attól tartok, senki nem veszi elég komolyan a K-vitamin problémát, vagy csak nincs pénze K-vitaminra. Az utóbbi évek kutatásai rávilágítottak arra, hogy a K-vitamin hiány, ami nagyon elterjedt a nyugati emberek körében, az egyik meghatározó oka a szív és érrendszeri valamint a lágyszövetek meszesedésnek.
Alapvetően K1 (phylloquinone) és K2 (menaquinon-ok) vitamint különböztetnek meg. A K1-vitamin a zöld növényekben található, a K2 főként állati eredetű élelmiszerekben. A hivatalos ajánlás szerint kb. 90-120 mikrogramm a napi szükséglet, ez azonban hasraütéses eredmény, mert nem tudják mérni a valódi szükségletet. Túladagolni nem lehet, mert bizonyos fehérjék, amelyekhez kötődhet a K-vitamin, korlátozzák a hasznosulást.

Szív- és érrendszeri hatás

Sokáig úgy gondolták, és ma is ezt tanulja mindenki az iskolában, hogy az emberi bélbaktériumok elég K-vitamin termelnek. Mára ez kétségessé vált, a mérések nem igazolják, hogy a bélbaktériumok által termelt K-vitaminból komoly mennyiség termelődne és szívódna fel. Az erek és lágyszövetek elmeszesedését manapság gyakorlatilag a korral járó elváltozásnak tekintik, holott legújabb ismereteink szerint ezt főként a K-vitamin hiánya okozza. Ebből viszont az következik, hogy a K-vitamin hiány gyakorlatilag általánosnak tekinthető.

Különösen nagy veszélynek vannak kitéve azok, akik warfarin tartalmú (Warfarin Orion és Marfarin) vérhígítót szednek. A warfarin úgy gátolja meg a vérrögképződést, hogy gátolja a K-vitamin hatását. A warfarint 1954-ben törzskönyvezték és az egyik legelterjedtebb véralvadásgátló szer, amit ma használnak. Ahogy lenni szokott, ha valamit megszoktak, elterjedt, akkor utána hiába derül ki róla, hogy katasztrófális mellékhatással bír, csak akkor vonják ki, amikor már tovább nem lehet tagadni a szedésével járó halálos kockázatot. Schurgers és mtsi. 2004-ben kimutatták, hogy azoknál, akik K-vitamin antagonista vérhígítókat szedtek, kétszer nagyobb volt az erek és a szív meszesedése, mint az ilyen vérhígítókat nem szedők. Ezt az eredményt számos más vizsgálat is megerősítette azóta (pl. Koos és mtsi., 2005). Vérhígítókat szív és érrendszeri betegségekben szenvedőkkel szoktak szedetni, amivel azonban rövid távon megóvják őket a vérrög képződéstől, ugyanazzal siettetik a szíverek, billentyűk és artériák meszesedését, vagyis az alapbetegséget és a halált. Egy 2011-es vizsgálatban pitvar fibrillációban szenvedő, de máskülönben szív és érrendszeri betegségektől mentes embereket vizsgáltak meg, s kiderül, hogy akik K-vitamin antagonista vérhígítót szedtek, a szedés idejével arányosan komoly meszesedés volt kimutatható az érrendszerükben (Weijs és mtsi., 2011). Vesebetegeknél a hatás még súlyosabb, mert veséjük korlátozott mértékben tudja a fölös kalciumot kiválasztani (Holden és mtsi., 2007). Számos olyan vérhígító (véralvadás gátló) létezik már, amelyek nem a K-vitamin hatásának blokkolásán keresztül fejtik ki hatásukat, ilyen pl. az Eliquis (hatóanyaga apixaban). Semmi nem indokolja tehát, hogy kezelés címén folyamatos meszesedésnek tegyék ki a páciensek szív és érrendszerét.

A K-vitamin szív és érrendszeri hatását elemezve mára világossá vált, hogy a megfelelő szintű K-vitamin bevitel lassítja vagy akár vissza is fordíthatja az erek és a szív elmeszesedését. Több vizsgálat alapján úgy tűnik, a K1-vitamin ebben a vonatkozásban hatástalan, míg a K2-vitamin hatásos (pl. Beulens és mtsi., 2009). Ennek oka valószínűleg az, hogy a K2-vitamin tartósabban emeli meg a vérszintet és máskülönben is hatásosabb (Schurgers és mtsi., 2007). A 7 éves követéses Rotterdam vizsgálatban a legmagasabb K2-vitamin szintet mutatók közt 60%-kal csökkent a szívhalálozás, 26%-kal a bármilyen okból bekövetkező halálozás, és 52%-kal csökken a súlyos aorta elmeszesedés (Geleijnse és mtsi., 2004).

K-vitamin szerepe a csontritkulásban

A csontritkulást általában a kevés kalcium fogyasztásra fogják, és növelik a csontritkulásban szenvedők kalcium bevitelét. Ennek következménye azonban a megnövekedett lágyrész és kardiovaszkuláris meszesedés. Az utóbbi években több vizsgálat bizonyította, hogy a fokozott kalcium pótlás D-vitaminnal vagy D-vitamin nélkül is, 10-20%-kal fokozza a szív és érrendszeri halálozás kockázatát. Különös, hogy az orvostudományi kutatásokban hiányoznak azok a szintetizáló elmék, akik egyszerre képesek átlátni a csontritkulás, a D-vitaminkutatás és a K-vitamin kutatás egy irányba mutató eredményeit. A kutatók mindig csak a maguk szűk területével foglalkoznak.

A K-vitamin kutatás mutatott rá arra, hogy az osteocalcin, amely a K-vitaminnal kapcsolatban álló fehérje, nagy mennyiségben található a csontszövetekben. Mivel a csontsejtek termeli, magas szintje a csontépülés jele. Az osteocalcin azonban csak akkor tud ásványi anyagokat megkötni és a csontokba építeni, ha K-vitamin aktiválta. Számos vizsgálat igazolta, hogy az alacsony K1- és K2-vitamin szintje csökkent csontsűrűséget eredményez és gyakoribb a medence, csigolya és combnyak törés. Egy japán vizsgálatban pl. a legalacsonyabb K-vitamin vérszintet mutatóknak 3.6-szor nagyobb volt a kockázata a csigolyatörésre, mint a legmagasabb K-vitamin vérszintűeknek (Tsugawa és mtsi., 2008). Japánban régóta alkalmaznak napi 45 mg menaquinone-4-et (a K2-vitamin egyik fajtája). Ez a dózis a 450-szerese a ma érvényben lévő ajánlásnak. A kezelés hatására csökkennek a törések, erősödik a csont.

Cockayne és mtsi. 2007-es metaanalízisükben 13 vizsgálatot elemeztek, s kimutatták, hogy a K2-vitamin hatására 60%-kal csökkentek a csigolyatörések, 80%-kal a medence törések, és 80%-kal minden egyéb törés kockázata (Cockayne és mtsi., 2007).

A K-vitamin úgy tűnik, az a következő vitamin lesz, amely alapvető szerepet játszik a szív- és érrendszeri betegségek és a csontritkulás megelőzésében. Akár paleo, akár nyugati étrenden él valaki, rendkívül fontos volna naponta megfelelő mennyiségű K-vitaminhoz jutni. Ezt élelmiszerekből fedezni eléggé nehéz, mert a növényekben található K1 nem elég hatásos, a K2-vitamin pedig nagy mennyiségben elsősorban a japán szójababból erjesztett natto-ban található.
http://www.tenyek-tevhitek.hu/eletmento-k-vitamin.htm
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
A Te imádra is szüksége van azoknak, akiknek szíve zárva még
  2013-04-01 19:53:20, hétfő
 
  A Te imádra is szüksége van azoknak, akiknek szíve zárva még...

Az Igéből tudjuk, hogy a világi hatalmak fölött szellemi fejedelemségek és hatalmasságok állnak. (Ef. 6,12: Mert nem vér és test ellen van nékünk tusakodásunk, hanem a fejedelemségek ellen, a hatalmasságok ellen, ez élet sötétségének világbírói ellen, a gonoszság szellemei ellen, melyek a magasságban vannak.) Az e világi hatalmak ezek által a szellemi erők által uralkodnak.
A sátán uralkodásának hatása világosan látható: háborúk, gyilkosságok, természeti csapások, betegségek, éhínségek, halál...

Ján. 10,10: A tolvaj nem egyébért jön, hanem hogy lopjon és öljön és pusztítson; én azért jöttem, hogy életük legyen és bővölködjenek.

Mert úgy szerette Isten a világot, hogy egyszülött fiát adta, hogy aki hisz őbenne, el ne vesszen, hanem örök élete legyen.

János 3:16

A mindenható Isten meghallgatja gyermekei imáját. Felszólít bennünket, hogy imádkozzunk, és megígérte, hogy meghallgat minket. ,,Nyomorúságomban az Úrhoz kiáltottam, segítségért kiáltottam Istenemhez. Meghallotta hangomat templomában, kiáltásom a fülébe jutott." (Zsolt 18:7)

A mindenható Isten válaszol az imára. ,,Hozzád kiáltok, mert meghallgatsz [vagy válaszolsz - a fordító], Istenem." (Zsolt 17:6) ,,Akik az Úrhoz kiáltanak, azokat meghallgatja, és kimenti őket minden bajból." (Zsolt 34:18)

Ján.14,21: Aki ismeri az én parancsolataimat és megtartja azokat, az szeret engem.
Aki pedig engem szeret, azt szereti az én Atyám, én is szeretem azt, és kijelentem magamat annak.

A Máté 18,19k-ben Jézus azt ígéri: "Ismét mondom nektek, hogy ha közületek ketten a földön bármi dolog felől is megegyeznek és azt kérik, mennybéli Atyám meg fogja nekik adni. Mert ahol az én nevemben ketten vagy hárman összegyűlnek, közöttük vagyok"
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Mire jó a gyömbér?
  2013-04-01 19:50:26, hétfő
 
  A teázás gyönyörűsége
Tavaly egy baráti összejövetelen találkoztam először gyömbérteával. Fűszeres, pikáns, picit csípős - minden megvan benne ahhoz, hogy a kedvenceim közé kerüljön! Kezdetben csak színt hozott a teázásaimba a gyömbér, azóta megtudtam, hogy milyen elképesztően egészséges!

Kóstold meg - ha még nem tetted volna - és ha ízlik, építsd ki a beszerzőhelyeidet, és fogyassz minél több gyömbért, mert hihetetlen, hogy mennyi bajt előzhetsz meg vele, és a belőle készült végtelenül finom és egyszerű itallal, a gyömbérteával!

Leírás: http://www.mindigmagasabbra.hu/wp-content/uploads/2011/12/Gyomber_tea_recept.jpg

Miért ajánlom?

Leírás: Gyömbér gyökér

A gyömbérben 12 féle antioxidáns van, ezen kívül;
23 féle gombaölő vegyület
11 különböző fekélyellenes hatású vegyület
10 féle vírusellenes vegyület
8 féle májvédő vegyület
Csökkenti a koleszterinszintet
Csökkenti a magas vérnyomást
Jó hatással van a szívre
A gyömbér egyik legaktívabb összetevője, a zingibain nevű vegyület, a természet egyik leghatásosabb fehérjebontó enzimje. Mindössze 1 g zingibain 10 kg hús megpuhítására is képes. A fehérjebontó enzimek fontos szerepük van az autoimmun betegségek szabályozásában
Fájdalomcsillapító
Gyulladáscsökkentő

Nézzünk a konkrét problémákat, amire jó:

Agyi katasztrófa (stroke)

Napi 2 evőkanál gyömbér elfogyasztása egy héten keresztül 100 g telített zsír vérrögképző hatását semlegesíti. (A vajban nagyon sok a telített zsír, ami hozzájárul a stroke kialakulásához.)

Leírás: Gyömbér tea
Bütyök

A fűszeres gyömbér fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő hatású, segíthet a bütyök okozta fájdalom enyhítésében.

Indiai kutatók egy vizsgálat során 3-7 g (1,5-3,5 teáskanál) gyömbérport adtak 28 fájdalmas izületi gyulladásban szenvedő embernek. Több mint 75% állapota észrevehetően javult, a fájdalmuk enyhült, izületi duzzanatuk lelohadt. A dózistól 30 hónapig tartó kezelés után sem észleltek mellékhatásokat.

Bütyökkezelésre belsőleg gyömbérteát javasolnak (1 teáskanálnyi frissen reszelt gyömbért tégy 1 csésze forró vízbe, és ezt mindennap fogyaszd) és tegyél reszelt gyömbért közvetlenül a bütyökre is, naponta egyszer-kétszer.


Csalánkiütés

Ételallergia okozta csalánkiütés esetén egy nagy fazék vízben (kb. 4 liter) főzz lassú tűzön 230 g gyömbért 5 percen át és az így kapott főzetet öntsd meleg fürdővízhez. Áztasd magad a vízben, majd dörzsöld le magad kamillateával (1 teáskanál kamilla, 1 csészényi forró víz)!

Depresszió

A gyömbért a népi orvoslás régóta használja szorongás és depresszió gyógyítására. Kellemes, “hangulatjavító" íze van. Fűszerezd vele az ételed és az életed minden nap, és elkerül a (téli) depresszió!

Leírás: Gyömbér tea
Duzzanat (ödéma)

India ájurvédikus orvosai évszázadokon keresztül ajánlották a gyömbért elsősorban az izületi gyulladás okozta duzzanat csökkentésére. Újabban több kutató kimutatta, hogy a benne is megtalálható fehérjebontó enzimnek jócskán van gyulladáscsökkentő hatása is.
Fájdalomcsillapítás

Egy vizsgálatban a kutatók 56 önkéntes beteget figyeltek meg, akik közül 28-an reumás izületi gyulladásban, 18-an artrózisban, 10-en pedig fibromyalgia néven ismert, fájdalmas betegségben szenvedtek. A kísérleti alanyok napi 2-4 teáskanálnyi gyömbérport kaptak. Három hónap után több mint 75%-nál jelentős mértékben enyhülnek a fájdalmak, és mellékhatásokat sem tapasztaltak.

A gyömbért külsőleg is használhatod. A meleg, gyömbéres borogatás enyhíteni látszik a hasi görcsöket, a fejfájást és az izületi merevséget. A borogatáshoz készített folyadékba tegyél csípős paprikát is!

Fejfájás és migrén
Rágcsálj 5 g (k. 2,5 teáskanál) friss, reszelt gyömbért! Ha ezt nem kedveled, akkor 500 mg-os, szárított gyömbért tartalmazó kapszulát szedj fejfájásra. Hatását fokozhatod kurkumával, amely gyulladáscsökkentő szer, és a gyömbérrel sok tekintetben azonos a gyógyhatása. Mindkettőből tegyél 1 teáskanállal 1 pohár limonádéba.
Fogfájás
A csípős fűszerekből készített borogatás enyhíti a fogfájást. Tovább fokozhatod a csípősségét piros csilipaprika hozzáadásával. Mind a gyömbér, mind a pirospaprika külsőleg izgatják a bőrt, és a felületes bőrgyulladás ellensúlyozza az erősebb fogfájást. A borogatás elkészítéséhez keverd össze a porított fűszert vagy fűszereket annyi vízzel, hogy ragacsos masszát kapj. Márts bele egy kis vattacsomót, majd a kinyomkodott vattát közvetlenül tedd a fogra úgy, hogy ne érjen a fogínyhez! Ha nem bírod a fűszerek égető hatását, öblítsd ki a szádat, és keress más gyógymódot!
Torokfájás
Gargalizálj gyömbérrel torokfájás ellen. Készíts gyömbéres gyógyitalt citromléből, ecetből és mézből.


Fekély

Kevesen tudják, hogy a gyömbér fekély kezelésére is alkalmas gyógynövény, 11 különböző fekélyellenes hatású vegyületet tartalmaz. A mézzel kandírozott gyömbér jóízű és kellemes gyógymód a fekélyre. A méz és a gyömbér együttes alkalmazása különösen hatásos. A gyömbér baktériumölő vegyületei mellett a méz ugyancsak baktériumellenes hatású, és úgy tűnik, a kettő együtt szinergikus hatást ér el.

Mit szólnál egy kis kandírozott gyömbérhez a különféle gyógyszerek helyett? Az íze biztosan sokkal jobb! A kandírozott gyömbér csípős, fűszeres édesség, amely sok, ínyencségeket árusító boltban kapható. Ha nincs kedved rágcsálni, a gyömbér kapszula formájában is beszerezhető.

Leírás: Gyömbér mézzel és citrommal
(Bél)férgek

A csípős gyökerek rendkívül hatásosak lehetnek a világ legveszélyesebb parazitáinak egy része ellen, amik a nyers halban is megtalálhatóak. Ha tehát szereted a sushit, jól teszed, ha sok savanyított gyömbért eszel hozzá. Lehet, hogy nem véletlenül szolgálnak fel a japánok gyömbért a sushihoz? Ugyanez a tanács vonatkozik a ceviche, a pácolt nyers halból készült latin-amerikai étel fogyasztására is - egyél mellé sok gyömbért!
Gyomorrontás

Gyomorrontás esetén tegyél a teádba 2 g (kb. egy teáskanálnyi) gyömbért. A gyömbér olyan vegyületeket (ginggerol, shogaol) tartalmaz, amely nem csupán a gyomrot nyugtatják, de az emésztést is elősegítik a bél perisztartikus mozgásának serkentésével. A gyömbér a következőkre jó még:

émelygés
reggeli rosszullét ellen
A gyömbér sokkal hatékonyabb némely közismert, émelygés ellen gyakran felírt szintetikus gyógyszernél.
Enyhíti a szédülést. Legfeljebb napi két csésze gyömbértea fogyasztása javasolt.
gyomornyugtatás
szédülés
tengeribetegség
1 g (fél teáskanálnyi gyömbér) 38%-kal csökkenti a tengeribetegség előfordulását, a hányásét pedig 72%-kal. Megelőzésére az utazás megkezdése előtt vegyél be két gyömbér kapszulát, majd még egyet-kettőt a tünetek jelentkezésekor. Ez utóbbira valószínűleg négyóránként lesz szükség. Kapszula helyett használható néhány teáskanál gyömbérpor is, vagy ha valaki szereti, a nyers gyömbért is rágcsálhatja.

Leírás: Gyömbér gyökér keresztben felvágva

Gyulladás

Már volt róla szó, hogy a gyömbér több mint 12 féle antioxidánst tartalmaz, amelyek segítenek a gyulladás előidézésében szerepet játszó szabad gyökök semlegesítésében. A gyömbér (és közeli rokona, a kurkuma) eredményesen használható a legtöbb izületi gyulladás kezelésére.

Ízületi gyulladás, porckopás Mindennap gyömbértea csontizületi gyulladásra, porckopásra.
Íngyulladás és nyálkatömlő gyulladás Ázsiában a népi gyógyászat régóta használja a gyömbért a nyálkatömlő-gyulladás gyógyítására. Ismétlődő bursitis esetén is javasolt, próbáld ki ananásszal és egy kevés édesgyökérrel keverve - enni.

Bechterew-kór - Nem gyógyítja, de a gyulladás- és a fájdalmak enyhítésében segíthet

Szemben a Bechterew-kór kezelésében szerepet játszó, nem szteroid gyulladáscsökkentő szerekkel, a gyömbér nem károsítja a szervezetet. Az aszpirin és a többi, nem szteroid gyulladáscsökkentő gyógyszer hosszú távú alkalmazása gyomorfekélyhez vezethet. A gyömbért tea, tinktúra vagy kapszula formájában is fogyaszthatod.

Időszakos sántítás

A szívinfarktust előidéző vérrögképződést a gyömbér több vizsgálatban csaknem ugyanolyan hatékonyan megakadályozta, mint az aszpirin és a fokhagyma. Ha a vérrög a lábban keletkezik, időszakos sántítást okoz. Ha ez a fajta keringési zavar lépne fel nálam, minden bizonnyal sok gyömbért ennék.

Isiász
John Heinerman (PhD) antropológus egyiptomi gyógymódot ajánl isiász ellen: keverj össze 2 evőkanál reszelt gyömbért 3 evőkanál szezámolajjal és 1 evőkanál citromlével. Dörzsöld be ezzel a keverékkel az érintett bőrfelületet!

Lábgomba

23-féle gombaölő vegyületével a gyömbér az egyik leghatékonyabb gyógynövények. E vegyületek közül a kaprilsav olyan erős...erős, na! Készítsen tömény főzetet! Tegyen 25 g aprított gyömbért egy csésze vízbe, forralja lassú tűzön 20 percig, majd miután kihült, tegye vattára vagy pamutkendőre, é dörzsölje be vele az érintett területet!
Májvédő

Nyolcféle májvédő vegyületet tartalmaz. Ahányszor csak főz vele, vagy teát készít belőle, a mája minden alkalommal kap egy kis védelmet.
Menstruációs zavarok

Menstruációt elősegítő gyógynövénynek tekintik, a benne található fehérjebontó enzimekre hivatkozva.

Leírás: Gyömbér tea
Nátha

Kezeld magad gyömbérteával! Ez igen hatásos, mivel a gyömbér mintegy tucatnyi vírusellenes vegyületet tartalmaz. A tudósok a laboratóriumi vizsgálatok során több olyan kémiai anyagot vontak ki a gyömbérből, amely különlegesen erős hatást fejt ki a legelterjedtebb náthavírusnak számító rhinovírusok ellen. A gyömbér emellett nagyon ízletes, érdemes beszerezni belőle egy kisebb mennyiséget, hogy állandóan kéznél legyen a náthaellenes harcban.


Raynaud-szindróma

A kínai gyógyfüvészek gyakran javasolják ezt a csípős fűszert olyan egészségügyi panaszokra, amelyeknek közük van a hideghez, a megfázáshoz, így a Raynaud-szindrómás fájdalmasan hideg és kékesfehér ujjak gyógyítására is. A gyömbér csökkenti a vérnyomást és a koleszterinszintet, és e hatások egyaránt hozzájárulnak a keringés helyreálltásához az ujjakban is.

Gyógyír: meleg leves
Készíts cayenne-i borssal, fokhagymával, gyömbérrel és mustárral ízesített paradicsomos zöldséglevest (minestronét), borágó-, ribiszke és ligetszépeolajjal gazdagítva. A levesből készíts nagy mennyiséget, és egyél belőle annyit, amennyivel jóllaksz. Ezután szűrj le belőle egy keveset, és dörzsöld be vele elmerevedett ujjaidat. Végül a leves után desszertként fogyassz ginkót.

Szívproblémák

A gyömbér csökkenti a koleszterinszintet és a vérnyomást, jó hatással van a szívre. Antioxidáns, némileg megvédi a koszorúereket a koleszterin által előidézett károsodás ellen. A gyömbér ugyanúgy erősíti a szívműködést, mint a digitalis gyógyszer.

Angina pectoris (szívkoszorúér-görcs)
Napi 1/2 teáskanálnyi gyömbérpor fogyasztását javasolják.
Szívbetegség, szívinfarktus
Vérnyomás csökkentése révén segít a szívbetegségek megelőzésében és kezelésében, gátolja a véralvadást, ezért segít megelőzni a szívinfarktust kiváltó vérrögképződést.

Leírás: Gyömbéres süti
Szürkehályog

Tele van antioxidánssal, ezért jó hatású szürkehályog megelőzésében, kialakulásának lassításában. Teaként fogyaszd bőségesen!


Testszag

A gyömbérben 17 antibakteriális vegyület van - antibakteriális hatást fejt ki azokkal a mikroorganizmusokkal szemben, amelyek kellemetlen illatúvá teszik a külső elválasztású mirigyek váladékát - magyarul: felelősek a testszag kialakulásáért. Belső dezodor! Leírás: :)
Leírás: Gyömbér
Vesekő

Tömény gyömbérteából készült meleg borogatás segíthet a vesekő által okozott kínzó fájdalmak enyhítésében. A borogatás bőrizgató szerként hat, felületi bőrirritációt okoz, amely némileg eltereli a beteg figyelmed a mélyebbről jövő vesefájdalomról, amíg nincs a közelben az orvos.
Vírusfertőzések

A jó öreg gyömbér 10 féle vírusellenes vegyületet tartalmaz. Ezért ha vírusfertőzésed van, igyál gyömbérteát, vagy bőségesen fűszerezd gyömbérrel az ételeidet!
Leírás: Gyömbér teaForrás: Dr. James A. Duke - Gyógynövénypatika
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Fontos
  2013-04-01 19:45:46, hétfő
 
  Ha egy rabló arra kényszerítene, hogy ATM-ből pénzt vegyél ki, értesítheted a rendőrséget, ha a PIN kódodat fordítva adod meg.Pl. ha a PIN kódod 1234, írd azt, hogy 4321.Az ATM felismeri, hogy a PIN kódot fordítva adtad meg, mint ahogyan az a kártyádon van. A gép ugyan kiadja a kért összeget, de anélkül, hogy a rabló tudná, a
rendőrség azonnal a segítségedre jön.Sajnos, ezt ritkán használják az emberek, mert nem tudnak róla.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Évelő fűszerek a kertben
  2013-04-01 15:30:45, hétfő
 
 
Évelő fűszerek a kertben

Ezeket a növényeket a teraszon vagy az erkélyen is szaporíthatjuk.

Évelő fűszernek számít mindenképp a lestyán, de a kakukkfű, a zsálya, a levendula, a rozmaring, a borsikafű és az oreganó is a télálló fűszerekhez tartoznak. Mivel főleg az idősebb növények hajlamosak a fásodásra, áprilisban feltétlenül vissza kell vágni őket, így a növekedésük sűrű és tömör marad. Ha a növényeket a földtől tenyérnyi szélességre vágjuk le, akkor ismét szépen formásan fognak nőni.

A rozmaringnál fontos, hogy csak a hajtások végét távolítsuk el. A régi hajtásokat szintén teljesen vágjuk le. Az évelő fűszereket késő nyáron lehet szaporítani. Ehhez friss, tiszta és finomhomokú ágyásra van szükség. Különösen ajánlott hozzá a speciális vetőföld. A földbe a növényeket egyszerűen beledugjuk. Arra kell figyelni, hogy a növények ne száradjanak ki. Ha nem áll rendelkezésünkre alkalmas ágyás, akkor a növényeket a teraszon vagy az erkélyen is szaporíthatjuk. Legjobb, ha erre egy mini üvegházat használunk. Bár az évelő fűszereket egész évben szedhetjük, ennek ellenére a hidegebb évszakban kevésbé vágjuk azokat.

A rozmaringlevelek fás szárakon nőnek, amelyeket jól használhatunk nyársnak is húsokhoz vagy zöldségekhez. Párolásnál egyszerűen egy egész rozmaringágat felhasználunk, amelyet aztán később újra eltávolíthatunk. A rozmaring lassan és intenzíven bontakoztatja ki az aromáját, ezért nagyon takarékosan bánjunk vele. Nagyon jól illik bárányhúshoz, szárnyasokhoz és halhoz, de a paradicsom vagy a disznóhús is fűszeres és erőteljes jelleget kap a rozmaringgal.

A lestyán csípős és enyhén keserű utóíze van. Túlnyomórészt levesek, egytálételek, öntetek és saláták fűszere. A magokból készült főzetnek ezen kívül nemcsak vízhajtó hatása van, hanem többek között mandulagyulladás vagy hörghurut ellen is alkalmazható. A lestyán, ahogy a legtöbb más fűszer is, szárított állapotban veszít az aromájából. Egy jól átgondolt fűszerkerttel azonban egész évben friss fűszereket szedhetünk.

A zsálya szintén azokhoz a fűszerekhez tartozik, amelyek nálunk jól nőnek, jóllehet eredetileg a mediterrán térségből származik. Ha megfelelő helyen van a kertben, több négyzetméteren is elterjedhet. Összehúzó és fertőtlenítő hatást tulajdonítanak neki, ráadásul izzadásgátló hatása is van. A zsálya fűszeres ízű és aromás illatú. Használhatjuk húsos fogásokhoz, szárnyasokhoz, vadakhoz és halakhoz. A túl zsíros ételekhez különösen jól illik ez a fűszer, elősegíti a nehéz ételek emészthetőségét.
http://impulsermagazin.com/hu/evelo-fuszerek-a-kertben/
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
A népszerű kombucha ital
  2013-04-01 15:27:29, hétfő
 
  A népszerű kombucha ital


Más teákkal ellentétben a kombuchát szinte mindig hidegen isszák.

Az úgynevezett kombucha tea a nyugati országokban néhány éve nagy tetszést arat. Igazi csodaszerként dicsérik az egész szervezet egészsége számára, és a hosszú élet, valamint a testi és szellemi frissesség távol-keleti titkának számít. Miről szólnak ezek az ígéretek? Valóban ilyen csodaszer a kombucha, vagy ismét az egészségipar nagy marketingfogásáról van szó? Ezeknek a kérdéseknek járunk utána.

Először is a kombucha már abban különbözik más, csodaszernek nevezett készítményektől, hogy egy tiszta natúrtermékről van szó. A kombucha előállításához édesített teát (többnyire zöld teát) alkalmaznak, amelyet aztán a kombucha gombával együtt erjesztenek. Egy idő múlva elkészül az ital, amelyet aztán elfogyasztanak. Fontos tudni, hogy a kombucha gomba tulajdonképpen nem gomba, hanem különböző élesztőfajták keveréke, amelyek vegetatívan szaporodnak. Egy kombucha kultúrából nagy mennyiségű ital készíthető, mivel folyamatosan szaporodik.
http://impulsermagazin.com/hu/a-nepszeru-kombucha-ital/
Más teákkal ellentétben a kombuchát szinte mindig hidegen isszák. Édes-savanykás íze van, amelyet sokan különösen kellemesnek éreznek. Ha édesebb ízt szeretnénk elérni, rövidebb ideig erjesszük, ha inkább a savanykásabbat kedveljük, hosszabb ideig. Már a különböző korai kínai dinasztiákban is orvosságként alkalmazták a kombuchát. Mégis sok évszázadig eltartott, amíg Európában és a világ más részein is megismerték ebben a vonatkozásban. A kombucha hatása a modern orvostudományban meglehetősen vitatott.

Máig elismert mindenesetre, hogy a kombucha magas glükuronsav-tartalma hozzájárulhat a szervezet méregtelenítéséhez és salaktalanításához, és ennek következtében az immunrendszer erősítéséhez is. Az egész gyomor-béltraktusra gyakorolt jótékony hatását is alátámasztották időközben. A további ígéretekre a kombucha hatásával kapcsolatban, mint például a felgyorsult sejtnövekedés és ezzel az ember öregedési folyamatának lassítása, eddig tudományosan elismert bizonyítékok nincsenek. Az orvostudomány a kombuchának ma csupán a savanyított tejtermékekhez (pl. kefír, író stb.) hasonló hatást tulajdonít.
http://impulsermagazin.com/hu/a-nepszeru-kombucha-ital/
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
A boldog házasság egészségesebbé tesz
  2013-04-01 15:24:06, hétfő
 
  A boldog házasság egészségesebbé tesz

Egy erős párkapcsolat jót tesz a párunk lelkének, és még a stresszt is csökkenti.

Ketten jobb, mint egyedül. Hogy a házasság jót tesz a testi-lelki egészségnek, azt több tanulmány is alátámasztja. De nem elég egyszerűen csak megházasodni, az életre szóló köteléknek boldognak kell lennie. Ezért amerikai kutatók szokatlan eszközt javasolnak, hogy harcoljunk a korral tovatűnő egészségünkért: javítsuk meg a párkapcsolatunkat.

Boldog = egészségesebb

Christine Proulx a Missouri Egyetemről a tanulmányában intenzíven foglalkozott a házasság minősége és a házastársak egészsége közötti összefüggéssel. Ehhez 700 ember adatait elemezte, akik egy 20 éves hosszú távú vizsgálatban vettek részt. Ebben az időszakban megszakítás nélkül házasságban éltek, és időnként megkérdezték őket a kapcsolati és egészségügyi állapotukról. Proulx megállapítása: a házasság hullámvölgyei kihatottak az egészségre is. A boldog házasságban élők az egészségüket tartósan pozitívan értékelték. A kutató szerint a házaspároknak tudatában kell lenniük, hogy az egymással való bánásmódjuk és a személyes közérzetük mindkettőjük egészségét befolyásolja.

A házasság befektetés

Ez az összefüggés főleg akkor játszik szerepet, amikor a házaspárok idősebbek lesznek. Azt várjuk el, hogy egy pirulával vagy több mozgással megküzdhetünk az öregedési folyamattal, közben nem gondolunk arra, hogy a házasságunk minőségébe fektessünk be, amikor öregszünk. Ha foglalkozunk a párkapcsolatunkkal, azzal nem tesszük gyógyíthatóvá a rákot, de egy erős kapcsolat jót tesz a párunk lelkének, és csökkenti a stresszt. A kutató az eredményben kezelési ajánlást is lát az orvosok számára. Ha a családot jobban bevonnák a krónikus betegségek kezelésébe, ennek pozitív hatása lenne a terápiás sikerre. Ha a partner megérti a társa betegségét, és a párnak erős a kapcsolata, ez mindkettejük egészségét javíthatná.

Egészségtelen szingliélet

A házasság egészségügyi hasznát mindenesetre már más vizsgálatok is alátámasztották. A Johns Hopkins Egyetem egyik tanulmánya például rámutatott, hogy az 51 és 61 év közötti nem házas embereknek 12%-kal nagyobb valószínűséggel vannak mobilitási problémáik. A depresszió kockázata is 13%-kal magasabb a házasokkal összehasonlítva. Ugyancsak negatív hatással van az egészségre a partner elvesztése: az elváltaknál és özvegyeknél 20%-kal magasabb a kockázata az olyan krónikus betegségeknek, mint a szív- és érrendszeri problémák, a cukorbetegség és a daganat.
http://impulsermagazin.com/hu/a-boldog-hazassag-egeszsegesebbe-tesz/
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Rozmaringos fürdő munkába indulás előtt
  2013-04-01 15:15:00, hétfő
 
  Rozmaringos fürdő munkába indulás előtt

Rozmaringos fürdőt reggel vegyünk, mert a rozmaring élénkké tesz, és nagyon serkentőleg hat a szervezetre. Már reggel is csodálatosan el tudjuk lazítani az izmainkat a meleg vízben, és megerősödve kezdhetjük a napot. A fürdőadalékot nagyon egyszerűen elkészíthetjük otthon, melynek van egy nagy előnye: pontosan ismerjük az összetevőket, és pontosan tudjuk, mi van benne. Nagy bizonyossággal nem fogunk allergiásan reagálni rá, mint esetleg a szintetikusan előállított fürdőadalékokra. A rozmaringos fürdőre különböző variációk léteznek.

A tiszta rozmaringfürdőhöz vegyünk 50 gramm rozmaringlevelet, és öntsük fel egy liter forró vízzel. Ezt a főzetet hagyjuk állni 15 percig, aztán szűrjük le. Végül a főzetet adjuk a meleg fürdővízhez, és máris van egy olyan háziszerünk, amely serkenti a vérkeringést és élénkít.

Ha magunk készítünk fürdőadalékot, felhasználhatunk sok, a háztartásban már megtalálható terméket. Nem kell külön drága dolgokat vásárolnunk. Így például alkalmazhatunk hidegen sajtolt napraforgó-, olíva- vagy bogáncsolajat, használhatunk reformboltban vásárolt jojoba- vagy mandulaolajat is. Az otthoni kertből származó szárított fűszerek vagy a tej, a méz és a tejszín szintén felhasználhatók az ápoló fürdőadalékhoz. Nagyon egyszerűen elkészíthető az ápoló hatású rozmaringos fürdőadalék is.

Ehhez szükség van két evőkanál mandulaolajra, alternatív megoldásként bármelyik fent nevezett olajat is alkalmazhatjuk. A mandulaolajhoz aztán adunk 10 cseppet a rozmaring illóolajából, jól összekeverjük, és közvetlenül a meleg fürdővízbe adjuk. Ha több ápolást szeretnénk a bőrünknek, a két evőkanál mandulaolaj helyett vegyünk egy csésze tejszínt, és ezt keverjük el egy evőkanál mézzel. Ehhez jön aztán ismét a 10 csepp rozmaring illóolaj, és máris kész a fürdőadalék.

Az illóolajok nemcsak kellemes illatról gondoskodnak, hanem gyógyhatásuk is van a lélekre. Azonban mindig csak természetes illóolajokat alkalmazzunk, amelyeket növényekből állítottak elő. Ajánlatos először egy allergiapróbát végezni. Ehhez egyszerűen tegyünk egy csepp illóolajat a csuklóízületünk belső oldalára. Ha ez nem vált ki allergiás reakciót, gond nélkül felhasználhatjuk az illóolajat.
http://impulsermagazin.com/hu/rozmaringos-furdo-munkaba-indulas-elott/
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 15 
2013.03 2013. április 2013.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 15 db bejegyzés
e év: 448 db bejegyzés
Összes: 2408 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 114
  • e Hét: 829
  • e Hónap: 2312
  • e Év: 92294
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2018 TVN.HU Kft.