Belépés
orsi1.blog.xfree.hu
"...az igaz embert egyedül az idő mutatja meg, míg a hitványra első percben ráfigyelsz. " --------- "A problémák azért vannak, hogy megoldjuk ... S. Orsi
1967.12.18
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 25 
Nem úgy alakultak
  2013-04-29 18:23:27, hétfő
 
  a dolgok, ahogy szerettem volna. Na persze ha úgy alakulnak, akkor meg jó nagyon meglepődtem volna.
Szóval kipurcant a gépem, és nem elég, hogy nagyon nehezen pakolták helyre, egy garos kátya is kipurcant utána. Ami megint hazavágta az egész rendszerem. Most ott tartok, hogy kölcsön kártyával várom, hogy a garanciás cserébe kapott kártyát bevizsgálják.... Evvan.... Majd csak sikerül előbb-utóbb dolgoznom vele.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
A Da Vinci kód megfejtése 4.
  2013-04-29 18:20:43, hétfő
 
  Ezt követően Leonardo elkezdte kialakítani elképzeléseit ,,a festés tudományáról". Megállapította, hogy a festők magasabb rendű látási képességüket használva tökéletes közvetítők a tudás képi átadására, s ezért művészetét tanításra kezdte használni. Ez különösen fontos ahhoz, hogy megértsük Leonardo da Vinci szerepét A Da Vinci-kódban. Leonardo nem egyszerűen egy szép képet festett az Utolsó vacsorával. A maga módján valami rendkívül fontosat mondott el nekünk úgy, hogy az századokat átívelve ránk hagyományozódott, és bárki megértheti, aki ismeri a kódját. Amikor szöveget és illusztrációkat közölt együtt, az illusztrációk élveztek elsőbbséget. Az illusztrációk nem a szöveget jelenítették meg; a szöveg szerepe korlátozódott a kép leírására.
1490 és 1495 között tanulmányokat írt a festészetről és az építészetről, illetve könyveket a mechanika és az emberi anatómia egyes elemeiről. Emellett folytatta több tudományterület kutatását. Mindent részletesen leírt és lerajzolt, több ezer oldalt megtöltve, melynek jelentős része máig megmaradt.
Mivel Leonardo balkezes volt, nem jelentett túl nagy nehézséget számára a tükörírás. Elolvasni azonban nem könnyű ezt az írást, és helyesírási hibái, illetve rövidítése csak tovább nehezítik a feladatot. Ráadásul feljegyzései nem is mindig logikus sorrendben követték egymást. A műveiben a tükörírást alkalmazta, ám levelezése azt bizonyítja, hogy a hagyományos kézírással is jól boldogult. Leonardo fő életrajzírója, Serge Bramley Leonardo összes fennmaradt kéziratát megvizsgálta, és arra a következtetésre jutott, hogy mindkét kezével tudott mindkét irányban írni.
A tükörírás alkalmazásának egyik következménye - ha nem is oka - az volt, hogy így nem maszatolódott el a tinta, amikor Leonardo bal kézzel írt. Természetesen szerepet játszhatott döntésében a titkosság is, hiszen nyilván nem akarta, hogy ellopják az ötleteit. A titkolózás iránti igényt erősíthette az is, hogy meglehetősen szokatlan nézeteket vallott a kereszténységről. Amint arra Dan Brown is rámutat, Leonardo korában a balkezességet a ,,baloldali úttal" és a sátáni erőkkel kapcsolták össze. A balkezeseket gyanakodva figyelték; akkoriban nem sokan vállalták fel oly nyíltan balkezességüket, mint Leonardo. Azzal a szándékkal írt, hogy művei egyszer megjelenjenek, és egyik anatómiai vázlata margóján egy megjegyzésben arra kéri tanítványait, hogy gondoskodjanak írásai kinyomtatásáról.
 
 
0 komment , kategória:  A Da Vinci kód megfejtése  
Pihi van
  2013-04-21 14:47:45, vasárnap
 
  Bár volna sok minden, amit meg kellene csinálnom. De pihennem kell... kicsavarnak a munkahelyen... Ezt nem lehet büntetlenül sokáig csinálni. Végül is van két gyerekem, akiket még fel kell nevelni, irányítani az életüket mikor önállóan indulnak a nagybetűs életnek....
Van mit átgondolnom..... 
 
0 komment , kategória:  Általános  
A Da Vinci kód megfejtése 3.
  2013-04-21 14:40:18, vasárnap
 
  Találmányai váteszi adottságokkal bíró feltalálóról árulkodnak. Tervezett harckocsit, ejtőernyőt, autót és helikoptert - melyek csak évszázadok múltán váltak valósággá. Mi több, Galileit száz évvel megelőzve még teleszkópot is tervezett. Leonardo számára az ember legmagasabbrendű érzékelése a látás volt, mivel ez pontosan adta vissza az információkat. Filozófiája így a saper vedere lett - annak a tudása, hogy hogyan lássunk. Amikor Dan Brown azt állítja, hogy Leonardo pusztán anyagi okokból, fényűző életmódját fenntartandó festett keresztény témákat, akkor talán kissé igazságtalan a művésszel. Leonardo minden munkáját páratlan szakértelemmel végezte, és gazdag családból származott. Mindazonáltal az is igaz, hogy soha nem festette meg a keresztre feszítést saját értelmezésében. Azt sem lehet elmondani róla, hogy ,,rengeteg" keresztény témájú műalkotást készített volna; a mindössze tizenhét fennmaradt, egyértelműen neki tulajdonítható festmény közül több is befejezetlen.
A művészettörténészek egyszerűen ,,Leonardó"-ként emlegetik. A ,,da Vinci" nem családi név, mindössze a szülőhelyére utal. Olyan, mintha Nagy Sándorra pusztán ,,a Nagy"-ként hivatkoznánk. Ugyanakkor a ,,da Vinci" annyira átment már a köztudatba, hogy teljesen egyértelmű, kit jelöl.
Leonardo 1452-ban született Ser Piero, egy sikeres firenzei ügyvéd és földbirtokos törvénytelen fiaként. Anyja firenzei parasztasszony volt, aki később feleségül ment egy helyi munkáshoz. Leonardo apja vinci birtokán nevelkedett, Empoli közelében, ahol törvényes utódként bántak vele, s itt tanult meg olvasni, írni és számolni is. Később latint, magasabb szintű matematikát és geometriát tanult.
Leonardo körülbelül tizenöt éves lehetett, amikor apja inasnak adta Andrea del Verrocchióhoz, akitől festészetet, szobrászatot és technikai-mechanikai ismereteket tanult. Ekkoriban találkozott a Sion-rend egy másik nagymesterével, Botticellivel, aki szintén Verrocchio tanítványa volt. Valószínű, hogy inasévei alatt, a szomszédos műteremben kezdte meg anatómiai tanulmányait. 1481-ig önállóan dolgozott Firenzében. Sok műve ebből a korszakból származik, köztük a jórészt befejezetlen Királyok imádása.
1482-ben Ludovico Sforza, azaz Ludovico il Moro (,,a mór") milánói herceg szolgálatába lépett, ahol a királyi udvar jegyzékében pictor et inegarius ducalis (,,a herceg festője és mérnöke") címen szerepelt. Sforza szoros barátságban állt René d'Anjou-val, a Sion-rend egy másik nagymesterével. Leonardo itt töltötte a következő tizenhét évet, míg csak Ludovico el nem veszítette hatalmát. A festés, a szobrászat és az udvari ünnepségek tervezése mellett építészeti, hadépítészeti és katonai kérdésekben tanácsadóként, sőt víz- és gépészmérnökként is tevékenykedett. Ekkor teljesedett ki egyetemes géniusza.
Ebben a korszakban mindössze hét festményt fejezett be, köztük a Dan Brown által is említett Sziklás Madonna első változatát. Ezt az oltárképet a milánói San Francesco Grande-templomban állították ki. Szintén ekkoriban született a milánói Santa Maria delle Grazie falára festett Utolsó vacsora című freskó.
 
 
0 komment , kategória:  A Da Vinci kód megfejtése  
Mesés csokor
  2013-04-17 22:23:54, szerda
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
A Da Vinci kód megfejtése 2.
  2013-04-17 19:26:58, szerda
 
  Első fejezet

Leonardo da Vinci - élete és művészete

Egyszerre érdekes és érthető az, hogy Dan Brown Leonardo da Vincit választotta a könyvében központi szerepet betöltő művésznek és címszereplőnek. A nyugati világban gyakorlatilag mindenkihez eljutottak a Leonardóról az évszázadok során felhalmozott ismeretek. Valószínűleg ő az univerzalitásnak világ által valaha ismert legnagyszerűbb példája. Albert Einsteinhez hasonlóan Leonardo da Vinci is egy a ,,zsenit" jelző emberi márkanév.

A saját korában semmiképp sem számított ritkaságnak, hogy valaki több tudományágba vagy szakmába is belekóstoljon, ám ennek ellenére még akkoriban sem akadt senki, aki felért volna vele festőként, szobrászként, építészként és mérnökként. Mindemellett Leonardo úgy vizsgálta a természetet, hogy nemcsak a dolgok működésének hogyanját, hanem miértjét is megismerte. Így hát joggal mondja Dan Brown, hogy Leonardo ,,a Természet isteni rendjének rajongója" volt. Miközben kortársai könyvek képei alapján festettek növényeket, ő közvetlenül a természetet másolta. Az, hogy milyen növényeket örökített meg festményein, szimbolikus jelentőséggel bírt. Amint azt Dan Brown döbbenten közli velünk, Leonardo holttesteket is boncolt: összesen körülbelül harmincat, azaz kutatásai ideje alatt átlagosan évi kettőt. Ez természetesen törvénybe ütközött, ám teljesen más kérdés, hogy saját kezűleg exhumálta-e a holttesteket. Az egyház hite szerint az emberi testet épségben kellett eltemetni, hogy az Ítélet Napján feltámadhasson. Mindazonáltal úgy tűnik, Leonardo bírta az egyház jóváhagyását ezen tevékenységében; kétségtelen sok befolyásos embert lenyűgözött az a szakértelem, amivel az emberi testet és annak különböző rétegeit rajzain ábrázolta. Más szóval ha tilos is volt holttesteket felboncolni, senki sem vette a fáradságot, hogy fellépjen emiatt Leonardóval szemben. (A törvények nyilvánvaló semmibe vétele ismerős lehet azok számára, akik valamelyest is ismerik a mai olasz jogi rendszert.) Leonardo részletes rajzai nagymértékben hozzájárultak az orvostudomány fejlődéséhez, s ennek előnyeit mindmáig élvezhetjük.
 
 
0 komment , kategória:  A Da Vinci kód megfejtése  
Korán
  2013-04-14 08:58:47, vasárnap
 
  kezdődött ez a vasárnap. Pedig most nem is kell reggel 8-ra sehol lenni valamelyik csemetével.
Egy kis jövés-menésen túl vagyok, néhány levezetett kilométeren is, sőt az elmúlt 24 óra élménybeszámolóját is meghallgattam már a nagyobbamtól. Délután progink van, úgyhogy hajrá vasárnap 
 
0 komment , kategória:  Általános  
A Da Vinci kód megfejtése 1.
  2013-04-13 17:06:55, szombat
 
  Martin Lunn A Da Vinci-kód megfejtése

A világsiker mögött rejlő igazság

Bevezetés

A Da Vinci-kód 2003 áprilisában történt megjelenése óta egy kérdés munkál mindenkiben: ,,Mennyi igazság van a szerző szavaiban?" Dan Brown ugyan kijelenti regénye elején, hogy ,,a műtárgyakról, épületekről, dokumentumokról és titkos szertartásokról szóló, a regényben szereplő ismertetések megfelelnek a valóságnak", de a mű végül is fikció és bizonyára megengedhetünk a szerzőnek egy kis költői szabadságot.

Ennek a könyvnek az a célja, hogy megpróbálja elválasztani a tényeket a fikciótól. Nem könnyű feladat! A Brown által tárgyalt téma az egyik szempontból nézve néha teljesen más, mint egy másik szempontból.
A keresztény egyház nyilván úgy érzi, reflektorfénybe került A Da Vinci-kód miatt - és egyáltalán nem örül annak, hogy kritikus szemek vizsgálják. Az egyház kétezer éve híveinek hitétől függ, a hívek számára pedig a bizonyítékok nélküli hit a legkényelmesebb. A kereszténység mindeddig nem tudta meggyőző bizonyítékokkal alátámasztani mindannak nagy részét, amit híveivel el akar hitetni, és több mint egy évszázada védekezésbe szorult azokkal a tudományos felfedezésekkel szemben, melyeket a legszívesebben eltüntetne.
Az egyház most ismét súlyos kérdésekkel szembesült, ez alkalommal A Da Vinci-kód című sikerkönyv miatt.
A Da Vinci-kód óriás sikert aratott, s nem az elismerten magával ragadó, ám meglehetősen átlagos kaland-krimi cselekmény miatt, hanem azért, mert Dan Brown arra késztette olvasóit, hogy teljesen ismeretlen megvilágításban vegyenek szemügyre korábban elfogadott, ismert ,,igazságokat".
Mindeközben sokak kíváncsiságát felszította, s hagyta kielégítetlenül a regény végén. Brown arra kényszeríti olvasóit, hogy súlyos kérdéseket tegyenek fel önmaguknak, s remélem, ez a könyv legalább bizonyos mértékig képes lesz kielégíteni az ilyen jellegű témák iránti egyre fokozódó érdeklődést.
Néhányan úgy véljük, hogy az elmúlt egypár évtizedben elindult egy ,,felpuhulási" folyamat, ami valamiféle spirituális megvilágosodás felé vezeti az emberiséget. Ez a folyamat a Mátrix-trilógiához hasonló science fiction-filmekben, illetve a legkülönfélébb ezoterikus jelenségekről, az ufókról és gabonakörökről folyó vitákban, az ilyen jelenségek iránti széles körű érdeklődésben nyilvánul meg. A megvilágosodás akár a rennes-le-château-i ásatásokat is jelentheti, melyek eredményeképpen megismerhetjük a Grál-családokat.
Dan Brown nagy vihart kavaró regénye, A Da Vinci-kód nagymértékben hozzájárult a világban jelenleg is folyó változáshoz. De vajon Ön része-e ennek a változásnak, és többet akar-e tudni róla?

Martin Lunn, Barcelona, Spanyolország

 
 
0 komment , kategória:  A Da Vinci kód megfejtése  
Rizsföld a tenger mellett
  2013-04-12 21:54:15, péntek
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Mivel vége lett a
  2013-04-11 21:45:39, csütörtök
 
  Da Vinci kódnak, azon gondolkoztam, hogy elkezdek egy másikat.
Majd még meglátom.

Most viszont szép álmokat kívánok! 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 25 
2013.03 2013. április 2013.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 25 db bejegyzés
e év: 185 db bejegyzés
Összes: 5815 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 381
  • e Hét: 2299
  • e Hónap: 9177
  • e Év: 298282
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2018 TVN.HU Kft.