Belépés
venci76.blog.xfree.hu
A ruha teszi az embert - a gyűjtemény a gyűjtőt. Szalvéta Gyűjtő
1976.04.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/4 oldal   Bejegyzések száma: 35 
A rendőrhölgyeket is érdekli a szalvéták témája:
  2013-05-31 16:45:13, péntek
 
  Fejér megyei alkotások a rendőrségi kulturális kiállításon (FM RFK)

2013.04.22. hétfő 14:51

Tizenötödik alkalommal rendezte meg a RENDŐR KULTURÁLIS és HAGYOMÁNYŐRZŐ EGYESÜLET a Rendőrnaphoz kacsolódó képző-és iparművészeti kiállítást, melynek megnyitójára 2013. április 18-án került sor az ORFK budapesti, Teve utcai székházában.

A zenés-táncos műsort követően a kiállítást Lajtár József r. vezérőrnagy, gazdasági főigazgató, országos rendőrfőkapitány-helyettes nyitotta meg.


A tárlaton megyénket öt kolléganő képviseli.

Kudomrák Krisztina, az FM RFK Informatikai Osztály főelőadója szalvéta technikával alkotott üveg, cserép és fafelületű tányérjai, táljai és dobozai tekinthetők meg a kiállításon.

Matolcsi Jánosnénak, az FM RFK Rendészeti Igazgatóság előadójának cserépfigurái, illetve fonallal és szalvétával díszített üvegei kerültek kiállításra.

Némethné Stolcz Katalin, a Szfvári RK, Informatikai Osztály főelőadója, teafilteres tasakokból hajtogatott virágcsodái is a kiállított tárgyak között vannak.

Rózsavölgyi Ágnesnek, az FM RFK, Bűnügyi-Technikai Osztály főmunkatársának három darab francia szövéssel készített alkotása is látható a tárlaton.

Sturcz Tímea r. őrnagy, a Szfvári RK, Igazgatásrendészeti Osztály osztályvezető-helyettese két olajfestményét és egy krétával készült képét állították ki.


A kiállítás 2013. május 10- ig a budapesti Teve utcai ORFK székház földszinti aulájában és első emeletén tekinthető meg.

Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság

(A forrásoldal, ahol a kiállításon készült fényképek is megtekinthetőek, a linkre kattintva érhető el):
Link
 
 
0 komment , kategória:  Cikkek,szalvéták is szereplői  
Akikről lemondott Orbán diktatúrája
  2013-05-30 07:32:09, csütörtök
 
  Akikről lemondott Orbán diktatúrája

2013-04-09 08:52:30

Egyik ismerősöm mesélte el ezt a történetet, aminek kutyasétáltatás közben lett szemtanúja. Egy guberálót látott, amint éppen boldogan csapott le zsákmányára: egy csirkecomb viszonylag ép maradékát találta meg az egyik kukában. Ott helyben be is kebelezte, majd ismét belenyúlt a kukába, kihalászott onnan egy szalvétát is, gondosan megtörölte vele a kezét és a száját, aztán tovább sétált.


Igen, ez 2013-ban történt, Magyarországon. Az a belső tartás, hogy valaki szalvétát használ akkor is, ha az ebéd a szemétből került elő, arról árulkodik, hogy ez az ember nem is olyan régen még egészen más körülmények között élt. Ő is egyike azoknak, akikről a kormány lemondott.


Társadalmunk jelentős részéről mondható el, hogy ez a hatalom elengedte a kezüket. Nem csupán problémaként kezelik őket; megpróbálnak úgy tenni, mintha nem is léteznének. Nem polgárokat látnak, vagy legalább segítségre szoruló embereket, hanem olyan statisztikai adatokat, amelyek zavaró tényezők a vezetés tökéletes világképében.


A jobboldal ideális családmodellről alkotott paneljébe, ahol erőtől duzzadó, egészséges házasfelek nevelgetik a jótanuló-jósportoló gyerekeket, nem férnek bele a problémás elemek. Ez a szemlélet azonban nem csak felelőtlen, de egyenesen visszataszító: Benigni Oscar-díjas filmjének, a II. világháború alatt játszódó ,,Az élet szép"-nek egyik jelenetét idézi, amelyben egy asztaltársaság felháborodottan számolgatja, hogy egy fogyatékos naponta hány márkájába kerül a Harmadik Birodalomnak.


Ez a felfogás persze tökéletesen beleillik a Fidesz mentalitásába, a lázári ,,akinek nincs semmije, az annyit is ér" ideológiába. A társadalom nagyobb része azonban nem kíván azonosulni ezzel a szemlélettel. Aki képes, az elmegy külföldre, ahol nem csak beígérték az egymillió munkahelyet, mert ígéretekből nem tud enni adni a családjának, és nem tudja megfizetni a nem létező tandíjat sem a gyermekeinek. Így tűnnek el a munkaképes adófizetők az országból, és így maradnak itt azok, akiket a kormány az út szélén hagyott, akikről nem akar tudomást venni, de akik léteznek. Munkanélküliek, akiket minden segítség nélkül hagytak, közmunkások, akik fillérekért, jóformán kényszermunkát végeznek, nyugdíjasok, akiknek télen választaniuk kell, hogy esznek-e vagy fűtenek, öregek, akiket kitesznek a nyugdíjas otthonokból, fogyatékkal élők, akiktől elvették a rokkant-nyugdíjat és gyerekek, akik a fokozódó nyomorban és kilátástalanságban élik mindennapjaikat.


Számszerűsíthetjük is őket, a tisztánlátás kedvéért: 2013. márciusi adatok szerint öregségi nyugdíjban 1 995 922 ember részesül, rokkantsági és rehabilitációs ellátásban 160 887 fő, a regisztrált munkanélküliek száma 502 ezer, a közmunkások körülbelül 12 ezren vannak. A szegénységben élők száma együttesen 4 millió főre tehető. Beszédes számok. Ennyi embert kellene ott hagyni az út szélén a Fidesz és Bogár László szerint.


Ami végképp nem látszik, az az, hogy hol a folyamat vége, mire megy ki a játék? Megvárják, amíg az ország egyik fele elmegy, a másik fele pedig vagy meghal, vagy olyan mély nyomorba süllyed, ahol már tiltakozni sincs ereje? Vajon miért nem számolnak az elengedettekben rejlő potenciállal? Hiszen ennek a nem csekély számú embernek nagy része igenis rendelkezik szavazójoggal. Az ő szavazatuk nem kell? Ha őket elveszítik, az nem számít veszteségnek? Esetleg a Fidesznek már arra is van forgatókönyve, hogyan fog valódi szavazatok nélkül választást nyerni 2014-ben?Aki hisz a demokráciában és az emberi méltóságban, az mindezt nem várhatja meg. Nem fogadhatja el, hogy a rokkantak és a közmunkások alamizsnát kapjanak, hogy a munkanélküliek akár két éven keresztül ne jussanak jövedelemhez, hogy a nyugdíjasok egy átdolgozott élet után ne élhessenek biztonságban, hogy a gyermekek azért veszítsék el minden esélyüket már a kezdeteknél, mert az éhségtől képtelenek figyelni az iskolában, vagy mert el sem jutnak oda, hiszen nincs olyan ruhájuk, amiben télen utcára mehetnének.

Főleg őmiattuk kell megállítanunk azt a folyamatot, ami 2010-ben indult el, és persze önmagunk miatt is, ha maradt még bennünk szikrányi jó érzés. Nem hagyhatjuk, hogy az út szélén hagyottak országa után az árokba rugdosottak országa legyünk, márpedig a Fidesz nem fog megállni. Kiépítik a maguk szűk elitjét néhány százezer sémába illő családdal, a többieket hagyják végképp elsüllyedni, mindennek a helyességét pedig majd beiktatják az Alaptörvény 28. verziójába. 2014-ben nem csak az ellenzéki pártoknak kell összefogniuk, hanem minden lelkiismerettel rendelkező, demokráciában hívő embereknek, aki polgártársának, teljes jogú állampolgárnak tekintik a leszakadókat is.Csakis egymás kezét megfogva tudunk kimászni abból az árokból, ahova a jelenlegi kormány szánt bennünket.Nagypál Anikó

(Forrásoldal: www.pestmegyei-hirhatar.hu/hir/akikrol-lemondott-orban-diktaturaja )
 
 
0 komment , kategória:  Cikkek,szalvéták is szereplői  
20 év gondoskodás - 20 év Zewa Magyarországon
  2013-05-30 07:22:40, csütörtök
 
  20 év gondoskodás - 20 év Zewa Magyarországon
Dátum: 2013. 04. 22. 10:53 | Utolsó módosítás: 2013. 05. 06. 12:55

Ma már természetes, hogy papír zsebkendőink és toalettpapírjaink kényeztetően puhák, ám amikor az 1960-ban megszületett Zewa márka 1993-ban hazánkba is megérkezett, még egészen más piaci környezetben mutatkozott be. Prémium minőségű, a legfejlettebb papíripari technológiákat alkalmazó termékei akkoriban addig ismeretlen újdonságnak számítottak. Azóta a Zewa márkanév fogalommá vált, és piacvezető lett a toalettpapírok, papír zsebkendők és háztartási papírtörlők szegmenseiben, és a szalvéta piacon is jelen van.A Zewa történetének fő állomásai

1884
A Zewa márka alapjait a 19. század utolsó évtizedében fektették le. Nem csupán az első tekercs toalettpapír hagyta el a dél-németországi Zellstoff‐Fabrik Waldhof futószalagját, hanem a Zewa név is megszületett a gyár nevének rövidítéséből.
1960
Megszületett a Zewa márka, és piacra lépett a minőségi higiéniás papírtermékek első sorozata.
1993
A Zewa márka Magyarországon is bemutatkozott a Zewa Sofits papír zsebkendő bevezetésével.
1995
A német Papierwerke Waldhof Aschaffenburg megvásárlásával a svéd SCA cégcsoport lett a Zewa új tulajdonosa.
2007
A Zewa szervezésében megrendezett WC-kiállításon kortárs művészek alkotásaitól kezdve, formatervezők pályamunkáin át számos fantáziadús kép és installáció volt látható.
2009
Elindult a Zewa “Apró érintések" elnevezésű kommunikációs kampánya. A pozitív érzelmeket keltő üzenet hátterében az a gondolat áll, hogy az apró érintéseknek is nagy hatása lehet a hétköznapokban is.
2013
20 év Zewa, 20 év gondoskodás: a Zewa márka 20. születésnapját ünnepli, ebből az alkalomból számos promóciót szervez kiemelt partnereinél.

Szerző: trademagazin

(Forrásoldal:www.trademagazin.hu/ceg-es-szemelyi-hirek/20-ev-gondoskodas---20-ev- zewa-magyarorszagon.html )
 
 
0 komment , kategória:  !Szalvétatörténelem!:  
Az igazi
  2013-05-29 20:02:29, szerda
 
  "Mondom, Ulrik társaságos életében nem keveredhetett semmi gyanúba, mert a nyakában lévő szalvéta vidám földrengést jelzett, amikor a levesízesítő cseppekkel kínálgatták. - Inkább még egy pohárkával abból a házi szilvóriumból, amíg a levesem teljesen megérik - mondta, és az asztalkendő alatt valamely zsebébe nyúlt, ahonnan az ismeretes, mogyoró nagyságú, nyerspiros vagy szárazpiros paprikácskákat szedte elő, amelyet készen tartott penecilusával a levesbe metélt, eleinte gondos, kimért karikákban, későbben csak úgy találomra, de mindig magostól és szárastól együtt, mert így keletkezett a levesnek olyan egyéni íze darab ideig tartó kavargatás után, amely levesnek egyébként is hosszú, vékonyra sodrott tésztával kellett felszerelve lenni. Ulrik igazában egy levest szeretett, mint ahogy azokról a férfiakról mondják, akik voltaképpen egyetlen asszonyt szerettek, amely férfiak véges-végig szerelmeskedték az életüket, minden szoknyaránc után megfordultak, mindegyikért elmentek volna a "kárhozatba is", mint a maguk nyelvén mondogatták . . . Ez a leves: a rákleves volt." Krúdy Gyula: Delikátesz. A rákleves. Szépirodalmi Könyvkiadó, Budapest 1982. 418-419.o.Link
 
 
0 komment , kategória:  Próza-ahol szereplő a szalvéta  
Az ünnepek erőpróbája
  2013-05-28 21:43:07, kedd
 
  Múltidéző: Az ünnepek erőpróbája


Húsvét, karácsony, a tizenegy éves, leragasztott szemű és amúgy erőteljesen beszédhibás Zsoltika első kisegítő jellegű munkanapja a taszaherédi tampongyárban - mind-mind olyan kiemelkedő alkalmak, melyek nyomatékot, hangsúlyt érdemelnek, meddő, mégis látványos felülemelkedést a néptömegeken, hisz mi (mindannyian) meg tudjuk mutatni másoknak, hogy így mulat (a magyar), így mulatunk mi, bizony, ha kevésből is, de büszkén, tokaji bor helyett fáklyaolajat, de ha már szar, akkor legyen számos, hozatunk a bácsitól, aki az utca végén lakik, reggelente véresre üvölti a torkát már húsz éve nem működő Wartburgjával, meg teljesen vak is, át kell segíteni az utcán, bőszen tagadja, hogy az általa hegesztett házi bor lenne az oka, a kormányra fogja, volt feleségeire, tehát el kell hinni neki belátóan, máskülönben velünk üvölt és nem a kocsival, mindenképpen idegesítő, kedves elmeháborodott.


Ajándék már a csomagtartóban, mindenkinek jelképes értékű krómacél Kádár-mellszobor, a gyerekeknek egy falra ragasztható hinta, hogy örüljenek a nagybácsi idegein grasszálva, amikor lúdtalpbetétes szandálkájukban darabokra rugdossák a frissen vakolt kredencet, esetleg egy üveg háztáji az öregeknek, szalvétakészlet haladóknak, konyharuha szett, nagyapának meg egy frissen lopott svájci bicska utánérzése kopottas fogórésszel. Gyerekek bepakol, maximum hét fő a négyszemélyes, kihajtott, nehéztégla színű Suzukiba, rádió bekapcsol, (alkalomhoz illő, Merry Christmas, vagy Happy New Nyúl bömböltetése - úgyszintén kölni és/vagy műanyagmikulás, zsebbe becsapva) indul a kaland, hajnali öt óra negyvennégy perc, kövér gáz, három óra múlva nagyiéknál, utolsó álmos pillantások a panelrengeteg hívogató liftaknái felé. Snitt.

Három és fél óra utazás után megérkezni a szülői házhoz természetesen mégiscsak nyomasztóbb, mint elütni egy vidracsaládot vagy kiirtani egy esőerdőt, így hát a família kevésbé nyúzott része örömmel hajtja el a nagyi háza előtt legelő kondát, persze már bent áll a tágas udvarban az összes rokon járműve (igen, Távol-keleti gyöngyszemek), hiszen örülni kell, egyszerre mindenki, ha lehet, nagyszülők a matriarkáék, még az anyuka szüleit is elhívták ide, elvégre ők a fiatalabbak, a takaros tanyasi parasztház pedig elmegyógyintézetté válik, de mindezt megelőzi az ünnepek erőpróbája.A már bejáratott üdvözlési ceremónia után (mely magában foglalja az ajándékozás meghitt és őszinte örömét, nem utolsósorban az izgalmas és mély társalgásokat, plusz welcome drink - népiesen szólva ,,igyá'!") összegyűlik a néptömeg az asztal köré, hogy megkezdjék rítusukat, fékevesztett sámántáncukat s tort üljenek az ész nélküli és határtalan fogyasztáson, eltemessék magukat egy ősi rend rég elfeledett álmaiba - színtiszta anyagcsere. Nettó hetvenkét fogás kezdetnek, tizenhétféle leves, mert Zsoltika allergiás a sóra, a cukorra, a vízre, minden E alapú aromára és ízesítőszerre, az összes állatra és növényre, így Vanda néni sűrített levegővel főzött neki celofánt, szóval ő lerendezve három különböző feltéttel; tehát első kör legyen leves, huszonegy főre marhaizomból, brutális cupákkal. Kezdetnek persze velő, frissen kirombolva a pirítósra, intenzív izzadás, majd kevés törölközés, pálinkaöntés, sörök bontása, hölgyeknek ugyebár a kádnyi fáklyaolaj, közben a türelmesen cammogó nagymutter vidáman figyeli ivadékainak közös gyarapodását. (Mondd, Uram, tán azért zabálnak ennyit az emberek, hogy legyen, mi felfogja az alkoholt, vagy azért isznak ennyit az emberek, mert megszomjaznak a kardinális ételmennyiségtől?) Eztán vödör húsleves, rengeteg bicepsszel, intenzív pasztellszínek játszanak a tetején, átgázolhatatlan zsírkordon, kopott kanalak, paprika bele tonnaszám, verítékező férfiak, szalonspicces nők, a kölykök meg ordítanak, mert Zsoltikának megint kiesett a szeme - Fővárosi Nagycirkusz mikro-körülmények között, ugyanakkor az csak a látszat, hogy igen, mert nem, az éhség nagy úr, harmadik felvonás, nehéz ürügy. Komoly, sűrű étel, legyen pacal disznófejbe töltve, hogy laktató, paprika megint mázsaszám, hatalmas fehér kenyér, háromujjnyi szeletek, pátoszi küzdelem, minden falatért meg kell szenvedni, a kovászos uborka sem gördül olyan könnyen - sör, bor, pálinka - evés mindhalálig, ha kész, érkezik a töltött káposzta, óvatos hatvan gombóccal a tetején, utolsó gurítások, nehéz nyelések, kigombolt alsók, konstans izzadtságszag, de még kér a nép.És adunk is neki. Háromórányi folyamatos és dühödt ebédelés után rendre rátérnek a família még el nem ájult tagjai a desszertre, alkalomhoz illő bejgli, bukta, kalács, teasütemény - sör, bor, pálinka - felöntve mindezt kávéval, hogy csússzon, kétszáz fok szobában, ablakot nem lehet nyitni, mert Zsoltika agyhurutot kap, kiéleződnek a régi ellentétek - hopsz, máris fél négy van? - grószmutter ugrik, mosogat, rekordsebességgel tálal, durvuló hangnem, kézrátételes anyázás; akkor egy kis ropogtatnivaló, szotyola, tökmag, (ne a földre!) friss linóleum, alakul a fogás, bár most már csak pihi, este ugyanis külön meglepi, élvezet...Szolid vacsi után (zsíros kenyér, almapaprika, sör, bor, pálinka) a megfáradt és csaprészeg rokonság aludni tér, a bátrabbak autóba szállnak és hazafurikáznak (bruttó három és fél óra, az adott állapot figyelembevételével karcsú kettő), majd hazaérvén a panelrengeteg nyugtot adó, azbeszttel kondicionált melegében megpihennek - vagy egész este a heveny hasmenés általi kéjtől megrészegülve üvöltve ébresztik rá a szomszédokat a sikerre: ,,ma ünnepeltünk!"Amikor tehát az ember elsődleges, primer tevékenysége nem merül ki másban, mint a fogyasztásban, azt nevezik általában ünnepnek, a nagy eseménynek, szalagavatónak, érettségi bankettnek, húsvétnak, karácsonynak, névnapnak, születésnapnak, (vasárnapnak), újévnek, esetleg réginek, diplomaosztónak, első munkahét megülésének, tejfoghullásnak, ornitológusi ülésnek, sikeres félévnek, dömdödöm, dömdödöm,dömdödöm...... ........... ........... ........... ........... ........... ........


(Forrásoldal:gonzoworld.blog.hu )
 
 
0 komment , kategória:  Próza-ahol szereplő a szalvéta  
Ma beszerzett diszkómintás szalvétámhoz:
  2013-05-27 21:02:18, hétfő
 
  A szalvéta van normál és koktélméretben is, szívesen cserélek belőlük bárkivel, ha megkeres engem.Link

A Disco (magyarosan diszkó) tánczenei stílus. A műfaj a hetvenes évek második felében volt népszerűségének tetőpontján. Gyökerei az afro-amerikai, meleg és pszichedelikus szubkultúrák klubéletében találhatóak meg New York City-ben és Philadelphiában a hatvanas-hetvenes évek fordulópontján. A diszkózene a New York-i melegek, feketék és latinok reakciója volt a rockzenére. A nők körében is elfogadottá vált, és a stílus hamarosan elterjed más kultúrkörnyezetekben is. David Mancuso DJ 1970 februárjában nyitotta meg saját otthonában The Loft nevű privát diszkóklubját New Yorkban. Az Allmusic szerint azonban a diszkó Isaac Hayes és Barry White nevéhez fűződik, akik már 1971-ben diszkót játszottak. Az oldal szerint nincs megegyezés abban a kérdésben, hogy mi volt a legelső diszkószám. Egyesek a The Doors zenekar The Changeling-jéhez kötik, mások szerint Manu Dibango Soul Makossája vagy Jerry Butler One Night Affairje az. Megint mások a Hues Corporation Rock the Boatját, vagy George McCrae Rock Your Baby című számát tartják annak. Felmerül Carl Douglas és Biddu Kung Fu Fightingja is. Az első írásos emlék a diszkóról 1973 szeptemberéből való; Vince Aletti számol be róla a Rolling Stone Magazine-ban. Az első diszkó-rádióműsor 1974-ben indult a New York-i WPIX-FM műsorán.

A zenére jelentősen hatott a funk, különböző latin műfajok és a soul. A diszkóhangzás jellemzője a szárnyaló, sokszor visszhangosított ének egy stabil négyszer-négyes nagydob, nyolcados vagy tizenhatodos lábcin (off-beatnél nyitott lábcinnel) és masszív, szinkópált basszus (basszusgitár által, ami néha egyszerű oktávokat játszik különleges ritmusképletekben) fölött. A Fender Jazz Bass basszusgitár-modellje könnyen összefüggésbe hozható a diszkóhangzással, mivel a gitár érthető, sajátos hangot produkál diszkózenei környezetben. Sok diszkószámban vonósok, rézfúvósok, elektromos zongora és elektromos gitár alkotja a gazdag hátteret. Nagyzenekari hangszerek (például fuvola) sokszor hallható szólóhangszerként, de - ellentétben a rock-al - elektromos gitárszólókkal ritkán találkozunk.

A hetvenes évek legismertebb diszkóelőadói: Donna Summer, a Bee Gees, a KC and the Sunshine Band, a Chic és a Jackson-család. Summer volt az első, széles körben ismert diszkóénekes, sokan a Diszkó Királynőjének nevezik. Továbbá ő segítette az elektronikus hangszerek forradalmát, melyek később a diszkó szerves részeivé váltak. Bár az énekesek és az előadók szerezték meg a népszerűség oroszlánrészét, a háttérben dolgozó producerek hasonlóan fontos (ha nem fontosabb) munkát végeztek. Ők szerezték a számokat és ők alkották meg a számok innovatív hangzásvilágait.[24] Több nem-diszkó előadó is készített diszkószámot a korszakban, a Szombat Esti Láz és a Thank God It's Friday című filmek pedig még inkább elterjesztették a stílust a köztudatban.

Piero Scaruffi zenekritikus és szakíró szerint a diszkó-jelenség a "kollektív eksztázis" érzéséből fakad, ami a diszkózenében katarzist és szabadságérzetet adott. A diszkó volt az utolsó nagy könnyűzenei mozgalom, amit közvetlenül a második világháború után születő baby boom generáció vezetett.

Egy agresszív diszkóellenes mozgalom is kibontakozott Amerikában, aminek csúcspontja az 1979 júliusában történt Disco Demolition Night (a diszkórombolások éjszakája). A stílus népszerűsége csökkenni kezdett ennek hatására az Egyesült Államokban, azonban a világ többi részén továbbra is kedvelt volt a nyolcvanas évek végéig.

Mivel a "disco" megnevezés kiment a divatból az 1980-as évtized elejére, megjelent a "dance music" és a "dance pop" kifejezés, amelyek olyan zenére utalnak, amikben diszkó-szerű ritmusvilág hallható. Az azóta eltelt évtizedek során a diszkóklubok továbbra is népszerűek és a stílus zenei jellemzői olyan újabb műfajokat hoztak életre, mint a house, a nu-disco, a Hi-NRG, az Italo Disco, az Eurodisco, a disco-funk és a latin freestyle.

Előállítás

A "diszkóhangzás" jóval költségesebb volt, mint a hetvenes évek egyéb könnyűzenei formátumai. A négytagú funk/soul együttesektől vagy a kis jazz orgonatrióktól eltérően a diszkózenéket nagy létszámú popzenekarok játszották, amin belül szerepeltek akkordhangszerek (gitár, billentyűk, szintetizátorok), dobok és ütős hangszerek (dobfelszerelés, latin percussion hangszerek, elektromos dobok), rézfúvósok, vonós zenekar és több "klasszikus" szólóhangszer (pl. fuvola, furulya stb.).

A diszkó hangszerelt zene amit gyakorlott arranzsőrök és hangszerelők szereztek, a producerek pedig saját kreatív ötleteiket tették hozzá a végleges hangzáshoz. A komplex hangszerelések felvételei nagy létszámú csapatot igényeltek, beleértve karmestert, kottamásolót, zenei rendezőt és hangtechnikusokat. Utóbbiak fontos szerepet játszottak a diszkókorszakban, mivel a diszkószámok nagy része nem kevesebb, mint 64 különböző sávból álltak össze.

Kezdetben a diszkószámok is a sztenderd 3 perces hosszt követték, míg Tom Moulton ki nem találta, hogy hosszabb számokat készítsenek. Azonban a korszak klasszikus 45-ös fordulatszámú bakelit lemezei nem voltak képesek 5 percnél hosszabb, jó minőségű zenei anyagot tárolni. Moulton José Rodriguez keverőtechnikus segítségével először 10 inches, majd később 12 inches lemezekkel kezdett dolgozni az addigi 7 inchesektől eltérően (a 12 inches bakelit akkoriban egy egész album sztenderd mérete volt, s nem csak egy kislemezé). Ez a formátum a műfaj összes DJ-je számára alappá vált.[25]

Mivel a diszkólemezek kereskedelme nagyban függött az adott szám sikerétől a klubéletben, a DJ-k fontos szerepet játszottak a stílus terjesztésében. A korszak neves DJ-i: Rex Potts (Loft Lounge, Sarasota, Florida), Karen Cook, Jim Burgess, Walter Gibbons, John "Jellybean" Benitez, Richie Kaczar a Studio 54-ből, Rick Gianatos, Francis Grasso a Sanctuary-ből, Larry Levan, Ian Levine, Neil "Raz" Rasmussen és Mike Pace a Brooklyn-i L'amour Disco-ból, Preston Powell a Magique-ből, Jennie Costa a Lemontrees-ből, Tee Scott, Tony Smith a Xenonból, John Luongo, Robert Ouimet a The Limelightból és David Mancuso.

Előadók
Earth, Wind & Fire
Bee Gees
Luther Vandross
The Jackson 5
Diana Ross
The Commodores
Barry White
Donna Summer
Kool & the Gang
Teena Marie
The Spinners
KC & the Sunshine Band
The Miracles
Stephanie Mills
Heatwave
Johnnie Taylor
The Brothers Johnson
Rose Royce
Chic
The Sylvers
Shalamar
The S.O.S. Band
Andy Gibb
Wild Cherry
Gloria Gaynor

(forrás: wikipedia)
 
 
0 komment , kategória:  Koktélszalvétáimhoz  
Mik miatt adhatnak zárt kapus büntetést! Meglepő!
  2013-05-26 20:16:41, vasárnap
 
  Tessék vigyázni, a kapuk záródnak!

Somlai_Attila
2013. március 16., Szombat 16:52

Ülésezett az MLSZ fegyelmi bizottsága. Nem is lenne ezzel baj, és még csak jelentősebb hírértéket sem tulajdonítanánk egy módfelett komolynak tetsző, zömében jogvégzett tagokkal büszkélkedő testület pogácsamajszolós, narancslészürcsölős, futballkivesézős kvaterkázásának, ha nem fenyegetőznének pályabezárással egy olyan magyar bajnoki labdarúgó-mérkőzés után, amely hangulatában, körítésében visszacsempészett valamit a régi idők focijából. Zsúfolt ház, egész stadionos élőkép, süvítő hangorkán - végre volt egy meccs Magyarországon, amely ünnepet varázsolt a kongó lelátós, múltat siratós, reményvesztős hazai futballnihilbe. Az élmény megfizethetetlen, szaladna ki a szájon az ismert szlogen, ha nem kellene ajakharapdálva mormogni: lassan a büntetés is. Merthogy a Fradi-Újpest mérlege felfüggesztett zárt kapuval súlyosbított kétmilliós fegyelmi tétel az egyik, egymilliós a másik oldalon.

Persze, én sem értek egyet a vendégszektorban helyet foglaló, átlagon felüli stadionrekonstrukciós affinitással megáldott székhajigálókkal és sálégetőkkel vagy a hazai oldalon magukat harcászati terepgyakorlaton érző hanggránátozókkal, sőt, még azzal is tisztában vagyok, hogy a hatályos jogszabályok nem engedélyezik a stadionokban az egyébként a semleges szurkolók által is szuperlatívuszokban megénekelt görögtüzes látványt.

Tovább megyek: jogosnak tartom, hogy a történtek után büntetést szab ki az MLSZ fegyelmi bizottsága. Elvégre a FEB nem holmi gittegylet: felelősségteljes testület, határozott szabályrendszerrel. Nekem csupán a szankció mértékével, aránytalanságával van gondom, no meg a fenyegetést közvetítő üzenettel. ,,Most még felfüggesztjük a zárt kapus büntetést, de jól vigyázzatok, ha legközelebb berepül a pályára egy üres szotyis zacskó vagy egy szalvéta, lakatot teszünk a stadionotokra!" Jó, hangyányit sarkítottam, de félő, hogy akár néhány tucat magáról megfeledkező drukker miatt is érvénybe léphet a klubokat sújtó drákói szigor. Olyan érzése van az embernek a Ferencvárosra és az Újpestre mért büntetéssel kapcsolatban, mintha az MLSZ fegyelmi bizottsága élesített volna egy bombát, és csak a robban(t)ásra várna.

Erős mondat következik, tessék vigyázni, de zárt kapukkal fenyegetőzni egy teltházas, fergeteges hangulatú derbi után valóságos terrorcselekmény. Merénylet a magyar futball, a honi labdarúgás felemelkedésében még mindig őszinte hittel reménykedő szurkolók ellen.

Zéró toleranciát hirdet az MLSZ, s ennek jegyében akár 10 milliós pénzbüntetések és ötmeccses zárt kapus szankciók is röpködhetnek majd a fegyelmi bizottság ülésein. Március 31. után minden mérkőzést megszakítanak a játékvezetők, amelyen ,,a szervezők tömeges, ismétlődő rasszista, diszkriminatív viselkedést tapasztalnak a lelátókon" - jelölte ki az irányt a futballszövetség. Rosszul tette. Mert volt már olyan kis hazánkban - egy szurkolói csoportok sokaságát dalköltésre ingerlő MLSZ-vezér országlása idején -, amikor a bírák akkor is kényszerszünetet rendeltek el a meccseken, ha néhány tucatnyian szidalmaztak egy-egy játékost. Tényleg csúnya dolog obszcén rigmusokkal vagdalkozni - a végképp igaztalanul megtalált futballistaanyukákat különösen sajnálom -, de hadd legyek egy kicsit demagóg: ömlik annyi szenny a kereskedelmi televíziókból - főműsoridőben! -, hogy nem feltétlenül a nem feltétlenül Kazinczy stílusában megnyilvánuló ultrákban kell látnunk a magyar társadalmat (is) kétségkívül erősen sújtó kulturális depriváció legfőbb felelőseit. Egyszerűbben fogalmazva: nincs szükség arra, hogy az MLSZ erkölcsrendészetként funkcionáljon. Ráadásul a szövetségi honlapon közzétett csinos kis kommüniké további kérdéseket is felvet. Például mi számít ,,tömeges, ismétlődő rasszista, diszkriminatív viselkedésnek"? Ha csak három, erős alkoholos befolyásoltság alatt álló drukker kiabálja fennhangon, hogy ,,kellemetlen illatú kisebbségiek", az még tűréshatáron belül van, ha meg már négy, akkor öt meccs zárt kapu plusz a vétkeseknek húsz év szigorított a szegedi Csillagban? Vagy csak a klub bűnhődik? Mert őszintén szólva térfigyelő kamerahálózat ide, beléptetőrendszer oda, nem emlékszem olyan híradásokra, amelyek beszámoltak volna arról, hogy a rendőrség beazonosította, és letartóztatta a visszaeső széktámla- és hanggránát-hajigáló Huligán Hugót és Ultra Ubult, pardon, H. Hugót és U. Ubult, akiket aztán gyorsított eljárásban tíz évre eltiltottak mindennemű sportrendezvény látogatásától.

Restellem, hogy ilyen csúnyán, ilyen méltatlanul elbagatellizálom a derbin történt rendbontásokat, de legalábbis bohózatba illő, hogy egy régen nem látott futballünnep után zárt kapuval riogat a FEB. Amely lassan nem is fegyelmi, sokkal inkább fenyegető bizottság. Arról nem is szólva, hogy az MLSZ nemrégiben több kilónyi dokumentummal ágált a nemzetközi Sportdöntőbíróságnál a magyar-román meccsre vonatkozó, nem kevésbé nevetséges zárt kapus FIFA-büntetés ellen. Ehhez képest legalábbis visszatetsző pályabezárással, sőt ,,a legsúlyosabb esetben" (copyright by MLSZ) pontlevonással fenyegetőzni.

Vallom ezt úgy, hogy magam sem vagyok híve a beszólogatásoknak (a játékvezetőknek címzett ,,Három hülye! Három hülye!" rigmusnál elvetemültebb szókapcsolatokkal sosem borzoltam a kedélyeket, ráadásul a hazánkban nem soká' tért hódító hatbírós rendszer ezt a rút nyelvi vadhajtást is hamarosan lenyessenti).

Végképp komolyra fordítva: el kell dönteni, hogy mit akarunk. Nyelvi és protokolláris értelemben steril lelátói közeget (üres stadionokat) vagy a futballszövetség által korábban oly sokszor hangoztatott nézőszám-növekedést. A bedobálókat pedig tessék beazonosítani kamerával, sólyomszemmel vagy a nagyi három dioptriás okuláréjával, és szépen kitiltani őket. De csak őket.

Mert ha kattannak a lakatok a stadionkapukon, a boltot is nyugodtan bezárhatjuk.

(Forrásoldal:www.hatharom.com/blog/sportmeter )
 
 
0 komment , kategória:  Cikkek,szalvéták is szereplői  
Arkagyij és Borisz Sztrugackij: Piknik az árokparton
  2013-05-26 18:14:30, vasárnap
 
  A Piknik az árokparton Arkagyij és Borisz Sztrugackij 1972-ben megjelent tudományos-fantasztikus regénye. Magyarul eleinte "Piknik a senkiföldjén" címmel jelent meg, Bojtár Anna fordításában; ez a regény rövidített változata, Redrick és Kirill a Zónába tett első kirándulása után végződik. A teljes regény magyarul később jelent meg (1984-ben), ekkor már "Piknik az árokparton" címmel, ld. Az orosz címben szereplő obocsina szó jelentése: út széle, padka (ill. széle, szegélye valaminek).

A novella a 89. helyen áll a ,,Top 100 Sci-fi Könyvek" listáján

A főszereplő, Redrick Schuhart, a ,,Róka", kemény és tapasztalt stalker, aki már többször járt a Zónában. Miután kikerült a börtönből, elkezdett dolgozni a Földön Kívüli Civilizációk Nemzetközi Kutatóintézetében, mint laboráns, a kanadai Zóna mellett. Az intézet tanulmányozza a felfedezett tárgyakat, valamint elméleteket hoz a Látogatók jöveteléről. Red meglátogatja a Zónát egy tudós barátjával, Kirillel, valamint egy harmadik személlyel. Miután Kirill meghal egy balesetben, melyről Red úgy érzi, megakadályozhatta volna, otthagyja az intézetet és elkezd inni.

Red barátnője, Guta terhes lesz, elhatározzák, hogy megtartják a gyereket. Guta anyja azt tanácsolja, hogy abortáljon, mert a sztalkerek soha sincsenek otthon, valamint sokszor mutáns gyerekük születik. Gutának gyönyörű és okos kislánya lesz, a ,,Majmocska", akinek semmi baja sincs. A környékbeli gyerekek játszanak vele, habár a szomszéd szülők rossz szemmel néznek rá.

Red továbbra is látogatja a Zónát, mivel pénzt kell szereznie, hogy eltartsa a családját. Az egyik ilyen vállalkozás során társa, ,,Keselyű" Barbridge beleesik a ,,lidérckocsonyába", amely során elveszti mindkét lábát. Barbridge könyörög Rednek, hogy hozza ki a Zónából, és jutalmul elmondja neki, merre van az ,,Aranygömb". Ez a tárgy képes reagálni az ember gondolataira, és teljesíti azt a kívánságát, melyet leginkább akar - ahol a kulcsszó a ,,leginkább", mivel egyáltalán nem a tudatos kívánságokra kell gondolni. Miután sikeresen kijutnak a Zónából, Red elmegy ügyfeleihez, hogy eladja a tárgyakat, melyeket talált, de ekkor a rendőrség csapdába ejti, és újból börtönbe kerül.

Richard H. Noonan az irodájában találkozik Valentin Pilmannal. Utána Noonan felkeresi a Csontos nevű orgazdát, aki neki dolgozik. Majd egy mulatóban újra találkozik Valentin Pilmannal. Beszélgetnek a Látogatásról, az idegenekről, a sztalkerekről és a Zónából kikerült tárgyakról.

,,...már megjelentek az új, kibernetikus berendezésekkel felszerelt stalkerek. A régi stalker piszkos, komor fickó volt, aki egy vadállat makacsságával milliméterről milliméterre kúszta végig a Zónát, hogy megdolgozzon a koncért. Az új stalker nyakkendős, elegáns úriember, mérnök, kilométerekre ül a Zónától, a fogai között cigaretta, a könyöke mellett egy pohár frissítő koktél, ül és a képernyőt bámulja. Jól kereső úriember."

Red újra szabadlábra kerül, de otthon nem várják jó hírek. A Zóna hatására halott apja a többi élőhalotthoz hasonlóan, hazatér. Lánya szőrös mutánssá vált, és éjszakánként az élőhalottakkal kommunikál. Az egyik orvos szerint már nem is ember többé. Red elhatározza, hogy még egyszer ellátogat a Zónába, és megkeresi az ,,Aranygömböt", mellyel rendbe hozhatná a lányát. ,,Keselyű" Barbridge megrajzolja neki a térképet, hogyan kell eljutni odáig. Barbridge azt is elárulja, hogy a tárgyat csak egyféleképpen lehet megközelíteni és feltétlenül két embernek kell együtt mennie: ugyanis azt egy láthatatlan, földönkívüli, ,,húsdaráló"-nak keresztelt szerkezet védi, amely megöli azt, aki elsőnek halad át rajta, csak a következő férhet hozzá az Aranygömbhöz. Barbridge felajánlja, hogy vigye egyik tanítványát.

Barbridge tudta nélkül Red magával viszi Arthurt, Barbridge fiát. Miután túljutottak az összes csapdán, a fiú az Aranygömböz szalad, azt kiabálva, hogy ,,Boldogság mindenkinek!... Ingyen!... Boldogság, amennyi csak kell!... Mindenki jöjjön ide!... Mindenkinek jut!... Senki sem marad elégedetlen!... Ingyen! Boldogság! Ingyen!..." Ekkor a húsdaráló elkapja Arthurt, Red pedig eljut az Aranygömbig. Az áhított tárgy előtt összezavarodnak gondolatai, végiggondolja egész szomorú életét, majd kimondja, hogy ,,Boldogság mindenkinek ingyen és senki ne maradjon elégedetlen!".

A regény itt fejeződik be és az olvasóra marad, hogy elképzelje, mi történhetett utána.

A regényben említett tárgyak és anomáliák_

Tárgyak:
Elnevezés Leírás
Az "izé", vagyis elemek Kerek fekete rudacska, mely végtelen mennyiségű energiát termel (vagy tárol). Járművek működtetésére használják. Sejtekhez hasonlóan szaporodásra képes.
Gyilkos lámpa
avagy Halállámpa Egy Stephan Norman nevű stalker, gúnynevén a Pápaszemes, kihozott a Zónából egy bizonyos szerkezetet, amely, amennyire meg lehetett ítélni, valamiféle sugárvető rendszer lehetett, s gyilkos hatással volt a földi szervezetekre. Pápaszemes el akarta adni a tárgyat az intézetnek, viszont nem tudtak megegyezni az árban. A Pápaszemes ismét elment a Zónába s többé nem tért vissza. Hogy jelenleg hol van a készülék, nem lehet tudni. Akkora összeget ajánlottak fel érte, amekkora csak ráfér egy csekkre.
Leydeni korongok
vagy üreskék Hat és fél kilósak. Két frizbi alakú lemezből áll, melyek közt üres tér van. Nem tudni, mi tartja egymáshoz a két lapot, de eddig még senkinek sem sikerült őket szétválasztani vagy közelebb nyomni egymáshoz. Nincsen semmi praktikus célja. Valószínű, hogy tartályként működött.
Teli leydeni korong Csak egyet találtak belőle a Garázsnál, kék folyadék van benne. Két ember számára is nagyon nehéz felemelni.
Tüsszentőgömb Pár centi sugarú tárgy. Többször meg kell nyomni, hogy elkezdjen működni. Több száz méteres sugárban érezteti hatását. Először a kutyák hallják meg, majd egyes embereknek elkezd vérezni az orra, mások hisztérikusan ordítanak, depresszióba esnek...
Fekete cseppek
vagy K-23-as objektum Dekoratív jellegű, kis fekete gyöngyszemek, melyeket ékszerként használnak. A bemenő fény később jön ki, és mindig kisebb mennyiségben. Egyes elméletek szerint egy hihetetlenül nagy tér van összesűrítve bennük.
Gombostűk Kicsi kék gombostűre emlékeztető tárgyak. Némelyik, ha két ujjal megszorítják, sárga, vörös, zöld fénnyel világít. Valójában mindegyik tud világítani, de ehhez azonban kevesek az ujjak, egy különleges, asztal nagyságú gépre van szükség hozzá. Nem tudni, mire valók.
Karkötő Az életfolyamatokat ösztönző karkötő alakú tárgyak.
Fehér karkötő Fehér fémből készült, könnyebb és nagyobb átmérőjű karkötő, amely ha mozgásba hozzák (pl. megpörgetik az asztalon), addig mozog, amig erővel meg nem állítják: az első a Zónából származó örökmozgó.
Aranygömb vagy Kívánsággép Használójának teljesíti azt a kívánságát, melyet leginkább szeretne.
Szénsavas anyag Nem tudni, mire jó, egy befőttesüvegben van; a regényben akkor találkozunk vele, mikor Redrick otthon átvizsgálja a ,,szajrét", a Keselyűvel tett kirándulás után.


Robbanó szalvéta Említve, de nincs leírva a könyvben.


Szivacsok Említve vannak, de nincsenek leírva a könyvben.
Rákszem Említve, de nincs leírva a könyvben.
Madár-csörgők Csak említve.
Zizegő mágnes Nagyon ritka vagy egyedi tárgy, Keselyű hozta ki a Zónából. Hatása nincs leírva a könyvben.
Kék panacea Ez valószínűleg a ,,kvázi-biológiai massza", amelyet Noonan és Pilman beszélgetésében említenek.

Egyéb jelenségek:

Elnevezés Leírás

Csavargó Dick A gyár romjai közt állandó földrengéseket okozó tárgy. Egyes elméletek szerint a Látogatók által ottfelejtett játékmaci.
Lidérckocsonya, avagy
kolloid gáz Folyékony anyag, amely áthatol a legtöbb szerves és szervetlen anyagon, és azokat szintén ,,kocsonyává" változtatja. Barbridge lábait is a kocsonyába lépve vesztette el. Tilos kihozni a Zónából és kísérletezni vele, ezért illegális szervezetek minden pénzt megadnak érte.
Vidám kísértetek A Zóna egyes pontjain megfigyelhető veszélyes turbulenciák.
Zöld folyam Zónabeli jelenség, folyékony zöld áradat, valószínűleg halálos. Arthur és Red találkoznak vele.
Szúnyogpilis, avagy
tudományosan gravikoncentrátum Anizotróp gravitációs anomália, előredobált csavarokkal kijelölhetők a határai.
Élőhalottak A Látogatás előtt a Zónában eltemetett emberek önállóan mozgó, reanimálódott testei. Általában elhagyják a Zónát és felkeresik korábbi lakhelyüket. Redrick apja is visszatér ily módon. Az élőhalottak határozottan nem zombik: "járkáló halottaknak", "kitömött bábuknak", "múmiáknak", "biorobotoknak" is nevezik őket; az emberi viselkedést utánozzák (pl. megisszák a whiskyt), kommunikálnak a mutánsokkal, leválasztott testrészeik önmagukban is életképesek. A "Mészáros" tanulmányozza és valószínűleg használja is azokat.
Húsdaráló Halálos anomália, hatása olyan, mint amikor egy mosogatórongyot kicsavarnak. Közvetlenül az Aranygömb előtt található, kikerülhetetlenül elzárja az odavezető utat. Az egyetlen, aki túlélte a húsdarálót, egy Ürge nevű sztalker, Barbridge egyik embere.
Tüzes pihe Égető jelenség, egyike azon keveseknek, amelyek ellen megvéd a védőruha. Nem kerül ki a Zónából, pedig úgy látszik, hogy szabadon viszi a szél.
Ezüstös pókháló Sötét helyeken húzódó, ezüstös szálakból álló pókhálószerű alakzat. Valószínűleg ez felelős Kirill Panov haláláért.
Árnyékok Megvilágított tárgyak anomáliás árnyékai a Zónában. Valószínűleg veszélytelenek, de a sztalkerek óvakodnak tőlük.
Ördögkáposzta Csak egyszer említik: káros részecskéket köpköd.
Szőrszálak az antennákon Hosszú, kopott súrolókefékre hasonlító szőrszálak. Csak a Pestises-tömb antennáin fordul elő.

Háttér

A cselekmény nagyjából egy évtizeddel azután kezdődik, hogy valamilyen űrlények (a ,,Látogatók") egy nagyon rövid időre (12-24 órára) leszálltak hat különböző helyen a Földön. Magukat a Látogatókat senki nem látta, ahogyan érkezésük és távozásuk módját sem, viszont látogatásuk után e 6 terület (némely városrészeket is magába foglal) különleges jelenségekkel lett befertőzve, valamint titokzatos tárgyakat hagytak maguk után. Ezek a tárgyak annyira előrehaladottak az emberek számára, hogy azok működését képtelenek megérteni és majdnem varázs-tulajdonsággal rendelkeznek. A Zónák extrém veszélyesek minden élőlény számára, tele vannak véletlenül előforduló pontokkal melyek képesek ölni, tűz, villám, gravitáció vagy más bizarr módszer által. A fizika törvényei nem mindenhol működnek egyformán.

A Zónákat katonák vették körül, azzal a paranccsal, hogy lőjenek le bárkit, aki megpróbál ki- vagy bejutni. Az államok attól félnek, hogy valaki kihoz egy olyan tárgyat, amely pestist okozhat, vagy esetleg teljesen megsemmisítheti az életet a bolygón. A Zónák körül határmenti kultúra fejlődött ki. Az úgynevezett ,,stalkerek" (magyarul: guberáló) életüket kockáztatják, hogy kihozzanak olyan tárgyakat, melyeket ügyfeleik jól megfizetnek. Munkájuk nagyon veszélyes, mert a Zónában bármi megölheti az embert. A stalkerek csak éjjel dolgoznak, mert nappal a katonaság és a tudósok ellenőrzik a területet. Minden háromból csak egy stalker éli túl. Közben a tudósok is kutatják a Zónákat, ahol több tárgyat felfedeztek, melyek közül egyesek hasznosnak minősültek, mások pedig nem. Így léteznek olyan elemek, melyek soha nem merülnek le, de olyasmi is, mint a ,,Gyilkos lámpa", mely sugaraival minden élőlényt elpusztít. A tárgyak nagyobb részének nincsen semmi felfogható funkciója, és feltételezhető, hogy a Látogatók otthagyták őket mint szemetet, mielőtt továbbmentek voltak útjukon. A leginkább áhított tárgy az un. ,,Aranygömb", mely állítólag képes teljesíteni bármely kívánságot, viszont annyira mélyen van a Zónában, hogy csak egy stalker tudta az utat odáig.

A könyv címének jelentése:

A cím a könyv egyik szereplője, Dr. Valentin Pilman metaforájából származik, aki szerint nincsen semmi ésszerű magyarázat a Látogatás okához.

(Forrásoldal:hu.wikipedia.org/wiki/Piknik_az_árokparton)
 
 
0 komment , kategória:  Próza-ahol szereplő a szalvéta  
A Majdnem szimmetria című kép:
  2013-05-25 16:45:05, szombat
 
 

Link

(indafoto.hu/zsiross/image/3173771-1ceff192/details/user#codehint-panel)
 
 
0 komment , kategória:  Kreatívkodás szalvétával:  
A Szalvétatechnika A-tól Z-ig című könyv:
  2013-05-24 19:22:36, péntek
 
  Vincze Eszter
Szalvétatechnika A-tól Z-ig - Színes Ötletek 7.
Link

ISBN: 9789632782058
Oldalak száma: 32
Nyelv: magyar
Formátum: 165 x 235 x 3 mm
Súly: 96g
Kiadás éve: 2011
Kiadó: Cser Kiadó

A szalvétatechnika talán az egyik legnépszerűbb díszítési módszer, hiszen bárki könnyedén nagyon látványos hatást érhet el általa.

A szerző a legváltozatosabb felületeken (kaspó, próbababa, tolltartó) mutatja be a különféle dekoratív módszereket, amelyekkel egyszerűen készíthetünkk egyedi tárgyakat, ajándékokat.

Aki most először próbálkozik szalvétatechnikával, bátran vegye kézbe kiadványunkat, mert részletes útmutatást kap a szükséges eszközök használatát illetően. Ugyanakkor kötetünk egy-egy bonyolultabb megoldást is bemutat, így a gyakorlottabb olvasó is talál benne hasznos ötleteket.

A részletes leírások végén további praktikus tippeket közöl a szerző.

Tartalom

Szalvétatechnika lépésről lépésre
Díszítendő felületek
Festékek
Motívumok kivágása
Felületek előkezelése, festése
Ragasztás
Festési technikák

Speciális technikák
3D-technika
Repesztés
Csempetechnika (Tiling)

Képek, használati tárgyak
Virágos kép 3D-technikával
Szecessziós ládika és art deco doboz
Narancsliget terméskövekkel
Fehérneműs képsorozat
Fiókos doboz
Flitteres tolltartó
Kerámiakaspó
Fali és asztali levéltartó
Neszesszer és kistáska
Próbababák kollázstechnikával
Antik óra finomvonalas repesztéssel
 
 
0 komment , kategória:  Szalvétás könyvajánló:  
     1/4 oldal   Bejegyzések száma: 35 
2013.04 2013. Május 2013.06
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 35 db bejegyzés
e év: 443 db bejegyzés
Összes: 3343 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 0
  • e Hét: 1932
  • e Hónap: 4914
  • e Év: 4914
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2019 TVN.HU Kft.