Belépés
dandej.blog.xfree.hu
Isten szeret! Jézus él! Jézus Krisztus, Isten Fia! Grád Károlyné
1952.12.21
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/6 oldal   Bejegyzések száma: 51 
A Biblia értelmezése hitet kíván
  2013-06-30 09:31:49, vasárnap
 
  ,,Senki sem ismerheti az Isten gondolatait, csak az Isten Lelke." (1Korinthus 2:11b - NIV fordítás)




Hallottál már valakit így beszélni: ,,Rendben van, de ez csak a te bibliaértelmezésed"? Ez, olyan, mintha egy kicsi szó megcáfolna mindent, amit előzőleg mondtak. Valójában azonban semmit sem cáfolt meg.

A Szentírás magyarázatának, értelmezésének vannak helyes és helytelen módjai. Van néhány módszer a Biblia magyarázatára, amelyik mindig rossz értelmezést ad.

És itt van hat elfogadott bibliaértelmezési elv, amely mindenhol alkalmazható:

1. Hitre és Szent Lélekre van szükséged a Biblia értelmezéséhez. A Bibliának nincs semmi értelme a hitetlenek számára, de Isten ,,szerelmes levele" a hívőknek. Mikor egy nem hívő olvassa az Igét, az olyan, mintha egy másvalakinek szóló levelet olvasna. A Biblia egy szellemi könyv, melyet csak szellemi emberek érthetnek meg. A Biblia azt mondja az 1Korinthus 2:11-ben: ,,Senki sem ismerheti az Isten gondolatait, csak az Isten Lelke." (NIV fordítás)

2. A Biblia önmagának a legjobb szövegmagyarázata. A Szentírás értelmezi a Szentírást. Gyakorold ezt az elvet úgy, hogy szerezz egy Bibliát, melyben kereszthivatkozások vannak a lap szélén (vagy a versek után). Ha fellapozod és elolvasod a kereszthivatkozásokat, akkor sokkal átfogóbb és tisztább képed lesz arról, mit mondott Isten, a teljes Igéjében, nem pedig csak abban az egy szövegrészletben.

3. Olvasd az Ószövetséget az Újszövetségre gondolva, és viszont, mikor az Újszövetséget olvasod, tartsd szem előtt az Ószövetséget. Az Újszövetség el van rejtve az Ószövetségben, az Ószövetség pedig az Újszövetségben tárul fel.

4. Azokat a szakaszokat, melyek nem tiszták számodra, mindig az egyértelmű, világos szakaszok fényében értelmezd. Vedd figyelembe Istennek a Szentírásban kijelentett teljes bölcsességét, hogy helyes megértést nyerj, mikor olyan szakaszokat találsz, melyek látszólag ellentmondásban vannak, vagy cáfolják egymást. Például 1Korinthus 15:29 egy nagyon homályos utalást ad a halottakért való megkeresztelkedésre. Ez az egyetlen hely a Szentírásban, ahol ez a gondolat említve van. Pál nem beszél róla többet és a Szentírás sem. Hadd magyarázzák az üdvösségről és a bemerítésről szóló világos igehelyek ezt a homályos verset, és nem fordítva.

5. Ne állíts fel doktrínákat egyetlen történelmi esemény alapján. Tekintsd úgy a Biblia történelmi szakaszait, amiért azok meg lettek örökítve: tanulságként. Ne építs ezekre hitelveket. Például Márk 1:35-ben a Biblia azt mondja, hogy Jézus nagyon korán felkelt, elment egy magányos helyre, és imádkozott. Ez azt jelenti, hogy neked is fel kell kelned hajnali négykor, el kell menned valahova otthonról, és így kell imádkoznod? Természetesen nem! Isten meggyőzhet téged, hogy ez egy jó gondolat, de ez nem parancs. A doktrinális szakaszokat használd a hittételek alapjául, a történeteket pedig használd a leckék megtanításához.

6. Soha ne értelmezd a Bibliát a saját tapasztalatod alapján. A bibliatanulmányozás célja nem az, hogy a Szentírást a te szubjektív, személyes véleményedhez vagy tapasztalatodhoz alakítsd. Az érzések megcsalnak. Helyettük inkább fedezd fel Isten örök időkre érvényes igazságát, és engedd, hogy ez formálja az életedet. Tanulmányozd a Bibliát nyitott szívvel. és hívd meg Istent, hogy az ő akaratával hozza összhangba az életedet.

Isten nem akar sötétségben hagyni téged, mikor a Szentírást tanulmányozod. Ha követed ezeket, a bibliatanulmányozás fenti alapvető szabályai segíthetnek, hogy megbizonyosodj, Isten nézőpontjából olvasod az Igét.

Beszéljetek róla:

Mit gondolsz, mit jelent ez az állítás: ,,Az Újszövetség el van rejtve az Ószövetségben"?
Nyitott vagy a Szent Lélek munkájára az életedben? Mikor a Szentírást értelmezed, nyitott-e az elméd, hogy a Szent Lélek vezesse a gondolataidat?

(Daily Hope by Rick Warren - 2013.06.23) Napi remény
Link


 
 
1 komment , kategória:  Rick Warren* Napi Remény  
Tour de France 2013
  2013-06-29 15:05:11, szombat
 
  Link

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Építsd az Alkalmazás hídját
  2013-06-29 15:01:59, szombat
 
 
"Bizony, többet ér az engedelmesség az áldozatnál, és a szófogadás a kosok kövérjénél!" (1 Sámuel 15:22b) - "Vajon valóban áldozatokat és felajánlásokat kíván tőlünk az Úr? Nem! Nem kér tőled áldozatokat. Azt akarja, hogy engedelmeskedj neki." (angolból ford. - CEV)

Link



Frusztrálhat, ha nem vagy tapasztalt Isten Igéjének naponkénti alkalmazásában. Hogyan kell csinálni? Ma 3 kérdést szeretnék eléd tárni, amit bármelyik igerészhez feltehetsz magadnak és segíteni fog a Biblia valós alkalmazásában.

1. Mit jelentett az adott Ige amikor íródott?
2. Mi a mögötte álló örökkévaló igazság, amit Isten mond?
3. Hogy alkalmazható ez most a számomra?

Ezt az "Alkalmazás hídjának" nevezzük. Építünk egy hidat a Biblia és a mi világunk közt. Próbáljuk építeni ezt a hidat, mikor alkalmazzuk, amit Pál mond nekünk az 1 Korinthus 8-ban a bálványoknak áldozott ételről. Olvasd el az 1 Korinthus 8:1-13-at és kérdezd meg magadtól a fönti kérdéseket.

1. Mit jelentett az adott Ige amikor íródott? Voltak emberek a korinthusi gyülekezetben, akik tudták, hogy a bálványok nem jelentenek semmit és a nekik kínált ételnek nincs mágikus ereje. Csak hamburger vagy egy jó sülthús. Semmi ártalmas nem volt az elfogasztásukban, mivel a bálványok, amiknek bemutatták, nem voltak valódiak. Tehát ez a csoport szabadon elfogyasztotta volna ezeket az ételeket, nem törődve azzal, mit gondolnak a többiek. Ugyanakkor voltak a gyülekezetben új hívők is, akiket ez a gyakorlat megbotránkoztatott. Azt gondolták, a hívőknek nem kellene a más vallások isteneinek bemutatott ételekből enniük. Pál azt mondja az érett hívőknek, hogy az ő szabadságukkal ne botránkoztassák meg a testvéreiket.

2. Mi a mögötte álló örökkévaló igazság, amit Isten mond? Ne használd a Krisztusban való szabadságodat arra, hogy megbotránkoztass másokat. A szabadságot szeretetben kell felhasználni.

3. Hogy alkalmazható ez most a számomra? Dél-Kaliforniában, ahol élek viszonylag ritkán okoz problémát a bálványoknak bemutatott ételáldozat. Nyilván a te környezetedben sem gyakori az ilyesmi. Akkor ez azt jelenti, hogy lényegtelen ez az Ige számunkra? Természetesen nem! Ha az örökkévaló igazság a háttérben az, hogy "Ne használd a Krisztusban való szabadságodat arra, hogy megbotránkoztass másokat. A szabadságot szeretetben kell felhasználni.", akkor érzékenynek kell lennem a körülöttem élőkre, mert így tudom kimutatni a szeretetem. Kérdezd meg magadtól: "Uram, van valami, amit önzőségből, arroganciából vagy szándékos érzéketlenségből teszek mások felé és megbotránkoztat valakit? Felfuvalkodott vagyok a szabadságom és a tudásomat illetően vagy szeretetben építek másokat?"

Rengeteg igehely a Bibliában először lényegtelennek tűnhet a mindennapjaidat tekintve, míg meg nem építed az Alkalmazás hídját.

Beszéljetek róla:

Gondolj egy Bibliai történetre, amit jóideje ismersz. Mikor újraolvasod a passzust és használod a 3 kérdést, milyen új igazságokat vagy alkalmazható dolgokat fedezel fel belőle?


Hiszed, hogy Isten a Bibliát útmutatónak szánta az élethez? Elhiszed, hogy a benne levő igazságok időtállók , az üzenetek és alkalmazások ma is lényegesek?

(Daily Hope by Rick Warren, 2013.06.22.) Napi remény
Link
 
 
0 komment , kategória:  Rick Warren* Napi Remény  
Sára blogja
  2013-06-28 18:51:23, péntek
 
  Link

Fordulj el a rossztól és tégy jót, keresd a békét és azt kövesd!" Zsolt 33,15

Link

 
 
0 komment , kategória:  Blog Barátok  
Lydia magazin
  2013-06-28 17:24:18, péntek
 
  Link Link

 
 
0 komment , kategória:  Lydia magazin  
A tudás cselekedetet kíván
  2013-06-28 11:01:38, péntek
 
  ,,Mindenki, aki meghallgatja szavaimat, és meg is teszi azokat, olyan, mint a bölcs ember, aki sziklára építette a házát." (Máté 7:24)





Tudtad, hogy a Biblia tanulmányozása veszélyes is lehet? Valójában, a Biblia tanulmányozásának katasztrofális eredményei lehetnek.

Tudom, ez furcsán hangzik. De Isten arra szánt minket hogy alkalmazzuk a Biblia tanítását alkalmazzuk az életünkben és ne csak olvassuk. A Biblia átformálásról beszél, nem csupán információkat közöl. Jézus, a hegyi beszéd végén ezt mondta: ,,Mindenki, aki meghallgatja szavaimat, és meg is teszi azokat, olyan, mint a bölcs ember, aki sziklára építette a házát." (Máté 7:24) Tehát Isten igéjét életbevágóan fontos hogy alkalmazzuk is.

Szóval, miért fontos alkalmaznunk Isten igéjét alkalmaznunk az életünkben?

1. A tudással büszkeség járhat, ha nem alkalmazod Isten igazságát az életedben. A Korintusi levél 8:1 ezt írja: ,,Most pedig a bálványoknak felajánlott étel-áldozatokról írok nektek. Természetesen, mindnyájan ismerjük ezeket a dolgokat. Azonban a puszta ismeret, vagy tudás még nem elég, mert büszkévé tesz. A szeretet az, ami segít a többieknek, hogy megerősödjenek." Mi mindannyian láttunk olyan embereket, akik oda és vissza ismerik a Bibliát, de soha nem alkalmazták az élettükben. Úgy használták a Bibliát, mint egy kalapácsot, hogy rákoppintson egy másik ember fejére. Lehetünk a legkötekedőbbek, leggonoszabbak, leggaládabbak, legházsártosabbak, legkritikusabbak, legítélkezőbb emberek akivel valaha találkoztunk - ha nem teszel plusz lépéseket azért hogy alkalmazd a Biblia tanítását az életedben.
A tudás alkalmazás nélkül büszkeséget teremt."Felfúj" ha nem szeretetben alkalmazzuk. Sérülést fog okozni, ahelyett hogy segítséget nyújtana.

2. A Tudás tettet kíván. János 1:22 ezt mondja: ,,Amit Isten mond, azt tegyétek is meg, ne csak hallgassátok! Ha csak hallgatjátok, de nem teszitek meg, becsapjátok magatokat." Ki az az ember aki megtalálhatná a kifejezésmódot abban amit tesz ? Hitegetjük magunkat ha azt gondoljuk hogy növekszünk csupán azzal hogy jegyzetelsz a Biblia tanulmányozása közben. Isten parancsai nem választhatók.

3. A tudás növeli a felelősséget. János 4:17 ezt mondja: ,,Ha valaki tudja, hogy mi volna helyes, mégsem teszi meg, bűnt követ el." A Szentírás mélyebb tudásával jön egy erősebb ítélőképesség amikor elesünk az ige gyakorlatba fektetésébe, amit az Úr mutatott nekünk.Amikor elkezdjük tanulmányozni a Bibliát, Isten elkezdi megmutatni neked az életed olyan területeit, ahol változnod kell, és egy nagyobb és nagyobb felelősségre hív el minket, ahogy eddig is tette.

Beszéljétek át:

Mit teszel az istentisztelet után benned maradt gondolatokkal amikor elhagyod Isten házát, vagy azokkal amik csendességed befejezése után merülnek fel benned ?
Gondold át miket mondtál vagy tettél az elmúlt egy órában. Visszatükrözik azt amit Isten tanított neked legutóbb?

Napi remény
Link
 
 
0 komment , kategória:  Rick Warren* Napi Remény  
Csendesség Istennel - ilyen egyszerű
  2013-06-27 09:19:48, csütörtök
 
  "A szorgalmasnak a tervei minden bizonnyal bőséghez vezetnek, de mindenki, aki elsieti a dolgát, csak szegénységbe jut." (Példabeszédek 21:5, ESV ford.)




Csendességet tartani olyan, mint bármilyen más tevékenység, amit teszel az életben - legalábbis egy szempontból. Ahhoz, hogy sikert érj el, jó, ha előre tervet készítesz. A Biblia azt mondja: "A szorgalmasnak a tervei minden bizonnyal bőséghez vezetnek, de mindenki, aki elsieti a dolgát, csak szegénységbe jut." (Példabeszédek 21:5, ESV ford.)

Ha még sosem tartottál csendességet, akkor lehet, hogy nem tudod jól és egyszerűen megtervezni, hogyan is kellene ezt megtenni. Az egyszerűség nagyon fontos, bármilyen tervről legyen is szó. Ha bonyolult a terved, könnyen eltérsz attól, amit elterveztél. Ha hatékonyan szeretnél időt tölteni Istennel, ehhez a csendességhez mindössze egy Bibliára, egy jegyzetfüzetre, és talán egy dicséretes füzetre van szükséged.

Szóval, hogyan töltünk időt Istennel? Hogy is néz ki egy napi csendesség?

Először is, legyél csendben Isten előtt. A Biblia úgy hívja ezt, várni az Úrra. Úgy kezded, hogy egyszerűen leülsz, és csöndben maradsz. Amikor ezt teszed, azt fogod észrevenni, hogy kisebb fordulatszámon működsz és lenyugszol.

Másodszor, imádkozz röviden. Mondj el egy rövid imát. Kérd Istent, hogy nyissa meg az elméd és vezessen téged. Kérd, hogy tisztítsa meg a gondolataidat.

Olvass egy részletet az Igéből lassan. Ez az, amikor elkezdődik a beszélgetésed Istennel. Ő elkezd beszélni hozzád az Igéjén keresztül, aztán te válaszolsz neki imában. Olvasd a Bibliát lassan. Ne próbálj meg gyorsan vagy túl sokat olvasni. Minél lassabban olvasod az Igét, annál jobban rá leszel kényszerítve, hogy elgondolkozz azon, amit olvasol.

Gondolkozz az Igén. Szánj időt arra, hogy elgondolkozol azon, amit Isten mond. "Kérődzünk" az Igén, mint ahogy a tehenek is újra és újra megrágják, amit megesznek. Mérlegeld az igerészt az elméddel, és küzdj meg vele a gondolataidban. Nagyon sok jó módszer van arra, hogyan tudsz elmélkedni az Igén. Konkrét ötleteket találsz erről például az egyik könyvemben (Rick Warren Bibliatanulmányozó módszerei, Rick Warren's Bible Study Methods).

Írd le, amit felfedezel vagy amire rájössz. Amikor Isten beszél hozzád az Igéjén keresztül, azt tartsd fontosnak, és írd le, amit mond neked. Ha leírjuk, jobban emlékezünk majd, mit mondott Isten, és arra is, hogy mi mit fedeztünk fel vagy mire jöttünk rá az adott igerésszel kapcsolatban.

Imádkozz újra. Legyél csendben. Kérd meg Istent, hogy mutasson meg dolgokat neked az Ő Igéjéből. Beszélj Istennek arról, amit Ő mondott neked. Mondd el neki, hogy mit gondolsz arról, amit mondott neked. És mondj el neki bármi mást, ami foglalkoztat.

Nem csak egyféle módon lehet Istennel csendességet tartani, de ha egy ehhez hasonló tervet követsz, akkor nagyon eredményes és gyümölcsöző lesz az az idő, amit Istennel töltesz.

Beszéljünk róla

Gondoltál valaha a csendességedre úgy, hogy az egy bensőséges beszélgetés Istennel?
Milyen zavaró tényezőket kell megszüntetned, hogy csendességet tudj tartani Istennel?


(Daily Hope by Rick Warren, 2013. 06. 20.)

Napi remény
Link
 
 
0 komment , kategória:  Rick Warren* Napi Remény  
Csak becsapod önmagad ?
  2013-06-26 13:44:30, szerda
 
  "Legyetek az igének cselekvői, ne csupán hallgatói, hogy be ne csapjátok magatokat." (Jak 1,22)





Csak akkor válik működőképessé és élővé valami, ha alkalmazzuk. Ezért, amikor olvasod Isten Igéjét, alkalmazd saját magadra. Nagyon jó, ha rászoksz arra, hogy miután olvasod a Bibliát, írsz egy mondatot arról, hogyan lehetne alkalmazni azt, amit éppen olvastál. Ez majd segít, hogy az Igének cselekvője legyél, ne csak hallgatója. Milyen legyen ez a mondat? Legyen

személyes - Nem más számára készül. Nem arról szól, hogy a világnak mit kell tennie, se arról, hogy a férjednek vagy a gyerekeidnek mit kell tenniük. Arról szól, hogy neked mit kell tenned.
gyakorlatias - Arról szóljon, amit tényleg képes vagy megtenni, és amivel kapcsolatban tudsz terveket készíteni. Ha nagy általánosságokat írsz, az nem segít. Kevés eredményt hoz, és tehetetlennek fogod érezni magad.
megvalósítható - Ha nem tudod megtenni, amit akarsz, valószínűleg csak elbátortalanodsz. Ha napi öt óra imádkozást tervezel, azt nem fogod teljesíteni. De ha azt akarod megvalósítani, hogy ne múljon el nap imádkozás nélkül, akkor ez lehetséges. Napi öt óra ima nehezen valósítható meg a gyakorlatban.
ellenőrizhető - Szükséges határidőt szabni, hogy ellenőrizhesd magad. Ha nem határozol meg határidőt és célt, nem ellenőrizheted magad. Akkor csak álom marad, amit megfogalmaztál.
Ezt megteheted mindig, bármelyik részt is olvasod a Bibliából. A Biblia ezt mondja: "Legyetek az igének cselekvői, ne csupán hallgatói, hogy be ne csapjátok magatokat." (Jak 1:22)

Beszéljük róla

A mai Napi Remény üzenet elolvasása hogyan változtatja meg az Úrral együtt töltött idődet?
Mi az, amit ma próbálsz meg alkalmazni a gyakorlatban?

(Daily Hope by Rick Warren, 2013. 06. 19.) Napi remény
Link
 
 
0 komment , kategória:  Rick Warren* Napi Remény  
Kérdezd a megfelelő kérdéseket
  2013-06-25 08:32:10, kedd
 
  "Legyetek az Igének cselekvői, ne csupán hallgatói, hogy be ne csapjátok magatokat."(Jakab 1:22)

Link



Ahogyan erről az elmúlt napokban is tanítottam, a keresztény elmélkedés azt jelenti, hogy az Igéről gondolkodunk. Úgy elmélkedsz egy igerészen, ahogy a tehén kérődzik a táplálékán - többször megrágod ugyanazt.

A Biblia tanulmányozásakor a "kérdezős" módszer nagyon jó módszer tud lenni. Ennek lényege az, hogy különböző kérdéseket teszel fel az igerészre. Például ilyen kérdéseket:

Van valamilyen BŰNöd, amire az igerész olvasásakor ébredtél rá, és ezt meg kell vallanod? Megvilágít Isten Igéje esetleg valamit számodra, amit helyre kell hoznod Istennel?
Van az igerészben ÍGÉRET, amit hittel elfogadhatsz magadénak?

Több mint 7000 ígéret van Isten Igéjében. Kérdezd meg magadtól, hogy van-e az adott igerészben egy mindenkire vonatkozó ígéret. Kérdezd meg magadtól, hogy betöltötted-e az ígéret feltételét. Minden ígérethez általában kapcsolódik egy előzetes feltétel.

Változtatnod kell a HOZZÁÁLLÁSodon? Van bármi olyan dolog, amellyel kapcsolatban meg kellene változtatnod a gondolkozásodat? Esetleg tenned kellene valamit pl. a negatív hozzáállásoddal, az aggodalmaskodásoddal, a bűntudatoddal, a félelmeddel, a magányosságoddal, keserűségeddel, büszkeségeddel, közönyöddel, vagy a saját személyiségeddel kapcsolatban?

Tartalmaz PARANCSot, amelynek engedelmeskedned kellene? Van-e olyan parancs az igerészben, amelynek engedelmeskedned kell az érzéseid ellenére is?
Van benne PÉLDA, amit követned kell? Van benne pozitív és követendő példa, vagy bemutat esetleg olyan negatív példát, amit el kell kerülnöd?

Szükség lenne arra, hogy elmondj egy IMÁt? Pál, Dávid, Salamon, Illés, Ézsaiás, többek között, mind imádkoztak, ezt látjuk a Bibliában. Használhatod az ő imáikat, és tudd, hogy imáidat meghallgatja Isten, mert ezek az imák benne vannak a Bibliában, és Isten akaratával összhangban vannak.

Említ az igerész valamilyen TÉVEDÉST, amit el kell kerülnöd? Bölcs dolog a tapasztalatokból tanulni, és még bölcsebb dolog mások tapasztalatából tanulni! Nem kell minden hibát nekünk elkövetnünk. Mit tudsz azoknak a hibáiból tanulni, akikről az adott igerész szól?

Említ olyan IGAZSÁGot, amit el kell hinned? Sokszor olyat olvasunk az Igében, amellyel kapcsolatban nem tudunk mást tenni, csak egyszerűen el kell hinnünk. El kell hinnünk például, amit Istenről, az Atyáról, Jézusról, a Szent Lélekről, a múltról, a jövőről, a mennyről, a pokolról és más egyéb témáról mond a Biblia.

Említ VALAMI olyat, amiért Istent dicsérheted? Mindig találhatsz olyan dolgot egy igerészben, amiért Istennek hálás lehetsz, például azért, hogy megtett valamit, amit kértél, vagy megvédett valamitől.

A fenti kérdések mindegyike tartalmaz egy cselekvést kifejező igét. Írd bele ezeket a Bibliádba, vagy írd fel egy kis papírra, és tartsd a Bibliádban. Hozzásegítenek majd ahhoz, hogy "az Igének cselekvői" lehessünk mindig, amikor az Igén gondolkozunk.

Beszéljünk róla:

Most, hogy olvastál a "kérdezős" bibliatanulmányozási módszerről, olvasd el újra azt az igerészt, amit tegnap olvastál, amikor az Úrral időt töltöttél, és használd ezt a módszert erre az igerészre. Milyen új igazságokat fedezhetsz fel?
Istennek melyik ígéretéről tanulsz ma?

Daily Hope by Rick Warren (2013. 06. 18.)

Napi remény
Link
 
 
0 komment , kategória:  Rick Warren* Napi Remény  
Tedd is meg, amit az Ige mond!
  2013-06-24 09:24:27, hétfő
 
  "Jézus akkor így válaszolt: Meg van írva, hogy nem csak kenyérrel él az ember, hanem minden igével, ami Isten szájából kijön" (Máté 4:4, NIV ford.)




Isten azt szeretné, ha alkalmaznánk az Igéjét, és hagynánk, hogy az megváltoztassa az életünket. De ez azzal kezdődik, hogy tanulmányozzuk Isten Igéjét. Hogyan? Tegnap említettem 2 olyan alapelvet, amit mindig lehet alkalmazni, amikor a Bibliát tanulmányozzuk.

1. Kérdezd a jó kérdést.

2. Írd le a megfigyeléseidet.

Ma még hármat szeretnék ehhez hozzátenni.

3. Alkalmazd Isten Igéjét.

A "mit mond az Ige" mellett a "tehát mit kell tennem " kérdést is fel kell tennünk, és azt kell tennünk, amit a Biblia mond. A végső célja minden bibliatanulmányozásnak az alkalmazás. Más szavakkal: Hogyan változtatja meg egy adott igerész az én életemet? Ne elégedjünk meg azzal, hogy megértünk egy igerészt, alkalmazzuk is a Bibliában leírt alapelveket a mindennapi életünkben.

Ha csak értelmezzük az Igét, de nem alkalmazzuk, akkor megszakítunk egy folyamatot, mielőtt annak gyümölcse lenne. A bibliatanulmányozásba fektetett energiánk nem ér sokat, ha a tanulság levonása után nem leszek még inkább olyan, mint Krisztus.

Valójában a Bibliából csak azt hiszed el, amit alkalmazol is. Hiszel abban, hogy Krisztusról másoknak is beszélni kell? Hiszel a tizedben? Teszed is ezeket? Ha nem, akkor valójában nem hiszed el, amit a Biblia mond ezzel kapcsolatban. Legtöbbünkkel nem az a baj, hogy nem értünk meg valamit a Bibliából, hanem az, hogy nem tesszük meg azt, amit megértettünk!

4. Tanulmányozd a Bibliát szisztematikusan.

Ne csak találomra tanulmányozd a Bibliát. Úgy tudod szisztematikusan tanulmányozni, hogy versről versre, könyvről könyvre, témáról témára haladsz. Ennek az ellentéte a "felcsapásos" módszer, amikor találomra kinyitod a Bibliát, ráböksz egy szakaszra, és azt tanulmányozod. Ez nem hozza meg azt a fajta eredményt, amit Isten szeretne.

5. Olvasd el a Bibliát újra és újra.

Ez az egyszerű dolog meg fogja változtatni az életedet. Lenyűgöző, hogy mennyi mindent adhat egy szakasz, ha újra és újra többször elolvasod, és aztán pár hónappal később visszatérsz rá. Minél többet olvasod, annál többet fog neked adni.

Nincs alkalmasabb idő a mai napnál arra, hogy elkezdd tanulmányozni a Bibliát. Mindegy milyen módszert alkalmazol, de kövesd ezt az 5 alapelvet, és akkor többet hozol ki abból a részből, amit épp tanulmányozol.

Beszéljünk róla:

Mit gondolsz, életed melyik területén szeretné ma Isten, hogy alkalmazd az Ő szavát?
Van esetleg valaki, aki "számonkérheti" rajtad a Biblia olvasását? Ha nincs, akkor szerinted szorgalmasabban olvasnád a Bibliát, ha lenne egy ilyen ember?

(Daily Hope by Rick Warren, 2013. 06. 17)

Napi remény
Link

Link

 
 
0 komment , kategória:  Rick Warren* Napi Remény  
     1/6 oldal   Bejegyzések száma: 51 
2013.05 2013. Június 2013.07
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 51 db bejegyzés
e év: 760 db bejegyzés
Összes: 10080 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 502
  • e Hét: 920
  • e Hónap: 6081
  • e Év: 55646
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.