Regisztráció  Belépés
irmus.blog.xfree.hu
"Az élet nem arról szól hogy várjuk a vihar elvonulását, hanem arról hogy megtanuljuk hogyan kell táncolni az esőben." Tóthné Irmus
1962.08.06
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 11 
Alma
  2013-06-25 19:49:10, kedd
 
  Alma
>> Egyedül az alma az a fajta gyümölcs, amit más ételekkel is
együtt ehetünk, anélkül, hogy
>> erjedés lépne fel. Ezt már az ókorban is tudták róla, ezért
is nevezték a gyümölcsök királynőjének.
>> Nagyon könnyen tudjuk tárolni, ha csak kicsit is odafigyelünk
rá, akkor eláll addig amíg, a tavaszi
>> friss gyümölcsök megjelennek a piacon. Nagyon jól tárolható,
szállítható.
>> Ha hiszed, ha nem, akár kizárólag almán is meg lehetne élni,
szinte korlátlan ideig.
>> Több, mint 1000 fajta alma található a világon. Mindegyikben
megtalálható a fehérje, rostanyag,
>> keményítő, sók, almasav, cukor,csersav. Magas a foszfor, a vas,
és a
>> nátriumtartalma.
>> Az almát nagyon rövid idő alatt megemészti a gyomrunk, és
szinte azonnal energiát nyerhetünk belőle.
>> Magas foszfor tartalmának köszönhetően sokat segíthet főleg
azoknak, akik szellemi munkát végeznek,
>> vagy gyenge az idegzetük.
>> Ha régen nem ettél almát,
>> vagyis talán kicsit elszoktál tőle, vagy nem a legjobban
működik a
>> gyomrod, esetleg az egészséges ételeket nehezebben emészted,
akkor fokozatosan
>> kezdd el az almaevést, először csak egy-két falatot egyél
belőle, de azt
>> nagyon rágd meg, egy harapás almát legalább ötvenszer, mert
így keveredik a
>> legalaposabban össze a nyáladdal, és ez a legfontosabb. Utána
fokozatosan
>> emeld az adagot, de mindig ügyelj arra, hogy az alma pépként
kerüljön a
>> gyomrodba.
>> Gyümölcsöt csak magában egyél.
>> Ha mást is kívánsz fogyasztani, akkor almát ebéd előtt, vagy
vacsora előtt legalább egy órával fogyassz.
>> Bármilyen gyümölcsöt fogyaszthatsz főétkezéskén is. Ha úgy
érzed, hogy az alma nem csillapítja az
>> éhségedet, akkor ez annak a jele, hogy valami baj van a gyomroddal
vagy az emésztőrendszereddel.
>> Próbáld meg ezt tudatosan és módszeresen helyreállítani.
>> Természetesen, ha már más ételekkel megtömted a pocidat, akkor
ne erőltesd rá a gyümölcsöt, mert ez nem
>> lesz előnyös sem az egészséged, sem az emésztésed számára.
>> Jó ha tudod, soha sem a gyümölcs okozza a hasmenésedet,
lázadat, vagy más kellemetlenséget, hanem az,
>> amit a gyümölcs előtt ettél.
>> A gyümölcsök nagy része gyógyító hatású, megszabadítja
szervezetünket az eddig okozott károktól,
>> mérgektől.
>> Többek között az alma nagyon jó tisztító és gyógyító
hatással van az alábbi betegségekre:
>> - Ételmérgezés, bélhurut,
>> vérhas, koli baktérium okozta bélfertőzés, és akár hiszed
akár nem még akkor is segíteni tud, ha veseköved van.
>> - Székrekedés nélkül képes gyógyítani a hasmenést,
szabályozza a bélműködésedet, tisztítja a
>> húgyutakat, és a tüdőket.
>> - Gyógyítja a reumát, a köszvényt, mivel sói oldják a
húgyköveket.
>> Az alma, mint gyümölcs, savas ugyan, de mégis a szervezetet
lúgosítja, hiszen organikus sói semlegesítik a
>> fehérjebomlástermékeiből származó savakat.
>> Kiválóan gyógyítja a hörghurutot, és a felső légúti
betegségeket.
>> Jó ha tudod azt, is, hogy másként hat az édes, és másként a
savanyú alma.
>> Édes almát fogyasszanak mindazok, akik székrekedésben
szenvednek, vagy vérszegények, és inkább savanykásabbat mindazok,
akik esetleg túltápláltak, vagy reumás fájdalmakkal küzdenek.
>> Mindkét fajtájú alma hatásos vértisztító, nagyon hasznos
mindazoknak akik érelmeszesedésben szenvednek,
>> vagy gyenge a szívműködésük, esetleg aranyerük van, vagy a
hölgyeknél jól használható a menstruációs zavarok
megszüntetésére.
>> Minden embernek, de főleg azoknak, akik rendszeresen ülő munkát
végeznek, legalább minden második
>> hónapban kellene almakúrát tartani.Ez azt jelenti, hogy legalább
egy napig csak almát ehet.Lehetőleg csak egészséges, lédús, és
érett almát együnk.
>> Lehetőleg törekedjünk arra, hogy azonos fajtákat fogyasszunk,
ugyanis minden almának mása savassági foka. Ne keverjük a
különböző fajta almákat egymással.
>> Az almát lehetőleg mindig teljes egészében fogyasszuk el. Ne
dobjuk el az alma csutkáját sem, hiszen
>> igen értékes jódot tartalmaz. Az alma fogyasztásával még az
áldott állapot alatti hányingert is le lehet küzdeni.
>> Almakúrát egész évben lehet a szervezet regenerálása
érdekében végezni 4-5 héten keresztül, melyből egy hét
>> legyen a bevezetés. ,Jó étvágyat!!!!
 
 
6 komment , kategória:  Általános  
Mentaszörp
  2013-06-23 11:55:41, vasárnap
 
  Mentaszörp

Hozzávalók:

1 kg kristálycukor
1 nagy csokor menta
2 l víz
1 kk citromsav
1 citrom lehámozott héja

Így készül:

1. A mentaleveleket leöblítettem, majd összetépkedtem.
2. A cukorból, a vízből és a lehámozott citromhéjból szirupot főztem, időnként fakanállal átkevertem.
3. Amikor a cukor teljesen feloldódott, levettem a tűzről, és belekevertem a mentaleveleket és a citromsavat.
Néhány órán át letakarva állni hagytam, hogy a menta íze jól kioldódjon.
4. Üvegekbe töltve, lezárva hónapokig eláll.
Szódával, hideg vízzel higítva nagyon finom, hűsítő innivaló.



 
 
5 komment , kategória:  Általános  
Mely vitaminokra van feltétlenül szüksége nyáron is
  2013-06-21 09:20:07, péntek
 
  A kiegyensúlyozott, jól felépített étrend, ami gazdag zöldségekben és gyümölcsökben (vagy ezek hiányának pótlására táplálék-kiegészítőkben) az egyik legjobb módja, hogy egész évben jó formában lehessünk.

A helyes táplálkozás megvéd a napsugárzás káros hatásaitól, a ráncoktól kezdve a bőrrákig, és a többi nyári betegségtől.

Az antioxidánsok természetes úton segítik a testünk védekezőképességét és javítják a szervezetünk által napi szinten elszenvedett sejti sérüléseket.

Egyes tanulmányok szerint bizonyos vitaminok bevitelével segíthetünk a kánikula átvészelésében: kevésbé leszünk levertek, vagy megúszhatjuk kevesebb tüsszögéssel.


Mely vitaminokra van feltétlenül szüksége nyáron is?


C-, és E-Vitamin

Az 1930-as évektől kezdve kutatások és (néhány bölcsesség is) azt mutatja, hogy a C-vitamin (aszkorbinsav) kiegészítők segíthetnek a szervezetnek a hőstresszre reagálni. Csökkenti a hőguta és a hőkiütés kialakulásának esélyét.

A napi C-vitaminpótlás lerövidítheti a szervezet alkalmazkodáshoz szükséges idejét.

Hogyan?

Lerövidítheti a verejtékmirigyek kifáradásának idejét, és ez alacsonyabb testhőmérsékletben mutatkozhat meg.

Előzetes kutatások alapján a C-vitamin eredményes lehet, mint természetes antihisztamin (allergiakezelés) valamint erős antioxidánsként is.

Enyhítheti a szezonális allergia tüneteként ismert orrnyálkahártya-gyulladást. Ez esetben úgy lehet a leghatásosabb, ha nemcsak az adott szénanátha gyógyszerrel kombináljuk, hanem növényi eredetű flavonoidokkal, amik csökkenthetik a test hisztamintermelését.

Flavonoidokat a vörösszőlőben, teában, olivaolajban, és sötét bogyós gyümölcsökben és zöldségekben találhatunk meg.

A C-vitamin antioxidáns hatásai hasznosak lehetnek még a szervezet önvédelménél a sejtek sérülése esetén: támogatja a kollagéntermelést, és az új sejtek termelését. Ezek az antioxidánsok előnyünkre lehetnek a bőr védelmében a napsugárzással szemben. Az UV-sugárzás által bekövetkező káros hatások ellen hatékonyan használható, de E-vitaminnal kombinálva még a leégést is segíthet megelőzni.

Hogy lehet még segítségünkre nyáron az E-vitamin?

Antioxidáns hatása véd az UV okozta károsodástól, ha közvetlenül napozás előtt, alatt és után is használjuk.

A C-vitamin allergia tüneteit csillapító hatásaihoz hasonlóan, az E-vitamin is segíthet, különösen az orrot érintő tüneteket illetően, továbbá asztma esetén is jótékony hatású. Az E-vitamin megnyugtatja az immunrendszer azon részeit, melyek az allergiás válaszreakciókért, így a tünetekért is felelősek.

A C-, és az E-vitaminon túl a D-vitamin is jól jöhet az asztma elleni küzdelem során.


D-, és A-vitamin


Azt a legtöbb ember tudja, hogy a D-vitamin jót tesz a bőrünkkel. Növeli a bőr tömörségét, a tömörebb bőr pedig kevesebb ráncot jelent, amiért aztán a D-vitamin igen népszerű összetevője a bőröregedését késleltető kozmetikai termékeknek.

A kutatók összefüggést fedeztek fel a napon eltöltött idő aránya és az immunrendszer munkája, tehát az immunvédelem között. A túl kevés napfény csökkenti a D-vitamin-szintet. Ami viszont meglepte a kutatókat: a D3-vitamin szerepet játszik a sejtek kontrollálatlan növekedésének megakadályozásában, ami ezért véd minket a bél-, emlő-, és bőrráktól is.

Egy tanulmány kimutatta, hogy a nők, akik naponta visznek be D-vitamint, 57%-kal kevesebb eséllyel esnek áldozatul a melanómának, a bőrrák egyik halálos fajtájának. Mivel azt nem tudjuk meghatározni, hogy a napozásból mennyi is az elegendő, optimális mennyiség, az orvosok a táplálék-kiegészítők formájában bevitt D-vitamint javasolják.


Az A-vitamin (retinol) is segíthet melanóma ellen. A kutatók szerint a naponta A-vitamint szedő embereknél 60%-kal kisebb a bőrrák esélye, mint azoknál, akik ezt naponta nem viszik be a szervezetükbe.

Napégés esetén is hatékony, így a legjobb megoldás lehet a hiperpigmentálódás esetén. Ha használ retinol-tartalmú bőröregedésgátló-készítményeket, akkor pontosan tudja, hogy az A-vitamin milyen előnyös hatással van a bőr minőségére és egészségére.


Forrás: Discovery Fit&Health

 
 
2 komment , kategória:  Általános  
Sok-sok ember
  2013-06-16 09:23:44, vasárnap
 
  "Sok-sok ember várakozik egész héten a péntekre, egész évben a nyárra, egész életében a boldogságra." (Ritu Ghatorey)
 
 
6 komment , kategória:  Bölcsességek, Gondolatok  
Az elsavasodás tünetei
  2013-06-15 14:44:47, szombat
 
  "Egészségünk a vér sav-bázis egyensúlyán múlik, illetve azon, hogy megfelelő étrend segítségével megteremtjük-e az optimális sav-lúg arányt (20/80) szervezetünkben.


Fáradtság

A fáradtság valószínűleg az elsavasodott test egyik legfőbb tünete. A savas testközegben termelődő méreganyagok akadályozzák a fehérjék és ásványi anyagok felszívódását, melynek következtében gyengül a test enzim- és hormontermelő képessége.

Ez akadályozza a sejtek újratermelődését, és az energiatermelés egyéb szükséges összetevőit. Ennek következménye lehet a fáradtság, a csökkent állóképesség, az izomtömeg-növelésére való képtelenség és az általános legyengültség.


Túlsúly

Dr. Young egyik, talán legismertebb felfedezése a túlsúly valódi okával kapcsolatos elmélet. Megállapította, hogy a zsír valójában az elsavasodás következménye. Mit jelent ez pontosan? A test zsírsejtek segítségével szállítja el a savakat a létfontosságú szervektől, hogy ezek a savak szó szerint ne marják szét a szerveket.

Tehát a zsírsejtek növekedése valójában nem más, mint a test válasza egy veszélyesen túlsavasodott állapotra. A megoldás a lúgosítás!


Allergiák

Az elsavasodott, oxigéntől megfosztott testben lévő méreganyagok nagymértékben hozzájárulhatnak ahhoz, amit gyakran az allergia tüneteinek nevezünk. A meg nem emésztett fehérje felszívódása szintén komoly oka lehet az allergiás állapotoknak.

Az emésztőrendszer meggyengül, ez megakadályozza az aminosavak teljes lebontását és sokféle ételallergiát okoz. Ez utóbbi önmagában súlyos allergiás reakciók széles skáláját képes produkálni.


Mi a helyzet a soványsággal?

A másik véglet, hogy a túlsavasodott testben elszaporodó élesztő- és egyéb gombák tápanyagainkon élősködnek, akár 50%-kal csökkentve azok vegyi és mechanikus felszívódását. Ez sok embernél kórós soványsághoz vezet, ami semmivel sem egészségesebb a túlsúlyosságnál.

Fehérje nélkül a test nem tudja megújítani a szöveteket, nem tud enzimeket, hormonokat, és még több száz olyan anyagot termelni, amelyek szükségesek a sejtek energiájához és a szervek működéséhez. Ennek eredménye fáradtság, betegségek és testsúlyváltozások.

Elképzelhető, hogy aki túl sovány, még fogy egy kicsit, amikor teste biokémiailag stabilizálódni kezd, de ahogy állapota helyreáll, gyarapodni fog a súlya és elindul az optimális testsúly irányába. Az egészséges testek nem túlsúlyosak, és nem is túl soványak.

Az egészséges test természetszerűen fenntartja saját ideális súlyát. Ahogy a lúgosítás és az oxigenizálás megkezdődik, a test saját magától kezdi beállítani saját ideális súlyát. A lúgosító étrend-kiegészítők ebben nagyon sokat segíthetnek, hiszen létfontosságú tápanyagokat és könnyedén emészthető fehérjét juttatnak szervezetünkbe. Ezek lúgosítanak, energizálnak, és gazdagon tápláló formuláik elkezdik oxigénnel dúsítani a testet."


Forrás: Napidoktor.hu
 
 
1 komment , kategória:  Általános  
Elég, ha ebéd után
  2013-06-14 18:05:03, péntek
 
  Elég, ha ebéd után tíz percre ledőlsz pihenni.
Elég, ha munkahelyedre lassan és kényelmesen haladsz és néha megállasz,
hogy egy fát, egy virágot, vagy egy madarat megnézz.
Elég, ha fél órával üldögélsz tovább a padon, mint amennyit előre szántál magadnak.
Mert szépen süt a nap és a szellőnek kellemes, meleg virágszaga van.
Elég, ha minden hetedik napon nem dolgozol semmit, csak örvendesz annak,
hogy élsz és hogy szép a világ, amiben élsz.

Wass Albert
 
 
0 komment , kategória:  Wass Albert  
Alvás előtt
  2013-06-12 20:15:28, szerda
 
  Juhász Gyula - Alvás előtt


Esténkint - régi keresztény szokás volt -
Számot vetek a lelkiismerettel:
Mit tettél ember, mit vétettél ember?
És mit nem tettél ember, most felelj?

Csordultig mindig a szív, e nagy kehely.
Mit tettél ember? Fölkeltél vidáman
És álmosan, mert minden áldott reggel
A régi vágy von: kelni napkelettel.

Azután mentél, mert az élet: menni,
Egy célhoz menni, célnál sohse lenni.

És mit vétettél ember? Ember voltál
S embernek lenni: siralmas való már
És dicsőséges. Mint a csillag csillag
S a rög csak rög, az ember is csak ember.
Aludj hát szépen s kelj fel napkelettel,
Amíg az élet mégis tűrhető,
Míg ébredésre kedv van és erő.
S ha csókokat nem is csókolhat ajkad,
De új igét még mondhat és ha lankadt
Szegény karod az ölelésre, lelked
Ölelni tud jövőt, világot, embert.
 
 
2 komment , kategória:  Verses  
Karfiolos - Brokkolis sonka
  2013-06-09 15:56:16, vasárnap
 
 



Karfiolos sonka
40 dkg főtt füstölt hús, 75-80 dkg karfiol (gyorsfagyasztott is lehet), 5 dkg vaj, 5 dkg reszelt sajt, 2 dl tej, 3 evőkanál liszt, 1 csokor zöldpetrezselyem, só.
A főtt füstölt húst felszeleteljük, és tepsibe vagy lapos tűzálló tálba tesszük úgy, hogy a szeletek ne takarják egymást. A karfiolt rózsáira szedve, sós vízben félig megfőzzük, majd levétől lecsöpögtetjük. Minden szelet sonkát megrakunk karfiollal. (Az összest ráhalmozzuk.)
A vajat a liszttel addig hevítjük, amíg el nem kezd habzani, majd felengedjük a megmelegített tejjel. Simára keverve sűrűre főzzük. Megfűszerezzük, ízlés szerint sózzuk, és a finomra vágott petrezselyemzöldet meg a reszelt sajtot belekeverve, rácsorgatjuk a karfiolra. Előmelegített forró sütőben addig sütjük, amíg a tetején sárgásbarna kéreg nem képződik.

Karfiol helyett készithetjük Brokkolival is ugy is nagyon finom



 
 
6 komment , kategória:  Étel-Ital-Nasik  
Epres tiramisu
  2013-06-08 15:19:19, szombat
 
  Epres tiramisu

Hozzávalók:
25 dkg mascarpone
20 dkg tejföl
10 dkg porcukor
3 tojásárga
babapiskóta
1,5 dl feketekávé
rum vagy martini
3-4 dl tejszin
50 dkg eper (apróbb darabokra vágva)

Elkészítés:
A mascarponét a cukorral és a tejföllel elkeverjük, majd hozzákeverjük egyenként a tojássárgákat.
A tejszint kemény habbá verjük, finoman a krémbe forgatjuk,

Kávét, (rumot) vagy martinit elkeverjük és egy pillanatra megmártjuk a piskótákat, és egy nagyobb, 3 liter űrtartalmú tálba a krémmel és az eperrel rétegezzük úgy, hogy a tetejét krémmel fejezzük be (a darabolt epreket a piskótára szórjuk, és rá a krémet).


 
 
1 komment , kategória:  Étel-Ital-Nasik  
Nagyvárad környéke
  2013-06-05 17:48:57, szerda
 
  Nagyvárad környéke

Link
 
 
2 komment , kategória:  Általános  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 11 
2013.05 2013. Június 2013.07
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 1 db bejegyzés
e hónap: 11 db bejegyzés
e év: 307 db bejegyzés
Összes: 8314 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1308
  • e Hét: 8586
  • e Hónap: 28157
  • e Év: 385146
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Online Szerencsekerék, Jövő Pláza, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2016 TVN.HU Kft.