Belépés
sacimama.blog.xfree.hu
Fordulj el a rossztól és tégy jót, keresd a békét és azt kövesd!" Zsolt 33,15 Németh Jenőné Saci
1952.06.25
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/24 oldal   Bejegyzések száma: 238 
Pallium
  2013-06-30 22:25:53, vasárnap
 
  Június 29-én szombaton, Szent Péter és Pál apostolok ünnepén Ferenc pápa szentmisét mutatott be a vatikáni Szent Péter bazilikában. A vele együtt koncelebráló bíborosok, érsekek és püspökök között jelen volt az a 34 érsek-metropolita, akiknek a pápa a szentmise előtti rövid szertartás során átadta a palliumot. A vietnami François-Xavier Le Van Hong érsek nem tudott eljönni Rómába, ő majd az előírások szerint otthon kapja a pápa képviselőjén keresztül a palliumot. A szentmisén részt vett a konstantinápolyi ökumenikus pátriárkátus képviseletében Johannisz Zizioulas pergamoszi metropolita, a kíséretével együtt.


A szöveg a a Vatikáni Rádió honlapjáról származik
Link

Mi a pallium?

A pallium köralakban nyakba akasztható vékony vállszalag, alakja Krisztus igáját, tiszta gyapjúból készült anyaga a krisztusi pásztori hivatalt, a rávarrt öt kereszt pedig Krisztus öt sebét jelképezi.

A pallium átadásának új szertartását még XVI. Benedek pápa szabályozta, amennyiben kivette azt a szentmise keretéből és eléje helyezte, hogy a pallium átadás szertartása ne kaphasson semmiféle szentségi-karakter látszatot.

A fekete keresztekkel díszített fehér gyapjú palliumokat pénteken este helyezték el a Szent Péter bazilika konfesszió oltára alatt, Péter sírja közelében. A szentmise előtt két diákónus vitte Ferenc pápa elé, aki megáldotta azokat. A szertartás során az érsek metropoliták név szerint közösen esküt tettek ezzel a formulával: ,,Én, NN érsek, mindig hűséges és engedelmes leszek Péter apostolnak, a Szentszéknek, a római katolikus szentegyháznak, neked, a pápának, és törvényes utódaidnak. Így segítsen meg engem a mindenható Isten."

A Szentatya a következő formulával áldotta meg a palliumokat: ,,A mindenható Isten dicsőségére, a Boldogságos Szűz Mária, Szent Péter és Pál apostolok dicséretére, a rátok bízott székek ékességére, a metropolita hatalom jeleként átadjuk nektek a palliumot, melyet Szent Péter sírjától vettünk, hogy azt az egyházkerületetek határain belül használjátok. Ez a pallium legyen az egység szimbóluma és az Apostoli Székkel való közösség jele, legyen a szeretet köteléke, az erősség ösztönzője, hogy a nagy Isten és Jézus Krisztus, a pásztorok fejedelme eljöttének és kinyilatkoztatásának a napján, elnyerjétek a rátok bízott nyájjal együtt a halhatatlanság és a dicsőség ruháját. Az Atya, a Fiú és a Szentlélek nevében. Ámen!"

 
 
0 komment , kategória:  - Ferenc pápa  
Lermontov: Imádság
  2013-06-30 22:10:22, vasárnap
 
 Ha sorsom néha megtapos
S bú fogja szívem át,
Elmondok egy csodálatos
Igéjű mély imát.


Megnyugtató áldott varázs
Árad belőle rám,
S gyógyít a szent vigasztalás,
Míg mondogatja szám.


S egyszerre nem fáj semmi sem,
Gond és bú nem sebez,
Sírok, hiszek s nehéz szívem
Oly könnyű, könnyű lesz.


(Áprily Lajos fordítása)
 
 
0 komment , kategória:  I - IMÁK  
Segítség
  2013-06-29 11:17:26, szombat
 
  A legtöbb problémát, amivel a lelkigondozókat megkeresik nap mint nap, meg lehetne oldani egy Istenfélő barát segítségével.
Bill Johnson 
 
1 komment , kategória:  - Bölcsesség  
Forduljon feléd áldásával
  2013-06-29 09:51:27, szombat
 
 

Link

Forduljon feléd
áldásával a Szeretés
legyen közeledben,
akinek
mindennél
fontosabb vagy
Ott, a félelem és bátorság határán
jöjjön eléd,
ha megtorpansz, miközben
keresed a közösség örömét

(Varga Gyöngyi: Áldáskönyv)
 
 
0 komment , kategória:  Α - Ω ÁLDÁS  
Bölcsesség
  2013-06-29 09:35:53, szombat
 
  "Veszélyes, ha azt akarjuk, hogy mindenki ugyanazon az úton haladjon, s még rosszabb, ha másokat önmagunkhoz mérünk."

Loyolai Szent Ignác
Link
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Az ima jelentősége
  2013-06-28 18:05:29, péntek
 
 
Az ima jelentőségét mutatja az a tény is, hogy a Pünkösd előtti kilenc napig tartó imádság hozta létre azt a lelkületet, amelyben alkalmasak lettek az apostolok és a tanítványok a Szentlélek befogadására. A világ legnagyobb csodája, hogy Jézus kereszthalála után a Szentlélek leszállt az emberek szívébe. Ez az imádság gyümölcse volt. Azóta minden igazi imádság gyümölcse ez, hogy a Szentlélek ereje betölti szívünket az imádság alatt. Az ősegyházban minden adomány az imádság tüzében született. Bármilyen karizmáról beszélünk, mindig imádság állt mögötte. Imádkoztak, és Isten kiosztotta adományait, hogy mindenki a Szentlélek adományával szolgáljon a közösségnek.
Az orvostudomány mindent megtesz azért, hogy az embereket gyógyítsa. Sokféle gyógyszert feltaláltak, de még mindig sok betegség van, amivel nem tudnak mit kezdeni. Az orvosok is egyetértenek azzal, hogy a betegségek nagy része belső feszültségekből, szorongásokból, félelmekből, és a stresszből fakad.

Ha ezt tudjuk, akkor erre van megoldása az Úr Jézusnak. Ajánlja nekünk az imádságot, amivel minden stresszt le lehet győzni. Meg lehet találni a betegség gyökerét, és meg lehet szüntetni azt. Elmúlik a stressz a szívünkből, ha egész szívvel és odaadással imádkozunk az Úrhoz.
Pál apostol a Filippi 4,6-ban írja: ,,Ne aggódjatok semmi miatt. Imádságotokban és könyörgésetekben tárjátok Isten elé kéréseiteket hálaadásotokkal együtt. Ekkor Isten békéje meg fogja őrizni a szíveteket." Pál apostol ezt az orvosságot javasolja minden embernek, hogy mindenfajta aggodalmaskodás, belső feszültség, stressz helyzet azáltal oldható fel, ha megtanulunk igaz szívvel, szeretettel és hittel imádkozni, mert akkor Isten békéje betölti a szívünket. Arra bátorít minket, hogy merjünk dönteni! Merjük aggodalmainkat rábízni az Úrra! Bízzuk rá félelmeinket Jézusra! Bízzuk rá jövőnket az Atya gondviselésére, és akkor megszabadulunk félelmeink terhétől és szorongásainktól.

A békesség elindítja bennünk a gyógyulást. A mai világ azt akarja elhitetni, hogy az ember mindenre képes.. Nem hajlandó felismerni, hogy az ember, ugyanúgy, mint kétezer évvel ez-előtt, rászorul Isten kegyelmére. A világ által közvetített pogány szemléletet le kell vetkőzni! Meg kell vallani, hogy nem vagyok elég önmagamnak! Nem tudok megtenni mindent önmagamtól. Szükségem van Isten kegyelmére! Szükségem van a Szentlélek erejére és vezetésére! Ha ez a hit, és ez a tudat átjár bennünket, akkor képesek leszünk arra, hogy a legválságosabb helyzetben is megtaláljuk Istennel a kapcsolatot, és át tudjuk venni az Ő útmutatását és erejét.
 
 
0 komment , kategória:  I - IMÁK  
Az ima erejében való hit
  2013-06-28 17:44:14, péntek
 
  Az imádság erejét senki nem mutatta be jobban, mint maga az Úr Jézus Krisztus. Imádkozott, és a tenger lecsendesedett. Imádkozott, és a halottak feltámadtak. Imádkozott, és a leprások megtisztultak. Imádkozott, és a béna felkelt. Jézus a Szentlélekkel együtt működve imádkozik olyan erővel, hogy imájának hatására megtapasztalják az emberek az Atya szeretetét gyógyításain keresztül.

Amikor mindezeket végiggondoljuk, feltehetjük magunknak a kérdést, hogy tudunk-e ilyen erővel imádkozni? Formáljuk-e környezetünket az imádsággal? Akarjuk-e környezetünket, városunkat, országunkat megújítani az imádság erejével? Ha azt mondjuk, hogy akarjuk, akkor ebből az következik, hogy meg kell fizetnünk ennek az árát. Az első helyre kell tenni az imát életünkben, mert csak akkor tudunk Isten erejével imádkozni, mint ahogy ezt a nagy imádkozók is tették. Hogyha Isten az első helyen áll életünkben, és az imádság nem egy el-kapkodott, figyelmetlenül töltött idő lesz számunkra, hanem átjárja szívünket, akkor meg fogjuk tapasztalni az ima erejét. Ha megszületik az a döntésünk, hogy bármit megteszünk azért, hogy jó imádkozók legyünk, akkor Isten ezt figyelembe veszi, és megadja imánkhoz Szentlelkének erejét.

A Lélek ereje abban nyilvánul meg, hogy növekszik bennünk a szabadság, és képesek leszünk bekapcsolódni Isten működésébe. Semmi nem tudja ezt gátolni bennünk. Valójában minden bűn csökkenti szabadságunkat, és eltakarja előlünk Isten arcát. A gonosz lélek minden mesterkedése arra irányul, hogy eltávolítson Isten közeléből. Ez vonatkozik az egyes ember életére, de vonatkozik városunkra, országunkra, sőt egész Európára is. A Sátán célja: eltávolítani Istentől, eltávolítani a keresztény értékrendtől. Minél több a bűnünk, annál jobban elhomályosodik előttünk Isten arca, terjednek általunk a gonoszság cselekedetei, mert nincs élő kapcsolatunk az Úrral. Az imádság erejével szét tudjuk vágni a sötétséget, és élő kapcsolatba kerülünk Istennel. Ha növekszik a szellemi szabadság, akkor növekszik bennünk a hit. Ez magával hozza a határozottságot és az elszántságot.
 
 
0 komment , kategória:  I - IMÁK  
Imában Istennel
  2013-06-28 17:39:25, péntek
 
 
,,Az élő és igaz Isten szakadatlanul hív mindenkit a vele való találkozásra az imában - akár elfelejti az ember Teremtőjét, akár elrejtőzik előle. Az imában a hűséges Isten szeretetének ez a közbeavatkozása mindig elsődleges. Amilyen mértékben Isten fokozatosan kinyilatkoztatja önmagát és az ember előtt feltárja, hogy ki is az ember, úgy mutatkozik meg az imádság - mint a szövetség drámája." (Katekizmus 2567)
 
 
0 komment , kategória:  I - IMÁK  
Ima a békéért
  2013-06-28 00:49:29, péntek
 
 
Oh Isten, minden szent kívánságnak, minden jótanácsnak és minden jócselekedetnek forrása;
add meg nekünk, szolgáidnak, azt a békét, melyet a világ nem adhat; hogy szivünk mindenkor kész legyen szent parancsaid teljesítésére és engedd, hogy szent segítségeddel ellenségeink támadásától megkímélve, életünk napjait mindenkor nyugodt békében tölthessük, a mi Urunk Jézus Krisztus által.
Ámen
 
 
1 komment , kategória:  I- Ima a békéért  
Szent-Gály Kata: Kegyelem
  2013-06-28 00:42:12, péntek
 
 
Te soha többé nem leszel nyugodt
s nem lesz tiéd a nyárspolgári béke,
mert beléd hullott az Isten vetése,
és azt kitépni nem lehet,
- vagy nem mered,
mert érzed hogy éned jobbik része.

Azt megteheted, hogy soha nem
kapálod,
hogy letaposod a kihajtó ágot,
hogy nem öntözöd,
hogy szinte gyűlölöd,
- de Harmat is van,
és akaratlan meglep.

És valahogyan elindul benned
egy gondolat, egy szó, egy jóbarát, egy semmi -
s amit már kezdtél elfeledni
vagy letagadni: duzzad, újra él.
A gyökér,
a mag,
beléd szövődik és szállá fakad
és vakmerő kalandra bátorít:
kilépni önmagadból,
az átlagosból,
komolyan venni azt, amit hiszel.
Tulajdonképpen mért nem kezded el?
 
 
0 komment , kategória:  Α - Ω HIT  
     1/24 oldal   Bejegyzések száma: 238 
2013.05 2013. Június 2013.07
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 238 db bejegyzés
e év: 969 db bejegyzés
Összes: 3945 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 226
  • e Hét: 1139
  • e Hónap: 3434
  • e Év: 7900
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2019 TVN.HU Kft.