Belépés
horvathnemagdi.blog.xfree.hu
"Ne veszítsd el az emberekbe vetett hited! Az emberiség olyan, mint egy óceán. Attól, hogy néhány cseppje bepiszkolódott, maga az óceán nem válik m... Horváthné Magdi Magdi néni
1945.02.28
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/45 oldal   Bejegyzések száma: 441 
Pillanatkép az analóg-lekapcsolás előtt
  2013-07-31 17:41:28, szerda
 
 
Pillanatkép az analóg-lekapcsolás előtt

2013. július 31. 11:52
Pillanatkép az analóg-lekapcsolás előtt
Július végén 285 ezer magyar háztartás rendelkezik csak analóg földi vétellel, ebből 115 ezret érint a lekapcsolás első hulláma. A televízió közönségén belül a digitális földi vétellel rendelkezők aránya a hó végén már meghaladta a csak analóg földi vétellel rendelkezők arányát - derül ki a Nielsen Közönségmérés adataiból.
7 százaléknál van csak analóg földi vétel

2013. július utolsó vasárnapján, az analóg földi vétel lekapcsolásának első hulláma előtt három nappal 285 ezer háztartás rendelkezett csak analóg földi vétellel Magyarországon, ez az összes televíziós háztartás 7 százalékának felel meg - derül ki a Nielsen Közönségmérés összefoglalójából.

Az első lekapcsolási hullám által érintett 14 megyében összesen 115 ezer háztartás nem rendelkezett az analóg földin kívül más vételi móddal, így ők azok, akik várhatóan július 31-én elveszítik televíziós vételi lehetőségüket. A három országos földi sugárzású csatorna közönségének átlagosan 21 százaléka rendelkezett csak analóg földi vétellel 2013 júliusában.


Sokszínűség a vételi platformok terén

A vételi platformokat tekintve igen sokszínű a jelenlegi magyar televíziós piac. 7 százalékra apadt a csak analóg földi vétellel rendelkező háztartások aránya, 10 százalékban pedig a digitális földi a legjobb vételi mód. A családok 35 százalékának analóg kábel, 23 százalékának előfizetéses digitális műhold, míg 25 százalékának digitális kábel vagy IPTV jelenti a legjobb vételi lehetőséget.

Jelentősen változott július folyamán a televíziónézés összetétele vételi platform szerint. Május-június során a közönségnek még 10 százalékot meghaladó részét tették ki a csak analóg földi vétellel rendelkező nézők, ám július utolsó hetére ez az arány 7% alá csökkent. A digitális földi vétellel rendelkezők közönségaránya ezzel ellentétes irányban változott: a május-júniusban jellemző 5% körüli arányuk július utolsó hetére már közel 9%-bővült a teljes tévénéző közönségen belül.

2013 júliusában a teljes népesség körében 35% volt a három országos földi adó részesedése a teljes tévénézési időből, ugyanakkor a valamely (akár analóg, akár digitális) földi vétellel rendelkezők körében ez az arány elérte a 74 százalékot. Ezen belül a digitális földi vétellel rendelkezők a televíziónézéssel töltött idejük 58 százalékát fordították az országos földi adók nézésére, míg a csak analóg földi vétellel rendelkezők körében ez az arány 89%.

Észak-Alföldön kell a legjobban figyelni

A csak analóg földi vétellel rendelkező háztartások aránya nagy szórást mutat a lakóhely településtípusa, régió és a háztartás taglétszáma szerint. Budapesten és a megyei jogú városokban az átlagos 7 százaléknál jóval alacsonyabb, míg az egyéb városokban és településeken ennél magasabb a csak analóg földi vétel aránya. Az ország statisztikai régiói közül Észak-Alföldön kiemelkedően magas, 17% a más vételi móddal nem rendelkező háztartások aránya, emellett az észak-magyarországi régióban is magasabb az átlagnál. Ezzel szemben Közép-Dunántúlon már alig található olyan háztartás, amely csak analóg földi vétellel rendelkezne. A háztartás taglétszáma szerinti csoportok közül az 1 fős háztartásoknak 10 százaléka, míg a több fős háztartásoknak a 6 százaléka rendelkezik csak analóg földi vétellel.

Sokat tévézik mindenki

2013 júliusában a teljes népesség átlagosan 4 óra 16 percet fordított tévénézésre egy nap. A csak analóg földi vétellel rendelkezők fordították a legtöbb időt naponta televíziózásra, átlagosan 4 óra 36 percet. Valamivel átlag feletti még az előfizetéses digitális műholddal rendelkező, az analóg kábeles, és a digitális földi vétellel rendelkező háztartások napi tévénézési ideje. A legkevesebb időt a digitális kábellel vagy IPTV-vel rendelkezők töltötték a tévé előtt: naponta 3 óra 53 percet.

Átalakították a támogatások a demográfiai viszonyokat

A digitális földi és a csak analóg földi vétellel rendelkezők demográfiai profiljában markáns eltérések figyelhetők meg a lekapcsolás előtt, ennek alakulásában bizonyára szerepet játszott a digitális vételi módok rászorultsági alapon történő állami támogatása is.

A csak analóg földi vétellel rendelkezők körében július végén már alacsonyabb volt az 50 év felettiek aránya, mint a digitális földi vétellel rendelkezők körében, továbbá a csak analóg földi vétellel rendelkező háztartások 27 százalékában él 14 év alatti gyerek a családban, míg a digitális földi vétellel rendelkezők körében ez az arány mindössze 15%.

A csak analóg földi vétellel rendelkező személyek több mint fele ugyanakkor még mindig a legalacsonyabb (E) vásárlóerő-kategóriába tartozik, míg a digitális földi vétellel rendelkezők körében ez az arány jóval kisebb, közel egyharmad. A D vásárlóerő-kategória aránya hasonló, míg az A, B és C kategóriák aránya a digitális földi vétellel rendelkezők körében magasabb.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
A nők
  2013-07-31 17:14:31, szerda
 
  A nők egyszerre több dologra is tudnak figyelni, jobban bírják a stresszt, empatikusabbak, kedvesebbek, pedánsak...

Na és a pontosság?

Rekord idő alatt vagyunk képesek elkészülni, és bárhol ott vagyunk két perc alatt. Mottónk: akkor vagy pontos, ha 5 perccel hamarabb ott vagy.

Na és a tankolás?

Autó ügyek? Hazai pálya.

Na és a parkolás?

Az egy korábbi cikkünkben leszögeztük, hogy a közúti balesetek nagy részét ugyan férfiak okozzák, de a manőverek közben született balesetekben a nők messze vezetnek. A parkolás és egyéb finom manőverezést igénylő műveletek mindig is a mi pályánk fog maradni.
Na és ha elromlik valami?

Akárhogy is önállóságra törekszenek a nők, egy kiégett biztosíték vagy eldugult lefolyó mindig túltesz a legnagyobb műszaki tudásukon is. Ilyenkor mi kéne más, mint a férfi állat mindent tudó szerszámos ládikája meg egy kis bütykölés? Azért valljuk őszintén, hogy ez hatalmas megnyugvást tud adni...

Na és a befőttek?

Gondolom ismerős, hogy a befőttes üveg, vagy a boros dugó beragadt és sehogy sem nyílik? A nők rendszerint makacsul kínozzák ezeket a szitukat, de a vége mindig ugyan az: kibontod légy-szíves? Tény, hogy a férfiak erősebbek, ezért a kupakok lecsavarása és dugók kihúzása számukra gyerekjáték (vagy majdnem).

Na és a barátok?

Féltékenység, pletyka, kicsinyesség, pufogás. Ezek biza nem ránk jellemzőek. Mi ahelyett, hogy folyton egymást hibáztatnánk, mindenben egyetértünk egy felnőtt méretű hideg sör mellett.

Na és a sírás?

A férfiak 99%-a, azaz szinte az összes, igyekszik érzelemmentesnek mutatni magát egy-egy olyan szituációban. Nem sírnak könnyen és nem mutatják ki érzékeny oldalukat. A maradék 1%-a csak az igazán tragikus eseményeken tudnak sírni, mint a haláleset, személyes tragédiák, terméketlenség vagy impotencia.

Na és a szex?

Sok mindent elmondhatunk a férfiakról, de azt, hogy szexuális téren önzők, azt nem. A legtöbb férfi privát küldetésként tekint arra, hogy nőjét teljesen kielégítse, és csak ez után következik ő (hacsak nem túl részeg vagy fáradt a művelethez). Olyant még nem hallott senki egy pasitól, hogy én ezt nem akarom.

Na és a HÚS?

Disznó, marha, nyúl, csirke, szarvas, marha, növendék. Nemcsak a megvásárlása, de a feldarabolása és elkészítése is egyaránt jól megy a gyakorlott férfiaknak. Hús ügyekben a férfiak mindig is jobbak maradnak, mint a nők. Nem sok ételt tudunk ugyan készíteni, de a húsokat, azokat nagyon.

Született főnökök és vezetők

Nincs olyan férfi, aki nem főnöki, igazgatói vagy vezetői székre vágyna. Határozott, tárgyilagos viselkedésünk miatt jobb vezetők vagyunk, mint a nők. A nők sok esetben érzelmi alapon közelítik meg a problémákat, ez viszont tilos az üzleti ügyekben.

Kivételek persze ritkán akadnak...
 
 
0 komment , kategória:  Iskola  
Gyors sajtos pogácsa
  2013-07-31 17:02:17, szerda
 
  Gyors sajtos pogácsa

Hozzávalók


20 dkg liszt
15 dkg füstölt sajt
10 dkg vaj
4 dl tej
3 tojás
kávéskanálnyi só

Elkészítése

A tejbe morzsold bele a vajat, és melegítsd fel. Vedd le a tűzről, szitáld bele a lisztet, és folyamatosan kevergesd, nehogy összecsomósodjon. Akkor jó, amikor a fakanálról leválik a tészta. Picit hagyd hűlni, majd add hozzá a tojásokat és a sót.

A füstölt sajtot reszeld le, és keverd bele a tésztába. Csípj le a tésztából diónyi nagyságú darabokat, lapítsd ki, majd tedd őket egy vajjal kikent, lisztezett tepsibe. Ha formásabbakat akarsz, akkor nyugodtan nyújtsd ki és szaggasd ki a tésztát - ez persze időigényesebb. Melegítsd elő a sütőt 180 fokra, és süsd aranybarnára a pogácsákat.

Beküldte: Robi
 
 
0 komment , kategória:  Nem saját recept  
Nem vagy egyedül
  2013-07-31 16:45:19, szerda
 
  Nem vagy egyedül, ha néha nem tudod kipihenni magad éjszaka - még ha korán is fekszel le. Túl sok dolog zavarhatja a kiadós pihenésünket, és igaz, hogy akár egyénenként is változhatnak, mégis itt van néhány tipp, amivel jobban kipihenhetjük magunkat.

1. Koffein, alkohol, nikotin

Ezek bárkinek megzavarhatják az éjszakai alvását. Ezek kerülése gyökeresen változtatja meg az alvásunkat. Tanulmányok bizonyítják, hogy még a nikotin is az elalvást, ez pedig a későbbi elalvást, későbbi ébredést eredményezi, és ugrik a reggeli frissesség.

2. A környezet

Van recept a tökéletes hálószobára? A hálószoba legyen hűvös, sötét és csendes. Ezek mind összejátszanak abban, hogy nyugodtan és gondtalanul aludhassunk. Olyan emberek is vannak, akik még az elektromos felhőt is kiszűrik hálószobájukból, ami annyiból áll, hogy semmilyen elektromos készüléket nem tartanak ott (se telefontöltő, se laptop, se TV, se rádió, max. egy vekker).

3. Szundikálás

Egyénfüggő, de van akit a délutáni szundikálás feltölt, és van akinek az éjszakai alvását zavarja meg. Ha nem alszol nyugodtan éjszaka, vagy csak későn tudsz elaludni, csökkentsd a délutáni szieszta időtartamát mondjuk fél órára, esetleg teljesen hagyd ki. Egy nap egyszer aludni mindenképpen bőségesen elég!

4. Fáraszd ki magad! (legfontosabb)

A testmozgás csakis jótékony hatással van az alvásra. Tanulmányok bizonyítják, hogy a rendszeresen sportolók gyorsabban alszanak el, és az alvásuk is lényegesen mélyebb, vagyis jobban kipihenik magukat még akkor is, ha nem tudnak 8 órát aludni.

5. Saját tipp

Én testmozgással kiegészítve egy ideje egészen jól tudok aludni, azonban a reggeli ébredés iskolás korom óta gondot okoz. Egy bevált módszerrel azonban egész frissen tudok ébredni: állítsd be az órát 6 órára, és hagyd, hogy felébresszen. Nekem 6 órakor szól az első csengőm, és minden reggel tudom, hogy még vár rám 30-45 perc nyugodt “nyújtózkodás", döglődés, ami után mondjuk 6.30-kor már úgy ébredek, mint egy katonatiszt. Rosszabb esetben kerek 1 órát forgolódok és nyújtózkodok.

És ha már megfogadod az alvásra vonatkozó tanácsainkat, akkor olvasd el cikkünket a csodás ébredési módszerünkről is. Meglásd megéri!
 
 
0 komment , kategória:  Belső kör  
Nátrium-glutamát
  2013-07-31 16:38:52, szerda
 
  Nátrium-glutamát: az idegméreg, amitől minden finom
Írta: Administrator

glutamat1A kínai konyha európai és amerikai területen való elterjedésével együtt egy új betegség is megjelent napjainkban, mégpedig a kínai étterem szindróma.

A tünetek hagyományos allergiás reakcióra utalnak, piros foltok a mellkason, fejfájás, hányinger, a vizsgált betegek pedig kivétel nélkül mindig kínai ételt fogyasztottak korábban...

Hatása az idegrendszerre
A nátrium-glutamát (E-621) széles körben elterjedt ízfokozó adalékanyag, érdekessége, hogy teljesen íztelen. Ízfokozó hatását úgy éri el, hogy stimulálja az ízlelőbimbókat. Nem az ételre, hanem az agyra hat, de az intenzív íz mellé fizikai tüneteket is kap a gyanútlan fogyasztó.

A Na-glutamát felhasználásának gyökerei egészen Japánig nyúlnak vissza. A japánok évezredek óta a tápanyagban gazdag tengeri hínárt használták ízfokozónak, egészen addig, amíg 1908-ban Dr. Kikunae Ikeda sikeresen izolálta a tengeri hínárban lévő ízfokozó anyagot. Ez volt a glutamát. Ezután Dr. Ikeda céget alapított az anyag Na-glutamátként való forgalmazására. Idővel a nyugati világba is eljutott ez a színtelen, szagtalan, gyorsan oldódó kristályos por, ami az íztelen ételek ,,feljavítására" volt hivatott. Az élelmiszeripar kihasználta a nagy lehetőséget, és a jelentős költségcsökkentés reményében minden komolyabb vizsgálat nélkül használni kezdte.

glutamat3Az 1970-es években, amikor a gyors étkeztetés megkezdte piaci növekedését, a Na-glutamát használata óriási növekedésnek indult az élelmiszerekben. Ma már szinte mindenben megtalálható. A feldolgozott ételek többségében, valamint a gyorséttermi ételek több mint 90%- nagy mennyiségben jelenlévő anyaggá vált, levesporok, leveskockák, mártások, konzervek, fűszerkeverékek, fűszer sók, fagyasztott készételek, virslik, felvágottak, szójatermékek, üdítőitalok, burgonya szirmok, snack-ek, elengedhetetlen alkotóeleme lett. Ez az anyag ráadásul függővé tesz bizonyos ételek fogyasztására.

Nem véletlen hogy a természetes ízű zöldségek, gyümölcsök nem ízlenek sok gyereknek, annyira hozzászoktak ennek az ízfokozónak az ételekben való jelenlétéhez. A média által közvetített reklámok ínycsiklandó ételei a gondosan válogatott összetevőivel, íz varázslataival, íz rafinériájával, szintén ezt függőséget erősítik.
Mi a gond vele?
A Na-glutamát egy neurotoxin, vagyis idegméreg. Tönkre teszi az agysejteket és többek között az agyalapi mirigy által irányított funkciókat. A következő tüneteket okozhatja: migrénes fejfájás, hányinger, hányás, hasmenés, asztmás rohamok, egyensúlyzavarok, mellkasi fájdalmak, erős szívdobogás, gyerekeknél viselkedési zavarok. Jelentkezhetnek allergiás tünetek is: bőrpír, orrfolyás, kiütések. Egyéni érzékenységnek megfelelően van, akinél a legkisebb mennyiség is azonnali reakciót vált ki, van, akinél csendesen a felszín alatt munkálkodik. A gyerekek vannak a legnagyobb veszélynek kitéve, mert náluk a vér-agy gát fejletlenebb állapota miatt a mérgező anyagok könnyebben találnak utat az agyba. A legújabb kutatások szerint a Na-glutamát nem egyszerűen csak allergiát okoz, hanem idegi elváltozásokat is így Parkinson-, vagy Alzheimer-kórt. Káros hatásáról már 1968-ban lehetett cikket olvasni egy neves amerikai orvosi lapban, azóta számos kísérlet bizonyította sejtméreg mivoltát.

A glutamát ingerületátvivő aminosav, az agyi neuronok közötti információ átvitelben játszik szerepet. Ma már ismert, hogy a leggyakoribb daganatfajtáknak: mell, prosztata, bőr, vastagbél, tüdő, petefészekrák, valamint a fej és nyaki tumoroknak vannak glutamát receptoraik. Ha ezek a daganatok sok glutamátot választanak ki, sokkal gyorsabban nőnek és terjednek, valamint a szokásos kezelési eljárást is megzavarják.

Minek köszönhető töretlen lendülete?
Ahol csillapíthatatlan a profitéhség, ott könnyen eltűnnek a tömeges fogyasztói panaszok és könnyű szőnyeg alá söpörni a kutatási eredményeket. Tény azonban, hogy az emberek zöme érzékenyen reagál a glutamátra. A nyugati orvosi modell nem veszi figyelembe az élelmiszer bevitelt és az élelmiszereken keresztül felhalmozódott kémiai anyagok hatását, ezért sokáig az FAO vagy az EU szakértői elbagatellizálták a jelenséget mondván, nincs tudományos bizonyíték a glutamát egészségügyi kockázatára.

A vitatott ízfokozók legújabb megítélése már sokkal szigorúbb. A Független Egészségtanács Fórumában megjelent cikk szerint a glutamát kerülendő, egészségkárosító hatású adalékanyag. Addig is, amíg eltűnik az élelmiszerekből - erre sok esélyt nincs -, figyeljünk az összetevőkre! Ma már sokan tisztában vannak az anyag káros hatásával, ezért a glutamátot cselesen különböző nevek alatt rejtik el az ételek összetevőiben.

Ha ezekkel találkozol, ne vedd meg!
E-621, hidrolizált növényi fehérje, élesztő kivonat, autogénezett élesztő, ízfokozók, kalcium kazein, nátrium kazein, texturált fehérje.

Ha ezeket látod az élelmiszer-címkén, akkor biztos, hogy glutamáttal akarnak megetetni.
Az egészség nagyon fontos, ezért figyelni kell arra, hogyan táplálkozol, mit teszel kosaradba, mit adsz tovább gyermekednek.

Forrás: bocsiviki.hu
 
 
0 komment , kategória:  Iskola  
Ez az én hitem!
  2013-07-31 15:55:30, szerda
 
  Hogy sokasodjon szép nemzetem,
Elmondom, hogy mit tegyen.
Az Úr segít, hogy így legyen! Így legyen!
Magyar leány be az ágyba,
Magyar legény a karjába.
Ez az én hitem!

Hogy okosodjon szép nemzetem,
Elmondom, hogy mit tegyen.
Az Úr segít, hogy így legyen! Így legyen!
Magyar tanárt katedrára,
A tudomány oltárára.
Ez az én hitem!

Hogy gyarapodjon szép nemzetem,
Elmondom, hogy mit tegyen.
Az Úr segít, hogy így legyen! Így legyen!
Magyar szántson magyar földön,
Magyar vízzel ő öntözzön.
Ez az én hitem!

Hogy boldog legyen szép nemzetem,
Elmondom, hogy mit tegyen.
Az Úr segít, hogy így legyen! Így legyen!
Bölcsőnknél anyánk daloljon,
Apánk víg nótája szóljon.
Ez az én hitem!

Ha meghalok majd, szép nemzetem,
Elmondom, hogy mit tegyen.
Az Úr segít, hogy így legyen! Így legyen!
Temessetek magyar földön,
Belőlem új élet nőjön.
Ez az én hitem!

Magyar vagyok, szabad vagyok,
Magyar földön itthon vagyok!
Ez az én hitem!
 
 
0 komment , kategória:  Vers  
Liszt Ferenc
  2013-07-31 15:22:14, szerda
 
  Liszt Ferenc ( Doborján, 1811. október 22. - Bayreuth, 1886. július 31.) a 19. századi romantika egyik legjelentősebb zeneszerzője, minden idők egyik legnagyobb zongoraművésze.

A magyar Liszt Ádám és az osztrák Lager Mária Anna gyermekeként 1811-ben az ausztriai Doborjánban (Raiding) jött világra, ahol édesapja az Esterházy család birtokán szolgált. A szülők figyelmet fordítottak a kis Franci nevelésére. Első zongoraleckéit édesapja adta, aki maga is több hangszeren játszott, és csellista volt egykor a kismartoni zenekarban.

A tehetséges fiú soproni és pozsonyi koncertje idején még 10 éves sem volt, de határozottan állt ki a közönség elé, és gyönyörű játékával olyan sikert aratott, hogy további zenei tanulmányaihoz magyar főurak ajánlottak föl ösztöndíjat.

Apjával 1822-ben Bécsbe ment, ahol Carl Czernynél és Antonio Salierinél tanult. Mestereinél igen jó kezekben volt zenei fejlődését illetően. A szerepléshez szokott gyermek Bécsben is koncertezett.

1823 májusában először lépett fel Pesten. Ősszel a Luigi Cherubini vezette párizsi Conservatoire-ban és így magánúton folytatta tanulmányait. Többek közt Ferdinando Paer zeneszerzést tanított az ifjú Lisztnek.

Párizs, a fény városa a pezsgő szellemi élettel minden művészre nagy hatással volt. Liszt további életét és fejlődését is döntően befolyásolta a francia főváros szellemi és művész elitje. Több európai országban is koncertezett virtuozitásával ámulatba ejtve közönségét.

Édesapja 1827-ben bekövetkezett halála után édesanyja is Párizsba költözött. Ebben az időben a tehetséges fiatalember arisztokrata családoknál zongoraleckéket adott, és rengeteget olvasott. Első magyar vonatkozású műve is megszületett: variációkat komponált, melyekhez Bihari János és Fáy László verbunkos dallamai szolgáltak alapul. A korszak zenei életének kiválóságai ( Fryderyk Chopin, Niccolo Paganini, Hector Berlioz, Félix Mendelssohn-Bartholdy) hatottak művészi fejlődésére.

Magánélete is átalakulóban volt. Marie d'Agoult-val Svájcba költöztek. Három gyermekük született. Liszt sokszor hónapokig távol volt családjától koncertkörútjai miatt. Sikeres hangversenyei Párizstól Bécsig, Milánótól Pestig újabb elismertséget szereztek.

Humánus megnyilatkozásainak egyik szép példája volt: a Doborjánba látogató Liszt adakozott a templom orgonájára és adományokat adott a szegényeknek. Pályafutása során több ízben is adott jótékonysági koncertet, a pesti árvíz károsultjainak javára, vagy a Nemzeti Zenede létesítésére.

Időközben karmesterként is bemutatkozott. A pergő élet korszakát váltotta weimari karmesteri időszaka. Akkortájt több időt tudott zeneszerzésre fordítani. Nagy hatással volt rá a Richard Wagnerrel kötött barátsága.

Közben megismerkedett Sayn-Wittgenstein hercegnével. Kapcsolatuk elmélyült, s Liszt követte az asszonyt Rómába, ahol ideje nagy részét egyházi zenék ( oratóriumok) komponálásának szentelte. A római katolikus egyház kisebb rendjeinek felvétele után a Vatikánba költözött. Az egyházi zene megreformálásán fáradozott. Egyik - ebben az időszakban komponált - jelentős művét, a Szent Erzsébet legendáját maga vezényelte Pesten, ahol magyar kapcsolatai is újjáéledtek.

Károly Sándor nagyherceg ajánlatára visszatért Weimarba. Ezt követően sokat utazott Róma, Weimar és Pest között. Egy ilyen utazás alkalmával meghűlt és tüdőgyulladásban elhunyt.

Haláltánc

A zene és az irodalom kapcsolatát jól mutatja, hogy a zeneszerzők sokszor valamely irodalmi mű vagy főhős inspirációja által alkották meg remekműveiket. Ugyanígy a képzőművészet és a zene egymásra hatása is megfigyelhető. Ez utóbbira szép példa Liszt Ferenc Haláltánc című műve. Inspirációja forrásaként említhetjük Holbein Haláltánc című fametszet-sorozatát a 16. század első feléből, illetve egy korábbi alkotást, a 14. században élt és alkotott Orcagna A halál diadalai című freskóját.

A művek alapvető mondanivalója: a halál mindenkit utolér, színe előtt mindenki egyenlő, társadalmi rangra, vallási hovatartozásra való tekintet nélkül. Liszt variációkat komponált a Haláltánc alapmotívumául szolgáló Dies irae gregorián dallamára. Az igen nehéz zongoraszólam vezető szerepet játszik az egész műben. A többször átdolgozott darab első vázlatai 1838-ból származnak. Bemutatására azonban csak 1865. áprilisában került sor Hágában, ahol Hans Bülow, német zongoraművész játszotta a zongoraszólamot.

Kép:Liszt Ferenc 1856-ban (Wilhelm von Kaulbach festménye)

Read in English:
 
 
0 komment , kategória:  Iskola  
Nagy az igazság érzetem,kérdezem,ez probléma?
  2013-07-31 12:16:40, szerda
 
 
Klub: olcso-receptek.hu http://olcso-receptek.hu/torta-receptek/afonyalekvaros-tortacsoda/

Áfonyalekváros tortacsoda

Forrás: olcso-receptek.hu

Áfonyalekváros tortacsoda recept fotóval. Küldte: Molnár Andrea

olcso-receptek.hu
2 napja

Szólj hozzá!
Mégsem tetszik
Megosztás

Neked és még 41 embernek tetszik. Kiknek tetszik?


Kocsis Elvira nagyon jól néz ki, és nagyon finom lehet
tegnap szólt hozzá


R. Sándorfi Anikó Kedves Elvira!Látom nagyon jól megy a ctr"C",ctr ,,V, jobban mint a sütés-főzés.
Szemed az jó, a szókincsed egy kissé sovány. Nem baj, csak így tovább, ügyes vagy nagyon, de csak a monoton másolásban.


tegnap szólt hozzá
Hlácsné Sólyom Ágota És ez ,még szép megfogalmazás !!
tegnap szólt hozzá


Wenczler Józsefné Szerintem direkt mindig ugyanezt írja!
tegnap szólt hozzá


Kendrovszkiné Lakatos Zsuzsanna Már egy pár alkalommal olvastam az Elvira elleni támadásokat. Nem tudjuk, hogy miért irja mindig ugyanazt.Ezen talán másnak is el kellene gondolkodni, hiszen nem ismerjük egymást.
tegnap szólt hozzá


Kiliti Éva Atya világ!De jól néz ki!!Ráadásul áfonyás hát biztos isteni finom is!
tegnap szólt hozzá


Horváthné Barta Magdolna Előttem hozzászóló,igen diplomatikusan! Másik ,hozzászólások, tűrhetetlenek.Nem műszaki,és nem nyelvész,sőt tovább megyek,nem kritikusokra van szükség.Olcsó receptekre,drága hölgyeim!Elvira,kedves hozzászólása,dicséretes,publikus.Lehet tőle tanulni!Kellemetlenül elkanyarodtak a témától,ezen kellene elgondolkodniuk!


tegnap szólt hozzá Törlés
Görög Józsefné Horváthné Barta Magdolna és Kendrovszkiné L.Zs. egyetértek!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
2 órája szólt hozzá


Horváthné Barta Magdolna Évek óta,így köszöntöm,kedves ismerőseimet.Szeretettel köszöntöm,az ünnepeltet!Egyszerű szó, köszönöm!Ezzel köszönöm meg!Soha senki,nem tette szóvá!Tudják,hogy ez vagyok én!Elvira! kapott hideget ,meleget!Én minden esetben,azt védem,akit bántódás ér!Nem tudom,egy ilyen helyen,ilyen esetben,hogy mernek egyesek, ilyen alpári módon viselkedni! Fogom jelezni ,az illetékeseknek!Elvira!Azt tesz, amit akar,mert ő kulturáltan teszi!Az ide nem illőket ,viszont ki kellene zárni!
0 perce szólt hozzá Törlés
 
 
0 komment , kategória:  Életképek  
Egy amerikai orvos szerint
  2013-07-31 10:39:35, szerda
 
  Egy amerikai orvos szerint a halál visszafordítható esemény és sok pácienset, akit halottnak nyilvánítottak, vissza lehetnek hozni az életbe, köszönhetően a modern orvosi technikának, ami már most elérhető az emberiség számára.

Dr. Sam Parnia, a New York-i Stony Brook Egyetemi Kórházának orvosa szerint egy beteg akinek leállt a szíve két órával a szívleállás után is visszahozható az életben. Ez a kegyelmi beavatkozás akár növelhető is. Az orvos a színész, James Gandolfini esetét hozta fel, aki szívrohamban hunyt el római vakációja során.

Dr. Parnia szerint ha az eset New Yorkban történik, a színészt újraéleszthették volna.

Lehűtöttük volna a testét, oxigént pumpáltunk volna a szöveteibe, ezzel pedig meggátoltuk volna, hogy elhaljanak. Annak ellenére, hogy klinikailag halottnak nyilvánítják, egy kardiológus segíthetett volna rajta, megműtik és utána helyre is jöhetett volna. - nyilatkozta a Der Spiegel lapnak Parnia.

Sam Parnia, aki könyvet írt az újraélesztésről, Erasing Death címmel, azt vallja, hogy sok pácienset vissza lehet hozni az életbe, ha időben megkapják a megfelelő kezelést. Szemben a végső stádiumú rákkal és különböző fertőzésekkel, a szívroham kezelhető.

Az orvos konkrét számadatokkal érkezik, a kórházban ahol dolgozik a szívrohamot szenvedő páciensek 33%-a éli túl az esetet, szemben más kórházakkal, ahol csupán a páciensek 18%-a marad életben egy szívroham után.

Parnia azt is hozzáteszi, hogy orvosi berkekben téves eszmék vannak, miszerint annak a páciensnek akinek pár percig nem kap az agya oxigént súlyos agyi károsodást szenvedhet, hátramaradt életében pedig csupán egy emberi roncs marad belőle.

Ez nincs így, véli dr. Parnia. Jelenleg mi olyan pácienseket hozunk vissza az életben, akik már két órája halottak, ez az időtartam a jövőben növekedni fog, át tudjuk játszani a halált. - nyilatkozta.

A titok a test fokozatos lehűtésében áll, ami megvédi a sejteket a károsodástól, miközben a vér oxigénellátása létfeltétel.

Szerinte 20 év múlva már olyan szívrohamos beteget is képesek lesznek megmenteni, aki 12-24 órája halott.

Az orvos azt is hozzáteszi, nem minden esetben lehet a pácienset megmenteni, és az sem biztos, hogy az újraélesztés után nem marad semmilyen károsodással a szívrohamot szenvedett beteg.
 
 
0 komment , kategória:  Iskola  
A mobiltelefon növelheti a rák kockázatát
  2013-07-31 10:31:42, szerda
 
  A mobiltelefon növelheti a rák kockázatát
Megjelent: 2013/07/31 Írta: Bellini Kategória: Holotropikum - 0 hozzászólás

A gyakori mobiltelefonálás növelheti a rák kockázatát, erre az eredményre a készüléket használók nyálmintáinak elemzése után jutott a tel-avivi orvosi egyetem egyik kutatója.

mobiltelefon A tudósok régóta aggódnak a gyakori mobilhasználat lehetséges ártalmai miatt, ám egyértelmű bizonyítékokkal eddig senkinek sem sikerült szolgálnia. Jelenleg a mobiltelefont a Nemzetközi Rákkutató Ügynökség (IARC) a rák-okozók 2b kategóriájába sorolja, amely potenciális emberi karcinogént jelent.

A tel-avivi egyetem új minikutatásában Yaniv Hamzany, az intézmény munkatársa a mobilozók nyálának összetételét elemezte idézi az American Friends of Tel-Aviv University portál az Antioxidants and Redox Signaling című szaklapban megjelent kutatást.

Mivel beszéd közben a készülék a nyálmirigy közelében helyezkedik el, Hamzany és kollégái feltételezték, hogy a nyál felfedi, létezik-e kapcsolat a telefon és a daganat kialakulása között. Gyakori és alkalmi mobilhasználók mintáinak összehasonlításakor kiderült, hogy az előbbiek nyála a mérgező peroxidok és a szabad-gyökök magasabb szintjét mutatta. Ezeket a sejtkárosító anyagokat a rák egy súlyos kockázati tényezőjének tartják.

A minikutatásban húsz olyan páciens nyálát vizsgálták meg, akik legalább havi nyolc órát beszéltek a készülékükön. A résztvevők közül többen ennél sokkal hosszabban, havi 30-40 órán át is társalogtak. A csoport eredményeit összehasonlították a kontrol-csoportéval, amely nem halló személyekből, vagy olyanokból állt, akik egyáltalán nem használtak mobiltelefont, vagy kizárólag üzenetküldés és más, nem hangos funkció céljából vették igénybe a készüléket.

A kontrollcsoporthoz képest a gyakori mobilozók nyálában jelentősen magasabb volt a rákot okozó sejtkárosítók szintje.

Ez arra utal, hogy a működő telefon mellett lévő szövetekben és a nyálmirigyben jelentős az úgynevezett oxidációs stressz. Ez a folyamat összefügg a sejtek és a gének olyan károsodásával, amely daganatot okoz állapította meg Hamzany.

Noha az eredmények nem tártak fel egyértelmű ok-okozati kapcsolatot a mobiltelefon és a rák között, mégis arra utalnak, hogy a hosszú távú használat ártalmas lehet. Hamzany szerint az a következő lépés, hogy a mobilhasználat kezdete előtt, majd sok intenzíven végigtelefonált perc után is megvizsgálják a páciensek nyálát, hogy lássák, azonnal reagál-e a szervezet a rádióhullámokra.

MTI
 
 
0 komment , kategória:  Belső kör  
     1/45 oldal   Bejegyzések száma: 441 
2013.06 2013. Július 2013.08
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 441 db bejegyzés
e év: 4736 db bejegyzés
Összes: 40887 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 111
  • e Hét: 4381
  • e Hónap: 17810
  • e Év: 17810
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2019 TVN.HU Kft.