Belépés
venci76.blog.xfree.hu
A ruha teszi az embert - a gyűjtemény a gyűjtőt. Szalvéta Gyűjtő
1976.04.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/7 oldal   Bejegyzések száma: 60 
Gyugyi csoda nyomában:titkoktudója a legidősebb polgármester
  2013-09-30 07:18:10, hétfő
 
  2013. május 24. 11:48 Fónai Imre

Gyugy | A háromszáz lelkes Gyugy mindegyik kormány idején gyarapodni tudott az elmúlt két évtizedben. A titok tudója az ország legidősebb polgármestere.

ervezni, szorgoskodni kell, nem panaszkodni, ennyi a titok Jelenka György szerint, aki már elöljáróban leszögezi: neki aztán nincs oka panaszra egyik kormánnyal kapcsolatban sem, hiszen mindegyik idején gyarapodott valamivel a falu, amióta ő a polgármester. Ennek pedig jövőre lesz húsz éve, ez tehát az ötödik ciklusa, s ma már a gyugyi településvezető az ország legidősebb polgármestere.
- Nyolcvanegy vagyok - árulja el, s hozzáteszi: kár, hogy nem láttam két évtizede ezt a háromszáz lelkes, hajdan és ma újra búcsújáról híres kistelepülést. Merthogy abból lehetne lemérni, hová fejlődött. Homokbánya volt a romokban álló Árpád-kori templom alatt, mára abból lett a II. János Pál domb, s a Nemzetünk Csillagainak Emlékösvénye a huszonegy stációval. A templomot felújították és régészeti feltárást is végeztek, Gyugyot ma már út köti össze a közeli várossal, Lengyeltótival és a temető sem egyszerűen temető, hanem Az örökkévalóság parkja.

Paskai bíboros szentelte föl - mutatja Jelenka György a dombtetőn a takaros sírkertet, verse is van egy táblán a polgármesternek, merthogy pár éve rímfaragó lett. - Hetvenhárom éves koromig egy sort sem írtam, állattenyésztő agrár emberként ez eszembe sem jutott. Nagyon sok borász barátom van azonban (a híres szőlősgyöröki pincék szomszédosak Gyuggyal), akikkel egyszer meglátogattunk néhány Balaton-felvidéki pincészetet. Mulatós ember vagyok (azt hiszem, ezért sem vagyok gazdag), a kedvenc nótám a ,,Haragszik a pusztabíró", abban áll, hogy ,,a legkedvesebb lován lopom el a csillagszemű lányát". No, ott az egyik pincénél a tulajdonos lánya mutatta be a borokat, és neki olyan égszínkék, nagy és csillogó szemei voltak, hogy elcsodálkoztam: hát nem csak a nótában létezik csillagszemű lány? Volt ott fehér szalvéta meg toll, az volt a neve a helynek hogy Mákvirágok pincészete, s én versbe foglaltam a csillagszemű lányt és a pincét. Csak úgy jött belőlem, nem is értettem hogyan, az igaz, hogy a lovak, meg a szép hölgyek voltak mindig a gyengéim...

A rímfaragó polgármester sorai nagyon meghatották az ifjú hölgyet, aki elárulta a titkát: kontaktlencséje van. - Vén, a modern technikától elmaradt fejemmel azt hittem, van csillagszemű lány. De már nem volt megállás: a következő pincénél is addig biztattak, míg folytattam, újabb hat versszak jött ki belőlem, annyira a történtek hatása alá kerültem. Mára több tucat költeményem van, várják is már a faluban, hogy nőnapra például újjal rukkoljak elő. II. János Pál pápa halála után, még a szentté avatása előtt írtam A nagy pápa címűt, amiből kórusmű lett, a budapest-kőbányai lengyel Szent Adalbert templom Szent Kinga kórusának köszönhetően. Paskai bíboros mellett több püspök is járt Gyugyon, a velük való találkozás is ihletet adott.

(www.sonline.hu/somogy/kozelet/gyugyi-csoda-nyomaban-titkok-tudoja-a-legidosebb-p olgarmester-498770)
 
 
0 komment , kategória:  Cikkek,szalvéták is szereplői  
A világ legrosszabb légitársasága?
  2013-09-30 07:00:51, hétfő
 
  Kínos! Kifogyott a WC-papír a 11 órás repülőút alatt

Írta: Sz. Gabriella Kategória: Színes hírek 2013-06-20 09:57

A világ legrosszabb légitársasága? A 11 órás repülőút alatt kifogyott a WC-papír a repülőgépen, így jobb híján szalvétákat osztogattak az utasoknak.

A repülőgép San Franciscóból Londonba tartott június 16-án, amikor megtörtént a szerencsétlen esemény. A United Airlines utasai nem voltak túlzottan elragadtatva a felfedezéstől. A történet természetesen vírusként terjedt az interneten, az utasok le is fotózták a szalvétákat, amelyeket a WC-papír helyére tettek ki.Link

A légitársaság annyit válaszolt, hogy szalvétákkal pótolták a WC-papír hiányát, így semmi probléma nem történt. Ennek ellenére bocsánatot kérnek az utasoktól a kellemetlenségek miatt, és remélik, hogy viszont látják majd őket a fedélzeten.
A United Airlines légitársaságnak nem ez volt mostanában az egyetlen kellemetlen esete, hiszen előző hónapban egy kaliforniai iskolás lány azt állította, hogy az egyik légiutas-kísérő előtte elégítette ki magát. Ebben az ügyben még folynak a peres tárgyalások. A United Airlines ezen eset kapcsán sem állt a helyzet magaslatán, így méltán kiérdemelheti a legrosszabb légitársaság címét.Link

forrás: DailyMail

(hir.ma/kulfold/szines-hirek/kinos-kifogyott-a-wc-papir-a-11-oras-repulout-alatt/ 103913)
 
 
0 komment , kategória:  Cikkek,szalvéták is szereplői  
A szalvéta okozta Sharon Stone válását
  2013-09-29 18:09:37, vasárnap
 
  A szalvéta okozta Sharon Stone válását

MTI

2004. április 20., kedd 11:15

|

Volt férje szerint Sharon Stone nem tudott teríteni és nem jól hajtogatta a pulóvereket.
Sharon Stone, az erotikus filmszínésznő házassága állítólag azért bomlott fel, mert férjének, az 54 esztendős újságíró Phil Bronsteinnek nem tetszett ahogyan neje az asztalt megterítette és pulóvereit összehajtogatta.

Túl pedáns férj

"A hétköznapok rombolták le házasságunkat, ez a legszomorúbb az egészben. Philnek nem tetszett például, ahogyan a késeket és villákat elhelyeztem a terített asztalon és dohogott, amikor látta, miként hajtogatom össze a pulóvereimet" - panaszolta el a 46 éves filmsztár.

"Emellett veszekedtünk a gyermeknevelés miatt is. Ő azt akarta, hogy fiunk, Roan mindig illedelmesen üljön az asztalnál, én meg azt szerettem, ha kitombolja magát. Vég nélküli kötélhúzás lett belőle, de harmadik ember egyáltalán nem állt közénk. A férfiaknak és a nőknek egész egyszerűen teljesen más felfogásuk van mindenről" - nyilatkozta Sharon Stone a "Die aktuelle" német magazin legújabb számában.

Sharon most szabad

A szőke színésznő és és az El Macho gúnynéven ismert főszerkesztő, Phil Bronstein 1998 Valentin napján esküdött meg. Az egykori szépségkirálynő férje kedvéért Los Angelesből San Franciscóba költözött, majd örökbe fogadták a ma négyéves kis Roant. Idén váltak el, de állítólag a legnagyobb barátságban élnek.

"Most szabadnak érzem magam, végre megleltem önmagam és gondtalanul élvezhetek mindent" - ecsetelte helyzetét a színésznő.

(Forrásoldal:velvet.hu/celeb/stone0420/)
 
 
0 komment , kategória:  Cikkek,szalvéták is szereplői  
A második világbeli ország legfőbb azonosítója
  2013-09-29 18:03:44, vasárnap
 
  A második világbeli ország legfőbb azonosítója a nedvszívásra alkalmatlan szalvéta. Moszkvától Valparaisóig bárhol biztosak lehetünk abban, hogy ha a szalvéta viaszos papírdarab, ami a zsírt nem felszívja, hanem szétteríti az arcon, akkor hamarosan megfigyelhetjük az ilyen, iparosodott, de polgárai számára évi 20 000 dollárnál alacsonyabb jövedelmet biztosító országok egyéb jellemzőit. Konkrétan: iható, de erős ízű csapvíz, Ford Fiesta, vagy valami hasonló autó, új vonatok régi síneken, az útburkolás mint folyamat és nem mint elvégzett munka, fémvödrök koszos köteleken, bizonytalan fajtájú kutyák, saját járdaszakaszukat suvickoló boltosok, nyitva hagyott csatornafedelek [...]

Idle Words: The Second World →
 
 
0 komment , kategória:  Cikkek,szalvéták is szereplői  
A gyűjtő szenvedélye: a papírszalvéta
  2013-09-29 17:14:57, vasárnap
 
  Mutasd a szalvétagyűjteményedet és megmondom, melyik korosztályhoz tartozol -költhetnénk át egy ismert mondást. Mert valóban, a szalvétagyűjtők a hatvanas évek környékén kezdtek ennek a szenvedélynek hódolni. Azóta is őrzik régi papírdobozban a szebbnél-szebb darabokat. Egy budaörsi gyűjtő így mesélt erről:

-5. vagy 6. osztályos lehettem, amikor elindult ez a szokás vagy hóbort. Az osztályban majdnem minden lány gyűjteni kezdte a szalvétát-mert, persze a fiúk ilyen ,,lányos" szokásban nem vettek részt. Arra már nem emlékszem, hogy az első darabokat hogyan szereztem be, de arra már igen, hogy hamarosan valamennyien szakértők lettünk ez ügyben. Fel tudtuk mérni, hogy egy mintás megér három simát. Így gyűltek a virágos, a hagyományos, a ,,modern", a csíkos, a kockás, feliratos, az alkalmi (húsvéti, karácsonyi) az ízléses és ízléstelen, a különböző méretű -kisebb, nagyobb, kerek- szalvéták, amit aztán az óraközi szünetekben cserélgettünk. Nagy értéke volt a leheletfinomságú kínainak, a szép mintájú németországinak, a speciális feliratosnak és a sorozatoknak -ugyanaz a minta, más színben. Előnyben részesültek azok, kiknek (nyugat) németországi rokonaik voltak, mert onnan szebbnél-szebb darabokat kaptak. Egyszer én is kaptam egy csomaggal: benne 20 darab piros kockás, ugyanennyi kék és ugyanennyi fehér, damaszttapintású csoda. Mennyire tudtam örülni, lelkendezni neki!
Talán még néhányan emlékeznek az akkori slágerre: Papírszalvétát kérek, mert azt gyűjtöm én, veszek, adok, cserélek és nő a gyűjtemény. .. valahogy így szólt a dalocska.
Unokámnak többször megmutattam a szalvétáimat, de őt nem hozta lázba. Mint kiderült, a másik nagymamája is ,,rá akarta sózni" a sajátját. Pedig én az óta sem tudom megállni,hogyha valahol egy szép darabot látok, ne mentsem el a gyűjteményem számára.

s.k.
Link

2013-09-15 06:43

(Forrásoldal: www.minalunk.hu/Budaors/hirek/7668/234/Agyujtoszenvedelyeapapirszalveta )
 
 
0 komment , kategória:  Cikkek,szalvéták is szereplői  
Jótanácsok minden olvasó számára:
  2013-09-29 14:23:28, vasárnap
 
  Ezek a szabályok minden korosztályra vonatkoznak.

- Használjanak könyvjelzőt az olvasók, egy tiszta lap is megteszi, ha nincs más.
- Fedjék be, hogy a címlapjuk ne piszkolódjék.
- Ne hajtsák be a lap sarkát.
- A kikölcsönzött könyvet időben vissza kell vinni a könyvtárba.
- Ne ejtsenek olvasás közben foltot a könyvre.
- Étkezés közben ne olvassanak könyvet, figyeljenek az étel élvezetére.
- A nyitott könyv fejjel lefelé fordítása nem tesz jót a könyv állagának.
- Ha a könyv egy-egy részét valamilyen okból megjelölik, - ne firkáljanak bele - téphető papírlapra írják fel az oldal számát
- Amikor kölcsönkérnek egy könyvet valakitől, vigyázzanak rá, kíméljék nagyon a könyvet, jobban, mint a sajátunkat.
- Ne gyűrjék össze a lapjait, ne ejtsenek rá foltot, ne tegyenek le könyvet kinyitva, szétfeszítve.
- Ebéd, vacsora fogyasztásakor ne olvassanak könyvet és újságot.
Figyeljenek az étel élvezetére.
Ne a szalvétát használják könyvjelzőnek.
- Olvassanak rendszeresen, ez gyarapítja szellemi gazdagságukat.
- Olyan könyvet olvassanak, amely gyarapítja tudásukat, szórakoztatja olvasóját.

Írta: Dr. Vámos Lászlóné - Katalin
2012. szeptember 26. szerda, 09:03

(Forrásoldal:protokoll-info.hu/viselkedes-kultura/2.-resz.-jotanacsok-minden-olva so-szamara.-erdekessegek-a-regmultbol.php )
 
 
0 komment , kategória:  Iskola  
A szalvétafeliratok üzenete a retró korból
  2013-09-27 09:50:26, péntek
 
 

Link

Egy gyűjtőszenvedéllyel kapcsolatos írás részlete a TINTA Könyvkiadó által:

A szalvéta szó nemzetközi vándorszó és több nyelvben is hasonlóan hangzik, pl.: olasz salviéta, orosz szalfetka, német Serviette. Európában a kéztörlő és vele együtt a neve mintegy 400 éve terjedt el széles körben, és a szó végső soron összefügg a szervíroz, azaz felszolgál, tálal francia szóval.

Az 1950-es években a hatalom éles szemmel felfigyelt arra, hogy a mindennapi életben nap mint nap használt papírtárgyak, csomagolók ideológiai üzenetet is hordozhatnak. Így született meg a TERV cigaretta, az aktuális 5 éves gazdasági terv népszerűsítésére. Ezért volt olvasható gyufacímkén: Éljen április 4, hazánk felszabadításának ünnepe. A 80 filléres csoki szeletre így került fel az akkori nagyberuházásnak népszerűsítésére az inotai erőműnek nem túl szép, sárgás-barnás grafikája. Hasonló megfontolások vezethettek oda, hogy a szalvétákra is szöveges üzenetek kerüljenek. Az üzenetek meglepő módon igen gyakran már reklámok: Mindent az Úttörő Áruházból vásárolunk, Mindent a népboltból!. Ezek ma már kicsit furcsán hatnak, hiszen a hiánygazdaságban miért is volt szükség reklámra abban az időben? A feliratok másik része gyakran nevelő célzatú: Ne törd le a facsemetét, mert abból fejlődik a nagy fa! Nem maradnak ki a szalvéták feliratai közül a nőnapi köszöntések, a honvédelmi napokra való felhívás sem.

Az 1950-es évek végének szalvétagyűjtő szenvedélyét sláger is megörökítette, emlékezetes Psota Irén dala:

Papírszalvétát kérek, mert esztet gyűjtöm én,
Veszek adok-cserélek és nő a gyűjtemény.
És tudják a környéken az összes fiúk már,
Ki szalvétát ad nékem, hát annak puszi jár.

Chicagóból Malvin néni írt egy levelet,
Azt kérdi tőlem, névnapodra mit küldjek neked?
Válaszoltam, küldjél nékem papírszalvétát,
Szegény gyerek, milyen nyomor lehet odaát,
Írta s küldött három ócska damaszt szalvétát.


Kiss Gábor, TINTA Könyvkiadó A TINTA Könyvkiadó Retró szótára itt rendelhető meg: http://www.tintakiado.hu/book_view.php?id=178

A fenti cikk megjelent a LUPE Magazinban

Link
Link

 
 
0 komment , kategória:  Egyrétegű csereszalvétáimhoz:  
Halmintás szalvétagyűrűk:
  2013-09-26 17:50:42, csütörtök
 
 

LinkLinkLink
 
 
0 komment , kategória:  Különleges szalvétagyűrűk:  
Hal mintás szalvétatartó:
  2013-09-26 17:42:00, csütörtök
 
  Koktélszalvétákat lehet beletenni ebbe az első szalvétatartóba.Link 
 
0 komment , kategória:  Különleges szalvétatartók:  
Szalvétatartó fiúbúcsúra:
  2013-09-25 20:11:39, szerda
 
  Egy nagyon retro (ha nem szexista) szalvétatartó, ismeretlen gyártás ... valószínűleg japán újdonság.LinkLink

(Forrásoldal:www.acorpe.com/id104.htm)
 
 
0 komment , kategória:  Különleges szalvétatartók:  
     1/7 oldal   Bejegyzések száma: 60 
2013.08 2013. Szeptember 2013.10
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 60 db bejegyzés
e év: 443 db bejegyzés
Összes: 3343 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 66
  • e Hét: 864
  • e Hónap: 3846
  • e Év: 3846
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2019 TVN.HU Kft.