Belépés
suzymama.blog.xfree.hu
Aki szeretetet vet boldogságot arat!! Suzy Mama
1901.01.01
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 10 
Fohász
  2014-01-15 18:47:56, szerda
 
  Gál Éva Emese
Fohász

Maradj örök értékünk drága Isten,
kétségeinkből támadj újra fel,
hevítsd lelkünk a megfeszített hitben,
mert jaj ! A testnek egyre hűlni kell ,

mert tenmagad sem válthatod fehérre,
ha hontalanná válik itt a szó,
fohászunk mindhiába tör az égre,
alatta fájdalmunk mindenható .

Jönnek , tűnnek korok és forradalmak,
ember kiált , elvérzik , avagy hallgat ,
sorsa vétkes , míg bölcsője hamis ;

Te mindenütt vagy , most sem lehetsz máshol ,
hát mentsd e tájat , mentsd a pusztulástól ,
hát mentsd meg vele , ments meg minket is !
 
 
0 komment , kategória:  Imádságok,áldások.   
Csodálatos ima
  2014-01-15 13:32:49, szerda
 
  II. János Pál pápa imája:

Uram, köszönöm Neked az ajándékba kapott éveket és évtizedeket. Köszönöm az életem minden eredményét, amivel megörvendeztettél és minden kudarcát, amivel a korlátaimra figyelmeztettél. Köszönöm a családtagjaimat, akik elviselnek, akik mellettem állnak és szeretnek. Uram, kérlek, bocsásd meg, amit rosszul tettem, és amit elmulasztottam. Köszönöm, hogy Te nem mégy nyugdíjba, hanem ma is mindent megteszel az üdvösségemre.
Uram, adj nekem hálás szívet, hogy mindig észrevegyem: több okom van a hálára, mint a panaszra. Ments meg az irigységtől, elégedetlenségtől, nyugtalanságtól, a mindent-tudás látszatától és a mindent-jobban-tudás hazugságától, a gyanútól, hogy valaki mindig bántani akar. Ments meg a közönytől, a házsártos, barátságtalan viselkedéstől, az örökös zsörtölődéstől, a rút önzéstől, a mindent elborító keserűségtől és a hiábavalóság nyomasztó érzésétől.
Uram, adj erőt, hogy békésen hordjam az öregkor terheit, humorral fogadjam a feledékenységem jeleit, erőtlenségemet, érzékszerveim tompulását, testi-szellemi erőm hanyatlását.
Uram, adj bölcs szívet, hogy meg ne feledkezzem a végről itt, és a kezdetről odaát. Kérlek, adj kedvet a munkához, amit még elvégezhetek. Tégy hasznossá, hogy ne érezzem csak tehernek magamat és adj alázatot, hogy belássam, hogy egyre inkább másokra szorulok. Adj kedvet az imádsághoz, a Veled való beszélgetéshez. Adj világosságot, hogy jól lássam magam, és jól lássak másokat is. Adj jó kedvet és nyitottságot, hogy még mindig tudjak befogadni és adj szeretetet, hogy ne csak panaszkodjak mások hidegsége miatt, hanem árasszam a szereteted melegét.
Uram, maradj az, aki mindig is voltál: a megbocsátó Édesatyám. Ez indítson arra, hogy én is tudjak megbocsátani. Ne engedd, hogy valaha is fáradt legyek a köszönet-mondáshoz. Ne engedd, hogy valaha is abbahagyjam a dicséretedet. Tartsd meg és növeld a hitemet.
Szólj Uram, még hallja a Te szolgád!
 
 
0 komment , kategória:  Imádságok,áldások.   
A trombózishajlamról
  2014-01-15 13:20:28, szerda
 
  A trombózis kialakulására való hajlamot trombofíliának nevezzük. A trombózis hajlam olyan megbetegedés, amelyben a vér könnyen, vagy fokozott mértékben alvad meg.

A fogamzásgátló tabletták szedésével kapcsolatban már kiismertük a várt és a nem várt jótékony és ártalmas hatásokat. Egy bizonyult súlyosnak, mégpedig a véralvadékonyság zavara. Szerencsére elég ritkán fordul elő, hiszen ez általában csak az eleve hajlamos nőknél jelentkezhet. Ez a hajlam pedig előzetesen felismerhető.

A fogamzásgátló a trombózisra hajlamos nőkben képes megbontani a véralvadásban szerepet játszó tényezők egyensúlyát. Emiatt megnő annak a veszélye, hogy a vér megalvad az érfalon belül. Ezt nevezzük trombózisnak, magyarul vérrögösödésnek. Az így elzáródott érben leáll a vérkeringés. Az érfalon belül kialakult vérrög le is szakadhat, és az érpályán keresztül máshol is érelzáródást okozhat, ilyenkor beszélünk embóliáról. A nők trombózisra való hajlama az életkor előre haladtával növekszik. 40 éven felüli nőknek fogamzásgátló tablettával nem szabadna védekezniük.

Kockázatnövelők
A trombózis kialakulásának kockázatát növeli a dohányzás, ugyanis ez érszűkületet okoz, mivel a nikotin összehúzza az erek körkörös simaizom rétegét. Az összehúzódás kedvez a vér megalvadásának és gyakoribb a szívinfarktus is.

Akik eleve hajlamosak véralvadási zavarra, azoknak gyakran van visszérgyulladásuk. Az is igazolja az örökletes hajlamot, hogy akinek a szülei trombózison vagy embóliás betegségen estek át, azoknál véralvadás zavarok jöhetnek létre. A hosszadalmas ülés vagy állás, a vér áramlásának lelassulása, a vér besűrűsödése növeli a kockázatot, egyes gyógyszerek, étrend-kiegészítők gyorsítják, mások pedig lassítják a véralvadást.

Csökkentsük az alkoholfogyasztást, kövessünk kiegyensúlyozott, zöldségekben és gyümölcsökben gazdag étrendet. Kerüljük a túl zsíros ételeket főként, ha túlsúlyunk van. A plusz súly nagy terhet ró az alsó végtagokra, ezeken keresztül a vénákra, így hozzájárulhat azok elgyengüléséhez. Változókorba lépett nőknek valóságos megváltás, ha nincsenek hőhullámaik, így sokan döntenek hormonpótló terápia mellett, de érdemes mindig számításba venni a fogékonyságot a vérrögképződésre.

A trombózis jelei, kezelése
A trombózis vagy embólia, az alsó végtag vénáin kívül, kialakulhat a szív pitvarában (pitvarfibrilláció esetén) és az agyi erekben. A tüdőben, a méhben, a méh körüli vénákban, a végbél körüli vénákban, a felső végtagokban szintén kialakulhat. A láb dagadni kezd, a bőr fényes, fájdalmas és meleg lesz, a boka környékén barnás elszíneződés alakul ki. A betegeknek vitaminokat, például folsavat, B6-ot és B 12 -vitamint is szoktak javasolni, a gyógyszeres kezelés célja pedig a vérrög növekedésének megakadályozása, a véráramlás helyreállítása az érintett területen.

A vérrög feloldásáról a szervezet saját vérrögoldó rendszere gondoskodik. Két-három hétig szigorú ágynyugalom szükséges, hogy megelőzzük a vérrög leszakadását. A lábat rugalmas pólyával bekötve, felpolcolva kell tartani, gyorsíthatjuk a vénás keringést. A vénák sohasem gyógyulnak meg teljesen, ezért gondoskodni kell az újabb trombózis megelőzéséről.
Megelőzés Impulser terápiával Impuls
SZERZŐ IMPULSER MAGAZIN
 
 
0 komment , kategória:  Egészségünkről   
A felső végtag
  2014-01-15 13:09:02, szerda
 
  A mozgásszervek között nem lehet sorrendet felállítani, mindegyikre fontos feladat hárul. A kéz elsősorban fogószerszám, munkaeszköz és mégis talán a legérzékenyebb akár a legkisebb fájdalomra is. Olyan érzékszerv, amely segítségünkre van tapintásban, érzékelésben. A kézfogás ősidők óta a barátságot szimbolizálja, és a bizalom jelképe. Különleges szerepe van különböző népek testbeszédében a mozdulatokkal kifejező szimbolikus beszédben.

A kéz és szellem kapcsolata
Híres emberek kezét a népek világszerte becsben tartották. Az országalapító I. István jobbja is vallásos tiszteletben részesül. A tenyér barázdáinak domborulatai illetve azok méretei utalhatnak az ember jellemére és egyéniségére. Jóslásban dombok jelzik a szerelmet, bátorságot és az intelligenciát. Barázdáik elhelyezkedése sok mindent elárul az emberről, és életmódjáról.

Érdekességképp, a menstruáció idején az aranygyűrű alatt a bőr kissé megfeketedik. Ez a verejtékkel történő kénkiválasztás fokozódása miatt következik be. A meleg nedves kéz a pajzsmirigy, és a feszült idegállapot fokozott működésére utal, hűvössége pedig a csökkent pajzsmirigyműködés jele. A kéz remegése az idegállapotra utal.

Bal kéz
A világ összes népe a tudatos tevékenységre túlnyomóan a bal kezüket használják. Rendkívül érdekes az a megfigyelés gutaütés esetén, ha a jobb kar és jobb láb bénul meg, akkor rendszerint zavarttá válik a beszéd is. Bal oldali szélütés esetén, ha az illető bal kezes volt, ez nem következik be. A kéz és a beszéd agyi központjai között szoros a kapcsolat van, rámutat arra, hogy a kézhasználat nem csupán szokás dolga, hanem adottság.

Hasznos gyakorlatok
Heveny gyulladás idején csak a pihentetéssel érhetünk el eredményt, hiszen az erőltetés a gyulladást fokozhatja. Ezzel szemben a hosszú távú teljes mozdulatlanság az ízületek zsugorodásához vezet. Leghelyesebb a kezet aktív, óvatos gyakorlatok elvégzése mellett a beteg kezet éjszakára rögzíteni, hiszen nyugalom helyettesíti a szervezet önvédelmi reakcióit. Kiiktatja a fájdalmat kiváltó izomgörcsöket és a nehézségi erő által okozott ujjak elhajlítását.
Miután csillapodott a gyulladás, ajánlatos a vérkeringés javító kezelések igénybevétele.

Sokat segít a meleg kézfürdő és a tornagyakorlatok rendszeres elvégzése, mert ezzel fokozzuk a kéz izmainak erejét, és javíthatjuk a szövetek vérkeringését. A hajlított ujjak alapízületét úgy tarthatjuk edzésben, ha az ujjakat kinyújtjuk, majd behajlítjuk, végül a kezet ökölbe szorítjuk. Az ízületek hajlításos zsugorodása ellen hatásos a beteg ujjat sima felszínen emelgetni, miközben a tenyeret asztalhoz szorítjuk. A kisizmok erősítésére az ujjak terpesztése és zárása lehet a leghasznosabb gyakorlat.

Csillapítsuk a fájdalmat Impulserrel!
Elsősorban helyi fájdalomcsillapításra alkalmazható az Impulser mikroáramú terápiás kötése, melyet kényelmesen viselhet a ruhája alatt, ráadásul mások számára észrevehetetlenül.
SZERZŐ IMPULSER MAGAZIN
 
 
0 komment , kategória:  Egészségünkről   
Fontosabb ízületeinkről: védjük őket nap, mint nap
  2014-01-15 13:06:01, szerda
 
  Az alsó végtag izomzata a legerősebb, hiszen az egész testünk súlyát hordozza. Fontos, hogy ezeket az izmokat és ízületeket is védjük, kíméljük és mozgásban tartsuk, hogy nehéz teherviselésüket egy életen át jól el tudják végezni.

Ha ropog a térd
A térdben a csontok végeit porc fedi. A porc maga érzéketlen, viszont védi a csontot súrlódás közben. A csont a szélein sérülékenyebb, ha különleges nyomásnak tesszük ki, és fájdalom is keletkezhet a térdízületben. A guggoló helyzet a térdízület számára szokatlan állapot, ami még érzékenyebbé teheti. A térd elülső oldalán van a térdkalács. Porc fedi, ami belül néha kissé egyenetlen, és ezért térdhajláskor ropog. Ez természetes és nem kóros jelenség.

Amikor behajlítjuk a térdünket, a térdkalács mindannyiszor nekinyomódik a csontnak, és főleg a belső oldalon összenyomja a porcot. A sokáig tartó guggolás, ezért okozhat fájdalmat. A térdízületet eléggé bonyolult szerkezetű, tok és szalagok veszik körül, amelyek igen érzékenyek a feszülésre és ezért a fájdalomhoz merevség is társulhat. A csont és az inak között tömlők vannak, amelyek mozgáskor csökkentik a súrlódást. A térdízületet elölről-hátulról védő tömlők sérülnek meg a leggyakrabban.

A kar
A kar ízületekkel és izmokkal kapcsolódik a kulcscsonthoz. A karfájdalmak egy része megerőltetésből ered, ha például túl sokszor végzünk egy adott mozgásformát, ami legalább annyira káros hatású, mint az egyhangú kar- és kézi munka, akkor ez előbb-utóbb mozgásszervi panaszokhoz vezethet. A kéz a legfontosabb szerszámunk, mind a finomabb mind pedig a durvább, nehezebb munka elvégzésére is alkalmas.

A csukló helyzete is igen fontos, hogy ujjaink gyorsan könnyedén és ügyesen mozoghassanak. Ha a kézfejet csuklóban hátrahajlítjuk, a fogás erőteljesebb, viszont ez a helyzet, a váll, fárasztó, görcsös merevítésével jár. A feszülés, bizonyos idő után a hát kifáradásához vezet. Ha az izmok elfáradnak, bármilyen munka intenzitása és pontossága is nagymértékben csökken. A csuklónkat és az ujjunkat ne tartsuk görcsösen, mereven, ezzel megelőzhetjük a kéz idő előtti elfáradását, és az elég gyakran előforduló ínhüvelygyulladást valamint a nyakfájdalmat is.

A helytelen testtartás
A sok ülés, helytelen testtartás, a stressz is a nyak mozgásainak beszűküléséhez vezethet. Helytelen tartáskor a vállízületet állandó irritáció éri, majd előbb-utóbb begyullad. A fáradt, merev nyakizmok esetén, fájdalom jelentkezik a tarkón, nyakban vagy a lapocka felső részénél. Ez már a nyaki gerincszakasz, vagy a nyak izmainak kóros állapotát jelzi. Beszűkült, merev izomzat esetén a bordák letapadnak, ezáltal a gerinc és a karok mozgása is akadályozottá válik, emellé még húzó, égő, kellemetlen fájdalom is társulhat. Ha az izmok feszesek, a kötött izmok még sérülékenyebbek. Rendkívül meghatározó az egész test tartása és a naponta végzett lazító, nyújtó gyakorlatok pedig elengedhetetlenek!

SZERZŐ IMPULSER MAGAZIN
 
 
0 komment , kategória:  Egészségünkről   
Előzzük meg a bokasüllyedés okozta elváltozásokat
  2014-01-15 13:03:31, szerda
 
  A lábfej váza 26 csontból áll, közülük legnagyobb a sarokcsont. A talp három ponton támaszkodik, hátul a sarokcsonton, elöl pedig az öregujj és a kisujj lábközépcsontjának fejecsén. A testsúlyunk viselését pedig a talpunk teszi lehetővé. A láb fokozott megterhelése esetén a boltozatot tartó izomzat kifárad, a sarokcsont pedig befelé dől, az ugrócsont előre-lefelé csúszik, és a láb haránt valamint hosszanti boltozata besüllyed. Ha a kialakult lúdtalp hosszú ideig, kezeletlenül fennáll, a lábcsontokat összekötő ízületekben gyulladásos betegségek lépnek fel.

Az ízületi porcréteg betegsége leggyakrabban az öregujj alapízületében alakul ki, és a járóképességet jelentősen befolyásolja. Ezek a megbetegedések járászavart okoznak, ilyenkor az ujj mozgását kiküszöbölendő, speciális talpat helyeznek a cipőre, hogy megszüntessék a fájdalmat. A talpon további bőrkeményedések és tyúkszemek is keletkezhetnek. Az öregujj középen tartása ezáltal megszűnik.

A lúdtalp egyik részjelensége a létrejött bütyök. A cipő, a bütyök bőrén gyakran gyulladást okoz, amit megelőzhetünk egy félhold alakú kis filclappal, ha a bütyök mögé helyezzük. Súlyosabb esetben műtéti beavatkozás javasolt. A lábboltozat elsimulásának következménye, a sarkon jelentkező fájdalmak és az Achilles-ín alatti nyálkatömlő gyulladása, majd a később bekövetkező meszes felrakódás a sarokcsonton. A bokasüllyedés okozta elváltozások, térd, csípő, sőt még derékfájdalmat is okozhatnak. A leghevesebb fájdalom mindig a lábboltozat lesüllyedésének legelején jelentkezik és az elváltozások kifejlődése után a panaszok meg is szűnhetnek.

Érszűkület a lábszárban
A lábszárfájdalmat a lúdtalpon kívül ütőérszűkület is előidézheti. Ez a fájdalom csak néhány száz méter megtétele után jelentkezik. Legtöbbször az erős dohányosoknál fordul elő, hiszen a nikotin az ütőerekre káros hatással van. Vigyázat, a meleg fürdők és iszapkezelések az érbetegségeket súlyosbítják!
A lábszáron gyakori visszértágulatok gyakran bokasüllyedéssel egy időben alakulnak ki. Ha az érfal kitágul, akkor a benne lévő billentyűk nem tudják a feladatukat ellátni, nem képesek az elhasznált vért visszairányítani a szívhez és a vér nemcsak a szív felé, hanem a lábfej felé is áramlik. A visszér kialakulásának megelőzése pedig sokkal könnyebb lenne, mint a gyógyítása. Hosszabb állómunka esetén hatásos lehet időnként a lábat megfeszíteni és aprókat lépegetni, hogy kipumpálhassa az erekből a vért. Éjszakánként az ilyen lábat emeljük meg, így biztosítva az elhasznált vér visszafolyását.

Fontos a megelőzés
A lábboltozat süllyedésének megelőzését már kisgyermekkorban el kell kezdeni. A járást nem szabad sürgetni, erőltetni. A kifelé fordított lábfejjel való járás, amire biztatják is a kisgyermekeket, inkább csak elősegíti a lúdtalp kifejlődését. A helyes járásmód az, ha a lábak párhuzamosan helyezkednek el és az öregujj előre néz. A lúdtalpbetét célja a test súlyának áthelyezése a lábbelső oldaláról a külső részére. A talpbetéteket először csak rövidebb időre szabad cipőbe helyezni, hiszen viselésével csak fokozatosan érdemes terhelni a lábat, azaz javított helyzethez szoktatni.

SZERZŐ IMPULSER MAGAZIN
 
 
0 komment , kategória:  Egészségünkről   
AZ igazi ajándék
  2014-01-15 08:51:45, szerda
 
  Odakint nagy pelyhekben hullt a hó. A hópihék békés táncot lejtettek, majd
finoman érintve egymást, meleg dunnát képezve borították be a tájat. A házak
ablakait jégvirág díszítette. Bent a szobában a kandallóban égett a tűz. A
lángnyelvek ontották a meleget. A fahasábok és széndarabkák pattogása,
ropogása barátságos hangulatot árasztott. A család készülődött, várták a
karácsonyt. Péter, a nagypapa egy nagy hintaszékben ült. Lágyan simogatta
unokáját, Larát, aki elaludt az ölében. A kislány születésétől kezdve a szemével
semmit nem érzékelt a külvilágból. Szülei legnagyobb szomorúságára
gyermekük lemaradt a világ száz csodájáról, amit az átlagember - a látás
birtokában - hétköznapi élményként él át. Ám attól a perctől, hogy erről a
csodálatos dologról le kell mondanunk, rádöbbenünk arra, hogy a látás öröme
sajnos nem mindenkinek adatik meg. Lara különleges gyermek volt. Amit a sors
az egyik oldalról elvett, azt hatványozva a másik oldalon megadta. Pár hónapos
korától a zene varázsában élt. Hamar meg tanult beszélni, járni, tájékozódni,
figyelni a hangokra, amelyek a segítségére voltak. Szeretetre méltó kis hölgy
volt. Péterhez, a nagyapjához különleges kapcsolat fűzte. Ő mindig mindent
elmesélt a kislánynak, mondhatni ő volt a szeme, Lara pedig a család szeme
fénye. Óriási képzelőereje kifejlesztette a belső látását, így nem élte meg
hiányként azt, amit a sors elvett tőle. A kandallót egy barátságos varázslónak
képzelte, ami mindig meleget adott, s a halk duruzsolás pedig lágy altatóként
hatott. Péter mellett mindig biztonságban érezte magát. Szülei dolgoztak, a
Nagyi pedig a nap nagy részét a konyhában töltötte. A finom ételek, sütemények
az ő munkáját dicsérték. Már csak pár nap volt karácsonyig. Apa megvette a
karácsonyfát, amely jó illatával, terebélyes ágaival hamar belopta magát a család
szívébe. Nem voltak gazdagok. Vagy mégis? Mert az attól függ, mi számít
gazdagságnak. A házuk átlagos volt, kis kerttel. Az autót csak hosszabb utakra
vették elő. Mindenük megvolt, és legfőképpen szeretetben éltek. Fontosak
voltak egymásnak és számíthattak egymásra. Sokat beszélgetek, sétáltak együtt,s amit lehetett, közösen csináltak. Lara olyan ajándékot kért karácsonyra, amin
érződött a szeretet, hogy neki szánták. Péter minden séta során megállt a
kislánnyal a kirakatok előtt. Elmesélte neki, hogy a Játékbolt babái, a copfos,
szőke Marie baba, és a barna, göndör hajú Sarah baba éppen hozzájuk
legközelebb ülnek. Egy kicsi tűzhely lábaskákkal, sőt egy szépen berendezett
babaház is várja a boltba betérőket. A sok plüssfigura, ujjbáb sem maradt ki a
részletes beszámolóból. Lara figyelmesen végighallgatta, majd mentek tovább.
Nagy könyvesbolthoz érkeztek. Szólt a zene. Karácsonyi dallamokat játszottak
CD-ről. Volt ott mesekönyv, ismeretterjesztő, lexikon, regények, versek,
kifestők, CD-k. Aztán egy ruhabolt következett. Elegáns blúzok, nadrágok,
szoknyák, cipők, kényelmes szabadidőruhák. A következő ajtón betértek.
Miután orrukat megcsapta a frissen sült kenyér és péksütemény illata, a kis Lara
örömmel mondta, hogy ez a sarki kenyérbolt, és hamarosan hazaérnek. Így is
lett. Ám az ajtón belépve finom fenyőillat fogadta őket. -- Itt van a karácsonyfa!
- mondta Lara, és odabújt a Nagyapjához. S csakugyan ! A fenyőfa talpig
díszben várta őket. A sok színes gömb, harang, angyalkák, figurák és láncok
elegáns külsővel ruházták fel. - Mézes süti, a kedvencem! - kiáltott fel Lara,
amikor megcsapta az orrát az ismerős illat. Ám a fa alatt nem sorakoztak
ajándékok. Senki sem bíbelődött csomagolással, egyikük sem rohangált
ajándékok után. Lara akarata volt ez. Számára az volt az ajándék, hogy együtt
voltak. Volt idejük egymásra. Az igazi ajándék bennük rejlett. Nagyi finom
vacsorát készített. Halászlét ettek, majd a sütemények és torták édesítették az
együttlétet. Apa elővette a régi kedvenc karácsonyi lemezt, majd együtt
énekelték a népszerű dalokat. Anya előszedte kedvenc karácsonyi történeteket
tartalmazó könyvét, s abból olvasott fel. Nagyapa régi családi karácsonyokról
mesélt, amikor még ő is gyerek volt. Ám akkor csoda történt. Lara megszorította
Péter kezét. Ez egy megbeszélt apró jel volt. Nagyapa a zongorához vezette a
kislányt. A család döbbenten figyelt. Fogalmuk sem volt a titkos
zongoraleckékről. A szülők dolgoztak, a nagyi délutánonként ledőlt, s néha
hallott ugyan valami zongorajátékot, de az egybeolvadt az álommal. Péter tudott
zongorázni, és mivel látta, hogy Lara szereti a zenét, megtanította néhány
karácsonyi dal lejátszására. Lara is szeretett volna örömet szerezni a
családjának, hát sikerült... Meghatott pillanatok következtek. Lara teljesen
belefeledkezett a játékba. Átadta magát a zenei élvezeteknek. S adott...
rendkívül sokat. Meg tanult tájékozódni a hosszú és rövid billentyűk között, s
megtanult dallamot kicsalogatni az öreg, kopott zongorából, amely régi
bútordarabból visszaváltozott hangszerré. S bár nem láthatta szülei és nagyszülei
meghatott, könnyes és büszke tekintetét, de a zongorajátéka után a hosszú
csendből pontosan kikövetkeztette, mi is zajlik le a családja lelkében. S közben a
szemben levő palota elé, - ahol gazdagok laktak- vagy ki tudja? Ennek a
megítélését a kedves Olvasóra bízom - sorra autók érkeztek. Külön autóval jött
anya, apa, a nagyszülők. Hangoskodás, zsivaj hallatszott. Nagy csomagokat
cipeltek be. Ki tudja? Lehet, hogy egész évben ezért nem tudtak soha együtt lenni, hogy ezt a sok ajándékot összehozzák? s amit lehetett, közösen csináltak. Lara olyan ajándékot kért karácsonyra, amin
érződött a szeretet, hogy neki szánták. Péter minden séta során megállt a
kislánnyal a kirakatok előtt. Elmesélte neki, hogy a Játékbolt babái, a copfos,
szőke Marie baba, és a barna, göndör hajú Sarah baba éppen hozzájuk
legközelebb ülnek. Egy kicsi tűzhely lábaskákkal, sőt egy szépen berendezett
babaház is várja a boltba betérőket. A sok plüssfigura, ujjbáb sem maradt ki a
részletes beszámolóból. Lara figyelmesen végighallgatta, majd mentek tovább.
Nagy könyvesbolthoz érkeztek. Szólt a zene. Karácsonyi dallamokat játszottak
CD-ről. Volt ott mesekönyv, ismeretterjesztő, lexikon, regények, versek,
kifestők, CD-k. Aztán egy ruhabolt következett. Elegáns blúzok, nadrágok,
szoknyák, cipők, kényelmes szabadidőruhák. A következő ajtón betértek.
Miután orrukat megcsapta a frissen sült kenyér és péksütemény illata, a kis Lara
örömmel mondta, hogy ez a sarki kenyérbolt, és hamarosan hazaérnek. Így is
lett. Ám az ajtón belépve finom fenyőillat fogadta őket. -- Itt van a karácsonyfa!
- mondta Lara, és odabújt a Nagyapjához. S csakugyan ! A fenyőfa talpig
díszben várta őket. A sok színes gömb, harang, angyalkák, figurák és láncok
elegáns külsővel ruházták fel. - Mézes süti, a kedvencem! - kiáltott fel Lara,
amikor megcsapta az orrát az ismerős illat. Ám a fa alatt nem sorakoztak
ajándékok. Senki sem bíbelődött csomagolással, egyikük sem rohangált
ajándékok után. Lara akarata volt ez. Számára az volt az ajándék, hogy együtt
voltak. Volt idejük egymásra. Az igazi ajándék bennük rejlett. Nagyi finom
vacsorát készített. Halászlét ettek, majd a sütemények és torták édesítették az
együttlétet. Apa elővette a régi kedvenc karácsonyi lemezt, majd együtt
énekelték a népszerű dalokat. Anya előszedte kedvenc karácsonyi történeteket
tartalmazó könyvét, s abból olvasott fel. Nagyapa régi családi karácsonyokról
mesélt, amikor még ő is gyerek volt. Ám akkor csoda történt. Lara megszorította
Péter kezét. Ez egy megbeszélt apró jel volt. Nagyapa a zongorához vezette a
kislányt. A család döbbenten figyelt. Fogalmuk sem volt a titkos
zongoraleckékről. A szülők dolgoztak, a nagyi délutánonként ledőlt, s néha
hallott ugyan valami zongorajátékot, de az egybeolvadt az álommal. Péter tudott
zongorázni, és mivel látta, hogy Lara szereti a zenét, megtanította néhány
karácsonyi dal lejátszására. Lara is szeretett volna örömet szerezni a
családjának, hát sikerült... Meghatott pillanatok következtek. Lara teljesen
belefeledkezett a játékba. Átadta magát a zenei élvezeteknek. S adott...
rendkívül sokat. Meg tanult tájékozódni a hosszú és rövid billentyűk között, s
megtanult dallamot kicsalogatni az öreg, kopott zongorából, amely régi
bútordarabból visszaváltozott hangszerré. S bár nem láthatta szülei és nagyszülei
meghatott, könnyes és büszke tekintetét, de a zongorajátéka után a hosszú
csendből pontosan kikövetkeztette, mi is zajlik le a családja lelkében. S közben a
szemben levő palota elé, - ahol gazdagok laktak- vagy ki tudja? Ennek a
megítélését a kedves Olvasóra bízom - sorra autók érkeztek. Külön autóval jött
anya, apa, a nagyszülők. Hangoskodás, zsivaj hallatszott. Nagy csomagokat
cipeltek be. Ki tudja? Lehet, hogy egész évben ezért nem tudtak soha együtt lenni, hogy ezt a sok ajándékot összehozzák? Rendeltek vacsorát. A kihozott
dobozokból, műanyag tányérokból megették - nem vesződve a mosogatással.
Aztán kezdődött a fadíszítés. Ebben ugyan mindenki részt vett, de összhang egy
szikra nem volt köztük. Türelmetlenek voltak egymással. Nem csoda.
Agyonhajszolt életet éltek, s az élet egyetlen csodáját sem vették észre, hiába
láttak... Bár, hogy igazán láttak-e ki tudja, tény, hogy néztek. Az látszott, hogy
itt nyolc különálló személy van a két gyerek, a szülők és a négy nagyszülő.
Nekik csak a saját dolguk fontos, képtelenek egymásra és bármi másra figyelni.
A fenyőfára is inkább rádobálták a díszeket, az szerint, kinek mi került épen a
keze ügyébe. Befűtöttek, morgás, veszekedés, elégedetlenség, mint máskor... A
fa alá kirakták a bolt által becsomagolt ajándékkupacot, amely egy személytelen
halmaz volt csupán... A nagy rohanásban ugyan ki emlékezett arra, hogy kinek
mit vett és azt milyen színű palást fedi... A kicsomagolás után körvonalazódott
az ajándék, de a gyerekek esetében, aki kicsomagolta, az ,,be is zsebelte" és ez
újabb veszekedéshez vezetett... Későre járt. A nagyszülők szomorúan tértek
haza. Lassan csend telepedett gazdagék házára is. Lefeküdtek. Ki tudja
álmukban láttak - e olyan szép, szeretetteljes karácsonyt, amelyet Laráék
megéltek. Náluk a szeretet valóban csodát tett. Tudta ezt az öreg hold is, aki
tekintetét hol a szikrázó hótakaróra, hol Larára emelte, aki már rég az igazak
álmát aludta lelkében békével és szeretettel.
Gerencsér Hajnalk

Az ilusztrációt a BARÁTNŐM, Dr.Kellne
 
 
0 komment , kategória:   novellák, gondolatok, versek  
Öt rendkívüli hatásos méregtelenítő szer
  2014-01-15 08:49:56, szerda
 
  Ahhoz, hogy megváltoztassuk egy nemzet egészségét fel kell hagynunk a gyógyszertárakba vetett hitünkkel és el kell kezdenünk kialakítani saját otthoni gyógyszertárainkat.




Míg a gyógyszerészek gyógyszereket állítanak elő a tünetek kezelésére a személyes patikánk olyan hasznos gyógynövényekkel, fűszerekkel, gyökerekkel, zöldségekkel, diófélékkel, gyümölcsökkel, fakérgekkel, tengeri moszatokkal és bogyókkal van tele, amelyek a kertjeinkben termettek vagy az anyatermészet ajándékozta számunkra.

Ezek a természetes anyagok nincsenek negatív hatással a normális testi működésre, mint ahogy azt a gyógyszerek esetében tapasztalhatjuk, hanem a sejtek szintjén végbemenő tisztító folyamatokat generálnak mindenféle - a gyógyszerek esetében tapasztalható - mellékhatások nélkül.

Az említett természetes anyagok oly módon fejtik ki gyógyító hatásukat, hogy elősegítik, valamint serkentik a szervezet egészséges működéséhez szükséges természetes folyamatokat. Ami még fontosabb, hogy a természetes anyagok használata jelentős szerepet vállal a kialakuló betegségek megelőzésének stratégiájában.

Természetes gyulladáscsökkentő, antibakteriális és fertőtlenítő szerek közül az alábbiakban felsorolt öt természeti erőforrás elengedhetetlen hogy rendelkezésre álljon minden egyes háztartásban. A listán szereplő öt méregtelenítő elem kiváló hatással bír a toxikus megbetegedések elleni küzdelemben, valamint a rák és egyéb megbetegedések megelőzésére valamint tüneteinek kezelésére.


1. Az anyai alma ecet

Az almaecet egy olcsó orvoslási csodaszer különböző felhasználási módszerek alkalmazása esetén. Üdítőként való fogyasztáshoz egy-két teáskanál almaecetet rakunk egy kis adag vízhez ami elegendő, hogy étkezés előtt biztosítja a szervezet számára szükséges tápanyagokat, probiotikumokat, enzimeket valamint elősegíti az emésztést és a tápanyagok felszívódását. Gyógyászati tulajdonságai egy nemes almafajtának köszönhető, amely vitaminokat, ásványi anyagokat, rostokat és antioxidánsokat tartalmaz, miközben nincs benne zsiradék és nátrium. Ha az erjesztési folyamat során nem változtatjuk meg az összetevőket, az alma legjava kivonatolt maradékként megmarad, amihez enzimek és szerves savak adódnak. Ezt úgy készíthetjük el, ha az almalevet almaborrá, majd a második erjesztés alkalmával almaecetté alakítjuk. Az almaecet kiváló gyomorbetegségek kezelésére és lúgosítja a testet így ösztönözve azt a betegségek megelőzésére.


2. Kurkuma, kurkumin

A Kurkumában található aktív hatóanyag a kurkumin ami gyulladáscsökkentő és vértisztító erőműként látja el feladatát a szervezetbe jutáskor. Számos tanulmány tesz említést bőrvédő hatásáról és rákos sejteket pusztító tulajdonságairól. Biztonságos, hatékony, megfizethető, azonban beszerzésénél járjunk el körültekintően. Alkalmazását illetően heti rendszerességgel fogyaszthatjuk betegségek megelőzésére szolgáló orvosságként vagy akár ételek elkészítésekor fűszer gyanánt. Természetes méregtelenítő hatásának köszönhetően tisztítja a vért és a folyamat során a májat és a veséket is. Külsőleg alkalmazva kiváló kelések és pattanások eltávolítására. Belső használat esetén segít a ciszták kezelésében.


3. Fokhagyma

A fokhagyma jó hatással van a bélrendszerre és az egész emésztési folyamatra. Oldja a különböző görcsöket, erősíti a gyomrot és megszünteti a felfúvódást. Még féregűző hatást is tulajdonítanak neki, ezért a rendszeres használatával ki lehet irtani a szervezetben megbújó különböző férgeket és parazitákat is.
A fokhagyma rendszeres fogyasztása megelőzi a magas vérnyomás kialakulását.
Nem engedi összetapadni a vérlemezkéket, ezért ha rendszeresen fogyasztunk belőle, akkor meg lehet előzni a vérrögök képződését is.
Ebből adódóan képes arra, hogy az esetlegesen kialakuló szívinfarktust is megelőzzük vele, hiszen ebben a szervben is biztosítja az erek átjárhatóságát.
Megelőzhetjük az érelmeszesedést is és segít a koleszterinszint csökkentésében is.
Nem sokan tudják, de a legújabb tanulmányok azt is bebizonyították, hogy igen jó hatással van a cukorszintre is, mivel csökkenti azt, ezért a cukorbetegeknek kiemelten fontos a sok fokhagyma fogyasztása.
Mivel a fokhagyma erős baktériumölő, ezért kiválóan alkalmas mind külsőleg mind belsőleg a bakteriális fertőzések kezelésére.
Külsőleg alkalmazva kiváló a gennyes sebek kezelésére is. Még a herpeszt is gyorsan elmulasztja.
Fogaink egészségét is megőrzi.
Elősegíti az ólom kiürülését a szervezetből.
Allicin tartalma miatt hatásos antibiotikumként használják több országban napjainkban is.
1 mg allicin 15x erősebb mint a penicillin!


4. Zeolit, a csodakő (lávakőpor)

Számos vállalat kezdte el a zeolit klinoptilolit eladását könnyen használható palackokban. A minél kisebb szemcseméret azért fontos, mert a rendkívül finom, elektromos töltéssel is rendelkező zeolit részecskék eljutnak a sejt belsejébe is, ahol töltésüknek és különleges felületüknek köszönhetően megkötik a sejtplazmában található káros anyagcseretermékeket. Ha ezek a kristályok valamilyen szennyezőanyaggal vagy oldattal kerülnek kapcsolatba, a pórusokon levő atomok helyet cserélnek az oldat anyagaival. Ráadásul a szemcsék felülete negatív elektromos töltéssel bír, melynek következtében a pozitív töltésű szabad gyököket magukhoz tudják vonzani, és képesek megkötni. A zeolit nukleonokat is képes megkötni, ami azok számára fontos, akiket radioaktív sugárzás ért. A rendkívül finom zeolitport a rák, a cukorbetegség, az érelmeszesedés és a szívinfarktus kiegészítő kezelésében is alkalmazzák. Rákbetegek esetén csökkenthetők vele a kemoterápiás kezelés mellékhatásai. A zeolit nem gyógyszer, nem gyógyhatású készítmény, hanem táplálékkiegészítő. Újabban már a sportolók is használják.

5. Aktív orvosi szén


Az aktív szén fekete porként vízzel keverve kiválóan alkalmazható külsőleg tisztító hatása miatt. Természetes vérzéselállító szerként is funkcionál valamint vízzel való bevétel következtében kiválóan alkalmas a szervezet belső méregtelenítésére. Gyomorrontás, kábítószer okozta mérgezés esetén orvosi szenet kell alkalmazni először a szervezetből való mérgek és baktériumok eltávolítása végett. Éppen ezért javasolt a készenléte minden egyes sürgősségi mentőládában, mivel az aktív orvosi szén hatékonyságát tekintve rendkívül gyorsan fejti ki hatását. Az aktív szén a mai napig a leghatásosabb egykomponensű gyógyszeres segítség, amely csaknem az összes mérgező anyagot és vegyületet képes hatástalanítani.

(www.tudnodkell.info)
Forrás: naturalnews.com
 
 
0 komment , kategória:  Egészségünkről   
Tarsd a test lefolyóit tisztán!
  2014-01-15 08:44:53, szerda
 
 
Tudtad, hogy hetente 82.000 különböző méregnek van kitéve szervezeted a feldolgozott élelmiszerek fogyasztása és a környezeti mérgek miatt?
A méregtelenítés a szervezet természetes folyamata, általa káros méreganyagok ürülnek ki a szervezetből.



A CÉL: TESTÜNK MŰKÖDÉSÉNEK OPTIMALIZÁLÁSA
A toxinok mesterséges vegyi anyagok, amelyek a levegőben, vízben, az élelmiszerekben, háztartási tisztítószerekben és kozmetikai termékekben fordulnak elő, valamint a normál sejtaktivitással is bekerülhetnek a véráramba.

Amikor a méreganyagok bejutnak a szervezetbe a bőrön, orron vagy szájon át, a szervezet megakadályozza a test teljes “elszennyeződését" azáltal, hogy a méreganyagokat zsírral vagy vízzel veszi körül és a test különböző területein tárolja azokat. Ez megterheli a szervezet saját méregtelenítő rendszerét (a májat, a beleket, a vesét, a tüdőt-, bőr-, vér-és nyirokrendszert). Ezek a rendszerek gyakran túl is terhelődhetnek az állandó méreganyagkiürítési harcban.

Testünk nem úgy evolválódott, hogy ilyen keményen dolgozzon azért, hogy fenntartsa optimális működését. Azáltal, hogy rásegítünk a méregtelenítésre, ezeket a mérgeket, valamint a felesleges zsírt és is vizet kihajthatjuk a szervezetből, gyorsan javítva egészségünkön.



A NYIROKRENDSZER: AZ ELFELEJTETT HŐS
A nyirokrendszer a leginkább elfeledett és legkevésbé ismert rendszer szervezetünkben. A nyirok párhuzamosan halad a keringési rendszerrel és ez a rendszer felelős a sejtanyagcsere melléktermékeinek eltávolításáért amellett, hogy az immunrendszer szabályozásában is hatalmas szerepet játszik. A nyirok tehát egy nagyon fontos rendszer az optimális egészség támogatásában.

TARTSD A TEST LEFOLYÓIT TISZTÁN
A nyirokrendszer tehát olyan, mint a test szemetese. A gond az, hogy ez a rendszer bedugulhat és sok éven át csak stagnálhat. Gyakran nagyon toxikus környezetben élünk, a méreganyagok pedig legyengítik immunitásunkat. A megfelelő nyirokürülés kiküszöböli ezen méreganyagok negatív hatásait és segít elérnünk azt, hogy egészségünk megfelelő legyen.

EMÉSZTÉS: AHOL MINDEN KEZDŐDIK
A szervezet méregtelenítő képessége az emésztőrendszerben, a vékonybél villusaiban (bolyhaiban) kezdődik. A bélbolyhok a nyirokrendszer részei és a bélfalról “lehúzzák" a zsírban oldódó méreganyagokat. Ha a bél székrekedéses és túlzottan sok reaktív váladék köti le a bélbolyhokat, a nyirok fehérvérsejtei nem tudnak elég mentességet biztosítani, vagyis méregteleníteni.

A nyirok a külső bélfalat körülvéve, az úgynevezett béllel társult limfoid szövetben található (GALT) a legnagyobb koncentrációban. A béltraktus folyamatosan ki van téve a toxinok és a nemkívánatos mikrobák támadásainak, amelyek problémát jelenthetnek. Így a szervezet a bélfal túloldalán a “nyirok immun hadsereggel(GALT)" várja a betolakodókat.

A NYIROKKERINGÉS FELGYORSÍTÁSÁNAK 10 MÓDJA

A nyirokerek a bőrünk alatt találhatók. Ahol a nyirok áramlása lelassul, a bőr fakónak tűnik, a méreganyagok pedig koncentrálódnak. Gyakran ödémás is lesz ez a terület.

Mivel a nyirok a gravitációval szemben mozog, gyakori az a jelenség. Ilyenkor a nyirokrendszer egy helyen bedugul, helyi vérbőséget idézve elő. Ezért lesz csúnya ödémás a lábunk, combunk, csípőnk, hasunk és karunk.

A nyirokrendszer kitisztítása:

A kézi nyirokmasszázs egy szelíd ritmikus technika, amely finoman hat a nyirokerekre és fokozza a nyirokáramlást a test minden szöveteiben.Támogatja az egészséges immunfunkciókat is és a vegetatív idegrendszerre is hatással van, ezáltal csökkenti a stresszt. A terápia kitisztítja a kötőszöveti hulladékokat, csökkenti a szövetek leterheltségét, az ödémát, fájdalmat és a duzzanatot.
A masszázson kívül a test fürdőkefével való átmasszírozása is segíthet egy zuhanyzás vagy fürdés alkalmával
Tisztítsuk meg diétával a nyirokrendszert! Az egészséges étrend kevesebb hulladékot termel, csökkentve a nyirokrendszer bedugulásának esélyét Kerüld az olyan feldolgozott élelmiszereket amelyeknek magas a só-, cukor és tartósítószer tartalmuk.Cseréld le az egyszerű cukrokat és szénhidrátokat teljes kiőrlésű gabonára és összetett szénhidrátokra, gyümölcsökre. Határozd meg milyen élelmiszerre lehetsz allergiás és kerüld el ezeket az élelmiszereket.
Igyál 6-8 pohár szűrt vagy tisztított vizet naponta. Szervezetednek szüksége van arra, hogy a nyirokrendszer jól hidratált állapotban legyen.
Gyakorold a mély orr légzést a rekeszizomból. Ezzel is segítheted a nyirokfolyadék mozgását.
Rendszeres testmozgás. Ugrálj fel-le a trambulinon, vagy épp ugrókötelezz 5 percig! Egyéb mérsékelt testmozgás, mint például a gyaloglás és a nyújtás is hasznos, ha rendszeresen végzik.
Pihenj szaunában vagy gőzfürdőben és hagyd hogy tested kiizzadja a méreganyagokat.
Viselj olyan ruhát, amely megfelelően illeszkedik a testedre. A szoros ruházat korlátozza a nyirokrendszer működését és hozzájárul az elzáródáshoz. Ugyanebből az okból a nők kerüljék a merevítős melltartókat és próbáljanak nem viselni melltartót legalább napi 12 órán át.
Fordulhatsz alternatív gyógymódok felé is. Az akupunktúráról kiderült, hogy csodásan karban tarthatjuk vele nyirokrendszerünket.
Végezz el egy méregtelenítő kúrát. Válassz olyat, amely támogatja a májenzimek termelődését és ami tehermentesíteni a májat, vesét és a lépet. Megszünteti a pangásos körülményeket, például a krónikus orrmelléküreg-gyulladást, hörghurutot, aknet és a fejfájást.
A hatás nem marad el. Mindez:

 Erősíti az immunrendszert

 Enyhíti a feszességet, duzzanatot az ödémában szenvedőknél.

 Növeli a teljes kikapcsolódást, csökkenti a stresszt

 Csökkenti a testben felhalmozódó folyadék mennyiségét terhesség és a menstruációs ciklus alatt.

 Csökkenti a helyi ödémák és a vérömlenyek számát ortopédiai műtét után, csökkenti a plasztikai műtéti hegek és égési hegek nagyságát, redukálja a gyógyulási időt és növeli a mobilitást.

Azok különösen sokat profitálhatnak a nyirokrendszer kitisztításából akik álmatlanok, stresszes életmódot folytatnak, fibromyalgiában és autoimmun betegségekben, például sclerosis multiplexben, lupusban vagy reumában szenvednek.

FORRÁS: NATURAHIREK.HU
 
 
0 komment , kategória:  Egészségünkről   
6 ÉRDEKESSÉG A TOJÁSRÓL
  2014-01-15 08:40:00, szerda
 
 
A TOJÁS FEJLESZTI AZ AGYAT

A tojás sárgája az egyik legfontosabb B-vitamin forrás. A B-vitamin csökkenti a gyulladásokat, hozzájárul a neurológiai funkciók optimális működéséhez, valamint fejleszti a magzat agyát, amennyiben a várandós anya sok tojást eszik.



A TOJÁS TÁPÉRTÉKÉT NEM BEFOLYÁSOLJA ANNAK SZÍNE

A tojáshéj különböző színe nem jelenti azt, hogy a tojás tápértéke eltérő volna. Ugyanaz a tyúk tojhat fehéres, zöldes, sárgás, kékes vagy barnás színű tojást is.

A FRISS TOJÁST NEHEZEBBEN LEHET MEGPUCOLNI

Könnyen megállapíthatjuk, hogy mennyire friss az a tojás, amelyiket éppen esszük. A friss tojást ugyanis sokkal nehezebb megpucolni, mint a régebbit.

SÓS VÍZZEL MEGÁLLAPÍTHATÓ A TOJÁS FRISSESSÉGE

Ha kétségeink van afelől, hogy friss-e a hűtő mélyén talált tojás, egy egyszerű teszt segítségével könnyen kideríthetjük. Keverjünk össze két evőkanál sót két csésze vízzel, majd tegyük az oldatba a tojást. Ha a tojás a felszínre emelkedik és lebeg a vízen, akkor dobjuk ki. Viszont, ha az edény alján marad, akkor friss. Amennyiben a tojás teteje enyhén emelkedik, akkor körülbelül egyhetes lehet, ha pedig a hegye az edény alját éri és függőleges tartást vesz fel, akkor háromhetes a tojás.

A TOJÁS HÁRTYÁJA SZEMMASZKKÉNT HASZNÁLHATÓ

A tojás hártyáját vagy membránját helyezzük a szem alá, majd hagyjuk, hogy megszáradjon.
Ezt követően öblítsük le bő vízzel. Érezni fogjuk a különbséget.



EZT MONDJA A FEHÉRJE ÉS A SÁRGÁJA

A sötétebb árnyalatú sárgája karotinoidokat tartalmaz, ez azt jelenti, hogy a tyúk változatos étrenden él. Ennek köszönhetően a tojás sok A-vitamint, omega-3 zsírsavat és fehérjét tartalmaz. Ha a tojásfehérje felhős, ködös, azt jelenti, hogy a tojás friss.

FORRÁS: FILANTROPIKUM.COM
 
 
0 komment , kategória:  Tudnod Kell  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 10 
2013.12 2014. Január 2014.02
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 215 db bejegyzés
e év: 1742 db bejegyzés
Összes: 8746 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2294
  • e Hét: 5161
  • e Hónap: 11533
  • e Év: 62324
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.