Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 13 
Ehető virágok
  2014-01-15 23:58:30, szerda
 
  Az ehető virágok listája a teljesség igénye nélkül, rövid leírással:

Akác (pseudoacacia) vagyis "hamisakác"


Csak a virága ehető, kérge, magja mérgező!


Almafa (Malus)





Az almafa (Malus) virágai gyümölcsös édességek remek kiegészítői. Esetenként cianid előanyagokat tartalmazhat, ezért csak kis mennyiségben fogyaszthatók.


Angyalgyökér (Angelica archangelica)

A nyár közepén, végén virágzó, kétnyári orvosi angyalgyökér (Angelica archangelica) virágainak színe a levendulakéktől a rózsa-vörösig változik. A növény minden része, így virága is fogyasztható. Íze a zelleréhez, az édesgyökérhez hasonlatos.


Árvácska (Viola x wittrockiana)





bővebben itt)
Kétéves növény, íze enyhén mentás.


Begónia (Begoniaceae)

Kissé csípős, citromos ízű.


Bodza (Sambucus)











Borágó (Borago officinalis L.)
Wikipedián






Csillag alakú virágait akkor hullajtja el, mikorra ehetővé válik.


Büdöske (Tagetes)





A büdöske (Tagetes) virága nem csupán kertünket díszíti. A büdöskék virágszirmait gyógyteák, saláták, köretek ízesítésére használhatjuk. A sáfrányt helyettesíti. Létezik citrom zamatú változat is. Összevágott szirmait ajánlják rizshez, liszthez keverve, levesekbe. A T. paprika fűszeres ízű szirmaival fűszervaj, főtt tészta ízesíthető.


Hagyma (Allium)


A hagyma nemzetségbe tartozó növények virágai mind ehetőek. A metélőhagyma (Allium schoenoprasum) virágainak íze a legkevésbé markáns. A rózsaszín vagy fehér virágú fokhagyma (Allium sativum) virágának zamata enyhébb a hagymáénál.


Illatos Ibolya (viola odorata)









Az ibolya (viola odorata) virágát édességek díszítésére, cukrok, teák, ecetek illatosítására is felhasználják. Sok női parfüm virágillatának eleme az ibolyaillat. Levelét saláták készítésénél használhatjuk. Sőt a leveleket főve is fogyaszthatjuk levesek, szaftos ételek ízesítőjeként.


Kankalin (Primula)

(bővebben róla itt)

Édes ízű.
A nálunk vadon élő tavaszi kankalin Primula veris gyógynövény. Gyökértörzsét, levelét és virágját is gyűjtik. A leveleket és a virágokat kinyílásukkor száraz időben gyűjtik, és szellős helyen vékony rétegbe kiterítve, gyorsan megszárítják, hogy színét megőrizze. A gyökereket kiásás után megtisztítják és egészben, szellős helyen megszárítják. Hatóanyaga: a virágban a szaponinok, Élettani hatása: köptető, nyugtató, izomtónust és izomgörcsöt mérséklő. Légcsőhurut és hörghurut kezelésében a gyökeres gyökértörzs főzetét alkalmazzák. A népi gyógyászat a virágját idegnyugtató teakeverékekben alkalmazza. Ehető virágai ételek díszítésére is alkalmasak.



Kínai ehető krizantém (Chrysanthemum morifolium Ramat, Ch. roxburghii Desf., Ch. spatiosum Balley - Asteraceae)


Zsenge állapotában kissé kesernyés, csípős, gyöngén mustárízű leveléből, virágából vitaminos salátát, körítést készítenek. Húsok fűszerezésére is felhasználható.


Körömvirág (Calendula officinalis)


Erős "zöld" ízű, csak a szirmok ehetők, a pollen allergiát okozhat.
Virágszirmait rizs, hal, húsleves, krémsajt, joghurt, vaj, omlettek, tejes ételek, édes sütemények fűszerezésére, színezésére is használhatjuk.


Közönséges orgona (Syringa vulgaris)





Wikipédián


Krizantém (Chrysanthemum)
(bővebben róla itt)

Pikánsan kesernyés ízű.


Levendula (Lavandula angustifolia)





Magról vetve a 2. évtől virágzik. Az enyém idén nyáron júliustól egészen október végéig virágzott!
Levenduláról a Wikipédián.


Metélőhagyma vagy snidling (Allium schoenoprasum)





Virága például körözöttek vagy saláták tetejét is díszítheti.
Bővebben a Wikipédián.


Pitypang vagy gyermekláncfű (Taraxacum officinale)





Pitypangról a Wikipédián


Rózsák (Rosa)





A rózsák mérete, illata, íze igen nagy változatosságot mutat. A régi nemesítések virágai ízesebbek (Rosa rugosa). A virágok íze parfümös, a zöld almáéra és szamócáéra emlékeztet. A virágok szirmait úgy szedjük, hogy az alsó fehéres részt eltávolítjuk. Édességeket, desszerteket, salátákat ízesíthetünk velük.


Sarkantyúvirág (Tropaeolum majus)


A sarkantyúvirág (Tropaeolum majus) a kertek álom virága. Gondozást alig igényel, magról szaporodik, és minden évben előbukkan. Hamar elszaporodik. A hagyományosan sárga-, narancsszínű, krepp papírhoz hasonló virágok mellet egyre több színvariáció fordul elő. A virágok íze az édes borséra emlékeztet. Sajtokkal, salátákkal fogyasztják.

Szegfű (Dianthus)
(bővebben róla itt)


Szegfűszeghez hasonló ízű.


Shungiku, kikuna (Chrysanthemum coronarium)

Japánban az ehető krizantém levelet Kanto (Tokyo) vidékén shungikunak, tavaszi krizantémnek mondják, Kansai (Osaka) vidékén kikunának, krizantémzöldnek. Salátában nyersen is fogyasztják, de rendszerint egy percig forró vízbe mártják, gyakori hozzávaló az asztali tűzkatlanoknál. Hosszasabb főzésnél megkeseredik.


Sásliliom (Hemerocallis)
(bővebben róla itt)









Friss salátalevélhez hasonló ízű, enyhe gesztenyés beütéssel.

Valamennyi faj virága, illetve bimbója ehető is. Kínában évszázadok óta fogyasztják; kínai neve magyarul sárga virágzöldséget jelent. Enyhén édes, lágy zöldségízét a salátához, cukkinihez, spárgához és a dinnyéhez is hasonlítják. A leggyakrabban gyömbéres-zöldséges csirkecsíkokhoz adják. A virág tölthető, akár a töké. Édes szirmait salátákba, desszertekhez ajánlják, illetve 5-8 cm hosszú hajtásait tavasszal, spárga helyett fogyasztják. Bimbóját kevés olajban párolva, sóval, borssal fűszerezve, sültek mellé különleges köretnek tálalhatjuk.


Tök (Cucurbita)
(bővebben róla itt)

Édes ízű.
Tölthetjük, palacsintatésztába mártogatva kisüthetjük.


Tulipán (Tulipa)





Uborkáéhoz hasonlító ízű, ropogós; csak a szirmok ehetők, a pollen allergiát okozhat.


Néhány felhasznált forrásom:
Terebess
Kertpont

Forrás:http://www.selectfood.hu/p/eheto-viragok.html
 
 
1 komment , kategória:  Egészség  
Ehető virágok
  2014-01-15 23:52:08, szerda
 
  Ehető virágok


Ne felejtsük, hogy nem minden virág ehető! Csak olyan virágokat fogyasszunk el, amelyek eredetét ismerjük és biztosak vagyunk benne, hogy nem lettek kemikáliákkal kezelve. Forgalmas utak mentén szedett virágok nem alkalmasak a fogyasztásra.
Szedjünk kinyílt virágokat, a bimbós vagy elnyílt virágok nem megfelelőek. Lehetőleg hűvösebb nap szakban szedjük a virágokat és felhasználásukig vízben vagy hidegen, hűtőben tároljuk. Persze minél frissebben vannak felhasználva, annál jobb lesz az eredmény!
Végül, de nem utolsósorban kizárólag kis mennyiségben használjuk őket, különben emésztési problémák jelentkezhetnek.
Allergiásoknak nem ajánlott.

Az ehető virágok felhasználása igazán sokoldalú!
Készíthetünk belőlük zseléket, dzsemeket, lekvárokat, szörpöt, illatosíthatunk vele ecetet (például alma ecetet), cukrot, mézet, meg is száríthatjuk, majd porított formában aromaként használhatjuk pl. süteményekbe, habokba, krémekbe és az élénk színű virágok természetes étel színezőként is funkcionálhatnak. Fagylaltokba is keverhetjük, vagy kandírozva díszíthetünk velük. Jég kockába is zárhatjuk, így később hideg italokat, limonádét, jeges teát extra ízzel, illatosan fogyaszthatjuk. Virág ital is készülhet a szirmokból.
Tényleg csak a fantáziánk szabja a határokat!

Forrás:www.selectfood.hu
 
 
0 komment , kategória:  Egészség  
Házi kurkumatea
  2014-01-15 23:28:20, szerda
 
  Házi kurkumatea

Szemlézte: Dr. Tóth Bea

Nagyszerű házi módszer megfázáskor, de általános fáradtságnál, rossz közérzetnél is hatásos. A kurkuma amúgy is igazi szuperfűszer, és jó egészségügyi hatása miatt előszeretettel használják gyógyászati célokra. Na persze, a másik összetevő is bizonyított már.
Egy kis csészényi tea valahogy rögtön átjárja a szervezetet - és nagyon finom is. Egyszerre nagyobb adagot érdemes készíteni, kis üvegben tárolva mindig kéznél lehet.





Hozzávalók
20 dkg jó minőségű, termelői méz
1,5 evőkanál őrölt kurkuma

Elkészítés
A mézhez adjuk a kurkumát, és alaposan keverjük el,
kiskanállal, fakanállal vagy mini habverővel.
Egy nagyon sűrű, ragacsos, sárga paszta a végeredmény.
Óvatosan, a kurkuma színe rettenetesen fog.
Tároljuk egy kis, zárt üvegben.
(Egy 2dl-es csattos üveg majdnem tele lesz).


Fogyasztáskor tegyünk a pasztából egy teáskanállal egy csészébe. Öntsük fel 2 dl forró vízzel, keverjük el, hogy a paszta teljesen feloldódjon.
Adjuk hozzá 1 citrom kifacsart levét, pici reszelt gyömbért és egy tekerésnyi friss borsot. Forrón kortyolgassuk el.

Szuromi Esztertől klaptam, köszönöm.


 
 
0 komment , kategória:  Egészség  
Zöldséges tészta csőben sütve
  2014-01-15 22:24:20, szerda
 
  Zöldséges tészta csőben sütve

Hozzávalók:

35 dkg rövid csőtészta vagy összetört vastag makaróni
10 dkg füstölt húsos szalonna
10 dkg reszelt füstölt sajt
1,5 dl tej
1 szál sárgarépa
1 szál fehérrépa
1 kisebb cukkini
1 zsenge karalábé
1 fej vöröshagyma
1 csokor petrezselyem
1 teáskanál fűszerpaprika
1 tyúkhúsleveskocka


Elkészítés:

A zöldségeket megtisztítjuk. A cukkinit nem kell meghámozni! A hagyma kivételével mindent egyforma vékony kis hasábokra vágunk. A hagymát egészen finomra metéljük.

A füstölt szalonnát nagyon apró kockákra vágjuk, majd serpenyőben kiolvasztjuk a zsírját. A pörcöt benne hagyjuk. Hozzátesszük a hagymát, és kevergetve megfonnyasztjuk. A tűzről lehúzva belekeverjük a fűszerpaprikát, és ráöntünk 2 evőkanál vizet. Ezután rátesszük az összes felaprított zöldséget, és lefedve pároljuk néhány percig. Beletesszük a húsleveskockát és belekeverjük a tejfölt is. Ügyeljünk arra, hogy a zöldség ne puhuljon meg nagyon!

Közben a tésztát kifőzzük, leszűrjük, majd összeforgatjuk a zöldségekkel.

Tűzálló tálba öntjük a keveréket, a tetejét megszórjuk a lereszelt füstölt sajttal, és forró sütőben 20 perc alatt megsütjük.





Megjegyzés:

A receptet Bíró Imréné küldte. Fotó: AS

Forrás:Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-tésztafélék,szendvics  
Sertéskaraj Orloff módra
  2014-01-15 22:20:24, szerda
 
  Sertéskaraj Orloff módra

Hozzávalók:

80 dkg sertéskaraj egyben
20 dkg erdei Bonduelle gomba
10 dkg reszelt trappista sajt
10 dkg finomliszt
5 dkg vaj
3 dl tej
étolaj
1 tojás
őrölt szerecsendió
őrölt fehérbors


Elkészítés:

A sertéskarajt ízesítjük, fűszerezzük, forró étolajjal megöntözzük, középmeleg sütőben locsolgatva sütjük.

Felhevített vajban az erdei gombakeveréket megpároljuk, majd hozzáadjuk a lisztet, tovább pirítjuk, majd forrásban lévő tejjel felengedjük. Mártás sűrűségűre beforraljuk, hagyjuk kicsit hűlni, majd hozzáadjuk az egész tojást és a trappista sajt negyedét.

A megsült húst felszeleteljük, tepsibe tesszük, megöntözzük a mártással, megszórjuk reszelt sajttal, és pirosra sütjük.





Tálaláskor friss salátát kínálunk hozzá.

Megjegyzés:

A receptet Szilágyi Istvánné küldte. Fotó: AS

Forrás:Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsos   
Somogyi túrós pite
  2014-01-15 22:17:49, szerda
 
  Somogyi túrós pite

Hozzávalók:

A tésztához:
30 dkg liszt
15 dkg zsír
5 dkg kristálycukor
tejföl
2 tojás
1 csomag sütőpor
A túrós töltelékhez:
50 dkg túró
20 dkg kristálycukor
10 dkg mazsola
8 dkg vaj
2 tojás
1 csomag vaníliás cukor
A tetejére:
kristálycukor

Elkészítés:

A tésztához a lisztet elkeverjük a sütőporral, majd összegyúrjuk a zsírral, a tojással, a cukorral és annyi tejföllel, hogy jól kidolgozható legyen.

Az erősen kidolgozott tésztát kisujjnyi vastagra nyújtjuk és vajazott tepsibe téve egyenletesen elnyomkodjuk. A tészta tetejére a következő édes túrós tölteléket kenjük: a túrót a vajjal, a vaníliás cukorral, a tojások sárgájával, a cukorral és a mazsolával összekeverjük, majd óvatosan beleforgatjuk a tojásfehérje keményre felvert habját is.

A sütemény tetejét kristálycukorral szórjuk be, és forró sütőben megsütjük.





Megjegyzés:

A receptet Kovács Gézáné küldte. Fotó: AS

Forrás:Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-sütemények-desszertek  
Töltött dagadó gazdagon
  2014-01-15 22:15:37, szerda
 
  Töltött dagadó gazdagon

Hozzávalók:

10 személynek:
2 kg dagadó (egészben)
pár szelet füstölt szalonna

A töltelékhez:
8 db csirkemáj (vagy 30 dkg darált hús)
3 szelet kenyér (vagy ennek megfelelő zsemle)
2 fej vöröshagyma
2 evőkanál zsemlemorzsa
1 csokor petrezselyem
2 tojás
1 kaliforniai paprika (piros)
1 kávéskanál bors
1 púpozott kávéskanál majoránna


A főzéshez:
4 szál sárgarépa
3 szál fehérrépa
1 fej karalábé
1/2 zeller

A körethez:
1,5 kg burgonya

Elkészítés:

Olyan dagadót válasszunk, ami elég húsos, hogy jól fel tudjuk szúrni, ha nem megy, kérjük meg a hentest! Kívül belül sózzuk, borsozzuk.

A töltelékhez a kenyér belsejét beáztatjuk tejbe, majd alaposan kinyomkodjuk. A hagymát apróra vágjuk, kevés olajon vagy zsíron megpirítjuk. A kaliforniai paprikát apró kockákra vágjuk, a petrezselyem zöldjét is felaprítjuk. A májat megkaparjuk. Ha húst teszünk a töltelékbe, azt daráljuk le. Állítsuk össze a tölteléket, fűszerezzük, és jól keverjük ki. Ha még kicsit híg, tegyünk hozzá zsemlemorzsát.

A dagadót megtöltjük, majd a végét hústűvel megtűzzük, hogy ne nyíljon ki.

Leveses fazékban vizet forralunk, beletesszük a leveszöldséget (mindent, amit a húslevesbe szoktunk tenni), és az összevarrt töltött oldalast beletesszük a forró levesalaplébe. Lassú tűzön 1 órát főzzük.

Kivéve a levesből zsírozott vagy olajozott tepsibe fektetjük, fóliával letakarjuk, és 180 fokon 1 órát sütjük.

A töltött hús köré hasábokra vágott, előzőleg félig megfőzött burgonyát rakhatunk. Az 1 óra elteltével levesszük a fóliát, átkeverjük a köretet, kicsit meglocsoljuk a húst, és még kb. 20 percig sütjük, hogy szép piros legyen.





Megjegyzés:

A receptet Lázáné Somogyi Lívia küldte. Fotó: AS

Forrás:Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsos   
Sonkás alagút IV.
  2014-01-15 22:10:41, szerda
 
  Sonkás alagút IV.

Hozzávalók:

10 dkg párizsi
3 dl tejföl
5 szelet gépsonka
4 főtt tojás
3 virsli
2 csemegeuborka
1 főtt sárgarépa
15 dkg majonéz
1 húsleveskocka
1 csomag étkezési zselatin

Elkészítés:

A tejfölt a majonézzel összekeverjük. A tojást, az uborkát, a sárgarépát és a párizsit kis kockákra vágva beleforgatjuk. 1 deciliter vízben feloldjuk a húsleveskockát, benne a zselatint, és mikor kissé lehűlt, az előbbi masszával összekeverjük.

Egy tetszés szerinti hosszúkás formát (lehet őzgerincforma is) fóliával kibélelünk, és beleterítünk három szelet sonkát. A tejfölös massza felét beleöntjük, majd hosszában ráfektetjük a virsliket (előfordul, hogy nem fér bele 3 virsli, csak 2 és fél). Óvatosan ráöntjük a megmaradt masszát, és betakarjuk 2 szelet sonkával.

Hűtőszekrényben néhány óra alatt megdermesztjük, majd felszeletelve tálaljuk.





Megjegyzés:

A receptet Mesnikov Rozália küldte. Fotó: AS

Forrás:Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek:saláta,hidegtál,egyéb  
Zöldbabfőzelék egyszerűen
  2014-01-15 22:07:17, szerda
 
  Zöldbabfőzelék egyszerűen

Hozzávalók:

1 kg zöld Bonduelle bab
2 db krumpli
1/2 csokor petrezselyemzöld
1 fej vöröshagyma
1 evőkanál cukor
ételízesítő

A habaráshoz:
2 evőkanál liszt
3 evőkanál tejföl
pici víz, majd a fövő Bonduelle bab leve

Elkészítés:

A babot megmosom, leszálazom, darabokra vágom, a megpucolt krumplit kis kockákra vágom. A petrezselyemzöldet összekötözöm, a hagymát lehéjazom, a szára felőli részen keresztben bevágom, de egészben hagyom. Felteszem főni annyi vízzel, amennyi ellepi. Ha kell pótolni, csak ellepésig töltöm fel.

A habaráshoz a lisztet, a tejfölt simára keverem pici vízzel.

Ha megfőtt a bab, a habarásba teszek a levéből, a babhoz öntöm, de használhatok szűrőt is, ha nem elég sima. Felfőzöm, utóízesítem, ha kell még cukorral, ecettel vagy citromlével.





Megjegyzés:

Kb. 10 éve készítem kicsi kockára vágott krumplival, mert keresztapáméknál, aki felvidéki születésű, így volt szokás. Egy biztos, hogy krumplival tartalmasabb. Hidegen, melegen egyaránt finom.

Bármilyen hús étel adható mellé - pörkölt, fasírt, sült hús -, de tükörtojással, sőt bundáskenyérrel is kitűnő! Én most töltött hasaalját készítettem, tehát ezzel kínáltam.

A receptet és a fotót Simonani küldte. Köszönjük!

Forrás:Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-főzelékek, lecsók,   
Egyszerű tejberizs
  2014-01-15 22:03:02, szerda
 
  Hozzávalók:

15 dkg (lehetőleg kerek szemű) rizs
2 dl víz
5 dkg "Vénusz sütőmargarin
5 dl tej
cukor
vaníliás cukor

Elkészítés:

A rizst feltesszük főni a vízben. Amikor beszívta az összes vizet, akkor dobjuk rá a margarint, és felöntjük a tejjel. Teszünk bele ízlés szerint cukrot és vaníliás cukrot. Néha megkeverve addig főzzük, míg be nem szívta a tejet a rizs.

Kakaóporral, fahéjjal vagy lekvárral tálaljuk. De önmagában is nagyon finom. :)





Megjegyzés:

Nekem ez a recept elsőre is sikerült, pedig nem vagyok egy konyhaguru. Nálunk mindenki imádta! :)

A receptet és a fotót Zsofi91 küldte. Köszönjük!

Forrás:Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 13 
2013.12 2014. Január 2014.02
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 490 db bejegyzés
e év: 4790 db bejegyzés
Összes: 32631 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 627
  • e Hét: 5141
  • e Hónap: 10179
  • e Év: 139886
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.