Belépés
furaila.blog.xfree.hu
"Nem az a fontos, hogy milyen iskolákat végeztél, hogy mit dolgozol, hanem hogy milyen EMBER vagy!" BMI ******
2005.10.25
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 1 
Vendégkönyv 2.
  2014-01-02 10:11:41, csütörtök
 
  (Részlet a címmel azonos könyvből)

Most ide másolok valamennyit abból, amit TVS írt punkos korszakának harcáról, az 1980-as évek elejéről:

,,Az Agydaganat se patetikus, se művészi nem volt. Zene volt, indulat, mély magyar érzés. Semmi több. De nekünk, és a fiatalok egy részének ez teljesen elég is volt." .,.
,,Az a mozgalom, ami '56-ban a Sztálin szobornál kezdődött, velünk ért véget. És ebben a heroikus küzdelemben végül is győztünk. Mi, magyarok vertük szét a kommunizmust egész Közép-Kelet-Európában.
A pesti srácok, akik '56-ban elkezdték, megbuktak. Szörnyen leszámoltak velük az akkori világ. Úgy tűnt, hogy véglegesen. Aztán egyszer csak jött az Illés. Szörényi Levente és Bródy János. Hatalmas dolgot műveltek. Az ország, de az egész kommunista tábor megmozdult. Otthon úgy próbálták kifogni a szelet a vitorlából, hogy beindították az új mechanizmust." ...
,,A kedélyek elcsitultak, mindenki várt valamire. Amit aztán nem kapott meg. A mechanizmust leállították... Viszont valamit tenni kellett, ezért bankkölcsönökkel próbálták befogni az ágaskodó középosztály száját.
Úgy tűnt minden, hogy ez sikerült is.
Radics Béla próbált indítani egy erős antikommunista mozgalmat, de ezt sikeresen felszámolták, pontosan az egyre áramló kölcsönök segítségével. Tehát a rendszer és a megteremtett középosztály egymásra talált.
Aztán jött 1980. a Beatrice, Nagy Feró, Miklóska, a csöves mozgalom. Nagyon megmozgatta az akkori magyar alapokat. De ez még nem volt olyan erős, és főképpen nem agresszív. Valahogy még kezelhető volt. A rendszer váltott. A gúnyt, a letargiát, a kiábrándultságot beépítette a hivatalos politikába. A nyakunkra küldött egy halom rock zenekart, akik végül teljesen tönkre is tették ezt a sajátosan magyar mozgalmat. Igazán nem bántott senkit, csupán a Beatricét törölte el a Föld színéről. A kedélyek elcsitultak."...
,,Próbálkoztunk. A magyar fiatalság tudatos rétege képtelen volt feladni azt a harcot, amit ott '56-ban, Budapesten kezdtek el az akkori kölykök.
Megalakult a Kontroll Csoport. Sajátos, egyedi és rendkívül szuggesztív dolog volt. Rendkívül magas szintű intellektualitás, és átütő magyar érzelmek közvetítője volt. Hatása sajnos, pontosan talán értékeinél fogva, egy meglehetősen szűk körre korlátozódott. Az átlag magyar kölyök egyszerűbb, sokkal könnyebben érthető és egyértelmű, vad dolgokra vágyott. Így, ha a gyerekek többségének nem is, nekünk viszont, akik később indultunk meghatározó volt a jelentősége. Ez, a Kontroll Csoport, olyan láncszem volt a sorban, amit Feróékat összekötötte velünk, a punk mozgalommal. Nélkülük sokkal gyengébbek, sokkal sivárabbak lettünk volna. Olyanok voltak ők nekünk, mint valami antikommunista ideológiai önképzőkör. Rendkívül magas művészi szintjükről nem is beszélve.
És aztán jött a CPg. Itt már elementáris, nyíltan agresszív indulatok kaptak lábra.
A zenekar gitáros vezetőjét, Güzüt szépen be is nyomták a börtönbe, a többiek a zenekar többi tagja meg akkor mit csináljon, hát ők is beköltöztek hozzá a cellába. Már csak azért is, mert ők is kaptak egy keveset, mert miért ne?"
Nekünk, az Agydaganatnak ,,... egy célunk volt: ezt a korrupt, magyarellenes világot el kell pusztítani. Itt már nem voltak formai mutatványok, zenei finomságok. Csupán egy mindent elsöprő, ősmagyar indulat. Minden pillanatban nyíltan, brutálisan szálltunk szembe a rendszerrel, ezért a legtöbb buli botrányba, verekedésbe, erőszakba torkollt. Ez áradt belőlünk. Ez volt akkor Szabolcs-Szatmár. A magyar valóság. És itt, ezen a ponton, a külsőségek és stílus teljes elvetésével törtünk ki a punkból, a szűk körből, és szóltunk mindenkihez. A forma másodlagossá vált. Nem az számít, hogy nézel ki, milyen tájszólással beszélsz, hanem hogy dobog a szíved! Magyarul, vagy nem magyarul.
Akkor még nem tudtuk, hogy ezzel, pont ezzel stílust teremtünk. Az egyetlen eredendően magyar rock stílust: az Agydaganat stílust. Ez aztán ma visszaköszön mindenhonnan. Aki ma Magyarországon átütő, masszív sikert ér el, az nem kerülhet meg minket. Legjobb példa erre talán a Tankcsapda. De a Kispál és a borz is. Mert ez a stílus a miénk, a sajátunk, aminek az a jellemzője, hogy magyar.
Ismét Szabolcsból fújtak a szelek!"
(Részlet: TVS könyvének Új világ született c. fejezetéből)

-.-.-


Mit szólt ehhez a hatalom kinyújtott karjaként működő, a Szabolcs-Szatmár Megyei Rendőr-főkapitányság állambiztonsági szerve? Ezt:

,,Az együttes vezetője és frontembere, Andró-Vaskó Sándor 1981-ben került az állambiztonság látókörébe. A következő évben már nyilvántartásba is vették: operatív nyilvántartó kartonját 1982. október 8-án állította ki a Szabolcs-Szatmár Megyei Rendőr-főkapitányság III/III. osztálya. A nyilvántartásba vétel alapját az képezte, hogy Andró-Vaskó ,,[t]ársadalmi rendszerünkkel szemben áll, antiszociális beállítottságú. Lakásán ellenséges magatartást bizonyító iratokat, jelvényeket tartott. A KISZ és a szakszervezettől eltérő önvédelmi jelleggel működő szervezetet akart létrehozni. Folyamatosan ideologizál ellenzéki irányba."
Egy megfigyelői jelentés 1983-ból példázza azt, ahogy rátelepedtek Andró-Vaskó Sándorra és mindenkire, akivel csak kapcsolatba került:


,,Simon Tibor" fedőnevű titkos megbízott jelentése
1983. október 18.
Az egyik ismerősöm, aki a SZÁÉV-nél dolgozik, elmondta, hogy náluk dolgozik egy tanuló srác, Temesvári István, a 110. MÜM tanulója, akit elhúztak szakmunkás vizsgán, és most lesz a vizsgája esztergályos szakon. Ez a srác egy együttes tagja, akik ,,Pityu elmondása szerint a Nagykállói Művelődési Házban próbáltak újhullámos stílusban". Azóta egy kis átalakulás ment végbe az együttesben és elmondása szerint Géza, a volt ,,Agydaganat" énekese a jelenlegi énekesük. Elmondása szerint a Tanárképző Főiskolán tartott koncertjüket a rendőrség nem engedélyezte. A fellépési díjat (500 Ft) megkapták, csak a műsor maradt el.[...]
Nyíregyháza, 1983. X. 18.
Simon Tibor
Értékelés: A tmb. a feladatát a számára meghatározottak szerint igyekszik végrehajtani. Andró-Vaskó S. ,,F" dosszés személy és csoportjára új ismereteket adott, ill. más hálózat útján nyert adatainkat megerősíti. A tmb-nek lehetősége van az együttes tagjainak név szerinti felderítésére, zenén túli tevékenységük megismerésére, erre feladatot kapott. [...]
Intézkedés: Andró-Vaskó S. ,,F" dossziés személy és társaira keletkezett információról kivonatot készíttetek anyagába. A tmb. feladatot kapott az együttessel kapcsolatos további adatgyűjtésre. [...]
Feladat: Ismerőse útján és Temesvári Istvánt felhasználva ismerje meg a zenekar tagjait (név, foglalkozás, lakáscím), zeneszámaikat, tudja meg, hova terveznek fellépést, rendezvényüket látogassa. [...]
Találkozó: 1983. okt. 25-én 16.00 Nyíregyháza T-pont.
Czirják János r. fhdgy.
Megjegyzés: Op. tiszt személyes adatgyűjtés útján az információban szereplő Temesvári I. adatait megállapítottuk:
Temesvári István [...] esztergályos tanuló, munkahelye SZÁÉV. 1983. nov. fog szakmunkásvizsgázni. Az Ipari Szakközépiskolából helyezték át a 110. Intézetbe. Andró V. S. zenekarának tagja.
Czirják János
Jelzet: ÁBTL 3.1.2. M-41627. 9-10. Kézzel írt eredeti.



A kartonról kiderül az is, hogy:
'... a ,,szerv" 1982. október 5-én nevelő jellegű beszélgetést folytatott vele. Az Andró-Vaskóra vonatkozó anyagokat előbb a 35-F-10145 számú figyelő dossziéban gyűjtötték, majd disszidálása után áttették a 35-OD-4562 számú objektum-dossziéba. Ez a dosszié nem került a Történeti Levéltárba, így nem tudjuk, hogy Andró-Vaskó Sándor - vagy, ahogy barátai, ismerősei szólították, Géza - miért és hogyan került a megyei állambiztonsági szervek látókörébe, és miben állt ellenséges tevékenysége..." (Részlet: a szerző, Takács Tibor: Csahos kutyák és más mesék. Nyíregyházi punkok az állambiztonság látókörében c. könyvéből való.)

-.-.-



Milyen hatással volt TVS-re ez az állandó rendőri felügyelet és a kihallgatások? Így ír erről az Új világ születik c. fejezetben:

,,... nem volt kis dolog ép bőrrel kikászálódnom a kihallgató szobából.
Megmondom őszintén, hogy nem volt könnyű tartanom magam a nemhez. Ha igent mondok, vagy legalábbis csak egy fél NEM-et, azonnal engedtek volna. Zenélni, pénzt szerezni, mindent. Marha egyenes lett volna az út bárhová, és természetesen nem izélgettek volna. Ráadásul a magányomban nem számíthattam senkire. A kölykök próbáltak segíteni, de akkor ők még többnyire gimisek, szakközepesek, szakmunkásiskolások, sőt általános iskolások voltak. Emlékszem Gyüre Ági egyszer megjelent, és adott 200 Ft-ot. Majdnem elsírtam magam. Ez volt minden megtakarított pénze."
...
,,De ez, és minden más is csak morzsa volt a túléléshez. És én akkor is, azért is tartottam magam a NEM-hez. Akkor inkább meghaltam volna, de ezeknek a szemeteknek semmit! Soha! Gondolkoztam rajta, hogy lehetne legfaszábbul öngyilkosnak lenni. Egyrészt a kiscsávók kértek, hogy ne, másrészt pedig a dolgom még nem fejeztem be! Szóval ismét csak élni kellett."...
...
,,Azok a szemetek, pedig örökké ott álltak az ablak alatt. De ott voltak mindenütt. A szomszéd kocsmában, az élelmiszerboltban, mindenütt.
Elvesztettem lassan a memóriámat. Teljesen. Egy percre nem voltam képes visszaemlékezni. Őrület. Rongy lettem. Mindenki rongya. De akkor is nem! Nem, és nem!" (TVS)
-.,-.-
Nem volt más kiút, mint elhagyni az országot. Élhető életlehetőség? Már semmi nem volt számára benne. Semmilyen lehetősége nem volt... El kellett innen mennie!

1984 augusztusában ,,... Azt hiszem egy hete, vagy körülbelül egy hete futottunk már. Át fél Európán. Zavaros papírokkal, folyamatos körözések, üldözések közepette. De sikerült! Itt, Ausztriában, Bécsben, végre kint a szabadságban! Elmondhatatlan érzés volt. Csakhogy addigra már a szocialista Magyarország megkötötte a semleges és független Ausztriával államközi szerződést arról, hogy Ausztria csak különleges esetekben adhat magyaroknak politikai menedékjogot, azaz csak akkor, ha Magyarország helyesli(!), azonkívül Ausztria kötelezte magát minden oylan menekült visszaadására, melyet Magyarország valamilyen oknál fogva szükségesnek tart. Gyönyörű! Büszke lehet rá Ausztria! A magyar baloldal, pedig még büszkébb. Bár ezt a jobboldal sem bánta. Az én esetemben pedig semmilyen oldal sem." ...

,,...mindenki mögött állt valaki, addig mögöttem csak az éppen igazoltatni készülő sarki rendőr, vagy valamelyik arra kószáló rablógyilkos, aki ki akart fosztani.
Igazán nagyon fájt, hogy a saját hazám így kidobott magából. De ez a saját hazám ügye, nem az enyém. Az én ügyem az volt, hogy kitartsak, és vigyem azt a kurva pislákoló lángot, amit belém helyezett valahogy a Jóisten." (TVS)

-.-.-.-.-.-

Tanúsíthatom, hogy ez ma: harminc évvel később is UGYANÍGY VAN! Nem véletlen, hogy amikor TVS "hazajött" látogatóba, vissza is ment, mert be kellett látnia, hogy minden hiába volt! Életünk tönkretevő ugyanazok és módszereik sem sokban változtak.
Hiszen, senki nem lett semmiért sem felelősségre vonva, sem elszámoltatva! Sőt! Ugyanúgy tovább fosztogathatnak, eladósíthatnak és gyilkolhatnak! Na, ez az, aminek a módszerei is ugyanazok, csak a stílus más... és az elnevezésekben van csak a különbség...

Bóna Mária Ilona
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 1 
2013.12 2014. Január 2014.02
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 15 db bejegyzés
e év: 136 db bejegyzés
Összes: 7719 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 5618
  • e Hét: 6998
  • e Hónap: 7945
  • e Év: 43886
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.