Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 19 
Jó éjszakát!
  2014-01-22 23:58:34, szerda
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Jó éjszakát!  
Januári tavasz
  2014-01-22 23:58:21, szerda
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Hónapok, hónapokról versek  
Téli napfény
  2014-01-22 23:57:00, szerda
 
  Szabó Lőrinc: Téli napfény





Mikor, még csak az ablakon át,
a kezemre idenyal,
felbámulok, rá, úgy emel, hív
a sugaraival;
januári, de máris oly jó,
oly érthetetlen,
mint gondolat nélkül a vágy
a szerelemben.

Mint gondolat nélkül a vágy,
forrón és testtelen
ömlik körül, úgy visz, cirógat,
és olyan esztelen:
rózsaszinben lobog a hús
belső feketesége
s hálám, mint tüköritta fény,
csap vissza az égbe.

Óh, minden hogy aranylik, árad
s mily csókba gyúl!
Hogy robban! robbant! Óh, milyen jó!
S mennyire új!...
Dehogy új!... Csak jó! Csak jó! A legjobb!
az örök, a régi!...
Százezer éve napimádó,
aki érzi!
 
 
0 komment , kategória:  Versek, képek tavasztól-télig  
Január
  2014-01-22 23:54:39, szerda
 
  Nemes Nagy Ágnes: Január





Hová jutottam? Nem tudom.
Szeretni, nem szeretni: vétek.
Ha volna még akáclevél,
azon számlálnám érverésed.
A magamét is számolom,
a csontok közti félsötétet
fél-éjszakán át szaggatom -
ha volna még akáclevél,
felelni tudna értem, érted -
egy alvadt vér a mellkasom.


Hogy füstölgött az a folyó,
hogy füstölgött a téli alkonyatban!
Érzett az alvilági hő,
még átsütött a földalatti katlan,
melyből zuhogva dőlt elő -
a zúzmarás, fehér sötétben
egy sor fekete nád, s a gyéren
hófoltos, néma, sík mező -
hogy füstölögne itt a vérem,
az alvilágból felszökő,
hogy füstölögne a félsötétben.


Hosszabbodik a nap az évben,
ez szült: téli napforduló.
Most kéne újra megszületni,
mint egy folyó.
Vagy a sötét, magánvaló
természet odvaiba halva,
hol nem nő már akáclevél,
inkább letérdelek a partra,
s a sűrű, alvilági vízzel
míg gyéren szálldogál a hó
keresztet rajzolok magmara.


 
 
0 komment , kategória:  Hónapok, hónapokról versek  
Gesztenyés-csokis cookie
  2014-01-22 23:27:59, szerda
 
  Gesztenyés-csokis cookie

Hozzávalók:

15 dkg puha vaj
15 dkg gesztenyemassza
2 csésze sötét nádcukor (1 csésze = 2,4 dl)
2 tojás
1 rúd vanília kikapart magjai
3 csésze liszt
1 teáskanál szódabikarbóna
1 kávéskanál sütőpor
20 dkg csokoládécsepp
1 kávéskanál só

Elkészítés:

A vajat és a gesztenyemasszát keverjük habosra a cukorral, adjuk hozzá a tojásokat és a vanília kikapart magjait, majd dolgozzuk össze alaposan az egészet. Szitáljuk bele a sóval, szódabikarbónával és sütőporral elkevert lisztet, szórjuk bele a csokoládét (ha nincs csokicseppünk, felkockázott csokoládé is megfelel), és egy fakanállal keverjük össze.

Formázzunk a masszából egy kanál segítségével diónyi gombócokat, helyezzük sütőpapírral bélelt tepsibe, egymástól 5-6 cm-re őket, és süssük 15 percig 175 °C-on.





Megjegyzés:

Reni receptje, az Élet napos oldala blogban találjátok további receptjeit!

Forrás:Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-sütemények-desszertek  
Görög aprópecsenye
  2014-01-22 23:24:33, szerda
 
  Görög aprópecsenye

Hozzávalók:

50 dkg csíkozott csirkecombfilé
1 evőkanál ketchup
1 evőkanál mustár
1 evőkanál olívaolaj
1 evőkanál gyros fűszersó
Az öntethet:
2 dl joghurt
1 teáskanál Erős Pista
1 teáskanál majonéz
A görög salátához:
2 paradicsom
1 uborka
1 fej lilahagyma
maréknyi fekete olívabogyó
feta sajt
1 paprika
oregánó
olívaolaj

Elkészítés:

A csirkehúst a fűszerekkel, a ketchuppal, a mustárral és az olajjal összedolgozzuk, ezután legalább 1 órára hűtőszekrénybe tesszük.

Közben elkészítjük az öntetet: a joghurthoz hozzáadjuk az Erős Pistát, a majonézt és jól összekeverjük.

A salátához a zöldségeket feldaraboljuk, oregánóval, olívaolajjal és az elmorzsolt fetával összeforgatjuk.

A húst serpenyőben pirosra sütjük. Tálaláskor az öntetet a húsra locsoljuk, sült burgonyát és a görög salátát kínáljuk hozzá.





Megjegyzés:

A receptet Zakariás Ferenc küldte. Fotó: AS

Forrás:Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsos   
Paradicsomos káposzta II.
  2014-01-22 23:20:02, szerda
 
  Paradicsomos káposzta II.

Hozzávalók:

1 fej káposzta
1 db vöröshagyma
paradicsomlé

liszt
olívaolaj
cukor

Elkészítés:

A káposztát és a vöröshagymát szép vékonyra leszeleteljük, majd egy edénybe tesszük, felöntjük annyi paradicsomlével, hogy jól ellepje. Sózzuk, és ízlés szerint cukrot adunk hozzá. Felforraljuk, majd a hőfokot mérsékelve puhára főzzük.

A lisztből és az olívaolajból világos zsemleszínű rántást készítünk, hagyjuk kicsit hűlni, majd felengedjük a káposzta levével. Simára keverjük, majd állandó keverés mellett a káposztára öntjük. Addig kevergetjük, amíg teljesen sima állagú szószt kapunk. Ha kell, még ízesítjük.





Megjegyzés:

Ha sűrített paradicsomot használunk az elkészítéshez, akkor azt megfelelő mennyiségű vízzel kell simára keverni, és úgy adni a káposztához. A rántáshoz a főzelék mennyiségének figyelembevételével kell a lisztet adni.

A receptet és a fotót Kgizike küldte. Köszönjük!

Forrás:Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsmentes ételek  
Túró Rudi IV.
  2014-01-22 23:17:20, szerda
 
  Túró Rudi IV.

Hozzávalók:

A rudakhoz:
50 dkg túró
8 dkg porcukor
15 dkg vaj
5 dkg mazsola
1 dl tej
1 csomag vaníliás cukor
A mázhoz:
25 dkg tej tortabevonó
4 evőkanál étolaj

Elkészítés:

A mazsolát megmossuk, beáztatjuk a tejbe, és a többi hozzávalóval együtt jól összedolgozzuk.

Hűtőszekrénybe tesszük, hogy megdermedjen, majd kis rudakat formázunk belőle. A rudakat kis időre fagyasztóba helyezzük (így könnyebben lehet velük dolgozni).

Végül vízfürdőben felolvasztjuk a tortabevonót, hozzáadjuk az étolajat, és belemártjuk a rudacskákat.

Alufóliára fektetjük és dermedni hagyjuk.





Megjegyzés:

A receptet Kokavecz Judit küldte. Köszönjük!

Fotó: AS

Forrás:Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-sütemények-desszertek  
Paradicsomos káposztafőzelék fasírtgolyókkal
  2014-01-22 23:13:02, szerda
 
  Paradicsomos káposztafőzelék fasírtgolyókkal

Hozzávalók 5-6 személyre:

1 kg új fejes káposzta
40 dkg üveges sűrű, passzírozott paradicsom
1 csapott teáskanál kömény

1-2 darabka citromhéj
2-3 evőkanál cukor - ízlés szerint

4 evőkanál liszt
4 evőkanál Vénusz olaj vagy zsír
1 nagyobb vöröshagyma - finomra vágva
1 teáskanál pirospaprika

Elkészítés:

A káposzta külső levelét eltávolítom, 4 felé vágom, torzsáját kivágom, és vékony laskára aprítom. 3 literes fazékba teszem, sózom, és felengedem kb. 1 liter hideg vízzel (a káposzta is enged vizet). Beleadom a paradicsomot, a citromhéjat és a köményt.

Amíg felforr, zsemleszínű rántást készítek az olajból és lisztből, amelybe beledinsztelem a vöröshagymát. Megszórom pirospaprikával, felengedem kb. 3 dl hideg vízzel, és a főzelékhez adom, együtt rövid idő alatt összeforralom. Közben ízlés szerint sóval és cukorral ízesítem.

Az oldalon lévő Kamonda által beküldött fasírtgolyókkal tálaltam, a recepten annyit változtattam, hogy a beáztatott zsemlék helyett 10-12 dkg zabpelyhet adtam a húsmasszába, és 1 nagyobb felvert tojást.





Megjegyzés:

A receptet és a fotót Gaby53 küldte. Köszönjük!

Forrás:Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsos   
Lebbencsleves kiskunhalasi módra
  2014-01-22 23:10:29, szerda
 
  Lebbencsleves kiskunhalasi módra

Hozzávalók 4 személyre:

25 dkg lebbencstészta
3 pár baromfivirsli
4 tojás
1 paradicsom
3 közepes nagyságú burgonya
2 db cseresznyepaprika
köménymag
pirospaprika

ételízesítő
2 füstölthús kocka
1 fej fokhagyma
1 csokor petrezselyemzöld
1 csokor zellerzöld

Elkészítés:

A lebbencstésztát nagyon forró, bő olajban meg kell pirítani. Minél barnább lesz a tészta, annál testesebb ízű lesz a levesünk, de arra nagyon vigyázni kell, hogy oda ne égjen (világosbarna színű a legfinomabb). Ha megpirult a tészta, egy drótszűrőbe tesszük, hogy az összes olaj lecsöpögjön róla. A levesbe így nem kerül olaj. A burgonyát nyersen kockára vágjuk, és hozzáadjuk a tésztához. Meghintjük finoman pirospaprikával, és összerázzuk, de nem KEVERJÜK, nehogy a tészta összetörjön. Ha ez kész, akkor hozzáadjuk a félbevágott paradicsomot, 1 kávéskanál köménymagot (de tehetünk bele őrőlt köményt is), a zellerzöldjét, 2 db füstöltkockát, és teszünk hozzá egy teáskanál ételízesítőt. Felengedjük vízzel, és feltesszük főni. Aki szereti, tehet bele cseresznyepaprikát is. Ne legyen teljesen tele a fazék, kb. 2 ujjnyi helyet hagyjunk a peremtől. Amikor már a krumpli majdnem megfőtt, hozzáadjuk a karikára vágott baromfivirslit, és nagyon óvatosan nem a forrásban lévő lébe, hanem a leves szélén ahol nem forr, beleengedünk minden oldalról 1-1 nyers tojást, személyenként 1 tojást számítva. Nagyon pici lángon főzzük tovább a levesünket kb. még 5-8 percig. Nem szabad kavarni vagy belenyúlni, amíg a tojás fő, hogy szét ne essen. Akkor jó, amikor a virsli is megfőtt, és a tojás is egyben van, keményre főve.

Ha nem lenne elég sós, picit utána lehet sózni. Mikor már teljesen megfőtt minden, belehintjük az apróra vágott fokhagymát és a petrezselymet. Csak 1 percig főzzük, ne tovább. Jó étvágyat!

Megjegyzés:

Kifejezetten családi recept, mindenkinek ízlett eddig, a szomszédomnak pedig rendszeresen viszek kóstolót, annyira szereti.

A receptet Vizsu küldte. Köszönjük!

Forrás:Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek-levesek  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 19 
2013.12 2014. Január 2014.02
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 490 db bejegyzés
e év: 4790 db bejegyzés
Összes: 32631 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2236
  • e Hét: 6817
  • e Hónap: 20722
  • e Év: 150429
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.