Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 16 
Jó éjszakát!
  2014-01-24 23:54:55, péntek
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Jó éjszakát!  
Grépfrút, a legvitatottabb gyümölcs
  2014-01-24 23:50:30, péntek
 
  Grépfrút, a legvitatottabb gyümölcs

A grépfrút vagy - korábban használatos nevén a - citrancs élettanilag talán a legsokoldalúbb, ezzel együtt az egyik legvitatottabb citrusféle. Volt már diéták ünnepelt sztárja, gyógyhatású csodagyümölcs, de volt, amikor a túlzásba vitt fogyasztásának mellékhatásaitól volt hangos a sajtó.

Az biztos, hogy számtalan jótékony hatást gyakorol a szervezetre, és szinte minden része fogyasztható - nem mindegy azonban, mikor és milyen formában!
Egy citrus a karibi térségből

A grépfrút valójában két citrusféle kereszteződése. Az édes narancs (Citrus sinensis) és a pomelo (Citrus maxima) házasításából született. Jóllehet a pomelo csupán néhány éve jelent meg a hazai üzletekben, piacokon, ma már talán sokan ismerik a legnagyobb citrusként is számon tartott gyümölcsöt, de az biztos, hogy mindenki ismeri az egyszerre édes, savanykás és enyhén kesernyés grépfrútot. A napjainkban egyre ritkábban használatos citrancs elnevezés is utal a keresztezésre, de a pomelo ismeretének hiányában itthon sokáig úgy tartották, a grapefruit nem lehet más, mint a citrom és a narancs sajátos hibridje. Ez azonban tévedésen alapuló vélekedés volt csupán.





Egy-egy jól megtermett grépfrút akár 50 dkg-os is lehet, az elsők valószínűleg fehér húsúak voltak

Bármilyen különösnek is tűnhet, de ez a gyümölcs nagyjából az 1950-es években kezdett elterjedni Európa-szerte. Nem is tekinthető túlságosan réginek, merthogy az első írásos feljegyzés az akkor még ,,tiltott gyümölcsként" emlegetett különleges citrusról egy 1750-ben született Barbados természetföldrajzi leírásában szerepel. A karibi sziget olyannyira büszke a gyümölcsre, hogy az ország hét csodájának egyikeként tartják számon. Az első grapefruit a 19. század első felében került át az USA napsütötte államába, Floridába, ahol a kedvező klímának köszönhetően termeszteni is kezdték. A grépfrút igencsak melegigényes növény, ráadásul magas páratartalom is szükséges az akár 20-25 m magasságot is elérő fák növekedéséhez, és a rajta fürtökben növekedő gyümölcsök tökéletes éréséhez.





A magas fákon szőlőfürtökre emlékeztetőn érik tökéletesre a gyümölcs - innen ered a neve

A világ számos nyelvében az angol grapefruit elnevezés honosodott meg, ami pontosan erre utal: akár egy hatalmas szőlő fürtjei, úgy csüngnek a fákon. Botanikailag egészen az 1830-as évekig nem is tekintették külön gyümölcsnek, és csupán e közkeletű néven emlegették. A grépfrút tudományos elnevezése (Citrus paradisi) ekkor született meg. Valódi hibrid-eredetére azonban több mint 100 esztendővel később, az 1940-es években derült fény.

Számos déligyümölcstől, de citrusfélétől is eltérően nem utóérő. Ez annyit jelent, hogy mindig éretten szüretelik, de minél hosszabb időt tölt a fán, cukortartalma annál magasabb lesz. Megfelelő klimatikus viszonyok között gyakorlatilag folyamatosan érik. Viszonylag jól tűri a szállítást, tárolást. Azzal a veszéllyel tehát nem kell számolni, hogy éretlen gyümölcsöt vásárolnánk. Arra persze érdemes figyelni, hogy a héját rendszerint különféle vegyszerekkel kezelik, hogy megelőzhető legyen a gyors romlás, ezért ha a grépfrút héját esetleg süteménybe reszeljük, előzetesen forró víz alatt mossuk-sikáljuk a gyümölcsöt!





Az élénkvörös grépfrút a három közül a leggazdagabb a gyógyhatású flavonoid vegyületekben

A gyümölcshús színe szerint alapvetően háromféle grépfrútot különböztetnek meg: a fehér (ami valójában halványsárga), a rózsaszín vagy pink és a nálunk viszonylag ritka vörös fajtát. A fehéret tekintik a legrégebbinek, a rózsaszínt a 20. század elejétől, 1906-tól jegyzik. A vörös grépfrút talán egy mutáns lehetett egykor a rózsaszín gyümölcsöt hozó fákon. Később aztán botanikusok kísérleteinek köszönhetően már önállóan is termeszteni kezdték. Népszerűsége akkora lett, hogy Texas állam szimbolikus gyümölcsévé nőtte ki magát a piros grépfrút - hosszú ideig csak ezt a nemesnek tartott fajtát termelték itt. A világ legnagyobb grépfrútültetvényei ma is az USA-ban találhatók, a dobogó második helyén Kína, míg a harmadikon a Dél-afrikai Köztársaság áll.
Hitek és tévhitek a grépfrútról

A grépfrút jellemzően édeskés, savanykás és kesernyés ízvilágát sokan kedvelik. Frissen facsart levét főként a forró éghajlatú országokban tartják tökéletes szomjoltónak. Jellegzetes kesernyés aromáiért elsősorban a héj belső részében koncentrálódó naringin nevű (a flavonoidokhoz tartozó), valamint a glikozid nevű vegyületek a felelősek. A fanyar, kesernyés aroma a gyümölcs típusától függően lehet erősebb vagy enyhébb. Az biztos, hogy a grépfrútot fogyasztás előtt minden hártyájától érdemes megszabadítani, hogy élvezeti értéke tökéletes legyen.





A friss grépfrút nemcsak frissítő, de tele van vitaminokkal, rostokkal, ásványi anyagokkal is

Mint a citrusfélék mindegyike, remek C-vitaminforrás: 100 gr gyümölcshúsban 33,3 mg található. Ez praktikusan azt jelenti, hogy egy átlagos 30-35 dkg-os grépfrút fedezi az egészséges szervezet számára szükséges napi C-vitamin bevitelt. Emellett található benne többféle B-vitamin, köztük a rendkívül értékes folsav. Az ásványi anyagok közül tartalmaz magnéziumot, káliumot, kalciumot és foszfort, sőt egy kevés cinket is.

Ami azonban a divatos diéták fontos gyümölcsei sorába emelte, az rendkívül magas rost- és víz-, valamint igen alacsony szénhidrát és zsírtartalma, és a szervezetre gyakorolt élettani hatásai. Jóllehet egy ideig zsírégetőként tartották számon a friss gyümölcsöt, ezt azonban laboratóriumi vizsgálatok nem támasztották alá. Egyes vegyületei (főként a glikozidok) segítik az ásványi anyagok felszívódását, kedvezően hatnak a szívműködésre, mások serkentik a máj zsírbontó aktivitását. Aki tehát grépfrút-diétába kezdene, vegye figyelembe, hogy látványos eredményhez alacsony szénhidrát- és magas fehérjetartalmú élelmiszerek előnyben részesítése - és mindig érdemes hozzátenni: rostban és folyadékban gazdag, mértéktartó táplálkozás, testmozgással kombinált életforma - mellett juthat. Napi 2 dl frissen préselt grépfrútlé elfogyasztásával azonban mindenki sokat tehet az egészsége megőrzéséért.





A grépfrút sokféle jótékony hatást gyakorol a szervezetre

A gyümölcs koleszterinszint-csökkentő hatása is vitathatatlan. A grépfrút - magas rost- és pektintartalma következtében is - jelentősen segíti az anyagcsere-folyamatokat, így kis odafigyeléssel a grépfrút étrendbe iktatásával viszonylag gyorsan megszabadulhatunk a téli hónapokban gyakran észrevétlenül felkúszó felesleges kilóktól.

Számos tévhit keringett arról, hogy a főként az 1980-as, 1990-es években elterjedt jelentős grépfrút-fogyasztásra épülő diétáinak milyen káros mellékhatásai léphetnek fel. Nem szabad elfelejteni, hogy a sokféle vegyületet tartalmazó gyümölcsben valóban akadnak olyanok, amelyek serkentik, mások pedig gátolják vagy lassítják bizonyos gyógyszerek felszívódását a szervezetben. Erre a tudatos táplálkozás során érdemes figyelmet fordítani, de a gyógyszerkölcsönhatás egyszerűen kivédhető: hagyjunk legalább 4 óra szünetet a gyógyszer- és a grépfrút vagy grépfrútlé fogyasztása között!.





Diéta során is társíthatók a citrusok

A grépfrútlé az enzimműködést is befolyásolja, ez is összefügg karcsúsító hatásával, de nem szabad túlzásokba esni! Kiegyensúlyozott és mértékletes tápanyagbevitel mellett érhető el a legoptimálisabb hatás. A 2000-es évek elején felröppentek olyan hírek is, miszerint a grépfrút változó korú nőknél növeli a mellrák kialakulásának esélyét, ezt azonban klinikai kutatások cáfolták, sőt az ellenkezőjét bizonyították. Azoknál a nőknél végzett vizsgálatok során, akik nem estek át hormonkezelésen, de rendszeresen fogyasztottak grépfrútot, a daganatos betegségek kialakulásának kockázata jelentősen csökkent.

Nem olyan rég nyert az is bizonyosságot, hogy a grépfrút fogyasztása késlelteti az öregedést, ami jó hír a gyümölcs minden meglévő és leendő rajongójának. Továbbá a rák gyógyításának kutatása során is már egyre többen hivatkoznak arra, hogy a grépfrút-fogyasztás igen jótékony szerepet tölt be a halálos kórral vívott küzdelemben.

Köztudott, hogy nem csupán a gyümölcshús és gyümölcslé igen egészséges, de a grépfrút magjában is valóságos csodaszerek lakoznak. A fehér magokból készült kivonat legismertebb tulajdonsága a fertőzéses megbetegedésekkel szemben nyújtott védelem, illetve a fertőzések hatékony leküzdése. Úgynevezett antimikrobiális tulajdonságokkal rendelkezik, ami praktikusan annyit tesz, hogy elpusztítja a mikrobákat. Kis túlzással természetes antibiotikumnak tekinthető, vagyis természetes fertőtlenítő, másik oldalról megközelítve: természetes tartósító. Ezt a tulajdonságát azonban csak a gombákkal szemben bizonyították, a baktériumok esetében nem. Ajánlják légúti fertőzések kezelésére vagy a szájhigiénia helyreállítására, de haj- és bőrápolás során éppúgy hasznosítható, mint a babaápolásnál és még számos más területen.

A grapefruitmag kivonatának antioxidáns hatásához kétség sem férhet, vigyázni kell azonban a kereskedelmi forgalomban nem ritkán felbukkanó, sok esetben szintetikus tartósítószerekkel elegyített kivonatokkal, ezek ugyanis nem hatékonyak, sőt számos mellékhatásuk lehet. Mindig nézzük meg a csomagoláson az összetevőket!
Grépfrútot mindig frissen!

A grépfrútot, legyen az fehér, pink vagy vörös húsú, legjobb, ha frissen fogyasztjuk. Érdemes akár alma vagy narancs levével is elegyíteni a préselés során a kellemesebb ízek eléréséért, de önmagában is nagyon ízletes gyümölcslé nyerhető belőle.





A grépfrútból színes téli saláta is készülhet

Ha a gyümölcshúst használjuk különböző fogásokhoz, mindig tökéletesen filézzük ki. A legegyszerűbb, ha vastag héját eltávolítjuk, majd egy éles segítségével a hártyák közül kimetsszük az értékes, tiszta gyümölcshúst. Lehetőség szerint ne süssük-főzzük a grépfrútot, hogy a vitamintartalma megmaradjon.

Igazi téli vitaminbomba lehet a pikáns grépfrútsaláta. Remekül illik a gyümölcs mellé a bébispenót, az édeskömény, de a krémes avokádó is.
Grépfrútsaláta avokádóval

Hozzávalók:
2-3 db közepes méretű pink grépfrút (darabonként, héjastól kb. 25 dkg)
1 db nagyobb méretű érett avokádó
1 csomag madársaláta
1 kis fej mogyoróhagyma (salotta)
3 evőkanál szőlőmagolaj (vagy extraszűz olívaolaj)
1 evőkanál fehérborecet
ízlés szerint: só, frissen őrölt bors

Elkészítés: A grépfrútokat kifilézzük, a gyümölcshúst nagyjából 1 cm-es darabokra tépkedjük. A salátát megmossuk, alaposan lecsepegtetjük. A hagymát egészen finomra kockázzuk. Az ecetet, olajat csavaros tetejű üvegbe kanalazzuk, sóval ízesítjük, hozzáadjuk a felaprított hagymát. Az egészet alaposan összerázzuk. Az avokádót félbevágjuk, a mag mentén elfordítjuk, magját kivesszük, egy teáskanál segítségével kikanalazzuk a gyümölcshúst a héjból. Az avokádót vékonyan felszeleteljük. Egy mutatós tálon elrendezzük a salátaleveleket, felváltva ráhelyezzük a grépfrútkockákat és az avokádószeleteket, kissé megborsozzuk, majd az öntettel meglocsoljuk. Azonnal tálaljuk.





A sült csirkemellhez is érdemes kipróbálni a grépfrút-köretet

Akár a sültek köretét is változatosabbá lehet tenni filézett grépfrúttal. Remekül illik mind a fehér, mind a vörös vagy rózsaszín gyümölcs a vajban párolt spenót, a sárgarépa vagy épp az édeskés sütőtök mellé, de a hagyományos párolt rizs is különlegessé tehető néhány gerezd frissen filézett grépfrúttal a tetején.

A grépfrútot használhatjuk vegyesen is a többi citrusfélével gyümölcssalátához, de akár citruslekvárhoz is remek alapanyag.

Szinte minden olyan desszertbe csempészhetünk grépfrútot, amibe narancsot teszünk, remekül kiegészítik egymást, de önállóan is használható pikáns, különleges desszertekhez.





Palacsinta és grépfrút - egyszerű, de remek páros

Grépfrútos kosárka

Hozzávalók 12 darabhoz:
1 csomag friss leveles tészta (275 gr.)
1 db közepes méretű rózsaszín grépfrút
1 db közepes méretű fehér grépfrút
½ csomag vaníliás pudingpor (főzéssel készíthető)
2 dl narancslé
1 púpozott evőkanál porcukor
A tálaláshoz: tejszínhab

Elkészítés: A pudingport a cukorral és a narancslével csomómentesre keverjük, majd folyamatos keverés mellett felforraljuk, levesszük a tűzről. Tálba kanalazzuk, a tetejére fólialapot szorítunk, hogy megelőzzük a bőrösödést. A grépfrútokat kifilézzük, a gyümölcshúst kis darabokra tépkedjük, a levét felfogjuk. Az egészet (lével együtt) a már langyos pudingba forgatjuk. Hűlni hagyjuk.
A leveles tésztát kissé kinyújtjuk, 10 cm átmérőjű fánkszaggatóval köröket szúrunk ki belőle. Egy 12 mélyedéses aprósütemény- vagy muffintepsit papírkapszlikkal kibélelünk, ebbe illesztjük a kerek tésztalapokat. Mindegyik kosárkát villával alaposan megszurkáljuk, hogy ne púposodjanak fel, és 180 fokra előmelegített sütőbe toljuk, 10-12 perc alatt világosra sütjük. Ha a sütés során mégis felpúposodnának a kosárkák, még azon melegében egy villával visszaigazítjuk. A ropogós tésztát rácson hűlni hagyjuk, megtöltjük a grépfrútos krémmel.
Tálaláskor tejszínhabrózsákkal díszítjük.





Minden citrusféle jó barátunk: vitamindúsak, rostosak, lédúsak

HL

Forrás:Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek, írások - vegyes  
Extra rántott sajt
  2014-01-24 23:33:06, péntek
 
  Extra rántott sajt

Hozzávalók:

20 dkg füstölt sajt
30 dkg trappista sajt
5 tojásfehérje
zsemlemorzsa
a sütéshez Vénusz olaj

Elkészítés:

A sajtokat lereszeljük, összekeverjük. Az 5 tojásfehérjét kemény habbá verjük, beleszórjuk az összekevert sajtot. Gombócokat készítünk belőle, amit lelapítunk, és beforgatjuk a zsemlemorzsába. Ezután beletesszük forró olajba, megsütjük.





Nagyon finom, laktató és nem folyik ki a sajt. Jó étvágyat hozzá!

Megjegyzés:

Javaslom mindenkinek, aki szereti a sajtot!

A receptet Feketebari76, a fotót Napsugar82 küldte. Köszönjük!

Forrás:Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsmentes ételek  
Csirkemelles tésztasaláta
  2014-01-24 23:28:38, péntek
 
  Csirkemelles tésztasaláta

Hozzávalók:

25 dkg spagetti
2 db sárgarépa
20 dkg grillezett csirkemell
20 dkg kínai kel
1 szelet zellergumó
20 dkg kígyóuborka
3 evőkanál borecet
1 csipet só
1 csipet cukor
1 csipet fehérbors
szójaszósz
olívaolaj
2 evőkanál metélőhagyma

Elkészítés:

A spagettit sós vízben megfőzzük. Leszűrjük, lecsöpögtetjük.

A megtisztított sárgarépát gyufaszál vastagságúra vágjuk, 2 percre forrásban levő vízbe tesszük, leszűrjük, lecsöpögtetjük, hagyjuk kihűlni.

A csirkehúst apró kockákra, a kínai kelt és a zellert csíkokra vágjuk. Az uborkát meghámozzuk, hosszában kettévágjuk és felszeleteljük.

A borecetet kikeverjük a szójaszósszal, sóval, cukorral, borssal, majd fokozatosan hozzákeverjük az olajat is.

A tésztát, a húst és a zöldségeket tálba rakjuk, és beleforgatjuk az öntetbe. Apróra vágott metélőhagymával megszórva tálaljuk.





Megjegyzés:

A receptet Csermák Jánosné küldte. Köszönjük!

Fotó: AS

Forrás:Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek:saláta,hidegtál,egyéb  
Almás-túrós rétes
  2014-01-24 23:25:00, péntek
 
  Almás-túrós rétes

Hozzávalók:

2 rúdhoz:
1 csomag réteslap (8 lapos)
Vénusz olaj a megkenéséhez
zsemlemorzsa a szóráshoz
A töltelékhez:
50 dkg áttört túró (dobozban kapható)
6 evőkanál tejszín
3 tojássárga
1 csipet só
15 dkg porcukor
10 dkg leforrázott, rumba áztatott mazsola
3 kisebb alma meghámozva és lereszelve

Elkészítés:


1.) 4 réteslapot használtam egy rúdhoz.
2.) Elkészítettem a tölteléket: A túrót összekevertem a tejszínnek, a tojássárgával, a sóval, porcukorral, mazsolával és a meghámozott, lereszelt almával.
3.) Egy nedves konyharuhára terítettem az első réteslapot, és egy ecset segítségével megcsepegtettem olajjal.
4.) Az első réteslapra ráfektettem és megolajoztam a 2., majd a 3., és a 4. réteslapot is.
5.) A negyedik lapot megszórtam egy kis zsemlemorzsával, hogy ne áztassa majd el a töltelék, majd elterítettem rajta a túrót, és a nedves konyharuha segítségével feltekertem a rudat.
6.) Kizsírozott tepsire tettem, és megolajoztam a réteseket, majd előmelegített, forró sütőben 10-12 perc alatt készre sütöttem őket.
7.) Amikor kihűltek, megszórtam porcukorral, és szeletekre vágva tálaltam a rétest.





Megjegyzés:

A receptet Mirza (Morzsálós) küldte. Köszönjük!

Forrás:Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-tésztafélék,szendvics  
Almás rétes
  2014-01-24 23:21:34, péntek
 
  Almás rétes

Hozzávalók:

2 doboz mirelit réteslap (1 rúdhoz 4 lapot használjunk!)
Vénusz olaj
zsemlemorzsa
1,5 kg alma
cukor
fahéj
A tetejére:
porcukor

Elkészítés:


1.) Leterítettem a nedves konyharuhát az asztalra, és rátettem egy réteg réteslapot.
2.) Egy kis lábasba olajat öntöttem, és egy kenő-ecset segítségével óvatosan megcsepegtettem a lapot olajjal.
3.) Az 1. lapra rátettem a 2. lapot és ugyanúgy megcsepegtettem, mint az elsőt, majd ugyanígy rétegeztem a 3. és a 4. lapot is és azokat is megcsepegtettem egy kis olajjal.
4.) A 4. lapot finoman megszórtam zsemlemorzsával. Ez nagyon fontos, ugyanis ez szívja majd fel az alma levét, és így nem fog elázni a tésztám.
5.) Még a réteslapok megolajozása előtt megmostam, megpucoltam és lereszeltem 1,5 kg savanykás almát. Most szépen megraktam vele a réteslapot. (A tölteléket előzőleg egy tálban 3 részre osztottam, hogy minden rúdba egyenlő mennyiség jusson). Mielőtt a tésztára tettem, jól megnyomkodtam az almát, hogy a felesleges létől megszabaduljak.
6.) A reszelt almát megszórtam cukorral és fahéjjal. (A cukor mennyisége attól függ, mennyire édes vagy savanyú almát használunk). Végül az egészet meghintettem még egy kevés zsemlemorzsával is, és elegyengettem a tölteléket, hogy mindenhova jusson.
7.) A konyharuha segítségével óvatosan feltekertem a tésztát.
8.) Amikor elkészültem a rétes feltekerésével, mindkét végét óvatosan maga alá hajtogattam, hogy sütés közben ne türemkedjen majd ki belőle az almás töltelék.
9.) Az ecsetemmel egy tepsi aljára felfestettem a 3 tervezett rétes-rudam helyét, és belefektettem az első majd a második és harmadik rudat. A rétesek végeinél is bekentem a tepsit, hátha odaér majd a tészta sütés közben.
10.)Nagyon forró sütőben alig 8-10 perc alatt készre sütöttem az egészet, majd a kihűtöttem, és porcukorral megszórva tálaltam.





Megjegyzés:

A receptet Mirza (Morzsálós) küldte. Köszönjük!

Forrás:Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-tésztafélék,szendvics  
Mákos-meggyes rétes
  2014-01-24 23:19:11, péntek
 
  Mákos-meggyes rétes

Hozzávalók:

2 rúdhoz:
1 csomag réteslap (8 lapos)
40 dkg darált mák
reszelt citrom és narancshéj
2-3 nagy, édes alma meghámozva, lereszelve
5 dkg leforrázott, rumba áztatott mazsola
pár szem (kb. egy maréknyi) magozott meggy
2,5 dl fele tej-fele víz keverék
26 dkg cukor

Elkészítés:


1.) Elkészítjük a mákos tölteléket: 26 dkg cukorból + 2,5 dl fele víz-fele tej keverékéből szirupot főzünk. Ezzel leforrázzuk a darált mákot, hozzákeverjük a (korábban forró vízzel leforrázott, rumba áztatott) mazsolát, a reszelt citromhéjat, 2-3 édes, nagylyukú reszelőn lereszelt almát és pár szem lecsepegtetett meggyet. (A meggyel óvatosan bánjunk, nehogy elsavanyítsa a tölteléket! Folyamatosan kóstolgatni kell, és akkor látni fogjuk, mennyi meggyet bír el a töltelék! Ha túl nedves a töltelék, zsemlemorzsát kell bele szórni, ha száraz, forró tejet adjunk hozzá!
2.) Leterítetünk egy nedves konyharuhát, és ráteszünk egy réteg réteslapot. Egy kis lábasba olajat öntünk, és egy ecset segítségével óvatosan megcsepegtetjük a lapot olajjal.
3.) Az 1. lapra rátesszük a 2. lapot és ugyanúgy megcsepegtetjük, mint az elsőt, majd ugyanígy rétegezzük a 3. és a 4. lapot is és azokat is megcsepegtetjük egy kis olajjal.
4.) A 4. lapot finoman megszórjuk zsemlemorzsával. Ez nagyon fontos, ugyanis ez szívja majd fel az alma levét, és így nem fog elázni a tésztánk.
5.) Szétterítjük a mákos tölteléket a tésztán, majd a konyharuha segítségével feltekerjük a rudat.
6.) Amikor elkészültünk a rétes feltekerésével, mindkét végét óvatosan maga alá hajtogatjuk, hogy sütés közben ne türemkedjen majd ki belőle a mákos töltelék.
7.) Kizsírozott tepsibe tesszük a réteseket, kicsit megolajozzuk a tetejüket, majd előmelegített, nagyon forró sütőben alig 8-10 perc alatt készre sütjük az egészet.
8.) Kihűtjük, és porcukorral megszórva tálaljuk.





Megjegyzés:

A receptet Mirza (Morzsálós) küldte. Köszönjük!

Forrás:Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-tésztafélék,szendvics  
Emeletes rétes
  2014-01-24 23:12:44, péntek
 
  Emeletes rétes

Hozzávalók:

1 csomag réteslap (kb. 8-9 darabos)
Vénusz olaj
A töltelékhez:
3 kis pohár kefir (a kefires pohár lesz a mérce)
2 pohár gríz
fél pohár Vénusz olaj
2 pohár cukor
3 tojás
1 csomag sütőpor
Valamint:
gyümölcs (meggy, cseresznye, barack)
túró
mák
1 kis pohár tejföl
2 evőkanál Vénusz olaj

Elkészítés:

A töltelék hozzávalóit összekeverjük.

Egy nagyobb gáztepsit kikenünk olajjal, majd beleteszünk 3 réteslapot, megkenjük olajjal. A töltelék felét ráöntjük, majd megszórjuk túróval, erre bőven rakunk gyümölcsöt. Megint 3 lap következik olajjal megkenve, erre a maradék töltelék, erre is túró és gyümölcs kerül. A végére a megmaradt réteslap kerül, a tetejét megkenjük 1 pohár tejföl és 2 evőkanál étolaj keverékével.

Előmelegített sütőben közepes lángon kb. 30 percig sütjük.





Megjegyzés:

Nagyon hasonlít a nagymama féle nyújtott réteshez.

A receptet és a fotót Darvasirenke küldte. Köszönjük!

Forrás:Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-tésztafélék,szendvics  
Kígyórétes (töltött fonatos)
  2014-01-24 23:09:14, péntek
 
  Kígyórétes (töltött fonatos)

Hozzávalók:

50 dkg liszt
25 dkg margarin
1 egész tojás + 1 tojássárgája
2 evőkanál + 1 kávéskanál cukor
1 dl langyos tej
2 dkg élesztő
csipetnyi só
tetszőleges töltelék

Elkészítés:

A 2 dkg élesztőt a langyos tejben 1 kávéskanál cukorral
felfuttatunk. A margarint jó habosra keverjük, majd hozzáadjuk a 2 evőanál cukrot, 1 egész tojást + tojásságáját, csipetnyi sót, a felfuttatott élesztőt, végül az 50 dkg lisztet. Könnyedén összegyúrjuk, 4 cipóra osztjuk.

A cipókat henger alakúra sodorjuk, és kb. 50 cm hosszú, 25 cm széles lapokat nyújtunk belőle. A lap hosszabb oldalait kb. 8 cm szélességben bevagdaljuk, és a sima közepére ráhelyezzük a tölteléket. Most a bevagdalt széleket keresztben egymásba hajtogatjuk, tojással megkenjük, és 160-180 fokos sütőben gyorsan megsütjük.





Megjegyzés:

A töltelék lehet almás-mákos, cseresznye-meggy,
túrós-mazsolás stb.

A receptet és a fotót Buksz39 küldte. Köszönjük!

Forrás:Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-tésztafélék,szendvics  
Rétes egyszerűen
  2014-01-24 23:03:24, péntek
 
  Rétes egyszerűen

Hozzávalók:

35 dkg liszt
20 dkg vaj
2 tojás sárgája
1 kávéskanál cukor

citromlé
fél citrom héja
1 pohár tejföl

Elkészítés:

A lisztet, a vajat és a tojássárgáját elmorzsoljuk. Majd belegyúrjuk a cukrot, csipetnyi sót, a tejölt és a citrom levét, héját. Jól eldolgozzuk. Fél órát a hűtőben pihentetjük, majd kettéválasztjuk a cipót. Fél centisre kinyújtjuk, majd sodrófára tekerve belerakjuk egy nagy, kivajazott tepsibe. (Ajánlatos kicsit nagyobbra nyújtani a tésztát, így a két végét be lehet hajtani. Nem fog kifolyni a töltelék.) Bármivel meg lehet tölteni. Utána feltekerjük, tetejét tojással megkenjük. 180 fokra előmelegített sütőben kb. 1 óra alatt megsütjük.









Megjegyzés:

Már párolt káposztával és cseresznyével is megcsináltam. Ilyenkor ajánlatos megszurkálni sütés elött a tetejét a gőzök miatt, nehogy szétrepedjen.

A receptet és a fotót Comite küldte. Köszönjük!

Forrás:Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-tésztafélék,szendvics  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 16 
2013.12 2014. Január 2014.02
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 490 db bejegyzés
e év: 4790 db bejegyzés
Összes: 32631 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 3967
  • e Hét: 8548
  • e Hónap: 22453
  • e Év: 152160
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.