Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 21 
Jó éjszakát!
  2014-01-27 23:49:20, hétfő
 
 

 
 
1 komment , kategória:  Jó éjszakát!  
Gesztenyekrémleves gesztenyefánkkal
  2014-01-27 23:29:23, hétfő
 
  Gesztenyekrémleves gesztenyefánkkal

Hozzávalók:

15 dkg gesztenyepüré
8 dkg vaj
8 dkg liszt
1 dl tejszín
3 cl Brandy
friss gyömbér
narancshéj
csipet só

A gesztenyefánkhoz:
5 dkg liszt
1 dl víz
5 dkg vaj
5 dkg gesztenyepüré
1 db tojás

cukor

Elkészítés:

Világos vajas rántást készítünk. Amikor a liszt kihabzik, friss reszelt gyömbért, 1 narancs héjat szintén reszelve áthevítünk benne, vízzel és tejszínnel felöntjük, kiforraljuk. A gesztenyepürét burgonyatörővel szétnyomjuk, és habverő segítségével eldolgozzuk simára a levest. Amikor elkészült, elzárjuk, és brandyt adunk hozzá.

Gesztenyefánkhoz a vizet a vajjal, csipet sóval, cukorral feltesszük forrni. Ha forr, egy mozdulattal hozzáadjuk a lisztet, addig keverjük, amíg az edény falától el nem válik. A tűzről lehúzva hozzáadjuk a tojást, és simára keverjük. Ezután a gesztenyét is a masszába keverjük.

Sütőlapra tepsibe kiskanállal vagy habzsák segítségével cseresznye nagyságú halmokat formázunk. 200 fokos sütőben sütjük.

A fánkocskákat közvetlenül tálalás előtt tesszük a levesbe.





Jó étvágyat hozzá!

Megjegyzés:

Benke László mesterszakács receptjét évek óta elkészítem karácsonykor. A lányom kedvenc levese.

A receptet és a fotót Zsuzsamama56 küldte. Köszönjük!

Forrás:Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-levesek  
Parajtekercs karfiollal töltve
  2014-01-27 23:26:48, hétfő
 
  Parajtekercs karfiollal töltve

Hozzávalók:

a tésztához:
40 dkg spenót
3 tojás
3 evőkanál tejföl
3 evőkanál liszt
A töltelékhez:
50 dkg karfiol
5 dkg darált sonka
3 dkg reszelt sajt
1 dl tejföl

Elkészítés:

A parajt sós vízben megfőzzük, majd leszűrjük, áttörjük. Hozzákeverjük a tojások sárgáját, a tejfölt, a lisztet, végül a tojások keményre vert habját.

Kikent, lisztezett sütőlemezre kenjük, és előmelegített sütőben gyorsan megsütjük.

A karfiolt sós vízben megfőzzük, apróra szedjük, hozzákeverjük az apróra vágott sonkát és egy kanál tejfölt.

A parajos tészta közepére halmozzuk, feltekerjük, pár percre sütőbe helyezzük, hogy a töltelék jól átforrósodjon.

Ezután kétujjnyi vastag szeletekre vágjuk, meglocsoljuk a tejföllel, és reszelt sajttal megszórva tálaljuk.





Megjegyzés:

A receptet Samuné Balogh Éva küldte. Fotó: AS

Forrás:Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek:saláta,hidegtál,egyéb  
Pástétomos kosárkák
  2014-01-27 23:22:07, hétfő
 
  Pástétomos kosárkák

Hozzávalók:

A kosárkákhoz:
25 dkg főtt, áttört burgonya
25 dkg liszt
25 dkg "Vénusz sütőmargarin
1 teáskanál só
reszelt sajt
A tojáspástétomhoz:
2-3 db keményre főtt tojás
csemege uborka
majonéz

Elkészítés:

A még meleg főtt burgonyát megtisztítjuk, áttörjük. A liszttel, a margarinnal és a sóval összegyúrjuk. Félujjnyi vastagra nyújtjuk, nagy fánkszaggatóval kiszúrjuk, és a 3 karikát úgy helyezzük egymásra, hogy az alsó egészben marad, a két felső közepét pedig egy kisebb formával kiszúrjuk.

Reszelt sajttal megszórjuk, és kivajazott tepsiben sütjük. 8 db kosárka lesz belőle. A leeső részekből kisebb pogácsaszaggatóval korongokat szúrunk ki, reszelt sajttal megszórjuk. Ez lesz a kosárkák fedele. Ebből is 8 db lett. Száraz,hűvös helyen hetekig eltarthatjuk. Tölthetjük bármilyen pástétommal.

A tojáspástétomhoz a 2-3 db keményre főzött tojást és egy kisebb csemege uborkát apró kockákra vágunk, elkeverjük majonézmártással, a kosárkákba töltjük. A kis fedeleket rátesszük.





Megjegyzés:

Könnyű vacsora, vendégváró.

A receptet és a fotót Ditti56 küldte. Köszönjük!

Forrás:Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsmentes ételek  
Forró körtetorta
  2014-01-27 23:19:24, hétfő
 
  Forró körtetorta

Hozzávalók:

4-6 szelethez:
A tésztához:
20 dkg liszt
10 dkg vaj
2 dkg cukor
1-2 evőkanál tejföl
A töltelékhez:
1 kg körte
5 dkg vaj
15 dkg cukor

Elkészítés:

A lisztet elmorzsoljuk a vajjal. Beletesszük a cukrot, egy csipet sót, a tejfölt, és tésztává gyúrjuk. Letakarva hűtőbe tesszük 30 percre. Megtisztítjuk, és hatfelé vágjuk a körtéket. Kiszedjük a magházakat.

A vajat feltesszük melegedni, majd beleszórjuk a cukrot, és kicsit karamellizáljuk. Beletesszük a körtedarabokat, és nagyon kíméletesen pároljuk 15-20 percen át, amíg a körte roppanósra nem puhul. Nem baj, ha a cukor tovább pirul kicsit, de nem éghet meg. A kész körtéket elrendezzük egy kisebb gyümölcstorta formában, és ráöntjük a karamelles cukrot is. A sütőt 200 fokra (gázsütő 3. fokozat) előmelegítjük. Kinyújtjuk a tésztát, és betakarjuk vele a körteszeleteket. A tészta széleit lenyomkodjuk a forma aljáig. Megszurkáljuk pár helyen a tésztát, és a sütőbe kb. 25 percig sütjük. Amikor szépen megsült a tészta, kivesszük. Pár percen át pihentetjük, majd kiborítjuk. Ha pár körte nem jön ki rendesen, akkor azt is rátesszük a tortára, és melegen szeleteljük.





Munka: kb. 45 perc
Fogyasztható: kb. 1,5 óra múlva
1 szelet (6 szelet esetén): 510 kcal

Megjegyzés:

Fotó: Komáromi Zoltán

Ez a recept a Kiskegyed Konyhájában jelent meg.

Forrás:Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-sütemények-desszertek  
Hét vezér tokány Ördögorom módon
  2014-01-27 23:17:02, hétfő
 
  Hét vezér tokány Ördögorom módon

Hozzávalók:

35 dkg marhalábszár
35 dkg sertéslapocka
35 dkg csirkemáj
15 dkg húsos kolozsvári szalonna
30 dkg szálasra vágott vereshagyma

őrölt bors
majoranna
csipetnyi kakukkfű
1 gerezd fokhagyma
csipetnyi köménymag
1 csapott evőkanál liszt
Vénusz olaj
1,5 dl fehérbor

Elkészítés:

A húsféléket ceruza vastagságú csíkokra, a szalonnát apró kockára vágjuk, a hagymat szálasra metéljük. A szalonnát kevés olajjal ropogosra sütjük, majd elkeverjük a marhahússal, és együtt pirítjuk 5 percig, majd hozzákeverjük a hagymát. Élénk tűzön sütjük, pirítjuk addig, amíg a hús levet enged, ezután lefedve 20 percig pároljuk takarékon. Ekkor hozzáadjuk a sertéshúst, a sóval eldörzsölt fokhagymát és a megvagdalt köménymagot. Sózzuk, borsozzuk, meghintjük majorannával. Lefedve tovább pároljuk, amíg megpuhul. Ekkor rádobjuk a felaprított csirkemájat, és zsírjára sütjük. Mehintjük kevés liszttel, fűszerezzük a kakukkfűvel, pár percig pirítjuk, végül felöntjük a borral, és alaposan kiforraljuk. Petrezselymes burgonyával vagy rizzsel tálaljuk, de finom szélesmetélttel is.

Megjegyzés:

Az egykori Ördögorom csárda népszerű fogása volt.

A receptet Vakbagoly küldte. Köszönjük!

Forrás:Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsos   
Sajtleves sörös sült kenyérrel
  2014-01-27 23:15:22, hétfő
 
  [b[Sajtleves sörös sült kenyérrel

Hozzávalók:

2 nagy fej vöröshagyma
4 gerezd fokhagyma
8 evőkanál vaj
6 evőkanál liszt
1 liter sűrű húsleves /készülhet r darab erőleveskockából is/
4 dl tejszín
10 dkg ömlesztetett sajt
20 dkg reszelt emmentáli sajt

őrölt fehérbors
reszelt szerecsendió
A levesbetéthez:
fél csokor petrezselyemzöld
8 szelet fehérkenyér
8 evőkanál világos sör
10 dkg vaj

Elkészítés:

1.) A hagymákat finomra aprítjuk. A vajat felforrósítjuk, és lassú tűzön üvegesre pároljuk benne a hagymákat. Hozzászitáljuk a lisztet, kicsit megfuttatjuk benne, de nem hagyjuk megbarnulni.

2.) Állandó keverés mellett lassan hozzáöntjük a levest, és 5-10 percig főzzük. A levest átszűrjük egy másik fazékba, és újra felforraljuk. Forrás után csökkentjük a lángot, majd belekeverjük a tejszínt a levesbe. Sóval, borssal, szerecsendióval ízesítjük.

3.) Hozzáadjuk a reszelt és ömlesztett sajtokat, felforraljuk, majd ismét csökkentjük a lángot.

4.) A levesbetéthez a petrezselymet megmossuk és finomra metéljük. Fehérkenyérből pogácsaszaggatóval kerek szeletkéket vágunk ki, és meglocsoljuk sörrel.

5.) Serpenyőben a forró vajon aranybarnára sütjük a pogácsák mindkét oldalát.

6.) Előmelegített tányérokban tálaljuk a levest, rajta a pogácsákkal, amelyeket megszórunk petrezselyemmel.





Megjegyzés:

A sörös kenyér helyett gyerekeknek adjunk hozzá pirított, olívás kifli karikákat.

A receptet és a fotót Mirza (Morzsálós) küldte. Köszönjük!

Forrás:Mindmegette.hu

 
 
0 komment , kategória:  Receptek-levesek  
Téli táj
  2014-01-27 23:09:43, hétfő
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Versek, képek tavasztól-télig  
Téli verőfény
  2014-01-27 22:15:14, hétfő
 
  Tóth Árpád: Téli verőfény





Mit ablakom körülfog vén kerettel,
megfrissül most az únt, szomorú táj,
víg napsugár pingál aranyecsettel
az ócska képen és restaurál:ragyogni szítja most az új lazúr,
e vén világba zárt örök szívét
feldobogtatja nékem most az Úr.

Egy ócska házon a rőt téglakémény
most ég felé bíbor kedvvel feszül,
az égbe szökken víg erotikával
s az édes levegőbe idvezül.
A lanka dombok telt, kerek vonalja
kigömbölyül szelíden a leples, tiszta hóra,
hűs paplana alatt a dús föld, mélyen alva
most szívja kebleit tán duzzadóra.,

Jó volna a mezőkre futni mostan
ugy-e szívem, bánat beteg bolondja?
torkomból, melyből vér hördült pirossan
hurrák skárlát szökőkútja bugyogna.
Két fáradt, bús karom a ragyogásba fúrnám:
e két karon, mely az égbe ível,
e két feszülő, lüktető csatornán
a boldog magasságba folyni fel!

Csitt! megvakult a fény, oda a részeg percek,
sötét lett a szobám, csönd, alkonyi ború.
Szívem körül zsebórám hallom: tünődve perceg
vagy tán szivembe bent a bú, a régi szú?
Fázom s lomhán megülök a kályha mellé bújtan,
hát ma se sikerültél szent életöröm?
Sírnék s ökölbe görbül tehetetlen az ujjam
s tenyerem húsát vájja a kínlódó köröm.

 
 
0 komment , kategória:  Versek, képek tavasztól-télig  
Téli dal
  2014-01-27 21:55:27, hétfő
 
  Dayka Gábor: Téli dal






A bágyadt Zephyrek lengedezéseit
A zúgó Boreas mord szele váltja fel;
S már a parti virág, melyet a hűs patak
Rengő habbal öblít vala.
Hervadt kelyhe körűl dérkoszorút visel;
S szilfáinkra Aquilo, melyeket a jegyes
Érlelt fürtjeivel nyájasan átölelt,
Ismét téli fagyot lehel.
S ahol néma liget csöndes homályiban,
Kristályér fejinél, erdei hangokon
Phyllist énekelém, pázsitos hantomat
Száraz ...
 
 
0 komment , kategória:  Versek, képek tavasztól-télig  
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 21 
2013.12 2014. Január 2014.02
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 490 db bejegyzés
e év: 4790 db bejegyzés
Összes: 32631 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 156
  • e Hét: 931
  • e Hónap: 5969
  • e Év: 135676
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.