Belépés
suzymama.blog.xfree.hu
Aki szeretetet vet boldogságot arat!! Suzy Mama
1901.01.01
Online
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 8 
Egyes alapanyagok és ételtípusok szokásos fűszerezése*
  2014-01-05 18:08:12, vasárnap
 
 
Levesek

levesekhez általában:
boróka
borsfű
citromfű
feketebors
fokhagyma
kakukkfű
lestyán
majoranna
petrezselyem
pirospaprika
rozmaring
tárkony
turbolya
vöröshagyma
zeller
apróléklevesekhez: citrom, feketebors, fehérrépa, fokhagyma, pirospaprika, petrezselyem, vöröshagyma

gulyáslevesekhez: feketebors, kömény, petrezselyem, pirospaprika, vöröshagyma, zöldpaprika

gyümölcslevesekhez: citrom, citromhéj, fahéj, narancshéj, szegfűszeg, vanília

hallevesekhez: babér, borsfű, citrom, feketebors, fehérrépa, fokhagyma, kakukkfű, lestyán, petrezselyem, pirospaprika, sáfrány, szegfűszeg, tárkony, vöröshagyma

hús- és erőlevesekhez: bazsalikom, feketebors, fehérrépa, fokhagyma, gyömbér, kakukkfű, petrezselyem, pirospaprika, rozmaring, sáfrány, szerecsendió, vöröshagyma, zeller, zöldpaprika

korhelylevesekhez: babér, bazsalikom, feketebors, fokhagyma, kapor, kömény, majoranna, pirospaprika, vöröshagyma

zöldséglevesekhez: fehérrépa, feketebors, petrezselyem, pirospaprika, vöröshagyma zeller


Húsok, szárnyasok

pácokhoz általában:
babér
bazsalikom
borókabogyó
citromfű
feketebors
fokhagyma
kakukkfű
kapor
koriander
kömény
lestyán
petrezselyem
rozmaring
tárkony
vöröshagyma
bárányhoz, birkához: bazsalikom, borsfű, chili, curry, feketebors, fokhagyma, kakukkfű, kapor, kömény, majoranna, petrezselyem, pirospaprika, rozmaring, szegfűbors, tárkony, turbolya, vöröshagyma, zsálya

borjúhoz: bazsalikom, borsfű, curry, feketebors, kapri, majoranna, petrezselyem, pirospaprika, rozmaring, szerecsendió, vöröshagyma, zeller, zsálya

marhához: babér, bazsalikom, boróka, borsfű, chili, curry, feketebors, fokhagyma, kakukkfű, kapor, kömény, lestyán, majoranna, oregano, petrezselyem, pirospaprika, rozmaring, tárkony, turbolya, vöröshagyma, zsálya

disznóhoz: babér, borsfű, curry, feketebors, fekete üröm, fokhagyma, kakukkfű, koriander, kömény, lestyán, majoranna, pirospaprika, rozmaring, turbolya, vöröshagyma, zsálya

csirkéhez: borsfű, citromfű, curry, fekete üröm, kakukkfű, kömény, majoranna, metélőhagyma, pirospaprika, rozmaring, tárkony, turbolya

kacsához: borsfű, babér, fekete üröm, kakukkfű, kömény, majoranna, rozmaring, tárkony, zsálya

libához: borsfű, édeskömény, fekete üröm, kakukkfű, kömény, majoranna, rozmaring, tárkony, zsálya

pulykához: borsfű, curry, fekete üröm, kakukkfű, kömény, majoranna, petrezselyem, pirospaprika, tárkony, rozmaring, vöröshagyma, zsálya


Halak, vadak, gombák

halakhoz általában:
babér
bazsalikom
bors
borsfű
citromfű
fekete üröm
kakukkfű
kapor
kömény
lestyán
majoranna
metélőhagyma
petrezselyem
pirospaprika
tárkony
turbolya
vöröshagyma
zeller

sült halakhoz: borsfű, kakukkfű, tárkony

tengeri halakhoz: babér, bazsalikom, édeskömény, kakukkfű, kapor, majoranna, metélőhagyma, tárkony, turbolya, rozmaring

nyúlhoz: babér, bazsalikom, lestyán, majoranna, rozmaring, zsálya

őzhöz, szarvashoz: babér, boróka, borsfű, lestyán, majoranna, rozmaring, zsálya

gombákhoz: bazsalikom, bors, borsfű, citromfű, kakukkfű, kapor, majoranna, petrezsely
vadakhoz általában:

áfonya
babér
boróka
feketebors
kakukkfű
kapribogyó
rozmaring
szegfűbors
szegfűszeg
tárkony


Zöldségek, raguk

ragukhoz általában:
babér
borsfű
citromfű
fokhagyma
kakukkfű
kapor
koriander
lestyán
majoranna
metélőhagyma
oregano
petrezselyem
zeller
zsálya
babhoz: babér, bazsalikom, borsfű, csombor, fehérrépa, fokhagyma, kapor, pirospaprika, tárkony, vöröshagyma

borsóhoz: bazsalikom, borsfű, majoranna, petrezselyem, rozmaring, turbolya, zsálya

burgonyához: babér, bazsalikom, borsfű, feketebors, kakukkfű, kapor, lestyán, majoranna, oregano, petrezselyem, pirospaprika, rozmaring, turbolya, vöröshagyma

fehérrépához: borsfű, kapor, majoranna

karfiolhoz: édeskömény, kapor, metélőhagyma, rozmaring

káposztához: borsfű, feketebors, kakukkfű, kömény, majoranna, oregano, petrezselyem, pirospaprika, vöröshagyma, zsálya

kelbimbóhoz: borsfű, kapor, zsálya

kelkáposztához: feketebors, fokhagyma, kömény, majoranna, pirospaprika, vöröshagyma

lencséhez: babér, borsfű, citrom, fokhagyma, petrezselyem, pirospaprika, vöröshagyma

paradicsomhoz: babér, bazsalikom, borsfű, feketebors, fokhagyma, kapor, majoranna, metélőhagyma, oregano, petrezselyem, tárkony, turbolya, vöröshagyma, zeller, zsálya

savanyú káposztához: bazsalikom, borsfű, kakukkfű, kapor, lestyán, pirospaprika, tárkony, vöröshagyma

sárgarépához: petrezselyem, turbolya

spenóthoz: fokhagyma, majoranna, rozmaring, turbolya, tárkony, zsálya

tökhöz: bazsalikom, kapor, majoranna, pirospaprika, rozmaring, tárkony

zöldbabhoz: borsfű, fokhagyma, kakukkfű, kapor, majoranna, oregano, petrezselyem, rozmaring, tárkony, vöröshagyma, zsálya

zellerhez: petrezselyem, tárkony, turbolya
*
A fűszerek felsorolása egy-egy ételnél, vagy alapanyagnál természetesen nem azt jelenti, hogy mindenkor mindegyiket bele kell tenni. A számbavétel csak azt jelzi, hogy milyen fűszerek közül szokás kiválasztani az adott fogás ízkompozíciójának alkotóit.

http://www.konyhamester.hu/










 
 
0 komment , kategória:  konyhai tudnivalók   
Mennyivel számoljunk egy emberre?
  2014-01-05 18:01:46, vasárnap
 
  Adagolási segédlet.

Mennyivel számoljunk egy emberre?

Miből? Személyenként
dl: készétel
dkg: nyersanyag
leves 3 dl
leves főételnek 4-5 dl
főzelék 2,5 dl
mártás 1-1,5 dl
hús (csont nélkül) 12-20 dkg
hús (csontos) 18-25 dkg
hús gulyásnak, fasírtnak 8-12 dkg
csirke, tyúk (tisztított, csontos) 25-35 dkg
kacsa, liba (tisztított, csontos) 25-40 dkg
hal (tisztított) 20-30 dkg


kolbász, hurka 20-25 dkg
krumpli köretnek 20-25 dkg
zöldség köretnek 15-20 dkg
rizs, tarhonya köretnek 10 dkg
zöldség főzeléknek 25 dkg
zöldség levesbe 8-15 dkg
száraz hüvelyes főzeléknek 10 dkg
száraz hüvelyes levesnek 5 dkg
száraztészta főételnek 10-15 dkg
száraztészta levesbetétnek 1 dkg
rizs levesbetétnek 2 dkg
www.konyhamester.hu
 
 
0 komment , kategória:  konyhai tudnivalók   
Milyen ételekbe illenek a leggyakrabban használt fűszerek?
  2014-01-05 17:30:57, vasárnap
 
  Ánizs (és a csillagánizs)
mártások, sütemények, pudingok,
gyümölcslevesek, édes rizsek,
keleten: főzelékek

Babér (más néven: szagos levél)
levesek, mártások, pácok, pástétomok,
savanyú és ecetes ételek,
(jól társítható petrezselyemmel és kakukkfűvel, húsoknál curryvel)

Barbecue
levesek, mártások,
tokányok, vagdaltak, sültek

Bazsalikom (más néven: királyfű, német bors)
levesek, saláták, pácok, mártások, sültek, vagdaltak,
paradicsomos, tök-, bab-, gomba-, csirke- és halételek
(ha nincs, petrezselyemmel helyettesíthetjük)

Borecet
saláták, húspácok


Boróka (más néven: borostyántüske, apró fenyő, borovicskafenyő, gyalogfenyő)
pácok, mártások, főzelékek,
sertés- és vadhúsok, libák, kacsák, rostonsültek, vadpástétomok,
káposztás ételek


Bors
levesek, főzelékek, húsételek, mártások, saláták, öntetek, pácok


Borsfű (más néven: csombor, csomborbors, hurkafű, bécsi rozmaring)
mártások, saláták, pácok, sült húsok,
bablevesek és -főzelékek,
krumplis, gombás és káposztás ételek,
főtt és sült halak
(feketebors pótlására is használjuk)

Borsmenta
gyümölcssaláták, húsok töltelékei

Cayenne bors ( más néven: angol paprika, aranybors, ördögbors, amerikai paprika)
mártások, sült húsok, rizsek, halételek,
krumplis, sajtos és tojásételek


Chili
pástétomok, tokányok,
tojás-, hús- és halételek


Curry
mártások, húsok, halak,
tojásos, paradicsomos, rizses ételek


Citromfű (más néven: macskaméz, anyaméhfű)
mártások, főzelékek, töltelékek,
gyümölcslevesek, -saláták,
gomba-, szárnyas- és vadételek


Citromhéj
húsos töltelékek, roston sült húsok és halak


Citromlé
saláták, mártások, öntetek, gyümölcslevesek


Édeskömény (más néven: bécsi kapor)
saláták, főzelékek, főtt zöldségek, halételek, sütemények


Fahéj (más néven: cimet)
sütemények, gyümölcslevesek,
rizs- és tojásételek


Fekete üröm (más néven: anyafű, veres üröm)
mártások,
kacsa-, liba- és sertéssültek,
káposzta- és gombaételek


Fokhagyma
levesek, főzelékek, húsok, halak, saláták, mártások, öntetek, pácok


Gyömbér (más néven: ginger)
mártások, sütemények, vagdaltak
angolos húsok
hús-, bab-, krumpli- és gyümölcslevesek


Izsóp
pácok, pecsenyék,
burgonya-, zeller-, hal- és hússaláták


Kakukkfű (más néven: tömjénfű, balzsamfű, timián)
levesek, saláták, mártások, főzelékek, húsok, halak, sültek, vagdaltak, pizzák, belsőségekből készült ételek
(jól társítható petrezselyemmel és babérral)

Kapor (más néven: uborkafű)
mártások, saláták, főzelékek, főtt húsok, húsgombócok, tojásételek, túrós ételek

Kapri (más néven: kapribogyó, kaporna)
mártások, saláták, körözettek, szendvicsek, vadak, halak
(mártásokban, salátákban gyakran társul szardellával, petrezselyemmel és olajbogyóval)

Koriander (más néven: cigánypetrezselyem, zergefű, beléndfű)
mártások, levesek, saláták, pácok, sültek, szárnyasok, káposztás ételek, töltelékek
(magja cukrozva az ánizst helyettesíti)

Kömény
levesek, saláták, főzelékek, sültek, körözöttek,
káposztás, burgonyás, sajtos és túrós ételek

Kurkuma
mártások,
ételek színezése

Lestyán (más néven: orvosi lestyán, levescsík)
levesek, főzelékek, pártétomok, mártások, saláták, tojásételek

Majoranna
mártások, hústöltelékek, pástétomok, zöldséglevesek, omlettek, hal- és szárnyassaláták
halak, vadak, csirke- és marhahúsok, májételek,
tök-, bab-, paradicsom-, sajt- és burgonyás ételek


Mustár
pácok, mártások, körözöttek


Olajbogyó
mártások, saláták
(gyakran társul szardellával, petrezselyemmel és kaprival)


Pirospaprika (más néven: magyarbors)
mártások, saláták, húsok, körözöttek,
magyaros fogások

Petrezselyem
levesek, mártások, főzelékek, saláták, szendvicsek,
sült és párolt húsok, halételek, tojásételek
(jól társítható babérral és kakukkfűvel; szükséghelyzetben bazsalikom pótlására is használjuk)

Rozmaring
mártások, pástétomok, töltelékek,
szárnyasok, halak, vadak, bárány- és malacpecsenyék, zsírosabb sültek,
ecetes halak, gombás ételek,
olaszos és franciás fogások


Sáfrány
húslevesek, mártások, tészták, sütemények, rizottók
(helyettesítője a sáfrányos szeklice)


Snidling (más néven: metélőhagyma, pázsithagyma)
saláták, mártások, főtt zöldségek, szendvicsek, sültek, grillezett húsok,
burgonya-, bab-, borsó- és húslevesek,
tojásos, sajtos és túrós ételek,
pizzák, sült krumpli

Szardella (vagy szardellapaszta)
mártások, öntetek
(gyakran társul petrezselyemmel, kaprival, olajbogyóval)

Szegfűbors (más néven: jamaikai bors, angol fűszer, piment)
mártások, főzelékek, pácok, vagdaltak, töltelékek, főtt húsok és halak,
gyümölcsös ételek, édes sütemények

Szegfűszeg
mártások, sütemények, gyümölcsös ételek,
olasz területen: sült és párolt húsok

Szerecsendió (más néven: muskátdió) és a szerecsendióvirág
mártások, levesek, főzelékek, töltelékek, vagdaltak, húsgombócok,
sajtos ételek, halak, krokettek


Szurokfű (más néven: oregano, origano, rigani, vadmajoránna)
levesek, töltelékek, pástétomok, mártások, saláták
bab-, paradicsom, tök-, burgonya-, hal- és húsételek,
spagettik, pizzák


Tárkony (más néven: esztragon, tárkonyüröm)
levesek, mártások, saláták, raguk, tojásételek, csirketöltelékek,
bárány-, borjú-, szárnyas-, malac-, hal- és vadételek,
Erdélyben: savanyú ételek, zöldbab-, borsó- és krumplifőzelékek


Tárkonyecet
saláták, mártások

Torma
mártások,
főtt kolbászok, sonkák és marhahúsok kisérője
(erősen csípős íze száraz melegítéssel enyhíthető)


Turbolya (más néven: illatos turbolya, olasz saláta)
levesek, tyúk- és báránysültek, főtt halak, salátaöntetek


Vanília
mártások, sütemények, gyümölcsételek


Zeller
mártások, saláták, főzelékek,
hús- és halételek,
tojásos és túrós ételek

Zsálya (más néven: kányafű, muskotályzsálya)
pástétomok, főtt tészták, hústöltelékek, salátaöntetek
halételek, szárnyas- és vadhúsok, zsíros húsételek, májas ételek, tojásételek
lágy sajtok
www.Konyhamester.hu
 
 
0 komment , kategória:  konyhai tudnivalók   
Liszt kisokos - Melyiket válasszam?
  2014-01-05 17:26:26, vasárnap
 
  Ember legyen a talpán, aki a polc előtt állva kiigazodik a számtalan lisztféle között. Ebben próbálunk segítséget nyújtani: mit, miért és mihez használjunk?

Az emberi táplálkozásban a gabonafélék csoportjába tartozó növények (pl. búza, kukorica, rizs, árpa, rozs, zab, tritikále, köles, cirok, pohánka, amarant, tönkölybúza) a legfontosabbak, mert szemtermésük energiában gazdag, jól tárolható, viszonylag egyszerűen feldolgozható és sokféleképpen felhasználható.

Többségüket már több ezer éve termesztik. A különböző gabonaféléknek eltérő az éghajlat- és talajigénye. Hazánk természeti adottságai elsősorban a búza, kukorica, árpa, rozs és zab termesztésének kedvez.

A gabonafélék őrlése során lisztet, darát és korpát állítanak elő. A liszt a gabonafélék terméséből őrléssel és részleges héjeltávolítással nyert finom szemcséjű termék. Tágabb értelemben a gabonaőrleményeken kívül a gumók, hüvelyesek őrleményeit is a lisztek közé soroljuk (pl. burgonyaliszt, borsóliszt).

A lisztek csoportosítása többféle szempont szerint történhet:

gabona fajtája alapján (búza, rozs, rizs, kukorica)
szemcseméret alapján (sima liszt, fogós liszt - ld. alább)
hamutartalom alapján (izzítás és kénsavas kezelés után visszamaradó anyag, amely a színét adja a lisztnek)
A gabonaszem fizikailag is szétválasztható három fő része a héj, a magbelső és a csíra. Az összetevők eltérő koncentrációban vannak jelen ezekben. A héj a fő cellulóz-, élelmirost-hordozó rész, az alatta lévő rétegek ásványi anyagokban és vitaminokban gazdagok. A magbelsőt főleg keményítő és fehérjék alkotják, jelentős a cukor-, zsír- és ásványianyag-tartalma. A csíra szintén gazdag ásványi anyagban, A- és E-vitaminban.

A hagyományos feldolgozás során a gabonaszem eredeti vitamin- és ásványianyag-tartalmának 20-80%-a, rosttartalmának mintegy 90%-a kerül a korpába, de elvész a gabonaszem héja alatt lévő értékes fehérje- és zsírsav-komponensek jelentős része is. Ezért táplálkozástani szempontból előnyösebb a gabonaszem szinte összes alkotóját tartalmazó, teljes kiőrlésű lisztek használata.

A búza- és rozslisztek jelölése
A Magyar Élelmiszerkönyv előírásai szerint a csomagoláson az első betűB),
rozs (R), durumbúza (D), graham (G), tönkölybúza (TB).

A második betű a szemcseméretet jelöli: L (liszt - apró szemcséjű finomliszt), FF (kétszer-fogós), FFF (háromszor-fogós - durva szemcseméretű pl. rétesliszt), D (dara).

A szám pedig a hamutartalmat fejezi ki. Minél nagyobb ez az érték, annál több a korpa a lisztben.

Melyiket válasszam?

Búzaliszt (B)

A búza a legfontosabb, és egyben leggyakrabban használt gabonaféle. Az a búzaliszt, amely szinte teljesen csak a magbelsőből áll, minőség szempontjából fontos anyagokat veszít el, ezért táplálkozástani szempontból előnyösebb, ha olyan lisztet választunk, amely a búzaszem őrlése után a búza mindhárom részét tartalmazza. Ezek a teljes kiőrlésű lisztek (BL 200), amelyek tartalmazzák a búzaszem külső rétegeit (korpa) és a csírát is. A búzalisztnek három fő típusát különböztethetjük meg: finomliszt, fogós liszt, kenyérliszt.

A finomliszt (pl. BL 51; BL 55) apró szemcseméretű, alacsony korpatartalmú, világos színárnyalatú őrlemény. Főleg cukrászati termékek és a péksütemények előállítására használják. Háztartásokban pedig sűrítéshez (habaráshoz, rántáshoz, lisztszóráshoz), panírozáshoz, palacsintatésztába, valamint kalácsokhoz, kelt tésztákhoz és süteményekhez használják.

A fogós liszt (rétes- vagy grízes liszt) (pl. BF 50; BFF 55) a finomlisztnél érdesebb tapintású, nagyobb szemcseméretű őrlemény. Mivel sikértartalma (a gabonafélék szemtermésében előforduló, vízben nem oldódó fehérjék együttese, amelyek főként a tészta rugalmasságát és nyújthatóságát határozzák meg) az őrlés során kevésbé károsodott, ezért olyan termékeknél használják, ahol a jó sikérminőség elsőrendű követelmény.

A rétesliszt pogácsához, piskótához, réteshez, valamint gyúrt tészta, nokedli (galuska) és nudli készítéséhez való. A csak lisztbe (vagy paprikás lisztbe) forgatott húsok, halak sütésénél is ezt a lisztfajtát érdemes használni. A rétesliszt és a gríz korpatartalma, hamutartalma azonos a finomlisztével, hiszen ehhez is csak a búzamagbelsőt használják fel, csak durvábbra őrlik.

A kenyérlisztek (pl.: BL 80; BL 112; BL 160) viszonylag több héjrészt tartalmazó, sötétebb színű őrlemények. A sütőiparban a különböző kenyérfajták alapanyagaiként kerülnek felhasználásra. Ez a legideálisabb lisztfajta kenyerek és kelt tészták sütéséhez.



Rozsliszt (RL)

A rozs a búza után a legfontosabb gabonafélénk. A rozslisztet (pl. RL 60; RL 90; RL 125; RL 190) leginkább kenyérsütéshez használják. Vitalizáló, immunerősítő hatású, növeli a fizikai erőnlétet. Gazdag B-vitaminokban, kalciumban, magnéziumban, nitrogénben és foszforban. Alacsony sikértartalma miatt célszerű más lisztekkel keverni.



Durum simaliszt (DSL)

A durumbúza a mediterrán vidék búzája. Magas a fehérjetartalma. A durumbúza ­ magbelsőjére jellemző ­ sárgás alapszínű, finomszemcsés őrlemény. Csekély mennyiségben a lisztszemcsékkel azonos méretű világos héjrészeket is tartalmaz. A durumbúza lisztje magas fehérjetartalmú, kitűnő tészták készülhetnek belőle.



Graham liszt (GL 200)

A Graham liszt abban különbözik a teljes kiőrlésű liszttől, hogy a liszt szemcsemérete nagyobb. A szervezetbe jutva a szénhidrát, mivel nagy szemcseméretű, lassan szívódik fel, illetve ezzel egyidejűleg étkezés után nem alakul ki olyan hamar éhségérzet. Nem mellékes a Graham lisztben található búzacsíra-, ásványianyag-, folsav- és B-vitamin-, továbbá kálium-, kalcium-, foszfor-, magnézium-, cink- és mangántartalom sem. Jobb a tápértéke, mert magasabb a vitamin-, ásványianyag- és rosttartalma.



Tönkölybúzaliszt (TBL)

A közönséges búzához képest a tönkölybúza (pl. TBL 70; TBL 300) fehérjetartalma hatszor magasabb. Az emberi szervezet számára sokkal jobban hasznosítható fehérjéket tartalmaz, aminosav-összetétele kiváló. A tönköly értékeit tovább növeli a közönséges búzához viszonyított magas ásványianyag-tartalma és változatos vitamin-összetétele is.



Kukoricaliszt

Gluténmentes. (A glutén a búzalisztben található fehérje, allergizáló hatású lehet.) Európa több országában fontos alapanyag, de a kínai konyha is gyakran dolgozik vele. Kiváló mártások sűrítéséhez, galuskához, krémlevesekhez, hústöltelékek dúsításához. Belőle készül két híres népi étel, a puliszka és a prósza.

Kis mennyiségben érdemes a kenyérhez adni, amely a kukoricaliszttől kissé édeskés, kellemes ízű lesz. Édes süteményekhez is jól használható. Vigyázni kell, hogy a kukoricaliszt friss legyen, mert míg frissen édeskés ízű, kellemes illatú, addig az állott kukoricaliszt könnyen megkeseredik.



Rizsliszt

Barna és fehér rizsből is készülhet. Selymes textúrájú, gluténmentes. Rizslisztből készül a rizstészta is, ami a kínai ételek gyakori alkotója. Sütéshez rendszerint más lisztekkel keverik. A rizsliszt jól használható porhanyós, omlós tésztákhoz, de galuska, palacsinta, krémleves is készülhet belőle. Édestésztákhoz is kitűnő, szószokat is sűríthetünk vele.

A rizsliszt előnye, hogy sütés során nincs szükség tojásra, így a rizslisztből készült süteményeket tojásallergiában szenvedők vagy magas koleszterinszinttel rendelkezők is fogyaszthatják.



Hajdinaliszt

Gluténmentes. Sötét és világos változatban kapható. A hajdinaliszt érdes, földes jellegű ízt kölcsönöz a kenyérnek, de rosttartalma kétszerese a Graham lisztének. Telítetlen zsírsavtartalma 77%-kal több, mint a búzáé. Hajdinalisztből készül az orosz lepény, a blini. Ezenkívül kenyeret, száraztésztát vagy hajdinakását is készíthetünk belőle.



Burgonyaliszt

Szárított burgonya lereszelésével készítik. Gluténmentes. Ha sütésre használják, akkor általában más lisztekkel keverik össze. Jól használható levesek és szószok sűrítésére, illetve burgonyás kenyér sütéséhez.



Étkezési búzadara

A búzamag belsőjének nagy szemcsés őrleménye. Fehéres krémszínű, kismértékben a daraszemcsére tapadó héjat is tartalmaz. Az asztali darában csírarészecskék is előfordulhatnak, amelyek nagy tápértéket biztosítanak a terméknek.



Étkezési búzakorpa

Az étkezési búzakorpa a terméshéjat és a csíra egy részét tartalmazza, a lisztnél nagyobb szemcseméret-eloszlás jellemző rá. Ásványi anyag és vitamintartalma magas, rostban gazdag, azonban rosttartalmának jelentős része nem emészthető. Ez azonban fontos a szervezet számára, mert jó hatással van az anyagcsere-folyamatokra, elősegíti a bélműködést, és csökkenti az éhségérzetet, így a fogyókúrás és diétás étrend kiegészítője is lehet.


Tudatos Vásárló oldalról
A szerző okleveles biológusmérnök.
 
 
0 komment , kategória:  konyhai tudnivalók   
Bölcseleteket és mottók
  2014-01-05 17:00:51, vasárnap
 
  Ezt a receptet nagyon kerestem már ,már letettem róla és most meg kaptam.Igaz elmúlt szilveszter de jó lesz jövőre is .
A szerencsesüti receptje

Előkészítés: 15 perc Sütés: 5 perc

Hozzávalók:
1 tojásfehérje, 1/2 csésze liszt, 1/4 kávéskanál őrölt gyömbér vagy vanília,
1/4 csésze cukor, 1 csipet só, 1 kávéskanál olvasztott vaj

Elkészítése:
A sütőt melegítsük elő 180 fokra. A tojásfehérjét verjük habbá, adjuk hozzá a cukrot. Keverjük bele a maradék hozzávalókat úgy, hogy a liszt a végére maradjon. Tepsibe helyezzünk sütőpapírt, és a papírra kiskanállal formázzunk 6 cm átmérőjű, késpenge vékonyságú köröcskéket. 150 fokra állítva a sütőt süssük kb. 5 percig. A sütiket egyesével vegyük ki a sütőből (a többi maradjon a melegben). Helyezzünk egy picire összehajtott papírszeletet - az üzenettel! - a tészta közepére, és hajtsuk össze.
Mindenféle jó kívánságokat írjunk rá. Vagy merítsünk a bibliából.
Link Link Bibliai közmondások
 
 
0 komment , kategória:  Karácsonyi ételek  
Nagymamám konyhájából - Kapros lepény
  2014-01-05 16:47:18, vasárnap
 
  Egy közepes méretű tepsiben sült lepényhez:

1/2 kg liszt, 3 dl langyos víz, 1 kávéskanál cukor,
2,5 dkg élesztő,2 teáskanál só, 1/2 dl olaj,

A hozzávalókat bedagasztom és hagyom jól megkelni.Addig egy jó nagy csokor friss kaprot apróra vágok és 2 kanál forró zsírban (már a tűzről levéve) egy pillanatig átforgatom és 1 teás kanál sót teszek bele. Mikor a tészta megkelt, beleteszem a tepsibe (amit nem kell kikenni semmivel) és kézzel szétnyomkodom annyira, hogy beterítse az egész tepsit. A kihűlt zsíros kaporból 1 kanállal rálocsolok a tésztára, majd kettőbe hajtom, újból szétnyomkodom kézzel, újabb kanál kapor, újra hajtogatom és így tovább, amíg tart a kapor. Annál jobb, minél többször hajtom, annál foszlósabb lesz tőle. A végén kockákra vágom a nyers tésztát, s így bevagdosva teszem be az előmelegített sütőbe.

http://nagymamamkonyhajabol.hu
 
 
0 komment , kategória:  EGYSZERŰ ÉTKEK-NAGYSZERŰ ÍZE  
Gyömbéres banándzsem
  2014-01-05 16:38:31, vasárnap
 
  Hozzávalók
két (kb. 2,5 decis) üveghez

1 kg érettebb banán
50 g gyömbér
2 ek citromlé
1 tasak vaníliás cukor
2 ek méz

Folyamat

A banánt pucoljuk meg és vágjuk fel kis darabokra. Citromlével, vaníliás cukorral főzzük egy picit egy edényben, majd adjuk hozzá a finomra reszelt gyömbért a mézzel együtt.
Főzzük még pár percig, a keletkező habot merőkanállal szedjük le a tetejéről.
Igény szerint botmixerrel még pürésíhetünk rajta.
A lekvárt töltsük tiszta üvegekbe, amiket előtte már alaposan kifőztünk, majd 5 percre állítsuk fejtetőre.

Megjegyzés:" A gyömbér nem csak, mint fűszer, de mint gyógynövény is felhasználható, hiszen gyomorerősítő, étvágyjavító, és emésztés elősegítő hatása is van, sőt azoknak a kismamáknak, akik a terhesség ideje alatt reggeli rosszulléttel küszködnek, előszeretettel ajánlják számukra a gyömbért, amely lecsillapítja a háborgó gyomrot."
 
 
0 komment , kategória:  lekvárok-befőzése,szörpök  
Derülj kicsit!
  2014-01-05 09:56:30, vasárnap
 
  A mai napot viccel kezdjük.
Egy jóképű, szobortestű fiatalember kétségbeesve tapasztalta, hogy befejezte tanulmányait, de nincs se állása, se pénze, viszont fizetnie kell a lakbért, a mobilt, a benzint, a motorcsónakot stb. Elhatározta, hogy gyors pénzszerző programot indít. Lakása ajtajára nagy plakátot rakott ezzel a szöveggel:
ÁGYBAN: 100 EURO
KANAPÉN: 50 EURO
PADLÓN: 25 EURO
Arra járt egy öregasszony, figyelmesen elolvasta a plakátot, hazaszaladt, összetörte a takarékperselyét, megszámolta a pénzt, és egyenesen a fiatalember lakásához sietett. Becsengetett, és átadta a fiúnak a kezében tartott pénzt. Az öregasszony láttán a fiú kissé elbúsult, de tudta, hogy szüksége van a pénzre. Beengedte az öregasszonyt, majd megszámolta a pénzt... 100 euró. Ekkor megkérdezte tőle:
- Szóval ágyban akarja?
Mire az öregasszony mosolyogva:
- Ne légy naiv, fiacskám... Négyszer a padlón!
 
 
0 komment , kategória:  Viccek  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 8 
2013.12 2014. Január 2014.02
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 215 db bejegyzés
e év: 1742 db bejegyzés
Összes: 8745 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 289
  • e Hét: 727
  • e Hónap: 7099
  • e Év: 57890
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.