Belépés
suzymama.blog.xfree.hu
Aki szeretetet vet boldogságot arat!! Suzy Mama
1901.01.01
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 4 
A telihold megnevezései és jelentésük
  2014-01-07 16:51:19, kedd
 
  A telihold különböző megnevezései még az őshonos indiánoktól származik, arról a területről, ami a mostani Amerikai Egyesült Államok nyugati és keleti részén terül el. A törzsek az évszakok változását úgy követték, hogy különböző elnevezéseket adtak a teliholdnak. Az elnevezések a hónap egész folyamán érvényben voltak. Az európai gyarmatosítók átvették ezt a hagyományt és elkezdtek ők is neveket adni a teliholdnak. Mivel egy holdhónap áltagban csupán 29 napból áll, a telihold bekövetkeztének időpontja évről évre változik.

Telihold januárban: farkas hold

a télközép hidege és mély hótakarója között farkas falkák éhesen üvöltöttek az indián törzsek szomszédságában, innen a telihold elnevezése is. Az angol nyelvterületeken még öreg holdnak is nevezik, a kelták teljes holdnak hívták, ismert még a jég hold elnevezése is.
Telihold februárban: hó hold

mivel a legtöbb hó ebben a hónapban hull, ezért az őshonos indiánok hó holdnak nevezték ezt a teliholdat. A cseroki indiánok csontos holdnak nevezték, a dakota-sziú indiánok a mosómedvék holdjának, a kínaiak pedig bimbózó holdnak.
Telihold márciusban: ragyogó hold

ahogy az idő egyre melegszik és a talaj is kezd melegedni, a földből kezdenek előbújni a férgek, előcsalogatva a vörösbegyet, ezért egyes indián törzseknél a férgek holdjának is nevezték a márciusi teliholdat. Az északi törzsek a varjúk holdjának is nevezték. A gyarmatosok számára ez volt viszont a nagyböjt hold. A kelták szél holdnak nevezték, a kínaiak pedig álmos holdnak.
Telihold áprilisban: tojás hold

a keltáknál termő hold, az új-pogányoknál az ébredés holdja, a kínaiaknál babarózsa hold, cseroki indiánoknak virág hold, a dakota-sziú indiánoknak pedig a vadludak visszatérésének holdja.
Telihold májusban: zöld levelek holdja

az angolok tej holdnak is nevezik, a kelták fényes holdnak, az új-pogányok fű holdnak, a kínaiak sárkány holdnak.
Telihold júniusban: zöld kukorica hold

Európában rózsa holdnak nevezik, a keltáknál ez a lovak holdja, a kínaiaknál a lótusz hold, a dakota-sziú indiánok pedig érett bogyók holdjának nevezték.
Telihold júliusban: nyár közepi hold

mivel ebben az időszakban gyakoriak a nyári zivatarok, villámló holdnak is nevezték, máshol pedig a széna hold elnevezést kapta. A kelták a követelők holdjának nevezték, a kínaiak az éhes szellem holdjának, a cseroki indiánok pedig érett kukorica holdnak.
Telihold augusztusban: gabona hold

keltáknál ez a vitázók holdja, kínaiak aratás holdja, a dakota-sziú indiánoknál ez a mindent megérlelő hold. Egy pár törzs vörös holdnak is nevezi.
Telihold szeptemberben: aratás holdja

ennek a teliholdnak az elnevezése származik a leginkább az őshonos indiánoktól, mert ez a telihold jelezte, hogy mikor jött el az aratás ideje. Legtöbb helyen a szeptemberi telihold az aratás holdja, és egyben az a telihold is, amely az őszi napéjegyenlőség időpontjához legközelebb esik. Pár évente az aratás holdja októberre esik. Annyira fényes, hogy az aratás során a földművesek éjjel is dolgozhatnak a fényénél. Az angolok gyümölcs holdnak, a kelták éneklő holdnak, a kínaiak krizantém holdnak, a cseroki indiánok fekete pillangó holdnak, a dakota-sziú indiánok hajas borjak holdjának is nevezik.
Telihold októberben: szüret hold

gyakran nevezik vadászok holdjának vagy vér holdnak, mivel a vadászok jobban látták az előzőleg learatott mezőkön a vadakat. A kínaiak kedves holdnak nevezik, dakota-sziú indiánok pedig a szalagok és gyöngyök holdjának.
Telihold novemberben: hód hold

az indiánok ebben a hónapban szokták a hód csapdákat felállítani, hogy a fagy beállta előtt meleg bundákat tudjanak készíteni maguknak. A kelták sötét holdnak nevezték, az új-pogányok fa holdnak, a kínaiak fehér holdnak, a cseroki indiánok a kereskedés holdjának, a dakota-sziú indiánok viszont csak úgy beszéltek róla, hogy a hold, aminek letört a szarva.
Telihold decemberben: hideg hold

ebben a hónapban az éjszakák a leghidegebbek és egyben a leghosszabbak is. Ennek a holdnak egész hónapban magas a pályája és sokáig látható. Az új-pogányok hosszú éjek holdjának, a kínaiak keserű holdnak, a cseroki indiánok hó holdnak, a dakota-sziú indiánok tizenkettedik holdnak nevezik.
A tizenharmadik telihold: kékhold

habár minden év tizenhárom holdhónapból áll, csak két-háromévente jut egy hónapra két telihold. Ennek a tizenharmadik teliholdnak a neve Kék hold, utoljára 2012 augusztusában gyönyörködhettünk benne.
Birtalan Katalin
 
 
0 komment , kategória:  Jó ha tudod  
A nyers étrend
  2014-01-07 13:21:18, kedd
 
  Michael Arnstein, gyümölcskedvelő atléta a 15 mérföldes munkába való ingázást nem autóval, busszal vagy vonattal oldja meg, hanem futva. Fut az irodába, kocog a környező házak között és végül a new york-i Central Parkon át, ahol csak azért áll meg, hogy gyümölcsöt egyen. Mielőtt elkezdené a távot, körülbelül 15 narancsot fogyaszt el. A nap végére 6000 kalóriát eszik meg, étrendje elsősorban nyers zöldségekből és gyümölcsökből, elsősorban gyümölcsökből áll."

Nyers étrendjének hála Arnstein úgy érzi, mintha “szinte emberfeletti" erő költözött volna belé, ami minden nap megnyilvánul egyre javuló futásidejében és látása élesedésében.

A NYERS ÉLELMISZEREK FELÉ FORDULT, AMIKOR MÁR SEMMI MÁS NEM HASZNÁLT

" Kipróbáltam mindent a vitamin boltokban "- mondja Arnstein egy CNN interjúban Dr. Sanjay Guptanak. " Kipróbáltam minden étrendkiegészítőt, nagy fehérjetartalmú étrendet, kipróbáltam mindent. " Hozzáteszi, hogy csak a nyers ételek, zöldségek fogyasztása " teljesen átalakított, mint embert."

Házában négy hűtőszekrényt tart és bevásárlásait nagykerekben végzi. Véleménye szerint: "sokat eszem, mint a legtöbb állat a természetben." Mégis, egészséges életmódja párosulva a sok testmozgással képessé teszi őt arra, hogy súlyát kordában tartsa. Büszke arra, hogy mindössze 3-5% testzsír van a testén és hogy ő a hetedik leggyorsabb amerikai futó 100 mérföldön.

A NYERS ÉTREND TOVÁBBI ELŐNYEI

Arnstein, saját YouTube-csatornáján azt is állítja, hogy a nyers étrendnek egy sor más egészségügyi hatása is van rá.

JAVULÓ LÁTÁS

Látása " figyelemreméltóan javult " miután áttért a nyers étrendre. Megjegyzi, hogy minden lényegesen élesebbnek látszik.

JOBB BŐRMINŐSÉG

Arnstein azt mondja, hogy soha nem száraz a bőre és sosem csipás a szeme amikor felébred.

JOBB ENERGIASZINT

" Érzem hogy élek, energikus vagyok " -mondja. A nyers élelmiszerek nem csupán " mentális világosságot " adtak, de abban is segítettek, hogy maratoni ideje javuljon.

ERŐSEBB IMMUNRENDSZER

Azt mondja, hogy: " sosem leszek beteg, nem sérülök le ". Elmagyarázza, hogy még 100 mérföld lefutása után is frissnek érzi magát, teste sosem sérül le.

Arnstein mindenkit sürget arra, hogy próbálja ki a nyers étrendet, még ha csak mindösszesen két hétig tart is az. Ez alatt az idő alatt- de lehet, hogy nem is kell hozzá két hét- az emberek meg fogják tapasztalni annak a diétának az előnyeit, amit ő csak “józan ész" diétának hív.

FORRÁS: NATURAHIREK.HU



 
 
0 komment , kategória:  Egészség,életmód  
Bibliából a gabonafélékről
  2014-01-07 11:01:18, kedd
 
  MIKÉNT VÉLEKEDIK A BIBLIA A GABONAFÉLÉK FOGYASZTÁSÁRÓL: EGÉSZSÉGES VAGY NEM?

Az utóbbi években heves vita tárgyává vált a gabonafélék fogyasztásának egészséges volta. Mivel gyakran vagyunk azon a véleményen, hogy régen más világ volt és az öregek jobban tudják, a kíváncsiság kedvéért, nézzük meg egy kicsit közelebbről, hogy az őseink hogyan is viszonyultak a gabonafélékhez.

Sok fontos információt és tudást hagytak ránk elődeink. A Bibliával nemcsak szellemi kincseket hagytak ránk, hanem azt olvasva, tanulmányozva, betekintést nyerhetünk az akkori világ és az akkori emberek hétköznapjaiba.

Ezért most egy kicsit visszamegyünk az akkori időkhöz:

A bibliai idők gabonái másak voltak, mint a mostani gabonafélék
Bizonyára, sok utalás van a Bibliában a gabonafélékre, és mindez nem hiába. Akkoriban, a mezőgazdasági ág nagy fontosságnak örvendett. De, az akkoriban fogyasztott gabona nagyon keveset, vagy egyáltalán nem hasonlít a mostani gabonáinkra. Jézus idejében csak három féle búzát ismertek: az alakor vagy egyszemű búzát (Triticum monococcum), emmer vagy kétszemű tönke búzát (Triticum dicoccum), és később a közönséges búzát vagy kenyérbúzát (Triticum aestivum). Ezek mellett használtak még egyszerű árpát, kölest, rozst. Ezek a gabonák sokkal több fehérjét és kevesebb antinutritív anyagot tartalmaztak, mint a mai gabonáink. (Az antinutritív anyagok különböző módon befolyásolják a táplálóanyagok hasznosulását, csökkentik a fehérje emészthetőségét, megkötnek bizonyos táplálóanyagokat, vagy károsítják a bélhámot, amivel csökkentik az emésztés hatékonyságát.)

Ez igen éles ellentét a mai világgal, hiszen már több mint 25.000 gabonafajta ismert, aminek a többségét laboratóriumban, mesterségesen tervezte meg az ember, ahhoz, hogy betegségek elleni rezisztenciájuk legyen, vagy nagy mennyiségben lehessen őket termeszteni. Ahhoz, hogy olyan gabona fajtákat termesszen az ember, amelyek rendelkeznek a betegségekkel szembeni ellenálló képességgel, nagy árat fizettünk, hiszen növelni kellett a gabona azon elemeit, amelyek ezt a funkciót természetesen betöltik: legfőképpen a glutén és lektin tartalmukat, és a fitát tartalmat, ami egyben a legveszélyesebb az emberi szervezetre nézve.

Ezek a hibrid törzsek, gyakran válnak allergénforrássá, emellett kémiai anyagokkal és műtrágyával kezelik őket. Tehát, láthatjuk, hogy az akkori gabona genetikailag nem hasonlít napjaink gabonáira, és kevésbé is volt káros. Emellett, másképp is dolgozták fel.

A bibliai idők gabonáját másként dolgozták fel
A gabonák feldolgozása során, a káros glutént, lektint és fitátokat valahogy semlegesíteni kell. Különböző kultúrák különböző módon érték ezt el. A bibliai időkben a gabonákat gyakran áztatták, erjesztették, vagy hagyták rügyezni még mielőtt elfogyasztották volna. Habár ez gyakran nem volt szándékos, de a különböző tárolási módok, amik a gabonát melegnek tették ki, vagy a nyirkos körülmények, közrejátszottak az erjedési folyamatokban és a rügyezésben. Amikor egy mag kirügyezik, a kémiai szerkezete megváltozik és antinutritívek koncentrációja lecsökken. Az erjedés ezt jobban lecsökkenti.

Akkoriban, az emberek bármelyik gabonáról tiszta szívvel kijelenthették volna, hogy ,,teljes kiőrlésű", a mostani ember ezt már csak félve mondja. Nem is létezett akkoriban olyan eszközük, ami a búzát a ma ismert, ,,mikro finom" részecskévé őrölte volna. Kézzel őröltek, köveket használva. Gondoljuk csak el, hogy mekkora különbség van, az akkor készült liszt és a mostani hibrid búzából készült liszt por nagyságú részecskéi között. Ezért, ezt a finom, por nagyságú lisztet, a szervezetünk gyorsan cukrokká alakítja át, és így, a lisztfogyasztásnak és a feldolgozott ételek fogyasztásának ugyanolyan hatása van a vércukorszintre, mint egy csésze cukornak.

Ha a Biblia a gabonára tesz utalást, akkor az biztos, hogy magára a gabonára, vagy egy magra, vagy az ebből készült kenyérre vonatkozik. S nem fánkra, se nem chipsre vagy egyéb mostani eledelre, amit gabonából készítünk.

Nehéz időkben fogyasztottak gabonákat
Ádám és Éva minden növényt, gyümölcsöt fogyaszthatott az Édenkertben, de csak a kiűzetésük után volt szó arról, hogy munkával és fáradsággal keresik meg a kenyerüket. Ezen persze sokat lehet filozofálni, s elméleteket gyártani, hogy akkor a gabonák fogyasztása már a kezdetektől Isten tervéhez tartozott vagy sem, de a lényeg mégis az, hogy a gabona természetesen Isten tiszteletbeli teremtménye, ,,mert látta, hogy jó", de nagyon fontos, hogy tudatosan meglássuk a lényeget, hiszen nem minden, ami ,,jó", ,,hasznos" is a szervezetünkre nézve. Isten, mérgező növényeket is teremtett, persze mindegyik örvend a maga díszes helyének, de viszont nem mindegyik ,,hasznos" számunkra.

A Bibliai időszak, egy fontos mezőgazdasági időszakra vezethető vissza, ahol a gabonák fogyasztása gyakran egy nép túlélését vagy növekedését szolgálta.

A Bibliában nemcsak jókat olvashatunk a gabonákról. Ezékiel könyve az egyik legrészletesebb leírást nyújtja a gabonákról. Isten megparancsolja Ezékielnek, hogy búzából, árpából, babból, lencséből, kölesből és tönkölyből készítsen kenyeret a népnek. Ez napjainkban is elég népszerű recept. Viszont, Ezékiel nem békés időkről beszél. Amikor ezt parancsolta neki az Úr, éppen egy közelgő ostromnak álltak elébe és csak ezek a gabonák voltak raktáron. Mellesleg Ezékiel tiltakozik az ellen, hogy megegye, hiszen a gabonák egy része állateledelnek számított. Az éhínség és ostrom közepette szigorúan adagolt mennyiségeket ehettek, hogy elegendő legyen mindenkinek.

Az egyiptomi kivonulás során, amikor a nép gyorsan kellett elhagyja Egyiptomot, kovásztalan kenyeret ettek, mert azt tudták időben elkészíteni.

A hús fogyasztása ünnepekhez kötött
Ahogyan a gabonafélék fogyasztása gyakran nehéz időkben történt, a hús fogyasztása ünnepekhez, ünnepléshez kapcsolódik, ami érdekes, hiszen azok a diéták, amelyek a bibliai étrendet támogatják, nem ajánlják a húsfogyasztást. Csak az özönvíz után jelenik meg a hús, mint étel, amikor azt mondja Isten Noénak, hogy minden élőlényt neki ad táplálékul, ugyanúgy, ahogyan a zöld növényeket is táplálékul adta. Amikor a tékozló fiú hazatér, az apja a legkövérebb borjút vágatja le.

A böjtölés során, a bibliai idők embere, és még a mai ember is, nem eszik húst.

Jézus, az Élet kenyere
Az Újszövetségben a kenyérre való utalás új értelmet kap. Jézus úgy beszél magáról, mint az Élet kenyere, és aki eszik ebből a kenyérből, örök életet nyer. Így is szoktunk imádkozni: ,,mindennapi kenyerünket add meg nekünk ma". Mindez nem arról szól, hogy mennyire egészséges a kenyér étrendi szempontból, hanem teológiai és szellemi igazságot takar a lelki táplálékról. Mivel gabonákat, kenyeret nehéz időkben vagy áldozathozatal alkalmával fogyasztottak az Ószövetség idején, az Újszövetségben ez már szimbólummá válik és párhuzamot is vonhatunk, hiszen Jézus azért öltött emberi testet, hogy áldozattá váljon bűneinkért.

Jézust, úgy is ismerjük, mint ,,Isten báránya". Ez is egy csodálatos, mély párhuzam az egyiptomi kivonás között, amikor a bárányt feláldozták, hogy vérével kenjék be az ajtófélfákat, hogy a halál angyala felismerje Isten népét és elkerülje azt. Jézus áldozata hozza meg a megváltást.

Az utolsó vacsorán, Jézus kovásztalan kenyeret eszik tanítványaival. Miután megtöri a kenyeret, azt mondja: ,,Ez az Én testem, amely értetek adatik." Ez az a pont, amikor az ,,Élet kenyerévé" (reményt ad és éltet nehéz időkben) és ,,Isten bárányának" (áldozat hozatallal) misztériumává változik át minden.

Máshol is elhangzik, nem csak a Bibliában, az a titok, hogy testünk nem csak a mienk, hanem ugyanúgy, Istenhez is tartozik. A keleti vallásokban is elhangzik az, hogy mindenkiben ott az Isten. Épp ezért, fontos tudatosan dönteni afelől, hogy milyen minőségű és mennyiségű élelemmel, táplálékkal tápláljuk testünket. Ez, ugyanúgy érvényes szellemi és lelki táplálékainkra is.

Forrás: filantropikum.com
 
 
0 komment , kategória:  Jó ha tudod  
Sült fokhagymás mártogatós
  2014-01-07 00:53:23, kedd
 
  Jó régen készült ez a sült fokhagymás mártogatós. A sült fokhagyma íze fantasztikus, viszont sütés közben a lakás szellőztetése melegen ajánlott.

Hozzávalók:
6-8 darab fokhagyma (200 g)
270 g zsíros tejföl
150 g joghurt
50 ml olívaolaj
néhány csepp friss citromlé
1/2 tk. só
frissen őrölt bors

A fokhagymákat kettévágom, tepsibe teszem és előmelegített 200 fokos sütőben 20-30 perc alatt megsütöm (vigyázok, hogy ne égjen meg). Hagyom kissé kihűlni majd egyesével kikaparom a puha sült fokhagymát. Ha teljesen kihűl a fokhagyma akkor összekeverem a tejföllel, joghurttal, olívaolajjal, citromlével és a fűszerekkel. Húsok, saláták mellé, vagy akár szendvicsbe, tökéletes.
 
 
0 komment , kategória:  köretek  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 4 
2013.12 2014. Január 2014.02
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 215 db bejegyzés
e év: 1742 db bejegyzés
Összes: 8743 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 93
  • e Hét: 2309
  • e Hónap: 4204
  • e Év: 54995
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.