Belépés
suzymama.blog.xfree.hu
Aki szeretetet vet boldogságot arat!! Suzy Mama
1901.01.01
Online
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 9 
Gyógyító energiák
  2014-01-08 10:48:28, szerda
 
  Ha létezne energiaturizmus, talán a Pilis lenne a hazai központja. A Visegrádi-hegységben sűrűn találhatók olyan helyek, amelyekről úgy tartják, gyógyító energiát áramoltatnak. De ugyanez igaz a Bükk-hegységre és a Káli medencére is. Íme a legnépszerűbb hazai töltőállomások.
Magyarország varázslatos. Az aktuális közhangulatot nézve ez merész állításnak tűnik, de tény, hogy ennyire sok, különleges természeti kincs, ilyen kis helyre koncentrálva nem sok országban található, legalábbis a közhiedelem szerint.



Bükkszentkereszt, Hideg-völgy
Egyes helyeknek gyógyító energiát tulajdonítanak, de erre valószínűleg sokáig keresgélhetnénk a meggyőző, orvosi bizonyítékokat. Az okok, amiért a gyűjtésünkben szereplő települések egyre népszerűbbek, hajszoltságunkban, fáradtságunkban, illúzióvesztéseinkben keresendők.

Szent György-vonalak
A keleti kultúrában sárkányáram néven emlegetik azokat a vonalakat, amelyek egyfajta rezgéssel bíró energiarendszerek, és behálózzák a Földet. A régi korokban ezeknek az áramlatoknak a hatását számításba vették különféle, szakrális helyek megtervezésekor. Úgy tartották, ahol ezek a vonalak metszik egymást, ott jótékony energia sűrűsödik össze. Ezekről a helyekről olyan tulajdonságokat jegyeztek fel, mint hogy a környékén dúsabb a növényzet, gazdagabb az állatvilág, tisztábbak a vizek, a vidéken élő emberek pedig kiegyensúlyozottabbak.

Rám-hegy, Visegrádi-hegység
Pilisszentkereszttől, a Visegrádi-hegység legmagasabb pontjától nem messze található a Rám-hegy, amelyiknek egyik látványossága a sziklafalakkal határolt szurdokon keresztül megközelíthető Ferenczy-szikla. Erről a kőtömbről úgy tartják, a Földet behálózó energiavonalak csomópontja.



Tápiószentmárton, Attila-domb
Az év nagy részében, különösen hétvégenként forgalmas a Pilisnek ez a része, dacára annak, hogy nem a legkönnyebb túraútvonal. De még mindig csendesebb hely, mint a közeli Dobogőkő, amely időnként úgy fest, mint egy ezoterikus Normafa. Ha létezne energiaturizmus, valószínűleg a Pilisben találnánk a magyarországi bázisát, ahol olyan, hasonlóan erős helyek vannak még, mint a pilisszentiváni Ördögszikla, vagy Dömös-közeli Vadálló kövek.

Bükkszentkereszt, Bükk-hegység
A település két dologról nevezetes. Az egyik, hogy 600 méter magas, spéci fekvésének, szubalpin klímájának köszönhetően különösen tiszta a levegője. Légzési nehézségekkel küzdő, illetve vérszegénységben szenvedő emberekre jó hatással van, mint azt egy tüdógyógyász, dr. Mandel Dezső az 1930-as években végzett kutatásai alapján megállapította. Azt is tapasztalta, hogy egyes pajzsmirigybetegségek esetében is segít beindítani az öngyógyító folyamatokat.

A másik nevezetesség a település gyógyító kövei közt számon tartott Boldogasszony kő. A legenda szerint Jézus Krisztus halála után gyászoló édesanyja bánatában útnak eredt, és éppen ezen a kövön pihente ki fáradalmait. A kő felvette Szűz Mária testének az alakját, és megőrizte rezgéseit. Innentől nem nehéz kitalálni, hogy miért is számolt be néhány zarándoknő arról, hogy látogatása után ismeretlen eredetű termékenységi problémája megszűnt.

Tápiószentmárton, Attila domb, Pest megye
Régi feljegyzések szerint a nagyközség magával ragadó ereje, illetve a híres Attila domb nyugalma azonnal érezhető, ahogy megérkezünk. Ma már sokkal forgalmasabb ez a település, ezért aki csak befelé szeretne figyelni ott, annak némi rutinra van szüksége. Családtagjaim szerint, akik már jártak ott néhányszor, a dombra ülve tényleg érzékelhető a kezek és lábak felmelegedésével együtt járó bizsergető hatás, amit ehhez a helyhez kötnek. Érzékenyebbeknél okozhat szédülést is, de a hozzáértők szerint nem kell megijedni, ez is része annak a folyamatnak, amelyik a test energiaáramlásának a helyreállítására törekszik.

Hegyestű, Káli-medence


Úgy is hívják, hogy a Káli-medence kapujának őre, ami szép kilátást nyújt a Balatonra. A kúp alakú, bazalthegyet Zánka és Monoszló között találjuk, ahol 5-6 millió évvel ezelőtt vulkán működött. A biciklivel is megközelíthető hegy tisztaságát ügyesen megőrizték, ez fokozottan védett terület. Legedás gyógyulásokat nem jegyeztek fel, de az ide koncentrálódó energiavonalak hatással vannak a turistákra. Frissebbnek, erőteljesebbnek érezhetjük itt magunkat.

Szentbékkála, Káli-medence
A falu nem tartozik Veszprém megye leglátványosabb helyei közé, de a települést övező erdős hegyek hangulatossá teszik. Szentbékkálla nevezetessége a Kőtenger, amelyikről úgy tartják, gyógyító rezgésű Szent György-vonalon fekszik. Feljegyzések szerint úgy keletkezett, hogy a vulkanikus utóműködés nyomán hévizes források törtek föl, és az itt található fehér homokot a forró víz kemény kőhalmazzá alakította. Csak úgy, mint a Káli-medence más, gyógyhatással jellemzett helye, ez is segít abban, hogy pihentebbnek, erősebbnek érezzük magunkat.

Kovácsi-hegy, Zalaszántó
A település egy látványosságról híres, mégpedig Európa legnagyobb, és Kelet-Európa első buddhista szentélyéről, a zalaszántói sztúpáról. Az építményt, amelynek betonjában az építés során tibeti könyveket helyeztek el, 1993-ban a 14. Dalai Láma avatta fel. Bent Buddha földi maradványának néhány darabját őrzik. Lényegében bármelyik, magyarországi bazilikára igaz az, hogy energiája nagy hatással van a látogatókra, a zalaszántói sztúpát azért érdemes kiemelni a szakrális épületek közül, mert sokan számoltak már be arról, hogy itt meditálva - vagy csak üldögélve - megtalálták a megoldást az őket aktuálisan nyomasztó problémára, vagy régi sérelmeiken agyalva könnyebben megértették, azok miért történtek, és hogyan tudnák könnyebben lezárni.

Lenti, Zala megye
A termálvízben gazdag zalai város szintén a már sokat említett gyógyító vonalak mentén fekszik, és ezen pontok találkozásához tervezték a Szent György Energiaparkot. Bioenergetikus természetgyógyászok szerint a lenti gyógyvíz és a különleges energetikájú hely együttesen van jó hatással a vendégekre, a park területén található sugárzások az energiahiányos állapotot segítenek helyreállítani. Azt viszont nem javasolják, hogy túl sokáig héderezzünk a parkban, alkalmanként 1-2 óra az ideális. A Szent György-vonalak irányát kikövezett út mutatja, és karókkal jelzik a vonalak találkozási pontjait, ahol a földsugárzás a legerősebb.

Hogyan gyógyít egy hely?
Ahhoz, hogy körültekintő választ tudjunk adni a kérdésre, ezek a különleges helyek hogyan segítenek a betegségek megelőzésében, az energiagyógyítás bonyolult rendszerében kellene elmerülnünk. A gyógyító helyekről szóló elméletek szerint a Földet és az embert is egyaránt elektromágneses jellegű erőtér, aura veszi körül. Az egyensúlyvesztés, majd később a betegségek jelei ugyanúgy megmutatkoznak az aurában, mint a testben. Foltok, rések, szakadások keletkeznek, amelyek nehezítik az öngyógyító mechanizmusokat. A különleges energiákat áramoltató helyek a hozzájuk fűződő legendák segítenek serkenteni a szervezet saját gyógyító folyamatait. Persze azért az is használ, ha hiszünk bennük.

Forrás: http://travelo.hu/kozel/2012/01/02/toltsd_fel_magad/

Share this:
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Lenmag: Magas koleszterin, epe- és vesekő ellen
  2014-01-08 10:44:17, szerda
 
  A lenmag valóban igazi csodaszer: már ősidők óta minden formáját hasznosítják - felfedezett gyógyhatásainak sora egyre nő.

Kevesen tudják, hogy az egyik legegészségesebb növényünk a lenmag.
Pedig napról napra újabb és újabb felfedezések bizonyítják gyógyhatását.
Hiszen olyan páratlan zsírsavakat tartalmaz, amelyeket a szervezet nem képes előállítani, más néven omega-3 zsírsavakat.

Ennek a növénynek Linum usitatissimum L. a botanikai neve, és már a közép-kőkor ember számára is ismert volt hasznossága. A lent rost- és olajnyerésre használták. Erre következtetnek a svájci cölöpépítményeknél talált leletekből. A len termelésre már a Kr. e. XIV. századból vannak bizonyítékok; az egyiptomi sírkamrákban találtak lenmagokat a halottaknak adott útravalóként. Hippokratész (Kr. e. 500 körül) említi először a lenmagot hurut, testi fájdalmak és hasmenés elleni gyógyszerként. A Paracelsusnak is nevezett Theophrastus von Hohenheim (1493-1541) ingerenyhítő köhögés elleni szerként említi a lenmagnyákot. A lenmag alkalmazása a népi gyógyászatban Hieronymus Bockra vezethető vissza, aki a lenmag orvosi alkalmazásáról igen részletesen beszámol.

A lenmag egészségmegőrző hatással bír, a népi gyógyászat előszeretettel alkalmazza. A lenmag használata a modern táplálkozásban kapott helyet. A mind több feldolgozott élelmiszer sűrűjében a legmegbízhatóbbak egyike, a feldolgozatlan lenmag. Így a szervezet hozzájut a legtisztább forráshoz, hogy ellássa magát a legfinomabb esszenciális zsírral. A lenmag 35 százalék zsiradékot tartalmaz, aminek 72 százaléka esszenciális, tehát a szervezet számára nélkülözhetetlen. Ebből 58 százalék linolenic nélkülözhetetlen zsírsav, amiből a szójababban 9 százalék van, a tökmagban 15 százalék, és a dióban 5 százalék. Más táplálékunkban nem fordul elő, vagy csupán jelentéktelen mennyiségben. A legtisztább és legtöbb esszenciális olajat tartalmazza, amire a szervezetnek szüksége lehet. Ezzel a tulajdonságával ez egyik legértékesebb táplálékunkká vált.
Gazdag A, B, C, D és E vitaminban. Az ásványok közül nagymennyiségben van benne kálium, foszfor, magnézium, kalcium, kén, vas, cink, nátrium, klór mangán, szilikon, réz, fluor, alumínium, nikkel, kobalt, jód, alybdenum, króm stb.

A lenmag 35 százalék zsiradékot tartalmaz, aminek 72 százaléka esszenciális, tehát a szervezet számára nélkülözhetetlen. Ebből 58 százalék nélkülözhetetlen zsírsav, amiből a szójababban csak 9 százalék van, a tökmagban 15 százalék, és a dióban 5 százalék. Más táplálékainkban nem fordul elő, vagy csupán jelentéktelen mennyiségben.

A lenmag tartalmazza a legtisztább és legtöbb esszenciális olajat, amire a szervezetnek szüksége lehet. Ezzel a tulajdonságával ez egyik legértékesebb táplálékunkká vált.

Gazdag A, B, C, D és E vitaminban. Az ásványok közül nagymennyiségben tartalmaz káliumot, foszfort, magnéziumot, kalciumot, ként, vasat, cinket, nátriumot, klórt, mangánt, szilíciumot, rezet, fluort, alumíniumot, nikkelt, kobaltot, jódot, krómot stb.

A lenmag Gyógyhatása:
A len nagyon régóta áll az ember szolgálatában ahhoz, hogy megismerjük a gyógy-értékét. Az egyik legértékesebb forrásává kell válnia táplálékunknak. A lenmagnak, illetve a lenolajnak minél több teret kell hódítania táplálékozásunkban, mivel napról napra újabb és újabb felfedezések bizonyítják gyógyhatását.

Serkenti az agyműködést:
A lenmag megakadályozza a test koleszterin lerakódását, amennyiben kizárólag ezt a nélkülözhetetlen zsírsavat fogyasztjuk a közönséges zsírok helyett. Ily módon hat a kapilláris vérerek működésére, megakadályozva azok eldugulását az agyban és a vesékben. Ezzel a tulajdonságával számos más öregkori nyavalyától kímél meg a lenolaj, vagy legalábbis késlelteti azokat.

Izületi gyulladás:
Megkeni a csuklókat, így csökkenti a degeneratív betegségek okozta fájdalmát illetve hozzájárul az összes autoimmun betegségek hatékonyságának csökkentéséhez.

Bronhitis, tüdő görcsös összehúzódása:
A lenmag kitűnő ellenszere a légutak gyulladásos megbetegedéseinek. A hörghurut lefolyásának könnyítésére szolgál a lenmag fogyasztása, vagy lenolaj, a görcsös összehúzódás enyhítésére. Így nemcsak a hörgők, ingerlésére hat enyhítően, hanem a tüdőre is.

Negyed liter forró vízbe tegyünk másfél evő kanál lenmagot, és forraljuk tíz percen át. Tegyük félre még fél órára, hogy jól kiázzon. Melegítsük fel ismét, és igyuk meg. Ha mindenképpen édesíteni akarjuk, használjunk mézet.

Ekcéma:
A lenmag, illetve lenolaj a máj állapotára is gyógyító hatással van. Ide tartozik a zsíros máj, és ezzel a fontos szervünkkel kapcsolatos összes betegség. A bőrbetegségek gyógyulásának előfeltétele az ok gyógyítása. Ha sikerül tehermentesíteni a májat, a bőrbetegségtől, így az ekcémától is megszabadulunk.

Kövek és homok ellen:
Epe-, vese- és húgyhólyag- kő és homok valamint gyulladás esetén is fogyaszthatunk lenmag teát. Ebben az esetben azonban ajánlatos egy kanál olíva olajat is bevenni. A teát a már előbb említett módon készítsük el. Az epekő keletkezéséről már volt szó. A megkeményedett anyagok feloldásában játszik a lenolaj az epekő hatásának enyhítésekor.

Gyomorfekély:
A gyomorsav termelésére is jótékonyan hat a lenmag. Így közvetett úton lényegesen hozzásegít a gyomorfekély gyógyulásához is.

Izomláz, izomfájás:
A sportolók, vagy azok akik tavaszi munkálatokban elfáradtak, az izmaikra jótékony gyógyírt találhatnak a lenmagban. A fogyasztás mellett ajánlatos ilyenkor őrölt lenmagpakolást tenni a fájó részre. A hatás nem marad el.

A Gyógyír elkészítése:
Tegyünk egy csésze vízhez másfél-két evőkanál lenmagot, és lassú tűzön forraljuk felére a vizet. Szűrjük le, és amilyen melegen csak lehet, igya meg a beteg, a maradékból pedig tegyünk meleg pakolást a fájó testrészre. Naponta ismételjük meg kétszer, háromszor, amíg a fájdalom el nem múlik. Ugyanezt elvégezhetjük őrölt lenmagból is.

Prosztata panaszok:
A prosztatagyulladás egyik fő gyógyítójának érdekes módon viszont a tökmagot tartják. Ezt feltehetőleg a linolenic zsírsav tartalmának köszönheti, amiből 15 százalék található meg benne. Nos a lenmagban ebből az esszenciális zsírból 58 százalék van. Próbálkozzunk meg a fogyasztással, az eredmény nem marad el.

Rák:
A rákos megbetegedések egyik legjobb gyógyszere az esszenciális olaj fogyasztása a legtisztább kénes fehérjékkel, a sovány tehéntúróval. Ezt egy német tudósnő találta fel, évtizedekkel ezelőtt, s azóta is sikeresen alkalmazzák a rákbetegek kezelésére.

Szabálytalan szívverés, szívszélhűdés:
A szív működésére is gyógyítóan hat ez a páratlan olaj, illetve a lenmag. Részben a koleszterin csökkentő tulajdonságának köszönhetjük, de az izomrendszerre, így a szívizomra is van gyógyhatása.

Hasznos a cukorbetegeknek:
A lenmag olyan anyagot tartalmaz, ami megfelel a nyálka és gyanta keverékének. Ez az anyag szükség esetén csökkenti a gyomorsav romboló hatását, enyhíti az emésztő szervek falainak érzékenységét, elősegítve a belek tartalmának továbbjutását kimosva a felesleges koleszterint, valamint szabályozza a glukóz jelenlétét a vérben, ezért a cukorbetegeknek is hasznos táplálék.

Székrekedés:
A téli rosttalan táplálék, de egyébként is azoknak áldásos az őrölt lenmag, akik sokat küzdenek székrekedéssel, vagy nincs meg a rendszeres bélmozgás. Ha beiktatjuk mindennapi reggelinkbe ezt az olajos rostot, akkor is rendszeres lesz a székletünk, ha egyébként fehér kenyeret fogyasztunk.

Rovarcsípés:
A rovarcsípés nagyon kellemetlen tud lenni, ha csak a méhecske csípésére gondolunk akkor is. De vannak annál sokkal fájdalmasabb és veszedelmesebb csípések. Az őrölt lenmagból készített pép nagy mennyiségű mérget képes kiszívni a szervezetből, ami csak csípés útján került be.

Gyulladásos sebek:
A gyulladásos sebek gennyet tartalmaznak, amelyek képtelenek elhagyni a testet, vagy a folyamat sokáig tart, illetve fájdalmas. Meggyorsíthatjuk ezt a folyamatot, ha két kanál őrölt lenmaghoz hozzáadunk egy kanál gyömbér port, és a pépet rátesszük a gyulladásra, néhány órára. Ha szükséges, a megszáradt kötést váltsuk, amíg el nem távolodik az összes genny.

Elkészítési mód:


A lenmagot kétféleképpen fogyaszthatjuk. Nehezebb megemészteni a ledarált magot, így a súlyos betegek a nyersen préselt olajat fogyasszák salátával, illetve túróval. Az egészségesek számára ajánlatos, ha frissen őrölt lenmagot fogyasztanak reggelire, szójával, napraforgóval, szezámmal egy kis lekvárral, vagy gyümölccsel ízesítve, de sóval is ízesíthetjük. A friss őrlést végezhetjük kávédarálóval, így megakadályozzuk az avasodást.

Ha teát főzünk a lenmagból, előtte megőrölhetjük, a magot egészben is megfőzhetjük. De mivel kemény zárt magról van szó, sokáig kell főzni, legalább fél órán át forraljuk.

Forrás: http://www.harmonet.hu és http://www.nepgyogyaszat.hu
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító gyyümölcsök,teák,olaj  
6 TÉNY A SZEZÁM OLAJ GYÓGYHATÁSÁRÓL
  2014-01-08 10:42:22, szerda
 
  Ez az olaj nagyon gazdag linolsavban, amely egyike annak a két esszenciális zsírsavnak, melyeket a szervezetünk nem tud előállítani.

A legújabb kutatások kimutatták, fontos szerepet töltenek be a vérnyomás szabályozásában, és a koleszterin szint szabályozásában, jótékony hatása van a szívre, vesére, valamint rendkívül jó a kiszáradt bőr ápolására is.

Cukorbetegség:
2011-ben publikált tanulmány szerint (Clinical Journal of Nutrition) a szezám olaj javítja a gliclazide hatását, mely nem más, mint egy szájon át bevehető gyógyszer, kettes típusú cukorbetegség esetén. Egy másik tanulmány szerint (2006, Journal of Medicinal Foods) csökkenti a vérnyomást valamint a glükóz szintet hipertenzív cukorbetegség esetén.

Magas vérnyomás:
2006-ban készült tanulmány szerint (Yale Journal of Biological Medicine) hatásos komplementer gyógyírnek is alkalmazható hipertóniás betegek esetén. Továbbá, az összes, háztartásban előforduló olaj kiváltása a szezám olajjal jótékony hatással lehet a vérnyomás normális szintre állításában.

Fogbetegségek:
A szezám olaj, a fogbetegségekre gyakorolt jótékony hatását már az Ayurvédikus gyógyászatban már régóta ismert. A módszer lényege nem más, mint a lehető leghosszabb ideig öblögetés a szezám olajjal. Kutatások szerint a szezám olaj képes csökkenteni a fogínygyulladást valamint használata által csökkenthető a fogkő keletkezése.

Masszázs szezám olajjal:
2000-ben készült tanulmány szerint (Indian Journal of Medical Research) újszülöttek esetén a szezámolajjal történő masszázs elősegíti a csecsemők növekedését valamint nyugodt alvást biztosít.

Sclerosis multiplex:
Klinikai tesztek szerint, az állatok esetében (egér) a szezám olaj képes csökkenteni a betegség kifejlődését valamint pozitív hatással van a Huntington kór esetén is.

Antibiotikumtól származó veseelégtelenség:
A szezám olaj laboratóriumi patkányok esetében csökkentette az oxidatív sérüléseket, melyeket antibiotikum szedése váltott ki a vese esetén.

Egyéb érdekességek a szezám olaj kapcsán:

Az esszenciális zsírsavak segítik a táplálék életenergiává alakulását és áramlását a szervezetben.
Az olajak finomítási eljárásai miatt, esszenciális zsírsav hiány mutatkozik. A linolsav hiány okozhat hajhullást, bőrkiütéseket, hangulat változást, ízületi gyulladást, a fertőzésekre való fogékonyságot, lassabb sebgyógyulást.

A kutatások, végzett kísérletek szerint az olajban levő szezamin phytoösztrogén, csökkenti a szívbetegségek és vesebetegségek kockázatát.
A finomítatlan olaj tartalmaz egy szezamolnak nevezett antioxidánst, amely megköti a szabad gyököket.
Japánban végzett tanulmány szerint a szezamol védi a DNS-t a szabad gyökök ártalmas hatásaitól.
Forrás:TudnodKell | 2013.12.10.
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító gyyümölcsök,teák,olaj  
Pizzatészta Jamie Oliver-től recept
  2014-01-08 10:26:43, szerda
 
  hozzávalók / 2 adag
500 g normál liszt, vagy fehér kenyérliszt
1/2 ek tengeri só
1 cs száraz élesztő (7 g)
1/2 ek barna cukor
2 ek extra szűz olívaolaj
325 ml langyos víz

elkészítés

A langyos vizet elkeverjük a cukorral, élesztővel, olivaolajjal, és hagyjuk pár percig állni.
Ezalatt a lisztet közvetlenül a gyúródeszkára szitáljuk, hozzáadjuk a sót, kissé összekeverjük vele, és egy mélyedést alakítunk ki a közepén.
Az élesztős vizet adagokban a mélyedésbe öntjük, és egy villával körkörös mozdulatokkal dolgozzuk bele a lisztet.
Ha némileg már összeállt így a tészta, akkor folytassuk lisztezett kézzel, és nagyon alaposan gyúrjuk, míg szép homogén tésztát kapunk.
Egy lisztezett tálba tesszük, tetejét is kissé meglisztezzük, nedves konyharuhával letakarjuk, és hagyjuk, míg kb. a duplájára megkel (1-1,5 óra).
Ekkor kiborítjuk a lisztezett deszkára, és átgyúrjuk újból kissé, hogy kijöjjön a levegő belőle.
Kettőbe osztjuk, vagy több kisebb adagra, és aszerint, hogy mit szeretnénk, tovább dolgozunk vele.
Kinyújtjuk kb. fél cm vastagra, pizzasütőlemezre, vagy egy sütőlemezre tesszük (minél vékonyabb legyen!) és hagyjuk így 10- 15 percet nyugton. Utána pizzaszósszal megkenjük, tetszőleges feltétet pakolunk rá.
Majd a lehető legnagyobb hőfokon (ami csak elérhető a sütőnkben) előmelegített sütőben, kb 10 perc alatt megsütjük.
sütési hőfok: 280°C
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
A szervezet megtisztitása
  2014-01-08 10:06:18, szerda
 
  KÜLSŐ - BELSŐ MÉREGTELENÍTÉSI TANÁCSOK
Dr. Alexander Sztrasnij
természetgyógyász

A szervezet megtisztítása

Hogyan mossuk át belső szerveinket mosópor nélkül?

Talán bizony akadnak olyanok, akik a beleiket, veséjüket vagy tüdejüket mosóporral mossák? Szó sincs róla, ezt csak azért találtam ki, hogy az Ön figyelmét a problémára irányítsam. Remélem, sikerült elérnem, hogy Ön elolvassa az alábbiakat, sőt hozzáfog a belső nagytakarításhoz. Hiszen még mosópor sem kell hozzá.

Végül is miért szükséges ez a fajta belső megtisztulás?


Hát ugyanazért, amiért a külső. Élettevékenységünk során testünkben rengeteg biokémiai melléktermék keletkezik, mely a beleken, a vesén és a bőrön keresztül távozik el. Ehhez jön még a tüdőnkbe kerülő szmog, cigarettafüst, a gyomrunkba jutó műtrágya-maradványok, az ivóvíz káros elemei, az alkohol, a különböző tabletták. A bélcsatornából pedig az ott lévő mérgek szívódnak fel. Mivel szervezetünk nem működik maximális teljesítménnyel, nem képes idejekorán kitakarítani magából mindent. Ha egy gépkocsi akárcsak pár órán keresztül maximális teljesítménnyel működik, felforr benne az olaj. Ezért van, hogy az emberi agy átlagban csak 20 %-os teljesítménnyel dolgozik. Ezért van, hogy a boltból hazatérő háziasszonynak túl nehéz az ötkilós bevásárló szatyor. Kiválasztó rendszerünk sem távolít el mindent tökéletesen.
A méregtelenítés arra figyelmezteti kiválasztó rendszerünket, hogy végig kell vinni azt, amit ő örökké csak holnapra halaszt. Sőt, holnaputánra. Persze, valamikor ezt beavatkozásunk nélkül is megteszi, csakhogy addigra a vesében, epehólyagban már lerakódik néhány homokszem. Ebből később kövek lesznek, a májban felhalmozott mérgek pedig a vérbe jutva már másnap reggelre fejfájást idézhetnek elő.

Kötelező-e a szervezet méregtelenítése?

Hát vajon kötelező mosakodni? Nem, sem ez, sem az nem kötelező. Emberek milliói élnek anélkül, hogy fogalmuk lenne a szervezet méregtelenítéséről vagy akár egyszer is megtették volna azt. Közép-Afrikában vagy Szibériában olyan emberek is élnek, akik életükben még sosem mosakodtak. No de mikor érezzük magunkat jobban? Ha nyakig ülünk egy mocsárban, vagy fürdés, fogmosás után? A szervezet méregtelenítésének eljárásai nemcsak jó közérzetet biztosítanak, hanem a meglévő és rejtett betegségek gyógyítását is elvégzik.

Hogyan állapítható meg, van-e a szervezetben salak lerakódás vagy nincs? Kell-e méregteleníteni vagy nem?

J. Osawa természetgyógyász, a makrobiotika megalapítója szerint a belső salaklerakódásnak hét stádiuma van. Kérem, ismerkedjék meg velük, s maga állapítsa meg, mennyire tiszta a szervezete.
Az első stádiumban a külsőleg egészséges ember észreveszi, hogy jóval fáradékonyabb, mint korábban. “Azelőtt mindig végigdolgoztam a napot, s mindez meg se kottyant. Most meg feleannyira sem bírom az iramot". Erre az állapotra találták ki az orvosok a “krónikus fáradtság" elnevezést.
A második stádiumban a fáradtságot gyakori fejfájás tetézi, az ember szaggatást érez a csontjaiban.
A salak-felhalmozódás harmadik stádiumára az jellemző, hogy a bőrben lerakódott mérgező anyagok különböző allergiá s vagy ekcémás kiütéseket okoznak.
A negyedik stádiumban a biológiai szennyeződések homok, kő vagy kalcium lerakódás formájában halmozódnak fel a vesében, epehólyagban, izületekben.
Az ötödik stádiumban bekövetkezik a megtámadott szervek deformációja.
A hatodik és hetedik stádiumban kóros szövet elváltozások következnek be a májban, agyban és más szervekben, rosszindulatú daganatok keletkezhetnek.
Nos, messze van még az agyi deformitásoktól? Gratulálok! Lehet, persze, hogy Ön mit sem érez a fenti stádiumokból, frissnek, egészségesnek érzi magát. Ez esetben nem szükséges méregtelenítenie. De ha mégis, úgy elmondom, hogyan is kell csinálni.
A legegyszerűbbtől a legkülönlegesebbig rengeteg eljárás létezik. Az egyes kiadványokban általában visszaköszönnek a régi könyvekből kiírt javallatok, melyek általában így szoktak kezdődni: “Végy egy literes dunsztos üveget, tégy bele vágott zabszalmát, önts rá ezt, tégy hozzá azt és fogyaszd hat napon át. Ezen kívül semmi mást ne igyál, ne egyél".
Nem nagy dolog, de honnan szerezzen zabszalmát a városi ember, ráadásul télvíz idején? No és ha hozzá jut, vajon képes-e lovak módjára egy héten át zabszalmán élni?
Vagy vegyük a következő javallatot: “A méregtelenítés hatvan napig tart. Az első tíz napban csakis rizst fogyasztunk, a második tíz napban 24 órán át adjon magának beöntéseket saját vizeletéből ..." Hogy ezután mit kell tenni? Nos, ami engem illet, már nemhogy hatvan napig folytatni, de elolvasni sincs kedvem. Kíváncsi volnék, akár egyszer is kipróbálták magukon ezt a gyógymódot azok a természetgyógyászok, akik javasolják?
A Kis Herceg észrevette, hogy ha a katona nem teljesíti a tábornok parancsát, akkor a tábornok a hibás. Én orvos vagyok. Ha pácienseim nem teljesítik azt, amit tanácsolok nekik, akkor a vétkes valószínűleg én vagyok. Ezért aztán csakis olyan egyszerű, a gyakorlatban is kipróbált méregtelenítési eljárásokat javaslok Önnek, amelyek nem 60 napot, hanem mindössze 5 percet, egy vagy maximum három napot igényelnek. Hogy úgy mondjam, gyógykúra lustáknak. Vagy pedig elfoglaltaknak. Ha pedig mindez Önnek nem elegendő, jó pár könyv akad még a könyvespolcon, amely ezzel a problémával foglakozik.

A vastagbél méregtelenítése

Tulajdonképpen egy két napos diétáról van szó. Bármely nap elvégezhető, de mégiscsak jobb a szombat-vasárnap, amikor a szervezet pihen. Már pénteken készítsen elő három liter kefirt, szeleteljen fel kb. 30-40 deka kenyeret, lehetőleg a barna fajtákból. A kenyérszeleteket tegye ki az ablakpárkányra, hogy a napsütéstől szombatra kétszersült legyen belőlük. Ha nem süt a nap, megfelel a kenyérpirító is vagy valami más.
1. nap. A nap folyamán igya meg az egész kefirt, közben harapjon hozzá a kétszersültből. Mindig akkor igyon, s közben rágcsáljon kétszersültet, amikor megéhezik. Ha nem szereti a kefirt, megteszi helyette a szénsav nélküli ásványvíz is.
2. nap. Kefir helyett reggeltől estig igyon cukormentes gyümölcs- vagy zöldség-levet, megint csak három liternyi mennyiségben és egyen hozzá kétszersültet. Konkrétan milyen lé legyen? Ízlése szerint választhat - alma-, paradicsom-, sárgarépa- vagy bármely más gyümölcs- és zöldség-lé közül. A fenti módszert ajánló természetgyógyászok a kúra alatt esténként még beöntést is javasolnak. Jómagam úgy vélem, rendeltetésének megfelelően a vastagbél amúgy is eltávolít magából mindent. Nem kell tehát még különféle szerves és szervetlen dolgokat oda bejuttatni. Ámbár, ha valakinek kedve telik benne, miért is ne tehetné meg.
Kollégáimmal több ezer páciensünknek ajánlottuk már ezt a módszert. A kúra után többségük beszámolt arról, hogy testükben csodálatos könnyűséget éreztek, erőnlétük és közérzetük pedig jelentősen javult. Akadtak azonban olyanok is, akiknél az első nap tovább fokozódott a fáradtság rossz szájszagot és bőr viszketegséget éreztek, ezért felhagytak az egésszel. Nagy kár. Mindez ugyanis megfelel a toxikus anyagok “rejtekhelyükről" való eltávozásának tüneteinek. Egér vagy patkány írtáskor is azt látjuk, hogy a kártevők először tömegesen menekülnek odúikból. Utána viszont steril körülmények maradnak az élőhelyeiken. Úgyhogy aggodalomra semmi ok.
Milyen gyakori legyen az ilyen gyógykúra?
Elegendő havonta egyszer. Ha viszont Ön a salak-felhalmozódás harmadik stádiumában van, ha szorulásra hajlamos vagy jelentős súlyfeleslege van, akkor jobb, ha kéthetenként egy alkalommal megteszi.
És kinek nem javasoljuk a vastagbél-méregtelenítést?
Az ellenjavallat cukorbetegeknek, gyomorfekély eseknek, erősen savas gyomorhurut osoknak és a szoptatós anyáknak szól.

A máj és az epehólyag tisztítása

Könyvünk számára mondta el dr. Jurij Petrov, a szegedi bioklinika vezetője az alábbiakat.
- Melyik embert nevezte Hippokratész epésnek? Az utálatost, aki minden apróságért robban, aki rátámad szeretteire, barátaira, saját magára. Az ókori görögök tudták, hogy ezt nem annyira a csapnivaló jellem vagy a rossz nevelés okozza, hanem az epe pangása.
Betegeink vallják, hogy a tisztító kúrák után megszűnnek a családi perpatvarok. Senki nem töpreng ezen különösebben, mindössze annyi történik, hogy az ember egyszer csak észreveszi, hogy stressz helyzetekben kevésbé “akad ki". Nyugalma helyreáll, kevésbé ingerült, kevésbé hajlamos a konfliktusra, egyre ritkábban fortyan fel, egyszerűbbé válik az élet, sőt, másként tekint egy sor dologra, s mindezzel együtt fizikailag is sokkal jobban érzi magát. Mi az elsődleges? Mi volt előbb, a tyúk, vagy a tojás? Nem a salakanyagokban van-e a családi konfliktusok eredete?
- Ha jól értettem, “tisztítsd meg májadat, s megtisztítod a lelkedet"?
- Inkább így: Szabadulj meg a felesleges epétől, s megszabadulsz a bosszúságtól. A felesleg tehát a felhalmozódott és pangó epe. Ahogy a fáradt olaj szennyezi a motort, úgy szennyezi szervezetünket a felesleges epe. Amíg jelen van, a májsejtek lusták új epét termelni.
Vagy vegyünk egy másik analógiát, de ne a műszaki életből, hanem a konyhaművészetből. Romlott étolajból két-három napig, sőt akár egy hétig is készíthetünk ételt. De aztán végleg megromlik. Valamivel azonban mégiscsak főzni kell. Mit tegyünk? A romlottat frissre kell kicserélni.
A fizikai stabilitás lelki kiegyensúlyozottsághoz vezet. Ha az ember úgy érzi, ura a testének, azt tesz vele, amit akar, nem pedig megfordítva, amikor a szálak a kezében futnak össze, akkor már nem a testére figyel - na megkönnyebbültem, egészséges lettem, a magam ura vagyok.
- De hogyan végezzük el a máj tisztítását?
- Szerezzünk be hozzá szorbitot.
- Az meg micsoda?
- A szorbit nem más, mint glükóz nélküli cukor. Recept nélkül kapható a gyógyszertárakban. Oldjunk fel belőle evőkanálnyit egy deci forró vízben, igyuk meg éhgyomorra, feküdjünk a jobb oldalunkra és tegyünk a máj tájékára meleg vizestömlőt.
Ne ülő helyzetben végezzük a kúrát, mert akkor összenyomódnak az epevezetékek. Maradjunk fekvő helyzetben másfél-két órát. Ha ezt hasmenés követi, minden rendben van. Ha elmarad a hasmenés, ez azt jelenti, hogy szervezetünk nem reagál a szorbitra, és más eszközökhöz kell folyamodnunk. Szorbit helyett alkalmazhatunk magnéziumot, mézet, két friss tojássárgáját, oliva- vagy napraforgóolajat. Persze, nem mindenki képes felhajtani fél pohár étolajat, fél pohár vízben feloldott cukrot viszont igen.
- Meddig tart a hasmenés?
- Általában mindössze egy-két alkalommal. Ha pedig tovább tart, együnk valamit gyengén főzött rizzsel. Nem baj, ha enyhe szédülést vagy gyengeséget érzünk. Első alkalommal ez néha megesik, de a következőkben már nem ismétlődik meg.
- Mindezt naponta kell csinálni?
- Nem, hetente mindössze egyszer. Megtehetjük két-három alkalommal is, de a legjobb, ha két hónap alatt mindössze 8-10-szer végezzük el. Az emésztőrendszerbe jutva a szorbit a nyombélben felszívja az ott felhalmozódott epét és eltávolítja a szervezetből.
- Az ilyen méregtelenítés a lélektani egyensúlyon kívül mást is eredményez?
- A szervezetből eltávozik az allergia, amellyel szemben más beavatkozások hatástalanok volnának. Az ekcéma, bőrgyulladás gyakran a második-harmadik kúra hatására múlik el. Ha pedig egy idő után a kiütések ismét megjelennek, betegeink már tudják, hogy újabb két-három kúra után minden rendbe jön. Az ilyen betegségeknél, ide értve a pikkelysömört is, kezdetben erősödnek a tünetek, további pikkelyek jelennek meg. Itt feltétlenül el szoktuk mondani betegeinknek, hogy örüljenek, ha újabb kiütések jelennek meg, mert ez esetben a szervezet jól reagált a kezelésre. Ezután eltűnnek a kiütések és tartós enyhülés áll be. Azok a betegek, akik kénytelenek tablettát is szedni, felére vagy harmadára csökkenthetik gyógyszer adagjukat. A máj megújul. Ugyanahhoz a gyógyhatáshoz a szokásos gyógyszeradag helyett elenyésző mennyiségre lesz csak szükség. Rendkívül jelentős mértékben csökken a altató, nyugtató és depresszióellenes gyógyszerek mennyisége is.
- Vannak-e ellenjavallatok ehhez a kezeléshez?
- Igen, a magas láz, a májzsugor és az epekő.
- Mi a helyzet a szövődményekkel?
- Hétéves praxisunk alatt ilyet nem tapasztaltunk.
- Voltak-e olyan esetek, amikor hatástalannak mutatkoztak a kezelések?
- Gyakorlatilag nem. Nem emlékszem, hogy a gyógymód ne működött volna.
- A kúra után milyen hosszú ideig tart annak hatása?
- Egy-két kezelés után egy vagy két hónapig tart. A teljes kúrát, azaz 8-10 kezelést követően a gyógyhatás legalább hat hónapig, de akár egy évig is eltarthat. Ezért a kezeléseket, csakúgy, mint odahaza a nagytakarítást évente két-három alkalommal el kell végezni.
- El lehet-e távolítani a szervezet más sejtjeiből is a salakanyagokat?
- Igen, de másként, koplalással. Mitől szabadul meg a háziasszony nagytakarításkor? A felesleges dolgoktól. Így van ez koplaláskor is: a szervezet elsősorban azt adja le, amire nincs szüksége - a vízben oldott mérgeket. A koplalást persze be kell fejezni, mielőtt a sejtek a szükséges dolgoktól is megszabadulnának.
- Köszönöm, hogy megosztotta velünk tapasztalatait és hozzájárult, hogy azokat közzé tegyük!
Amennyiben kérdései lennének, úgy felteheti azokat személyesen a Bioklinika vezetőjének: Szeged, (62) 471-541 tel.

A vese méregtelenítése

A vesében folyamatosan képződnek különböző sókristályok. Ezek nem irritálnak bennünket és rendszeresen el is távoznak szervezetünkből. Ha viszont a vese nem távolítja el őket a kellő gyorsasággal, akkor ez homok és kövek képződéséhez vezet. Amikor a vesekő már kialakult és mérete meghaladja az egy centimétert, ezen már semmiféle átmosás nem segíthet. Hogy mindez ne következzék be, tegye az alábbiakat.
Nyáron a vese átmosására a legjobb a görögdinnye. A dolog végtelenül egyszerű. Naponta délután 5 és 7 között- amikor a legintenzívebb a szervezet vizeletkiválasztó tevékenysége - fogyasszon el annyi dinnyét, amennyit csak tud. Ezt követően vegyen melegvizes ülőfürdőt, s mindaddig maradjon benne, amíg vécére nem kell mennie. A görögdinnye kiváló vizelethajtó, a meleg víz pedig nem csak a húgyvezetékeket tágítja ki, hanem a vesehomok és apróbb kövek eltávozását is elősegíti. Télen a vizelethajtó tea receptje alkalmazható, melyet pár oldallal később, a házi gyógyfüves kúra javaslatunknál talál meg.

A tüdő méregtelenítése

Hogy érzi magát egy szellőzetlen lakásban? Ha kinyitjuk az ablakot, felfrissül a levegő. A tüdő átszellőztetéséhez azonban nem elegendő, ha kinyitjuk a szánkat.
Foglaljon helyet egy fotelban anélkül, hogy hátradőlne. A hátát tartsa egyenesen. Fújja ki teljesen a levegőt, majd lassan szívja tele a tüdejét. Tartsa vissza a levegőt mindaddig, amíg jól esik, aztán végezzen lassú kilégzést. Üldögéljen így egy-két percig. Esetleg könnyű szédülést érez, de aggódjon, mert ez így van jól. Oxigénhiányhoz szokott agya ekkor töltődik fel friss energiával. A szédülés aztán hamar elmúlik. Ismételje meg a procedúrát három-négy alkalommal. Naponta végezze el a gyakorlatot, de ha restelli a dolgot vagy “nem ér rá", akkor tegye, amikor éppen eszébe jut.
Van egy másik eljárás is. Hogy operáció után elkerüljék a tüdő pangását, a beteggel léggömböt szoktat fújatni. Elképzelhető, hogy e módszer Önt is jobban “megihleti".

Az izületek méregtelenítése


Nem tudom kitől származik az eljárás, amit most fogok javasolni, de a szakirodalomban általam olvasottak közül ez a legegyszerűbb.
Öntsön 5 grammnyi babérlevélre 3 deci vizet, s gyenge lángon forralja 5 percig, hogy eltávozzanak belőle a vesét irritáló illó olajok. Ezután vegye le a tűzről és a babérlevéllel együtt öntse termoszba, majd hagyja állni 3 órát. Az így kapott főzetet fogyassza apró kortyokban három napon át. Étrendjét ezalatt igyekezzék közelíteni a vegetáriánus koszthoz - minél kevesebb húst eszik, annál jobb. A kúrát ismételje meg egy hét múlva.

Az érrendszer megtisztítása

Erre azoknak van szükségük, akiknél zsír vagy elmeszesedett lemezkék rakódtak le az érfalakon, melyek szív fájdalmat, magas vérnyomást, agyi vér elégtelenséget okoznak. A recept tibeti orvosoktól származik, időszámításunk előtt a IV. századból.
Készítsen keveréket tíz-tíz deka kamilla, orbáncfű, homokiszalmogyoparvirag és nyírfalevél hozzáadásával. Kávéskanálnyi keverékből 2-2.5 deci vízzel készítsen teát, 15-20 percig hagyja állni, majd tegyen hozzá egy kávéskanál mézet és igya meg. Reggel és este igyék a teából mindaddig, míg az el nem fogy.

A bőr megtisztítása

Sokan tusolnak vagy fürdenek naponta. De vajon elegendő-e mindez? Ha nincs salak-felhalmozódás, akkor bőven. De ha van? Akkor a bőrmirigyekben felhalmozódott toxikus anyagok nem mindig választódnak ki a bőr felületére, s egyszerű tusolással nem lehet őket eltávolítani. A szervezetben maradó toxinok bőrbetegségeket okoznak, és az egész testben a nehézkesség-, kényelmetlenség-érzést keltenek.
Melyik az a gyógykúra, amely után csodálatos könnyűséget érez az ember? A szauna. A forró gőz felgyorsítja az anyagcserét, kitágítja a pórusokat, s ezáltal eltávolítja a felhalmozódott szennyeződést. Az esetben, ha Ön nem kedveli a szaunát, vagy az Önnek valamilyen oknál fogva ellenjavallt, akkor odahaza tegye a következőket.
Engedjen a kádba meleg vizet, s oldjon fel benne másfél kiló közönséges konyhasót. Vegyen ilyen fürdőt hetente egy-két alkalommal, de mindenféle rendszer nélkül is megteheti, amikor úgy érzi, hogy meg akar szabadulni a toxinoktól. A sós víz - amely tulajdonképpen nátrium klorid oldat - minden kiszív a pórusokból, ami nem oda való. Ne felejtse el a sós fürdő után tusolással leöblíteni magáról a kioldott szennyeződést.

Forrás: http://www.astra-lit.com/Termeszet/megtisztitasa.htm
 
 
0 komment , kategória:  Egészségünkről   
Adalékok egy Moldvai Csángó falu népi növényismeretéhez
  2014-01-08 09:59:10, szerda
 
  Szerző: Benedek H. Erika
Forrás

A dolgozatban egy Bakó megyei csángó falu, Csík (Ciucani) népi növényismeretéről közlök adatokat, a teljesség igénye nélkül. A falu Somoska és Felsőrekecsin közelében fekszik, távol esik a műutaktól, nehezen közelíthető meg. A közeli falvakkal földút köti össze, ez biztonságosan csak gyalogosan vagy szekérrel vehető igénybe. Tömegközlekedési eszköz nem jár a faluba. Ilyen körülmények között a külvilággal való kapcsolattartás igen nehézkes. Felsőtagozatos iskola, gyógyszertár, orvosi rendelő nincs a faluban. A legközelebbi vasútállomáshoz több mint egy órát kell gyalogolni erdőn keresztül, a legközelebbi város (Bakó) kb. 50 km-re van.

Gyűjtést több ízben végeztem ebben a faluban. Kezdetben a növények azonosításához színes képeket használtam, később aztán élő növényeket is gyűjtve ismételtem meg az azonosítást. Bár az ellenőrző növényazonosítás célja az esetleges tévedések kiküszöbölése volt, a tévedés lehetősége azonban teljes mértékben így sem zárható ki. Tapasztalataim szerint a növények hasonlóságukkal még a tapasztalt növénygyűjtőket is megtévesztik, így fordulhat elő az, hogy ugyanaz az adatközlő időnként több különböző növényt ugyanazzal a névvel nevez meg.

Amint már említettem, nem áll szándékomban kimerítő anyagot közölni a csíki népi növényismeretről, csak néhány adatot szeretnék bemutatni ebből a tudásanyagból. A bemutatásra kerülő anyagban a leggyakrabban használt növények szerepelnek, ezek legnagyobb részét a gyógyászati célokra használt növények teszik ki. Ezenkívül tartalmaz még néhány étkezésre, állatétkeztetésre, textíliafestésre és mágikus célokra gyűjtögetett növényt. A gyakorlati célokra gyűjtögetett növények mellett közlöm az azonosított, de gyakorlati célokra nem használt növények listáját is.

A gyógynövények

A csíki ember - körülményei miatt érthető módon - bármilyen egészségügyi probléma esetén szívesebben alkalmazza a gyógynövényeket és természetes anyagokat, mint a gyógyszereket. Ezek a tőlük idegen gyógyszerekkel szemben könnyen hozzáférhetőek, adagolásuk számukra egyszerübb, a tévedési lehetőség kisebb, hiszen kizárólag olyan növényeket használnak, amelyeket már generációk óta jól ismernek.

A gyógynövények felhasználási módja igen változatos. Alkalmazzák magát a frissen szedett növényt, közvetlenül a beteg testrészre helyezve. Erre a célra főként a növény levelét, virágát vagy gyümölcsét használják. A növényeket főzetek formájában is felhasználják; erre alkalmas lehet az egész növény, tehát szára, levele, virágja, gyümölcse egyaránt. A főzete-ket tea vagy fürdő formájában alkalmazzák. Alkoholos kivonatot készítenek a magvakból. Füstölik magukat a szárított növényekkel. A gyökereket frissen vagy tartósítva fogyasztják.

A 70-es években a csíkiak nagy mennyiségben gyűjtötték a gyógynövényeket, eladási célból is, az államnak. Ma már csak saját szükségleteiket kielégítő mennyiségeket gyűjtenek. A virágos növényeket virágzásuk idején, a gyümölcsöket beérésük után szedik; főként szárítással és aszalással tartósítják őket.

Az adatközlőim 15-80 év közötti nők voltak. Növényismeretük változónak bizonyult: a fiatalabbak inkább csak felismerik a növényeket, a hatásukat, felhasználási módjukat még vagy már nem ismerik. Az idősebb adatközlők tudásanyaga mind mennyiségi, mind gyakorlati ismeretek szempontjából sokkal gazdagabb.

A növényeket betegségek, illetve a nekik tulajdonított hatás szerint csoportosítottam. Azokat a növényeket, amelyeket hivatalosan is gyógynövényként ismernek el, a dolgozat végén szereplő növénylistán csillaggal jelöltem meg.

A REUMA okozhatja a csíkiaknak a legtöbb kellemetlenséget, mert a legtöbb növényt e betegség gyógyítójaként nevezték meg. Úgy tartják, hogy hetvenhétféle reuma, vagy ahogy ők nevezik, vesztés van, és ahhoz, hogy ezek elmúljanak, kilencvenkilenc féle gyógynövény főzetében kell megfürödni. A reuma kezelésére főként /eredőket ajánlanak. A betegség kezelésében a következő növényeket tartják hatásosnak: csileán: csalán (Urtica dioica), a rosztopászkámk nevezett vérehulló fecskefű (Chelidonium május), a coada caluluinak és fentőfímek nevezett mezei zsurló (Equisetum arvense), káptalan: acsalapu (Petasites officinalis), timény dudó: papsajtmályva (Malva vulgaris), hét adástól való dudó: veronika (Veronica officinalis), romanita: orvosi székfű (Matricaria discodea), pui virág: kukorica virága (Zea mays), hintő rontó: varjú bogyó (Empetram nigrum), pézsma: búzavirág (Centaurea cyamus), kánya harangvirág (Campanula rapunculoides), dió(fa) levele (Juglans regia), minta: lómenta (Mentha longifolia), pelin: fehér üröm (Artemisia absinthium). Tehát ezek azok a növények, melyek főzetéből ajánlott fürdőt venni. Ezeken kívül még van néhány növény, amelyet közvetlenül a fájó testrészre helyezve alkalmaznak. A tormát (Armoracia lapathifolia) megreszelik, a reszeléket egy textil segítségével a fájó részre kötik. A matraguna: nadragulya (Atropa belladonna) tövét a tormához hasonlóan alkalmazzák, megtörik és a beteg részre helyezik. Hatásosnak tartják még a. paradicsom (Solanum lycopersicum) szárát és levelét, ezt is az előzőekhez hasonlóan alkalmazzák. Ezeken kívül még alkalmaznak egy petróleum, zöld dió, kukoricaüszög keveréket. A recept a következő: 16 zöld diót négybe kell vágni, egy kukoricaüszköt (Ustilago zeae) megszárítanak és a diókkal együtt beleteszik egy liter motorinába. Néhány napig állni hagyják a keveréket, majd ezzel kenegetik a fájó részeket.
TÖRÉSEK esetén a növényeket a törött és megdagadt testrészre helyezik. Erre alkalmas a kurkánpitty: lapulevelű keserűfű (Polygonum lapathifolium), az utilapi: széleslevelű útifű (Plantago major), lándzsás útifű (Plantage lanceolata) levele, a fekete nadálytő (Symphytum officinale) töve. Testül való dudának nevezik a libapimpőt (Potentilla anserina), ezt megtörik és rákötik a törött testrészre, de ugyanezt alkalmazzák a megrepedezett sarok kezelésére is. Az atraceh: fecsketárnics (Gentiana asclepiadea) péppé főzik, és ezt helyezik a törésre. Alkalmasnak tartják továbbá a háztetőmohát (Syntrichia ruralis) és az ezüstmohát (Bryumargenteum), amelyet a törött, megdagadt részre kell rákötni.
IZOMGÖRCS jelentkezésekor két növényt használnak: az egyik a dió(fa) levele (Juglans regia), a másik az orbánc dudának nevezett fűzlevelű peremizs (Inula salcina). Mindkettőből fürdőt készítenek.
A SEBEK gyógyulását a sérült részre helyezett anyagokkal próbálják siettetni. A leghatásosabbnak a katángot: katángkóró (Cichorium intibus) tartják, a virágját bedugják a süléstől vagy vágástól keletkezett nyílásba. A macskavirágnak: pettyegetett tüdőfű (Pulmonaria officinalis) ugyancsak a virágját kell a sérült felületre ráhelyezni. A réti imolát (Centaurea iacea) és a vadrezedát (Reseda lutea) is jónak tartják hránáknak, bekötni véle. kféregfarkú dudának nevezett közönséges cickafarkból (Achillea millefolium) főzetet készítenek, és azzal borogatják a sebeket.
A BÍBONÁnak nevezett kelések, gyulladások gyógyítására külsődleges kezeléseket alkalmaznak; vagy magával a növénnyel, Vagy annak valamilyen főzetével borogatják a beteg testrészt. Ilyen jellegű betegségek esetén úgy tartják, hogy jó az utilapi (Plantago major és Plantago lanceolata) levelét rátenni a fájó részre. A gyakran megjelenő kelések kezelésére az erdei aranyvessző (Solidage virga-urea) teáját ajánlják. A nyakon keletkező nagy pokoltól, bíbonától való a kurkánpitty: lapulevelű keserűfű (Polygonum lapathifolium) levelei. A talpa gástiit: gyömbérgyökér (Geum) előbb megtörik, aztán megfőzik, majd az így keletkezett pépet kötik rá a kelésre. A plescalita dudót: mezei varfű (Knautia arvansis) megfőzik, ebben a főzetben kell megfüröszteni, illetve ezzel kell borogatni a bibonát, furunkulust. Ezek közül a legerősebb hatásúnak tartott kurkánpittyct használják a leggyakrabban. Ez a legcsúnyább, kutyacsecsnek nevezett bibonát is elmulasztja a csíkiak tapasztalata szerint. Ez a fajta bíbona a kutya által kinyalt, de jól ki nem mosott edényből való ételfogyasztás miatt keletkezik az emberen.

A lábon keletkező bíbonára, az orbáncra az orbánc dudának nevezett füzfalevelű peremizs (Inula salicina) levelét teszik rá. A pokolvar nevű kelés ellen a leghatásosabb a kender (Cannabis sativa). A fejbőrön keletkező sebeket a plescalita dudó: mezei varfű (Knautia arvensis) virágjának, kékkőnek és tejszínnek a keverékéből készített péppel orvosolják. A kukoricacsutka (Zea mays) hamvának és kékkőnek a keverékével gyógyítják azt a fajta bibonát, ami megyén kereken. Az udma nevű bíbonára méhviasz és hagyma keverékét kötik rá. Ez a keverék állításuk szerint a töves bibonát is kiszedi, és amelyik terül el, azt is. A nagy felületen elterjedő kiütésekre a naprafordulónak nevezett napraforgó (Helianthus annuus) levelének és kékkőnek a keverékét teszik. A keverés előtt a levelet természetesen apróra vagdalják. A nagy bíbonák kezelésére jónak tartják még a hagymát (Allium) és a fokhagymát (Allium sativum), a csíkiak szerint ez kihozza a bíbona mérgét.
SÜLÉSEK kezelésére étolajat használnak, valamint egy gombafélét, a lópaszagónak nevezett óriáspöfeteget (Calvatia maxima). Ez utóbbinak a pora mind a vágástól, mind a süléstől keletkezett sérülést gyógyítja, a sérült felület nem nedvesedik be tőle a csíkiak tapasztalatai szerint.
KIÜTÉSEK, SZEMÖLCSÖK kezelésére nem azokat a növényeket alkalmazzák, amelyeket a bíbonák esetében. Az ebsemeregnek nevezett bőrbetegség jelentkezésekor a kutyavirágot: fehér tündérrózsa (Ninphae álba) alkalmazzák. Másfajta kiütés esetén bódító barabolyból (Chaerophyllum temulum) készült fürdőt használnak.

Semerektől, amik mutálódnak, és szemölcsök ellen a rosztopászkának nevezett fecskefuvet (Chelidonium május) tartják a leghasznosabbnak. A pattanásszerü kiütések ellen pedig pojarnitáböX: orbáncfű (Hypericum perforatum) készült tea és kékkő keverékét alkalmazzák.
Az asszonyok hátukon szállítják haza a szénát. Csík 1992. Fotó: Pozsony Ferenc

Asszonyok végzik a mezőgazdasági munka nehezét a legtöbb faluban Kulsőrekecsin 1991. Fotó: Pozsony Ferenc

8. EMÉSZTÉSI ZAVAROK, GYOMOR-, MÁJPROBLÉMÁK- a belső szervek rendellenes működését teák fogyasztásával próbálják orvosolni, alhtasuk szerint sikeres módon. Emésztési zavarok esetén a következő növényekből készült ceaiokat, teákat fogyasztják: útifű (Plantago major es Plantago lanceolata), romanita: orvosi székfű (Matricaria ehamomilla), papadia: gyermekláncfű (Taraxacum officinale) Sárgaság ellen a straita ciobanuluit. a pásztortáskát (Capsella bursa-pastoris) ajánljak, de alkalmaznak még más anyagokat is. Hasznosnak tartják a csalangyökeret, a Szűz Mária virága nevű sárga színű növényt, amelyet nem sikerült azonosítanom. Ezeken kívül a sárgaság ellen még hatásosnak tartjak az ember, vizelet fogyasztását is, a beteg fogyaszthatja akár a sa-látjat akar a másét. Ugyancsak a sárgaság gyógyítására van egy különleges eljárásuk: egy aszalt szilvába kilenc darab emberi vagy disznótetüt esznek elot), mindezt úgy kell megtenni, hogy a beteg ne tudjon róla Meg kell vele etetni, majd megmondani, hogy mit evett, ez annyira meg-lanytatja, hogy kiveti a sárigságot. A cickafark (Achilleum millefolium) ozeterol azt tartják, hogy a legelőrehaladottabb állapotban lévő gyomor-tekelyt is képes rendbe hozni. Hasmenés esetén murkot (Daucus carota) és rizst főznek össze, vagy akáclevél (Robinia pseudo-acacia) és fűzlevél (Sahx) keverékéből készült teát isznak. Nagyon erős hasmenéskor (tartatás vervel fosástól vérvei) 1-3 szál cintóriából: északi kakukkfű thymus serpyllum) készített teából kell egy csészével elfogyasztani állításuk szerint a hatás azonnali. Székrekedés esetén olajat: unt de lemn togyasztanak. Májproblémák esetén a porcsfű: madárkeserűfü (Poligonum aviculare) teáját is fogyasztják. Bélcsavarodás jelentkezésekor reszelt .etek (Raphanus) és ecet keverékét fogyasztják meleg máléval (puliszka) ez kitakarítja a beteget. A gyermekláncfűből készítenek egyfajta édességet, amely szerintük a májnak is jót tesz. Az elkészítés módja- 100-150 gyermekláncfű (Taraxacum officinale) virágját összefőzik' cukorral (zanarkaval), addig főzik, míg mézszerű anyag keletkezik. A későbbiekben ugy fogyasztják, mint a mézet.

Hasfájás esetén a hagymát (Allium) megtörik és rákötik a hasfalra A csíkiaknak gilisztahajtásra is több módszerük van. Hatásos szerintük a cukorra csepegtetett petróleum, gyermeknek, felnőttnek egyaránt Egy másik: recept szerint édes tejbe fokhagymát (Allium sativum) kell tenni Mim hagyják néhány órát, majd leszűrik és a tejet elfogyasztják Egy másik recept szerint bodzafát (Sambucus) kell tejjel együtt felforralni és el-logyasztani.

9. A VESE megbetegedéseit cseresznyeszár (Cerasus avium) és a frunza de mesteacánnek nevezett nyírfalevél (Betula) teájával gyógyítják. Ez utóbbi különösen akkor hatásos, ha május elsején szedik. Állításuk szerint egy háromnapos keserű cseresznyeszár- és nyírfalevélkúra kioldja a vesekövet. Ha valakinek véres a vizelete, akkor petrezselyem- (Petroselinum crispum) teát kell fogyasztania. A gyakran odavizelő gyermeknek puihajból: kukoricahaj (Maydis stigma) készítenek teát.

A SZÍV rendellenességeit a cintóriának nevezett északi kakukkfűből (Thymus serpyllum) készült teával, a zsügomba virágnak nevezett piros keltike (Corydallis cava) apró, a burgonyáéhoz hasonló gumóival gyógyítják. Ez utóbbiból az előírás szerint kilenc darabot kell bevenni a gyógyuláshoz. Szüfájás esetén jónak tartják a csombort is (Thymus vulgaris), megtörik, vízbe teszik és megisszák.
A TÜDŐ megbetegedéseinek a gyógyítására alkalmasnak tartják a martilapuból (Tussilago farfara), a gyermekláncfűből (Taraxacum officinale), valamint a kányavirágnak nevezett madárberkenye (Sorbus aucuparis) begyéből készült teát. Hatásosnak tartják a madárberkenye bogyóinak a levéből és mézből készült keverék fogyasztását is, ebből reggelente egy kanállal kell bevenni. Mellkasi fájdalmak esetén az utilapi (Plantago major és Plantago lanceolata) levelét helyezik a mellkasra, de hasznosnak tartják főleg fulladásos tünetek esetén az olajjal megkent káposztalevél (Brassica oleracea) mellkasra való helyezését is. A frissen szedett fenyőrügyből (Pinus sylvestris) és cukorból szirupot főznek, majd leszűrik és tizennyolc napot állni hagyják. Tüdőfájdalmak és fulladásos megbetegedések esetén használ. Jónak tartják még a retket (Raphanus), szirópol készítenek belőle oly módon, hogy kivájják a retek közepét, mézet tesznek bele. A retek alján kicsepegő folyadékból kell egy-egy kanállal bevenni.
KÖHÖGÉS csillapítására a következő növényekből készült teákat használják: orbáncfű (Hypericum perforatum), gyermekláncfű (Taraxacum officinale), kukoricahaj (Maydis stigma), cickafark (Achillea millefolium), salcám: fehér akác (Robinia pseudo-acacia). A szamárköhögés gyógyítására a legalkalmasabbnak a fekete bodza (Sambucus nigra) teáját tartják. Fulladásos köhögés ellen a szorulástól való dudának nevezett borsfüvet (Clinopodium vulgare) használják. A kicsi gyermek köhögését utilapiból készített (Plantago major és Plantago lanceolata) teával és sziruppal csillapítják. Krónikus fulladásos köhögés esetén közönséges Ínfűből (Ajuga arvensis) készült fürdővel gyógyítják a betegséget. Ezeken kívül teát készítenek még zabból (Avena), fekete levelű mogyoróból (Corylus avellana) és a kerek csipkének nevezett mezei iringóból (Eryngium campestre).
A FEJFÁJÁSt növényekből készült borogatásokkal és füstöléssel szüntetik meg. Borogatás formájában alkalmazzák a palack dudának is nevezett pásztortáskát (Capsella bursa pastoris): megtörik a növényt és egy ruhadarabra helyezve bekötik a beteg fejét. Erős fejfájás esetén kenderrel (Cannabis sativa) füstölik magukat. Egy nagyobb ruhadarab alatt meggyújtják a megszárított növényt, és a füstjét belélegzik. Ezenkívül még borogatáskánt alkalmazzák a zellert (Alpium graveolens) és a leostyánt, mindkettőt megtörik és rákötik a fejre.
A FÜLFÁJÁSt a következő növényekkel orvosolják: a kőrózsát (Saxifraga sarmentosa) megtörik, kifacsarják, és a fülbe belecsepegtetik. Ez állítólag még a halláskárosítást is javítja. Egy másik gyakran használt növény a karalábé (Brassica oleracea varbotrytis), ezt ők csókarépának nevezik és felkötik a fültőre fülfájás esetén. Hasonló módon hasznosítják a burgonyát (Solanum tuberosum): ha megdagad a nyaka valakinek, valószínűleg ezt kötik a fültőre mumpsz esetén.

15. FOGFÁJÁS ÉS A SZÁJ BETEGSÉGEI ellen a következőket használják: Erős fejfájás esetén kenderrel (Cannabis sativa) és a Szent Antal máknak nevezett halovány aszattal (Cirsium oleraceum) füstölik meg magukat. Ugyancsak fogfájás csillapítására használják a besikés dudónak nevezett körömvirágból (Calendula officinalis) készült teát, amellyel megvontassák (öblítik) a fogakat. A Szent Antal tűzinek nevezett foggyulladást csipkéből: mezei iringó (Eryngium campestre) készült pépes főzet arcra, fogra való rákötésével próbálják megszüntetni. A besina porculuinak nevezett maszlagos nadragulyából (Atropa belladona) a ben ne található piros gyöngyöket használják fel, ezt helyezik a fájó fogra. A bába bélesből: erdei mályva (Malva sylvestris) készült teával megvontatják a fogakat. A nezsit dudónak nevezett bolondító beléndekkel (Hyoscyamus niger) megáburáltatják (gőzölik) a fogakat. A hámiásnak nevezett szájbetegséget, melynek tünetei, hogy kidagadnak az ajkak és megtarkul a bőre, csalánteával (Urtica dioica), valamint parlagi madárhúr (Cerastium arvense) és réti madárhúr (Cerastium fontanum) főzetével gyógyítják. Sebes ajakra a plescalita dudából: mezei varfű (Knautia arvensis) készült teát ajánlják. A lyukas fogra, ha fáj, hagymát (Allium) tesznek.

16. A SZEM gyógyítására alkalmas növények közül csak a vakság ke zelésére használtakat említették. Ha kicsi gyermeknek nem nyílik ki a szeme, akkor a szánka dudának nevezett sárga tárnics (Gentiana lutea) teájával mosogatják a beteg szemet. Adatközlőim állítása szerint jó a vakoknak megmosni a szemeiket a magas vagy csipkés bóterjánnak nevezett erdei mácsonya (Dipsacus fullonum) levelei közé gyűlő folyadékkal. Ezenkívül hatásosnak tartják a káposztamaggal (Brassica oleracea) való füstölést.

A NŐI BAJOK orvoslására is növényi teákat, fürdőket és egy alkoholos kivonatot használnak. Erős, rendellenes vérzés esetén a kék vitéznek nevezett mezei szarkalábból (Consolida regalis) és a bóterjános burjánnak nevezett apró bojtorjánból (Agrimonia eupatoria) vagy közönséges párlófüből (Agrimonia eupatoria) készített teákat fogyasztják. A kék vitéznek csak a virágját hasznosítják, a bóterjános burjánból pedig csak nagyon kevés kell (max. 3 szál). Ugyancsak vérzések (hemoragia) esetén készítenek teát a talpa gástiinek nevezett gyömbérgyökérből (Geum urbanum). Fehérfolyás esetén alkoholos kivonatot készítenek a sárga fagyöngyből: fakin (Loranthus europaeus), valamint a gyöngyös dudának nevezett egynyári székfűből (Mercurialis annua). Augusztusban szedik a magvakat és a gyöngyöket, mindkettőt megtörik, átszűrik egy gyér vásznon és pálinkába teszik. Az arány: 100 g mag/l 1 pálinka. Egyszerre csak egy pohárkával kell megigyon a beteg. Ugyanilyen esetekben használják a Szentjános virágjának nevezett mezei zsálya (Salvia pratensis) fehér változatának a teáját, valamint az orvosi somkórót (Melilotus officinalis). Felfázásos megbetegedés esetén vagy szülés után ajánlják a menta (Mentha), orvosi székfű (Matricaria chamomilla) és diólevél (Juglans regia) keverékéből készült fürdőt.

ABORTIV SZERként két növényt említettek: az egyik az oleander (Nerium oleander), ennek a leveléből főznek teát. A másik a Szűz Mária tenere néven emlegetett gilisztaüző varádics (Tanacetum vulgare), ebből is teát készítenek.

FÉRFIBAJOK néven nevezem azt a betegséget, amelyet a csíkiak a férfiak fehérfolyásaként emlegettek. Szerintük a férfiak fehérfolyása egy ragályos betegség, amelyet gyógyítani kell. Többnyire ugyanazokkal a növényekkel gyógyítják, mint a női fehérfolyást, azzal az eltéréssel, hogy a növényeknek egy más színű változatát alkalmazzák. Az alkalmazott növények a következők: fehér fagyöngy (Viscum album) alkoholos kivonata, az orvosi somkóró (Melilotus officinalis) fehér változatának teája, a mezei zsálya (Salvia officinalis) kék virágú változatának a teája, valamint a szőrös dudának nevezett terjőkekígyószisz (Echium vulgare).

20. Az ÚJSZÜLÖTTGONDOZÁSban is szívesen alkalmaznak ter mészetes anyagokat. Teának és fürdőnek egyaránt használják a romani(át: orvosi székfű (Matricaria chamomilla), a közönséges cickafarkot (Achillea millefolium), a Szent György virágnak nevezett tavaszi kanka-lint (Primula veris) és sugár kankalint (Primula elatior), valamint a csalánt (Urtica dioica). Amely gyermeknek nem nyílik ki a szeme, annak a szánka dudának nevezett sárga tárnics (Gentiana lutea) főzetével mosogatják a szemét. Ugyanennek a növénynek a főzetét alkalmazzák akkor is, ha a gyereket találja a rossz - sokat sír, ilyenkor fürdő formájában használják. Fürdőként alkalmazzák továbbá a szúrós kenderkefű (Galeopsis tetrahit) és a cintória: északi kakukkfű (Thymus serpyllum) főzetét. Ha a kicsi gyermek idejében nem indul meg járni, akkor az ineresztőnek nevezett heverő patkófüből (Hippocrepis comosa) készített főzetben fürösztik meg. Hasonló hatást tulajdonítanak a sánkórénak nevezett tövises iglicének (Onosis spinosa), ebből is fürdőt készítenek, hogy a gyermek hamarabb induljon meg.

A szőrösen született gyermeket abagasnak nevezik. A szőrzet eltávolítására is növényi főzeteket használnak. Jó hatású a sánkóré: tövises iglice (Onosis spinosa), a pui haj: kukoricahaj (Zea mays) és a bábic dudának nevezett fekete peszterce (Ballota nigra). Mindháromból fürdőt készítenek. Erre a célra az a kukorica alkalmas, amelynek nem tetszik (látszik) a szemje.

21. IJEDTSÉG ellen csak a füstölés bizonyul hatásosnak - állítják a csíkiak. Ez valamiféle pszichikai rendellenesség, izgatottság, nyugtalanság formájában nyilvánul meg. Ennek megszüntetésére a következő növényekkel füstölik magukat: csipke: tengerparti iringó (Eryngium maritimum), Szent Antal mákja: halovány aszat (Cirsium oleraceum) és nagy ijedtségtől való dudó: sédkender (Eupatorium cannabinum). A füstölés módja ugyanaz, mint a fogfájás esetében történő füstöléskor: a szárított növény füstjét lélegzik be.

Ezek voltak tehát azok a növények, amelyeket a csíkiak gyógynövényként hasznosítanak. A dolgozat következő részében azok a növények szerepelnek, amelyeket más célokra használnak fel.

1. Étkezési célokra gyűjtögetett növények

Néhány növényt a csíkiak kizárólag étkezési célokra gyűjtenek. Ezek között vannak vadon termő gyümölcsök, nyersen fogyasztható zöld növények és olyanok is, amelyeket főzésre használnak. A gyümölcsét szedik: az eperé vagy copsa néven emlegetett csattogó szamócának (Fragara viridis), kerti szamócának (Fragaria moschata), a cederének hívott hamvas szedernek (Rubus caesius), vadszedemek (Rubus fruticosus) és a kökénynek (Prunus spinosa). A szamócákat kizárólag nyersen fogyasztják, a szedrekből dulceafát (lekvár) is készítenek, a kökényt pedig felhasználják ételsavanyításhoz is: sebesítőnek. Zölden fogyasztják a Szent György salátának hívott mocsári gólyahírt (Chaltha palustris): a virágtalan növényt sóval megsúrolják, ecettel és kaporral ízesítik, nyersen fogyasztják. A mezei tyúkháj at (Gagea pratensis) és a sebeskének nevezett erdei madársóskát (Oxalis acetosella) is frissen, nyersen fogyasztják, főleg a gyerekek. A csalánból (Urtica dioica) főzeléket készítenek, ezt tormával ízesítik. A martilevélnek nevezett martilapuba (Tussilago farfara) és a labodának nevezett paralibatopba (Chenopodium bonus-henricus), illetve levelébe geluskát töltenek. Az ezekbe készített töltelék nagyjából megegyezik azzal, amit a töltött káposztába szoktak tenni. A zöld diót felhasználják édesség, dulceafa készítésére: a még éretlen dióról lehámozzák a zöld burkát, a megmaradt részből lekvárt főznek. Ugyancsak édesség készítésére használják a gyermekláncfű (Taraxacum officinale) virágát. Ebből cukorral és vízzel összefőzve mézet készítenek. Azonkívül, hogy édességként fogyasztják, májbetegeknek is jót tesz. A kökényen kívül egyfajta sárga szilvával is savanyítják az ételt, de erre a célra csak zöld állapotában alkalmas.

A csíkiak által gyűjtögetett növények jelentős csoportját képezik a gombák. A következő fajtákat szedik: csipke hercsók: közönséges kucsmagomba (Morchella esculenta), urisapka: redőgomba (Gyromitra escu-lenta), petrezselyemgomba: rózsaszínű korallgomba (Ramaria botrytis), bighélib: jóféle vargánya (Boletus edulis), rókagomba: közönséges rókagomba (Cantharellus cibarius), szöszke vagy keserűgomba: keserűgomba (Lactarius piperatus), galamb gomba: kékhátú galambgomba (Russula), opinteala: gyűrűs tölcsérgomba (Clitocybe mellea), nyikoréc: lila peresz-ke (Tricholoma nudum), lópaszagó: óriáspöfeteg (Calvatia maxima). Szerintük nem ehető a csiperke: közönséges csiperke (Psalliota campestris), a császárgomba (Amanita caesarea), ülügomba: nagy őzlábgomba (Lepiotaprocera).

A következő növényekből készült teákat kellemes ízükért fogyasztják: száldop virág (Tilia platyphillos és Tilia cordata), máciesnek nevezett gyepűrózsa (Rosa camina) gyümölcse, az almafa (Malus sylvestris és Malus domestica) virága, a körtefa virága (Pyrus communis), som (Cornus).

MÉRGEZŐNEK TARTJÁK a következő növényeket (egy részüket nem tudták megnevezni, csak azt tudták, hogy óvakodni kell tőlük): közönséges galaj (Galium), palástfű (Alchemilla vulgaris), a pakkantó dudónak nevezett podagrafíí (Aegopodium podagaria), a lumanaricának nevezett molyhos ökörfarkkóró (Verbascum thapsus), fekete ökörfarkkóró (Verbascum nigrum), csilláros ökörfarkkóró (Verbascum lichnitis), valamint a fehér zászpa (Verbascum album). Ez utóbbit kis állatok mérgezésére használják is. Ezeken kívül még mérgezőként nevezték meg a matragunát: nadragulya (Atropa belladona).

2. Állattakarmányozásban és állatgyógyászatban használt növények

Tavasszal és nyáron a csíkiak a következő növényekkel egészítik ki az állatok étrendjét: szulák: apró szulák (Convolvulvus arvensis), a papadiának vagy cikóriának nevezett gyermekláncfű (Taraxacum officinale), disznyókáposzta: szúrós csorbóka (Sonculus asper) - ezeket a disznók etetésére használják; a trifoinak nevezett fehér herét (Trifolium repens) és erdei herét (Trifolium medium) a marhák takarmányozására használják. Úgy tartják, hogy a caprita labodának nevezett fehér libatoptól (Chenopodium album) a marha pakkon ki, ha megeszi.

Az állatok gyógyítására a következő növényeket használják: pelin: fehér üröm (Artemisia absinthium), az állati sebeket mossák meg a fözeté-vel, befogja a hránát. A vadcsombornak nevezett fekete üröm (Artemisia vulgaris) főzete alkalmas a megnyüvesedett sebek kimosására. A rasuc dudónak nevezett baracklevelű keserűfü (Polygonum persicaria) fözetével mossák meg a juhok tőgyét, amikor az megdagad. Annak az állatnak, amelyik megeszi a poklát (méhlepény), pergelt rozsot (Secale) adnak, ez kitisztítja, kiveti tőle, különben állításuk szerint nem adna tejet az állat.

Az állatokkal kapcsolatban egy mágikus eljárásra használt növényt is említettek: az ördögbordának nevezett erdei pajzsikát (Dryopteris filix-mas). Ezzel a növénnyel kenik be azoknak a teheneknek a tőgyét, amelyeknek elvették a tejét.

3. Jóslásra használják

a mána nevű növényt, amelyet a foltos kontyvirágban (Arum maculatum) és a sárkánygyökérben (Calla palustris) véltek felismerni. A növény hosz-szúkás alakú magvas részét felosztják részekre, minden résznek megfeleltetnek egy növényt, lentről felfelé haladva a beosztásban. Ezek a következők: pui (kukorica), put ina (borszőlő), zab, árpa, búza. Úgy tartják, hogy abból a növényből várható abban az évben a legnagyobb termés, amely által jelképezett részen a leggazdagabb a növény magvakban.

Említettek még egy növényt, amely elősegíti egy másik növény terméshozamának a növelését. Ezt a növényt baklatónak hívják, nem más, mint a tarlóhere (Trifolium arvense), és az uborkára (Cucumis sativus) teszik rá, mert ettől az jobban köt, nagyobb termést hoz.

4. Festésre használt növények

A csíkiak napjainkban is nagyon kevés dolgot vásárolnak üzletből. A textíliák nagy részét (ruházati cikkek, ágyterítők, falvédők stb.) még ma is maguk állítják elő. Főként gyapjút használnak, ezt maguk fonják, festik, szövik. A festékanyagokat a következő növényekből nyerik: égerfa (Alnus), ennek a héjából nyernek vörös és barna színt; vadalma (Malus sylvestris), ennek a kérgéből sárga színű anyagot vonnak ki; ugyancsak sárga színt lehet festeni a hagyma (Allium) héjával; barnára lehet festeni dióhéjjal (Juglans regia). Állatbőr cserzésére a cser (Quercus cerris) kérgét használják.

5. Mágikus célokra használt növények

Mágikus célokon most a gonosz távol tartására tett kísérleteket kell érteni. Erre a célra Csíkban is a fokhagyma a legalkalmasabb (Allium sativum). Szent Andráskor ezzel kenik meg az ajtó sarkát, hogy a farkas ne járjon, kerülje el a házat. Ugyancsak fokhagymával kenik meg az egyedül hagyott kisgyermek mellé helyezett kanalat is.

Hasonló célokra használják a szentelt virágokat/növényeket is. Minden év augusztus 15-én megszentelik az egész évben gyűjtött növényeket, ezeket aztán később több célra is felhasználják. Először is a szentelt gyógynövényeknek erősebb hatást tulajdonítanak. A halott feje alá kerülő párnát is szentelt növényekkel töltik meg, hogy a rossz kerülje el a holtat, mert a szentelt virágtulfut a rossz. Rossz idő, nagy homály közeledtekor szentelt virágot égetnek el, szentelt gyertyával gyújtják meg, és közben a Miatyánkot imádkozzák.

Végül megemlítek még egy növényt, melynek talán az egészségügyi célokra használt növények között lenne a helye, de felhasználási célját tekintve mégis ide soroltam. Az acatnak nevezett mezei aszatból (Cirsium arvense) készült főzetet arra használják, hogy eldöntsék, hogy egy ágyban fekvő súlyos beteg életre való-e vagy sem. Kihangsúlyozták, hogy csak hosszantartó betegség esetén szabad használni, mivel egészséges embernek ártana. Kilenc szál növényből fürdőt készítenek és megfürösztik benne a beteget, aki ha életre való, akkor három nap alatt megjő, ha pedig nem az, akkor meghal.

A csíkiak által használt növénynevek nyelvészeti elemzésére nem vállalkozom, de néhány nyilvánvaló tény összefoglalására igen.

Az általuk használt növényneveken, mint ahogy az általuk használt nyelven is erősen érezhető a román nyelv hatása. A növénynevek között vannak román nyelvű átvételek (mácie§, romanita, opinteala, pojarnita stb.), ezek között vannak olyan szóalakok, amelyek teljesen megegyeznek a román nyelvű alakkal, mások torzult, megváltozott alakban vannak jelen, ismét mások szinte teljesen beilleszkedtek a magyar nyelvbe, szókapcsolatokba kerülnek bele, ragokat, képzőket kapnak. E nevek használóiban az esetek többségében nem tudatosul, hogy idegen szavakat használnak, nagyon kevés esetben jelezték, hogy a használt név román nyelvű.

A növénynevek egy másik jelentős része magyar nyelvű, ezek között vannak olyanok, amelyek minden szempontból megegyeznek a hivatalos magyar elnevezéssel, másokat már átalakult formában használnak.

Én azokat a neveket, amelyekben a növényt valamilyen jellegzetességével (gyöngyös dudó) vagy a növény által gyógyított betegséggel neveznek meg (szorulástól való dudó), belső keletkezésűeknek tartom.'

Következtetések levonása nem feladatom, hiszen a dolgozatban csak anyagközlésre vállalkoztam, befejezésképpen azonban mégis teszek egy megjegyzést. A dolgozatban szereplő növények számát tekintve (és ez nem tükrözi a csíkiak teljes tudásanyagát) nyugodtan megállapítható, hogy a csíkiak nagyon jól ismerik a környezetükben élő növényeket és ilyen értelemben jól kiaknázzák a természet nyújtotta lehetőségeket. Figyelembe véve azt is, hogy az általuk használt gyógynövények nagy része hivatalosan is gyógynövényként van számon tartva, azt kell mondanom, hogy ez nemcsak nagyon gazdag tudásanyag, de szilárd tapasztatokon nyugvó, értékes tudás is.

Függelék

A dolgozatban szereplő növények

acsalapu - káptalan (Patesites officinalis)

alma (Malus domestica, Malus sylvestris)

apróbojtorján - bóterjános burján (Agrimonia eupatoria)

apró szulák - szulák (Convolvulus arvensis)

aszat, halovány - acat (Cirsium arvense)

baracklevelű keserűfu - rasuc dudó (Polygonum persicaria)

bodza (Sambucus)

bódító baraboly (Chaerophyllum temulum) - mérgező

bolondító beléndek - nezsit dudó (Hyoscyamus niger)

borsfű - szorulástól való dudó (Clinopodium vulgare)

burgonya (Solanum tuberosum)

búzavirág - pézsma (Centaurea cyanus)

csalán - csileán (Urtica dioica)

csattogó szamóca - eperé, copsa (Fragaria viridis)

császárgomba (Amanita caesarea)

cser (Quercus cerris)

cseresznyefa (Cerasus avium)

csilláris ökörfarkkóró (Verbascum lichnitis)

csombor (Thymus vulgaris)

diófa (Juglans regia)

égerfa (Alnus)

egynyári szélfü - gyöngyös dudó (Mercurialis annua)

erdei aranyvessző (Solidago virgaurea)

erdei here - trifoi (Trifolium medium)

erdei madársóska - sebeske (Oxalis acetosella)

erdei mácsonya - magas, csipkés bóterján (Dipsacus fullonum)

erdei pajzsika - ördögborda (Dryopteris filix-mas)

északi kakukkfű - cintória (Thymus serpillum)

ezüstmoha (Bryumargenteum)

fakín - sárga fagyöngy (Loranthus europaeus)

fecsketárnics - atracal (Gentiana asclepiadea)

fehér akác (Robinia pseudo-asacia)

fehér fagyöngy (Viscum album)

fehér here - trifoi (Trifolium repens)

fehér libatop - caprita laboda (Chenopodium album)

fehér tündérrózsa - kutyavirág (Ninphae álba)

fehér üröm - pelin (Artemisia absinthium)

fehér zászpa (Veratum album)

fekete bodza (Sambucus nigra)

fekete nadálytő (Symphytum officinale)

fekete ökörfarkkóró (Verbascum nigrum)

fekete peszterce - bábics dudó (Ballota nigra)

fekete üröm - vadcsombor (Artemisia vulgaris)

fenyő (Pinus sylvestris)

fokhagyma (Allium sativum)

foltos kontyvirág - mána (Arum maculatum)

füz (Salix)

füzlevelü peremizs - orbánc dudó (Inula salcina)

gilisztaűző varádics - Szűz Mária tenere (Tanacetum vulgare)

gyepűrózsa - macies (Rosa camina)

gyermekláncfű - papadia, ciocria (Taraxacum officinale)

gyömbérgyökér - talpa gistii (Geum urbanum)

gyűrűs tölcsérgomba - opinteala (Clitocybe mellea)

hagyma (Allium)

halovány aszat - Szent Antal mákja (Cirsium oleraceum)

hamvas szeder - cedere (Rubus caesius)

hársfa - száldop virág (Tilia)

háztetőmoha (Syntrichia ruralis)

jóféle vargánya - bighélib (Boletus edulis)

karalábé - csókarépa (Brassica oleracea var. botrytis)

káposzta (Brassica oleracea)

kánya harangvirág (Campanula rapunculoides)

katángkóró - katáng (Cichorium intibus)

kender (Cannabis sativa)

kertiszamóca (fragaria moschata)

keserügomba- keserűgomba (Lactarius piperatus)

kékhátú galambgomba - galambgomba (Russula)

kökény (Prunus spinosa)

körömvirág - besikés dudó (Calendula officinalis)

körtefa (Pyrus communis)

közönséges cickafark - féregfarkú, egérfarkú dudó (Achillea millefolium)

közönséges csiperke - csiperke (Psalliata campestris)

közönséges galaj (Galium)

közönséges infű (Ajuga arvensis)

közönséges kucsmagomba - csipke hercsók (Morchella esculenta)

közönséges orbáncfű - pojarnita (Hypericum perforatum)

közönséges rókagomba - rókagomba (Contharellus cibarius)

kőrózsa - kőrósza (Saxifraga sarmentosa)

kukorica - pui (Zea mays)

kukoricaüszög (Ustilago zeae)

lapulevelü keserűfu - kurkánpitty (Polygonum laphatifolium)

lándzsás útifű - utilapi (Plantago lanceolata)

leostyán (Levisticum officinale)

libapimpö - töréstül való dudó (Potentilla anserina)

lila pereszke - nyikoréc (Tricholoma nudum)

Iómenta - minta (Mentha longifolia)

madárberkenye - kánya virág (Sorbus aucuparia)

madárkeserűfű - porcsfű (Poligonum aviculara)

martilapu - martilevél (Tussilago farfara)

mezei iringó - csipke (Eryngium campestre)

mezei szarkaláb - kék vitéz (Consolida regalis)

mezei tyúkháj (Gagea pratensis)

mezei varfű - plescalita dudó (Knautia arvensis)

mezei zsálya - Szent János virága (Salvia officinalis)

mezei zsurló - coada calului, fentőfű (Equisetum arvense)

mocsári gólyahír - Szent György-saláta (Chalta palustris)

molyhos ökörfarkkóró - luminarica (Verbascum thapsus)

murok (Daucus carota)

nadragulya - matraguna, besina porcului (Atropa belladona) - mérgező

nagy őzlábgomba - ülügomba (Lepiota procera)

napraforgó - napraforduló (Helianthus anuus)

nyírfa - mesteacan (Betula)

oíeander - oleandru (Nerium oleander)

óriáspöfeteg - lópaszagó (Calvatia maxima)

orvosi somkóró (Melilotus officinalis)

orvosi székfű - romanija (Matricaria chamomilla)

palástfü (Alchemilla vulgaris)

papsajtmályva (Malva vulgaris)

paradicsom (Solanum lycopersicum)

parajlibatop - laboda (Chenopodium bonus-henricus)

parlagi madárhúr (Cerastium arvense)

patkófú - ineresztő (Hippocrepis comsa)

pásztortáska - straita ciobanului, palack dudó (Capsella bursa pastoris)

petrezselyem (Petroselinum crispum)

pettyegetett tüdőflí - macskavirág (Pulmonaria officinalis)

piros keltike - szügomba virág (Corydalis cava)

podagrafü - pakkantó dudó (Aegopodium podagaria)

redőgomba- urisapka (Gyromitra esculenta)

retek, fekete (Raphanus)

réti imola (Centaurea iacea)

réti madárhúr (Cerastium fontana)

rozs (Secale)

rózsaszínű korallgomba - petrezselyemgomba (Ramaria botrytis)

sárga tárnics - szánka dudó (Gentiana lutea)

sárkánygyökér - mána (Calla palustris)

sédkender - nagy ijedtségtől való dudó (Eupatorium cannabinum)

som (Cornus)

sugár kankalin (Primula elatior)

sugártalan székfű - kutyakapor (Matricaria discodea)

szúrós csorbóka - disznyókáposzta (Sanculus asper)

széleslevelü útiflí - utilapi (Plantago major)

szúrós kenderkefű (Galeopsis tetrahit)

tarlóhere - baklató (Trifolium arvense)

tavaszi kankalin - Szent György-saláta (Primula officinalis)

tengerparti iringó (Eryngium maritimum)

terjőkekígyószisz - szőrös dudó (Echium vulgare)

torma (Armoracia lapathifolia)

tövises iglice (Onosis spinosa)

vadrezeda (Reseda lutea)

vadszeder (Rubus fructicusus)

varjúbogyó - hintőrontó (Empetrum nigrum)

veronika- hét adástól való dudó (Veronica officinalis)

vérehulló fecskefü - rosztopászka (Chelidonum május)

zab (Avena)

zeller (Apium graveolens)

Ismert, de gyakorlati célokra nem használt növények

békavirág: gumós boglárka (Ranunculus bulbosus)

bótorján: közönséges bojtorján (Arctium lappa)

bundisor: vad százszorszép (Bellis perennis) csengettyű virág:

baracklevelü harangvirág (Campanulla persicifolia)

csalánlevelű harangvirág (Campanulla trachelium)

kereklevelű harangvirág (Campanulla rotindifolia)

terebélyes harangvirág (Campanula patula) csipkevirág:

bolondító beléndek (Hyoscyamus niger)

csattanó maszlag (Datura stramonium)

közönséges aszat (Cirsium vulgare)

erdei liliom: medvehagyma (Allium ursimum)

erdei viorel: tavaszi csillagvirág (Scilla bifolia)

farkasalma: közönséges farkasalma (Aristolechia clematitis) ghiocel:

kikeleti hóvirág (Galanthus nivalis)

tavaszi tőzike (Leucojum vernum)

harangvirág: felfutó sövényszulák (Kalystegia sepium)

kakasvirág: mocsári nőszirom (Iris pseudacorus)

katin: ezüstös homoktövis (Hippophae rhamnoides)

kígyó virág: szőrös fenyőspárga (Monotroppa hypopitys) klopocel virág:

közönséges harangláb (Aquilegia vulgaris)

mezei gólyaorr (Geranium pratense)

kukukkvirág: berki szellőrózsa (Anemone nemorosa)

lakrimioara: májusi gyöngyvirág (Convallaria majális)

lósódi: réti lórom (Rumex obtusifolius)

mákvirág: vetési pipacs (Papaver rhoeas)

malin: zelnise (Padus avium)

margaréta virág: réti margitvirág (Chrisanthemum leucanthemum) mazarika:

hegyi lednek (Lathyrus linifolium)

négymagvú bükköny (Vicia petrasperma)

mezei garoáfa: pünkösdi székfli (Dianthus gratianopolitanus)

mezei garofita: vetési konkoly (Agrostemma githago)

mezei székfli: barátszékfü (Dianthus carthusianorum)

nádpurhagyma: ernyős sárma (Ornithogalum umbellatum) nyirióra

epergyöngyike (Muscari hetryoides)

nemes májvirág (Hepatica nobilis)

tavaszi csillagvirág (Scilla bifolia) ocetdudó: betyárkóró (Erigeron canadensis) pápura:

keskenylevelű gyékény (Typha angustifolia)

széleslevelű gyékény (Typha latifolia) pelin: vörösörvű aggófű (Senecio erucifolius)

pillangó virág: réti boglárka (Ranunculus acris)

purhagyma: mezei tyúkháj (Gagea pratensis)

szulák: apró szulák (Convolvulus arvensis) toporás:

borzas ibolya (Viola hirta)

erdei ibolya (Viola reichenbachiana)

háromszínű ibolya (Viola tricolor)

illatos ibolya (Viola adorata)

sovány ibolya (Viola canina)

zsinikó: mocsári nőszirom (Iris pseudocorus)

zsinokor: szibériai nőszirom (Iris sibirica)

Szakirodalom

AICHELE, D. - GOLTE BECHTLE, M.

1991 Mi virít itt? Virágkalauz, Ciceró.

BORZA, Alexandra

1968 Dicfionar etnobotanic. Ed. Academiei.

HALÁSZNÉ ZELNIK Katalin

1981 Adatok a moldvai magyarok gyógynövényismeretéhez. Gyógyszerészet 25. évf. 10. sz. 361-367.

1987 Moldvai csángó növénynevek. In: Magyar Csoportnyelvi Dolgozatok 36. sz. Budapest.

1993 Sebkezelés a moldvai és a gyimesi magyaroknál napjainkban és Gelencén a XVIII. században. In: ,,Megfog vala apóm szokcor kezemtül... " Budapest. 109-116.

MÁRTON Gyula

1972 A moldvai csángó nyelvjárás román kölcsönszavai. Bukarest.

PÉNTEK János - SZABÓ Attila

1985 Ember és növényvilág. Bukarest.

RÁCZ Gábor - RÁCZ KOTILLA Erzsébet - LAZA Aristide

1984 Gyógynövényismeret. Ceres, Bukarest.

SIMON Tibor - CSAPODY Vera

1988 Kis növényhatározó. Tankönyvkiadó, Bp.
 
 
0 komment , kategória:  Isten patikája.  
Vizelet terápia
  2014-01-08 09:43:47, szerda
 
  A vizelet terápia valószínűleg az egyik legrégebbi, ha nem a legősibb módja a betegségek gyógyításának.

A vizelet nem más, mint a vesék által folyamatosan megszűrt vér. A vizelet nem mérgező, hanem steril, megszűrt vér, csak akkor szennyeződhet be amikor elhagyja a testet és a nemi szervek esetleg nem tiszták., vagy az edény, amibe a vizeletet felfogják, szennyezett. A közvetlenül a hólyagból származó vizelet olyan steril, hogy akár sebek kitisztítására is alkalmas. A vizelet a legelső íz, melyet életünkben először megízlelünk az anyaméhben. Mindannyian, mielőtt megszületünk, emésztőrendszerünknek az első lökést a vizelet adja. A vizelet az első csepp, amit testünkbe fogadunk, még az anyaméhben, de a vizelet a második csepp is, mégpedig szűrt vizelet - az anyatej.

A mell körülbelül 20 liter vért szűr meg 1 liter anyatej előállítása során. Hát nem egy csodálatos biokémiai üzem az emberi test, hogy képes a piros vérből sárga vizeletet és fehér tejet előállítani.

Valószínűleg már mindannyian vásároltunk más emberek, állatok vizeletéből, és fel is használtuk azt. Például ezek a gyógyszerek tartalmaznak vizeletet: Pergonal termékenységet befolyásoló gyógyszer, Ureaphil - vízhajtó, Urocine vagy Panafil - fekélyekre, égési sérülésekre, Amino-cervix - méhnyak problémákra, Premarin - ösztrogén pótló, Metrodin - ösztrogén emelésére szolgáló hormonkészítmény.

A "vizelet-piac" éves forgalma több, mint 500 millió dollárt tesz ki.

A vizeletkivonatokból készült gyógyszerekkel az a probléma, hogy a vizelet kivételével mindegyik káros mellékhatásokkal bír. A fenti néhány tényt figyelembe véve, nem lenne mégis bölcsebb dolog, ha mindenki a saját vizeletét használná, amelynek összetevői tökéletes egyensúlyban vannak, steril, mindig friss, és mindenben megfelel az egyén pillanatnyi igényeinek, s ezen felül teljesen ingyenes?

A vizelet körülbelül 2,5% karbamidot tartalmaz, és széleskörűen felhasználják kozmetikumok készítésénél, mint hidratáló anyagot. A hölgyek nagyon sok pénzt fizetnek ezekért a krémekért, ahelyett, hogy a saját vizeletüket használnák fel. Sok szépségkirálynő és szex-szimbólum köszönhette bőrének selymességét a - titokban - bőrébe dörzsölt vizeletnek.

Ha megfelelő mennyiségű tiszta vizet (2,5-3l) iszunk naponta, nem fogyasztjuk az alább felsorolt ételeket (Táplálkozási szabályok c. fejezet), akkor vizeletünk szinte átlátszó, szagtalan és íztelen folyadék.

Hogyan hat a vizelet terápia

Hatékonysága nem hasonlítható össze egy gyógyszerrel.

A vizelet egy információs forrás a szervezetben fellelhető betegségeket illetően, más szóval a szervezetben végbemenő változásoknak egy igen pontos lenyomata. Testünkben lévő víz minden információt rögzít, ezért a testvizünkön keresztül nagyon jól hatnak a hangtálakkal, kristályokkal végzett rezgésterápiák (www.napleany.hu/hangterápia; http://www.napleany.hu/hangmasszázs; http://www.napleany.hu/hangfürdő; http://www.napleany.hu/terápiák/kristályok; http://www.napleany.hu/filmek/víz üzenetei)

Mivel a vérünk amelyből a vesénk vizeletünket kiválasztotta, végig haladt, keringett egész testünkön, minden információval rendelkezik a folyamatokról, melyek bennünk zajlanak.

Ezért mikor a vizelettel együtt a benne lévő információ is áthalad torkunkon, az ott lévő apró kis érzékelők elemzik azt, és ezek után aktiválódik immunrendszerünk a betegség legyőzése érdekében. Tehát a betegség természetének megfelelő immunválasz az agyból érkező jelzések hatására jön létre.

Ennek bizonyítékai:

1. Ha a vizeletet katéterrel juttatják be a gyomorba (akár egy hónapig tartó kezelés), a vizelet terápia semmilyen eredményt nem hoz.

2. Az a tény, hogy a vesében, a hólyagban és általában a vizelet kiválasztó szervekben a vizelet jelenléte ellenére is kialakulhat rákos megbetegedés, azt bizonyítja, hogy az emberi testen belül a vizelet puszta jelenlétével nem gyakorol közvetlen hatást a daganatos sejtekre. De amint ugyanezt a vizeletet a beteg a száján keresztül juttatják be szervezetébe, a rákos sejtek szaporodásának csökkenő mértéke, vagy magának a daganatnak az eltűnése figyelhető meg.

3. Abban az esetben, ha a vizeletet nem nyelték le, csak gargalizáltak vele, a hatás azonos volt a vizeletivásnál tapasztalttal.

4. Amennyiben közvetlenül a vizelet megivása után a betegek tiszta vízzel gargalizáltak, a vizelet kúra semmilyen hatást nem fejtett ki.

5. Az interferon, a vizeletben található sok-sok bioaktív hatóanyag egyike, a sajátvizelet - terápia során megfigyelthez hasonló eredményt produkál, mivel ebből is csak elenyészően kis mennyiség bevételére van szükség ahhoz, hogy az agyat a szervezet gyógyításához szükséges információval ellássa.

Laboratóriumi kísérletek során megállapították, hogy a nemzetközileg elfogadott és alkalmazott 100 Ne. Interferon adagjának mindössze egy százezred része - szájon keresztüli bevétel esetén - elegendő ahhoz, hogy ugyanazt a hatást fejtse ki mint egymillió egység interferon injekció formájában.

Fentieket figyelembevéve feltételezhetjük, hogy az érzékelő sejtek, melyek a szervezetben a pillanat törtrésze alatt végbemenő változásokat is észlelik, képesek is ezeket a változásokat teljes kontroll alatt tartani, amennyiben a vizeletből érkező megfelelő információ erre készteti őket. Ezek a sejtek a szájüregben és a garatban találhatóak.

Amint a vizelet a szájüregbe kerül, az érzékelő sejtek értékelik és továbbítják a megfelelő információt az agyba. És fordítva, az agy beindítja a cytokinokat termelő mirigy működését, amely az immunrendszerre szabályozó hatást gyakorol.

Az agy az internuklein-X és más enzimek előállításával cytokinok termelődését idézi elő, ami a szervezetben fennálló betegségek gyógyulásához vezet.

A vizelet terápia megkezdése

Különbözőek vagyunk, más az életmódunk, étkezési szokásaink, stressz tűrő képességünk, s ennek megfelelően minden ember adott pillanatban termelt vizelete is eltérő, egyedi és megismételhetetlen. Így van ez jól, hiszen annak az embernek a hólyagjában éppen összegyűlt vizelet pontosan azokat az összetevőket tartalmazza, melyek számára az adott pillanatban, személyre szabottan a legtökéletesebb gyógyszernek számítanak.

Amikor elkezdjük a vizeletterápiát, törekednünk kell arra, hogy jó minőségű “gyógyszert" állítsunk elő magunk számára, és, hogy agyunkat csupa kellemes és jó gondolattal töltsük meg. Testünk 70-80%-a víz, fontos, hogy milyen vízkristályokat hozunk létre magunkban gondolatainkkal, szavainkkal (www.napleany.hu/filmek/vízüzenetei; http://www.napleany.hu/hangterapia; http://www.napleany.hu/hangmasszazs; http://www.napleany.hu/hangfürdő)

A vizeletterápia alkalmazásának több módja van: reggeli első vizelet középső részének fogyasztása, masszázs vizelettel, homeopátiás vizelet fogyasztása.

A terápia megkezdése előtt konzultáljon orvosával, bár ennek nincs olyan nagy jelentősége, mint egyéb hagyományos vagy modern gyógymód alkalmazásánál.

A vizelet ivása: A vizelet gyűjtésére használjunk egy tiszta üvegpoharat. Az első néhány ml-t - amely a húgycsövet kitisztítja - valamint a vizelet utolsó néhány ml-ét ne használjuk fel. A középsugaras vizeletet fogyasszuk el éhgyomorra és utána legalább fél órán át ne együnk és ne igyunk. A reggelenkénti egyszeri vizelet fogyasztása csak arra elég, hogy fenntartsa az egészséget, beteg embereknél komolyabb kúrát kell alkalmazni.

Cseppek a nyelv alá: A vizeletcseppeket a reggeli első vizelet középső részéből egy szemcseppentővel tesszük a nyelvünk alá. Első nap 1 - 5 cseppet, második nap 5 - 10 cseppet, napjában kétszer, reggel és este. Ezt az adagolást a tényleges panaszok megszűnéséig érdemes fenntartani, vagy szükség esetén növelni is lehet.

Gargalizálás: A gargalizáláshoz friss vizeletet használunk, majd egy idő után kiköpjük. A szájban fellépő fertőzés, fogágy gyulladás, fogfájás vagy torokgyulladás esetén a vizeletet tanácsos akár 20-30 percig is a szájban tartani.Irrigálás: Hüvelyi és húgyúti fertőzések, betegségek esetén a vizelettel történő irrigálásnak gyógyító hatása van, megszünteti a nehéz vizelést is.

Bedörzsölés: Bőrbetegségeknél, ekcéma, pikkelysömör, korpa stb.

Lábáztatás: lábujjak közti kipállás, ekcéma, láb vérellátásának fokozása, hólyagproblémák. Erre a célra alkalmas a friss és a régi (4 napos, felmelegített) vizelet is.

Ülőfürdő: nemiszervi és végbél probléma (pl. aranyér) Friss közép sugaras összegyűjtött vizeletet kellő hőfokra melegítünk és beleülünk. Keverhetjük pásztortáska, körömvirág és cickafark teákkal is. De lehet felváltva alkalmazni a vizelet és a gyógyfüves fürdőt.

Szemfürdő, szemcsepp: Friss vagy felforralt régi vizelettel (esetleg vízzel hígítva) lemossuk a szemeket vagy belecseppentünk. Hosszabb időn keresztül alkalmazott szemfürdő javíthatja a látást.

1. Májbetegség: Összenyomkodott nyers gyömbért áztatni 5 percig a vizeletbe, majd meginni.

2.Vesebetegség: Vizeletbe Zsurló forrázatot tenni.

3. Hasnyálmirigy (cukorbetegség): Vizelet + 1 dl kecskerutafű és áfonyalevél forrázat + csalángyökér főzet.

4. Bőrbetegségek: 1 dl vizelet + 1 csipetnyi kurkuma belsőleg
2 dl vizelet + 1 ek. Kurkuma + 0,5 dl ghi + kiskanál méz külsőleg

5. Gyomor és bélbetegségek: 1 dl vizelet + 1 dl nyers kókuszlé

6. Rák és májgyulladás: lépes mézből előállított propoliszt vizelettel keverve fogyasztani (Nakao japán kutató)

“44. Vers Parvati, most elmesélem neked a masszírozás módját. Ennek a masszázsnak eredményeként élvezheted a meditáció minden gyümölcsét, megváltozik életstílusod és a szellemi fejlődés magasabb fokára léphetsz.

45. Vers A shivambu- t (vizeletet) egy agyagedénybe fel kell forralni és egynegyedére lepárolni. Miután kihűlt, ezt a kivonatot kell a masszázshoz felhasználni.
A masszázs alkalmazása tökéletesíti az embert."

Táplálkozási szabályok

3 l ásványvíz naponta.

Kerülni kell az egyoldalú és túlzott mértékű táplálkozást.

Tilos: hús, hal, tojás, tartósítószerek, kávé, kakaó, csokoládé, feketetea, alkohol, cukor, só (minimális, korlátozott mennyiségben), dohányzás, szénsavas italok, gomba, erős fűszerek, hagyma, élesztő. Több, szintetikus gyógyszer szedésével egyidejűleg nem alkalmazható a kúra!!!

Gyógyulási krízis

Néhány embernél gyógyulási krízis tapasztalható. Állapotuk átmenetileg romlik, mielőtt a javulás bekövetkezne. A hagyományos gyógyító módszerek alkalmazása esetén ez teljesen normálisnak tekinthető, és ilyen esetekben, azt tanácsoljuk, hagyja abba a beteg a terápiát egy rövid időre, majd néhány nap elteltével, kezdje újra, egészen kicsi, napról napra emelkedő dózissal.

KONZULTÁCIÓ TERAPEUTÁVAL!!!

Mindannyian különbözőek vagyunk, különböző étkezési szokásokkal, és szervezetünk ugyanazon dologra különbözően reagálhat. S van, hogy egy kezelés, vagy gyógyszeradag megfelel az emberek többségének, de az nem jelenti azt, hogy mindenkinél egyforma módon működik, azonos hatást vált ki. Egy új terápia bevezetésekor a hatóanyagok kezdetben kismennyiségű adagolása megoldja, vagy legalábbis csökkenti az eleinte tapasztalható nehézségeket.

Fellépő gyógyulási krízis tünetek

Köhögés, nátha: Reakció a légutak fokozott váladék kiválasztására.

Általános erőtlenség: a fokozott méreganyag kiválasztás következménye. Sok pihenés, ésszerű diéta.

Láz: Jele lehet, hogy a szervezet elkezdte a méreganyagok elégetését, kiürítését.

Laza széklet: Eleinte hasmenés előfordulhat.

Bőrkiütés: A kúra 3-7 napján pattanások, bőrkiütések jelenhetnek meg a bőrön.

Hányás: Lehet a szervezet első reakciója a vizelet ivásra, de ennek kiinduló pontja nem a gyomor, hanem az agy.

Helytelen étkezés, de főleg betegségek - láz - epeproblémák miatt a vizeletnek kellemetlen szaga és íze lehet. Könnyebb meginni, ha esetleg vízzel keverjük.

Máj-szív-vesebetegségek! A kúra megkezdése előtt feltétlen konzultáció a terapeutával!

Terhes nők! Első, reggeli vizeletből nem ihatnak. Először tea, tej, víz fogyasztás. Csak híg világos színű vizelet alkalmas a számukra.

Vizelet terápiás böjt

5 l ásványvíz.

Hosszantartó vizelet böjtöt csak megfelelő szakember ellenőrzése mellett végezzük.

A böjt eredményeképpen megszűnnek a betegségek, mivel a szervezetben felhalmozódott méreganyagok és más felesleges anyagok kiürülnek.

Ez a tisztulás egyrészt bőrön keresztül történik, pattanások, bőrkiütések formájában, másrészt a végbélen keresztül, gyakori széklet útján, harmadszor, a szájon át, váladék, köpet formájában, ehhez társul még nátha és köhögés, esetleg láz is.

Ezek csupán a tisztulás jelei, tehát ezeket a kiütéseket nem érdemes semmilyen gyógyszerrel elnyomni. Egyébként is minden ilyen mellékhatás a böjt és a masszázs tovább folytatása mellet néhány napon belül magától megszűnik.

A vizelet néhány fontos alkotóeleme

Agglutinin és precipitin: Agglutináló antitest és fajidegen fehérje hatására az élő szervezetben képződő ellenanyag a vírusok közömbösítő anyaga.

Antineopiston: A rákos sejtek növekedését, a normál sejtstruktúrák befolyásolása nélkül, szelektíven akadályozó anyag.

Beta-Indol-Ecetsav: szarkómák, karcinómák, szomatikus daganatok növekedését akadályozó vegyület.

DHEA (Dehydroepiandrosteron): Az elhízást, a cukorbetegséget, a mellrákot és a vérszegénységet megelőző, a csontvelő növekedését serkentő anyag. A DHEA befolyásolja az öregedés folyamatát is.

Directin: Ez az anyag képes összhangot kialakítani a rákos sejtek struktúrájában.

S-faktor: A természetes alvást segítő anyag.

H11: A rákos sejtek kifejlődését gátló faktor.

Interleukin-1: A biokatalizátorok egyik típusa.

Szervetlen vegyületek: Nátrium, Kalcium, Kálium, Magnézium, Vas, Réz, Szelén, Higany, Cink, Klór, Kobalt, Bróm, Jód, Fluor, és még sok más elem.

Természetes Kortizon (Kortizol): A gyógyításban gyakran alkalmazott gyulladás gátló anyag.

Különféle hormonok: Többek között az agy működést, a testsúlyt, és a szervezetben lejátszódó számtalan folyamatot szabályozzák.

Protein globulinok: különféle allergének elleni antitesteket tartalmaznak, azonosnak tekinthetőek a szérumimmunglobulinokkal.

Prostaglandinok: Szülést szabályozó hatóanyagként ismertek, de a vérnyomás csökkentésére is használatos értágítók.

Proteozok: Immunológiai hatóanyagok.

Renin (oltó-gyomorenzim): a véredények állapotát, valamint a vérnyomást befolyásoló protealitikus enzim.

Urokináz: Értágító hatású polipeptid, segíti a véráramlást, oldja a trombusokat, tüdőembóliákat, és javítja az izomtónust.

Karbamid: Ez az anyag biztosítja a vizelet antibakteriális hatását. Daganat ellenes és szerves oltóanyagként képes a szervezetben lévő zsírok és természetes váladékok feloldására.

Húgysav: Részt vesz a szervezet öregedési folyamatának és a szabadgyökök elpusztításának szabályozáséban. TBC ellenes hatása is van.

3-Metyl Glyoxál: Ezt az anyagot elsőként Szentgyörgyi Albertnek sikerült kiválasztani a vizeletből. A rákos sejtek elpusztítására szolgál.

Gyógyászati készítmények, melyek vizeletet tartalmaznak

Indiában ayurvédikus szerként tehénvizelet: májzsugorodás, fejfájás, láz, malária, vízhajtó

Pakisztán, kecskevizelet: sárgaság, féregűző

Arckrémekbe

Premarin: kancák vizeletéből(ösztrogén tartalmú)

Perganol: (ösztrogén tartalmú) 110 ezer délamerikai és olasz a változás korán túljutó asszony szolgáltat, nőknél peteérésre és teherbeesés elősegítésére. Férfiaknak termékenyítő képesség fokozására.

Ureaphil: vizelethajtó gyógyszer

Urocine-Panafil: kenőcsök, bőrön lévő fekélyek, égési sérülések, fertőzések

Amino-Cervix: méhnyak problémák kezlésére

Premarin: ösztrogén pótló vizelet kivonat

Metrodin: ösztrogén emelésére szolgáló hormon készítmény

Az alábbi idézet egy indiai ayurvédikus könyvből származik:

DAMAR TANTRA

Shivambu (vizelet)

Amrita

Amaroli

Coen van der Kroon: Az arany forrás című könyve a Damar Tantrát idézve a “Schivambu" (vizelet) használatát 107 versben részletezi, mely költeményekből azokat idézem, amelyekben Shiva Isten feleségét, Parvatit a vizelet használatára tanítja. (Természetesen ez a régi írás a meggyőzés érdekében helyenként túlzásokat is tartalmaz.)

1-4 Vers: Ó Parvati, szólt Shiva feleségéhez.

Akik ezt az eljárást követik, élvezhetik a meditáció és a módszer minden gyümölcsét.

Meghatározott edényekre van szükség: réz, arany, üveg, agyag, bambusz, növényi levél.

A legjobb a rézedény.

5. Vers: A terápiát alkalmazónak kerülnie kell a húst, halat, tojást, csípős és sós ételeket.

Nem szabad túlerőltetnie magát. Figyelni kell a könnyű, kiegyensúlyozott étkezésre. Földön kell aludnia, úrrá kell lennie érzékein és tudatán.

9. Vers: A shivambu egy mennyei nektár az elesett élőlénynek. A tiszta ember különlegesen titkos fegyvere. Képes hosszú életet adni és meggyógyítani különböző betegségeket, fájdalmakat. Miután megittuk a vizeletet, elkezdhetjük a meditációt.

10. Vers: Mikor felkeltünk, mossuk meg az arcunkat, nyelvkaparóval tisztítsuk meg a nyelvünket, mossuk meg fogunkat, öblítsük ki a szánkat. Ezután igyuk meg vizeletünket, teljes elhatározással, szívesen.

Minden betegségünk, még a születésünk óta tartók is meggyógyulnak.

A 11-20 Versek elmondják, hogyan változik meg a test és az elme a vizeletterápia mindennapos alkalmazásától. A test egy hónap utáni megtisztulásától egészen a halhatatlanságig, amikor az ember képes meghallani saját szerveinek működését, és nem hatnak rá a mérgek.

11. Vers egy hónapig alkalmazott kúra után az emberi test belülről megtisztul. Két hónapos kúra feltölti energiával a testet, élénkíti az érzékelő képességet.

12. Vers Ha három hónapig folytatjuk a kúrát, minden fajta betegség megszűnik, minden szenvedés eltűnik.

Aki öt hónapig folytatja a kúrát, teljesen egészséges lesz, felruházva a tisztánlátás képességével.

13. Vers: Hat hónap után, különlegesen intelligenssé, hét hónap után pedig erőssé válik.

14. Vers: Nyolc hónapos kúra után az emberi testet aranyszínű ragyogás veszi körül, amely állandósul. Kilenc hónapos folyamatos kúra után még a tüdőbaj és a lepra is elmúlik.

15. Vers: Tíz hónapos kúra után az emberi test ragyogás és fényesség megtestesítőjévé válik.

16. Vers: Egy évi folyamatos alkalmazás után az ember ragyogóvá válik, mint a Nap.

Két év után az ember meghódítja a földelemet.

17. Vers: Három éves terápia után az ember úrrá tud lenni a víz elemen.

Négy év után pedig biztosan meg tudja hódítani a fény elemet.

18. Vers: ha valaki öt évig megszakítás nélkül alkalmazza ezt a terápiát, képes lesz úrrá lenni a levegő elemen. Hét évi kúra teszi képessé az embert arra, hogy legyőzze saját magát.

19. Vers: Mire nyolc évet eltölt az ember a vizeletterápia alkalmazásával, képessé válik az Univerzum öt alapelemének uralására.

20. Vers: Tíz év tapasztalat képessé teszi az embert, hogy meghallja a test belső szerveinek mozgását.

21.Vers: Tizenkét évi tapasztalat után az ember olyan hosszú életet nyerhet, mint a Hold, vagy a Csillagok. Olyan veszélyes állatok, mint a kígyó, már nem tudnak ártani neki semmilyen módon, a kígyóméreg, számára nem jelent veszélyt.

Lebegni tud a vízen, mint a fatörzs, és sohasem süllyed el.

Néhány vers említi a vizelet és más anyagok keverésének hatását.

27. Vers: Ha borsot, indiai mandulát és kebula mirobalant keverünk a vizeletbe, ettől az ember Isteni ragyogást és fényt kap.

28.-29. Vers: Ha ként oldunk fel a vizeletben, és ezt rendszeresen fogyasztjuk, ez enyhíti a vízkóros és a reumatikus fájdalmakat. Az ember erőssé és csodálatosan fénylővé válik, hosszú életet nyer."

Forrás: http://napleany.hu/htdocs/vizelet-terapia

Share this:
 
 
0 komment , kategória:  Egészségünkről   
A kígyóuborka.
  2014-01-08 09:30:11, szerda
 
  Az uborka a negyedik leggyakoribb termesztett zöldség a világon, és az is ismert, hogy az emberi szervezet számára az egyik legjótékonyabb élelmiszer, ezért "szuperételnek" is nevezik. Az uborkát gyakran permetezik, így fontos, hogy bio uborkát vegyünk, vagy ha van rá lehetőségünk, termesszük meg magunk.

Íme az uborka 10 hatása:

1."Gyors falatkák" - Az uborka B-vitaminok jó forrása. Felejtsük el az üdtőt vagy a kávét, együnk egy szelet uborkát inkább!

2. Hidratálja a testet és visszapótolja a napi vitaminszükségletet. Az uborka 95 százaléka víz, miközben a szervezetet hidratált állapotban tartja, segíti a test méregtelenítő folyamatait. Az uborkában a legtöbb vitamin megtalálható, amire a szervezetnek szüksége van egy nap. Ne felejtsük el azt sem, hogy csak magában a sötétzöld héjban annyi C-vitamin van, ami a szervezet napi C-vitamin szükségletének 10 százalékát tartalmazza.

3. Bőr-és hajápolás. Ha nem szered az uborka héját, akkor érdemes tudni, hogy leégett ill. irritált bőrre is kiváló, csakúgy mint az aloe vera. Tegyünk egy szeletet feldagadt szemeinkre és hagyjuk, hogy gyulladásgátló tulajdonságai csökkentsék a duzzanatokat. Az uborka szilícium és kén tartalma ösztönzi a haj növekedését.

4. Rákellenes - A kígyóuborkáról megint csak ismert, hogy lariciresinol, pinoresinol és secoisolariciresinol tartalma rákölő. Erről a három lignánról kutatások kapcsán kiderült, hogy csökkenti számos ráktípus, beleértve a mellrák, petefészekrák, méhrák és a prosztata rák előfordulását.

5. Otthoni tisztítás - Kiváló a fürdőszobai tükör tisztításához. A zuhanyzást, fürdést megelőzően, dörzsölje be egy uborkaszelettel a tükröt, és meg fog szűnni a tükör ködösödése. Ha nyikorog az ajtó, akkor az azt tartó zsanérokat át kell kenni egy szelet uborkával. Az uborkában lévő hatóanyagok segítik a zsanérok mozgását.

6. Rossz lehelet ellen- Egy szelet uborkát nyelvvel a szájpadhoz nyomva 30 másodpercig, a kiáramló fitokemikáliák megölik a rossz leheletért felelős baktériumokat.

7. Másnaposság ellen- A reggeli másnaposság, vagy fejfájás ellen néhány szelet uborkát kell lefekvés előtt elfogyasztani. Az uborka elég cukrot-, B-vitamint és elektrolitokat tartalmaz ahhoz, hogy számos alapvető tápanyaggal töltse fel szervezetünket, csökkentve a másnaposság érzetét és a fejfájás intenzitását.

8. Fogyás és emésztés elősegítő - Az alacsony kalória-és magas víztartalmú uborka ideális étel fogyni és méregteleníteni vágyó emberek számára. A magas víztartalmú élelmi rost különösen hatékony abban, hogy megszabadítsa a testet a toxinoktól az emésztőrendszerben, ezzel is segítve az emésztést. Az uborka napi fogyasztása krónikus székrekedésre is gyógyír lehet.

9. Meggyógyítja a cukorbetegséget, csökkenti a koleszterin-szintet és a vérnyomást. Az uborka leve egy olyan hormont tartalmaz, amely a hasnyálmirigy sejtjeit inzulin előállítására serkenti. Ez pedig, kutatások alapján előnyös lehet diabéteszes betegek számára. A kutatók azt találták, hogy az uborka szteroljai csökkentik a koleszterinszintet. Az uborka rengeteg káliumot, magnéziumot és rostot tartalmaz. Ezek az ásványi anyagok együttesen és hatékonyan szabályozzák a vérnyomást. Ettől lesz az uborka jó mind az alacsony és a magas vérnyomás kezelésére.

10. Segít köszvényben és ízületi fájdalomban szenvedőkön. Az uborka a szilícium-dioxid kiváló forrása, amely arról ismert, hogy erősíti a kötőszövetet. Az uborkában lévő B1-, B6-, C & D vitaminok, a folsav, kalcium, magnézium és kálium, sárgarépalével keverve enyhíti a köszvényes és ízületi fájdalmakat: a szövetekben lévő húgysav szint csökkentésével.

Források:

http://www.naturalnews.com/036769_cucumbers_health_benefits_rehydration.html
http://www.gardeningchannel.com/the-health-benefits-of-cucumbers/
http://www.healthonlinezine.info/15-health-benefits-of-cucumber.html
http://www.eatingwell.com
http://naturahirek.hu/?p=3951
Share this:
 
 
0 komment , kategória:  Tudnod Kell  
Hihetetlen, de IGAZ – A kender
  2014-01-08 09:27:51, szerda
 
  Edgar Cayce azt mondta, hogy a természetben minden betegségre meg van a gyógyszer, csak meg kell keresni.
/GYÓGY-SZER!/
Itt a példa rá, hogy a legcsodásabb gyógy-szerekből hogy lesz első számú közellenség.

Egy újságíró keresve sem találhat jobb interjúalanyt Rick Simpsonnál: ez a jó kedélyű kanadai öregúr elképesztő odaadással és hozzáértéssel beszél arról, ami az ő asztala. Ez pedig nem más, mint a Phoenix Tears, egy rendkívül erős marihuána kivonat, avagy kenderolaj, ahogy ő nevezi. Állítása szerint emberek ezreit gyógyította már ki vele a rákból, s az egyetlen ok, amiért nem terjedt el világszerte, a bűnös profitérdekek között keresendő. Prágában beszélgettünk.

Cannabis Kultusz: Az ön által kifejlesztett kannabiszkivonat valóban képes gyógyítani egy sor gyógyíthatatlannak mondott betegséget, például a Sclerosis Multiplexet és a rákot is?

Rick Simpson: A történelem során a kendert mindig is orvosságként kezelték. Ha a legerősebb kenderfajták virágából - amit ugyan szokás marihuánának is nevezni, de én nem szeretem ezt a szót - kivonatot készítesz, és rendszeresen fogyasztod, akkor azzal nagyon is jót teszel a szervezetednek. Hadd tegyem hozzá: senkinek sem javaslom, hogy cigarettába tekerje és elszívja, és nem pusztán a dohányzás káros mivolta miatt. A gyógyhatás ugyanis akkor érvényesül, ha a hatóanyagokat nagy koncentrátumban tartalmazó kivonatot fogyasztod. Cigarettába tekerve a hatóanyagok 90 százaléka elszáll a füsttel. Kanadában emberek ezreit sikerült már meggyógyítani, köztük rákosokat, ízületi gyulladásban és Lou Gehrig-kórban szenvedőket is. Kiváló eredményeket értünk el az AIDS-szel, tehát az úgynevezett gyógyíthatatlan betegségek terén. Ez a legnagyszerűbb orvosság ezen a bolygón. Az egyetlen ok, amiért a kendert törvényen kívül helyezték, az a gyógyszeripari cégekre vezethető vissza. Túl nagy pénzek forognak kockán, amikért eladhatják a kemikáliákat.

CK: Miért nem csinálnak a kenderolajból is pénzt?

RS: Miután kigyógyítottam magam a rákból 2003-ban, elmentem a kanadai kormányhoz, a rákellenes ligához és úgymond az összes fejeshez, aki döntést hoz ebben a kérdésben. Mind elutasítottak, merthogy a gyógyszerem alapanyaga a marihuána. Ez nonszensz! A marihuána nem okoz függőséget, nem káros. Nézd meg ezzel szemben azt a szemetet, amit gyógyszerként adnak! Kemoterápia és sugárkezelés a rák ellen?! Ez elmebaj! Szerintem ezek az általános gyógymódok okozzák a rákot! Hogyan gondolhatja bárki, hogy annyi méreg, amitől az ember haja kihullik, segíthet egy beteg emberen?! Ez őrültség!

CK: Ha mindez ennyire nyilvánvaló, akkor miért tartunk még mindig itt?

RS: Mert kimosták az agyunk - nem- csak a miénket, az orvosokét is. Az 1800-as évek végén és a századfordulón az orvosi szakirodalom faltól falig a kenderről szólt. Kenderből készültek a gyógyszerek világszerte. Aztán hirtelen, a 20. század elején az Egyesült Államok akkori elnöke, fejesei és még néhány gazdag cimborája összejöttek, és létrehozták az orvosi alapítványokat. Az empirikus tudományon alapuló gyógyszereket félrelökték, helyettük vegyszerekből kezdtek előállítani orvosságokat. Hogy miért? Mert a ,,haverok" mind vegyiparral foglalkoztak! Micsoda szégyen, micsoda hazugság! Szerintem manapság az orvosok nem tanulnak a gyógyszerekről, ők csak a gyógyszergyárak dílerei. Ha pedig megnézed a halálozási statisztikákat, a túladagolásos halálesetek nyolcvan százalékát gyógyszerek okozzák. Ezzel szemben hány embert ismersz, aki kendertől halt meg? Egy sincs. A kender egy természetes antibiotikum, úgy gyógyít, mint semmi más.

Run From the Cure - Rick Simpson filmje a kenderolajról


CK: Mit gondol, eljön még az idő, amikor a szakirodalom újra faltól falig a kenderről fog szólni?

RS: Azt tudom csak, hogy az összes törvény és jogszabály, ami valaha is hatályba lépett a kender ellen, mind hazugságban fogant. A kender nem árt senkinek, ez a legnagyszerűbb növény, amit ember termeszthet. Ötvenezer különféle dolgot lehet készíteni belőle, nem beszélve a gyógyszerekről. Az olaj ráadásul erősíti is a szervezetet, segít megvédeni az egyes betegségektől. Szerintem minden nő, férfi és gyerek ezen a bolygón naponta kellene, hogy fogyasszon egy keveset az olajból, hogy megőrizzék az egészségüket. Persze sokan mondják, hogy tartsuk távol a gyerekektől, de ez megint csak nonszensz. A földön a legegészségesebb gyerekek azoktól az anyáktól születtek, akik kendert fogyasztanak Jamaicában. A 80-as években tanulmány is készült erről, utána lehet nézni. Az iskolákban manapság egyre több diáknál fordul elő figyelemhiányos rendellenesség, amire az orvosok vegyszereket írnak fel, például Ritalint. Miért nem kenderolajat adnak? Az nem ártana nekik! Ez egy olyan gyógyszer, amit egész életedben szedhetsz, nem válsz függővé tőle, és nem is ártalmas.

CK: Eddig mit tettek annak érdekében, hogy felszámolják ezt az elmebajos állapotot?

RS: Három éve nyilvánosságra hoztuk a kezelésekről szóló dokumentációkat, készült egy film is, amit mostanra már emberek milliói láttak (A ,,Run from the cure" című film teljes egészében megtekinthető a Youtube-on - A Szerk.). Az egész világon vannak csoportjaink, százezrek készítik el és használják ezt a gyógyszert, mert megosztottuk a titkát. Egy edény kell hozzá, egy kevés oldószer és egy font (kb. 450 gramm) jó minőségű kendervirágzat. Az instrukciók ingyen olvashatók a phoenixtears.ca oldalon, ahol az adagolásra vonatkozó információk is megtalálhatók. A kezelést ugyanis kis dózisokkal kell kezdeni, általában öt hétig tart, amíg a páciensek eljutnak addig, hogy egy adagjuk 0,3 gramm olaj legyen.

CK: Ha teljesen biztonságos, akkor mi szükség van a dózis lassú növelésére?

RS: Ezekkel az apró lépésekkel lehet kialakítani a szervezetben a THC-val szembeni toleranciát. Ha egyszerre nagyobb dózisban kerül az olaj a szervezetbe, akkor sem történik semmi baj, legfeljebb sokat alszik tőle a páciens. Sokan mondják, hogy nem tudnak bevenni egy grammot 24 órán belül, de egy hónap után már képesek rá. Én az interjú előtt fogyasztottam az olajból. Úgy nézek ki, mint aki be van tépve?

CK: Egyáltalán nem.

RS: Azért nincs ilyesmiről szó, mert a szervezetemben kiépült a tolerancia a THC-val szemben, a pszichoaktív hatása így már nem, csak minden egyéb jótékony hatása érvényesül.

CK: Ki lehet gyógyulni a rákból?

RS: A legtöbb belső daganatot, a legkomolyabb rákos megbetegedések esetében, ha a pácienst még nem érte túl sok ártalom a kemoterápiától és a besugárzástól, akkor körülbelül 90 nap alatt gyógyítani lehet. Ha idejönnél hozzám, hogy most diagnosztizáltak tüdőrákot nálad, akkor egy hatvangrammos kezelést javasolnék, mint mondtam, szép lassan növelve a napi mennyiséget. A harmadik hónap végére megszabadulnál a ráktól.
A Cannafest 2010-en készített videónk, benne az interjú Rick Simpsonnal


CK: Hány embert sikerült eddig a phoenixtearsszel meggyógyítani?

RS: Lassan tíz éve, 2003-ban kezdtem ezzel foglalkozni, azóta évről évre többen keresnek fel. Pontos adataim nincsenek, megbecsülni tudom, nagyjából ötezren lehetnek. Közülük csaknem minden második személyesen keresett fel a legkülönbözőbb betegségekkel.

CK: Elképzelhető, hogy előbb-utóbb kereskedelmi forgalomba kerül az olaj?

RS: Nem hiszem, talán nincs is rá szükség. Az elkészítése egyszerű, minden tudnivaló ingyen elérhető az interneten, nem kell érte fizetni.

CK: Sokan nem is sejtik, hogy létezik a kémiai gyógyszerek alternatívája, őket hogyan lehet elérni és meggyőzni?

RS: Ez rendkívül nehéz, mert a mainstream média sokszor szándékosan tartja vissza az információt. Tavaly Csehországban például megkeresett egy hölgy a legnagyobb cseh napilaptól, interjút kért tőlem, amit el is készített, remek munkát végzett. Végül mégsem közölték le az újságban.

CK: Miért?

RS: Mert a szerkesztők tulajdonosi ellenőrzés alatt állnak. És mit gondolsz, kik a tulajdonosai a legnagyobb médiumoknak?

CK: Akkor hát mit tehetünk?

RS: Talán, ha csak egyszerűen egymás mellé állunk... Elvégre ez is Isten növénye, ami ártalmatlan, sőt a legpotenciálisabb gyógyhatású növény a földön, amit ezer és ezerféle módon használhatunk. Kinek van joga azt mondani, hogy nem lehet a mienk? Nem hal meg tőle senki, nem okoz függőséget. Hogyan mondhatja bárki, akár egy kormány is azt, hogy nem termesztheted meg ezt a növényt a saját egészséged érdekében? Az embereknek rá kell ébredniük arra, hogy valójában mi is történik, aztán egyesülnünk kell. Ha már sokan vagyunk, akkor odaállhatunk a frontvonalra, és azt mondhatjuk, hogy ,,ide figyelj, akarjuk az orvosságunkat, úgyhogy pofa be!". Muszáj lesz engedelmeskedniük.

CK: Szerintem ez nem lesz ilyen egyszerű.

RS: Márpedig ilyesfajta nyomást kell gyakorolni. Beszélni kell róla, minél szélesebb körben, fel kell mutatni, hogy még csak nem is valami újdonságról van szó. A legnagyobb gyógyszergyárak az 1800-as években kender alapú gyógyszereket gyártottak. Akkoriban vált gyakorlattá, hogy a gyógyszergyárak kivonatokat készítettek gyógynövényekből. Mind közül a kender volt a legismertebb, és gyakorlatilag ugyanazt az olajat állították elő, amivel most én is gyógyítok. Ez az egész hisztéria a profitról szól. Ha te egy gyógyszergyár vagy, és készítesz egy gyógyszert, ami teljes mértékben hatásos, az nem viszi előre az üzletet. Ők nem akarnak meggyógyítani, sőt, az orvosok sem, mivel kimosták az agyukat. Ha az anyukád azt mondja, hogy a méreg jó lehet a nyavalyádra, vagy a besugárzás jó hatással bírhat, akkor azt gondolnád róla, hogy megőrült. De ha ugyanezt egy fazon fehér köpenyben mondja...!? És végigmész a programon, csinálod hetekig, amit mond. Hazudnak nekünk, és még csak nem is tudnak róla! Ezen kell változtatnunk.

A gyógyászati marihuána jelenlegi leggyakoribb fogyasztási formái az elszívás, a vaporizálás, az evés, illetve a kenderolaj alkalmazása. Egyre többen esküsznek viszont a Rick Simpson-féle kenderkivonatra (bővebben erről Simpsonnal készített interjúnkban).
A magas kannabinoid koncentrációjú tinktúra azonban a gazdag THC-tartalom miatt erős betépettséggel jár egészen a több hét után kialakuló toleranciáig, amit sok beteg rosszul visel.

Nekik jelenthet megoldást dr. William Courtney módszere, mellyel a THC domináns hatása nélkül vonható ki a kannabiszból a szintén magas gyógyászati értékű, ám a pszichére alig ható CBD, más néven kannabidiol.

A trükk lényege a következő: egyszerűen meg kell enni a teljes növényt, vagy kifacsarni annak levét minden lehetséges részéből.
A nem mindennapi fogyasztási módot az orvos azzal indokolja, hogy hő hatására számos létfontosságú enzim elpusztul, így a THC hatása felerősödik. Ellenben a növény nyers fogyasztásakor a CBD hatása marad a domináns, így betépettség nélkül érvényesülnek a gyógyító hatások. A doktor YouTube csatornáján ,,The Power of RAW cannabis" címmel érhető el az a video, melyben Courtney elmagyarázza a nyersen fogyasztott kannabisz előnyeit, illetve bemutatja egyik páciensét, aki módszerének köszönhetően nyerte vissza egészségét. Az orvos azt javasolja, hogy a leveleket salátaként vagy centrifugálva fogyasszuk, de a szárat jobb, ha kerüljük, mert az túl rostos a fogyasztáshoz. Majd az idő eldönti, hogy mennyire működőképes a módszer, mi pedig kíváncsiak lennénk, hogy egy sikeres kúrához vajon hány kendernövény szükséges. Mindenesetre a hobbikertészek minden további nélkül hasznosíthatják növényeik leveleit is ezentúl, hátha még finom is. Videó!

Forrás: CK Magazin 2011/5. október

 
 
0 komment , kategória:  Tudnod Kell  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 9 
2013.12 2014. Január 2014.02
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 215 db bejegyzés
e év: 1742 db bejegyzés
Összes: 8746 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1129
  • e Hét: 3996
  • e Hónap: 10368
  • e Év: 61159
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.