Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 8 
Keleti vendég a konyhában: süss wokban!
  2014-01-09 23:58:19, csütörtök
 
  Keleti vendég a konyhában: süss wokban!

A wok a keleti konyha serpenyője. Szempillantás alatt egészséges, illatos-ropogós zöldségek és omlós húsok süthetők benne. Mivel maga a sütés csupán néhány percet vesz igénybe, az ételek megőrzik aromájukat, és bennük található vitaminok, ásványi anyagok jó része is megmarad - közben pedig az átsült finomságok pompás, füstös aromát árasztanak.





A kínai főzőedények egyik legfontosabbika a wok (kínaiul hu vagy huo, kantoni tájszólásban uok - innen ered az angol wok szó), amely lényegében egy gömbölyű fenekű, mély serpenyő. Általában két füle van, és az eredeti - akárcsak nálunk a jó palacsintasütő - kovácsolt vagy öntött vasból készül, de ma már gyártanak alumínium vagy rozsdamentes acél edényeket is. Ha egyszer megkapta fekete patináját, már soha többé nem rozsdásodik.

De hogyan is bánjunk konyhánk új, egzotikus szerzeményével? Lássuk a szabályokat!


Mire lesz szükséged?

egy jó minőségű, lehetőleg vasból készült, domború aljú wokra
egy rácsra és egy fedőre - ezekkel nagyszerű gőzölőedénnyé változtathatod
egy lapátra, egy merőkanálra vagy egy drótból font bambusznyelű szűrőkanálra, esetleg evőpálcákra az autentikus kevergetéshez






Felavatás:

Új edényedet az első használat előtt készítsd elő a munkára: először maradéktalanul távolítsd el a rozsdásodást gátló szert egy mosószeres dörzsiszivaccsal.
A megtisztított, száraz edény belsejét kend ki növényi olajjal.
10-15 percre tedd fel melegedni (alacsonyabb hőmérsékleten), majd vedd le az edényt a tűzről és töröld ki az olajat. Ezt az eljárást ismételd meg még néhányszor, míg a papír tiszta lesz.

Előkészítés:

Mivel a wokban sütés nagyon gyors folyamat, minden hozzávalót gondosan készíts elő (megtisztítani, felaprítani, csíkozni) mielőtt munkához látsz.
A hús akkor puhul meg a leggyorsabban, ha a rostok irányára merőlegesen szeleteled fel.
A sütéshez csak kevés olajra lesz szükséged - és jó hír, hogy annak a kevésnek sem lesz ideje felszívódni az ide-oda mozgatott nyersanyagokba.
Wokban süthetsz akár szabadtűzön is.

Sütés:

Fontos, hogy az üres wokot jól forrósítsd fel, és csak aztán öntsd bele az olajat. (Két adag sütése között is szükségessé válhat, hogy a wokot időnként újra felforrósítsd, hogy megtartsa hőmérsékletét.)
A sütéshez választott olaj legyen magas forráspontú, és ne legyen túl erőteljes ízű (pl. a földimogyoró- és a napraforgóolaj), nehogy elnyomja az alapízeket.
Következő lépésként adagold a hagymát, a fokhagymát és a gyömbért.
Soha ne tegyél túl nagy adagot egyszerre az edénybe, mert akkor az étel ahelyett, hogy pirulna, inkább párolódni fog.
A kis adagot a serpenyő közepéről az oldalfal felé tologasd, rövid ideig hagyd pirulni, majd ha már szép piros, szedd ki és tedd félre.
A húst zöldségek, tésztafélék követik, majd a húst is tedd vissza melléjük a wokba.
A sós ízesítők - mint amilyen a szójaszósz - általában a főzés vége felé kerülnek az ételbe, egyrészt mert ilyenkor kezdődik az a folyamat, amelyet az ízek összeérésének nevezünk, másrészt mert ha a sós ízesítőket korábban az ételbe tennéd, a hozzávalók levet eresztenének és elveszítenék frissességüket.
Ha a recepthez szükséges, az ételt a végén sűrítheted is egy kevés étkezési keményítővel vagy kukoricaliszttel.
Mivel a wokban sült étel hűlés közben veszít az ízéből, a legjobb, ha még tűzforrón elfogyasztod


 
 
1 komment , kategória:  Receptek, írások - vegyes  
Wok - egyszerű és nagyszerű
  2014-01-09 23:57:33, csütörtök
 
  Wok - egyszerű és nagyszerű

Egyre divatosabb már nálunk is a kínai csodafőzőedény, a wok. Nem véletlen, mert szinte minden elkészíthető benne, gyorsan, egészségesen, diétásan, és hihetetlenül finoman.





A wokban gyorsan, nagy hőfokon készül az étel


7 kérdés - 7 válasz a wokról

1. Miért érdemes wokban főzni?
A válasz egyszerű: gyors, egészséges és egyszerű. Szinte zsiradék nélkül, magas hőmérsékleten fő-sül az étel, amitől egy kicsit grillezett, füstös ízt kap.

2. Milyen a jó wok?
Ha lehet, vastag falú, acélból készült wokot válasszunk, a jó hőterelés és hőfelhasználás miatt. Ez a legfontosabb. Minél súlyosabb, annál jobb!

3. Könnyű-e tisztítani a wokot?
Egyszerűbb, mint az ember gondolná. Az első használat előtt macerás egy kicsit, ugyanis a wok belső felét - a főzőfelületet - meg kell kenni olajjal, tűzre tenni, és kb. 10-15 percig hevíteni úgy, hogy az olaj mindenhol érje a főzőfelületet. Ezután egy kicsit hűlni hagyjuk, majd papírtörlővel átdörzsöljük mindenhol. A wokot sosem szabad mosogatószerrel mosni, mindig csak öblítjük langyos vízzel, majd a tűzre téve 1-2 percig szárítjuk.

4. Gyorsan elkészíthetőek-e a wokban az ételek?
Wokban sokkal gyorsabban elkészül minden, hiszen nagyon magas hőmérséklet éri benne az ételt. Néhány perc pirítás, ízesítés, fűszerek, és máris kész.

5. Bonyolultabbak-e a wokban készíthető receptek, mint a hagyományosak?
A woknál az előkészítés a lényeg. A kínai konyha egyik jellegzetessége, hogy mindent apróra vagy vékonyra kell szeletelni. Így az előkészítés talán egy kicsit hosszabb ideig tart, de a főzési idő nagyon gyors.

6. Milyen olajjal érdemes a wokban főzni?
Legjobb a mogyoróolaj, mert csak 250 C fokon módosul benne a telített zsírsav. Ha nem kapunk mogyoróolajat, kukoricaolajat is használhatunk. Olívaolajjal is főzhetünk benne, de jobb, ha mogyoróolajjal keverjük, mert magában könnyen ég.

7. Mindent főzhető wokban?
Akármilyen hihetetlen: minden elkészíthető benne. Leves, mártás, sült zöldség vagy hús, bármi.
És még 3 érv...

Miért egészséges és diétás?
- A wokban való főzéshez alig szükséges zsiradék. A zsiradékok pedig igen magas kalóriaértékkel bírnak. Nem mindegy hát, hogy mennyit használunk belőlük.
- A wokban könnyű diétás ételeket főzni. Szinte nem lehet benne elrontani semmit, és mivel gyorsan, főzővíz és zsiradék nélkül készíthető benne az étel, így mindennek megmarad, sőt felfokozódik az íze. Legyen az zöldség, hal vagy szárnyas - a diéták nélkülözhetetlen alapanyagai -, gyorsan, ízletesen és változatosan elkészíthető!
- A gyors főzés alatt megőrződnek azok a vitaminok és ásványi anyagok, amelyek a hagyományos főzés közben nagy részben eltűnnek az alapanyagokból. A wokban magas hőmérsékleten és gyorsan főzünk, így sok fontos anyag megmarad az ételben.





Nem csak piríthatunk benne, készíthetünk ebben az edényben levestés szószt is


Két ínyenc recept wokra


Narancsos-korianderes rákocska

Előkészítés: 20 perc
Elkészítés: 8 perc

Hozzávalók:
50 dkg fagyasztott rák (scampi)
1 evőkanál mogyoróolaj
1 evőkanál olívaolaj

bors
fehérbors
2 evőkanál narancshéj lereszelve
3 evőkanál frissen aprított koriander
A páchoz:
1 evőkanál olívaolaj

fehérbors

Elkészítése: Olvasszuk ki a rákot, öblítsük le, majd szárítsuk meg. Állítsuk össze a pácot, forgassuk bele a rákot, és hagyjuk 15 percet állni. Közben reszeljük le a narancs héját, vágjuk apróra a koriandert. Tegyük a wokot erős tűz fölé, forrósítsuk fel, majd tegyük bele az olajat. Hagyjuk felforrósodni, majd öntsük bele a rákokat, a narancshéjat, és azonnal sózzuk, borsozzuk. Kevergetve süssük 7 percig, majd adjuk hozzá a koriandert, még egy percig süssük. Azonnal tálaljuk. Könnyű fehérbort kíbáljunk hozzá.


Bazsalikomos pirított csirke

Előkészítés: 5 perc
Elkészítés: 8 perc

Hozzávalók:
50 dkg csirkemell
1,5 evőkanál mogyoróolaj
3 evőkanál durvára vágott fokhagyma
1 evőkanál frissen reszelt gyömbér
fél dl víz vagy húsleves
2 kávéskanál cukor
1 evőkanál szójaszósz
2 kávéskanál chiliszósz
1 marék friss bazsalikom

Elkészítése: A csirkemellet vágjuk vékony csíkokra. A fokhagymát és a gyömbért pucoljuk meg, majd aprítsuk fel. A bazsalikom leveleit csipkedjük le a szárról, de hagyjuk egészben. A wokot tegyük erős tűzre, forrósítsuk fel, majd öntsük bele az olajat. Amikor gőzölögni kezd, tegyük bele a gyömbért és a fokhagymát, pirítsuk fél percig. Adjuk hozzá a csirkemellet, két percig pirítsuk kevergetve, majd öntsük rá a vizet vagy húslevest, a szójaszószt és a chiliszószt. Forrástól számítva gyenge tűzön főzzük 5 percig. Óvatosan keverjük bele az egész bazsalikomleveleket. Azonnal tálaljuk.

Forrás:Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek, írások - vegyes  
Wokkal jobb!
  2014-01-09 23:56:29, csütörtök
 
  Wokkal jobb!

Gyorsan, egészségeset és finomat szeretnél főzni? Akkor készítsd el az ételeket wokban - kevés zsiradékkal, pár perc alatt, a vitaminokat és a rostokat megőrizve!

Mi is az a wok?




Több mint 2000 éve használunk wokot Több mint 2000 éve használunk wokot
A wok egyrészt jelenti az étel fajtáját, másrészt utal magára az edényre, amiben készül. Az edény valahonnan Dél-Kelet-Ázsiából származik, nagyjából a Han-dinasztia idejéből (i.e. 200 körül), így ha nagyvonalúak vagyunk, azt is mondhatjuk, hogy a wok 2000 éve szerves részét képezi a gasztronómiának. A fém megmunkálását ekkortájt már elsajátító ázsiai népek szinte mindegyikénél megjelenik a kemence tetején képzett lyukba beleilleszthető, gömbölyded fenekű edény.

A kemencén való tökéletes helytállás mellett a wok a világhódításban is tökéletesen ergonomikusnak bizonyult. A hódító mongolok ugyanis ezt az edényt vitték magukkal a környező világ leigázásakor, így terjesztvén ki határaikat és terjesztve el a wok használatát. A dolog olyan jól sikerült, hogy ma is gyakorta főznek ebben az edényben Indiában, Nepálban és Tibetben is.

A wokban készült ételek egészségesek, mert kevés olajon készülnek és viszonylag rövid idő alatt, így vitamintartalmuk jelentős része mellett, a rostjaik is megmaradnak. Ezen kívül a wokkal való főzés energiatakarékos és épp ezért akár környezetbarátnak is nevezhető.

Egy jó wok sokoldalú, könnyen hordozható, tisztítható, környezetbarát, kevés olajjal használható, szinte örök darab. A wokban nem csak ázsiai ételek készíthetők el, a legtöbb étel ,,wokosítható".

A lényeg, hogy az alapanyagok kellően fel legyenek aprítva, a sorrendet betartsuk, és akkor a legtöbb ételünk wokban is elkészíthető. A wokban készíthetünk levest is, sőt akár fánkot, sült krumplit is süthetünk.
Hogyan kezdjünk neki?




Fontos az előkészítés Fontos az előkészítés
1. Mivel a wok gyors főzést jelent, így érdemes alaposan előkészülni, ne főzés közben derüljön ki, hogy valami a kamrában maradt vagy nincs megpucolva, felvágva.

2. A hozzávalók előkészítésnél próbáljunk azonos darabokra vágni mindent. Vagy legalábbis megközelítőleg.

3. Forrósítsuk fel a száraz wokot, majd ebbe öntsük a pár (2-3) evőkanálnyi olajat.

4. Ezután hozzáadhatjuk a receptben előírt magvakat, vagy fűszerezés gyanánt fokhagymát, gyömbér.

5. Jön a hús, majd ha minden oldalát megkapattuk, jöhet a szósz, ami lehet szójaszósz, chiliszósz vagy bármilyen más ízesítő.

6. A majd' félig kész hús mellé tehetjük be a zöldségeket. Ha nem szeretnénk, hogy a hús túlpiruljon és nagyon kemény legyen, akkor érdemes egy szűrőkanállal kiszedni, mielőtt a zöldséget a wokba zúdítjuk, majd az utolsó pillanatok egyikében visszatenni a serpenyőbe.

7. A zöldségek esetében is érdemes odafigyelni, mert bizonyos zöldségeknek több idő kell. Ebben az esetben értelemszerűen velük kezdünk, és utána jöhetnek a többiek.

8. Végezetül fűszerezzünk. Gazdagítsuk még egy kis szósszal, emeljük ki az ízeket különböző fűszerekkel, vadítsuk meg egy-két friss zöld fűszerrel.

9. És azonnal tálaljuk. Mellékelve hozzá egy kis rizst, esetleg tésztát.





Próbáljuk meg egyforma nagyságúra vágni a hozzávalókat!

Milyen zöldség?

Szinte bármilyen zöldséget választhatunk, amihez van türelmünk, hogy felvagdossuk, vagy elég apró, hogy egyben is a wokba kerülhessen. Klasszikus alap a sárgarépa, a cukorborsó (hüvelyes állapotban), de gyakorta kerül a wokba cukkini, brokkoli, karfiol, paradicsom, kaliforniai paprika, újhagyma, póréhagyma, vagy bambuszrügy, illetve a retekre emlékeztető vízigesztenye. De jó a bébikukorica, a spárga, esetleg egy kis gomba is, a szemes kukorica, a csicseriborsó is jól jöhet vagy a friss borsó.

Ha nincs kedvünk vagy időnk a zöldségekkel bíbelődni, akkor nyugodt szívvel vegyük meg a direkt wokos ételekhez kialakított gyorsfagyasztott zöldségkeverékeket.

A wokos ételekhez a zöldségek mellett akár gyümölcsöket is adhatunk, például ananászt vagy mangót.





Gyors, egyszerű, energiatakarékos

Milyen hús?

Marha, sertés, csirke, pulyka jöhet egy wokos ételbe. Minden esetben színhúst érdemes venni, kerülendők a hosszú főzési időt igénylő inasabb darabok. A marhahúsból a legjobb wok alapanyag a hátszín. Csirkéből, pulykából a legtöbb esetben mellből szokás dolgozni, de ha igazán finomat szeretnénk, akkor a csirkénél combfiléből készítjük az ételt.

A tenger kínálta húsok is nagyon jól mutatnak a wokban. A halak mellett rák, tintahal, polip vagy kagyló is kerülhet az ételbe. A rákot, kagylót hagyhatjuk egyben, a tintahalat és a polipot célszerű apróbb darabokra vágva a wokba dobni. A filézett halat is csíkokra metélve kell a wokos ételhez adni.

Ha tervezzük a főzést, és van időn és kedvünk, akkor érdemes a húsokat előző nap bepácolni, így sokkal aromásabb, teltebb ízű lesz az elkészült étel.
Milyen fűszerek, szószok, magok?

Olyan olajokat célszerű használni, amíg magas hőfokon égnek csak. Így jó a wokba a kukoricából illetve a földimogyoróból nyert olaj, a szója- és a repceolaj is.

Az ízesítéshez szójaszósz, halszósz, chili szószok, alaplé, kókusztej, osztrigaszósz, paradicsompüré folyékony formában, a fűszerek közül leginkább gyömbér, koriander, curry, római kömény, friss zöldfűszerek (rozmaring, koriander, kakukkfű, petrezselyem, kapor, citromfű), currypaszták (zöld vagy vörös currypaszta), méz kerülhet az ételbe.

Ha azt szeretnénk, hogy elkészített étel szaftosabb legyen, akkor egy kis vízzel elkevert keményítőt adjunk a wokban lévő ételekhez, ezzel sűríthetjük be.

Magokkal is gazdagíthatjuk az ételt, például szezámmaggal, mogyoróval, kesudióval, mandulával vagy fenyőmaggal.
Milyen legyen a wok?




Süthetünk is a wokban, de bambuszkosárban párolhatunk is Süthetünk is a wokban, de bambuszkosárban párolhatunk is
A ma kapható wokok öntött vasból vagy hengerelt acélból készülnek, illetve lehet kapni még teflonnal bevont serpenyőket is.

A szakácsok az első kettőre esküsznek. Az acél könnyebb, gyorsan vezeti a hőt, és viszonylag jó is tartja, egyenletes hőelosztást biztosít. Ezeknek a wokoknak az ára elég széles skálán mozog, hisz nagyon sok függ az edény minőségétől.

Az öntött vassal szemben nehézkesebbek, nem lehet bennük egy csuklómozdulattal megforgatni az ételt, és viszonylag lassan melegszenek át, de lassan is hűlnek ki. Viszont pont azért, mert lassan melegszenek át, nem is ég el bennük olyan könnyen az étel.

Teflonos wokok inkább csak a háztartásokban fordulnak elő. A wokhoz kellő nagy hő nem kedvez a teflonos bevonatnak, ami könnyen sérül. Ha wokvásárlás előtt állunk, érdemes inkább acél vagy vas wokot választanunk.
Milyen kiegészítőkre lehet még szükségünk?

- Wok-gyűrű, ami megtámasztja a wok íves alját és stabillá teszi, ez főleg kerámialapos tűzhelyeknél fontos.
- Hálós fém szűrőkanál, az étel megkavarásához és porciózásához, illetve ha olajban sütnénk a wokban, akkor ezzel menekíthetőek a kész darabok.
- Bambusz párolóedény, ha a wokot párolásra vagy füstölésre használnánk.
- Egy jó santoku kés sem árt a zöldségek metéléséhez.
Könnyű kis wok-zöldség

Hozzávalók:
5 evőkanál földimogyoró olaj
3 gerezd fokhagyma
diónyi gyömbér
3 közepes sárgarépa julienne-re vágva
1 kisebb fej brokkoli
1 nagyobb fej édes fehérhagyma
1 db piros kaliforniai paprika
4 evőkanál szójaszósz
2 evőkanál halszósz
1 evőkanál cukor
1 dl víz

Elkészítés: Egy kis tálban összekeverem a szójaszószt a halszósszal és a vízzel. Felszecskázom a sárgarépát, csíkokra szelem a paprikát és az édes hagymát, apró rózsákra szedem a brokkolit. Ezután a nagy lángra teszem a wokot, hagyom, hogy átforrósodjon. Beleöntöm az olajat, beledobom a vékonyra szelt fokhagymát és a szintén vékonyra szelt gyömbért. Ezután lejjebb veszem a lángot a serpenyő alatt, egy kicsit átkeverem az egészet, és hozzáadom a sárgarépa gyufaszálakat. 1-2 percig főzöm, majd jönnek a brokkolirózsák, majd újabb 1 perc múlva jöhet a hagyma, a paprika. Újabb 1-2 perc múlva hozzáadom a korábban kikevergetett szószt, és még néhány percet hagyom összeérni az ízeket. Átkeverem, és forró rizzsel tálalom.
Thai marhahús wokban

Hozzávalók:
40 dkg hátszín
1 gerezd fokhagyma
diónyi gyömbér
1 nagyobb sárgarépa
1 darabka chili
1 piros kaliforniai paprika
15 dkg spárga
2 szál újhagyma
3 evőkanál napraforgóolaj
1/2 csokor koriander
A mártáshoz:
2 evőkanál világos szójaszósz
3 evőkanál osztrigaszósz
1 evőkanál rizsecet

Elkészítés: Először minden hozzávalót egyforma apró darabokra vágok. Egy kis tálban külön összekeverem az osztrigaszószt a szójaszósszal és a rizsecettel.
A wokot átforrósítom, beleöntöm az olajat, majd a serpenyőbe dobom a marhát, 1 percig sütöm, majd félreteszem. Most jöhet a vékonyra szelt fokhagyma, a gyömbér és egy darabka chili. 1 perc után jöhetnek a sárgarépacsíkok egy kis víz kíséretében, ami azért jó, mert a gőz segít gyorsan megpárolni a zöldségeket. Ezután kerül bele a kaliforniai paprika és a spárga. Bő 2 percig kevergetve főzöm. Visszateszem a marhacsíkokat a serpenyőbe, hozzáadom a korábban elkészített mártást. Végezetül kicsit átforgatom, majd friss korianderrel és karikára szelt újhagymával koronázom.
Rizzsel vagy tésztával tálalom.





Gyorsan elkészül a wokban az étel, színes, izgalmas ízvilágban a legjobb!

WM

Forrás:Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek, írások - vegyes  
Csőben sütött burgonya
  2014-01-09 23:39:28, csütörtök
 
  Csőben sütött burgonya

Hozzávalók:

8 közepes burgonya
1 póréhagyma
3 gerezd fokhagyma
15 dkg kemény sajt
2 evőkanál Vénusz olaj
30 dkg vegyes darált hús
1 kis konzerv sűrített paradicsom
1 mokkáskanál szárított bazsalikom
1 evőkanál margarin
3 dl húsleves kockából

Elkészítés:

A burgonyát megtisztítjuk, megmossuk, fél cm-es szeletekre vágjuk, és hideg vízbe tesszük. A póréhagymát megtisztítjuk, és karikára vágjuk. A fokhagymát meghámozzuk, és fokhagymaprésen áttörjük. A sajtot lereszeljük.
Az olajat felforrósítjuk, és morzsásra pirítjuk benne a darált húst. Sóval, borssal, bazsalikommal fűszerezzük, és belekeverjük a fokhagymát. Fél deci vízzel elkeverjük a sűrített paradicsomot, és a húshoz adjuk. A sütőt 250 fokra előmelegítjük. Margarinnal kikenünk egy tűzálló tálat, beleterítjük a burgonya felét, a pórét, rásimítjuk a paradicsomos húst, és beborítjuk a maradék burgonyával. Ráöntjük a húslevest, lefedjük alufóliával, és a sütőben 50-60 percig sütjük. 20 perccel a sütési idő lejárta előtt levesszük a fóliát, a burgonyát megszórjuk a sajttal, és tovább sütjük. Salátával tálaljuk.





Megjegyzés:

A fotót Kismaci86 küldte. Köszönjük!

Forrás:Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsos   
Francia csokoládékrém
  2014-01-09 23:35:57, csütörtök
 
  Francia csokoládékrém

Hozzávalók:

20 dkg keserű csokoládé (minél feketébb, annál jobb)
4 tojás
2 evőkanál tejszín
1 vaníliás cukor

Elkészítés:

Gőz felett, alacsony tűznél olvasszuk fel a kockákra tört csokoládét. Amikor már krémes, adjuk hozzá a tejszínt, majd húzzuk le a tűzről. Válasszuk szét a tojások fehérjét és sárgáját. A sárgákat keverjük a meleg csokoládéhoz. A fehérjéket verjük fel, adjuk hozzá a vaníliás cukrot is, majd óvatosan keverjük a habot a csokoládémasszába. Öntsük üvegtálba vagy kisebb poharakba, hűtsük le, majd tegyük néhány órára a hűtőszekrénybe.





Forrás:Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-sütemények-desszertek  
Grízes tészta baracklekvárral
  2014-01-09 23:27:11, csütörtök
 
  Grízes tészta baracklekvárral

Hozzávalók:

50 dkg tészta
10-20 dkg gríz
pici olaj
ízlés szerint baracklekvár

Elkészítés:

A tésztát sós vízben megfőzzük. Leszűrjük.

A grízt kevés olajon megpirítjuk, majd felöntjük 1-1,5 dl vízzel, megvárjuk, míg felszívja a vizet a gríz, és összekeverjük a tésztával.

Baracklekvárral kínáljuk.





Megjegyzés:

Egyik kedvenc ételem. :)

A receptet és a fotót Sajtkrumpli küldte. Köszönjük!

Forrás:Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-tésztafélék,szendvics  
Grenadírmars (krumplistészta)
  2014-01-09 23:21:48, csütörtök
 
  Grenadírmars (krumplistészta)

Hozzávalók:

30-40 dkg burgonya
50 dkg nagykocka tészta
1 fej vöröshagyma
1 db paprika
2 db paradicsom
10 dkg füstölt szalonna

törött bors
pirospaprika

Elkészítés:

A felkockázott szalonnát kiolvasztom, majd az apróra vágott vöröshagymával, a pirospaprikával, a felkockázott paprikával és a paradicsommal pörköltalapot készítek.

Felöntöm vízzel, és hozzáadom a nagyon apróra vágott burgonyát. Sózom, borsozom, és addig főzöm, amíg a burgonya magától szétmálik.

Közben sós, olajos vízben kifőzöm a tésztát, leszűröm, és amikor kész a burgonyánk, összekeverem őket. Kicsit lepirítom az alját.

Kovászos uborkával, csípős savanyú paprikával adom az asztalra.
Megjegyzés:

Nagyapám kedvenc étele volt, a már sokszor emlegetett konyhai zseni nagyanyám sokszor egy kis maradék paprikás krumpliból varázsolta percek alatt a tányérjára. Jó étvágyat hozzá, Nani.

A receptet Nanasnani küldte. Köszönjük!

Forrás:Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek-tésztafélék,szendvics  
Egyszerű savanyú tojásleves
  2014-01-09 23:18:43, csütörtök
 
  Egyszerű savanyú tojásleves

Hozzávalók:

2 főre:
1 kis vöröshagyma fele
kb. 1 evőkanál liszt
kb. 1 dkg zsír vagy olaj
1 mokkáskanál egész kömény
őrölt paprika
őrölt bors
1 babérlevél
pici ételízesítő
zeller vagy petrezselyem zöldje
pici cukor

ecet
2 tojás

Elkészítés:

A zsiradékban a lisztet pirosra pirítom, a finomra vágott vöröshagymát megfonnyasztom benne, a köményt megfuttatom rajta.
Őrölt paprikával meghintem, felengedem kb. 6 dl vízzel. Sózom, borsozom, a babérral főzöm kb. 5 percig.

A tojásokat felütöm, egészben lassan a levesbe eresztem, és kb. 5 percig lassan főzöm.

Közben zeller zöldjével, ecettel, cukorral, ételízesítővel ízesítem, azonnal tálalom.





Megjegyzés:

Békebeli, egyszerű leves, nagyon gyorsan elkészíthető!

A receptet és a fotót Gaby53 küldte. Köszönjük!

Forrás:Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-levesek  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 8 
2013.12 2014. Január 2014.02
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 490 db bejegyzés
e év: 4790 db bejegyzés
Összes: 32631 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 829
  • e Hét: 1637
  • e Hónap: 15542
  • e Év: 145249
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.