Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 11 
Kellemes délutánt!
  2014-02-11 14:01:28, kedd
 
  Szürke az ég, esik az eső, álmosító idő van.



 
 
0 komment , kategória:  Kellemes délutánt!  
Gyrer velem kávézni
  2014-02-11 13:59:14, kedd
 
  Meghívlak egy ebéd utáni finom kávéra:



 
 
1 komment , kategória:  Általános  
Medvehagymás saláták, köretek
  2014-02-11 12:35:02, kedd
 
  Medvehagymás saláták, köretek

Döglesztett, szalonnás medvehagyma saláta
Szalonnát apróra vágva megsütni (nem sokat, de ki, hogy szereti))
Rá az összevágott medvehagymát (sokat) a kisült zsíron megfonnyasztani (megdögleszteni)
Pici só, ecet, cukor, víz ízlés szerint

Meleg saláta (köret) pirított zöldségekből, medvehagymával
1 cékla
1-2 sárgarépa
Fél nagyobb zeller
1-2 nagy csokor medvehagyma
Fűszerek: sok (kb. 2 teáskanálnyi) majoránna, bazsalikom
Sózni nem kell

Elkészítés: A zöldségeket kisebb csíkokra vágom, kevés olajon (teflonban) folyamatos kevergetés mellett roppanósra pirítom. Az elkészítés sorrendje ideje, fontos: répát-zellert a fűszerek felével (majoránna, bazsalikom ill. medvehagyma helyett fokhagyma) elkezdem pirítani majd kb. 1- perccel később megy hozzá a vágott medvehagyma, néhány perc alatt kész (akkor jó, ha még szinte nyersek a zöldségek, mert picit még melegen tovább puhulnak).
Azonnal kiöntöm a forró edényből, mert túlpuhulnak.

Majd a fűszerek másik felével külön pirítom a csíkokra vágott céklát, hogy ne fesse pirosra az összes zöldséget. Tálalás előtt keverem össze a céklát a többi zöldséggel. Nagyon szép sokszínű és nagyon finom saláta. Köretként vagy főételként is kitűnő. A cékla, zeller, répa kiegészíthető fehérrépával, pasztinákkal ill. ezek szabadon variálhatók.

Ugyanez, ha kihűlt, citromlé, olaj, pici méz/cukor keverékével ízesítve hideg salátaként, vagy kefirrel leöntve is finom.






Savanyú káposztás saláta medvehagymával
1 kis marék savanyú káposzta apróra vágva
1 kisebb sárgarépa nagy lyukú reszelőn reszelve
1 kis alma nagy lyukú reszelőn reszelve vagy kis kockákra vágva
1/ 4 cékla nyersen nagy lyukú reszelőn reszelve (aki semmiképpen nem tudja nyersen megenni a céklát főtt céklát használhat, de érdemes kipróbálni, mert egészséges és zöldségkeverékben reszelve más az íze, mint magában)
1 nagy csokor medvehagyma, vagy ha még nincs, 1 gerezd reszelt fokhagyma
1 nagyobb savanyú uborka
Bors
Összekeverni, céklát a legvégén rászórni, mert különben mindent megfest.
Só tilos, de a káposzta és az uborka ad egy sós ízt is

Ha nem elég savanyú a káposztától, balzsamecettel lehet savanyítani
Magában vagy kefirrel leöntve fogyasztható köretként vagy főételként is

Medvehagymás, színes, csípős saláta
2-3 Paradicsom kockára vágva
2-3 paprika (több színű: piros, sárga, zöld) kockára vágva
1-2 kis méregerős apró paprika kimagozva, igen apróra vágva (ez ki is hagyható, de érdemes kipróbálni, mert így az igazi)
1 kisebb kígyóuborka kockára vágva
2 csokor medvehagyma csíkokra vágva

Öntet: 1 pohár tejföl, 1 kanál olaj (olíva vagy hidegen sajtolt napraforgó), sok frissen őrölt bors (kell, hogy intenzíven érezzük borsot a tejfölben), pár levél nagyon apróra vágott, összetört medvehagyma, ízlés szerint még savanyítható citromlével, de a tejföl eleve savanykás.

Medvehagymás rizs/ bulgur saláta
Alap: főtt rizs vagy leforrázott bulgur (búzatöret) kihűtve, amit, párolt vagy nyers zöldségekkel változatosan variálhatunk salátának. balzsamecettel, vagy citromos olajjal ízesíthető.
Variációk pl.:
Rizs/bulgur, apróra vágott medvehagyma, reszelt nyers sárgarépa, almakocka citromos olaj
Rizs/ bulgur, vörös bab (konzervből), medvehagyma balzsamecetes olaj

Medvehagymás krumplipüré
Tört krumplihoz melegen hozzákeverem az aprított medvehagymát, vajjal krémesítem, sózom. /vagy a tört krumplihoz az olajos medvehagymapépet keverem. (lehet csicsókával is keverni a burgonyát)

Kapros - medvehagymás burgonyaköret
Krumplit egészben, héjában megfőzöm.
Fele vaj fele olaj keveréken megfonnyasztom az apróra vágott kaprot és a nagyon apróra vágott medvehagymát. Majd még forrón meghámozva, félbe negyedbe vágva a krumplikat átforgatom a szinte forró olajos fűszeres keverékben. Sózom (Elég sok vaj-olaj kell, mert a krumpli felveszi.). Ha van készen olajos medvehagymapép, akkor azt használom. Isteni, frissen kell tálalni.

Medvehagymás krokett
A főtt, tört burgonyához melegen hozzákeverem az összevágott medvehagymát, utána az előírt módon készítem a krokettet.

Forrás:http://www.erdokostolo.blogspot.hu

Link
 
 
0 komment , kategória:  Ehető virágok és receptek  
Sokféle zöld leveles, medvehagymás
  2014-02-11 12:30:54, kedd
 
  Sokféle zöld leveles, medvehagymás





Sokféle zöldleveles, medvehagymás. A különféle vadon gyűjtött zöld elvélzöldségek egymással és kertiekkel, pl spenóttal, sóskával egyébbel is helyettesíthetők

Medvehagymás saláták, köretek





Azt hiszem, legalábbis itt délen, idén megint télből a nyárba érkeztünk a napokban. Már néhány éve elmondhatjuk (hallottam valakitől egyszer), hogy "a tavasz az idén egy keddi napra esett". Ez azért baj, mert a tavaszi erdőt is szinte csak egy "keddi" napon csodálhatjuk, miután a hirtelen meleg hatására villámgyorsan minden elvirágzik, és a medvehagyma is gyorsan eltűnik. De amíg van, használjuk ki. Már írtam, hogy kis fantáziával igen sok mindent készíthetünk medvehagymából vagy medvehagymával. Én nem tanultam főzni, csak ellestem és kísérletezgetek, keverek, kavarok, pl. az alábbiakat.. elfogynak.






Alapjuk vagy friss medvehagyma vagy hidegen sajtolt napraforgóolajjal és sóval pépesített medvehagyma levél (persze más olaj is jó, sokan olívaolajat használnak, de én jobban szeretem a napraforgóolaj ízét). Az olajos medvehagymapépet egy kis üvegben, hűtőben tartva tettem el a napokban. Ez gyorsan előkapható ha kell, és nagyon finom, elég sokáig elállna, de erre nincs lehetősége, később hosszú távra is teszek majd el. Annyira finom, hogy vajas kenyérre, sajtos vagy szalámis szendvicsre/be is tehető belőle pici, és már is különleges a szendvics.

Párolt spenótlevelek medvehagymás öntettel
A piacokat most szinte elöntötte a spenót, ami, amellett hogy nagyon egészséges és tavaszi zöld, kitűnően társítható többféle módon is medvehagymával. pl. krémleves, főzelék, szósz, a kettőből együtt. Vagy párolt spenót:

A spenótot megtisztítva, lecsepegtetve, kevés olajon kevés apróra vágott fokhagymával megpárolom. Ez pár perc. Ráteszek néhány kiskanál olajos medvehagymapépet, átforgatom a meleg serpenyőben, kis őrölt bors, és kész, tálalható. Isteni húsokhoz köretként, kiegészítő köretként, vagy reszelt sajttal, pirított zsemlekockával megszórva, magában vacsorára.






Medvehagymás sárgarépa és vagy reteksaláta
Sárgarépa és / vagy retek (bármilyen) reszelve, csíkokra vágva, vagy gyalulva. Öntet néhány kanál medvehagymás olaj magában vagy egy pohár joghurttal kiegészítve.

Medvehagyma saláta
Apróra vágott medvehagyma
Öntet: balzsamecet-olívaolaj- víz (kb. 1-2-1 arány) pici méz/cukor
Vagy: frissen facsart citromlé-olívaolaj keveréke (kb. 1-3 arányban)

(mindegyik öntetből nagyon kevés kell, épp, hogy csak picit bevonja itt-ott a hagymaleveleket, hogy itt-ott ráharapva egy kis kiegészítő íz is előjöjjön). Ebből a salátából csak keveset lehet enni. Nagyon intenzív íze miatt, inkább kiegészítő köret sült párolt húsokhoz, rizs, burgonya stb. mellé.

Medvehagyma-salátaboglárka-alma saláta
Kb. 1/3-1/3 arányban rakom össze a három összetevőt

Medvehagyma, salátaboglárka vágva
Alma apró kockákra vágva.
Öntet: kefir, pici bors, pici olívaolaj
vagy citromos olívaolaj 1/3-2/3 arányban (mézzel édesíthető)






Forrás:http://www.erdokostolo.blogspot.hu
Link
 
 
0 komment , kategória:  Ehető virágok és receptek  
Az erdő íze
  2014-02-11 12:21:56, kedd
 
  AZ ERDŐ ÍZE

Nemrégen bukkantam egy nagyon aranyas kis mesekönyvre, és hát miről is szólhatna másról, mint az erdőkről, pontosabban azok ízéről és az erdők kis lakóiról. Ajánlom hát mindenkinek kicsiknek és nagyoknak is Császár Levente "AZ ERDŐ ÍZE" c. mesekönyvét:





"Valahol a Mecsek rengetegének közepén, de az is megeshet, hogy valamelyik csücskében (talán éppen az észak-keleti szegletén), létezett egy pirinyó falucska, melyet valamikor manók népesítettek be. Zölderdőfalván mostanság csak három szem manóka éldegélt, akik idejük javarészét azzal töltötték, hogy az ódon, kissé elavult gyárukban mindenféle finomságot készítettek.
A manók közül Borostyán Apó volt a legidősebb - mondhatnánk úgy is, hogy az igazgató -, ő irányította a munkát. A két manó-inas, Boróka Bátyó kisöccsével, Bodzával pedig hűen követte minden utasítását. Nagy ritkán, ha valamire még Borostyán tudományából sem futotta, vagy a féltve őrzött Manó-könyvben sem találtak rá utalást, az erdei forrás jó tündére, Harmatcsepp segítette ki őket. A sűrűben lakó állatkák pedig állandóan ott nyüzsögtek a manók körül. Hol segítették őket, hol útban voltak. Kora tavasztól késő őszig bezárólag folyt a munka, hogy a szörpgyárban elkészült málnákat, lekvárokat, teákat és minden más finomságot Csigavér, a manók fuvarosa majd elszállíthassa az emberek Nagy-piacára, hogy ott aztán jó pénzért túladjon rakományán.
Ez azonban, valamilyen oknál fogva sohasem történt meg. Az a rakomány mindenesetben a kamra polcán maradt. Hogy valóban így esett-e meg, nem tudni, bár igaz lehet.
Legalábbis, az erdő népe ezt beszélte, széltében-hosszában a nagy rengetegnek."

Forrás:http://erdokostolo.blogspot.hu

Link
 
 
0 komment , kategória:  Ehető virágok és receptek  
Ehető Virágok
  2014-02-11 12:15:51, kedd
 
  Ehető Virágok




(Forrás:http://erdokostolo.blogspot.hu)

A virágevés tízparancsolata

1. Csak azokat a virágokat edd meg, amiről biztosan tudod, hogy ehetőek, és biztos vagy abban, hogy az előtted heverő szirmok valóban abba a fajba tartoznak.

2. Elsőre mindig csak kis mennyiséget egyél, mert allergizálhatnak, és a kiütés meg ekcéma nem jó móka.

3. Csak ismert eredetű virágot fogyassz, ne vásárolj étkezési célokra kertészetben vagy virágboltban, mert azok általában vegyszerrel kezeltek.

4. A legjobb, ha te magad termeszted, amennyiben van rá lehetőséged.

5. Ha nincs, és kinn a természetben megtalálható, ne légy rest gyűjteni, de csak forgalmas utaktól távol eső, nyugalmas helyeken, egészséges példányokat, és ne mértéktelenül. Az erdő, rét szívesen ad magából, de gondolj arra, hogy jövőre is szívesen gyűjtenél még, és hogy ezzel nem vagy egyedül.

6. Legalkalmasabb időpont a virágok begyűjtésére (legyen az a kertedből vagy a természetből) a reggeli időpont, amikor a harmat már épp felszáradt, de a virágok még duzzadnak a víztől.

7. A legtöbb esetben, ha lehetséges, vagy a felhasználási javaslat nem mond mást, a porzót és a bibét távolítsd el. (apró virágok esetében nincs szükség mikroműtétekre)

8. A rövid szárúakat nedves papíron/rongyon, a hosszabb szárúakat vázába téve tárold, ha nem használod fel azonnal, a legtöbb virág hermetikusan záródó dobozba téve (a nedves papírral) a hűtőben pár napig eltartható, de ne feledd, frissen a legzamatosabbak.

9. A meghervadt virágszirmokat rövid ideig jeges vízben úsztatva felfrissítheted.

10. Csak akkor egyél virágot, ha azt élvezettel tudod enni, mert a szirmok nem azért kerülnek az ételbe, hogy jóllakj tőlük, hanem azért, hogy megszépítsék azt, és mit ér a szépség, ha nem élvezed!

+1. Legyen könnyen elérhető helyen orvos, ügyelet vagy mentő telefonszáma/címe (ne csak amikor virágot eszel, hanem igazából mindig), arra az esetre, ha hiba csúszna az 1-es, 2-es vagy 3-as pontba.

Forrás:http://ehetovirag.kisvirag.net


 
 
0 komment , kategória:  Ehető virágok és receptek  
Gombás gnocchi
  2014-02-11 11:34:57, kedd
 
  Gombás gnocchi

Hozzávalók:

1 csomag (500 g) gnocchi
1 doboz konzerv Bonduelle gomba
5 dl tejföl
1 evőkanál mustár
3-4 evőkanál majonéz

bors
A tálaláshoz: jégsaláta, kígyóuborka, citromkarika

Elkészítés:


1.) A gnocchit forró, sós vízben megfőzzük, majd leszűrjük.
2.) A konzerv gombáról leöntjük a levet.
3.) A tejfölt kikeverjük a mustárral, majonézzel, majd megsózzuk, borsozzuk.
4.) Egy peremes tál alját kirakjuk megmosott, lecsepegtetett jégsaláta levelekkel.
5.) Összekeverjük a gnocchit a gombával és a tejfölös dresszinggel, majd szépen a jégsalátával bélelt tálra öntjük, és uborka/ citrom karikákkal díszítjük. Azonnal fogyasztható, de később, hidegen is kitűnő.





Megjegyzés:

A receptet Mirza (Morzsálós) küldte. Köszönjük!

Forrás:Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsmentes ételek  
Kakaós kevert süti dióval és almával
  2014-02-11 11:31:04, kedd
 
  Kakaós kevert süti dióval és almával

Hozzávalók:

4 db alma
4 marék durvára tört dióbél
4 db nagyobb tojás
1 narancs reszelt héja és leve
18 dkg cukor
20 dkg "Vénusz sütőmargarin
25 dkg finomliszt
1 csomag sütőpor
1 csomag vaníliás cukor
1 dl tej
2 púpos evőkanál holland kakaópor
őrölt fahéj
őrölt szegfűszeg
rumaroma

Elkészítés:

A puha margarint a cukrokkal, a narancslével és a fűszerekkel géppel jól kikeverjük, majd mehet bele a többi hozzávaló. Ezekkel is kikeverjük, de már csak kézzel, legvégül a durvára tört dió felét rakjuk bele és elkeverjük.

Bélelt tepsibe öntjük, elsimítjuk, majd a megpucolt és gerezdekre vágott almával beborítjuk, a maradék dióval megszórjuk.





Előmelegített 180 fokos sütőben kb. 35 perc alatt megsütjük, majd kihűlés után szögletes szeletekre vágjuk. Ha úgy tetszetősebb, meghinthetjük porcukorral is.





Megjegyzés:

A receptet és a fotót Ekesandi küldte. Köszönjük!

Forrás:Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-sütemények-desszertek  
Pikáns sült oldalas
  2014-02-11 11:27:56, kedd
 
  Pikáns sült oldalas

Hozzávalók:

1-1,5 kg oldalas
2 evőkanál méz
1 teáskanál magos mustár
2 evőkanál balzsamecet (ha van, valamilyen gyümölcsízesítésű)
1 dl fehérbor
1 evőkanál szójaszósz
kakukkfű
bors
1 dl olívaolaj
1 gerezd fokhagyma
só vagy ételízesítő
1 kg aprószemű krumpli
2 gerezd fokhagyma
1 fej hagyma

Elkészítés:

Az oldalast a csontok mentén feldarboljuk. A mézből, mustrárból, balzsamecetből, fehérborból, szójaszószból és a fűszerekből páclevet készítünk, beleforgatjuk a húst, majd jól záródó dobozban legalább egy napot érleljük a páclében.
Egy nagyobb tűzállótálat kiolajozunk, beleszórjuk az alaposan megsikált krumplit (héjastul!), mellévágjuk a fokhagymát és a hagymát, sózzuk, és kb. 3/4 órát sütjük. Ekkor rárakjuk az oldalasdarabokat is, és együtt sütjük tovább. Időnként megnézzük, és megkenegetjük a maradék páclével, mert a méz miatt könnyen megéghet a teteje. Ha az oldalas mindkét fele szépen megpirult, és a csontok is mönnyen kijönnek belőle, akkor van készen.

Megjegyzés:

Legjobb az újkrumpli hozzá, de jó a sima krumpli is. Ha nics aprószemű, akkor felezve vagy negyedelve nagyobb darabokat is használhatunk. A pácolás és a sütés ugyan sokáig tart, de nagyon hamar össze lehet dobni az ételt.
Különleges ízű étel, más, mint a hagyományos fokhagymás sült oldalas!

A receptet Kata küldte. Köszönjük!

Forrás:Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsos   
Tejes zöldborsóleves
  2014-02-11 11:25:17, kedd
 
  Tejes zöldborsóleves

Hozzávalók:

1 kg zöldborsó
2 dl tej
2 szál sárgarépa
2 szál fehérrépa
2 szem krumpli
1 evőkanál őrölt pirospaprika
2 evőkanál liszt
kevés zsiradék
apró csipetke vagy vajgaluska

Elkészítés:

A zöldségeket apróra vágva a borsóval együtt ételízesítős vízben megfőzzük.

A zsiradékból és a lisztből rántást készítünk. A tűzről levéve hozzáadjuk a pirospaprikát, és azonnal felengedjük a tejjel, majd beleöntjük a levesbe.

Összeforraljuk, belerakjuk a csipetkét vagy a vajgaluskát.





Megjegyzés:

A receptet Lacziné Ecsédi Mária küldte. Köszönjük!

Fotó: AS

Forrás:Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-levesek  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 11 
2014.01 2014. Február 2014.03
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
2425262728 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 521 db bejegyzés
e év: 4790 db bejegyzés
Összes: 32631 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 95
  • e Hét: 2309
  • e Hónap: 16214
  • e Év: 145921
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.