|
1/1 oldal
|
Bejegyzések száma: 5
|
|
|
|
2014-02-13 22:04:01, csütörtök
|
|
|
Bundás csirkecomb gombamártással
Hozzávalók:
8 db csirke felső comb, 50 dkg csiperke gomba, só, bors, grill fűszerkeverék, 1 evőkanál liszt, 2 dl tej, 2 dl tejszín vagy tejföl, 5 evőkanál olaj. A tésztához: 20 dkg liszt, 10 dkg margarin, 1 tojás sárgája, csipet, só, annyi víz, hogy rugalmas tésztát kapjunk.
Elkészítés
A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, fóliába csomagoljuk, és 1 órát pihentetjük. A combokról a bőrt leszedjük, a csontot kivesszük. 20 dkg gombát apróra vágunk, majd 2 evőkanál olajon megpároljuk, sózzuk, borsozzuk, majd a csont helyére kenjük, és fogvájóval összetűzzük. Grill fűszerkeverékkel bedörzsöljük, és 3 evőkanál olajon átsütjük, mindig csak kevés vizet aláöntve, puhára pároljuk. Kiszedjük a zsiradékból és kihűtjük. A tésztát 2 mm vastagságúra kinyújtjuk, akkora darabokra vágjuk, hogy a húst becsomagolhassuk vele. Tepsibe tesszük, tetejét tojással megkenjük, és forró sütőben ropogósra sütjük. A visszamaradt zsiradékban 30 dkg apróra vágott gombát megpirítunk, megszórjuk 1 evőkanál liszttel, 2 dl tejjel felengedjük, sózzuk, borsozzuk, majd 2 dl tejszínnel vagy tejföllel dúsítjuk, jól összeforraljuk. A bundás csirkecombokat a gombamártással tálaljuk. |
|
|
0 komment
, kategória: csibehúsos és más szárnyasok |
|
|
|
|
|
2014-02-13 20:49:23, csütörtök
|
|
|
Aszpikos félgömb
Hozzávalók
0.50 kg csirkemell filé
2 db sárgarépa
0.50 db zeller
1 csomag petrezselyemzöld
100 g zöldborsó
1 db babérlevél
2 db tojás
50 g zselatin
2 db Knorr Házias Tyúkhús Levesalap
4 szem szegfűbors
4 szem fekete bors
1 db citrom
Elkészítés
Öntsük a zöldségre és a húsra 1 liter hideg vizet, forraljuk fel és szedjük le a keletkezett habot
Adjuk hozzá a fűszereket és 2 db Knorr házias tyúkhús levesalapot. Főzzünk intenzív ízű húslevest lassú tűzön 1 óra alatt, majd szűrjük le.
Vágjuk a húst és a répát kis darabokra
Adjuk a leveshez a tojásfehérjét, főzzük fel és szűrjük le.
Ezután dobjuk be a levesbe a zselatint és keverjük, míg feloldódik
A megfőtt csirkehúst, a sárgarépa darabokat és a zöldborsót tegyük csészékbe, öntsük le a lével, majd tegyük hideg helyre míg megdermed. Ha megdermedt, óvatosan üssük ki félgömböket egy tányérra, citromdarabkákkal tálaljuk. |
|
|
0 komment
, kategória: Főzés-sütés |
|
|
|
|
|
2014-02-13 20:45:02, csütörtök
|
|
|
Szivárvány szelet
Hozzávalók: 8 kemény tojás (lehet több is), 3 dl majonéz, 10 dkg borsó megfőzve, 1 nagy sárgarépa megfőzve, kockára vágva, 2 dl víz, 1 húsleveskocka, 8 szelet sonka. 1 csomag ( 25 gramm) étkezési zselatin.
Elkészítés: 4 tojás sárgáját a majonézzel, és kb. 1 dl tejföllel kikeverjük. 4 tojás fehérjét apró kockára vágjuk, a zöldborsót, sárgarépát belekeverjük. A vízbe beletesszük a leveskockát és 1 nagy csomag étkezési zselatinnal összefőzzük, mikor kihűlt belekeverjük az előbbi masszába.
Egy őzgerincformát először kibéleljük először alufóliával, majd sonkával. (Eltérően az eredeti recepttől a sonkaszeleteket úgy helyeztem el, hogy egymást fedjék és kilógjon a forma oldalán, ez került visszahajtásra.) Erre öntjük a massza felét, majd erre helyezzük egymás mellé a maradék főtt tojásokat. A maradék masszát ráöntjük, majd befedjük vékony sonkával.Néhány órai pihentetés után kifordítható és szeletelhető!
Ha levágjuk a főtt tojás két végét és úgy helyezzük egymás mellé az őzgerincformában, akkor mindegyik szeletben szépen látszik a tojás sárgája is, viszont így több tojásra van szükségünk. |
|
|
0 komment
, kategória: Főzés-sütés |
|
|
|
|
|
2014-02-13 19:44:49, csütörtök
|
|
|
Házasságot életre szólóan kell kötni!
Amiben az értendő,
hogy semmilyen nehézség jötte,
nem juttathatja el a feleket odáig,
hogy a válás gondolata
akárcsak felmerülne bennük.
Az hogy széttörnek házassági kapcsolatok,
pusztán annak köszönhetők
hogy nyilvánvalóan nem gondolják
feltétlenül egész életre szólónak.
Akik a házasságot teljes tudatossággal, megfontoltan
és örökre szólóan, a férfi és nő közötti szent,
Istentől rendelt életközösségnek látják,
csak azok képesek, - azok is csak,
a kötésüket áldó Isten kegyelmének segítségével, -
ezt megélni.
A boldog házasság azt jelenti,
hogy a férj és feleség feltétel nélkül
és megkülönböztetetten szeretik egymást,
és csakis egymást.
Úgy, ahogy egymást szeretik,
úgy senki mást nem szeretnek.
És ahogy egymást szeretik,
az örökké tart.
Sok minden történhet,
ami megnehezítheti a boldog házasságot,
jöhet betegség, anyagi nehézség,
családi konfliktusok,
ezek közepette is meg kell tudni maradni
a szent kötelékben.
Az biztos, hogy valami óriási titok van ebben.
Ezért azután a Biblia is, amikor erről beszél
a vőlegény és menyasszony közötti
szeretethez hasonlónak,
az Isten és az Egyháza közötti kapcsolatot nevezi.
Boldog akkor lesz a házasság,
ha ezt a végleges és elkötelezett szeretetet,
- ebben is hasonló az ember Istenére, -
próbálja megvalósítani.
Ahogyan Isten szeret bennünket,
igyekeznünk kell ehhez hasonlóan szeretnünk
nekünk is egymást.
Ha ezt kitartóan megvalósítjuk,
ez vezethet el bennünket Istenhez,
- megélve házasságunk boldogságát is.
Szép estét!
Szeretettel:
|
|
|
0 komment
, kategória: Lélekemelő |
|
|
|
|
|
2014-02-13 19:37:05, csütörtök
|
|
|
Észak-Amerikában a fekete áfonya több ezer éve képezi az étrend részét. A vad áfonya a hűvösebb hegyvidéki régiókban él, a kereskedelmi célokra termesztett áfonyát pedig késő tavasszal, kora nyáron tudjuk megvásárolni a boltokban és a piacokon. A fekete áfonya olyan sokoldalúan védi egészségünket, hogy ott a helye mindenki étrendjében.
Vitamin tartalom
Az egyik fő oka annak, amiért érdemes fekete áfonyát enni - vagy inkább a levét inni -, egyértelműen az, hogy tele van vitaminokkal. Egy bögre nyers fekete áfonyában 14,4 milligramm C-vitamin van, ami a felnőttek számára ajánlott napi mennyiség 16-19%-át teszi ki. Kitűnő forrása a K-vitaminnak is, ami elősegíti a véralvadást. Egy bögre fekete áfonya a napi adag 31%-át tartalmazza belőle. Megtalálhatók benne a B-vitamin komplex tagjai, az antioxidáns hatású E-vitamin és a szem számára nélkülözhetetlen A-vitamin is.
Rosttartalom
Az élelmi rostok segítik a bélműködést és tovább tartják fenn a teltségérzetet. Fogyókúrához különösen ajánlott a rostokban gazdag táplálkozás, amivel elkerülhetjük a sóvárgást, a folyamatos éhségérzetet, ezzel pedig az elhízásnak is elejét vehetjük. Egy bögre fekete áfonyában közel 4 gramm élelmi rost található, emiatt szintén érdemes nap mint nap fogyasztani. 50 év alatti felnőttek számára 25-38 gramm rost bevitele ajánlott naponta, de a legtöbben ennél sokkal kevesebbet fogyasztanak. Akik gyakran esznek, zsíros fűszeres ételeket, még több rostra van szükségük, mivel ezeket az ételeket a szervezet nehezen tudja megemészteni.
fekete-afonya-03A fekete áfonya magas rosttartalmának másik előnye, hogy segíti a szervezet méregtelenítését, azaz gyorsítja a belekből a salakanyagok kiürülését, melyek lerakódva akár vastagbélrákot is okozhatnak. A méreganyagok felhalmozódása a bőrön is meglátszik, ha sok fekete áfonyát eszünk, bőrünk is kitisztul és üdébb lesz. Bélmozgást fokozó hatásával az aranyér kialakulását is megelőzhetjük vele, de a rostban gazdag étkezés a vércukorszint szabályozásához is nélkülözhetetlen. A fekete áfonyát teljes kiőrlésű zabpehelyhez adva magas rosttartalmú reggelit kapunk.
Lassú felszívódású szénhidrátok
A glikémiás index azt mutatja, hogy a szervezet milyen gyorsan emészti meg a szénhidrátokat és alakítja azokat glükózzá. Az 55 alatti élelmiszereket soroljuk az alacsony glikémáis indexű ételek sorába. Az áfonya is ide tartozik, mivel értéke 53. Ez azt jelenti, hogy a szervezet lassan emészti meg, nem emeli a vércukorszintet, ezért cukorbetegeknek az egyik legjobb gyümölcs.
Fitokemikáliák
A fitokemikáliák a természetben előforduló vegyületek, melyek a növények különböző színét adják és védik őket a betegségekkel szemben. A fekete áfonya mélykék színét az erőteljes fitokemikáliák: az antocianinok adják.
Több gyulladásgátló és antioxidáns vegyület is található benne, melyeknek köszönhetően képes semlegesíteni a káros szabadgyököket, ezzel pedig számos betegség kialakulásának kockázatát csökkenti. A fekete áfonya antioxidánsai késleltetik az öregedési folyamatokat és megelőzhetik az időskori demencia, valamint az Alzheimer-kór kialakulását. A vizsgálatok szerint a rákos sejtek növekedését és terjedését is képesek megakadályozni. A fekete áfonya gyulladáscsökkentő hatóanyagai a húgyúti, a szájüregi és a torokgyulladást is csökkentik.
Alacsony kalóriatartalom
A fekete áfonya finom és alacsony kalóriatartalmú csemege. Egy fél bögre áfonya mindössze 42 kalóriát tartalmaz. Nagyszerűen helyetteíthetjük vele a szénhidrátokban dúskáló rágcsálnivalókat, cukros süteményeket. A fekete áfonyából finom reggeli turmixot készíthetünk, ha szójatejjel és spenóttal keverjük össze. Feldobhatjuk vele a könnyű nyári salátákat vagy készíthetünk hideg áfonyalevest a forró napokon.
Forrás: naturahirek.hu |
|
|
0 komment
, kategória: A természet gyógyszertárából |
|
|
|
|
|
1/1 oldal
|
Bejegyzések száma: 5
|
|
|
|
2014. Február
| | |
|
|
ma: |
0 db bejegyzés |
e hónap: |
146 db bejegyzés |
e év: |
1742 db bejegyzés |
Összes: |
8743 db bejegyzés |
|
|
|
|
- Általános (1237)
- Belső kör (74)
- Család (203)
- Munka (6)
- Haverok (9)
- Iskola (10)
- Hit és vallás- versek,idézete (287)
- novellák, gondolatok, versek (73)
- 1-tál étel (56)
- A természet gyógyszertárából (146)
- Advent (100)
- Advent (9)
- Adventi gondolatok 2015 minden (29)
- Alkohol és likör stb... (13)
- Anyák napjára (18)
- Apró tea sütik (66)
- Barátoknak (29)
- Betegekért ima (27)
- Böjtös ételek (húsmente) (48)
- Bölcsességek (112)
- csibehúsos és más szárnyasok (246)
- Cukrosoknak diétás étrend (25)
- Diétásak (65)
- Dinus és Regi (48)
- Ecetekről (10)
- Egészség,életmód (461)
- Egészségünkről (97)
- EGYASSZONY az én történetem(fe (6)
- EGYSZERŰ ÉTKEK-NAGYSZERŰ ÍZE (22)
- Elgondolkodtató (85)
- Élsz,Barackvirág! (10)
- Érdekes (10)
- Finom husik (80)
- Forever (6)
- Főzés-sütés (65)
- Fűszerkalauz (41)
- Gombócok (10)
- Gyógyászat (169)
- Gyógyító gyyümölcsök,teák,olaj (136)
- gyors édesség (20)
- Gyümölcslevesek (37)
- Hal ételek (31)
- Házi mosószer és egyebek készí (4)
- Hírek a világból (70)
- Horoszkóp (47)
- Humormorzsa (9)
- Húsvét (36)
- Húsvétra töltött husik (20)
- Idézetek,szép mondások (9)
- Ima kilenced (119)
- Ima nyolcad (6)
- Imádságok,áldások. (638)
- Isten patikája. (42)
- Jó éjszakát (29)
- Jó ha tudod (91)
- Jó napot (29)
- Jó reggelt (147)
- Karácsony (55)
- Karácsonyi ételek (50)
- Kelt tészta édes és sós (121)
- Kérdések-válaszok (6)
- Kis Szent Teréz (28)
- Kívánságok (7)
- konyhai tudnivalók (54)
- Könnyű ételek,saláták,stb... (100)
- köretek (37)
- lekvárok-befőzése,szörpök (63)
- Lélekemelő (249)
- Lelkipásztori elmélkedés (220)
- levesek (63)
- mások tollából (74)
- Masszázs és Csakrák (21)
- Mikulás (4)
- Nagymama gyógyító receptje (100)
- okosságok (75)
- Olcsó, finom és házias recepte (72)
- Palacsinták édes - sós (4)
- pünkösd (9)
- Rózsafűzér (40)
- saláták (32)
- Schüssler sók (7)
- sertéshúsos (119)
- Spárgás ételek (9)
- sütemények ,édességek (472)
- Szent Ágnes (1)
- Szent András (2)
- Szent család ünnepe (2)
- Szent Erzsébet (9)
- Szent Ferenc (3)
- Szent Márton (1)
- Szent Mihály Arkangyal (1)
- Szent Mónika (1)
- Szent Pio atya (234)
- Szent Rita (9)
- Szentek (43)
- Szép történetek (48)
- Szeretett könyv (46)
- Szilveszter (3)
- Szószok (16)
- Születésnapi Köszöntők (7)
- tallózásból (15)
- Tanulságos történetek (210)
- Tésztafélék (45)
- Tudnod Kell (25)
- Túrmezei Erzsébet versei (48)
- Új év (3)
- vacsorára reggelire (47)
- Vad ételek (6)
- Versek (262)
- Viccek (37)
|
|
|
|
- Ma: 890
- e Hét: 2060
- e Hónap: 3955
- e Év: 54746
|
|
|