Belépés
suzymama.blog.xfree.hu
Aki szeretetet vet boldogságot arat!! Suzy Mama
1901.01.01
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 4 
Az illatos levendula
  2014-02-15 19:32:10, szombat
 
 
Ki ne ismerné ezt az illatos, lila virágzatú növényt? Kertészetekben, piacokon is találkozhatunk vele: cserépben és csokorban is árulják, már messziről érezzük a virágok illatát.

Régen a rómaiak levendulával illatosított vízben fürödtek, frissítő és erősítő hatása miatt. Évszázadokon keresztül használták, nagyra becsülték. Levendula- vízzel dörzsölték halántékukat, idegesség esetén. Ájulás, rosszullét esetén is jó szolgálatot tett, illatával.

Ma már több gyógyszer, illatszer alapanyagaként használják fel. Hatalmas területeken termesztik - Bulgária, Franciaország és Anglia ,,levendula- nagyhatalom". Hatalmas kombájnokkal végzik a betakarítást, nagyon fontos a gyorsaság, mivel meghatározza a desztillációval kinyerhető tiszta olaj minőségét. Nálunk Tihanyban van nagyobb termőterülete, klímája ideális e növény számára. Itt található a Levendula Ház is, sőt most vannak a Levendula Hetek is - az idén július 5-ig. Ha valaki szerelmese a levendulának...

A levendula a napos, meleg, száraz helyet kedveli legjobban, jó vízgazdálkodású talajban. Kiskertünkben- ültetésnél- tegyünk cserépdarabokat az ültető gödörbe, így fokozhatjuk a talaj vízáteresztő képességét. Kötött talajban is jól érzi magát, de ha sok a csapadék illetve télen a talajvíz felszaporodás megrövidítheti életét. Szeptember végén vágjunk dugványokat, hogy legyen tartalék növényünk. 6-8 cm-es fás dugvány ideális erre, de alkalmas még zöld dugvány is erre a célra - nyáron is, a nem virágzó hajtásokból. Cserépbe téve, homokos talajban - hidegágyban átteleltetve. Tavasszal fokozatosan eddzük palántáinkat, májusban ültessük helyükre.
Többféle levendula fajtát ismerünk.

Nálunk leginkább az orvosi levendulát termesztik: L. angustifolia. Magassága eléri a 60 cm-t, kiterjedése pedig a 120 cm-t is. Ezüstszürke levelei napsütötte téli napokon legalább olyan illatosak, mint a júniusban-júliusban nyíló lila virágai. Egyetlen letépett levél vagy virág is elegendő ahhoz, hogy balzsamos illatát egész évben élvezhessük! A Hidcote változata tömöttebb, szintén megnőhet 60 cm magasra is.

Az édes illatú Warm Wishes ‘ sötétlila virágai jól mutatnak halvány rózsaszín rózsákkal. Nálunk termesztett közismert fajtái a Sztyepnaja és a Budakalászi 80. A levendula hosszú, fehér virágú fajtája a ‘Nana Alba' júliustól szeptemberig virágzik, elsősorban azért ültetik szívesen, mert mutatós kontrasztot alkot a többi színes virág előterében. Ezt a tanácsot érdemes megszívlelni és alkalmazni, ha valaki kertet szeretne telepíteni, ültetni magának: a fehér virág nagyon kiemeli a többi szépségét illetve fordítva!

Ha illatos és érdekes sövényt szeretnénk ültetni pasztellszínű, nyáron tömegesen nyíló virágokkal, válasszunk különböző fajtájú levendulákat, hogy lila, mályva, rózsaszín és fehér árnyalatokban gyönyörködhessünk. Mivel a növények mérete, terjedelme változó lesz, egymáshoz kell őket igazítani, nyírni. Virágzás után vágjuk le az elhervadt virágszárakat. Nyár végén gyengéden nyessük a növényeket, március-áprilisban kicsit erőteljesebben, ezzel segítjük elő a bokros növekedést és serkentsük az új hajtásokat. Mivel a levendula hajlamos a felnyurgulásra, érdemes 5-6 évente fiatal növényeket ültetni a régiek helyére.

Hosszú szárral vágjuk le, kössük csokorba és lógassuk fejjel lefelé hűvös, szellős helyiségben, például fészerben, pajtában, hogy megszáradjon. Szárított formájában használhatjuk molyűzőnek, dohos szag elnyomására. Mivel megfelelő szárítás esetén sokáig megőrzi színét, pot-puriba is keverhetjük.

Mivel egyre inkább a természetes anyagokat használjuk fel, gyakran alkalmazzuk őket mindennapjainkban. Ennek egyik jó példája éppen a levendula.

Felhasználása - szárított formában is - szinte végtelen.

Házi szappankészítésnél díszíthetjük vele (tetejére szórva) szappanunkat, persze illata sem elhanyagolható. Készíthetjük kecsketejből vagy akár olivából is a szappanokat, nagy odafigyeléssel, mivel alkotórészeihez tartozik a nátrium-hidroxid (marólúg).

Ehhez, ha az olivás változatot készítjük szükség lesz a levendula valódi illóolajára is.

SZÚNYOGRIASZTÓT IS KÉSZÍTHETÜNK HÁZILAG:

3dl szójaolajba (vagy extra szűz oliva olaj)

10 csepp valódi levendula olajat cseppentünk, összerázzuk és kenjük vagy fújjuk. Természetes anyag lévén két óránként ismételni kell a kenést!

A levendula olajat fejfájásra is, halántékra kenve és ízületi fájdalom esetén is használhatjuk külsőleg.

LEVENDULÁS MÉZ?

¼ rész szárított levendula ¾ rész mézzel - két hétig érlelni, leszűrni. Íze, illata fantasztikus: teába, fagyiöntetbe, sütibe (keksz) kiváló.

SZERETNÉK MEGOSZTANI EGY SZÖRP RECEPTET IS:

2 liter vízbe 3-4 összmarék szárított levendulát, három jól megmosott citromot szeletelve/ bio a legjobb/ vagy citrom alakú kis flakonban árulnak 100%-os citromlevet, hozzá 1 kg cukor. Két napig hűtőben vagy hűvös helyen tartjuk, majd leszűrjük és fogyaszthatjuk is. Hűtőben tároljuk. Lehet pl. akácvirágból, bodzából - friss virágból.

Levendula? Jöhet bármilyen formában! Virág, szappan, illóolaj, fagyi, szörp, süti, aszalt áfonyás-levendulás joghurt...

A levendulás csokit kóstolta már közületek valaki?

FORRÁS: NAPIELEMOZSIA.HU
 
 
0 komment , kategória:  Nagymama gyógyító receptje  
téli arc ápolás
  2014-02-15 19:23:30, szombat
 
 
Hatékony kollagénbomba
Feszesít, ránctalanít, fiatalít, tele van kollagénnel és csak 40.-Ft-ba kerül! Vajon mi lehet ez a csoda?
Ez a csoda nem csoda, úgy hívják - TOJÁS!

Ha öregedésgátlásról hallunk, sokaknak a drága krémek, a még drágább kozmetikai kezelések vagy a sokak számára megfizethetetlen plasztika beavatkozások jutnak eszébe.
Pedig létezik egy természetes öregedésgátló, mely ott lapul a hűtődben és mindössze 40.-Ft-ba kerül!

A tojás tele van tápanyaggal, vitaminnal, a benne található kollagén feszesíti a bőrt, segít a ráncok kialakulásának megelőzésében. Csodálatos cink-, valamint A-, B-, D- és E-vitamin-forrás. A cink erősíti az immunrendszert, létfontosságú a kollagéntermelés szempontjából is, amire az egészséges, fiatalos bőrhöz szükségünk van.

Az A-vitamin a látást támogatja, de fontos a bőr egészsége szempontjából is, mert egyrészt erősíti, másrészt antioxidáns hatása révén csökkenti a szabadgyökök okozta károkat.

A D-vitamin erős csontokhoz nélkülözhetetlen, az E-vitamin a szív egészségére vigyáz, de nagyon jelentős a faggyúháztartás optimális egyensúlyának fenntartásában is. A tojás értékes szelénforrás is, így fiatalítja az immunrendszert és védi a szívet, de a haj szempontjából is lényeges.

Ne felejtsd el a pakolás előtti alapos arctisztítást!
Mielőtt bármilyen pakolást szeretnél a bőrödre felvinni fontos, hogy az arcbőrödet megtisztítsd a rárakódott szennyeződésektől. Ha az elhalt hámsejtek nincsenek eltávolítva, akkor a pakolás hatása sem lesz megfelelő.
Első lépésként távolítsd el a sminket és tisztítsd meg a bőrödet, melyet könnyedén megtehetsz egy remek KOZMETIKAI KENDŐvel, mely alkalmazásához a tiszta vizen kívül semmi másra nincs szükséged!. Ezzel a felső réteg szennyeződéseit eltávolítod.

Ezután távolítsd el az elhalt hámsejteket, amihez szükséged lesz egy kis természetes ARCRADÍRra. Ezt körkörös mozdulatokkal finoman masszírozd a bőrödbe. majd mosd le alaposan, és töröld át a bőrt ismét a kozmetikai kendővel!

A pakolás felvitele előtt célszerű kigőzölni az arcod, hogy a bőröd alsóbb rétegeiből is felszínre kerüljenek a szennyeződések. Ezt két módon is megteheted:

1./ Melegíts vizet addig, hogy párologni kezdjen. A vízbe tehetsz kamillavirágot vagy a bőrtípusodnak megfelelő 5-10 csepp illóolajat!

Normál bőrre: citrom, édeskömény, kamilla, geránium
Száraz bőrre: ilang-ilang, rózsa, levendula, jázmin
Zsíros bőrre: cédrus, boróka, zsálya, teafa

Hajolj a forró vizes tál fölé, és boríts a fejedre egy törülközőt. A szemedet tartsd lehunyva, vigyázz, nehogy túl közel hajolj a vízhez! A gőzölés kb 5 percig tartson!
2./ Egy törülközőt márts bele olyan meleg vízbe, melyet a bőröd még elvisel. Takard be vele az arcod, tartsd rajta kb. 5 percig.

Ha előkészítetted a bőrödet a pakolásra, fogjunk is hozzá a bőrfeszesítéshez!
Így készítsd el a hatékony kollagénbombádat 30.-Ft-ból!
Hozzávalók:
1 tojásfehérje
kevés szőlőmagolaj

A fehérjét verd fel, majd óvatosan forgasd bele az olajat. A masszát vidd fel a megtisztított, esetleg le is radírozott bőrre, hagyd hatni 20 percig, majd alaposan mosd le. A lemosás után érezhetően feszesebb lesz a bőröd!
Nemcsak az arcodnak tesz jót ez a pakolás, de a nyakad és a dekoltázsod vékony bőrének is!\t
 
 
0 komment , kategória:  Jó ha tudod  
Paradicsomleves rizsgombóccal
  2014-02-15 18:48:16, szombat
 
 
Hozzávalók a leveshez:
1 l házi paradicsomlé, 1 zeller, 1 hagyma, 2 cikk fokhagyma, 2 evőkanál olaj, 1-2 kávéskanál cukor, só;

a rizsgombóchoz:
10 dkg rizs, 1 tojás, 1 evőkanál liszt, só; továbbá: 6 dkg sajt, 1 csokor petrezselyemlevél

Elkészítése:
A zöldségeket megpucoljuk, a hagymákat apróra a zellert kockára vágjuk. Az olajat felhevítjük és megfonnyasztjuk benne a hagymát, majd rádobjuk a zellert és átsütjük. Felöntjük 2 dl vízzel meg a paradicsomlével, megsózzuk és addig főzzük, míg a zeller megpuhul. Félrehúzzuk a lángról és botmixerrel krémesre kavarjuk. Ízlés szerint cukorral édesítjük, megszórjuk petrezselyemzölddel és kiforraljuk. A gombócokhoz a rizst enyhén sós vízben megfőzzük, majd leszűrjük és hideg vízzel átöblítjük. Megszórjuk liszttel, hozzáadjuk a felvert tojást meg az apróra vágott petrezselyemzöldet és összekavarjuk. Vizes kézzel diónyi gombócokat formázunk belőle, majd forró vízben megfőzzük. Akkor van kész, ha a gombócok feljönnek a tetejére. A paradicsomlevest a rizsgombóccal tálaljuk és megszórjuk reszelt sajttal.
 
 
0 komment , kategória:  levesek  
Jó barátunk az ecet...
  2014-02-15 16:23:14, szombat
 
 

Lássuk, mennyi mindenre jó az ecet a konyhában!

- A kemény marhahús könnyebben megfő, ha egy pici ecetet adunk hozzá.

- A lehámozott öreg burgonya ízletesebb lesz, ha egy kiskanálnyi ecetet öntünk a főzővízébe.

- A gomba könnyen elszíneződik tisztítás közben. Ezt elkerülhetjük, ha a megtisztított gombákat enyhén sós-ecetes vízbe tesszük.

- Nem fő szét a hámozott burgonya, ha a főző vízbe kevés ecetet teszünk.

- A héjában főtt burgonya vízébe tegyünk kevés sót és ecetet, nem fog szétfőni.

- Ha főzés közben megreped a tojás, öntsünk egy kevés ecetet a főzővízbe. Igy meg tudjuk akadályozni, hogy a fehérje kifolyjon.

- A félbevágott citrom sokkal hosszabb ideig eláll, ha néhány csepp ecetet öntünk a kistányérra, és a citromot vágott felével erre helyezzük.

- Könnyebben fel tudjuk verni a tojásfehérjét, ha pár csepp ecetet teszünk bele.

- Porhanyósabb lesz a hús, ha besózzuk, és kevés ecettel átkenjük, majd néhány órát állni hagyjuk.

- Ha a hámozott gyümölcsöt enyhén ecetes vízbe tesszük, megtartja a színét.

- A sült hús hamarabb megpuhul, ha egy kanálnyi ecettel meglocsoljuk.

- A kiszáradt mustárt felfrissíthetjük, ha kevés ecetet és cukrot keverünk hozzá.

- A burgonya- zöldbab- sárgarépa-főzelékhez, valamint a mártásokhoz adjunk kevés ecetet és cukrot, ízletesebb lesz az étel.

- Levesből, sültekből maradt húst ecettel, olajjal és hagymával összekeverve finom hússaláta készíthető.

- Fél óra alatt elkészül a párolt káposzta, ha először csak cukorral pároljuk, és csak a végén adjuk hozzá az ecetet vagy a citromot.

- Vágódeszkánkról úgy távolíthatjuk el az erős hagyma- vagy halszagot, hogy egy evőkanál ecettel vagy fél citrommal jól bedörzsöljük, utána pedig hideg vízzel alaposan leöblítjük

- Zsiradék nélkül is süthető a tükörtojás, ha az edény aljára egy félujjnyi gyengén ecetes vizet öntesz, s amikor forr, ebbe csúsztatjuk a tojásokat.

- A fonnyadt zöldség felfrissül, ha hideg vízbe tesszük, amelyhez 1 kanál ecetet is adtunk.
 
 
0 komment , kategória:  konyhai tudnivalók   
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 4 
2014.01 2014. Február 2014.03
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
2425262728 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 146 db bejegyzés
e év: 1742 db bejegyzés
Összes: 8745 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 85
  • e Hét: 523
  • e Hónap: 6895
  • e Év: 57686
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.