Belépés
suzymama.blog.xfree.hu
Aki szeretetet vet boldogságot arat!! Suzy Mama
1901.01.01
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 4 
Hasznos tippek:)
  2014-02-19 22:34:06, szerda
 
 

Tortasütésnél mindig csak a tortaforma alját szabad zsírozni vagy vajjal megkenni, az oldalát soha, mert különben sütés közben a tészta középen felpúposodik.

A darált dió vagy mák nem avasodik meg, ha porcukorral összekeverve tesszük el a felhasználásig.

A mandulaszemeket könnyen megszabadíthatjuk a barna héjától, ha forrásban levő vízben tartjuk néhány percig. A héj felpuhul, s könnyen kinyomkodhatók a mandulák.

A ragadós tésztát (mint például a mézes-krémes tésztája) belisztezett fólialapok közé téve tudjuk könnyedén kinyújtani.

Fánk tésztája laza lesz, ha víz helyett sört vagy szénsavas ásványvizet használunk az összeállításhoz.

Ha megszáradt a mézes sütemény, csomagoljuk fehér papírba, néhány percre tegyük meleg sütőbe, ettől felfrissül és megpuhul.

Keményebb és tartósabb marad a tejszínhab, ha felverés előtt egy csipetnyi szódabikarbónát teszünk bele.

A száraz dió újra jóízű lesz, ha néhány órára tejbe áztatjuk, lecsepegtetjük, és megszárítjuk, mielőtt felhasználnánk.

Könnyen megakadályozhatjuk, hogy sütéskor összeessen a kuglóf. Sütés előtt állítsunk bele egy szál makarónit, ami kéményként működik.

Nagyszerű habcsókot készíthetünk, ha egy csipetnyi sütőport teszünk a tojásfehérjékbe, mielőtt felverjük. Minden tojásfehérjéhez 2,5 dkg cukrot számítsunk. Először csak a cukor felével verjük fel, a másik felét pedig óvatosan keverjük hozzá.

Ha vajjal bekent késsel vágjuk szét a habcsókot, nem fog széttöredezni.

Torták díszítéséhez gyakran használunk csokiforgácsot. Megkönnyíthetjük a munkát, ha a tábla csokoládét alaposan lehűtjük és krumplihámozóval farigcsáljuk.

A petrezselymet csak akkor tegyük az ételbe, amikor már elkészült, mert főzés közben a vitamintartalma csökken.

A zöldségeket és főzelékféléket csak a főzés legvégén ecetezzük, mert a sav nem engedi megpuhulni.

Nyáron nem savanyodik meg a tej, ha forralásnál cukrot keverünk hozzá. 1 liter tejhez 2 dkg cukrot tegyünk.

A fejes salátát sose vágjuk késsel, mert a vágás mentén a levelek hamar meglöttyednek, hanem tépkedjük apróra a leveleket, és nejlonzacskóban tároljuk a felhasználásig.

Főzéskor szép fehér marad a karfiol, ha a főzővízbe egy kevés tejet teszünk, a karfiolszag pedig megszűnik, ha egy nyers krumplit is belefőzünk.

A salátának szánt uborkát hámozzuk meg, öntsük le forró vízzel, majd hideg vízzel, és csak aztán szeleteljük fel. Így könnyebben emészthető az uborka.

A csemegekukoricát forrásban lévő, enyhén sós vízben tegyük fel főni. Így 10 perc alatt megpuhul.

Ha sárgadinnyét vásárolunk, úgy tudjuk megállapítani, hogy érett-e, ha a szárát megszagoljuk, és tipikusan erős illatot érzünk.

Ha a görögdinnyét megkopogtatjuk, és mély hangot ad, akkor már érett. Ha azonban kongó hangja van, akkor még nem elég érett.

Ha sárgabarackot vagy őszibarackot akarunk mélyhűteni, célszerű hámozás után cukros-citromos vízzel leforrázni, lecsepegtetni, és csak azután nejlonzacskóba csomagolni.

A mélyhűtésre szánt ribizlit mossuk meg, szemezzük le a száráról, adagokban tegyük nejlonzacskóba, 1-2 evőkanál porcukrot szórjunk rá, zárjuk le a tasakot és így tegyük a mélyhűtőbe.

A fonnyadt zöldség felfrissül, ha hideg vízbe tesszük, amelyhez 1 kanál ecetet is adtunk.

A megkezdett savanyúság hosszabb ideig eláll, ha olykor 1-1 kockacukrot teszünk az üvegbe.

A zöldborsó megtartja a színét, ha főzéskor a vízbe 1-2 szem kockacukrot teszünk. Egy másik lehetőség: ha a friss zöldséget főzés után rövid időre jeges vízbe tesszük.

Néhány napig frissen tarthatjuk a spárgát, ha nedves ruhába csavarva tesszük a hűtőbe. (Ha szükséges, a ruhát többször is benedvesíthetjük.)

A brokkolit nem tanácsos zsírban sütni vagy párolni, mert rágós lesz tőle.

Amikor csak néhány csepp citromlére van szükségünk, akkor felesleges egy citromot kettévágni. Fúrjunk egy kis lyukat a citromba, így ki lehet csepegtetni a levét. Könnyebb, ha előtte jól megnyomkodjuk.

Ha néha előfordul, hogy megmarad egy kevés bor a palackban, öntsük bele a jégkockatartóba és fagyasszuk le. Ezeket a borkockákat használhatjuk ízesítésre, szószok pikánsabbá tételére, de borostea készítésére is.

Gyümölcsléből is készíthetünk jégkockákat. Koktélok ízesítésére pedig apró gyümölcsdarabokat (eper, szeder, meggy stb.) tegyünk a jégkockatartóba, öntsünk rá hideg vizet és fagyasszuk meg. Ezek a jégkockák különösen alkalmasak italok díszítésére.

Ha leveles tésztát készítünk, nem kell bezsírozni a sütőformát, hanem hideg vízzel kell leöblíteni. Így a gőzölgő víz megemeli, szinte könnyűvé teszi a tésztát. Amikor a leveles tésztát sütés előtt felvert tojássárgájával megkenjük, nem szabad, hogy lecsorogjon a tészta szélén, mert rátapad és nem hagyja felemelkedni.

A sütemények tésztáját mindig ugyanabban az irányban nyújtsuk, mert különben nem egyenletesen fog megkelni.

Ha a forró puding tetejére kevés porcukrot szórunk, nem fog megbőrösödni.

Úgy lehet meggyőződni róla, hogy az élesztő még elég friss, hogy egy kis darabkát forró vízbe kell tenni. Ha lesüllyed az edény aljára, már nem használható.

Ha nincs elég sütőporunk otthon, 3-4 kanál rummal helyettesíthetjük. Az alkohol majdnem annyira felhúzza a tésztát, mint a sütőpor.

Vágódeszkánkról úgy távolíthatjuk el az erős hagyma- vagy halszagot, hogy egy evőkanál ecettel vagy fél citrommal jól bedörzsöljük, utána pedig hideg vízzel alaposan leöblítjük.

Ha elpiszkolódik, foltos lesz a fonott kosarunk vagy a kerti bútor, tömény konyhasóoldattal alaposan keféljük át, bő vízzel öblítsük le, s a szabad levegőn hagyjuk megszáradni. Hogy ne száradjon ki a fonat, időnként citromos olajba mártott törlőruhával töröljük át a felületét.

Ha a konyhai mosogatónk elszíneződik a csöpögő melegvíztől, a foltra öntsünk ecetet, s néhány óráig hagyjuk rajta.

A sajtreszelőt könnyű tisztítani, ha használat után száraz kenyérdarabot reszelünk rajta.

Az elektromos tűzhely főzőlapjait ecettel vagy citromlével bedörzsölve takarítjuk, majd néhány csepp olajjal kifényesítjük. (Csak kikapcsolt készüléket!)

A csavaros tetejű befőttesüvegeket könnyen kinyithatjuk, ha egy pillanatra forró vízbe mártjuk.

Az egymásba szorult üvegpoharakat erőltetés nélkül tudjuk szétválasztani, ha a belső poharat feltöltjük hideg vízzel, a külsőt pedig meleg vízzel töltött tálba merítjük.

Foltok eltávolítása:

Zsírfoltra tegyünk tömény konyhai mosogató szert, majd mossuk ki a szokásos módon.

A kakaófoltos anyagot forró tejbe tesszük, majd a szokásos módon kimossuk.

A friss kávéfoltot hideg tejbe mártjuk, aztán mosószerrel kimossuk a kelmét.

Ha gyümölcs pottyan a ruhánkra, a friss foltot azonnal nedvesítsük be citromlével vagy áztassuk tejbe. 15-20 perc elteltével pedig szappanos oldatban mossuk ki az egész ruhát.

A vörösborfoltokat rögtön szórjuk be konyhasóval, és csöpögtessünk rá citromlét, végül pedig mossuk ki a megszokott mosószerünkkel.
 
 
0 komment , kategória:  konyhai tudnivalók   
5 élelmiszer amit legtöbben helytelenül fogyasztunk
  2014-02-19 20:22:31, szerda
 
  Teljes mértékben élvezni szeretnénk az általunk elfogyasztott étkek előnyeit? Ehhez okosan kell elkészíteni őket, ezért a Times.com egy listát készített az ezzel kapcsolatos leggyakrabban előforduló hibákról.

Zöldségek: a legtöbben főve vagy mikrohullám-sütőben készítik el a zöldségeket, holott a megoldás a gőz felett való párolás.

Ezzel a módszerrel a zöldségek valamennyi tápanyaga és tápértéke megmarad. Például főzéskor a brokkoli szinte minden tulajdonságát elveszíti, ám párolás esetén még a szulforafán tartalmát is megőrzi, ami erős rákellenes hatású.

Eper: hiba szeletekre vágni és úgy fogyasztani. Egy teljes eperszem 8-12 százalékkal több C-vitamint tartalmaz, mint a szeletekre vágott. Ennek oka, hogy a C-vitamin fény és oxigén hatására bomlani kezd, ezért is ajánlott, hogy az epret fogyasztás előtt a hűtőben tároljuk.

Bor: ha kibontunk egy üveg bort, azt fogyasszuk el, ne hagyjuk “lélegezni" napokig. Ha egy üveg vörösbor 12 óránál többet áll kibontva, a szerves savak és polifenolok bomlani kezdenek, ami a bor valamennyi előnyének eltűnését jelenti.

Paradicsom: a nyersen való fogyasztás helyett melegítsük fel a paradicsomot, ez által jelentősen megnő a likopin szint, ami jelentősen csökkenti a mellrák, a prosztatarák, a hasnyálmirigyrák, a bőrrák és a tüdőrák kialakulásának kockázatát. A még jobb hatás kedvéért olívaolajban főzzük meg a paradicsomot.

Fagyasztott élelmiszerek: legtöbbször elkerüljük a fagyasztott zöldségeket, gyümölcsöket a szupermarketekben, pedig minél gyakrabban kellene fogyasszuk őket, hisz számos előnnyel rendelkeznek. Például sokkal magasabb a tápanyagértékük, mint a friss zöldségeké, gyümölcsöké. Ezeket ugyanis még azelőtt leszedik, hogy megérnének, ráadásul több ezer kilométert szállítják, addig a fagyasztott zöldségek, gyümölcsök esetén bevárják, amíg megérnek, és utána rögtön lefagyasztják.

Forrás: filantropikum.com
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító gyyümölcsök,teák,olaj  
Ezért kezdjük a napot langyos citromos vízzel
  2014-02-19 20:19:37, szerda
 
  Reggel, amikor épp, hogy kimászunk az ágyból, sokunknak az első dolga, hogy megigyunk gyorsan, egy óriási bögre forró kávét. A kávétól várjuk a megváltást, azt gondoljuk, hogy attól fog szebben sütni a nap. Pedig egyes vélemények szerint sokkal jobb lenne, ha meleg citromos vízzel kezdenénk a napot és csak jóval utána kortyolgatnánk el a kávénkat, ha már nagyon muszáj.

Nézzük, miért hatékony - bár nem hangzik túl finomnak - a reggeli meleg citromos víz.

FELPEZSDÍTI AZ IMMUNRENDSZERT

A citromban található C-vitamin hozzásegít ahhoz, hogy jól induljon, és jól teljen az egész napunk. Segít könnyebben átvészelni a stresszes pillanatokat, ilyenkor leginkább extra mennyiséget kellene szedjünk a C-vitaminból. A reggeli citromos víz már egy nagy lépés az egészség felé.

KÁLIUM A SZÍV EGÉSZSÉGÉÉRT

A citromban sok a kálium, ami hozzájárul a szív, az agy, és az idegrendszer normál működéséhez.

NORMALIZÁLJA A GYOMORMŰKÖDÉST

A meleg citromos víz reggelente igencsak segít beindítani az emésztést. Akinek eddig problémája volt ezen a területen, vagy puffadással, székrekedéssel küzdött, kezdjen bele a citromos vízkúrába. Kiváló méregtelenítő hatása is van a citromos víznek: stimulálja a májat, ezáltal hozzájárul a toxikus anyagok kiürítéséhez.

PATTANÁSOK ÉS RÁNCOK ELLEN

A citrom nagy antioxidáns hatása miatt csökkenti a pattanásokat, ráncokat, és megszünteti az öregedési foltokat is.

A CITROMMAL FOGYHATUNK IS

Pektin rosttartalma miatt, huzamosabb fogyasztása által csökkenti az éhségérzetet, így kiváló lehet fogyókúrák esetén is.

GYULLADÁSOK ELLEN

A meleg citromos víz folyamatos fogyasztása által megszűnnek a szervezetünkben fellépő gyulladások, melyek sok betegség okozói lehetnek.

Recept: 3 dl langyos vízhez csavarjuk hozzá egy negyed citrom levét. Ha sikerül biocitromot beszerezni, akkor egy pár karikát is hozzáadhatunk. Kezdjük ezzel a napot, de napközben is bármikor ihatunk belőle egy repetát, ha van kedvünk hozzá. Ezzel a napi vízszükségletünket is szinten tarthatjuk.

Forrás: Twice.hu
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyászat  
Mi mindenre használhatjuk az almahéjat?
  2014-02-19 20:16:01, szerda
 
  Sok cikket lehet olvasni arról, mennyi minden köt ki a szemétben, pedig még újra lehetne hasznosítani.
Már írtunk nektek arról, hogyan használhatjátok fel a teafiltert.
Most azt mutatjuk meg, mi mindenre jó az almahéj, ahelyett, hogy a kukában landolna.

ALMAHÉJ TEA

A megszárított, darabokra tördelt almahéjból nem csak finom, de az egészségre is jótékonyan ható tea készíthető, amit nagyanyáink a hurutos megfázásra, köhögésre javasoltak annak idején.

Ha szárított gyümölcsökkel, egy-egy darabka fahéjjal és szegfűszeggel kevered el, akkor isteni finom tea alapanyagot kapsz, amit forró vízzel leöntve, majd 8 perc áztatás után, leszűrve kortyolgathatsz, akár náthás vagy, akár csak egy kis kényeztetésre vágysz.

PIHE-PUHA SÜTEMÉNYEK

A mézeskalács, de más, hasonló, keksz szerű sütemények átka, hogy nehezen puhulnak meg, gyakran még zacskóban tartva is kemények maradnak, és hiába finomak, ha beletörik az ember foga egy-egy falatba.

Legközelebb, amikor kekszet sütsz, a sütiket tedd egy zacskóba vagy egy lezárható dobozba, és dobd melléjük egy alma lereszelt héját. Másnapra a kekszek nem csak finom puhák, de mennyeien illatosak is lesznek.

ALMAECET

Az almaecet minden háztartásban jól jön, nem csak takarítani egyszerű vele, de a salátáknak is isteni ízt ad. Elkészíteni pofonegyszerű: fogj egy befőttesüveget, és az aljára tegyél körülbelül 4 ujjnyi vastagon almahéjat, majd töltsd meg vízzel, és adj minden 10 kanál vízhez egy kanál cukrot is.

Takard le a befőttesüveget gézzel, majd meleg helyen hagyd állni 8-10 napig, végül szűrd le, és már kész is van az almaeceted!

ALMACHIPS

Az almahéjat érdemes kiszárítani is, mert isteni almachipset kapsz, ami egészséges és kalóriaszegény nassolnivaló, de gazdagíthatod vele a müzlidet és a zabkásádat is, ráadásul diéta idején is fogyaszthatod.

Ha valami igazán finomat szeretnél, akkor a megszárított almahéjat mártsd olvasztott csokoládéba, és hagyd megszáradni. Az eredmény mennyei lesz, de azért ne felejtsd el, hogy így már nem olyan kalóriaszegény a finomság.

HÁZI BŐRRADÍR

A gyümölcsös bőrradírozás nem ismeretlen a kozmetikában, és ha talán nem is ugyanazzal a hatékonysággal, de cserébe teljesen ingyen elvégezheted otthon is, és így is felfrissül tőle a bőröd. A szokásos arctisztítás után dörzsöld át a bőrödet almahéjjal, úgy, hogy a gyümölcshúsos rész érjen az arcodhoz.

A finom savak gyengéden tisztítják a bőrt, eltávolítják a szennyeződéseket és az elhalt hámrétegeket, és serkentik a keringést. Utána mosd le az arcod hideg vízzel, tonizálj és használj hidratálót!

RAGYOGÓ EDÉNYEK

Megfeketedtek az alumínium edényeid? Semmi gond! Dobj az edénybe friss almahéjat, öntsd fel egy picike vízzel, és kezdd el forralni!

Ha az edény külső része feketedett meg, akkor az almahéjas főzetbe márts szivacsot, és ezzel dörzsöld át az edényt. A foltok nyomtalanul eltűnnek.

FRISS PIPADOHÁNY

Dohányzásra ugyan senkit nem biztatnánk, de ha van a családban olyan, aki amúgy is rászokott gyújtani, a pipadohány közé érdemes egy darabka almahéjat tenni, mielőtt zárható dobozba raknád.

Ez nem csak állandó nedvességet biztosít, így megóvva a pipadohányt a kiszáradástól, de finom aromát is ad neki.
kiváló forrása egy olyan savnak, ami a legújabb eredmények szerint megszüntetheti a túlsúlyt, illetve megakadályozhatja az elhízás újbóli kialakulását.

Mi az az urzolsav?

Korábbi egérkísérletek során már alkalmazták az úgynevezett urzolsavat. Ez a sav ugyanis képes arra, hogy megnövelje az izmok mennyiségét, így fontos lehet az izomvesztéssel járó betegségek gyógyításában.

A savat sikerrel használták egészséges egereknél, és mivel az izmok működtetéséhez energiát kell elégetni, a több izom pedig több energiát is igényel, a kutatók elhízott egerek esetében is kipróbálták a szert - hátha a túlsúly kezelésében is hasznos lehet az anyag. Az eredmények jobbak lettek, mint amire maguk a tudósok számítottak.
A tudósok megdöbbenve, de örömmel tapasztalták, hogy az urzolsav az izmok mellett a barnazsír-sejtek tömegét is megnövelte - ez viszont korántsem hízást, hanem nagyobb fokú kalóriaégetést jelent. A barna zsír a szervezet egyik leghatékonyabb zsírégető motorja. Segítségével könnyen és gyorsan juthatsz energiához, ellentétben az egészségtelen fehér zsírral, ami a belső szerveidre lerakódva egészségügyi problémákhoz vezet.

A kutatók napjainkban is számos vizsgálatot folytatnak annak feltárására, hogy a gyümölcsök és zöldségek fogyasztása miként befolyásolja előnyösen az egészségi állapotunkat.
Egyes kutatások központjában a magvakban, illetve a gyümölcsök héjábantalálható ú.n.: fenolos szerkezetű vegyületek potenciális rákellenes hatása áll.

Tíz deka friss alma megközelítőleg 110-340 milligramm fenolt tartalmaz. A gyümölcs fogyasztása nem csak magas vitamin tartalma, édes zamatos finom íze miatt javasolt, hanem a magas flavonoid tartalma miatt is ajánlott!
A flavonoidok antioxidáns tulajdonságú növényi hatóanyagok.

Hatásuk sokrétű:
antioxidáns, immunrendszer megerősítő, rákmegelőző, gyulladáscsökkentő, vírus- és baktériumellenes, májvédő, összességében tehát egészségvédő hatásúak.

A vizsgálat eredménye alapján kimutatható, hogy az almahéj antioxidáns hatása jóval erősebbnek bizonyult, mint az alma húsából vett mintáké!

Mindezek alapján érdemes tehát az almát alapos tisztítás után héjával együtt rendszeresen fogyasztanunk, ezáltal gazdagítva szervezetünket számos fontos tápanyaggal, antioxidánsokkal.

Forrás: www.bien.hu, pozitivnap.hu
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyászat  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 4 
2014.01 2014. Február 2014.03
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
2425262728 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 146 db bejegyzés
e év: 1742 db bejegyzés
Összes: 8746 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 738
  • e Hét: 3605
  • e Hónap: 9977
  • e Év: 60768
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.