Belépés
suzymama.blog.xfree.hu
Aki szeretetet vet boldogságot arat!! Suzy Mama
1901.01.01
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 6 
Vanília – miért az igazit válasszuk?
  2014-02-25 14:51:27, kedd
 
  A vanília sok ételnek kölcsönzi az egyedülálló aromáját. Bár az ember megpróbálta ezt szintetikus vanillin segítségével imitálni, az utánzat meg sem közelíti az eredeti intenzitását és harmóniáját. Már csak emiatt is nagyon könnyű a választás a valódi vanília és a szintetikus vanillin között. Ráadásul a valódi vaníliának - a szintetikus változattal ellentétben - rendkívül pozitív hatása van az emberi szervezetre.

Szintetikus vanillin - nem komoly konkurense a valódi vaníliának

A valódi vanília egy nagyon értékes fűszer. A költséges termesztés és a fáradságos, hetekig tartó feldolgozás magas árakat eredményez. A friss vaníliarúdnak gyakorlatilag egyáltalán nincs íze. Hő és fermentációs eljárások segítségével enzimatikus reakció révén szabadulnak fel az aromaanyagok.

Azért, hogy aztán a kedvelt aromát olcsó termékekbe is (édességek, fagylaltok, sütemények, péksütemények, joghurtok és sok egyéb) lehessen keverni, kifejlesztették a szintetikus vanillint. Ennek az ára a valódi vanília árának kb. 5%-a, és a csábító áron kívül nem sokat nyújt, ebből is a mesterséges - egyes ínyencek számára abszolút élvezhetetlen - íz még a legjobb.

A szintetikus vanillin ugyanis toxikusnak számít, idegméreg, károsítja a génállományt, és fennáll a gyanú, hogy kedvez a daganatnak, vagy akár ki is válthatja azt.

Vanília - egy orchidea termése

Míg a vanillin aromája egyetlen szintetikus anyagból áll, a valódi vanília egyedülálló ízét közel 200 természetes összetevő harmonikus kompozíciója adja.

A szintetikus vanillint a laborban az úgynevezett lignin-szulfonsavból, a papíripar egy melléktermékéből állítják elő. A valódi vanília ellenben egy orchidea terméseként illatos arany-fehér virágokból nő örökzöld erdők árnyékában, egész évben körülvéve trópusi hőséggel.

A valódi vanília azonban nem csak egyedülállóan aromás illatú és ízű, ezen kívül még egészséges is. Miközben ma a vaníliát szinte csak csábító aromája miatt használjuk, a régebbi időkben népszerű orvosságnak számított.

A 18. század régi tankönyveiben a vanília gyógyászati célú alkalmazásait részletesen leírják. A fekete termés a patikákban egészen a 19. századig különböző formákban volt kapható: főzetként, tinktúraként vagy por alakban.
Gyógyszer Nélkül

 
 
0 komment , kategória:  Egészség,életmód  
Nap Szentje - 2014. Február 25.
  2014-02-25 13:54:52, kedd
 
 

Nap szentje: BOLDOG SEBESTYÉN

Gudiva 1502-1600

Mellékneve: ,,ab aparicio" megjelenésről nevezett, ti. a gyakori angyali jelenések miatt. Spanyolországban Gudiva nevű helységben született. Szülei vallásosan nevelték. Jó ideig pásztorkodott. 12 évesen súlyosan megbetegedett. Legendaszerű gyógyulása története: egy elhagyatott kunyhóban várta a halált. Egy farkas azonban hozzá menve gennyes sebét kiszívta, minek következtében jobban lett. Mikor anyja rátalált, már túl volt az életveszélyen. Ifjú korában Salamancában egy gazdánál földműves munkákat végzett. Romlott társai háromízben is parázna nőkkel bűnbe akarták vinni, ő mindhárom alkalommal elkergette a csábítókat.

E környezetből szabadulni akart, ezért elhatározta, hogy Mexikóba utazik. Itt is földműves munkát vállalt, de közben a bennszülötteket kocsi, eke s egyéb szerszámok készítésére tanította. Útépítésben is részt vett: a Zacatecastól Mexikó-városig épített út (kb. 500 km hosszú) az ő kezdeményezésére valósult meg. S amit keresett, azt leginkább a szegények megsegítésére fordította. Egyszer egy eladósodott embert megmentett a börtöntől:
kifizette helyette tetemes adósságát. Jótékonykodása az indiánok előtt
is tiszteletet váltott ki iránta. A főváros közelében kis birtokot vásárolt. Kétszer meg is nősült, de mindkét feleségével szűzi életet élt (az ő beleegyezésükkel). Közben a gonosz lélek gyakran támadta, különféle vadállat vagy csábító nő alakjában; ő győzedelmeskedett a kereszt jelével. Második felesége halála után 70 évesen belépett a Ferenc-rendbe,
a laikus testvérek közé, miután minden vagyonát a szegények s a klarissza
nővérek javára fordította. Fogadalmait letéve erényekkel tündökölt: egyszerűség, őszinteség, szelídség, engedelmesség, türelem. Böjtök, önmegtagadásai, virrasztások érdemessé tették arra, hogy angyalok jelenjenek meg neki, akik elhagyatott helyeken táplálták, sötétben titokzatos fénnyel vették körül, esőtől, hótól védelmezték, helyes útra terelték egyik helyről a másikra vitték. Jövendő dolgokat előre mondott, a szívekbe belelátott, vadállatok felett tökéletes uralmat gyakorolt.
Halálos ágyán az Oltáriszentséget már nem tudta magához venni, csak
maga elé tétette. Istennek hálát adva 98 évesen hunyt el. Halála után arca megszépült, csodás illat vette körül, VI. Piusz avatta boldoggá.

,,És én két kezemmel dolgoztam és akarok tovább dolgozni. És határozottan
kívánom, hogy a többi testvér is dolgozzon, ahogy a tisztesség kívánja. Akik nem tudnak dolgozni, tanuljanak meg; nem kapzsiságból, nem a munkabér megszerzéséért, hanem a példaadás kevéért és s henyélés elkerülése végett."

Szent Ferenc Végrendeletéből.

Imádság:
Istenünk, te megadtad Boldog Sebestyénnek, hogy szíve egyszerűségében
neked tetsző életet éljen. Add kegyelmedet, hogy közbenjárása által tiszta szívvel szolgáljunk neked és kegyelmed adományait elnyerjük. A mi Urunk Jézus Krisztus által.

forrás: Kovács Kalliszt OFM:
 
 
0 komment , kategória:  Szentek  
Csodaszép ima
  2014-02-25 13:26:01, kedd
 
 
Mennyben lakó én Istenem,
Vedd füledbe dicséretem.
Téged dicsér egész világ,
Néked köszön a kis virág.
Madárka is, mikor dalol,
Magasztal a bokor alól.
Mikor a fa sóhajtozik,
Atyám, hozzád imádkozik
Erős vihar, kis gyönge szél,
Tenger patak hozzád beszél.
Az ég, a föld telve veled,
Dicsértessék a Te neved.

Mennyben lakó én istenem,
Könyörgök, légy mindig velem.
A Te neved kiáltozom,
Légy jó atyám, hű pásztorom.
Zárd be szívem a rossz előtt,
A jóra adj elég erőt.
Ha kél a fény napkeleten,
A Te szemed rajtam legyen.
És ha leszáll napnyugaton,
Te légy, atyám, az oltalom.
Terjeszd ki rám áldó kezed,
Legyen áldott a te neved!
 
 
0 komment , kategória:  Imádságok,áldások.   
Megszabadulhatunk az allergiás tünetektől
  2014-02-25 09:40:36, kedd
 
  Az allergiánál az immunrendszer túlzott reakciójáról van szó olyan anyagokkal szemben, amelyek a nem allergiásoknál semmiféle reakciókat nem váltanak ki, mivel ezek tulajdonképpen teljesen ártalmatlanok. Sok allergiának azonban egészen más kiváltó oka van. Mivel egy allergiás reakció okai épp olyan sokfélék mint a tünetei, a kiváltó faktorok sem mindig ismerhetők fel azonnal.

Az allergia és az immunrendszer

Nagyon sokan érintettek manapság egy allergiában. Folyamatosan emelkedik az allergiások száma, és már a kisgyermekek is egyre gyakrabban szenvednek a tünetektől. Az allergia leggyakoribb tünetei közé tartozik az orrfolyás, az erős könnyezés, a viszketés, az asztma, a fejfájás, gyomor- és bélproblémák, bőrkiütések és sok más jelenség.

Az allergiás reakció azt mutatja, hogy az immunrendszer egy voltaképpen veszélytelen anyagra túlreagál. Ezeket az anyagokat allergéneknek nevezzük. Legismertebb képviselőik a virágpollenek, a házi poratka, az állati mérgek (méh- és darázsméreg) és a fémek, pl. a nikkel. De sokkal több allergén létezik ennél. Ma már gyakorlatilag minden anyag allergénné válhat, és így kiválthat allergiás reakciót. Különösen a gyenge immunrendszerrel rendelkezők tapasztalhatják ezt.

Ezért az allergiás ember gyakran nem csak egyetlen allergénre reagál. Immunrendszerének erős reakciója idővel oda vezet, hogy egyre több helyzetben túlreagál. Ennek az a következménye, hogy az allergiás végül egyre több anyagra mutat túlzott reakciót.
Mi a teendő, ha allergiára vagyunk hajlamosak?

Alapvető fontosságú, hogy következetesen kerüljük az ismert allergént.
Mivel az élelmiszerallergiák gyakran az élelmiszerben lévő kemikáliákra, peszticidekre, adalékanyagokra, génmódosított organizmusokra stb. vezethetők vissza, kizárólag biogazdaságból származó élelmiszereket fogyasszunk.
Az étrendünket nagyon cukor- és szénhidrátszegényen alakítsuk, mivel a glükóz a szervezetet erősen túlsavasítja, és a bélrendszert folyamatosan terheli. Mindkét tényező gyengíti az immunrendszert, és így elősegíti az allergia kialakulását.
Az allergiás reakció akut fázisában nagyon ajánlatos az úgynevezett léböjtkúra, amely elősegíti a jelenlévő méreganyagok gyors kiválasztódását, és ezzel tehermentesíti a májat és az immunrendszert.
Minden allergiás reakciónak komoly negatív következményei vannak a bélflórára is. Ezért rendkívül fontos, hogy az allergiások évente 1-2-szer alapos béltisztítást végezzenek, majd a bélflórát megfelelő baktériumtörzsek segítségével újra felépítsék.
Ha ezeket az intézkedéseket következetesen végigvisszük, a legjobb úton vagyunk, hogy bosszantó tüneteinknek a lehető leggyorsabban búcsút mondhassunk.
Gyógyszer Nélkül
 
 
0 komment , kategória:  Egészség,életmód  
Vanília – édes egészség
  2014-02-25 08:42:46, kedd
 
  Nézzük most, mi mindenre is jó ez a fűszer.

Vanília a tökéletes csábításért

A vaníliát régebben a szervezet általános erősítésére alkalmazták, melynek során a nemi szervekre gyakorolt élénkítő hatása miatt gyakran használták azok gerjesztésére. Ebből az okból a vanília parfümként is nagyon népszerű volt. Nemcsak a férfi nemet vonzotta, hanem a szerelmi vágyat is fokozta. A vanília afrodiziákus hatása vitathatatlan, és így a vanília illateszenciáit ma is alkalmazzák a parfümiparban. Időközben felfedezték, hogy a vanília illatanyaga kémiailag szoros rokonságban áll az ember természetes feromonjaival.

Vanília gombaproblémáknál

Legerősebb gyógyhatását a vanília gombás fertőzésnél tanúsítja. Gombaölő, antimikrobiális és gyulladásgátló tulajdonságai ezért olyan bőrbetegségeknél lehetnek hasznosak, mint a neurodermitisz vagy az ekcéma.

A vanília és a rák

Az édes rúd anyagai védik sejtjeink DNS-ét, tehát megelőzhetik a mutációkat és ezzel a daganatot is. Sőt, egyes vélemények szerint a vanília összetevői olyan jeleket küldenek a kontrollálatlanul növekvő rákos sejteknek, amely aktiválja náluk a programozott sejthalált.

A vanília és az Alzheimer

Az Alzheimer-kórnál is kísérleteznek már a vanília alkalmazásával, mivel azt feltételezik, hogy az egzotikus, édes fűszer feltartóztatja az agyban az oxidatív folyamatokat.

A vanília nyugtatja az idegeket

A vanília olyan nyugtató hatással van az idegekre, hogy akár alvászavaroknál is alkalmazhatjuk - legalábbis a 17. században ezt tették. Az aromaterápiában a vanília becses illóolaját még ma is felhasználják szorongásos állapotoknál, álmatlanságnál és depressziónál. A homeopátia is alkalmazza a fekete port az agyra gyakorolt hatása miatt.

Vanília terhességi rosszullétekre

Egyesek a terhesség első hónapjaiban vaníliafagylaltot ajánlanak hányinger és - a gyakran ezzel járó - hányás ellen. Ez a tipp csak abból az időből származhat, amikor a fagylaltot még valódi vaníliával ízesítették. Ma a legtöbb fagylaltban szintetikus vanillint használnak.

Vanília - hagyományos felhasználási területei

Bár léteznek hús- és halreceptek is vaníliával, hagyományosan a következő édességeket és italokat fűszerezik vele:

mártások (természetesen a vaníliaszósz, de akár csokoládémártás is);
desszertek (fagylalt, puding stb.);
sütemények és torták;
joghurtok;
tejberizs;
tojáslikőr;
kompót, zselé;
tejszínhab;
rum, tea, kávé
és természetesen vaníliás cukor.
Vanília az egészséges konyhában

A fent felsorolt ételek nem hangzanak túl csábítóan azoknak, akik egészségesen szeretnének táplálkozni, ugyanakkor a vanília aromájáról sem szívesen mondanának le. Ha nem vagyunk túlságosan rabjai szokásainknak és a hagyományoknak, a vaníliával a következő egészséges ételeket is ízesíthetjük:

gyümölcsturmixok,
gyümölcssaláták,
saját készítésű fagylalt,
egészséges gyümölcspürék,
müzlik.
Gyógyszer Nélkül
 
 
0 komment , kategória:  A természet gyógyszertárából  
Csoda csalán – kívül csíp, belül gyógyít
  2014-02-25 08:39:09, kedd
 
  Szőrös levelű csalán friss hajtással.
Ki ne ismerné a csalánt, amely az utak szélén és a réteken mindenütt elterjedt, de általánosan gazként tekintenek rá? Számos egészségre gyakorolt hatása azonban kiemeli a gyomnövények közül.

A csalánt elsősorban a bőr, az izmok és az ízületek túlérzékenységi jelenségeinél alkalmazzák olyan embereknél, akik hajlamosak a húgysavlerakódásokra. A 16. század füveskönyvei a csalánt főleg vízkór elleni szerként írják le. Már az ókori görögök is (pl. Hippokratész) különösen a növény vizelethajtó hatását emelik ki. Paracelsus és Hildegard von Bingen is orvosságként említi a csalánt.

Intenzív hatása miatt a homeopátiában is alkalmazzák bőrkiütésekre, enyhe égési sérülésekre és napégésre. Őstinktúraként a homeopaták reuma és köszvény ellen is felhasználják a növényt.

A csalán összetevői:

ásványi anyagok és nyomelemek (főleg vas), kovasav;
vitaminok (C, B2, K1, karotinoidok);
flavonoidok;
szerves savak, többek között kávésav, pantoténsav (hasznos az anyagcsere aktiválásához);
szteroidok;
hisztamin;
szerotonin;
kolin, acetilkolin (ingerületátvivő az idegimpulzusok továbbításához);
illóolajok a csalánszőrökön;
triterpén (antimikrobiális hatású);
keserűanyagok (serkentik az epetermelést);
kumarinok (aromaanyagok);
protein.
A számos hatóanyag miatt a csalán nagyon széles hatóspektrummal rendelkezik, és mind belsőleg, mind külsőleg felhasználásra kerül.
Szőrös levelű csalán friss hajtással.
Ki ne ismerné a csalánt, amely az utak szélén és a réteken mindenütt elterjedt, de általánosan gazként tekintenek rá? Számos egészségre gyakorolt hatása azonban kiemeli a gyomnövények közül.

A csalánt elsősorban a bőr, az izmok és az ízületek túlérzékenységi jelenségeinél alkalmazzák olyan embereknél, akik hajlamosak a húgysavlerakódásokra. A 16. század füveskönyvei a csalánt főleg vízkór elleni szerként írják le. Már az ókori görögök is (pl. Hippokratész) különösen a növény vizelethajtó hatását emelik ki. Paracelsus és Hildegard von Bingen is orvosságként említi a csalánt.

Intenzív hatása miatt a homeopátiában is alkalmazzák bőrkiütésekre, enyhe égési sérülésekre és napégésre. Őstinktúraként a homeopaták reuma és köszvény ellen is felhasználják a növényt.

A csalán összetevői:

ásványi anyagok és nyomelemek (főleg vas), kovasav;
vitaminok (C, B2, K1, karotinoidok);
flavonoidok;
szerves savak, többek között kávésav, pantoténsav (hasznos az anyagcsere aktiválásához);
szteroidok;
hisztamin;
szerotonin;
kolin, acetilkolin (ingerületátvivő az idegimpulzusok továbbításához);
illóolajok a csalánszőrökön;
triterpén (antimikrobiális hatású);
keserűanyagok (serkentik az epetermelést);
kumarinok (aromaanyagok);
protein.
A számos hatóanyag miatt a csalán nagyon széles hatóspektrummal rendelkezik, és mind belsőleg, mind külsőleg felhasználásra kerül.



Alkalmazási területei:

A káros anyagok kivezetése az anyagcsere serkentésével, tavaszi kúraként salaktalanításra valamint vér- és vesetisztításra.
Keringési zavarokra.
A csalán nagyon jó növényi vasforrás, és nagyon sok klorofillt is tartalmaz, várandósoknak különösen ajánlott, valamint a szoptatás idején a tejelválasztás elősegítésére.
Az izmok és az ízületek reumatikus megbetegedéseire.
Köszvényre.
Bőrproblémákra: ekcémára, viszkető és/vagy allergiás panaszokra, pl. csalánkiütés, kelések.
Hajlam a fekélyesedésre (gyomor, bél, száj, ajak).
Máj- és epehólyag-problémákra.
Gyomorgörcsökre, gyomorhurutra.
Emésztési panaszokra, pl. székrekedés, hasmenés, teltségérzet, puffadás.
Aranyérre.
Vese- és húgykövek, vesehomok megelőzésére.
Hasznos cukorbetegségnél a vércukorszintet csökkentő hatása miatt.
A légzőszervek hurutjára, asztmára, tüdőtuberkulózisra, mellhártya- és tüdőgyulladásra.
A vesetevékenység enyhe stimulációjára.
Prosztata- és húgyúti panaszokra.
Hajtinktúraként a hajnövekedés serkentésére.
Samponok összetevőjeként zsíros fejbőrre és korpára.
A csalán alkalmazása mellett figyelni kell az elegendő folyadékfogyasztásra, igyunk naponta legalább 2,5 liter szénsavmentes vizet.
Gyógyszer Nélkül
 
 
0 komment , kategória:  A természet gyógyszertárából  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 6 
2014.02 2014. Február 2014.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
2425262728 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 146 db bejegyzés
e év: 1742 db bejegyzés
Összes: 8763 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 62
  • e Hét: 1048
  • e Hónap: 12435
  • e Év: 50183
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.